Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZINEK

OBSAH

Na rýmu je dobrý zinek

Ano, zinek na skutečně dokáže zmírnit příznaky rýmy a urychlit její vyléčení. Na rýmu je účinný pouze glukonát zinku nebo glukonát glycinu zinku, podávaný v dávce (ženy/muži) 13/23 mg každé dvě hodiny. Nejlepších účinků se dosáhne, když se zinek začne brát ihned, jak se objeví první příznaky rýmy, což bývají zpravidla divné pocity v dutinách a jejich zduření.

Zdroj: Osvědčený recept na rýmu a prochlazení

Diskuze

V diskuzi ZINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubosek.

Na zinek mohu rozhodně doporučit následující doplněk stravy - www.klubzdravi.cz/pr… - sám ho mám v poličce poslední tři roky a změna určitě byla citelná :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zinek

Kolik zinku brát na hubnutí?

Zinek se v potravě běžného člověka, který jí i maso, vyskytuje jen v polovičním množství, než je obvykle třeba. U vegetariánů je přísun zinku bezmasou stravou ještě menší. Denní dávka zinku pro muže je 30 mg a denní dávky zinku pro ženy je 20 až 25 mg. Nejlepším zdrojem minerálního zinku jsou potravní doplňky - tablety s minerálním zinkem. U tabletovaného zinku totiž můžete nejlépe dodržet přesné dávkování. Zinek zabírá na hubnutí nejlépe, když se užívá ve třech stejných dávkách po každém hlavním jídle.

Zdroj: Zinek na hubnutí

Diskuze

V diskuzi ZINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanuska.

Já poslední roky doplňuji zinek pomocí tohoto doplňku stravy - www.klubzdravi.cz/pr… :) Žádné problémy jsem s ním neměla a jeho vliv se v pozitivním smyslu určitě projevil.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zinek

Jaké ovoce obsahuje zinek

Zinek se v absolutní většině ovoce vůbec nevyskytuje, výjimkou jsou meruňky. Stejně tak se dá ještě zinek najít ve slunečnicových nebo dýňových semínkách, nebo v ořechách.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Poradna

V naší poradně s názvem ZINEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Lisková.

Beru WARFARIN, Selen a Zinek. Chci vědět, zda se vzájemně tyto léky snášejí a zda mohu některý z nich brát současně s Warfarinem, nebo všechny 3 najednou. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Selen je při léčbě Warfarinem problematický, protože přirozeně zpomaluje srážení krve a Warfarin to dělá také. Užívání selenu spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Selen lze užívat jedině pod kontrolou lékaře, který k tomu přizpůsobí dávkování Warfarinu.
Zinek snižuje účinky Warfarinu když se polyká současně s Warfarinem. Při léčbě Warfarinem je nutné užívat Warfarin a produkty obsahující železo, hořčík a zinek nejméně dvě hodiny od sebe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinek a warfarin

Cena

Zinek je možné zakoupit v lékárně nebo na internetových obchodech většinou ve složení s dalšími vitamíny jako potravinový doplněk. Cena zinku je různá, záleží na výrobci a prodejci.

Zdroj: Zinek a pes

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VPLYV NA SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Spišiaková.

Dobrý deň,prosím Vás manžel užíva Warfarin 5 mg 2 tabl.denne, chceli by sme mať ešte dieťa. Aký má Warfarin vplyv na kvalitu sperma? Má radšej pri pokusoch o dieťa Warfarin vysadiť a nahradiť ho napr. injekciami Fraxiparin ?
Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin nemá žádný vliv na kvalitu ani na množství spermatu. Rozhodně ho kvůli početí nevysazujte ani nenahrazujte. Na podporu tvorby spermatu použijte zinek. Zinek je nejvíce obsažen v dýňových semínkách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a vplyv na sperma

Zinek na vlasy

Na vlasy se zinek využívá zejména tehdy, pokud jsou oslabené. Zinek má vliv i na metabolismus cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů a hormonů. Dalším pozitivem u zinku je to, že pomáhá udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi. Zinek je nutný pro normální vývoj pohlavních orgánů, je důležitý pro náš reprodukční systém. Z potravinových doplňků jsou vhodné vitaminy z DM. Je v nich zinek (10 mg), B1 (1,4 mg), B2 (1,6 mg), B6 (2 mg), B12 (1 ug), biotin (150 ug), kyselina listová (200 ug), niacin (18 mg), kyselina pantothenová (6 mg). I když se stravujete poměrně zdravě, tak dle recenzí je tento potravinový doplněk velmi účinný a růst vlasů je opravdu viditelný (2 cm za měsíc).

Zdroj: Zinek v péči o vlasy

Nutrition capillaire – účinky

  • Biotin a zinek přispívají k udržení normálního stavu vlasů.
  • Biotin a zinek přispívají k udržení normálního stavu pokožky.
  • Vitamín E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
  • Zinek přispívá k udržení normálního stavu nehtů.
  • Zinek přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Zdroj: Nutrition capillaire

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kasalová.

Už jsem vyzkoušela kde co, ale nehty mám roztřepené pořád. Jedla jsem zinek, křemík, Capimin, vitamíny, používala jsem olejové koupele a nic. Všelijaké kúry na nehty jsou pouhým vyhazováním peněz. Vše pomohlo na chvíli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mě na nehty prospívá užívání multivitamínu Calibrum a jako zevní péče je účinný krém na ruce Garnier růžový nebo i ten červený, přičemž oba stojí jen kolem 60 Kč. Díky multivitamínu mi úplně zmizely bílé měsíčky pod nehty a díky Garnier - Ochranný krém na ruce proti vysušování se mi nehty znatelně zpevnily. Je třeba být ale trpělivý, protože nehet na rukou se vymění až za 6 měsíců, takže toto je minimální doba, po kterou by měla být péče nehtům věnována než se objeví první úspěchy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci nehtů

Účinné látky

  • zinek
  • biotin
  • DL-methionin

Zdroj: Hnojivo na vlasy

Diskuze

V diskuzi PRASKÁNÍ NEHTŮ PODÉLNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna štefková.

nevím co mam dělát pořad mi praska jenom neden nehet podélně.prosím oradu.
děkuji štefková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ellen.

Dobrý večer, záleží na tom který nehet to je - jde li o palec pak se tímto způsobem projevuje nemoc plic... i skrytá ale pomůže selzink tedy zinek a selen jednou denně 3 tablety asi 2-3 měsíce.

Zdroj: diskuze Praskání nehtů podélně

Vitamíny a minerály

Vitamíny jsou užitečným domácím lékem na kopřivku. Vitamín C snižuje hladinu histaminu a příznaky kopřivky. Doporučená dávka je 2–4 gramy denně. Vitamín E a zinek také napomáhají při léčbě kopřivky, protože hojí pokožku. Vitamín E a zinek se obvykle aplikují lokálně, přímo na zasaženou oblast.

Zdroj: Domácí léky na kopřivku

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den,jsem velice často nemocná,hlavně proto bych chtěla vyzkoušet chlorellu.Beru pravidelně medrol 10mg a zinek,jediný ten mi pomáhá na vypadávání vlasů,ale imunita nic moc.Nebude se to s tím medrolem bít?Děkuji za odpověď Pavla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Medrol je lék, který v těle ovlivňuje mnoho procesů včetně metabolizmu a nelze tedy vyloučit kontraindikaci s chlorellou. S velkou pravděpodobností se vám při kombinaci Medrolu a chlorelly nic nestane, ale měl by na vás dohlédnout lékař, který vám předepisuje Medrol.
Na posílení imunity bych raději doporučil vyváženou pestrou stravu, radostný pohyb a pozitivní pohled na svět kolem sebe. Je dobré najít aktivitu, kterou budete milovat tak, že nebudete moci ani dospat, jak se na ní budete těšit. To vytvoří hnací motor, který nastaví imunitní systém na podporu tělního výkonu a zlepší se tak i váš zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella nežádoucí účinky

Zinek a hubnutí

Kamarádka má pravdu, zinek skutečně pomáhá při hubnutí a dokáže odbourat vnitřní tuk! Zinek totiž prodlužuje hypoglykemický účinek inzulinu, který se vylučuje po každém jídle v závislosti na množství přijatých sacharidů. V praxi to znamená, že pokud má naše tělo dostatek zinku, tak dokáže cukry, vyrobené ze sacharidů pomaleji pouštět do krevního řečiště a tělo je tak může lépe postupně spotřebovat. Naopak málo zinku znamená rychlé vyplavení cukrů do krve, což vystresuje naše tělo, které pak tyto nárazové přebytky krevního cukru ihned uloží do tukových zásob, které tím zbytní - tělo ztloustne.

Zdroj: Zinek na hubnutí

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel So.

Doktorka mi léčí počáteční lupénku, ale nemám červený flíčky ve vlasech, jen se mi hrpzně loupe hlava a nic moc na to nezabírá, už jsem vyzkoušela snad vše, šampony mi nejprve pomůžou a pak to začne všechno od znova, už jsem zoufalá, navíc ty léky stojí šélený prachy. Pro mě i 150,- za blbý šampoin je docela dost, když ostatní si můžou používat levneý za 50,-. Doktorka mi jen píše samý mazání. Já už snad ničemu nevěřím, znamená to, že s tím budu žít do konce života?A je to vůbec lupénka?Mám silně vysušenou kůži na hlavě, která se mi loupe a svědí mě. Děkuji za odpověď. Už si nevím rady, celé noci probrečím.......... :´o( Taky nemám moc důvěru ve svou doktorku. Můj praktický lékař mi doporučil analýzu prvků ve vlasech ,ale ta stojí 2 000,-, takže pro mě je to opět cesta bez konce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel VM..

Analyza vlasu je nesmysl, protoze sice dokaze co - to odhalit, nicmene vysledky jsou vetsinou zkreslene. Navic mate problem v pokozce hlavy a ne v samotnych vlasech, opravdu nenachazim slov. Aby jste se vesla do nejakych normalnich penez, kupte si lecitin (6 tablet denne na zacatek), dale zinek, selen, vitaminy skupiny B (hlavne B6), vitamin A a E, rybi olej. Pokud lecba pomoci doplnku stravy zabere, jedna se o lupenku. Pokud ne, jedna se o seboroickou dermatitidu. Pak se poohlednete po morskych rasach typu Laminaria. Rovnez uzivejte Zinek + B6. Hezky den

Zdroj: diskuze Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Zinek na akné

Zinek patří mezi nejdůležitější prvky, které bojují s akné. Vytváří totiž v těle nevhodné prostředí pro bakterii vyvolávající akné – zvyšuje imunitní funkci organismu, snižuje zánětlivé reakce pleti, podporuje hormonální rovnováhu a pomáhá rovněž zklidňovat podrážděnou pokožku. Zinek se tak podílí ve velké míře na zdravém vzhledu pokožky. Díky němu je pleť hladká, čistá a chráněná před infekcí. Zinek zlepšuje také hojení ran. S akné bojuje ještě účinněji, kombinuje-li se se selenem. Selen snižuje podráždění tkání zasažených akné, čímž tlumí zánět, takže se zarudlé boláky na kůži díky němu stávají méně viditelnými. Selen přispívá k udržení elasticity kůže, podporuje její celkovou regeneraci a pomáhá také hojit jizvy po akné.

Zdroj: Zinek v péči o vlasy

Diskuze

V diskuzi ROZTREPENE A DVOJICI SE NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dva roky jsem řešila Váš problém na sobě až po různých kombinacích jsem zůstala u vitamínu C 250mg 1krát denně a čajová lžička ráno slunečnicového oleje lisovaného za studena, koupíte ve zdravé výživě.Výsledek jsem zaregistrovala asi za měsíc a půl.



Hezký den Daniela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Siska.

Lepsi je olivovy olej, nemusi byt ten nejkvalitnejsi. Doporucuje se udrzet v puse lzici oleje po dobu 5 minut - kazde rano, pak ho jeste v prubehu dne pouzijete do salatu a je to. Obsahuje hodne mineralu a vitaminu. Jinak pak je vhodny zinek, vapnik a kremik. pa pa Sis

Zdroj: diskuze Re: roztrepene a dvojici se nehty

Zinek

V potravě jsou hlavními zdroji zinku játra, vaječné žloutky, tmavé maso, mléko, a mořští živočichové, především ústřice. Z rostlinných produktů obsahuje zinek především dýňové semeno, pak také celozrnné cereálie, fazole a ořechy. 

Zinek je ale v běžné stravě obsažen jen velmi málo a obvykle ho člověk potravou přijme jen polovinu, než potřebuje, proto je vhodné zinek doplňovat v podobě čistého minerálního zinku. Doporučená denní dávka zinku v lidské potravě se pohybuje mezi 15–25 mg tohoto prvku. Nedostatečné množství zinku v potravě způsobuje nechtěný úbytek na váze, pomalé hojení ran, zhoršování paměti a smyslové poruchy – především zrakové, čichové.

Zdroj: Nejúčinější přírodní antioxidanty

Zinek

I zinek se stejně jako selen řadí mezi stopové prvky. V lidském těle se nachází jak v orgánech, tak i ve svalech, kostelech, kůži, nehtech i ve vlasech. Zároveň je to také esenciální prvek, protože si ho lidské tělo nedokáže samo vyrobit, ale musí ho přijímat společně se stravou. Člověk zinek přijímá jak z živočišných, tak i z rostlinných potravin. Lépe se vstřebává zinek z živočišné stravy. Pokud člověk denně jí maso, tak by neměl mít problém s nedostatkem zinku, protože množství zinku v mase krásně pokryje denní dávku. Z toho vyplývá, že když člověk nejí maso, potřebuje příjem zinku zvýšit někde jinde. Stejně tak i těhotné ženy potřebují vyšší příjem tohoto stopového prvku. Pomoci mohou zinkové pastilky.

Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek

Zdroje zinku

Dobrým zdrojem zinku jsou tvrdé sýry, například Eidam. Vysoké množství zinku obsahují i mnohé celozrnné výrobky, zejména ty ovesné, a také pšeničné klíčky. Ústřice jsou pravděpodobně největší zásobárnou tohoto stopového prvku. Výborným zdrojem zinku je také maso, ryby a luštěniny, kde je zinek obsažen ve značné koncentraci.

Zdroj: Stopový prvek zinek

Příznaky nedostatku zinku

Příznaky nedostatku zinku jsou mnohé: únava, nízká imunita, špatné hojení ran, ústní léze, změny vnímání chuti, šeroslepost, narušený růst vlasů a nehtů. Na trhu je široká škála produktů obsahujících zinek, a tak mohou být tyto přípravky úspěšně použity k prevenci nebo léčbě těchto příznaků.

Zdroj: Stopový prvek zinek

Doporučení pro užívání zinku

Doporučené denní množství zinku je 8 miligramů (mg) u žen a 11 mg u dospělých mužů.

Zinek je obecně bezpečný. Doplňky zinku podávané ústy mohou prospívat lidem s nízkou hladinou zinku. Jejich užívání ihned po objevení příznaků nachlazení může pomoci zkrátit dobu nachlazení.

Nepoužívejte však intranazální zinek (podávaný prostřednictvím nosní sliznice), protože to může zapříčinit ztrátu čichu.

Zdroj: Zinkové pastilky

Vedlejší účinky zinku

Zinek podávaný orálně může způsobit následující:

  • Problémy s trávením
  • Průjem
  • Bolest hlavy
  • Nevolnost
  • Zvracení

Zinek podávaný perorálně, pokud je užíván dlouhodobě a ve vysokých dávkách, může způsobit nedostatek mědi. Lidé s nízkou hladinou mědi mohou mít neurologické problémy, jako je necitlivost a slabost v pažích a nohou.

Národní ústavy zdraví se domnívají, že maximální denní limitní dávka zinku je 40 mg pro dospělé a 4 mg pro děti od 6 měsíců.

Nepoužívejte intranasální zinek. Tato forma zinku byla spojena se ztrátou čichu.

Zdroj: Zinkové pastilky


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP