Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZOUBKY

OBSAH

Kdy dochází k prořezávání zoubků

Úplně první zárodky zoubků se začínají utvářet už v době, kdy je dítě ještě v děloze, zhruba v druhém trimestru. První zoubky se začnou obvykle prořezávat mezi 4. a 7. měsícem, nejčastěji však kolem 6. měsíce, kdy se prořezávají nejprve jedničky (spodní řezáky), za nimi se pak objevují horní přední řezáky, které následují postranní řezáky (dvojky). Přibližně kolem prvního roku pak začínají růst stoličky, poté špičáky a přibližně okolo druhého roku života dítěte přijdou na řadu druhé stoličky. Všechny časové údaje jsou ale jen orientační. Samotná doba růstu i individuální bolest při prořezávání může být velmi rozdílná. U někoho se tak mohou první zoubky objevit už ve třech měsících, občas se může první zoubek objevit až kolem prvního roku života dítěte. Řada miminek růst zoubků špatně snáší. Nateklá dáseň bolí, špatně se jim pije, spí, jsou ukňourané, neví, co se děje.

Zdroj: Jak na prořezávání zoubků

Diskuze

V diskuzi KOLIK CO DNES STOJÍ U ZUBAŘE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta HORVATOVA.

dobry den mam dotaz jaka je cena u uspani ditete kdyz mu budou trahat zoubky dekuji a kde nejriv by nam to udelali dekuji za odpoved

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolik co dnes stojí u zubaře?

Dávivý kašel po očkování

Dávivý kašel po očkování s vysokou pravděpodobností nesouvisí s očkováním. Dítě by mělo být při očkování 100% zdravé, to platí i pro dobu asi dvou týdnů před očkováním. Za zdravé dítě považujeme to, které nesmrká, nekašle, nemá zvýšenou teplotu. Důležité je, aby i sourozenci nebo jiní rodinní příslušníci žijící v jedné domácnosti byli zdraví. V opačném případě je velmi pravděpodobné, že je dítě v inkubační době daného onemocnění. Očkování je lepší odložit i v případě, že dítěti rostou zrovna zoubky, přestalo být kojeno, nastupuje do školky, narodil se mu sourozenec, rodina se stěhuje do nového prostředí nebo prochází jinou významnou změnou či problémy.

K nežádoucím reakcím po očkování patří mírně zvýšená teplota nebo jakákoliv malá kožní reakce.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaranožka.

Holky a ty bělící pasty opravdu bělí? Jak často si snimi čistíte? Ráda bych to vyzkoušela.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lili25.

Já si bělím zubními pasty doma pořád. Mám zoubky krásně bílé. Pravidelně používám taky bělící systém White Pearl od krásného usměvu a vše zvládnu sama doma.

Zdroj: diskuze Domácí bělení zubů diskuze

Zuby

Pro králíčka jsou samozřejmě důležité jeho zoubky, které neustále rostou, a tak si je musí obrušovat. Obvykle si je dostatečně obrousí při běžném jídle, někdy je ale pro něj vítanou změnou třeba větvička, kterou může trhat, je to pro něj zábava a zároveň je to pro jeho zoubky zdravé. Pokud by ale takovéto obrušování nestačilo a králíčkovi by zuby přerůstaly, tak je nutné navštívit veterináře, který v narkóze zuby králíčkovi obrousí.

Zdroj: Zakrslý králík - strava

Diskuze

V diskuzi NEMOCI OKUREK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Dobrý den . U okurek (hadovek) pěstovaných ve skleníku , se okraje listů ohýbají mírně vzhůru . Okraje mají jemné zoubky . Listy nejsou dále jinak zasaženy. Prosím Vás o radu . Děkuji Menčík

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci okurek

Kuřátka zlatá

Ramaria aurea mají větší plodnice s citronově až oranžově žlutými větvičkami ve stáří, dorůstají do výšky i šířky 60-120 mm. Solidní báze bývá bělavá, částečně ponořená v zemi, odspodu se rozvětvuje na více hrubých nebo tenčích odnoží, které se nakonec rozdělují na tenké nepravidelné větvičky, v mládí medově žluté nebo chromově žluté a ve stáří bledě žlutookrové. Větvičky jsou na koncích tenké, zahrocené, často s 2 až 3 zoubky, někdy bývají i zaoblené. Dužina je měkká, špinavě krémová, chuť a vůni má příjemnou. Výtrusný prach je žlutookrový.

Tento druh je jedlý.

Zdroj: Houba kuřátka

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ ZUBNÍHO KAMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Nikde jsem nenašla informaci, zda odstranění zubního kamene spadá do ošetření hrazené pojišťovnou. Moje bývalá zubařka (bohužel vloni zemřela) mi běžně toto prováděla při každé mé návštěvě ordinace, pokud to samozřejmě bylo potřeba. Odstranění bylo zdarma.
Teď jsem zaregistrovaná v jiné soukromé ordinaci a za odstranění zub.kamene jsem musela zaplatit 500 Kč. Je to správné nebo není? Děkuji za odpověď.j

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odstranění zubního kamene dnes patří do gesce zubní hygieny, která není hrazena ze zdravotního pojištění. Někteří zubaři stále odstraňují zubní kámen v rámci preventivní prohlídky většinou pomocí pátradla. To však není úplně nejlepší způsob a vyplatí se nechat si zubní kámen odstranit jednou za rok pomocí ultrazvuku. Zoubky jsou potom jako když právě vyrostly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění zubního kamene

Jak na váček na dásni u dětí

Dětský chrup je křehký, a proto potřebuje speciální péči, díky níž budou zoubky dítěte krásné, zdravé a leskle bílé. Navíc jsou mléčné zuby základem pro zuby trvalé, a proto je péče o ně neméně důležitá. S péčí o dětské zoubky je potřeba začít co nejdříve. Mléčný chrup je pro dítě velmi významný, i když je pouze dočasný. Je důležité začít čistit už první zoubky u kojenců a batolat, aby se dětský chrup nekazil. K čištění zoubků malých dětí skvěle poslouží gumový zubní kartáček, který se navléká na prst a bezbolestně se dostane i do těch nejnepřístupnějších míst v dětské ústní dutině.

Pro čištění prvních zoubků u miminek není zapotřebí používat zubní pastu, stačí pouze vyčistit chrup kartáčkem pro odstranění zubního plaku. Zubní pasta se může začít používat až po dosažení 1 roku věku, ale dbejte na to, aby bylo použito pouze malé množství a aby byla pasta určena speciálně pro nejmenší děti. Vybírat můžete z past s fluorem i bez něj. Dětský chrup čistěte 2x denně, vždy ráno a večer po posledním jídle nebo po posledním sladkém nápoji. Větší děti začněte pozvolna učit, jak si mají správně čistit zuby, ale je potřeba si uvědomit, že děti jsou schopné správně provést čištění zubů většinou až po dosažení věku 6 let. Do té doby je správné pohyby pečlivě učte a vždy na ně při čistění zubů dohlédněte, aby byly zoubky čisté, bílé a zdravé.

I přes dostatečnou hygienu může dojít k výskytu kazu na základě konzumace nevhodných potravin. Hnisavý váček na dásni u dětí je pak možnou komplikací. Komplikace hlubokého kazu u dětských zubů, zasahující až do dřeně, lze řešit ošetřením kořenových kanálků, které ale vzhledem k anatomii dětského zubu a spolupráci dětí nemá příliš velkou úspěšnost, proto je často nutné přistoupit k odstranění dočasných zubů. Ponechání dočasného zubu s váčkem může vést k dalším komplikacím, proto je lepší takový zub odstranit. S věkem je třeba sledovat při preventivních kontrolách vývoj skusu, zda se zuby zařazují správně, jinak žádná komplikace nehrozí.

Zdroj: Váček na dásni - domácí léčba

Diskuze

V diskuzi MALTÉZÁČEK VYPADÁVÁNÍ ZUBŮ A CHOZENÍ PO SCHODECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Jasanská.

Naše Lillinka měla včera 4 měsíce. dnes jsem objevila, že jí chybí přední zub. Nevím, jestli to není brzo. Ještě jsem se chtěla zeptat na chození po schodech. Bydlíme v prvním patře v bytovce. Někdo tvrdí, že kvůli páteři nesmí. Tak nevím, jestli ji musím stále nosit. Byla bych ráda, kdyby jste mi poradil. Děkuji moc Jasanská Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sarka.

Mam take fenku malt.psika je normalni ze se jim meni zoubky u nekoho driv,u nekoho pozdeji 4 mesic je normalni.Chozeni do schodu je pro ne nebezpecne prave kvuli pateri.Mluvim ze sve skusenosti.Konecne po 3 mesicich jsem zjistila ze muj pejsek ma nemocnou pater a musi mit klidovy rezim.Trpela bolesti 3 mesice nez jsem konecne nasla veter.ktery to poznal.Holt neni veterinar jako veterinar . Jsem rada ze zacina byt v poradku,ale nechci to zakriknout.Doufam ze jse vam alespon trochu odpovedela.Jeste k zoubkum nekdy se stava ze u spicaku se objevi novy zoubek a jsou vedle sebe dva pokud nevypadne musi ho veterinar odstranit
/myslim tim mlicnak/

Zdroj: diskuze Maltézáček vypadávání zubů a chození po schodech

Úprava křenu

Křen můžete zakoupit v obchodě nebo si ho můžete pěstovat na zahradě. Aby byl kořen křenu dostatečně masivní, je potřeba mu dát také dost dlouhý čas k tomu, aby narostl. Není to žádná rychlovka, na jeho úrodu si počkáte docela dlouho. Pokud se přeci jen rozhodnete pro pěstování na zahradě, nemusíte se obávat, že by se vám někam zatoulal a vy si nebudete pamatovat, kam že jste ho zasadili. Má specifické, velké, jasně zelené listy, po obvodu zdobené drobnými zoubky.

Máte-li již kořen křenu buď vykopaný, nebo zakoupený, opomeneme nejprve to, že je potřeba ho nějak opracovat, protože to, co si musíte ujasnit jako první, je, co s křenem chcete dělat, zda ho chcete nechat syrový, nebo ho uchovat, připravit si jablečný křen, naložit ho s medem a podobně.

Zdroj: Strouhaný křen

Poradna

V naší poradně s názvem DOBRY DEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den chtěla bych se zeptat ják.se mužů zbavit zubniho kamene a jak mám zpevnit dásně zubarka mi nechce ani poradit jakou mám pouzivat zubní pastu já pouzivam pastu kolejí děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zubní kámen je velice odolná usazenina, kterou ze zubů jen tak nějakou pastou nedostanete. Na to je třeba silnější zbraň v podobě ultrazvuku. Ultrazvukový čistič doslova rozbije zubní kámen a ten se pak lehce odlepí od zubní skloviny. Ultrazvukové odstranění zubního kamene provádí kterákoliv zubní hygienistka. Zubní hygienu nejdete běžně v zubních ordinacích ve větších městech. Zákrok trvá přibližně hodinu a zoubky potom máte, jak když vám právě narostly. Domácími prostředky, jako jedlá soda, sůl s citronem nebo dokonce peroxid vodíku také trochu vybělíte zuby, ale především narušíte i okolní sklovinu, která kámen nemá a zdevastujete okolní tkáně dásní. Potom sice máte o něco bělejší zuby, ale s obnaženými krčky, což není vůbec příjemné a vzniká z toho parodontóza nebo zánět dásní.
Zpevnění dásní můžete provést jednak pečlivým a pravidelným čištěním mezizubních prostor! To se provádí buď dentální nití a nebo lépe kartáčkem na mezizubní prostory. Dásně dále zpevňuje zubní pasta, která obsahuje laktát hliníku, například zubní pasta Lacalut.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dobry den

Hlen ve stolici u dětí

Nemléčné příkrmy (zelenina, maso, ovoce a další) se podávají u uměle vyživovaných dětí od 5. měsíce věku a plně kojených po dovršení 6. měsíce věku. Tím stolice mění svou barvu do hněda, má hnilobný zápach, někdy s příměsí hlenu. Zelený hlen je u dětí obvyklý, když se prořezávají zoubky. Objevil-li se zelený hlen pouze jednou a bez dalších příznaků vymizel, nejedná se o nic vážného. Často se může zelený hlen ve stolici objevit, když člověk sní větší množství jídla bohatého na chlorofyl, například špenát, listová zelenina, kapusta, kedluben, brokolice a podobně.

Někdy se u dětí objevuje takzvaná hladová stolice, která je tmavě hnědá, málo obsažná a masťovitá, s velkou příměsí hlenu. V tomto případě vyhledejte lékaře a poraďte se o dalším postupu ve výživě svého dítěte. Hlen ve stolici dítěte se také může objevit při rýmě.

Zdroj: Hlen ve stolici

Osvědčené rady

Existuje celá řada osvědčených rad či přípravků, které minimálně uleví od bolesti. V první řadě můžete zkusit dítěti přikládat na tváře, případně i na dásně studené obklady, někdy pomůže i mírná masáž dásní, která alespoň na chvíli uleví od bolesti a pomůže také změkčit pokožku, takže se zoubky mohou snadněji klubat ven. Můžete dítěti dát i něco na žužlání, stačí kousek mrkve či chleba (pozor na polknutí menších kousků), některé děti rády cumlají lžičku, pomáhají také různá kousátka, která se na pár minut vloží do lednice a poté při cumlání příjemně chladí dáseň. Některé maminky doporučují šalvějový čaj. Lze využít také éterické masážní oleje (Nobilis Tilia Jakoubek – obsahuje olej z heřmánku římského a levandule) nebo masážní gely (Citrovital – dentální gel pro děti obsahuje výtažky z grapefruitu a aloe vera; Calgel – obsahuje místní znecitlivující a antiseptické látky, které tlumí bolest).

Zdroj: Jak na prořezávání zoubků

Žluté zoubky u dětí

U dětí je důležité, aby nepily koncentrované džusy (lepší ředěné vodou) a aby došlo po každém jejich konzumování či konzumování ovoce k vypláchnutí úst čistou vodou. Kyseliny z těchto nápojů a ovoce mohou totiž u citlivé skloviny narušit její povrch a potom se v ní usazují pigmenty.

Dentální hygienistka bývá součástí ambulance dobrého stomatologa, ale ošetření se platí přímo. Rozhodně se však konzultace u ní bohatě vyplatí, má totiž na pacienta mnohem víc času a studuje obor péče o chrup několik let.

Péče o dětský chrup

Zapomeňte na mýtus, že mléčné zuby není potřeba čistit. Právě naopak! Mléčným zubům je potřeba věnovat stejnou péči jako zubům dospělých. Pokud zanedbáte péči o mléčné zuby, je možné, že s růstem druhých zubů budou různé problémy! V péči o dětský chrup hraje prim správná ústní hygiena a kvalitní strava. Vyhýbejte se tomu, abyste dětem povolovali velký počet sladkostí a sladkých limonád. Ano, děti to milují. Ale tento druh stravování má neblahé následky nejenom pro zoubky, ale i pro jejich tělo.

Čištění dětských zoubků

Počítejte s tím, že do tří let věku dítěte bude péče o chrup na vás. Nemůžete přece riskovat zranění dítěte! Ovšem v okamžiku, kdy získá dostatečné motorické schopnosti, naučte ho vlastnoruční péči o zuby. Samozřejmě, že dítě budete muset kontrolovat, zda si zuby vůbec čistí, a pokud ano, jestli postupuje správně a dostatečně dlouho. Délka kontroly je ryze individuální. Někdy může skončit ve věku šesti let, jindy trvá až do puberty. Na čištění používejte měkké kartáčky. Mezizubní kartáčky nebo dentální niť začněte používat až po desátém věku dítěte.

Zdroj: Žluté zuby

Kuřátka sličná

Jedovatá kuřátka sličná poznáte podle přechodu tří barev, a to od bílé po žlutou. Kuřátka sličná dorůstají do výšky 17 centimetrů a do šířky 12 centimetrů, obvykle ale plodnice měří okolo 8 nebo 10 centimetrů v průměru. Třeň směrem nahoru tmavne z bílé do žluté barvy s růžovým nádechem. Z něj vyrůstají drobné větvičky připomínající mořské korály. Mají žlutavou či okrovou barvu a tupé zakončení se dvěma nebo třemi zoubky. V mládí se dají poznat podle tří barev: třeň u země je bílý, větvičky lososové a jejich špičky žluté. Starší plodnice se ale určují těžko, proto je možné si jednotlivé druhy kuřátek mezi sebou splést. Kuřátka sličná najdete výhradně v listnatých lesích, vyhovuje jim vápenitá půda a okolí buků. Při procházce lesem je spatříte od léta do podzimu.

Pozor při sběru tohoto druhu hub. Na rozdíl od kuřátek žlutých patří kuřátka sličná k jedovatým houbám a po záměně a požití by vám způsobila silné zažívací obtíže.

Zdroj: Houba kuřátka

Pudinkové řezy se skořicí

Ingredience: mletá skořice

Ingredience na náplň 1: 5 lžic cukr krupice, 3 vanilkové pudinkové prášky, 1 l mléka

Ingredience na náplň 2: 2 vanilkové cukry, 2 zakysané smetany

Ingredience na náplň 3: 1 šlehačka v prášku Dr.Qetker

Ingredience na těsto: 200 g cukru krupice, 4 vejce, 200 g hladké mouky, 1 dl oleje, 1 prášek do pečiva, 3 lžičky skořice

Postup: Celá vejce ušleháme s cukrem, potom přidáme olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Vlijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem.

Uvaříme pudink z 1 litru mléka, 3 pudinků a 5 lžic cukru. Ještě horký pudink nalijeme na těsto, jen tak cik cak a srovnáme stěrkou. Teprve teď dáme vše péct do trouby na 180 °C. Pečeme cca 20–25 minut. Na upečený a lehce vychladlý řez navrstvíme 2 zakysané smetany smíchané se 2 vanilkovými cukry. Po vychladnutí natřeme šlehačkou od Dr.Qetkera z prášku, připravenou podle návodu na obalu (ta se hodí nejlépe). Pudinkový řez ozdobíme vidličkou nebo stěrkou se zoubky a posypeme přes sítko skořicí. Pudinkový řez se skořicí dáme do ledničky (stačí na 1 hodinu) a pak už jen podáváme.

Zdroj: Pudinkové řezy – recepty

Kuřátka květáková

Kuřátka květáková, latinským názvem Ramaria botrytis, mají plodnice poměrně mohutné, až 150 mm vysoké a až 200 mm široké. Z robustního bělavého třeně, až 40 mm dlouhého a až 60 mm tlustého, vybíhají různě silné a nadále se rozčleňující větvičky, na jejichž konci jsou jemné korálovité narůžovělé výrůstky zakončené tupě nebo několika zoubky. Větvičky jsou zprvu bělavé, později okrově žluté od výtrusného prachu. Dužnina je špinavě bílá, mramorovaná, ve vrcholcích větviček narůžovělá, neměnná. Vůně je jemně ovocná, chuť mírná, ve vrcholcích větviček někdy nahořklá. Výtrusný prach světle okrový. Výtrusy mají velikost 11-17 x 4-6 µm. Tento druh roste nehojně v listnatých lesích. Upřednostňuje vápenaté půdy. Vyskytuje se v období srpna až listopadu.

Z kuřátek jsou kuřátka květáková (Ramaria botrytis) údajně nejchutnější, jsou však relativně vzácná a měli bychom je spíš chránit a ne konzumovat. Pomineme-li záměnu s kuřátky načervenalými (Ramaria rubripermanens), lze je snadno určit podle velkých bělorůžových plodnic.

Možná záměna s těmito druhy:

  • kuřátka načervenalá (Ramaria rubripermanens) - velmi podobná, rostou častěji v jehličnatých lesích, rozlišit oba druhy dokáže bezpečně jen odborník; jsou mírně nahořklá;
  • kuřátka lososová (Ramaria subbotrytis) - jsou jedovatá;
  • kuřátka bledá (Ramaria pallida) - rovněž jedovatá odrůda.

Zdroj: Houba kuřátka

Seno

Pro králíčka je rozhodně ze všech potravin nejdůležitější seno, které obsahuje vlákninu, a tak pomáhá pohybu střev a udržuje v nich správnou rovnováhu. Zároveň králíček seno přežvykuje, takže si tím obrušuje zoubky. Výběr správného sena je pro králíčka velmi důležitý. Seno nemůže být prašné, mohlo by u králíčka způsobit třeba zánět očí. Také musí být suché, protože vlhké seno začne plesnivět a plíseň je pro králíčka velmi nebezpečná, mohla by mu poškodit i orgány jako jsou játra a ledviny. Důležité také je, aby seno králíčkovi vonělo, aby ho vůbec chtěl jíst. Králíčci mají většinou rádi seno, kde je hodně pampelišky nebo jetele, které jim chutná a zároveň i voní. Pokud z nějakého důvodu králíčkovi koupené seno nevoní, je možné do něj přidat sušené bylinky (například právě pampelišku), které senu dají novou, čerstvou a pro králíčky lahodnou vůni. Pokud si seno sušíte sami, musíte být velice opatrní, abyste omylem neusušili nějakou rostlinu, která je pro králíčka velmi jedovatá. Zároveň čerstvě usušené seno se musí nechat nejprve několik týdnů uležet, aby v něm došlo ke všem nutným biochemickým změnám, které by jinak mohly opět způsobit zdravotní problémy u králíčka. To platí i o bylinkách sušených doma, i zde je nutné nejprve několik týdnů počkat, než dovolíme, aby se do nich králíček zahlodal.

Zdroj: Zakrslý králík - strava

Seno

Jednou možností je, že králík bude vychováván hlavně na seně (není krmen tedy čerstvou trávou). Seno je pro králíka důležitou součástí stravy, dává mu nutné živiny. Je vhodné seno umisťovat do nějakých jesliček, protože když se hodí králíkovi jen tak na zem, tak se stává, že králík po seně dupe. A seno využívané jako podestýlka není vhodné jako králičí potrava. Seno je pro králíka domácího důležité proto, že obsahuje velké množství vlákniny. Vláknina je pro něj důležitá, protože mu pomáhá, aby se mu ve střevech udržela správná rovnováha. Zároveň díky senu králík obrušuje své zoubky, což jak bylo napsáno, je pro něj důležité. Řada chovatelů používá jakékoliv seno, ale často se pak stává, že tím způsobí u králíka řadu nemocí. Seno může u králíků způsobit třeba zánět očí, když je velmi prašné. Někdy chovatelé dávají králíkovi seno dříve, než je dostatečně suché, tak si ale také zahrávají s králičím zdravím. Vlhké seno totiž plesniví a plíseň u králíka může způsobit řadu nemocí, které mu pak poškodí třeba játra a ledviny. I králík domácí, který je chovaný pro maso, může být ale zmlsaný, a tak se nemusí spokojit s každým senem, které mu chovatel „předhodí“. Na takového králíka se dá vyzrát, tak, že se do něj přidají některé byliny, které králíkovi voní (například jetel a pampelišku). Samozřejmě není seno jako seno, a pokud si chovatel suší seno sám, tak se klidně může stát, že omylem usuší něco, co je pro králíčka škodlivé, a tím králíkovi může velmi ublížit, případně i způsobit jeho smrt. Nevhodné je pro králíky také seno z míst blízko silnic, nebo psích parků. Takové seno může být různě infikováno, a tak opět může u králíčka vyvolat řadu zdravotních problémů.

Zdroj: Strava králíka domácího

Dřeviny

Řada chovatelů přidává králíkům do jídelníčku také řadu dřevin. Větvičky obsahují rostlinné i minerální látky. Větvičky dřevin mají i řadu dalších výhod, v kleci se králíci často nudí (obzvlášť ti mladí, kteří ocení jakékoliv ukrácení času), tak se můžou zabavit okusováním větví, zároveň si u toho obrousí své zoubky. I u dřevin ale platí, že některé dřeviny jsou pro králíka doporučovány, některé může králík okusovat v menším množství a jiné jsou úplně nevhodné. Jednou za čas může chovatel králíkovi ke stravě přidat i větvičku borovice, borůvky, břízy, buku, granátovníku, habru, hlohu, hrušně, jabloně, jasanu, javoru, jilmu, jedle, lísky, lípy, maliníku, olivovníku, olše, ostružníku, třešně, švestky, platanu, rybízu, smrku, topolu a vrby. Zároveň ale větve borovice, břízy, buku, jedle, lípy, olše, švestky, smrku, topolu a vrby doporučují jen v malém množství. U habru je třeba zase zkontrolovat, jestli strom není chycený plísní, která by byla pro králíka nebezpečná. Z jasanu se králíkovi nesmí podat plody ani pupeny, stejně tak i u javoru. Jádra ze švestky jsou zase jedovatá. Pro králíky nevhodné a často i jedovaté jsou větve z bezu, cedru, citrusových dřevin, dubu, durmanu, fíkovníku smokvoně, jalovce, jírovce maďala, oleandru, ořešáku královského, pámelníku bílého, pižmovky mošusové, ptačího zobu obecného, rododendronu, svídy, škumpy, šeříku, tisu černého, trnovníku akátu, tůje, zimolezu, zimostrázu obecného, zlatého deště.

Zdroj: Strava králíka domácího

Zánět dásní u dětí

Zánět dásní u dětí bývá nejčastěji způsoben nedostatečnou zubní hygienou. Většina dětí si bohužel neumí čistit zuby správně. Zubní plak pak ulpívá v tenké vrstvě na povrchu zubů a dlouhodobé ulpívání zubního plaku vede ke vzniku zubního kamene. Zubní kámen následně dráždí okolí dásně a podporuje vznik infekce (teplota).

Zánět dásní by se rozhodně neměl podceňovat. Nejčastější příznakem je zarudnutí postižené dásně, posléze se dostavuje i zduření zaníceného místa, citlivost dásně na mechanické poškození – kartáček, jídlo a podobně. Často se vyskytuje i svědění. Typickým příznakem je poté krvácení dásní, ať už při čištění, nebo zubní kontrole, a nakonec i samovolné krvácení. Můžete se setkat i se zápachem z úst, případně se k zánětu dásní mohou připojit teploty a afty.

Léčba spočívá v pravidelném čištění zubů – to znamená naučit děti už od prvních zoubků používat pravidelně zubní kartáček, pro nejmenší „prsťáček“. Alternativou u malých dětí může být i čištění zoubků po jídle pomocí látkové plenky, kdy se jednotlivé zoubky otřou ve směru od kořene ke špičce.

Co s tím:

  • Nacvičit správnou techniku čištění, na internetu koluje spousta videí, která vám pomohou s nácvikem správné techniky.
  • Absolvovat pravidelné kontroly u zubaře, případně u dentálního hygienisty, a to nejlépe jednou za půl roku.
  • Dodržovat správnou výživu – dostatek neslazených tekutin, zeleniny, ovoce, tmavého chleba a bílkovin.
  • Používat homeopatika – slabý odvar šalvěje a heřmánku a další.
  • Při problému navštívit zubního lékaře, případně dentálního hygienistu, ti by měli celou situaci posoudit.

Zdroj: Domácí léčba zánětu dásně


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP