Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŽLUČOVE CESTY

OBSAH

Zvracení zelené tekutiny

Ke zvracení zelené hořké tekutiny dochází při žlučníkové kolice, náhlé břišní příhodě a dalších akutních potíží trávicího i vylučovacího systému. Nejčastější příznaky začnou jako nadýmání a říhání. Pak se objeví bolest, která vystřeluje do zad, pod pravou lopatku. A hned po nich přijdou křeče žaludku a zvracení zeleně zbarvených hořkých šťáv.

Koliku způsobí žlučníkový kámen, který následkem přejídáním a dietních chyb ucpe žlučové cesty. U žlučníkářů dokáže takový kolikový záchvat vyvolat třeba klasické štědrovečerní menu: bramborový salát a smažený kapr nasáklý olejem.

Zdroj: Zvracení zelené šťávy

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ LÉČITEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Dvořáček.

Dobrý den pane otče Pleskač,
syn má 37r,a od raného mládí ho trápí prudké změny počasí.Jedná se o prudké ataky s bolestmi v hlavě a zvracení.Proto Vás prosíme o radu
,jak v tomto případě sedalo čelit těmto problémům.
Rádi se zájmem posloucháme Vaše rady v pořadu "Apetit",ale je pro nás problém dovolat se dotazem.

Děkujeme
S přáním pěkného dne
Dvořáčkovi
Lipůvka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta Adamcova.

Dobrý den otce Pleskaci mám víc jak pět let po operaci žlučníku teď sem asi 10 kg zhubla a začaly bolesti stejně jak před operací chtěla bych se zeptat jestli je něco přírodního co bych mohla užívat ..Paní doktorka říkala že by to mohlo být zanesené žlučové cesty děkuji Adamcova

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčitel

Žlučníkové kameny u dětí

Kameny u kojenců a malých dětí jsou zpravidla pigmentové, v pozdějším věku cholesterolové. U novorozenců a kojenců, kteří mají žlučové kameny, je možné postupovat konzervativně, ale i operativně, převážně u obézních dívek. U dětí předškolního a školního věku, u kterých byly žlučové kameny náhodným nálezem, je rovněž možné postupovat konzervativně, to znamená nasadit dietní režim a kyselinu ursodeoxycholovou.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jankoska.

U nás doma frčí na průjem enterol. Můžu ho dávat i dětem, takže nemusím kupovat několik věcí najednou. A nemusím hlídat, který pro děti vlastně mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gábina.

prolacton na cesty uz jsem sehnala, diky moc za rady a drzte palce

Zdroj: diskuze Probiotika

Trávicí problémy způsobující oranžovou stolici

Trávicí problémy, které jsou lehké i závažné, mohou vést ke změnám barvy stolice. Normální hnědá barva stolice je způsobena tím, jak žluč působí svými enzymy na stolici. Žluč je kyselá tekutina, která se tvoří v játrech, aby pomohla při trávení. Pokud stolice neabsorbuje dostatek žluči, může být její barva světle šedá nebo v barvě lidské kůže. K tomu může dojít, pokud probíhá krátkodobý průjem nebo při závažnějším jaterním onemocnění. U dětí se někdy zablokují žlučové cesty, což vede k oranžové nebo šedavé stolici.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘENÉ RIZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Jak zavařit smažený řízek na cesty?dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zavařené rizky

Jak poznám bolest žlučníku od bolesti slinivky

Pokud je ucpán společný vývod pankreatu a jater (žlučové cesty), dochází k městnání žluče a trávicích šťáv ve vývodu a k jejich zpětnému toku (v pankreatickém vývodu je větší tlak než ve vývodu jater, a tak dochází k poškození jaterní tkáně pankreatickými šťávami a rozvoji žloutenky – ikteru). K rozvoji žloutenky dochází v 25 %. Je třeba myslet i na to, že je možné šíření infekce i na jiné orgány a struktury v dutině břišní. Rozeznat konkrétní onemocnění může pouze lékař.

Zánět slinivky může být zaměněn s těmito onemocněními:

  • perforací gastroduodenálního vředu (vřed na rozhraní žaludku a dvanáctníku);
  • mechanickou střevní neprůchodností;
  • infarktem myokardu.

Proto při rozhovoru s lékařem žádné své příznaky nezapírejte, snažte se uvést i pro vás nepodstatné detaily související s onemocněním.

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jankoska.

U nás doma frčí na průjem enterol. Můžu ho dávat i dětem, takže nemusím kupovat několik věcí najednou. A nemusím hlídat, který pro děti vlastně mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ester.

ja ho kupovala pres internet, na par srankach uz ho maji

Zdroj: diskuze Probiotika

Srovnání tablety vs. kapky

ALGIFEN NEO je kombinovaný přípravek obsahující metamizol (tlumí bolest) a pitofenon (ovlivňuje křeče hladkého svalstva). Účinek nastupuje obvykle během 15 minut a trvá minimálně 4 hodiny. ALGIFEN NEO se užívá při křečovitých bolestech v oblasti břišní (žaludek, střeva, žlučové a močové cesty), při bolestivé menstruaci, migréně a bolestech zubů, k předcházení bolesti při instrumentálním vyšetření a tlumení bolesti po malých operačních výkonech nebo instrumentálním vyšetření.

ALGIFEN tablety a ALGIFEN NEO jsou přípravky se stejnou účinnou látkou. Rozdíl je pouze ve formě léku. ALGIFEN NEO je žlutooranžový roztok v lahvičce z hnědého skla s kapátkem a šroubovacím pojistným uzávěrem. Jedná se o kapky, které jsou k dostání v různých velikostech balení, a to 10 ml, 25 ml, 50 ml. Kdežto produkt ALGIFEN jsou téměř bílé až slabě nažloutlé kulaté tablety se zkosenými hranami, na jedné straně s půlicí rýhou. Tabletu lze tedy rozdělit na dvě stejné dávky. Velikost balení je 20 tablet.

Na trhu nemusí být k dostání všechny výše uvedené velikosti balení.

Zdroj: Je Algifen volně prodejný?

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Děkuji mnohokrát,
a je možné to mazat něčím, co není antibiotikum?
Nechci je užívat, ale když nebude zbytí...
Něco přírodního, nebo třeba višněvského balzám?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám bude účinkovat jen na folikulitidu. Na močové cesty zaberou ty brusinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Bylinky na žlučníkové kameny

Na žlučové kameny je vhodné použít například lněný olej, ten obsahuje esenciální mastné kyseliny, které mohou přispívat k prevenci i rozpouštění žlučových kamenů. Mátový olej užívaný v enterálních tobolkách (rozpouštějících se až v tenkém střevě) má rovněž schopnost rozpouštět žlučové kameny. Každodenní užívání semínek jitrocele blešníkového (vláknina) podporuje střevní peristaltiku. Užitečná může být i pampeliška, a to nejlépe ve formě čaje z jedné lžičky prášku ze sušeného kořene (užívat 3x denně jeden šálek). Vhodný je rovněž artyčokový výtažek s obsahem 15 procent cynarinu (500 mg v tobolce třikrát denně).

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LibušeDušková.

dnes jsem dostala Furolin na močové cesty,nezabírá pocituji bolest v ledvinách.bojím se ho dál brát je mi hůř L. Dušková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když berete antibiotika, tak to na zdravotním stavu poznáte nejdříve až po třetí dávce, dříve ne a vy jste teprve na začátku léčby. V této chvíli určitě léčbu nepřerušujte. Dobré je Furolin užívat vždy s jídlem a 4 hodiny po užití spolknout kapsli s probiotiky (laktobacily). Když tu léčbu nebudete moci vydržet, tak zavolejte svému lékaři a dohodněte se s ním na výměně, ale stále Furolin užívejte, než dostanete nové prášky. To je velmi důležité, protože předčasné ukončení léčby povede k tomu, že se ve vás znovu namnoží agresivní bakterie, ale tentokrát již vycvičené na antibiotika a hůře je půjde přemoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Odstranění žlučníkových kamenů přirozeným způsobem

U přirozeného odstranění žlučových kamenů je možné užívat vitamín C, který je důležitý pro svou vlastnost snižovat hladinu žlučového cholesterolu, čímž zmenšuje možnost vysrážení koncentrovaného cholesterolu do shluků, které jsou zárodkem kamenů. Vitamín C je nutné doplnit dalšími přípravky. Dobrou kombinací je užívání lipotropní (tuk metabolizující) kombinace, která obsahuje ostropestřec, cholin, inozitol a metionin, posiluje jaterní funkce a podporuje odtok tuků a žluče z jater a žlučového měchýře. Ostropestřec pozměňuje skladbu žluče a pomáhá tak bránit tvorbě žlučových kamenů a rozpouštět kameny již vytvořené. Cholin a inozitol (příbuzné s vitamíny skupiny B) a aminokyselina metionin se také účastní metabolismu tuků a cholesterolu. Posilují zároveň funkci jater a žlučníku. Metionin zvyšuje hodnoty taurinu, aminokyseliny, která zlepšuje tok žluče a pomáhá rozpouštět již existující žlučové kameny. Cholin a inozitol jsou životně důležité při tvorbě žlučové složky lecitinu (mnoho lecitinu může vysrážet žlučové kamínky).

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jankoska.

U nás doma frčí na průjem enterol. Můžu ho dávat i dětem, takže nemusím kupovat několik věcí najednou. A nemusím hlídat, který pro děti vlastně mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

a vsimli jste si uz prolactonu na cesty v lekarnach?

Zdroj: diskuze Probiotika

Rychlý rádce při potížích na cestách:

Obtíže Přípravek
Nevolnost a zvracení během cesty Kinedryl, Travel gum 20
Bolest hlavy, zubů, trauma, menstruační bolesti Valetol
Žlučová a ledvinová kolika Algifeln, Spasmoveralgin
Horečka - dospělí Acylpyrin, Acylpyrin eff (šumivý)
Horečka - děti Coldrex Junior
Nachlazení a chřipka Acylpyrin + C
Bolest v krku Neoangin, Florsalmin ke kloktání
Bolest zad Veral gel
Dezinfekce Betadine, Peroxid vodíku, 3 %
Popáleniny Panthenol, calcium pantotenát
Pálení žáhy, překyselený žaludek Rennie, Helicid, jedlá soda
Kožní alergie, štípnutí hmyzem Fenistil gel
Alergie Claritine, Zirtec
Průjem Smecta, Carbofit, Loperon, Endiaron
Zácpa Aloe vera šťáva, Regulax
Ucpaný nos Nasivin, Mar - mořská sůl
Oči zánět Opthalmo-septonex
Oči cizí těleso Opthal
Kašel Helixir

Zdroj: Focus Agency

Zdroj: Osobní lékárnička na cesty

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Beru Furolin týden a nic se neděje ani hlava ani nevolnosti jen doufám že mi zabere na ty močové cesty nic totiž nezabírá toto jsou třetí ATB plus čaje

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Horský jalovec účinky

Extrakt z horského jalovce (20 %) má silně močopudné účinky, dezinfikuje močové cesty a uvolňuje plyny. Má příznivý účinek na žaludek a střeva. Podporuje činnost ledvin, odvodňuje organismus a prokrvuje všechny měkké sliznice. Proto se doporučuje při špatné funkci ledvin, při léčbě dny, revmatismu, kašle, bronchitidy, nachlazení a také pro vyšší potenci. Čistí krev a celkově posiluje, zlepšuje imunitní systém celého těla.

Zdroj: Just Horský jalovec 500 g

Poradna

V naší poradně s názvem METASTAZY V KOSTECH A RAKOVINA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina Stavařova.

Dobrý den, mám dotaz chci se zeptat můj taťka ma metastázy v kostech a k tomu rakovinu na plicích .K tomu od plic mu to šlo až k pánvi a do nohy nemůže ani na to postavit mam o něho strach ze může můj taťka umřít...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cesty životem jsou komplikované. Někomu je dáno prožít dlouhý život a jinému zase přijde do cesty nemoc, která vše změní. Proti tomu je veškeré lidské snažení marné a každý musí nést svůj osud až do konce. Snažte se tatínkovi vytvořit laskavé prostředí, abyste s ním mohla prožít pěkné chvíle, na které pak budete moci vzpomínat, až si odejde odpočinout. Smiřte se s tím, že život je konečný a přijměte alespoň to, co vám jeho nemoc dovolí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Metastazy v kostech a rakovina plic

Odstranění žlučníkových kamenů laserem

Laserová terapie není zatím v ČR příliš rozšířena. Standardně se řeší žlučové kameny laparoskopicky, s velmi rychlou rekonvalescencí.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA ŽLUTÝ HLEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, jmenuji se Iveta,léčím se s Crohnovou chorobou už 13.let,žiju v Německu 4,5roku v Čechách jsem čekala na Bioléčbu 2.roky ,kdyż jsem přijela do Německa hned my ji nasadili infuzi Bioléčbu- Ramikade:-Teď mám problémy mám žlutý jazyk asi horní cesty a dolní cesty zahleněný už od ledna tady v Německu my to nedokážou vyhledat i když jsem byla na krční a ušní ,rengen plíc jsem byla ty mě řekly vše v pořádku já vím że to není v pořádku bojím se aby to nebylo nejhorší ,tak nevím kde je problém .
Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nezbývá vám nic jiného, než hledat pomoc u dalších lékařů. Německo je nejvyspělejší země Evropy, takže je velká pravděpodobnost, že brzy naleznete uspokojivé řešení, stejně jako s tou bioléčbou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma žlutý hlen

Příznaky

Základním projevem je zhoršující se dušnost, únava a nevýkonnost. Jedincům se při vydechování zužují dýchací cesty, a tudíž mají pocit, že nemůžou vydechnout. Hrozí riziko rozvoje plicní hypertenze a pravostranné srdeční selhání. Rozedma je v podstatě určitým podtypem choroby zvané CHOPN, čemuž odpovídají i příznaky. Hrudník nemocných bývá rozšířen v předozadní rovině. V plíci postižené rozedmou se mohou tvořit poměrně velké dutinky vyplněné vzduchem a při jejich prasknutí může vzniknout pneumotorax.

Zdroj: Rozedma plic

Hleny v krku – jak se jich zbavit

Kašel spouštějí dýchací cesty, které se snaží zbavit všeho, co se v nich nachází a co znemožňuje jejich správnou funkci. Jedná se o normální fyziologickou odezvu našeho těla na cizorodé předměty. Aktivní kašel je takový, který je doprovázen dušností během dýchání, stahuje hrudník a při kterém se tvoří a akumulují hleny v průduškách. Často však vznikají hleny, které jsou husté konzistence, což ztěžuje jejich vykašlávání.

Projevy:

  • pískavý zvuk při dýchání a kašlání;
  • vykašlávání lepkavých hlenů;
  • přetrvávající kašel;
  • svírání hrudi;
  • zvýšené kašlání během rána;
  • ucpané dýchací cesty nebo tíha na hrudi.

U léčby kašle se má léčit jeho příčina. Je-li člověk s kašlem zahleněný a má-li spíše vlhký kašel, podávají se takzvaná mukolytika. Mukolytika usnadní vykašlávání hlenů a nemocnému se po nich uleví. Z používaných léčiv lze uvést například preparáty ACC, Mucobene, Erdomed, Bromhexin, Ambrobene, Ambrosan, Ambroxol a Mucosolvan. Na zvládnutí suchého kašle se mohou podat tlumivé léky obsahující například kodein.

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Příčiny obstrukce žlučových cest

Nejčastější příčiny obstrukce žlučových cest:

  • sestupující žlučové kameny, které jsou nejčastější příčinou;
  • zánět žlučových cest;
  • úraz;
  • biliární striktura, což je abnormální zúžení vývodu;
  • cysty;
  • paraziti;
  • zvětšené lymfatické uzliny;
  • zánět slinivky břišní;
  • poranění související s operací žlučníku nebo jater;
  • nádory, které se dostaly do jater, žlučníku, slinivky břišní nebo žlučových cest;
  • infekce, včetně hepatitidy;
  • cirhóza nebo zjizvení jater;
  • těžké poškození jater;
  • choledochální cysta (přítomná u kojenců při narození).

Rizikové faktory:

  • v minulosti diagnostikované žlučové kameny;
  • Caroliho nemoc, vzácná porucha, která způsobuje rozšíření žlučovodů v játrech, což může způsobit tvorbu kamenů;
  • chronická pankreatitida;
  • rakovina slinivky;
  • poranění pravé části břicha;
  • obezita;
  • rychlé hubnutí;
  • stavy související s rozpadem červených krvinek, jako je srpkovitá anémie.

Zdroj: Jak pročistit žlučovody

Vznik kamenů

Přesná příčina tvorby žlučových kamenů není známá, ale k jejich vzniku může přispět několik faktorů, jako je strava s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem tuků, břišní chirurgické zákroky, zánětlivá onemocnění tlustého střeva a jiné poruchy zažívacího ústrojí. Rovněž obezita výrazně ovlivňuje tvorbu žlučových kamenů, stejně jako příliš rychlý váhový úbytek. Vliv může mít i dědičnost; mezi americkými domorodci má žlučové kameny téměř 70 procent žen starších třiceti let.

Žlučové kameny se tvoří tehdy, když žluč obsahuje vysoké koncentrace žlučových kyselin, cholesterolu, pigmentů a jiných látek. Žlučové kameny mohou být drobné nebo velké jako golfový míček; nemusejí vyvolávat žádné potíže, někdy však mohou zablokovat žlučovod a vyvolat intenzivní bolesti břicha vyžadující okamžité léčení.

Vyskytují se dva běžné typy žlučových kamenů:

  1. Kameny cholesterolové – jsou nejčastější a mají žlutohnědou barvu, jsou tvořeny převážně cholesterolem. Příčinou vzniku těchto kamenů je vedle genetické predispozice, věku jedince a dalších neovlivnitelných faktorů především nesprávná životospráva spojená s konzumací potravin s vysokým obsahem cholesterolu a naopak nedostatkem vlákniny, s absencí pohybu a obezitou. Značnou roli hraje i pohlaví, protože výskyt cholesterolových kamenů je spojen s ženskými pohlavními hormony (proto na žlučové kameny trpí častěji ženy). Stejně tak užívání hormonů (estrogen, progesteron) či jiných léků (hypolipidemika) představuje zvýšené riziko pro vznik těchto kamenů. Dalšími rizikovými faktory jsou i některá přidružená onemocnění, ať už různé choroby žlučníku či jater, tak třeba i cukrovka, cirhóza jater, cystická fibróza a podobně.
  2. Kameny pigmentové – mají hnědou či černou barvu, jsou složené hlavně z bilirubinu, vápníku a jeho solí. Jsou vzácnější a vyskytují se u pacientů s chronickými onemocněními žlučníku a jater (jaterní cirhóza, infekce žlučníku ze stagnace žluči, vrozené vady žlučových cest a další).

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP