Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZVÝŠENÉ ERYTROCYTY V MOČI

OBSAH

Co značí zvýšené leukocyty a erytrocyty v moči

Zvýšené leukocyty a erytrocyty v moči mohou naznačovat přítomnost onemocnění různých orgánů. Přítomnost zvýšeného množství erytrocytů může naznačovat onemocnění ledvin, močové trubice, prostaty, močového měchýře. Zvýšenými erytrocyty a leukocyty se mohou projevovat močové kameny, cystitida, pyelonefritida, nefróza, hypertenze, urolitiáza či nádory.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Němeček.

Při kontrole krevného obrazu mi byly zjištěny tyto hodnoty: Leukocyt 5,6, Erytrocyty 4,8,trombocyty 129.Prosím,jaký je poměr těchto hodnot?Děkuji.. Stanislav Němeček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty vyšetření vaší krve ukazují na mírný nedostatek krevních destiček - trombocytů. Spodní mez pro trombocyty v krvi je stanovena na 150 109/l. Vy máte 129. Není to nijak dramatické a mělo by to spravit posílení příjmu vitamínu B9, B12 a vitamínu C. Také se vyvarujte pití alkoholu a užívání aspirinu. Zůstaňte v kontaktu s lékařem, protože je nutné kontrolovat vývoj počtu krevních destiček častějším pravidelným sledováním.
Ostatní hodnoty leukocytů a erytrocytů máte v normě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukocyty

Co znamená „erytrocyty bez buffy coatu“

Erytrocyty bez buffy coatu resuspendované – EBR – je v běžné praxi nejčastěji používaný erytrocytární transfuzní přípravek. Přípravek se získává odstraněním plazmy a buffy coatu z plné krve s následnou resuspenzí erytrocytů ve vhodném výživném roztoku. Většina roztoků obsahuje chlorid sodný, adenin, glukózu a manitol, rozpuštěné ve vodě (SAGM). Jiné obsahují citronan, manitol, fosforečnan a guanosin. Odstraněním buffy coatu se snižuje obsah leukocytů v přípravku a s tím spojených nežádoucích reakcí, snižuje se také tvorba mikroagregátů. Exspirace tohoto transfuzního přípravku je 42 dní. Používá se při náhradách krevních ztrát a u léčby anémie. Obsahuje Hb minimálně 43 g/1 T.U., obsah leukocytů je nižší než 1,2 x 109/1 T.U., objem je cca 260 ml.

Zdroj: Erytrocyty

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLKOVINY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Poskerová Karin.

Zdravím, chtěla bych Vás požádat o sdělení, jestli bílkovina v moči v hodnotě 70 signalizuje něco nepřiznivého. Bolesti žádné nemám ani pálení. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z vašeho dotazu není zcela jasné o jaké jednotky se jedná a hodnota 70 sama o sobě nic neříká. Normální vylučování bílkoviny v moči je až 150 mg za den, což je přibližně hodnota 70 mg na litr moči. Podle toho by pak vaše vylučování bílkoviny močí bylo na horní hranici normálního stavu. Zvýšené vylučování bílkoviny v moči je ukazatelem několika různých stavů, například: infekce močových cest, vysoký krevní tlak, zvýšená zátěž organizmu, cukrovka, nemoci ledvin, těhotenství. Jestli chcete mít jistotu, že nejde o příznaky některého z těchto onemocnění, tak zkuste nechat moč vyšetřit laboratorně. Žádanku do laboratoře získáte od svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílkoviny v moči

Zvýšené leukocyty a erytrocyty v moči

K příznakům onemocnění ledvin a močových cest patří zejména vylučování leukocytů a erytrocytů. Výsledek se řídí počtem elementů v zorném poli.

Rozlišení:

  • Semikvantitativní vyšetření močového sedimentu po odstředění moči za standardních podmínek.
  • Kvantitativní vyšetření močového sedimentu dle Hamburgera.

Normální nález: Použije se preparát připravený z centrifugované moči – na jedno zorné pole 1–2 erytrocyty, 0–5 leukocytů u žen a 0–1 leukocyt u mužů. U zdravého jedince je močový sediment chudý.

Dle Hamburgera: Moč se sbírá 3 hodiny, doba sběru se udává s přesností na minuty a do laboratoře se dodá celý objem nasbírané moči, který se přesně změří. Objem nemá být menší než 100 ml. Moč je nutné dodat do laboratoře co nejdříve po skončení sběru. U kvantitativního vyšetření močového sedimentu podle Hamburgera se hodnotí počet elementů za 1 minutu: erytrocyty do 2 000/min; leukocyty do 4 000/min; válce do 60–70/min.

Počet 75 leukocytů v moči může signalizovat zánět močových cest nebo gynekologické znečištění moči.

Počet 11–20 leukocytů v moči může signalizovat odchylku. Nejedná se o patologický stav.

Více se můžete dočíst zde.

Zdroj: Bílé krvinky a jejich správné hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ ZVÝŠENÉ LEUKOCYTY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantisek Beranek.

Dobrý den,prosím vás výsledek vzorku moče byl- U Leukocyty 310 arb.j. B Leukocyty 17,93 B Neutrofily 11.410 Děkuji za odpovědˇ F,B,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší odpověď dostanete od svého praktického lékaře, který zná vývoj vašeho zdravotního stavu a může lépe poznat problém, na který ukazují hodnoty, které jste poslal. Leukocyty v moči by normálně být vůbec neměly. Hodnota 310 je vysoká a může ukazovat na tyto stavy:
- Zánět močových cest: potíže s močením (pálení, řezání), krev v moči, bolest při močení, zvýšená teplota.
- Zánět ledvin: bolest v dolní části zad nebo břicha, krev nebo hnis v moči, nevolnost, zvracení, horečka a zimnice, časté nutkání na močení, které je bolestivé a pálí.
- Zánět prostaty: bolest hráze, problémy s ejakulací, horečka, zvětšená a citlivá prostata.
U každého z těchto onemocnění je nezbytná lékařská pomoc, proto zůstaňte v kontaktu s lékařem, který inicioval vyšetření moči a dodržujte jeho pokyny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Leukocyty v moči 11–20

Takovéto množství bílkovin v moči se vyskytuje například po námaze u sportovců.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Co znamenají zvýšené leukocyty v moči u dospělých

Příčinou (příčina) výskytu bílých krvinek v moči bývají zánětlivá onemocnění cest močových, prostaty, intersticiální nefritidy. Dále je lze pozorovat u malformací močopohlavního ústrojí, při urolitiáze, u nádorů močových cest a močového měchýře.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOVACI PROUZKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vackova.

Kde mohu zakoupit testovaci prouzky a cena.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepší diagnostické proužky na vyšetření moči koupíte zde: www.prozdravi.cz/pro…
Jedním proužkem vyšetříte 10 různých vlastností moči.

Zdroj: diskuze Testovaci prouzky.

Vysvětlení hodnot

  • Albumin v moči fyziologicky (u zdravého jedince): do 30 mg/l
  • Mikroalbuminurie: 30–150 mg/l
  • Proteinurie (bílkovina v moči): nad 150 mg/l

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem VŠE O MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Lang.

Jak nebezpečné je polknutí nedopatřením, trošky vlastní moči.
Jedno malé polknutí. Cca maximálně kávová lžička.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Polknutí vlastní moči není nijak nebezpečné. Někteří lidé to používají jako léčebnou kůru. Říká se tomu urinoterapie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vše o moči

Leukocyty v moči a rakovina

Pokud se vyskytují bílkoviny v moči, může být příčinou i rakovina, a to přímo některé druhy rakoviny, jako je rakovina prostaty, močového měchýře nebo ledvin.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA KYSELINY MOČOVÉ V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

múže zvýšená kys.močová v moči způsobit pálení okolo moč,trubice?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V moči kyselina močová nijak nevadí. Právě naopak, když v moči není a hromadí se v těle (v krvi), tak vzniká onemocnění dna, které je doprovázeno silnou bolestí a záněty v kloubech. Zastavte se na urologii a nebo u svého gynekologa, aby vám odebral trochu moči k laboratornímu vyšetření. Tím přesně zjistíte co způsobuje pálení kolem močové trubice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota kyseliny močové v moči

Zvýšené erytrocyty v krvi

Jsou stavy, při nichž se mění množství erytrocytů oproti normálnímu stavu. Počet erytrocytů v krvi se buď zvyšuje, což se nazývá polyglobulie, nebo může počet erytrocytů v krvi klesat, pak mluvíme o anémii, česky chudokrevnosti.

Vyšší počet erytrocytů se objeví jako reakce na nedostatek kyslíku v krvi. Hladinu kyslíku monitorují ledviny, které při poklesu začnou tvořit více hormonu erytropoetinu, který stimuluje tvorbu červených krvinek v kostní dřeni. Do oběhu se tak vyplaví větší množství erytrocytů. Z toho vyplývá, že ke zvýšené produkci erytrocytů může dojít i fyziologicky, například ve vyšších nadmořských výškách, kde je menší obsah kyslíku ve vzduchu. V takovém případě se tedy jedná o prostou adaptační reakci organismu. Příčina zvýšení počtu červených krvinek může však spočívat také v krevním onemocnění, takzvané primární polycytemii, kdy se v kostní dřeni nadměrně množí krevní buňky.

Z patologických (chorobných) situací jsou to například chronická plicní onemocnění, stavy s poruchou transportu kyslíku (kuřáci), srdeční vada typu pravolevý zkrat. Příčinou výše uvedeného nadbytku erytropoetinu může být i nádor ledvin, hematom ledvin, polycystóza (větší množství cyst). Polyglobulií mohou být postiženi také pacienti s chronickým ledvinovým selháním.

Zdroj: Erytrocyty

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ ZVÝŠENÉ LEUKOCYTY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Jošková.

Dobrý den,
prosím o Vaše vyjádření. Necítím se dobře a na prstu pravé nohy se mi udělal puchýř. Nechala jsem si chemicky vyšetřit moč, v pŕíloze posílám výsledek. Měla bych se léčit, abych pH, Nitrity, Leukocyty vylepšila? Před 10 lety mi byl odoperován zhoubný nádor v močovém měchýři. V roce 2018 jsem byla léčena výplachy močového měchýře výplachy Mitomycinem C. Na cystoskopie docházím 1x za 6 měsíců. Před týdnem jsem absolvovala cystoskopii s výsledkem v pořádku, další cystoskopie za 6 měsíců. Byl mi doporučen k užívání Macmiror3x1 tel., po využívání jednoho balení cítím zlepšení i ten puchýřek na noze se zmenšil, ale stále jsem unavená. Pomůžete mi nějak radou? Děkuji a přeji všem pevné zdraví.
Ps:
Snad se příloha s výsledky připojila????

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z chemického vyšetření moči je zřejmé, že u vás probíhá bakteriální zánět močových cest (patologická bakteriurie). Lék Macmiror je chemoterapeutikum používané k léčbě těchto infekcí.

Přítomnost nitritů a leukocytů v moči potvrzuje infekci bakteriemi, především gramnegativními bakteriemi, jako je E. coli, Proteus, Klebsiella a Aerobacter. Tyto bakterie mohou redukovat dusičnany na dusitany, které se v moči detekují jako nitrity.

Nyní potřebujete trochu klidu, aby lék mohl účinkovat a zbavit vás škodlivých bakterií. Léčbu máte správnou, proto zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho doporučení. Dodržujte také klidový režim a využijte tyto domácí pomocníky k podpoře vaší léčby:

- Pijte dostatek tekutin.
- Zvyšte příjem vitamínu C.
- Pijte brusinkový džus nebo použijte brusinkové doplňky, či konzumujte plody brusinek.
- Užívejte probiotika.
- Dodržujte zdravou hygienu.
- Konzumujte česnek a česnekové potravní doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Leukocyty v moči 250

Pokud se u vás objeví hodnota leukocytů v moči 250, může se jednat o zánět. U těhotných je dobré vyloučit pomocí kultivace, zdali jde opravdu o zánět či o kontaminaci těhotenským výtokem.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Co znamená leukocyty v moči 11–20

Jde o konkrétní počet změřených leukocytů v mikrolitru. Norma je do 20 leukocytů/µl, takže se jedná o normální nález.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem BLANKY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

V moči mě plavou malé blanky jedna větší blána.Co to je?
Bolí mě v podbříšku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejspíše máte zánět močových cest. Bližší určení příčiny je možné po laboratorním vyšetření moči. Zastavte se u svého praktického lékaře nebo zajděte na urologii, kde vám pomůžou objasnit tyto projevy.

Zdroj: diskuze Blanky v moči

Leukocyty v moči v těhotenství

V těhotenství je jakýkoliv výskyt leukocytů v moči – i asymptomatický, tedy takový, při kterém nemáte žádné obtíže – brán jako rizikový. Pokud by se infekce močových cest nezaléčila, mohla by vést k předčasnému ukončení těhotenství či k jiným komplikacím. Proto se každý nález bílkovin v moči léčí. Pokud chcete mít jistotu, požádejte svého gynekologa o provedení vyšetření moči v laboratoři, a to jak na sediment, chemicky, tak na kultivaci. Nejlepší je léčba podle výsledků z laboratoře.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Souvisí leukocyty v moči s rakovinou?

Bílé krvinky pomáhají všem tělům bojovat proti infekci, a proto existují i jiné příčiny, kdy se vyskytují bílkoviny v moči, a mezi tyto příčiny patří i rakovina, a to přímo některé druhy rakoviny, jako je rakovina prostaty, močového měchýře nebo ledvin.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Leukocyty v moči v těhotenství

V časných stadiích těhotenství dochází k mírné odchylce od normy, nejedná se však o patologický ani nebezpečný stav. Během tohoto období tělo matky prochází zátěží, imunitní systém určuje embryo v děloze matky jako cizí těleso. Po nějaké době je proces rozpoznávání dokončen a počet bílých krvinek se dostává do standardních hodnot. Další možností výskytu leukocytů je, že jak roste plod, zvyšuje se tlak a zatížení na ledviny, což může způsobit leukocyturii. Zvýšené hladiny bílých krvinek v moči pak ukazují na zánětlivé procesy urogenitálního systému.

Při zánětlivých onemocněních, jako je cystitida, uretritida, pyelitida či nefritida, se rovněž objevuje v moči zvýšený obsah bílých krvinek.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Leukocyty v moči 500

Zvýšený výskyt leukocytů v moči je spojený s infekcí močového systému. Pokud nejde o cévkovanou moč, pozor na příměs z genitálu – zvláště u žen a dívek. Léčbu určí lékař, snažte se neprochladnout, pít hodně tekutin, vlažných, ne studených, kdo má doma, tak popíjejte urologický čaj nebo bylinkové čaje, jako je heřmánek, řepíček a podobně. U zánětu močového měchýře může být větší tlak v podbřišku po černé kávě nebo silném černém čaji, tak je raději vynechte.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Diagnostika bílkoviny v moči

Bílkovina v moči se dá zjistit jednoduše doma pomocí diagnostických proužků, které se buď přímo počůrají a nebo namočí do moči ve zkumavce. Pomocí barevné porovnávací stupnice se pak určí množství bílkoviny v moči. Cena diagnostických proužků na testování bilkoviny v moči je vidět tady: močové proužky cena.

Zdroj: Bílkovina v moči

Bílé krvinky v moči

U zdravého člověka se velké molekuly nebo buňky nedostanou přes ledvinný filtr. Proto se do moči u zdravého člověka nedostanou červené (erytrocyty) nebo bílé krvinky (leukocyty). Pokud se při rozboru moči prokáže zvýšený výskyt leukocytů, pravděpodobně se jedná o infekci či zánět v oblasti močových cest nebo se může jednat o infekci močového měchýře či ledvin. U mužů pak může jít o infekci prostaty.

Leukocyty a jiné velké částice se do moči mohou dostat i tehdy, když je filtrační membrána v pořádku. V tom případě jsou do moči uvolněny až za touto membránou. To se děje při zánětech ledvin a vývodných cest močových (pánvička, močovod, močový měchýř, močová trubice). Leukocyty jsou „vnitřní policií“, bojují proti infekci a likvidují mikroorganismy. Při zánětu se aktivně pohybují směrem k největšímu výskytu infekce. Protože místem infekce jsou právě vývodné cesty močové, část leukocytů se může odplavit močí. Tyto dva stavy – poruchu membrány a zánět – lze odlišit. Při infekcích a zánětech jsou v moči přítomny i bakterie nebo viry. Při poruchách membrány zase dochází ke ztrátám většiny druhů krevních bílkovin, červených krvinek a minerálů. Všechny případy, při kterých se nacházejí leukocyty v moči, mohou mít v případě neléčení vážné důsledky. Jestliže má přítomnost leukocytů v moči příčinu v porušené filtrační membráně, ztrácí pacient touto cestou nezbytné krevní bílkoviny, krevní buňky a jiné důležité látky. Hrozí zvýšená krvácivost, vznik otoků a narušení metabolických drah živin. Ledvina může být v kritických případech zcela nefunkční a pacient je akutně ohrožen na životě. Jestliže se leukocyty dostanou do moči z důvodu chronického zánětu, může také dojít k narušení funkce ledvin, až k její úplné ztrátě. Velkým nebezpečím je poškození ledvin zánětlivými srůsty. Zánět se může z vývodných cest také přenést na okolní orgány, a to na prostatu, dělohu, vaječníky či peritoneum.

Správné hodnoty

Všechny případy, při nichž se v moči nachází zvýšené množství leukocytů, mohou mít v případě neléčení vážné důsledky. Norma leukocytů v moči by u zdravého člověka neměla přesáhnout 10 µL (miliontina litru!). Ke zjišťování leukocytů v moči se používá metoda zvaná cytofotometrie. Jedná se o složitý přístroj, který dokáže identifikovat téměř každou částici, která se nachází v močovém sedimentu. Rozeznává buňky, bílkoviny, cukry a mnoho jiných látek. Diagnóza se potvrzuje použitím indikačních proužků měnících barvu v závislosti na přítomnosti té které látky. Důležitou roli má i mikroskopování.

Zdroj: Bílé krvinky a jejich správné hodnoty


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP