Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ODSTRANĚNÍ MENISKU

OBSAH

Postup odstranění milií – video

Zde je video, na kterém je možné vidět odstranění mílií.

Zdroj: Domácí rady na mílie

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERTENZE NARKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .

Dobrý den,
měla bych jít na operaci menisku a také na odstranění štítné žlázy. Léčím se na vysoký krevní tlak a užívám Thyrozol. Je mi 50 let. Vzhledem k těmto nemocem - jsou nějaká rizika při použití narkozy? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Narkózy se nemusíte bát, ani když máte vysoký tlak a špatnou štítnou žlázu. Jde o hluboký spánek, při kterém jsou vaše životní funkce ovládány vyspělými přístroji a na vše neustále dohlíží anesteziolog. Takže se nebojte, že by vám to nějak ublížilo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hypertenze narkóza

Bradavice a chirurgická léčba

Někdy, vzhledem k rozsahu bradavic, není možné provést jejich odstranění vypálením dusíkem nebo kyselinou mléčnou a musí se přikročit k chirurgickému odstranění bradavic ostrou lžičkou při lokální anestézii. Po tomto zákroku jsou pro doléčení velice prospěšné koupele operované části v manganistanu draselném. Manganistan draselný, neboli hypermangán, pomůže vyškrábnuté bradavice totálně zacelit a zabránit jejich opakované recidivě.

Zdroj: Odstranění bradavic

Diskuze

V diskuzi MENISKUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
jsem 2 měsíce po odstranění obou menisku v levém koleně, lékař mi nabídl při potížích nějaké injekce na vyplnění. Chtěla bych požádat o názor jestli tuto léčbu podstoupit nebo ne.
Děkuji za odpověď
Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den, po odebrání menisku jsem si nechala aplikovat 2 cykly hyalonu, ale moje zkušenost je taková, že to pomůže pouze po dobu, co Vám injekce aplikují. A ještě musíte najít dobrého lékaře, aby Vám napíchl koleno správně. Je to jen můj názor a zkušenost.

Zdroj: diskuze Meniskus

Příznaky

S přetržením či natržením menisku se setkáváme především v případě traumatického zranění, které se často stane při sportu, nebo v důsledku degenerativního procesu u starších pacientů. Typickým příkladem zranění je ohnutí a zároveň zkroucení kolenního kloubu (například při pádu). Není výjimkou, že souběžně se s meniskem poraní i kolenní vazy.

Příznaky poraněného menisku: bolest kolena a jeho natékání, citlivost při tlaku na meniskus, praskání a lupání v koleni, omezená hybnost kolene.

Zdroj: Meniskus

Poradna

V naší poradně s názvem PRÁCE PO NATRŽENÉM MENISKU KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,chci se zeptat zda po natrženém menisku,mužu pracovat ve stoje nebo zda je lepší práce střídava-ve stoje a v sedě,nebo jen sedavé zaměstnání.Je mi 56 let.
Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při natrženém menisku je třeba se vyhnout činnostem, které zhoršují bolest kolena, zejména jakékoli činnosti, které způsobují kroucení nebo otáčení kolena. Pokud je vaše bolest silná, používání berlí může snížit tlak na koleno a podpořit hojení. Co se týče práce ve stoji nebo v sedě, není to pro toto zranění podstatné a volba pozice bude záviset na vašich subjektivních pocitech. Zůstaňte aktivní, v pohybu a také v kontaktu se svým ortopedem, který dohlédne na správné zhojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Práce po natrženém menisku kolena

Prasklý meniskus

V případě, že dojde k prasknutí menisku, má postižený při úrazu pocit lupnutí v koleni, většinou ho doprovází velká bolest, objevuje se výpotek a otok celého kolena.

U nevelkého prasknutí se dá v ojedinělých případech obejít bez operace. Meniskus se totiž nehojí moc dobře. Navíc hrozí, že se bude postupem času ruptura zvětšovat. Z operativních metod se nejběžněji využívá artroskopie. Odtržená část menisku může být přišita, nebo odstraněna. Po maximálně dvoudenní hospitalizaci začnete rehabilitovat. Rehabilitace bývá poměrně rychlá a už po šesti týdnech je možné začít sportovat.

Zdroj: Meniskus

Poradna

V naší poradně s názvem JE VHODNÁ LÁZEŇSKÁ LÉČBA PO OPERACI MENISKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Prosím mám dotaz? Mohu požádat o komplexní lázeňskou léčbu po artroskopii kolene /menisku/.která mne čeká v říjnu t.r. Již dříve jsem lázeňskou léčbu absolvovala v rámci rehabilitace - artróza 2-3 st. Naposledy v roce 2014. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, požádejte o to prostřednictvím svého praktického lékaře. Ihned po operaci si obstarejte dobrozdání od ortopeda, že doporučuje lázeňskou péči a to pak doložte k žádosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je vhodná lázeňská léčba po operaci menisku

Rehabilitace

V případě častějšího odstraňování menisku je od druhého dne po operaci dovolen pohyb v kolenním kloubu. Podle rozsahu výkonu chodí pacient o berlích 1–3 týdny. Sportovní zátěž se dovoluje za 4–6 týdnů od výkonu. V případě sutury menisku nosí pacient ortézu s limitovaným pohybem šest týdnů, končetinu při tom odlehčuje pomocí berlí. Poté začíná rehabilitovat a postupně zvyšovat zátěž.

Po 4–6 týdnech se postupně zkouší chůze bez berlí i bez ortézy, plná zátěž až po 2–3 měsících, opět podle typu postižení. Pokud byly současně operovány i další struktury v kloubu, např. kolenní vazy, je rehabilitace usměrňována tak, aby bylo umožněno hojení všech poraněných struktur. Výrazně se však neliší od výše popsaného režimu. Zkušenosti ukazují, že výsledky jsou příznivé (zhruba 95 % zhojených menisků) a že následné opotřebení kloubů je minimální až žádné.

Zdroj: Meniskus

Poradna

V naší poradně s názvem NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI MENISKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gitta Fikarová.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli bych měla nárok na lázně po operaci menisku děkuji za odpověď Fikarová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na to se budete muset zeptat svojí zdravotní pojišťovny. U někoho bude stačit rehabilitace a u jiného více pomůžou lázně. Pojišťovna volí řešení, které ji ušetří náklady na vaší léčbu. Když pojišťovnu přesvědčíte, že lázně zlepší váš zdravotní stav, protože potřebujete být v době rekonvalescence stále pod dohledem, který zabezpečí, že se budete o koleno správně a soustavně starat, což byste samoléčbou a docházením na rehabilitace nedosáhla, protože nemáte dostatečnou vůli, tak třeba se vám to podaří.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci menisku

Léčba

Dříve se poškozené menisky odstraňovaly. Jestliže se však odstraní, zbavíme se současně specifického pružného „polštáře“, který některé pohyby tlumí a jiné zase podporuje. V případě jejich absence se do deseti let určitě objeví příznaky artrózy. Dnes se menisky zcela odstraňují jen velmi zřídka. Umožňuje to tzv. artroskopie, endoskopická operační metoda, při níž ortoped většinou z malého řezu zavede do kolena kameru a na obrazovce prohlédne kloubní dutinu. Druhým otvorem zavede nástroj (vyšetřovací sondu, kleštičky, nůžky, frézku) a poraněnou část menisku ošetří nebo odstraní. Při částečném odstranění se funkce menisku výrazněji neporuší. Stejným postupem vyloučíme ostatní poranění struktur kolenního kloubu – zkřížených a postranních vazů, posoudíme stav opotřebení či poranění chrupavek. Pokud je meniskus poškozen v dobře prokrvené vyživené oblasti, umožňuje artroskopie i jeho ohleduplnou rekonstrukci – přišití. Tato metoda je pro šikovného operatéra jednoduchá a pro pacienta šetrná. Pravděpodobnost úspěšného zhojení menisku je vysoká, zmenšuje se tak možnost vzniku poúrazové artrózy – poškození chrupavky kolenního kloubu.

Po operaci se operovaná končetina (pokud je meniskus ošetřen či částečně vyňat) jen krátce šetří, brzy se začíná s rehabilitací – cvičením a postupným posilováním stehenních a lýtkových svalů atd. Odborně vedená rehabilitace proces rekonvalescence značně urychlí. V případě, že je meniskus sešit, je pooperační průběh složitější a dlouhý. Meniskus je struktura s malým množstvím cév a chabou tendencí k hojení. Během pohybu kolene oba menisky nezůstávají na místě, ale aktivně se pohybují. Proto je nutné po operaci zcela a později částečně pohyb kloubu omezit a zabránit zátěži. Toto období trvá 4–6 týdnů a následuje minimálně stejná doba odborné rehabilitace, která zajistí nejen obnovení hybnosti, ale i posílení svalstva a získání potřebné stability.

Zdroj: Meniskus

Diskuze

V diskuzi MENISKUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adela.

sem po operaci menisku a řekli mi že sem ho měla rozdrceni tak jestli my ho ostranili celi a jak dlouho budem doma

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Meniskus

Co je to meniskus?

Menisky jsou chrupavčité struktury umístěné uvnitř kolenního kloubu; mediální meniskus má poloměsíčitý tvar a je větší (u člověka), laterální meniskus je skoro kruhový. Na příčném řezu mají trojúhelníkovitý tvar, po obvodech jsou silné a přecházejí do kloubního pouzdra, vnitřní část je vyhloubená, tenká a volná.

Menisky odpovídají tvaru kostí, mezi které jsou vloženy – v horní části jsou konkávní a odpovídají kondylům stehenní kosti, spodní část je rovná a zapadá mezi kondyly kosti holenní. Oba menisky jsou pevně přirostlé v interkondylární ploše holenní kosti a kromě toho jsou ještě fixované vazy. Mediální meniskus je ve své střední části pevně srostlý s částí vnitřního kolaterálního vazu, přední cíp laterálního menisku se upíná v blízkosti předního zkříženého vazu, jenž do něj někdy vysílá i ojedinělá vlákna. U 70 % lidí je vyvinut meniskofemorální vaz, který spojuje zadní roh laterálního menisku s vnitřním kondylem stehenní kosti, oba menisky bývají navzájem spojené nezřetelným transverzálním vazem, jenž může i chybět. Obecně je mediální meniskus méně pohyblivý než laterální, proto je při úrazech poškozen mnohem častěji.

Zdroj: Meniskus

Odstranění silikonu acetonem

Aceton je také účinným prostředkem k odstranění silikonu, ale vyžaduje speciální opatření včetně ochrany rukou a vyplatí se nejprve ověřit účinek acetonu na malé ploše. Poté na starý silikon naneste aceton, počkejte pár minut a zkuste starý silikon odstranit. V případě potřeby opakujte.

Zdroj: Odstranění silikonu octem

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI MENISCU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jančá.

Dobry den mám narok na komplexní lázeňskou péči po druhé operaci menisku a za jak dlouho po operaci bych musela nastoupit di lazní.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O nároku na lázně může rozhodnout jen revizní lékař vaší zdravotní pojišťovny na základě návrhu na lázeňskou léčbu, kterou mu předkládá váš praktický lékař. Nejdříve se dohodněte s ortopédem, aby vám napsal dobrozdání, kde vysloveně doporučí lázeňskou léčbu. Pak s ním přijďte ke svému praktickému lékaři a sestavte návrh. Zdravotní pojišťovna vás pak vyrozumí o výsledku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám po osteotomii kolene nárok na komplexní lázně

Odstranění žlučníkových kamenů laserem

Laserová terapie není zatím v ČR příliš rozšířena. Standardně se řeší žlučové kameny laparoskopicky, s velmi rychlou rekonvalescencí.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Odstranění silikonu odborníkem

Když nejsme schopni odstranit sanitární silikon sami, vyplatí se využít služby odborníka, k čemuž vás vyzýváme!

Zdroj: Odstranění silikonu octem

Diskuze

V diskuzi XANTELASMA ODSTRANENI OČNÍCH VÍČEK TEPLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý den kam prosim na odstraneni xantelasmi na horních víčkach v Teplicich děkuji s pozdravem Renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Klinika CLT, spol. s.r.o.
Císařské lázně
3. patro
Laubeho nám. 2
415 01 Teplice

Mob.: +420 724 666 355

Telefon: +420 417 977 800

Zdroj: diskuze Xantelasma odstraneni očních víček teplice

Jak odstranit silikon z oblečení

Na odstranění nevytvrzeného i vytvrzeného silikonu z oblečení je vhodný okamžitě použitelný pastový prostředek určený k odstranění silikonu.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Mechanické odstranění silikonu

Mechanické odstranění silikonu – jedná se o metodu, která vyžaduje velkou opatrnost a přesnost, aby nedošlo k poškození čištěného povrchu. Staré silikonové těsnění lze odstranit odlamovacím nožem, škrabkou nebo stěrkou. Mělo by se to dělat velmi opatrně, právě proto, že čištěný povrch lze snadno poškrábat. Důrazně doporučujeme, abyste se nejdříve pokusili odstranit silikon domácí metodou - odstranění silikonu octem.

Zdroj: Odstranění silikonu octem

Odstraňovač silikonu

Ze zkušenosti víme, že odstranění starého silikonu může být problematické a mnohem obtížnější než odstranění čerstvého silikonu. V této situaci musíme vyzkoušet mnoho zajímavých metod odstraňování silikonu podle toho, na jakém povrchu to chceme dělat. Jaký je tedy nejúčinnější způsob odstranění silikonu? Možná oblíbený domácí lék ocet, který je známý již léta, půjde použít na odstranění silikonu. Nebo se vyplatí vyzkoušet nějaký specializovaný odstraňovač silikonu dostupný na pultech obchodů?

Jak bezpečně odstranit silikon nejen ze skla, aniž by došlo k jeho poškození nebo poškrábání? Představujeme několik odstraňovačů silikonu, ze kterých si každý určitě vybere něco vhodného pro jeho povrch.

Zdroj: Odstranění silikonu octem

Chirurgické odstranění kuřího oka

Kuří oko je možné odstranit pomocí sterilních chirurgických nástrojů jako je dláto a ostrý skalpel. Postup, jak probíhá chirurgické odstranění kuřího oka, je vidět tady: kuří oko chirurgie.

Zdroj: Domácí triky na kuří oko

Je ideální odstranění pigmentových skvrn?

Jednotlivé metody odstranění pigmentových skvrn jsou vhodné zejména pro ty z vás, kteří chtějí svá znaménka odstranit, ať už z důvodu estetického, nebo důvodu zdravotního. Také pro ty, kterým znaménko překáží při oblékání nebo v případě, že znaménko občas krvácí z důvodu odírání. Odstranění znamének by se mělo naplánovat na zimní měsíce, aby jizvy nebyly vystavovány slunečnímu záření, jelikož zde pak hrozí riziko opětovné nechtěné pigmentace. Jiná omezení známa nejsou, je však důležitá pečlivá konzultace s dermatologem, který by měl poradit nebo rozhodnout o způsobu, kterým danou pigmentovou skvrnu odstranit.

Zdroj: Rady na odstranění tmavých skvrn na tváři

Cena za odstranění tetování

Cena za odstranění tetování je závislá na spoustě jevů. Pokud zvolíme metodu odstranění krémem, je důležité si uvědomit, že tyto krémy stojí asi 1 300 – 1 500 Kč (obvykle je třeba si je nechat poslat, protože k dostání jsou hlavně v Americe) a tuba vydrží asi 2 měsíce (záleží na velikosti tetování). Obvykle je třeba krém používat zhruba rok. Takže se cena může vyšplhat na několik tisíc a přitom výsledek není zaručený.

U metody odstranění laserem je cena také vysoká, ale kvalita odstranění bývá o něco lepší. I zde je důležitý rozsah tetování, obvykle si salóny účtují za 1 cm2, cena je také závislá na tom, o kolikáté ošetření se jedná. První ošetření bývá nejdražší. Čím je tetování větší, tím je cena za ošetření nižší. Pokud je tetování velké do 10cm2 obvyklá cena za první ošetření je kolem 170 Kč, u dalších se cena postupně snižuje. Pokud je velké nad 40 cm2, cena se pohybuje kolem 110 Kč za první ošetření. Cena dalších ošetření se postupně může dostat až na půlku.

Zdroj: Odstranění tetování


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP