Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTLAK NA PRSTU NA NOZE

OBSAH

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá otok prstů na ruce.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Diskuze

V diskuzi BOLEST PRSTU U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

DOBRÝ DEN,CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT,BOLÍ MĚ PROSTŘEDNÍ PRST U NOHY,ŽE NA NĚJ NEMOHU DOŠLÁPNOUT.ZKOUŠELA JSEM JIŽ VŠECHNO,ALE NIC MI NEPOMÁHÁ.MŮŽETE MI PORADIT CO S TÍM? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Danuše.

Boli me prst na noze a celý červený. Když se obuji tak me to tlačí. JeCo pro to je mozne udělat Jedna se o prstenik
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolest prstu u nohy

Odlupování nehtu po otlaku

Nehet může být otlačený buď částečně, nebo celý. Náhlá bolest způsobuje nepohodlí a někdy krvácení pod nehtem. Nejběžněji se to stává při dlouhém běhu či nošení příliš úzkých bot. Nehet na palci se také snadno otlačí při sportu, kdy chodidlo prudce naráží v obuvi (například tenis, kopaná, squash nebo basketbal). Když chodidlo doráží v obuvi, tlačí na palec a způsobuje trauma – otlak. Zčernání nehtu je pak důsledkem nahromadění krve pod nehtem.

Léčba

Jakmile se pohmožděná pokožka pod nehtem začne léčit, může se stát, že se nehet začne odlupovat. Nový nehet se obnoví zhruba za 5 měsíců. Neodstraňujte nehet násilím, naopak jej přilepte k prstu náplastí. Použít můžete například chránič palce Dr. Grepl art. 142-1, který slouží k ochraně a snížení bolesti při léčbě. Jestliže nehet trpí častým zraněním, zastřihněte ho, zapilujte a navlékněte chránič před každou sportovní aktivitou.

Pozor! Zčernání palce může být v některých případech znakem gangrény. Jestliže zpozorujete černání a nevíte o žádné příčině, kontaktujte neprodleně svého lékaře. Jestliže trpíte diabetem vyššího stupně, tak jakýkoliv vznik otlaku na nehtech by měl být posouzen a konzultován s odborným lékařem. Také v případě, že se vaše problémy nelepší, vyhledejte pomoc odborného lékaře.

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Diskuze

V diskuzi BOLEST CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

prosim o radu.pri tenise jsem pretahl chodidlo a ucitil silne zastipani a dal uz jen silna bolest od paty smeren k prstum.chuze nemozna uz jen po spicce codidla.mirne otekle a v miste bolesti modrina.bolest v klidu zadna, jen pri chuzi.dekuji za pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Šubová.

Mamku trápí bolest polštářku na noze,vystřelující do prstů.Bolest přichází i v klidu v noci, je opravdu krutá, znemožňující spánek, trvá několik hodin, opakuje se různě, třeba po 10-14 dny.Malinko pomáhá chlazení.Na rentgenu prý nic.Může někdo poradit? Děkuji

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Nemoc růže na noze – obrázek

Kožních projevů je celá řada, a tak se zde můžete podívat na fotky, jak nemoc růže na noze vypadá.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobry den, toto se mi udelalo ze dne na den se da rict..
muzete mi prosim poradit? Nebo me uklidnit, ze to nic neni?
Nejsem si vedoma nejakeho urazu.
Moooc dekuju!

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte vbočený palec na noze. Ten pak při každém došlapu utlačuje druhý prst a ten způsobil tento otlak, který se zbarvil do tmava. Není to nic nebezpečného, ale je vhodné to řešit. V první řadě lepší obuví, ve které bude dost místa pro palec. Také budete potřebovat ortézu, kterou musíte nosit, kdykoliv to bude možné - v noci, doma, atd. Ortéza na vbočený palec se dá koupit v obchodě se zdravotními pomůckami. Vypadá takto: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Artróza prstů

Při neléčení artrózy hrozí postupné zhoršování bolestí a snížená pohyblivost. Stav nakonec může vést ke vzniku ankylózy (srůstu mezi kostmi kloubu) a k trvalé nepohyblivosti.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PRSTU NA NOŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Jak léčit tlak na palcích a chodidél obouch noch.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění prstu na nože

Heberdenova artróza

Heberdenovy uzly jsou zhrublé druhé mezičlánkové klouby prstů ruky DIP kostními výrůstky – osteofyty. Jedná se o druh kloubní deformace při artróze, mnohdy s dědičným výskytem. Postihuje ženy asi 10x častěji než muže. Někdy se výskyt Heberdenovy artrózy označuje jako Heberdenova polyartróza.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Diskuze

V diskuzi ODLUPOVÁNÍ NEHTŮ OD LŮŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý den, poslední dobou mě hodně svědí část plosky u nohy a trochu i mezi prsty, a začaly se mi odlupovat nehty u prstů na nohou. Už mám dva pryč na jedné noze.Může to být plísní nebo jak to mám ošetřovat nežli se objednám k lékaři.
Děkuji. Drahomíra
srdcee@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odlupování nehtů od lůžka

Příznaky

Pohyb prstů obstarávají šlachy, kosti a klouby. Prasklá žilka na prstu může způsobit hematom. Lidové léčitelství doporučuje čaj z pohankových slupek, důležité je však vždy zjistit důvod, proč žilky praskají. Dalším přírodním lékem je čaj ze sušené červené papriky – dvě čajové lžičky ráno a večer spařte vroucí vodou, pijte ráno na lačno a večer před spaním po jídle jako poslední věc. Tento lék čistí a zpevňuje žíly, zároveň blahodárně působí na celý organismus, játra, žaludek, slinivku a také léčí vředy. Způsobuje peristaltiku střev.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUCHAŘKY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žena.

každym rokem se mi oběvuji na noze vodove puchyřky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná je to alergická reakce na trávy, nebo na slunce. Zkuste příští rok preventivně mazat fenistilem, který volně zakoupíte v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodove puchařky na noze

Příznaky a projevy syndromu karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu se zpočátku nejčastěji manifestuje tak, že trne jeden nebo více prstů. Přítomno je brnění, mravenčení či pálení prstů na postižené končetině (nejčastěji palce, ukazováku a prostředníku). Poté může dojít ke ztrátě kožní citlivosti a oslabení těchto prstů, které je provázeno poměrně velkou bolestivostí. Ruka působí nešikovně a svaly předloktí ztrácí svalovou sílu a postupně ochabují. Nepříjemné pocity se nejčastěji projevují v klidu, mnohdy nemocného budí ze spánku. Bolesti v zápěstí mohou vystřelovat až do ramenního kloubu a hlavy. Objevuje se také otok a ztuhlost zápěstí. Nemocní mohou mít pocit oteklých prstů, i když otok není viditelný. Intenzita obtíží mnohdy kolísá, ale většinou se postupně symptomy zhoršují.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David Golský.

Překvapil mě název kapitoly "Léčba neuropatie".
Kdo je o tomto zdravotním problému alespoň základně informován, tak ví, že neuropatie není konvenční/západní medicínou léčitelná! Lepší je nazývat věci pravými jmény, kupříkladu "Tlumení neuropatických bolestí".

Velmi všem doporučuji nejprve nastudovat vedlejší účinky (ano, zlomek z nich byl v článku zmíněn) doporučovaných chemických léků, jenž dramaticky negativně ovlivní život pacienta.
Dlužno dodat, že ne všem tyto léky pomohou, což není informace vycucaná z prstu, nýbrž je statisticky doložitelná.

Přeji všem takto postiženým zázrak uzdravení, přinejmenším v podobě zmírnění potíží/bolestí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Ňorkova.

mám nalomený palec na pravé noze který je i podle lékqře zhojený,ale bolest přetrvává
lékař opichuje kloub palce /prý je opotřebený/ ale šílená bolest přetrvává a to už 2 roky od úrazu
užívám jen běžné léky od bolesti,ale bolest přetrvává že se to někdy nedá ani vydržet
prosím poraďte co dělat od strašné bolesti palce děkuji

Zdroj: diskuze Neuropatie nohou

Oteklý kloub prstu

Prsty jako klobásy jsou velmi nepříjemnou záležitostí, která často postihuje ženy během těhotenství. Kromě této přirozené příčiny oteklých prstů existuje i celá řada dalších. Některé důvody jsou nezávažné, jindy se jedná o známku onemocnění, a proto je třeba zjistit, je-li otok lokalizován jen na prsty, nebo postihuje celé tělo. Příčinami generalizovaných otoků bývá onemocnění srdce, ledvin, jater a těžká podvýživa.

Spektrum možných příčin otoků prstů je značně široké. Pokud si nejste jistí, že se jedná o neškodnou příčinu, jako jsou hormonální změny nebo následek celodenního stání, teplo, namáhavá práce, je vhodné poradit se s lékařem a vše řešit individuálně.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PRSTŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Zedlová.

Dobrý den,
může mě někdo poradit jak vyléčit brnění a sníženou citlivost na prstech rukou a nohou po chemoterapii?
Nechci hned brát zase léky. Chtěla bych poradit nějakou mast, pokud má někdo s nějakou mastí dobrou zkušenost, prosím o radu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřich Maršík.

Prosím o radu na odstranění mravnčení prstů u nohhou po chemoterapii.Předem děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Brnění prstů po chemoterapii

Nakažlivost nemoci růže

Streptokoky se přenášejí vzdušnou cestou, přímým i nepřímým kontaktem. V těle se pak při erysipelu šíří lymfatickými cestami nejčastěji z drobných poranění, prasklin vzniklých při plísňovém onemocnění prstů, z chronických ekzémů nebo z porušené kůže při chronické žilní nedostatečnosti, z dutiny nosní či zevního zvukovodu. Poměrně často bývá vstupní branou infekce otevřená rána při proleženinách, bércových vředech či diabetické noze. Když se nedodrží přísné sterilní podmínky při převazech, infekce může vniknout i operační ránou.

Zdrojem infekce je velmi často sám nemocný pacient, někdy i druhá osoba s jinou streptokokovou infekcí. Recidivy většinou vznikají opětovnou aktivací streptokoků již přítomných v organismu nebo na kůži. Až 20 % populace jsou totiž bezpříznakoví nosiči, jejichž kůže nebo nosohltan jsou kolonizovány streptokoky. Kolonizace kůže je častým důsledkem prodělané infekce, koncentrace bakterií je však mnohem nižší. Inkubační doba se pohybuje od několika hodin do 2 dnů.

Zdroj: Kožní onemocnění růže

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den cca před měsícem jsem si našla útvar pod palcem u nohy.. samozřejmě po přečtení diskuzí mi to nedá spát. Nejsem si vědoma, že bych se někde bouchla. Útvar je furt stejný nemění tvar zatím ani neodrůstá, ale to je asi ještě brzo.
Odjíždíme na dovolenou, ale hned jak se vrátíme tak plánuji navštívit kožní. Ale jen pro trochu uklidnění zkusím poslat foto.
Děkuju za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je subungvální hematom. Je to přechodný stav, kdy se krev a tekutina nashromaždily pod nehtem vašeho palce na noze. Obvykle je to způsobeno traumatickým zraněním, jako je naražení prstu na noze, ke kterému došlo před 2 měsíci, takže si to dnes již nepamatujete. Může se to také objevit při nošení těsně přiléhajících bot, které omezují průtok krve v prstech u nohou, což vede ke zvýšenému tlaku v krevních cévách na prstech. V obou případech to vede k prasknutí malých krevních cév pod nehtem, ze kterých prosakuje krev do prostoru pod nehtem, což způsobuje změnu barvy nehtu. Za několik měsíců to zmizí. Návštěva kožního lékaře je na místě při každé pochybnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Zánět nehtového lůžka

Příčinou zánětu nehtového lůžka je drobné poranění prstu, kterého si nemusíte všimnout. Může se jednat jen o drobný vpich nebo někdy i bodnutí hmyzem. Pod kůží dojde k pomnožení bakterií a vzniku zánětlivého ložiska, které se dále šíří, až ke vzniku dutiny vyplněné hnisem (abscesu). Většinou si všimnete postupně se zhoršující bolesti prstu, spolu se zarudnutím nejčastěji v oblasti nehtového valu, bříška prstu nebo i ostatních článků prstů. Prst je zarudlý, oteklý, teplý, na dotyk bolestivý a omezeně i pohyblivý. Po několika dnech může dojít ke spontánní perforaci hnisavého ložiska na povrch kůže a k odtoku hnisu, což pacientovi, pokud již předtím nevyhledal lékařskou pomoc, uleví.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, před několika měsíci se mi udělal tento flek pod nehtem. Nepřekládala jsem tomu velkou váhu, neboť jsem si myslela, že je to hematom. Nyní je flek větší a neodrůstá. Mám obavy z melanomu nehtového lůžka. Také mám zároveň vbočené palce, tak přemýšlím, zda by to nemohl být jen dlouhodobý otlak. Děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o krevní výron, který stále pokračuje. Váš nehet na palci je příliš tenký a při namáhání chůzí se láme a v místě zlomu dochází ke krvácení do tkáně nehtového lůžka. Proto tmavá skvrna nemizí ani se nepohybuje. Musíte zahájit opatření na zesílení nehtů, aby byly silnější a nelámaly se. Nehet může být zeslaben buď mechanicky - obrušováním a nebo nedostatečnou výživou. Na posílení výživy nehtů užívejte 7 měsíců denně následující:
Biotin 2,5 mg;
Vitamín B12 2,5 mikrogramů;
Vitamín B9 400 mikrogramů;
Železo 18 mg pokud nemenstruujete, tak jen 8 mg;
Hořčík 320 mg;
Vitamín C 75 mg;
Omega-3 mastné kyseliny 1 gram;
Stavební materiál pro růst nehtů jsou bílkoviny. Bílkoviny lze nalézt v živočišných potravinách, jako je maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky, stejně jako v rostlinných potravinách, jako je sója, luštěniny, fazole, čočka, ořechy, semena a celá zrna. Posilněte tyto druhy potravin ve své stravě.
Pokud za sedm měsíců uvidíte zlepšení stavu vašich nehtů, můžete pokračovat v posilovací kůře i nadále. Dlouhodobé užívání uvedených doplňků nemá žádné negativní účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Syndrom horní hrudní apertury – příznaky

  • parestézie – mravenčení, brnění v horní končetině především na malíkové (ulnární) straně a přilehlé straně hrudníku;
  • mrtvení dvou prstů na ruce;
  • poruchy citu v horní končetině;
  • cyanóza – namodralé zabarvení horní končetiny;
  • zhoršení symptomatiky při nošení břemen;
  • otok horní končetiny;
  • slabost a atrofie (zmenšení) svalů horní končetiny;
  • Raynaudův fenomén;
  • vzácně nekrózy (odumření) konečků prstů.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Příznaky artrózy

Artróza postihuje nejen velké nosné klouby, ale i další menší klouby. Artróza prstů na ruce je diagnostikována častěji u žen. Příčiny primární artrózy, respektive osteoartrózy jsou neznámé. Za hlavní faktor se však považuje stáří vzhledem k všeobecně větší četnosti u vyšších věkových skupin. V generaci padesátníků je artrózou/osteoartrózou postiženo 80 % obyvatelstva. Sedmdesátníci a starší trpí osteoartrózou ve více než 90 %. První osteoartrotické změny lze však zjistit již kolem 20. roku věku. Dále hrají významnou úlohu vlivy genetické, endokrinní, mechanické, dále kvalita výživy a zánět. Rozlišují se tyto artrózy u klubů prstů:

  • nodální osteoartróza – osteoartróza kloubů prstů rukou,
  • Heberdenova artróza – artróza koncových kloubů rukou,
  • Bouchardova artróza – artróza středních kloubů prstů,
  • rizartróza – osteoartróza sedlovitého kloubu palce ruky.

Artróza, respektive osteoartróza je kloubní onemocnění, při němž dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a v návaznosti na ní, také ke změnám kosti a přilehlých měkkých tkání. Mezi příznaky artrózy patří citlivost na změnu tlaku a teploty, ztuhlost před rozhýbáním, oteklý kloub, výrůstky na kloubech ruky a další příznaky.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Výrůstky na kloubech prstů ruky

Tvrdé, artrotické ztluštění distálních kloubů se označuje jako Heberdenovy uzly, podobné postižení proximálních interfalangeálních kloubů pak jako Bouchardovy uzly. Na těchto drobných kloubech prstů mohou být dále patrné i osové deformity (desaxace). Klouby rukou jsou v aktivním stadiu oteklé a bolestivé na pohmat, mohou být i lehce zarudlé. Jelikož ruka slouží jako pracovní nástroj, toto postižení se především projevuje při ručních pracích, a to nejen při těžké manuální práci, ale i při běžných denních činnostech. Těmito problémy jsou opět častěji postiženy ženy.

Léčba je převážně operativní, u postižení Bouchardovými uzly je možno odstranit výrůstky a poškozený kloub nahradit umělým implantátem.

Heberdenovy uzly

U postižení Heberdenovými uzly se provádí zpevnění kloubu, kdy se odstraňují výrůstky a upravuje se i osová deformita.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Je bulka na ruce rakovina

Bulka na ruce může mít mnoho příčin. Některé byly popsány v tomto článku. Ovšem bez odborného vyšetření nelze stanovit přesnou diagnózu. Nález bulky na ruce vyžaduje návštěvu lékaře, který určí příčinu jejího vzniku.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Osteofyt na ruce

Jako osteofyty se označují výrůstky. Jedná se o degenerativní změny vznikající mechanickou zátěží v průběhu života, přičemž dochází k degeneraci chrupavčitých částí kloubů. Osteofyt je kostní výrůstek vycházející z okostice (periostu). Většinou je reaktivního charakteru, například u kloubů postižených artrózou.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Jak vzniká husí kůže?

Jak jste si možná všimli, husí kůže má tendenci se tvořit, když je vám zima. Tvoří se také, když zažíváte silné emocionální pocity, jako je extrémní strach, smutek, radost a sexuální vzrušení.

Husí kůže se může objevit také během fyzické námahy, a to i při malých činnostech, jako když právě kakáte na záchodě. Je to proto, že fyzická námaha aktivuje váš sympatický nebo instinktivní nervový systém. Někdy se může stát, že naskočí husí kůže bez důvodu například jen na jedné noze.

Mnoho zvířat také zažívá to, co by se dalo kategorizovat jako husí kůže, včetně dikobrazů a psů. V těchto případech je husí kůže tělesnou reakcí na situace, kdy je výhodné vypadat větší a silnější, například během konfrontace nebo námluv.

U lidí se odborníci domnívají, že husí kůže je produktem evoluce fungující podobným způsobem, jako je tomu u jiných savců.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP