Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZUBAŘ

OBSAH

Ošetření zubu po vypadnutí korunky

Poté, co se vaše korunka uvolní, zubař prohlédne místo korunky i korunku samotnou.

V závislosti na integritě korunky a stavu vašich úst se bude muset rozhodnout, zda korunku znovu připevnit, nebo vytvořit korunku novou.

Pokud potřebujete novou korunku a váš zub je poškozený, zubař bude muset váš zub připravit, což může znamenat pilování zubu nebo přidání výplňového materiálu k jeho vybudování. Poté zubař nainstaluje dočasnou korunku, aby získal čas pro výrobu nové korunky.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ KÁMEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Mertová.

Dobrý den
chtěla jsem se zeptat zda je povinností zubaře odstranit mi zubní kámen. Do nedávna to dělal, ale teď mi potvrdil, to dělat nebude a ať jdu k hygienistce ( 700 kč) a peněz moc nemám. Proto se chci informovat jestli to není jeho povinnost.
Za odpověď děkuji L. Mertová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ano, dnes je to tak, že zubní kámen odstraňuje zubní hygyenistka. Není to proto, že by to zubař nechtěl udělat, ale proto, že zdravotní pojišťovna tento zákrok nehradí a zubař obvykle nemá u svého křesla potřebné nástroje. Hygyenistka má obvykle vlastní vyšetřovací křeslo s moderními nástroji, které skutečně efektivně odstraňují zubní kámen. Zubní hygyenistka je nová služba zvyšující úroveň našeho zubního lékařství, kterou si pacient hradí sám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zubní kámen

Co když vypadne dočasná korunka

Pokud není možné dostat včas finální korunku, zubař obvykle nejprve nainstaluje dočasnou korunku. Představte si to jako náhradní řešení. Je to vyplnění místa v ústech, kde bude nakonec nainstalována vaše trvalá korunka. Dočasnou korunku můžete mít i na několik týdnů.

Vzhledem k tomu, že dočasné korunky jsou obvykle připevněny pouze s dočasným cementem, budete muset být obzvláště opatrní. Váš zubař vám pravděpodobně doporučí vyhýbat se tvrdým, žvýkacím a lepkavým potravinám.

I při péči a pozornosti je možné, že dočasná koruna vypadne. Určitě to řekněte svému zubaři a požádejte o pokyny. Mezitím dodržujte stejný základní protokol, jaký byste dělali, kdyby vypadla trvalá korunka.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Paralen může pomoci, ale u vás už jeho účinky nestačí. Bolest utiší jen zásah zubního lékaře. Nezvyšujte dávkování paralelu na více než 1 gram paracetamolu v jedné dávce a mezi dávkami dodržujte časový rozestup minimálně 4 hodiny. To jsou 2 tablety Paralenu každé 4 hodiny.
Zřejmě máte zánět okostice, který je třeba ihned ošetřit, nejlépe na zubní pohotovosti nebo hned zítra u běžného zubaře jako akutní případ. Když to neuděláte, tak s každým dalším dnem se u vás zvyšuje riziko komplikací a budoucích trvalých následků.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Haluz.

No jistě... Na pohotovost, by mě leda v bezvědomí dovezli, sleduji co se tam děje, působí tam lidem bolest, jen proto aby si příště rozmysleli jestli tam půjdou, každý zubař se chytá za hlavu, jak mu přichází pacienti z pohotovosti.. Kupodivu, co já jsem ve své "vykotlané" tlamě dokázal, tomu bych nikdy nevěřil, víte co mi řekněte.. proč chudáci na bali, velmi chudí lidé, nemaj co jíst, dřina, ale zuby dokonalé, čištění žádné, zubař jakbysmet.. čím to asi bude.. ale joo, pošlete na pohotovost, tam to vyřeší nejlépe jak mohou, přitom stačí, změnit stravu, vynechat cukry, a dezinfikovat čelist do hloubky.

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Rentgen zubů moudrosti

Pokud si pacient u zubaře stěžuje na bolest třetích stoliček, zubař obvykle provede rentgen čelisti, který slouží jako taková prevence. Zubař tak rovnou zjistí, jak si tyto zuby „stojí“ mezi ostatními. Rentgenový snímek se dá provést již ve čtrnácti letech, takže již v té době se dá zjistit, jestli se tyto zuby budou prořezávat nebo ne.

Zdroj: Zuby moudrosti

Diskuze

V diskuzi ČTVEREČKY NA ZUBECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simule.

Ahoj,potřebovala bych pomoc! zubař mi zdělal rovnátka po 2 letech a já si to asi špatně čistila a ted tam mám čtverečky! :'( potřebuji pomoc!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čtverečky na zubech

Co dnes dostaneme u zubaře zdarma

Seznam všech stomatologických úkonů, které dostaneme v zubní ordinaci zdarma: zubař zdarma.

Autor: redakce

Foto: Fotolia.com

Zdroj: Domácí triky na bílé zuby

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK STOJÍ ZUBNÍ PROTEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Je možné že můj zubař po mě požaduje 10 tis za dolní snimatelnou protézu ? Není to moc ? Moje mamka platila u svého zubaře jen 800. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nechte si udělat zubní protézu u zubního vaší mamky. Alespoň zjistíte, jestli vám ji udělá taky za 800 a hlavně jak s ní potom budete spokojená. Zubaře si můžete zvolit, kterého chcete. Cena zubních protéz je velmi rozličná a může se lišit o tisíce. Hledejte a zkoušejte, co se vám nejvíce vyplatí.

Zdroj: diskuze Kolik stojí zubní proteza

Jak dlouho nejíst při bílé plombě

Po vytvoření bílé plomby vás vždy bude zubař informovat, za jak dlouho od ošetření smíte jíst. U většiny bílých plomb se smí jíst téměř okamžitě. Pozor byste si ale měli dávat na barevné potraviny.

Zdroj: Bílá plomba

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ NÁHRADY CENÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanilav Chrpa.

V žádné diskusi jsem se nedověděl co uhradí VZP z účtované ceny. Kolik co stojí úkon zubaře je v diskusi, ale kolik zaplatím já z celkové sumy po ´hradě pojišťovny jsem se nedověděl. To, že kalkulaci za výkon má každý zubař jinou je zvláštní. Tak podle čeho pak pojišťovna vlastně vypočítává kolik za výkon zubař dostane?
Celý dosavadní život jsem platil zdravotní pojištění, zubaře jsem až na výjimky nepotřeboval a ke stáru mám platit za každý výkon. To, že ztráta zubů je jen vina pojištěnce a že ztráta zubů neohrožuje na životě je falešný argument nejen VZP, ale stomatologů. Cožpak stáří, životní styl včetně pracovního a životního prostředí nemá vliv na celý organismus a jeho opotřebení? To je jeden z mnoha příkladů jak se chová společnost k seniorům.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana holá.

Dobrý den chci se zeptat kolik stojí provizorní zubní náhrada???Prý musí být než se udělají náhradní protéza .Děkuji Holá

Zdroj: diskuze Zubní náhrady ceník

Jak je léčena ztráta zubní skloviny?

Léčba ztráty zubní skloviny závisí na druhu problému. Někdy se pro udržení kosmetického vzhledu a k ochraně zubu používá jen „lepení“. Pokud jde o větší ztrátu zubní skloviny, zubař vám doporučí krytí zubu korunkou. Korunka uchrání zub od dalšího rozpadu.

Zdroj: Eroze a restaurování zubní skloviny

Diskuze

V diskuzi LEPENÍ ZUBU ZUBNÍ NÁHRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kubečková.

Ze zubní náhrady, se mi při zakousnutí do steaku ,mi vypadla jednička zub.Lze použít nějaké domácí lepidlo?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

taky bych potřebovala poradit jaké nejlepši lepidlo na horní protézu uvolnil se jeden zub zubař objednáva za měsíc a dost mě to vadí,poradí někdo

Zdroj: diskuze Lepení zubu zubní náhrady

Odstranění zubního kamene

Zubař nebo zubní hygienik dokáže odstranit zubní kámen, který se vytvořil nad a pod dásní. Používá rovněž nástroje na seškrábání a uvolnění zubního plaku a kamene z povrchu zubů. Pokud je veškerý plak a zubní kámen odstraněn, vaše zuby jsou lesklé, hladké a na povrchu čisté.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ NÁHRADY HRAZENÉ VZP - se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Chrpa.

V diskusi ani v komentářích a odpovědích jsem se nedověděl co hradí VZP a co pacient. To si každý zubař určuje kolik zaplatí pojišťovna a kolik pacient sám? Je mi 84 let, mám arytmii s implantovaným defibrilátorem. Jaké mám nároky od VZP

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den,
dělala jsem si zubní implantáty u mého doktora a polovinu mi hradila VZP. Musím dodát že za rok se mi implantáty zničili.. Musela jsem čekat na pořádí ke své doktorce, které trvalo měsíc.
Pak mi dcera doporučila www.dsmile.cz. Nemají smlouvu s vzp a platili jsem vše z kapsy. Musím říct že to stalo za to, už to jsou 2 roky a moje zuby mě netrápí.

Zdroj: diskuze Zubní náhrady hrazené VZP -

Jak zubní lékař diagnostikuje onemocnění dásní?

Během vyšetření zubů kontroluje váš zubař tyto věci:

  • krvácení dásní, otok, pevnost a hloubku kapes (prostor mezi dásní a zubem, pokud jsou větní a hlubší kapsy, tak se jedná o vážnější onemocnění);
  • pohyby zubů, citlivost a správné zarovnání zubů;
  • čelist, podle ní odhalí stav kosti kolem zubů.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Diskuze

V diskuzi SEZNAM STOMATOLOGICKÝCH ÚKONŮ HRAZENÝCH ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sedláková.

Ráda bych se dozvěděla, zda musím hradit " Endodontické ošetření 1. KK Protaper "
( laicky řečeno - ošetření zubního kanálku )?? Platila jsem 500,- Kč.
Už mi byl takto ošetřen druhý zubní kanálek a nadále hrozí, že těchto ošetření prý budu potřebovat více, neboť předešlý zubní lékař mi prý tyto kanálky ošetřil špatně.
Jsem důchodkyně a takováto mimořádná vydání jsou pro mne problém. Děkuji za odpověď.
Sedláková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Moucha.

Zubař mi vytrhal 10 zubů najednou a řekl si za to 10000.-Kč. Měl jsem můstky ale zbytky zubů náhrady neudržely a tak musela přijít totálka. Mohu něco dostat od pojišťovny?
Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Seznam stomatologických úkonů hrazených zdravotní pojišťovnou

Káva zhoršuje hojení

Poté, co vám zubař odstraní zub, vytvoří se nad otvorem v dásni krevní sraženina. Tato krevní sraženina pomáhá chránit otvor před bakteriemi a podpoří proces hojení.

Pití horké kávy po jakékoliv orální operaci, tedy i po trhání zubu, může zabránit tvorbě této krevní sraženiny nebo uvolnit nově vytvořenou krevní sraženinu. To může vést ke stavu zvanému suché lůžko, který může způsobit značnou bolest a nepříjemnou chuť v ústech. Abyste snížili riziko vzniku suchého lůžka, zdržte se několik dní po odstranění zubu pití kávy.

Zdroj: Káva po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi CENY U STOMATOLOGA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Nedoma.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat kolik zaplatím celkovou částku u stomatologa za vytrhání zbylých zubů a udělání náhradní celkové protézy, jsem pojištěn u Vojenské zdravotní pojišťovny. Děkuji Vám za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarda.

Zuby vám zatím zubař vytrhá zdarma i s umrtvením. Celková snímatelná zubní náhrada - protéza pak vyjde kolem 4000 tisíc Kč na jedno patro.

Zdroj: diskuze Ceny u stomatologa

Léky na bolest zubů

Pokud je bolest nesnesitelná a zubař není zrovna po ruce, tak si zkuste dát léky (analgetika), které pomohou od bolesti. Na bolest zubů zabírá látka ibuprofen (obsahuje ji například Ibalgin, Nurofen). Tyto léky začnou zabírat už po půlhodině a jsou volně prodejné.

Doporučuje se pravidelně používat speciální zubní gely a zubní pasty s vysokým obsahem fluoridu, který funguje jako prevence zubního kazu, ale slouží také k léčbě počínajícího zubního kazu tím, že zub remineralizuje. Tyto přípravky jsou vhodné k dlouhodobé péči o citlivý chrup – fluoridují, remineralizují odvápněnou zubní sklovinu a mají trvalý posilující účinek.

Zdroj: Babské rady na bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZMÍRNIT OTOK TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobry den,prosim o radu v patek me zacal bolet zub a otykat tvar v sobotu rano jsem vstala a mam jeste vic mi to oteklo a postupuje to k oku zubare se bojim poradite mi, dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to jednoduché, musíte k zubaři. Kolem zubu se vám vytvořil zánět a ten je potřeba vyléčit. Jinak hrozí bolest a znetvořená tvář otokem. Zubař vám může dát lék na uklidnění, abyste se přestala bát. Zásah zubaře povede k rychlému vyléčení a návratu do normálu - bez bolesti a bez otoku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zmírnit otok tváře

Diagnóza trojklaný nerv

Zánět druhé a třetí větve trojklaného nervu se často projevuje především bolestí zubů, což může někdy vést k nesprávné diagnóze. V případě, že si lékař, především zubař, neuvědomí, že by tyto potíže mohly být způsobeny zánětem trojklaného nervu, může nevhodnými zákroky, jako je vytržení podezřelých zdravých zubů, ještě více poškodit zdraví pacienta. V současné době existuje teorie, která vysvětluje, že zánět vzniká porušením obalu nervu. Diagnostika zánětu trojklaného nervu zahrnuje rentgen hlavy, počítačovou tomografii známou jako „cétéčko“, magnetickou rezonanci, punkci páteře s vyšetřením získaného mozkomíšního moku, evokované potenciály a tak dále.

Zdroj: Trojklaný nerv

Jaké jsou příznaky onemocnění dásní?

Onemocnění dásní může být bezbolestné, ale může mít i několik zjevných příznaků, a to v pozdních stadiích onemocnění. Příznaky onemocnění parodontózou jsou často nenápadné, příčina nebývá známa. Některé symptomy poukazují i na jiné formy nemoci. Častými příznaky onemocnění dásní jsou:

  • krvácení během a po čištění zubů;
  • červené, oteklé a podrážděné dásně;
  • špatný dech nebo nepříjemná chuť v ústech;
  • ustupování dásní;
  • vznik hlubokých kapes mezi zuby a dásní;
  • uvolnění nebo posunutí zubů;
  • změny způsobu zapadání zubů do sebe.

I když nemusíte mít žádné příznaky, můžete již mít určitý stupeň onemocnění dásní. U některých lidí má parodontóza vliv jen na určité zuby, nejčastěji na stoličky. Pouze zubař dokáže rozpoznat a určit průběh onemocnění dásní.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Jak zabránit vypadnutí korunky

Není toho moc, co byste mohli udělat, pokud vaše korunka nebyla správně nasazena do úst nebo pokud zeslábl cement. Ale stále můžete být proaktivní v péči o svou korunku, abyste snížili pravděpodobnost, že se uvolní.

Několik rad proti vypadnutí korunky:

  • nekousejte led (například z nápojů);
  • vyhněte se nebo buďte velmi opatrní při konzumaci velmi lepkavých nebo potravin vyžadujících dlouhé žvýkání;
  • čistěte si zuby dvakrát denně;
  • pravidelně používejte nit;
  • používejte mezizubní kartáček, abyste odstranili veškerý plak z oblasti, kde se vaše dáseň setkává se zubem a korunkou.

Pokud v noci skřípete zuby, zubař vám může také doporučit, abyste nosili chránič zubů, který chrání korunku a ostatní zuby.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Léčba naraženého zubu

Vymknuté vazy zubů mohou nějakou dobu bolet, než se zahojí. Je to proto, že je těžké nepoužívat zuby. Používáte a dále namáháte zuby žvýkáním, mluvením a polykáním. Další namáhání pohmožděných zubů může zhoršit příznaky bolesti. Může způsobit rozšíření bolesti i do okolních tkání.

Odpočinek je počáteční, doporučená léčba pohmožděného zubu. Zubní zákroky bolest zhorší. Pokud máte bolest zubu a nedávno jste podstoupili zubní ošetření a váš skus není v pořádku, navštivte znovu svého zubaře. Může zkontrolovat, zda je třeba upravit váš skus.

Zubař vám také může předepsat léky ke snížení bolesti a zánětu.

Pokud si všimnete, že zatínáte nebo skřípete zuby, zvažte použití chrániče úst pro ochranu a úlevu. Váš lékař vám může doporučit jíst měkká jídla, dokud bolest neustoupí.

Zdroj: Jak dlouho bolí naražený zub

Umělá sklovina

Umělá sklovina vyvinutá ve spolupráci vědců ze čtyř japonských výzkumných institucí je léčebnou technologií 21. století a dovoluje opravu bez předchozího „vrtání“. Jde o pastu z laboratorně připraveného hydroxyapatitu, který je přirozenou komponentou zubní skloviny. Pasta se nanese na poškozené místo ve sklovině a zub na tomto místě „zaroste“. Ošetření vykazuje podstatně lepší výsledky než stávající metody oprav narušené zubní skloviny. Kouzlo jejího úspěchu zřejmě spočívá v tom, že kyselá pasta při prvním kontaktu nejprve rozpustí krystaly hydroxyapatitu v narušeném místě, ale vzápětí navodí opětovný růst krystalů, takže se materiál pasty a zubu dokonale spojí. Celý proces netrvá déle než 15 minut. V takto vyspraveném místě je sklovina dokonce zesílena, takže návrat kazu na opravené místo je nepravděpodobný. Zubař musí jen dávat pozor, aby pasta nepřišla do kontaktu s dásní, protože je silně kyselá a mohla by naleptat sliznici dásní.

Zdroj: Zubní sklovina

Léčba zubního váčku

Zubní nebo apikální váček se léčí pomocí chirurgického zákroku, při kterém se provede apikální resekci. Apikální resekce je kostní kyretáž a znamená to, že se provede resekce (řezání) do zubního kořenového hrotu. Při této resekci se může odstranit maximálně třetina celého kořene. Po výkonu vás pak zubař důkladně seznámí s pooperační péčí, která pomůže situaci výrazně zlepšit, aby se zabránilo další infekci v řezu. V některých případech bývají použita i antibiotika, ale nejsou nezbytná. Také protizánětlivé léky, jako je apoibuprofen, se můžou rovněž vypořádat s urychlením léčby odoperovaného zubního váčku. Týden rekonvalescence pak umožní odstranění stehů, ale zotavení kosti trvá ještě trochu déle. Apikální resekce je nejlepší způsob, jak se zbavit váčku, který by jinak mohl způsobovat další problémy. Jediná další alternativa je pak vytržení zubu a proto se doporučuje, aby byl váček léčen v jeho rané etapě, díky čemuž nemusí dojít k odstranění zubu.

Zdroj: Zubní váček


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP