Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZVRACENÍ ZELENÉ ŽLUČI

OBSAH

Zvracení zelené šťávy

Barva zvratků se často mění, jak tělo postupuje každou fází základního onemocnění. Například zvracení v důsledku žaludeční chřipky může začít jako zelené nebo žluté a přejít do oranžové.

Zelené zvratky se objevují u těchto onemocnění:

  • reflux žluči;
  • otrava jídlem;
  • gastroenteritida;
  • chřipka;
  • selhání jater;
  • migréna;
  • ranní nevolnost.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Poradna

V naší poradně s názvem CUKETA A ZELENÉ FAZOLKY CO NA TO WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evženie.

Může se cuketa a zelené fazolky při walfarinu mají vysoký obsah vitaminu K

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak si musíte hlídat příjem vitamínu K. Pro ženy je hranice 90 mikrogramů vitamínu K za den. Ani méně a ani více. Každý den stejně.
Obvykle, co je zelené, má i vysoký obsah vitamínu K. Cuketa je sice zelená, ale patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Středně velká cuketa obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K. Jeden zelený fazolový lusk dlouhý 10 cm obsahuje 0,8 mikrogramů vitamínu K. Přibližně 110 fazolových lusků pokryje denní limit pro příjem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cuketa a zelené fazolky co na to walfarin

Reflux žluči

K refluxu žluči dochází, když se žluč – trávicí tekutina produkovaná v játrech – vrací (refluxuje) do žaludku a v některých případech do trubice, která spojuje ústa a žaludek (jícen). Žlučový reflux může doprovázet reflux žaludeční kyseliny (žaludeční kyseliny) do jícnu. Žaludeční reflux může vést k gastroezofageální refluxní chorobě (GERD), potenciálně závažnému problému, který způsobuje podráždění a zánět tkáně jícnu. Zvratky mohou být zelené nebo žluté barvy.

Na rozdíl od refluxu žaludeční kyseliny nelze reflux žluči zcela kontrolovat změnami stravy nebo životního stylu. Léčba vyžaduje speciální léky nebo ve vážných případech chirurgický zákrok.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZASTAVIT PRŮJEM A ZVRACENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Nevíte někdo jak se dá zastavit průjem a zvracení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mně nejvíce pomáhá živočišné uhlí, když chci zastavit zvracení a průjem. Užívám ho 4 tablety 3 krát denně. Tady je vidět, jak vypadá: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Jak zastavit průjem a zvracení

Zvracení zelené tekutiny

Ke zvracení zelené hořké tekutiny dochází při žlučníkové kolice, náhlé břišní příhodě a dalších akutních potíží trávicího i vylučovacího systému. Nejčastější příznaky začnou jako nadýmání a říhání. Pak se objeví bolest, která vystřeluje do zad, pod pravou lopatku. A hned po nich přijdou křeče žaludku a zvracení zeleně zbarvených hořkých šťáv.

Koliku způsobí žlučníkový kámen, který následkem přejídáním a dietních chyb ucpe žlučové cesty. U žlučníkářů dokáže takový kolikový záchvat vyvolat třeba klasické štědrovečerní menu: bramborový salát a smažený kapr nasáklý olejem.

Zdroj: Zvracení zelené šťávy

Diskuze

V diskuzi BOLESTI ŽALUDKU A POCIT NA ZVRACENÍ PŘI UŽÍVÁNÍ ESCITALOPRAMU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Baštářová.

Dobrý den, již měsíc užívám Escitalopram 10 mg a bolí mě od té doby žaludek a mám stále pocit na zvracení. Přejde tento pocit po delší době užívání? Děkuji za odpověď. Zdena baštářová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

V prvních týdnech užívání antidepresiv mě bylo hodně špatně od žaludku. Moc mi pomohlo pití kozího mléka. Nevolnost i bolesti žaludku po pár dnech úplně vymizely.
Kozí mléko je sice dost drahé, ale opravdu pomáhá. Potvrdilo mi to několik známých, kterým jsem ho doporučila.

Zdroj: diskuze Bolesti žaludku a pocit na zvracení při užívání Escitalopramu.

Co se děje při zvracení

Zvracení neboli vomitus je usilovné vypuzování žaludečního obsahu ústy za pomoci dýchacích a břišních svalů. Zvracení předchází nepříjemný pocit nevolnosti, pocení a pocitu nemožnosti pomyslet na jakékoliv jídlo. Zvracení se dělí na akutní a chronické. Akutní zvracení je třeba odlišit od zvracení dlouhotrvajícího, které má obvykle zcela jiné příčiny. Akutní zvracení je zpravidla doprovázeno nauzeou neboli pocitem nevolnosti, pocitem na zvracení.

Zdroj: Zvracení

Diskuze

V diskuzi ZVRACENÍ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silwie Krupová.

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, na možnou příčinu zvracení. Stalo se mi to dnes ráno a dopoledne. Kdy mi od probuzení bylo hodně špatně, cítila jsem nepříjemnou hořkou chuť v puse. Zvracela jsem jen šťávy. Nejsem si vědoma, že bych něco špatného snědla předchozí den.

Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zvracení příčiny

Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

  • Žluté potraviny: Ve své stravě konzumujete nadměrné množství žlutých potravin. Při zvracení pak zbytky jídla v žaludku způsobí, že má barva zvratků žlutý nádech. Mezi běžné potraviny, které mohou způsobit tento jev, patří kukuřice a mrkev.
  • Žaludeční reflux: Vyskytuje se v případě, že je v žaludku nadměrné množství žluči a tělo se ho snaží zredukovat, což vede ke zvracení žluči. Hlavní příčinou této poruchy mohou být peptické vředy a chirurgické odstranění žlučníku. Typickými příznaky je nadýmání, pálení žáhy, nevolnost nebo chrapot. Tento stav vyžaduje pozornost lékaře a může vést k říhání či zvracení žluté žluči.
  • Intestinální blokáda: Vede k zablokování střevního traktu (obvykle způsobeného zauzlovaným střevem). Jedná se o velmi nebezpečný a život ohrožující stav, pokud není okamžitě ošetřen. Dochází k tomu, že se jídlo pohybuje v opačném směru a způsobuje zvracení. Tento stav může způsobit i vrozená vada, která tak vyžaduje okamžitou operaci.
  • Respirační zánět: Infekce dýchacího traktu mohou způsobit zvracení žluté žluči z důvodu produkce nadměrného množství hlenu. Hlen obsahuje bakterie a jiné infekční mikroorganismy, které znečišťují žaludek. Spolknutý hlen se hromadí uvnitř trávicího systému a tento dráždí a vyvolá zvracení s příměsí žluči. Léčbou primární infekce zvracení žluté žluči vymizí.
  • Pylorická porucha chlopně: Často se vyskytuje u starších pacientů. Během normálního trávení se žluč uvolní do tenkého střeva, čímž pomáhá při rozpadu tuků. Pylorický svěrač je otvor, který odděluje část tenkého střeva od obsahu žaludku. V případech, kdy se tento svěrač správně nezavírá, může žluč vstoupit do žaludku a promíchat se s kyselinou v žaludku. To může vést k abnormalitám, jako je pálení žáhy, bolesti a zvracení žlutého obsahu.

Zdroj: Zvracení žluté tekutiny

Migréna

Migréna je obvykle středně silná nebo silná bolest hlavy pociťovaná jako pulzující bolest na jedné straně hlavy. Mnoho lidí má také příznaky, jako je zvýšená citlivost na světlo nebo zvuk, nevolnost, zvracení, které může mít barvu čirou, zelenou, žlutou a nebo oranžovou.

Migréna je běžný zdravotní stav, který postihuje přibližně 1 z 5 žen a přibližně 1 z 15 mužů. Obvykle začínají v rané dospělosti. Neexistuje žádný lék na migrénu, ale existuje řada léčebných postupů, které pomáhají zmírnit příznaky.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RENATA VLASÁKOVÁ.

BOHUŽEL PŘIPOJUJI SVŮJ KOMENTÁŘ PO ŠESTÉ TABLETĚ NEZADRŽITELNÉ ZVRACENÍ A ŠÍLENÁ BOLEST HLAVY ,JDU NA PROBIOTIKA A BRUSINKY

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Je to hnus ,, Mám autoimunitní onemocnění. Loni v říjnu jsem chytla tu hnusnou chřipku a 7 dní v horečkách. Po té zánět močových cest, dostala jsem Furolin. Téměř po týdnu skoro hladovění mě po třech dnech užívání bylo tak špatně, že už jsem jen ležela a zvracela, ani sedět jsem nemohla jak ten žaludek bolel. Říkala jsem si, že mám nějakou střevní chřipku. Dobrovolně jsem se objednala na gastroskopii a doslova jsem tam běžela jak mě bylo špatně... nic zásadního nenašli dostali mě z toho kefíry a dieta. Ted po roce opět zánět močáku a Furolin a začalo mě být stejně špatně, okamžitě jsem to vysadila a polilo mě horko z toho, že jsem to už loni měla z toho léku. Je mě zle z toho jaké pokusy jsou schopny na nás dělat v 21 století. Lék prošel co já vím již třetí změnou (Nitrofurainton, Furainton). Ale tenhle to je síla!!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Otrava jídlem

Onemocnění z potravin, běžněji označované jako otrava jídlem, je výsledkem konzumace kontaminovaného, ​​zkaženého nebo toxického jídla. Mezi nejčastější příznaky otravy jídlem patří nevolnost, zvracení a průjem. Barva zvratků v těchto případech může být čirá, zelená, žlutá nebo oranžová. I když je to docela nepříjemné, otrava jídlem není nic neobvyklého. Na vině mohou být viry, bakterie a paraziti. Otravu jídlem lze obvykle léčit doma. Důležitá je dostatečná hydratace, odpočinek. Pomohou probiotika a živočišné uhlí. V případě bakteriální příčiny se užívají antibiotika.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Diskuze

V diskuzi VÝTAŽEK ZE SEMEN ZELENÉ KÁVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zina.

Vydírače peněz a je to!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Vyhozené peníze !!!! Souhlasím s předešlými příspěvky - je to jen další reklamní podvod a způsob jak vytáhnout z lidí nemalé peníze! Green - Coffe a "zázračné" zhubnutí = po měsíci ani kilo a vrácení peněz - podvod. Naletěla jsem a stydím se.

Zdroj: diskuze Výtažek ze semen zelené kávy

Ranní nevolnost

Ranní nevolnost je nevolnost a zvracení, ke kterým dochází během těhotenství. A navzdory svému názvu může ranní nevolnost udeřit kdykoli během dne nebo v noci. Zvracení může být zelené, žluté, čiré, růžové a nebo krvavě červené.

Mnoho těhotných žen má ranní nevolnosti, zejména během prvního trimestru. Ale některé ženy mají ranní nevolnosti během celého těhotenství. Možnosti léčby zahrnují různé domácí léky, jako je častá svačina po celý den a popíjení zázvorového piva nebo užívání volně prodejných léků, které pomáhají zmírnit nevolnost.

Zřídka jsou ranní nevolnosti tak závažné, že progredují do stavu zvaného hyperemesis gravidarum. To je, když někdo s nevolností a zvracením během těhotenství má závažné příznaky, které mohou způsobit závažnou dehydrataci nebo vést ke ztrátě více než 5 % původní tělesné hmotnosti před těhotenstvím. Hyperemesis gravidarum může vyžadovat hospitalizaci a léčbu intravenózními tekutinami, léky a vzácně sondou pro výživu.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Diskuze

V diskuzi NEVOLNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

zrovna Furolin také užívám na zánět močového měchýře v menopauze a musím říct, že je mi po spolknutí tabletky pěkně zle a to prášek polykám po jídle, hodně piju a k tomu polykám probiotika...hlava mě pobolívá také, celkově je mi po něm pěkně zle :(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavlína.

Dnes 30.8 jsem dostala tyto ATB a hned po prvnim pouziti tak za 20 minut zacal pocit na zvraceni a po dalsich 5 minutach se ozvalo zvraceni samotne! Okamzite menim medikaci! Nikdy jsem na ATB takovou reakci nemela!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Gastroenteritida

Ačkoli se běžně nazývá žaludeční chřipka, gastroenteritida není totéž jako chřipka. Virová gastroenteritida je střevní infekce, která zahrnuje známky a příznaky, jako je vodnatý průjem, žaludeční křeče, nevolnost nebo zvracení a někdy horečka. Zvratky mohou být zelené, žluté, čiré, růžové a nebo krvavě červené.

Nejběžnějším způsobem rozvoje virové gastroenteritidy (často nazývané žaludeční chřipka) je kontakt s infikovanou osobou nebo konzumace kontaminovaných potravin nebo vody. Pokud jste v pořádku, pravděpodobně se uzdravíte bez komplikací. Virová gastroenteritida však může být smrtelná pro kojence, starší dospělé a lidi s narušeným imunitním systémem.

Na virovou gastroenteritidu neexistuje účinná léčba, proto je nezbytná prevence. Vyhýbejte se potravinám a vodě, které mohou být kontaminované, a důkladně a často si myjte ruce.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Diskuze

V diskuzi WOBENZIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanda.

Po endoprotéze kolena s Wobenzimem perfektní stav,bez otoku a bez modřin,po 5 letech endoprotéza kyčle,po prvním požití Wobenzimu ještě v nemocnici zvracení a průjem, doma po čase opět, ještě 3x vždy asi po měsíci se to opakovalo - zvracení a průjem. Proč? Chtěla jsem to využívat,když to bylo tak drahé a když to má mít jen dobré účinky. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Wobenzim

Zvracení žlutých hlenů

Zvracení žlutých hlenů je možné při zahlenění nebo při zadní rýmě, kdy dochází ke spolknutí hlenů a žaludek si s tímto nepříjemným obsahem poradí tak, že jej vyzvrací.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Diskuze

V diskuzi VÝTAŽEK ZE SEMEN ZELENÉ KÁVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Příde hlúpý, on to kůpí........ je to stejná pitomost, jako všechny ostatní "zázračné" přípravky na hubnutí. Užívám to tři týdny a utloukla bych se po sladkém. Jezdím pravidelně na kole a střídám to s chůzí s treking hůlkami. Výsledek je nulový. Divím se sama sobě, že jsem nalatěla na ohrkané reklamní bláboly.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viktorie.

Vyhozené peníze krávě pod ocas!!! Další reklamní podvod a způsob jak vytáhnout nemalé peníze!!!! A to hooodně hlídám strávu, piji denně 2 litry vody apod. Silně pochybuji o tom že někdo napíše že zhubl/la. Prodejce těchto produktů bych zavřela na 100 let – podvodníci!!!
Nekupujte tento šmejd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zdroj: diskuze Výtažek ze semen zelené kávy

Léčba

Léčba vždy směřuje k primární příčině, která způsobila zvracení. Jako prevence jsou vhodná následující doporučení.

Základní doporučení:

  • Pozor na kouření a alkohol: Kouřením cigaret vysychá sliznice a sliny, které jsou nezbytné pro trávení, což může vést ke zvracení. Pití alkoholu může dráždit jícen a uvolnit dolní jícnový svěrač, čímž vznikne ideální prostředí pro reflux a následné zvracení. Hromadění žluči po nadměrném pití je také běžným příznakem.
  • Konzumujte malé porce jídla a častěji: Malé porce stravy mohou snížit tlak na střevo. Velké pokrmy mohou tlačit v trávicím systému a může dojít k poruše funkce pylorní chlopně, což následně vede k refluxu žluči.
  • Seďte po jídle ve vzpřímené poloze: Doporučuje se v této poloze vytrvat dvě až tři hodiny po jídle. Nedoporučuje se poloha vleže, která vede k poruchám trávení.
  • Omezte spotřebu tuku: Omezením tuků ve stravě snížíte produkci žluči.
  • Vyvarujte se problémovému jídlu: Některé potraviny mohou podporovat výskyt refluxu, včetně kořeněných potravin a kofeinu.
  • Redukujte svou hmotnost: Nadváha u obézních jedinců bývá spojena s tím, že je na žaludek a vnitřní orgány vyvíjen nepřiměřený tlak. Ztráta hmotnosti pomůže v tomto ohledu snížit kyselý reflux a v některých případech jej dokonce vyléčí.

Zdroj: Zvracení žluté tekutiny

Co pít po zvracení

Dehydratace hrozí i u zvracení, a tak je potřeba nezapomínat na pitný režim. I u zvracení platí, že čím víc člověk zvrací, tím víc musí pít, aby zajistil tělu dostatek potřebných živin. K pití se doporučuje nejen čistá voda, ale i heřmánkový nebo mátový čaj. U dětí se doporučuje pít i slazený (hroznovým cukrem) fenyklový čaj. Po lžičkách se dá i dávkovat vychlazená kola.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Gunaprevac a zvracení

Asclepias vincetoxicum může vyvolat v provingu podráždění žaludku a střeva, zvracení a průjmy. Proving znamená požití léku zdravou osobou.

Zdroj: Gunaprevac

Selhání jater

Akutní jaterní selhání je ztráta jaterní funkce, ke které dochází rychle – během dnů nebo týdnů – obvykle u osoby, která nemá žádné předchozí onemocnění jater. Nejčastěji je to způsobeno virem hepatitidy nebo předávkování léky s obsahem paracetamolu (Paralen). Akutní jaterní selhání je méně časté než chronické jaterní selhání, které se vyvíjí pomaleji.

Akutní selhání jater, známé také jako fulminantní selhání jater, může způsobit vážné komplikace, včetně nadměrného krvácení a zvýšení tlaku v mozku. Tyto stavy vyžadují hospitalizaci. Zvracení v těchto případech může mít barvu zelenou, žlutou, růžovou, krvavě červenou a nebo černou. V závislosti na příčině může být akutní jaterní selhání někdy zvráceno léčbou. V mnoha situacích však může být jediným lékem transplantace jater.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Příznaky žlučníkové koliky

Charakteristickým příznakem záchvatu žlučových kamenů je přítomnost kolikovité bolesti v pravé horní části břicha, často doprovázené nevolností a zvracením. Kromě toho se bolest způsobená symptomatickými žlučovými kameny může pohybovat od mírné až po těžkou. Bolest se neustále zvyšuje po dobu přibližně 30 minut až několika hodin. Osoba může také pociťovat bolest mezi lopatkami nebo pod pravým ramenem. K záchvatům často dochází po obzvláště tučném jídle a téměř vždy k nim dochází v noci a po pití.

Kromě bolesti, nevolnosti a zvracení může člověk pociťovat horečku. Pokud kameny zablokují vývod a způsobí únik bilirubinu do krevního řečiště a okolní tkáně, může se také objevit žloutenka a svědění. Pokud tomu tak je, pravděpodobně dojde ke zvýšení jaterních enzymů.

Zdroj: Zvracení zelené šťávy

Žlučníkový kámen

Žlučové kameny jsou buď ve žlučníku nebo ve společném žlučovodu. Přítomnost kamenů ve žlučníku se označuje jako cholelitiáza, z řeckého chol - (žluč) + lith - (kámen) + - iasis (proces). Přítomnost žlučových kamenů ve společném žlučovodu se nazývá choledocholitiáza, z řeckého chol - (žluč) + docho - (vývod) + lith - (kámen) + iasis - (proces). Choledocholitiáza je často spojena s obstrukcí žlučových cest, což může vést k cholangitidě, z řečtiny: chol - (žluč) + ang - (céva) + itis - (zánět), závažná infekce žlučových cest.

Zdroj: Zvracení zelené šťávy


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP