Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZPOMALENÝ METABOLISMUS

OBSAH

Kouření způsobuje problémy nejen se zuby

  • zápach z úst;
  • zabarvení zubů;
  • zánět otvorů slinných žláz v ústech;
  • zvýšený výskyt zubního plaku a kamene na zubech;
  • degenerace kosti v čelisti;
  • zvýšené riziko vzniku onemocnění dásní;
  • zpomalený proces hojení po extrakci zubu či jiném zubařském ošetření, například po chirurgickém zásahu v ústech;
  • snížená možnost použití zubních implantátů;
  • zvýšené riziko vzniku rakoviny dutiny ústní.

Zdroj: Kouření a orální zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY ZRYCHLUJÍCÍ METABOLISMUS. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem zrychlují metabolismus. Také kofein a thein dokáží zrychlit metabolizmus. Oboje je dobré užít ráno nejlépe hned po probuzení. Po obědě je potřeba pak dát přednost jídlům s nižsím glykemickým indexem, například Smacker. Dobré je v době, kdy metabolizmus frčí, si dát kvalitní cvičení, což je recept na nejrychlejší hubnutí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny zrychlující metabolismus.

Bazální metabolismus versus kJ

Bazální metabolismus (BMR) znamená základní látkovou přeměnu. Jedná se o hodnotu klidové energetické spotřeby těla. V praxi se jeho hodnota téměř nedá změřit, vyžaduje velmi specifické podmínky klidu, proto se k jejímu stanovení používá přibližný výpočet. Hodnota bazálního metabolismu se liší podle pohlaví, věku a hmotnosti. Mimo to má každý jinak nastavený metabolismus podle úrovně fyzického výdeje, stylu života a genetické výbavy. Bazální metabolismus nabývá hodnot cca 1 700 kJ (400 kcal) u subtilního seniora až třeba 5 000 kJ (1 200 kcal) u stokilového padesátníka. Z hodnoty bazálního metabolismu lze vycházet při sestavování redukční diety založené na počítání kalorií. Tato metoda je náročná na plánování a počítání. Pro redukční programy má výpočet BMR omezený význam.

Zdroj: Bazální metabolismus

Diskuze

V diskuzi DETOXIKACE ORGANISMU POMOCÍ PŘÍRODNÍHO PŘÍPRAVKU Z BYLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Zelenková.

Výborný přípravek pro detoxikaci je OKG Alfa, nastartuje nejen činnost ledvin a jater, ale dokáže i zvýšit imunitu. Je čistě přírodní, nezatěžuje organismus. Výborná zkušenost při různých problémech i jako pomocník při hubnutí (odplaví z těla toxické látky a nastartuje správný metabolismus). Pro více informací
www.prirodnilecba.de…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Detoxikace organismu pomocí přírodního přípravku z bylin

Jak se starat o francouzského buldočka

Francouzský buldoček je družný, veselý, hravý, sportovní, bystrý. Obzvlášť milý je ve styku se svými majiteli a s dětmi. Je to ale velký jedlík, který má sklony k obezitě. Proto je péče zaměřena rovněž na úpravu a množství stravy. Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu, které je vhodné i do městských bytů, hodně pohybu. U francouzského buldočka je nutné přihlédnout k množství jeho fyzické aktivity a dispozicím k tloustnutí – řešením může být krmivo řady light. Pro psy pokročilého věku se prodává krmivo pro seniory, které obsahuje upravený poměr živin s ohledem na zpomalený metabolismus starého psa. Pes se dožívá obvykle vysokého věku (nad 13 let).

Zdroj: Jak správně krmit francouzského buldočka

Diskuze

V diskuzi TUKOVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Všechny diety jsou k ničemu! Rozbourají Vám tak maximálně metabolismus! Zkusil jsem snad všechny tipy diet a úplně k ničemu to bylo! Tak jsem přešel na prášky a to je konečně vono! Chce to, ale taky najít takový, který jen neslibuje, ale opravdu funguje. Koupil jsem Obethin užíval ho a zhubl za 2 měsíce 13,7 kilo!

Zdroj: diskuze Tuková dieta

Charakteristika koenzymu Q10

Koenzym Q10 je důležitý pro ochranu buněk, metabolismus a zdravou kůži. S přibývajícím věkem je nutné zvyšovat příjem koenzymu Q10. Koenzym Q10 je obsažen zejména v těchto potravinách:

  • maso
  • ryby
  • brokolice
  • olivový olej

Nedostatek koenzymu Q10 způsobuje poruchy nebo poškození kůže, ovlivňuje metabolismus. Zdrojem koenzymu Q10 jsou ryby, maso, brokolice, olivový olej.

Zdroj: Koenzym Q10

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matej.

Zdravím,
Rád by som sa spýtal aké je množstvo purinov v českej Nugete? Kakao tam nieje iba lieskové orechy.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nugeta obsahuje kakaový prášek, který ji zbavuje dohněda. Nugeta obsahuje také hodně cukru. Kakako a cukr jsou složky, které zesilují metabolismus purinů a zvyšují hladiny kyseliny močové v krvi. Když si dáte jednu nugetu za týden a v tom dni omezíte příjem jiných rizikových potravin, jako je alkohol, maso a vnitřnosti, tak se nic nestane. Pokud neodoláte a nugetu budete konzumovat často, tak zhoršíte vývoj onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny tabulka

Jak si správně připravit čaj na zrychlení metabolismu?

Tady pozor! Čaj dokáže zrychlit metabolismus, jen když ho budeme louhovat přesně 2,5 minuty od přelití vařící vodou! Jen takový čaj nám může přinést povzbudivé účinky ve formě kvalitního přírodního Theinu. A jen takový čaj dokáže zrychlit metabolismus v našem těle. Když budeme luhovat čaj kratší dobu, tak nebude mít žádné účinky. Naopak, když budeme čaj luhovat delší dobu, bude se hodit spíše na uklidnění žaludku a střev. Například na průjem je výborný neslazený a dlouho louhovaný černý čaj.

Zdroj: Čaj na zrychlení metabolismu

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE BYLINKY NA ZÁCPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Samboja.

Jak působí používání skořice na pravidelnou stolici? Staví nebo
nebo podporuje? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice spíše staví stolici, ale nezpůsobuje zácpu. Skořice zlepšuje trávení, tím, že štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou. Skořice dále zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjem, nevolnosti a nadýmání.

Skořice stahuje hladké svalstvo, které nemůžeme normálně ovládat svou vůlí. Z hladké svaloviny je i vnitřní svěrač, který se při konzumaci skořice hůře uvolňuje a tím může být pozdržena stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořice bylinky na zácpu

Recepty na zrychlení bazálního metabolismu

Pro nastartování rychlého spalování opravdu stačí 3x týdně 40 minut za vhodné tepové frekvence (220 - věk x 0,6 = minimální mez, maximální je x 0,7) bez kolísání pod a nad tuto úroveň, například jízdy na kole nebo rotopedu. Vyvážený jídelníček dle zásad zdravé výživy a v žádném případě nehladovět. Jíst v 3hodinových intervalech. Přičemž optimální váhový úbytek je maximálně do 0,5 kg tuku za týden. Uvádí se, že cca dalších dvanáct hodin po cvičení se bazální metabolismus zvyšuje až o 23 %. A jeho zvýšení (cca 10 %) trvá až 72 hodin. Tak honem vyrazte někam za pohybem.

Zdroj: Bazální metabolismus

Diskuze

V diskuzi ZELENÝ ČAJ A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Zelený čaj je už dlouho proslavený jako bohatý zdroj antioxidačních polyfenolů. Nové studie k tomu ukazují, že aktivní složka katechin dokáže také nastartovat metabolismus. Vědci provedli řadu výzkumů a zjistili, že ti, kteří pijí zelený čaj, zhubli více.
Nejdůležitější antioxidant, který najdete v zeleném čaji, se jmenuje EGCG. Je skvělou prevencí proti rakovině, nemocem srdce a cév. Vhodná dávka je 90 miligramů denně, což jsou čtyři šálky teplého zeleného čaje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Olbrichová.

DOBRÝ DEN RÁDA BYCH CHTĚLA VYSKOUŠET ZELENÝ ČAJ NA HUBNUTÍ PROSÍMVÁS KOLIK STOJÍ?

Zdroj: diskuze Zelený čaj a hubnutí

Bazální metabolismus – výpočty

Bazální energetický výdej si můžeme spočítat. Výpočtové vzorce udávají bazální energetický výdej v energetických jednotkách (kJ, kcal). Vzorce v sobě zahrnují individuální parametry, protože, jak již bylo uvedeno výše, úroveň bazálního metabolismu ovlivňuje hlavně pohlaví (žena, muž), hmotnost (množství ATH) a věk.

Výpočet pomocí Faustova vzorce

  • muži > BM (kcal) = hmotnost (v kg) x 24
  • ženy > BM (kcal) = hmotnost (v kg) x 23

Výpočet pomocí Faustova vzorce není přesný, jedná se pouze o orientační předpoklad energetického výdeje.

Výpočet pomocí Harris-Benedictovy rovnice

  • muži > BM [kcal] = 66,5 + 13,8 x hmotnost + 5,0 x výška - 6,8 x věk
  • ženy > BM [kcal] = 655 + 9,6 x hmotnost + 1,8 x výška - 4,7 x věk

Zdroj: Bazální metabolismus

Poradna

V naší poradně s názvem ODRENY JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den ja sem se jen chtela zeptat co muze zpusobovat odreny jazyk z niceho nic mam na spicce jazyka odreny jazyk a postranach afty uz sem na to vyzkousela fialovou vodu bombony na infekci v ustech ted jsem si koupila gel ustni od vcera ho pouzivam na ty afty to zabyra ale ten odreny jazyk spis kdyby se to zvecilo ...dekuji za odpoved testy na krev mam oka a korat mam nedostaek vitamibu B coz beru uz skoro mesic a zadna zmena ...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Právě to, že nezabírá žádná zevní léčba, o které pišete, tak bude problém na jazyku souviset s vnitřním stavem těla. Patrně nefunguje správně látková výměna a projevy na jazyku jsou průvodním jevem. Bude to chtít vyšetření odborníkem na metabolismus se zájmem Vám pomoci. Sama si můžete zkusit pomoci s probiotiky a nastolením vyvážené plnohodnotné stravy alespoň 3 krát denně. Řešením je také aplikovat vitamíny b injekčně, ale o tom se již domluvíte se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odreny jazyk

Význam bazálního metabolismu při hubnutí

I když samotný bazální metabolismus moc ovlivnit nelze, zdravým životním stylem je možné výrazně posunout metabolismus k aktivnější podobě, a to pravidelným sportováním a posilováním či rozdělením stravy do více menších jídel denně. Jistý význam zde hrají i některé doplňky stravy, které dokážou donutit organismus spotřebovávat tuky jako přednostní zdroj energie při dodržení stravovacích návyků potřebných pro úpravu tělesné hmotnosti. Jejich odbourávání je za splnění podmínek o trochu jednodušší, nikoliv však bezpracné. Za zmínku stojí extrakt ze zeleného čaje, guarana, karnitin, ale dokonce i samotné tuky jako CLA nebo omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které dokážou metabolismus tuků ovlivnit. Je potřeba i varovat před drastickými dietami a přílišným omezením příjmu stravy, kdy se metabolismus příliš zpomaluje a posléze po obnovení příjmu původního množství stravy dojde k ještě většímu nárůstu přebytečného tuku. Kdo pravidelně sportuje, ví, že po posilování a aerobní aktivitě je metabolismus zvýšený i několik hodin po sportování, a to dokonce i v klidovém stavu. Sport, a zvláště pak posilování v kombinaci s aerobní aktivitou, je pokládán za nejlepší způsob, jak bojovat proti nárůstu nadbytečného podkožního tuku.

Zdroj: Bazální metabolismus

Diskuze

V diskuzi ZELENÁ KÁVA EXTRA NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Henryho.

Je zelená káva schopná pomoci vám v hubnutí? Chcete se cítit lépe, být fit a v pohodě?

Zelená káva EXTRA s chrómem a vitamínem C vám prospěje v mnoha směrech díky vyváženému složení kapslí obsahujících

výtažek ze zelené kávy, chróm a vitamín C. Přírodní, účinná, šetrná, hubnutí bez Jojo efektu.



Jak působí extra Zelená káva?

spalovač tuků
potlačuje chuť k jídlu
zvýší vaši soustředěnost
dodá energii po celý den
zrychluje metabolismus a trávící procesy
zpomaluje proces stárnutí - vysoký obsah antioxidantů


Více zde: www.zdravickoboskovi…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Zelenou kávu na hubnutí mi doporučila i moje nutriční asistentka.

Zdroj: diskuze Zelená káva extra na hubnutí

Co je to bazální energie

Bazální metabolismus se podílí na výdeji energie z celkového příjmu z větší části a o to více, čím méně jste aktivní od cca padesáti až po devadesát procent. Aby organismus optimálně fungoval, přičte se k bazálnímu metabolismu energie navíc dle celkového denního výdeje. To lze učinit správným složením stravy, aktivitou směřující k budování svalové hmoty a aerobními aktivitami korigujícími přebytečnou přijatou energii. Na výpočet existují rovnice, které mohou přibližně určit bazální metabolismus, ovšem co nejpřesnější údaj je možné získat pouze pomocí metod ve specializovaných zařízeních. Naneštěstí nelze provádět takovéto měření pro každého člověka, a tak je nejjednodušší pečlivě si zaznamenávat příjem energie ze stravy do deníku a posléze ubírat či přidávat potravu tak, aby její příjem odpovídal konkrétním cílům, což může být budování svalové hmoty, redukce tuku či udržovací stav na momentální úrovni.

Zdroj: Bazální metabolismus

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudele.

S ostruhou na patě jsem bojoval tři roky. Absolvoval jsem opichy, ozařování, rázovou vlnu a nic. Potom jsem objevil pohanku a .... Denně minimálně jedno jídlo s pohankou, kupuji si lámanku, zaleju jí jogurtem, změkne a bez problémů se dá sníst. Zkuste to, mně to po 14-ti dnech pomohlo. Ostruha je totiž zvápenatělá měkká tkáň a pohanka má tu vlastnost, že obsahuje paradoxně hodně vápníku, ale v těle urychluje jeho metabolismus a tím dochází k jeho odbourávání při nadbytku z těla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

V jakém poměru-množství lámanka/jogurt to mícháte?

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Charakteristika chrómu

Chróm je důležitý pro metabolismus cukrů a recyklaci cholesterolu. Denní příjem chrómu by měl být 0,03 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka chrómu je obsažena v:

  • 50 g droždí
  • 300 g čočky
  • 400 g kuřecího masa

Nedostatek chrómu způsobuje nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění, svalovou slabost. Zdrojem chrómu jsou pivovarské kvasnice, maso (vnitřnosti), ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny.

Zdroj: Stopový prvek chróm

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ÚČINKY POMELA NA VYŠETŘENÍ QUIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den mám dotaz, zda při léčbě Warfarinem mohu jíst pomelo a grepfruity. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Grapefruit se NESMÍ jíst souběžně s léčbou Warfarinem. Warfarin je metabolizován cestou cytochromu P-450. Furanokumarinové sloučeniny v grapefruitu interferují s enzymy v kaskádě P-450. Konzumace grapefruitu způsobí, že Warfarin zůstane ve vašem těle déle. Když sníte grapefruit nebo vypijete jeho šťávu, tak si zpozdíte metabolismus Warfarinu až o 72 hodin a zvýšíte si hladinu PT/INR. Pokud užíváte Warfarin denně, tak druhý den již dochází k předávkování s vysokým rizikem vzniku krvácení.
Pomelo a džus z něho fungují stejně jako grepy a grepový džus.
Grep a pomelo nejsou jediné plody, které ovlivňují metabolismus léků podobných Warfarinu. Stejné účinky mají také tyto plody a šťáva z nich: morušovník černý, hroznové víno a granátové jablko.
Máte dvě základní možnosti. Jednou z nich je vyhnout se konzumaci pomela i grepů a pití z nich vyrobené šťávy. Druhou možností je užívat si tyto plody a změnit léčbu. Můžete se s lékařem poradit o přechodu na statin, který není ovlivněn grapefruitem. Nejpoužívanější statiny u nás jsou: lovastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastatin a pravastatin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Průměrný bazální metabolismus

Úroveň bazálního metabolismu je z velké části dědičná. Pokud jsme smolaři, že naši rodiče a prarodiče mají „utažený“ bazální metabolismus, můžeme počítat s komplikacemi spojenými nejen s nadváhou. Tyto faktory bývají obvykle ovlivněny našimi předky, kteří si procházeli abnormálními životními podmínkami, jako jsou hladomory a koncentrační tábory. Tyto podmínky nám z dlouhodobého hlediska dovolily nastartovat úsporný gen, který novodobě řídí rychlost bazálního metabolismu.

Velký podíl na úrovni bazálního metabolismu má také rasa. Například Číňané a Indové mají nižší úroveň bazálního metabolismu než lidé kavkazoidní (což jsou i Evropané).

Energetický výdej dospělých v průměru činí přibližně 8 400–11 700 kJ, a jak bylo uvedeno, s věkem tyto hodnoty klesají v důsledku klesání bazálního metabolismu. S fyzickou aktivitou se hodnoty energetického výdeje markantně zvyšují. Průměrný energetický výdej člověka, který se výrazně hýbe, se zvyšuje o 2 100–4 200 kJ za hodinu, v závislosti na zdatnosti, délce zátěže, typu a intenzitě sportovního výkonu. U žen jsou tyto hodnoty v průměru mírně snížené v poměru k celkovému energetickému výdeji.

Zdroj: Bazální metabolismus

Bazální metabolizmus

Aniž bychom se zamysleli nad samotným procesem hubnutí, máme tendenci věřit "novým" a "zaručeným" objevům, které nám zaručeně pomohou zhubnout, například jako CGA 800. Když se nám to po úmorném snažení třeba i podaří, pak se nám kila ale velmi rychle vrací zpět a to v ještě větší míře, než tomu bylo před zázračnou dietou. Proč tomu tak je? Proč muži hubnou snadněji než ženy? Proč někdo může jíst 10krát více, než vy a přesto nepřibere? Odpověď nám poskytne pochopení fungování našeho metabolismu – jinými slovy mluvíme o bazálním metabolismu.

Lidský metabolismus se liší u každého člověka a je dán již při narození – genetickou informací. Velmi jednoduše řečeno bazální metabolismus je energie nezbytná pro základní životní funkce organismu. Je to tedy základní látková přeměna našeho těla. Naše tělo spotřebuje nejvíce energie právě na bazální metabolismus. Sem patří např. dýchání, odpočinek ve spánku, funkce organismu za normální teploty a za úplného klidu. Každá další činnost (chůze, cvičení, oblékání) tuto hodnotu zvyšuje zhruba o 20%. Pro hubnutí je tedy potřeba zvýšit hodnotu bazálního metabolismu.

Zdroj: Účinné hubnutí a spalování tuků

Charakteristika manganu

Mangan je důležitý pro správnou strukturu enzymů, metabolismus a ochranu buněk. Optimální denní příjem by měl být 2 až 5 mg. Průměrná denní dávka manganu je obsažena v:

  • 100 g ovesných vloček
  • 150 g lískových oříšků
  • 200 g celozrnného chleba

Nedostatek manganu způsobuje poruchy metabolismu tuků a cukrů v lidském organismu. Zdrojem manganu je čaj, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby, ořechy.

Zdroj: Stopový prvek mangan

Čaj na zrychlení metabolismu

Metabolizmus se zrychluje se zvyšující se srdeční činností. Zrychlenou srdeční činnost máme nejvíce při sportu, pak dále například při stresu, při vzrušení, ale také po vypití šálku kávy nebo čaje. Jak známo, tak káva i čaj obsahují kofein respektive thein, který zvyšuje srdeční činnost a zároveň tedy i zrychluje metabolismus.

Rychlejší tok krve = rychlejší látková výměna.

Zdroj: Čaj na zrychlení metabolismu

Který čaj je dobrý na zrychlení metabolismu?

Nejlepším kandidátem na čaj, který umí zrychlit metabolismus je pravý černý čaj. Černý čaj v sobě obsahuje nejvíce povzbuzující látky zvané Thein, alias kofein z čaje. Thein oproti kofeinu z kávy nemá tak rychlý nástup a v těle vydrží účinkovat delší dobu, proto se na trvalejší zrychlení metabolismu hodí lépe než káva.

Zdroj: Čaj na zrychlení metabolismu

Toxicita železa

Železo je potenciálně nebezpečný prvek. Je schopno katalyzovat vznik volných radikálů (Fentonova reakce), které poškozují buňky a jejich struktury. Nadbytek železa v organismu či jeho špatná místní distribuce (přítomnost volného dvojmocného železa) je tedy nežádoucí; i proto musí být metabolismus železa efektivně regulován na úrovni buněk i organismu.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP