Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZMĚNY SPÁNKU

OBSAH

Důsledky nedostatku spánku

Nedostatek spánku způsobuje následující:

  • problémy s pamětí;
  • deprese;
  • oslabení imunitního systému;
  • zvýšení vnímání bolesti.

Zdroj: Dostatek spánku

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKY NA SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Udělala se mi nevysvětlitelná vyrážka na spánku, na pravé straně čela. Nikdo si s tím neví rady. Měl jste někdo něco takového, co to může být.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Když je něco nevysvětlitelného, tak je dobré sáhnout po východních medicínách a zkusit najít řešení v nich. Ekzematózní projevy na čele signalizují problémy se střevama. Pokud se vyrážka vyskytne na spodní části čela, tak to signalizuje problémy s tenkým střevem. Když se naopak vyrážka na čele objeví nahoře, tak to souvisí s tlustým střevem. Problémy s močovým měchýřem se na čele projevují po celé linii rozhranní vlasů. Na stranách, nebo chcete-li na spáncích, se pak vyrážka objevuje, když je nomocný žlučník. Zkusila bych ve vašem případě pečlivé vyšetření žlučníku a nebo nějaká nízkotučná dieta by také mohla pomoci. Žlučník bývá také značně namáhán, když do těla přicházejí různé chemické látky, například léky, alkohol, kouření a podobně.

Zdroj: diskuze Vyrážky na spánku

Neriskujte nedostatek spánku!

Nedostatek spánku je velmi nebezpečný. Nemá na svědomí jen nevinné zívání, ale může vážně poškodit kvalitu vašeho života. Po dobře prospané noci se váš život okamžitě zlepší. Vstáváte s lepší náladou, vaše pleť je odpočinutá a má méně vrásek. Mnoho odborníků věří, že spánek uvádí do rovnováhy náladu a emoce – během spánku totiž zpracováváme minulé události a ráno se pak budíme s lepší náladou. Ovlivňuje tedy nejen naše zdraví, ale i duševní pohodu.

Zdroj: Dostatek spánku

Poradna

V naší poradně s názvem KOMBINACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kotikova.

Dobrý den,prosím o radu zda mohu kombinovat MELATONIN 5 mg a Persen.
Mám již dlouholeté problémy se spaním .

Děkuji
Kotikova Eva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemělo by to dělat problémy, ale nečekejte od toho velké změny ve vašem spánku. Vsaďte spíše na zdravý pohyb na čerstvém vzduchu, abyste se přirozeně unavila a večer pak padla do postele jako zabitá. Pohyb a fyzická námaha při cvičení zajistí tvorbu endorfinu, který odstraní deprese a následná únava vám pomůže lépe spát. Ušetříte si tím játra, která nyní musí metabolizovat antidepresiva, která užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kombinace

Noční děsy

Noční děsy jsou poměrně častou příčinou neklidného spaní. S léčbou zde neurologům pomáhají psychologové. Poruchy dýchání ve spánku zase může vyřešit chirurgické odstranění nosních a krčních mandlí. Lékaři ale zdůrazňují, že dětské problémy souvisejí s růstem, s tím, jak dozrává nervová soustava.

autor: Jakub Vinš

Zdroj: Poruchy spánku

Poradna

V naší poradně s názvem MRTVĚNÍ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan potucek.

boli mne prava ruka.vrameni loket azapesti.pri praci u pocitace ,zacne mravenceni prstu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčiny bude třeba hledat v okolí hrudní páteře. Degenerativní změny na páteři mohou utlačovat nervy a to může způsobit tyto komplikace. Dále do seznamu možných příčin bude patřit způsob spánku - ležení stále na jedné straně a nevhodná podložka hlavy mohou způsobit tyto komplikace. Dále je to způsob posedu a přetěžování bolavé ruky - přenesení některých úkonů na druhou ruku. Bližší informace vám k tomu řekne lékař ortoped a neurolog.
Obvyklá léčba je rehabilitace, masáže a režimová opatření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mrtvění ruky

Masáž obličeje

Masáž začíná tak, že si dáte pravou ruku přes čelo a jemně ji táhnete. Tímto způsobem se přizpůsobí i obočí. Potom otočíte ruce a to samé provedete i levou rukou. Tlak, který vyvinete, může být silnější nebo slabší, ale závisí na vás. Při masáži spánků si položíte ruce na spánky a děláte jemné krouživé pohyby. Tato masáž je bez tlaku. Masáž spánku vám pomůže zesílit relaxaci.

Zdroj: Masáž obličeje

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ CÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Wobenzym na takto ucpané cévy nepomůže. Obecně všechny způsoby alternativní medicíny, které by se daly použít na ucpané cévy jsou nebezpečné, protože hrozí riziko náhlé mozkové příhody nebo infarktu. Může zde totiž dojít k uvolnění velkého plátu cévní výstelky, který pak cestuje krevním řečištěm a ucpe slabší kapiláry. Přes ně se pak nebude prokrvovat tkáň například v mozku a může tak dojít k mrtvici. Pokud Vám byla doporučena operace, tak určitě je to nejlepší a nejbezpečnější způsob, jak se ucpaných cév zbavit. Doporučuji s tímto si nezahrávat a respektovat zde rady konvenční medicíny.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alice.

Kamarádce byla operace doporučena. Dnes mi volal její manžel že je v umělém spánku, polovinu mozku má zničenou a naděje na zlepšení není. Pokud se z umělého spánku ještě probere, bude "živá mrtvola".

Zdroj: diskuze Ucpané cévy

Spánek je důležitý

  • Spánek prospívá zdraví srdce: nedostatek spánku zhoršuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, čímž se zvyšuje riziko infarktu.
  • Spánek umožňuje růst a regeneraci tělesných tkání. Když tvrdě spíme, zvyšuje se vyměšování látek, které jsou důležité pro správné fungování imunitního systému.
  • Spánek snižuje stres: pokud nedostatečně spíme, tělo začíná vytvářet hormony stresu, které zvyšují krevní tlak.
  • Spánek snižuje riziko vzniku deprese.
  • Spánek pomáhá tělu léčit zranění a záněty.
  • Během spánku náš mozek odpočívá a tělo se regeneruje.

Zdroj: Dostatek spánku

Poradna

V naší poradně s názvem POCENÍ VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Noční pocení

Lidé se můžou potit jak přes den, tak v noci. Noční pocení trápí mnoho lidí. Je velmi nepříjemné probudit se uprostřed spánku zcela propocený.

Příčinou nočního pocení nebo pocení ve spánku bývá nejčastěji u žen menstruace, klimakterium neboli přechod a někdy těhotenství. Další příčiny nočního pocení mohou být některé typy rakoviny. HIV infekce vede také k pocení ve spánku. Dále různé infekční onemocnění, například záněty močových cest, kapavka nebo i hormonální příčiny způsobené poruchou žláz s vnitřní sekrecí, nejčastěji štítné žlázy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení ve spánku

Spánková deprivace

Spánková deprivace je nedostatek normálního množství spánku, což způsobuje ospalost, nemožnost soustředění a halucinace. Jde i o často používaný druh mučení.

Důsledky spánkové deprivace

Spánková deprivace může způsobit následující problémy:

  • Ztráta bdělosti a pozornosti během dne – to může být nebezpečné zejména u řidičů, lékařů a dalších povolání. 20 % řidičů, a dokonce 56 % dálkových řidičů uvádí, že alespoň jednou během řízení upadli do krátkého spánku.
  • Nespavost – člověk má narušený spánkový rytmus, což se projevuje obtížným usínáním a přerušovaným spánkem.
  • U těžkých spánkových deprivací se dostavují halucinace, paranoie, odbývání životních potřeb, ztráta myšlenkové kontinuity.

Zdroj: Dostatek spánku

Poradna

V naší poradně s názvem HYPNOX LÉČÍ PROBLÉMY SE SPÁNKEM BEZ PŘEDPISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Giňa.

Dobrý den, mám těžkou polyneuropatii, trpím silným brněním dolních končetin, špatně jsem usínal, tak jsem začal brát prášky na spaní, konkrétně zolpiden 10 mg. Chvíli to bylo v pohodě, teď ale usnu, vzbudím se, protože musím na malou stranu, a už neusnu. Přes den vůbec nemohu usnout, i když mám naspáno třeba jenom 3 hodiny. Chtěl bych se toho návyku zbavit, a chtěl bych se zeptat, jestli mi přírodní léky jako HYPNOX FORTE, NEBO NEOSPAN FORTE pomohou. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prášky na spaní je jedna cesta, jak udržet spánek po celou noc. Ve spolupráci s lékařem určitě najdete přípravek, který by vám vyhovoval.
Nejdříve ale zkuste vyřadit ono probuzení na čůrání. Naordinujte si suchou dietu - 3 hodiny před spánkem nic nepijte, ani nejezte žádné vodnaté potraviny. Před ulehnutím do postele se vyčůrejte a k posteli si dejte nádobu, do které se můžete vyčůrat, když by to na vás přišlo během spánku, abyste nemusel z postele. Také se dostatečně během dne unavte nějakou zábavnou činností, abyste ulehal unavený.
Teprve, pokud tyto změny nepomohou, se obraťte na lékaře, aby vám předepsal léky na spaní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hypnox forte příbalový leták

Zdravý spánek

Zdravý spánek je takový spánek, kdy si na něj v průběhu dne vůbec nevzpomeneme, nepřemýšlíme nad tím, jak spíme. Když tělo spí, sníží se krevní tlak, dýchání se zpomaluje, mozek ale intenzivně pracuje. Spánek aktivuje paměť. V noci se uloží to, co člověk během dne zažil nebo se naučil. Ukazuje se, že je poměrně důležitý zejména pro naší emoční paměť. Takže vliv je potom na duševní zdraví. Spánek má nepochybně funkce i u imunitního systému. Spánek se v průběhu noci mění. Střídají se dvě základní fáze spánku: non-REMREM.

Zdroj: Poruchy spánku

Diskuze

V diskuzi TOČENÍ HLAVY VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Borčová.

Na dnešní noc mě vzbudilo silné ač chvilkové motání hlavy, bylo mi až na zvracení. Pak to pokračovalo i přes den. Cítím se jako po větší zábavě. Opakovalo se to a z ničeho nic,asi tak šestkrát. Mám zvýšený tlak, beru na tlak léky jednou denně, Tezeo HCT 80mg/12,5 mg. Mohla bych vědět příčinu prosím.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lidka.

Dobrý den ....mám problém točení hlavy ve spánku a při stávání si dávám pozor at neupadnu ,,není to celý den jen málo ,Chtěla bych poradit před měla narkozu na operaci kolena ,mívám nízký tlak ..děkuji za radu

Zdroj: diskuze Točení hlavy ve spánku

Vhodnost spánku

Pokud vezmeme v úvahu, že člověk má potřebu spát průměrně 7–8 hodin denně, znamená to, že každý z nás prospí asi jednu třetinu života. Spánek je velmi důležitý pro náš mozek. A to z mnoha důvodů. Během spánku mozek odpočívá. Pokud člověk spí, mozek nepřijímá z okolí impulsy. Během spánku si ale mozek „přehrává“ vše, co se během dne naučil. To znamená, že se v mozku vytvářejí paměťové stopy, spánek je tak velmi důležitý pro učení. Pokud se student učí na zkoušku a večer jde spát s hlavou plnou chaotických myšlenek a zmatku v nabytých vědomostech, ráno může zjistit, že si vše vybavuje velmi dobře a přehledně. Znamená to, že ve spánku došlo k upevnění nastudované látky, došlo k vytvoření paměťové stopy. Jak dlouho tyto vědomosti vydrží, je otázkou dlouhodobé a krátkodobé paměti, což je jiná kapitola. Proces vytváření a upevňování paměťových stop probíhá i v mozku novorozence, který se teprve seznamuje se světem. Význam novorozeneckého spánku spočívá patrně v tom, že během něj dochází k upevňování motorických vzorců, slouží tedy k trénování pohybových dovedností. Další význam spánku je, že rozlišuje informace podstatné od těch, které podstatné nejsou. Spánek je důležitý i pro další tělesné orgány. Velmi citlivě na něj reaguje hormonální soustava. Například prolaktin, melatonin a růstový hormon jsou vyplavovány právě v době spánku. Dostatek kvalitního spánku je důležitý i pro imunitní soustavu. Množství spánku závisí na mnoha faktorech, včetně věku.

Zdroj: Dostatek spánku

Poradna

V naší poradně s názvem SPÁNEK A PSYCHOTERAPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hubert Dušek.

Dobrý den,
Prosim poraďte mi odborníka na spánek a s nim spojenou psychoterapii.

Děkuju

Hubert Dušek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S poruchami spánku vám pomohou v Nemocnici Na Homolce, kde je skvěle vybavená spánková laboratoř a mnoho různých odborníků na následnou péči. Kontaktujte pana doktora Procházku a dohodněte si s ním konzultaci.
Kontakt:
Neurologické oddělení – Centrum pro poruchy spánku
Nemocnice Na Homolce
Roentgenova 2
150 30 Praha 5

MUDr. Tomáš Procházka
tomas.prochazka@homolka.cz
tel.: +420 257 272 674

Zdroj: diskuze Spánek a psychoterapie

Nebezpečí nedostatečného spánku

Pokud chceme normálně fungovat, musíme se pořádně vyspat. Jinak budeme další den unavení, otupělí a absolutně k ničemu. Proto bychom neměli potřebu spánku vědomě ignorovat a zůstávat dlouho vzhůru, pracovat do pozdních hodin. Nedostatek spánku může mít vážné následky. Stačí, když spíte o hodinu méně, a vaše denní aktivita se drasticky snižuje. Co teprve když spíte o dvě hodiny méně, než byste měli! Nedostatek spánku vede i ke zvýšení účinků alkoholu na organismus.

Nedostatečné množství spánku snižuje energii, schopnost soustředění, možnost regenerace, schopnost zapamatovat si nové informace. Znamená to, že jste mnohem méně výkonní ve škole nebo v práci, hůře zvládáte své úkoly, za které jste pak špatně ohodnoceni. To ale není všechno! Nedostatek spánku vede ke zhoršení paměti, závratím, mdlobám a halucinacím, problémům s chováním, výkyvům nálad, silně zvyšuje riziko vzniku různých nemocí, také se zde objevuje riziko vzniku nehod nebo zranění. Zdaleka nejnebezpečnější následek nedostatku spánku je ospalost za volantem. Lidé, kteří nedostatečně spí, řídí neopatrně, a čas, který potřebují na zareagování, je mnohem delší – podle některých studií je 10 % všech dopravních nehod způsobeno ospalými řidiči!

Zdroj: Dostatek spánku

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Franta.

Dobrý den vím že mi to ne doporučíte ale mám tento přípravek 2 roky prošly . Může mi to nějak uškodit. Peníze na jiný nemám. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U prošlého přípravku na regeneraci kloubů Alavis je nebezpečná plíseň. Je-li přítomna poznáte podle změny struktury prášku a změny pachu. Takto zkažený Alavis již nepoužívejte. Pokud jste nádobu skladoval uzavřenou v temnu při stálé pokojové teplotě, neměl by být problém použít Alavis prošlý i po tak dlouhé době.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosím o radu

Je chrápání spojené s ADHD?

Velké krční a nosní mandle mohou v noci částečně zablokovat dýchací cesty, což často způsobuje chrápání, špatnou kvalitu spánku a možná i ADHD, neboť chrápání může mít za následek nekvalitní spánek, a ten může samozřejmě následující den vést k problémům s pozorností. Studie zahrnující 5–7leté děti zjistila, že chrápání je u dětí s mírným ADHD mnohem častější, než je obvyklé v běžné populaci. Děti, které chrápou, dosahují výrazně horšího ohodnocení v testech pozornosti, jazykových schopností, ale i celkové inteligence. Některé studie prokázaly, že odstranění krční či nosní mandle může mít pozitivní vliv na kvalitu spánku a s tím související pozornost, a to bez nutnosti užívat léky.

Zdroj: ADHD a poruchy spánku

Spánkové fáze REM a non-REM

S non-REM fází postupně přichází hluboký spánek, při REM fázi tělo vypne všechny svaly, ale mozek je naprosto bdělý. Právě tehdy se lidem zdají sny. Je to zdánlivě paradoxní, proč na jedné straně má člověk skoro bdělý záznam EEG, a na druhé straně má vypnuté svaly. To má svou logiku, protože kdyby jednal podle snů, tak by si mohl ublížit, kdyby vstal, spadl z postele, skočil do imaginární vody a podobně.
Fáze spánku si mezi sebou konkurují. V první části noci má převahu hluboký spánek. K ránu naopak ustupuje a přibývá REM spánku. Organismus se tak připravuje na ranní vstávání. Frekvence střídání spánkových fází má vliv i na to, jak dlouho by měl člověk spát.

Zdroj: Poruchy spánku

Spánek dítěte, jeho správná doba podle věku dítěte.

  • Novorozenci: ti prospí většinu dne. V prvních týdnech života novorozenci spí zhruba 17 až 18 hodin denně. Ve třech měsících prospí kojenec obvykle za den okolo 15 hodin. Uvedená doba spánku novorozenců není souvislá. Obvyklá nejdelší doba souvislého spánku novorozence je nejdéle 4 až 6 hodin.
  • Miminko v 6 měsících spí již celou noc. Obvyklá délka spánku u  šesti měsíčního dítěte je 14 hodin, z čehož 11 hodin prospí v noci.
  • Kolik spánku potřebuje devítiměsíční dítě? Malé děti ve věku kolem devíti měsíců spí denně zhruba 14 hodin a souvislý noční spánek u nich vydrží až 8 hodin.
  • Batole v 18 měsících spí obvykle 13 až 14 hodin denně, z toho zhruba 11 hodin prospí v  noci.
  • Ve dvou letech spí děti obvykle 13 hodin denně, z toho v noci zhruba 11 hodin. Dvouleté dítě již potřebuje pouze jedno denní prospání, nejlépe po obědě.
  • Tříleté děti spí obvykle 12 až 13 hodin denně, z toho 10  až 11 hodin v noci a potřebují už jen jedno prospání po obědě.
  • Větší děti ve věku 3 až 6 let potřebují spát 10 až 12 hodin denně, přičemž obvykle chodí spát mezi sedmou a devátou hodinou a vstávají ráno, mezi šestou a osmou hodinou ranní.
  • Dítě ve věku 7 až 12 let normálně prospí 10 až 11 hodin denně.

Zdroj: Poruchy spánku

Je syndrom neklidných nohou spojený s ADHD?

Studie ukazují, že existuje nějaký vztah mezi nekvalitním spánkem a ADHD, ale také mezi syndromem neklidných nohou a ADHD. Syndrom neklidných nohou způsobuje pocit únavy, tíhy v nohách a někdy i v pažích. Tento pocit vytváří neodolatelné nutkání jimi pohybovat. Syndrom neklidných nohou způsobuje poruchy spánku a denní ospalost. Lidé se syndromem neklidných nohou a následnými poruchami spánku se cítí nepozorní, náladoví a hyperaktivní, což jsou vlastně symptomy ADHD. Vzhledem k tomuto a dalším nálezům někteří výzkumníci věří, že lidé se syndromem neklidných nohou a určitá skupina lidí s ADHD může mít společné dysfunkce neurotransmiteru dopaminu. Syndrom neklidných nohou je diagnostikován Polysomnogramem nebo spánkovou studií. Léky mohou pomáhat jak na syndrom neklidných nohou, tak i na ADHD.

Zdroj: ADHD a poruchy spánku

Spánková hygiena

Pokud jsou problémy se spánkem, doporučujeme jako první dodržovat pravidla spánkové hygieny, což znamená například dodržovat pravidelné doby uléhání a pravidelné doby vstávání včetně víkendů. Jednorázově může pomoci i prášek na spaní. Záleží na tom, co se děje. Pokud je to nespavost z toho, že se mi něco stalo, vyhodili mě z práce, někdo mi zemřel v rodině, tak je vhodný nějaký lék, který odstraní úzkost a navodí spánek. Ale tyto léky jsou na omezenou dobu, měsíc, šest týdnů, a pokud se léky vysadí a spánek se neupraví, tak to znamená, že je tam nějaké jiné narušení spánku.

Zdroj: Poruchy spánku

Prášky na spaní versus přírodní metody

Než-li dojde na léky, vždy je lepší zkusit nějaké přírodní metody, třeba bylinky nebo relaxační techniky. Ty využívá i NASA ve svých programech pro astronauty. Každá minuta ve vesmíru stojí tisíce dolarů, takže není možné si dovolit, aby tam byli unavení astronauti. Učí se na povel třeba usnout, vzbudit se pomocí relaxačních manévrů, což se dá.
Lidé se musí naučit vypnout. Typický nespavec je ten, kdo si neustále promítá, co ho čeká druhý den, pak samozřejmě nemůže usnout. Když si říkáte, že neusnu, budete další den unavení, musíte se na spánek soustředit a usnout, tak se ve vás víceméně aktivuje úzkost, jak to bude hrozné, když nebudete odpočatí, a to zabraňuje spánku a vytváří to bludné kruhy.

Zdroj: Poruchy spánku


Autor obsahu

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP