Všeobecně platí, že by se antibiotika neměla kombinovat s alkoholem. Řada lidí se domnívá, že je to proto, že alkohol snižuje účinek antibiotik, nebo že alkohol může u antibiotik vyvolat vedlejší účinky. Tak to ale ve skutečnosti vždy není. U některých antibiotik opravdu může alkohol oslabit jejich účinek, ale jsou i další důvody, které hovoří proto, aby byl alkohol při braní antibiotik vynechán. Vždy platí, že je nutné číst příbalový leták léků a ujistit se, jestli je třeba se alkoholu na daný lék vyvarovat. Proč se tedy nesmí na antibiotika pít alkohol ve skutečnosti? Hlavním důvodem je, že antibiotika oslabují lidský organismus a všechny orgány tak dostávají řádně zabrat, antibiotické látky zatěžují hlavně játra a stejně tak i alkohol. V okamžiku kdy tedy pacient bere antibiotika a zároveň i pije alkoholický nápoj, tak jeho játra dostávají velmi zabrat a může u nich hrozit selhání. Následkem tohoto nezodpovědného chování pak mohou být zničená játra.
Penicilin a alkohol – Na Penicilin není vhodné požívat alkoholické nápoje.
Klacid a alkohol – U léku Klacid se neuvádí, že by alkohol patřil mezi kontraindikace tohoto antibiotika. I přesto je jistě rozumnější vyvarovat se konzumaci alkoholu ve větším množství.
Amoksiklav a alkohol - U léku Amoksiklav se neuvádí, že by alkohol patřil mezi kontraindikace tohoto antibiotika. I přesto je jistě rozumnější vyvarovat se konzumaci alkoholu ve větším množství.
Augmentin a alkohol – U Augmentinu doporučují lékaři omezit konzumaci alkoholu na minimum kvůli zvýšené zátěži jater.
Zinnat a alkohol – U Zinnatu doporučují lékaři v průběhu braní léků alkohol omezit (ideálně zcela vynechat).
Penbene a alkohol – Na lék Penbene se konzumace alkoholu nedoporučuje.
Doxybene a alkohol – Během léčby antibiotikem Doxybene se nesmí pít alkoholické nápoje
Ospen a alkohol – Lékaři nedoporučují konzumaci alkoholu na lék Ospen.
Formilid a alkohol - Na lék Formilid je možné požít velmi malé množství alkoholu.
V naší poradně s názvem PRESTARIUM NEO COMBI A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna dragieva.
Dobry de,chci se zeptat,jestli se na lek prostarium neo combi muze pit alkohol.Beru ho na vysoky tlak.Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Alkohol zvyšuje krevní tlak a Prestarium Neo Combi má zase krevní tlak snižovat. Z toho vyplývá, že alkohol a Prestarium jdou proti sobě. Alkohol je u tohoto léku možný, ale jen pro chuť - orientační dechová zkouška na alkohol by neměla být vyšší než 1 promile, což odpovídá litru piva nebo půllitru vína během čtyř hodin. U každého člověka je tato hranice individuální a je je závislá na mnoha faktorech (sytost, únava, stres). Proto je třeba více sledovat své tělo a při výskytu nepříjemných pocitů, jako například hučení v hlavě, bušení srdce, arytmie, tak s konzumací alkoholu ihned přestat a nahradit jej nealkoholickým pitím. V žádném případě nezkoušejte Prestarium vysadit proto, abyste mohli pít alkohol.
Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.
Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.
Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.
V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den, beru skoro třetí měsíc lék Pradaxa, měla jsem trombózu v levé noze nad kolenem, tak bych se chtěla zeptat jak je to s alkoholem, za měsíc mám jít na oslavu, tak jestli se u tohoto léku může pít alkohol děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Alkohol zvyšuje účinky přípravku Pradaxa neznámým mechanismem. Alkohol při léčbě Pradaxou zvyšuje riziko krvácení a doporučuje se vyhnout se kombinaci alkoholu a léčby Pradaxou. Mírné užívání alkoholu je obecně bezpečné při užívání většiny léků na ředění krve. U zdravých dospělých se doporučuje omezit příjem alkoholu na maximálně dva nápoje denně pro muže a jeden nápoj denně pro ženy.
Konzumace vyšších dávek alkoholu může způsobit pokles množství fibrinogenu v krvi. Fibrinogen je protein, který produkují játra. Fibrinogen hraje důležitou roli při řízení průtoku krve a při podpoře srážení krve.
Již 30 gramů alkoholu — rovnající se dvěma standardním nápojům — může snížit hladiny fibrinogenu, což může ovlivnit srážení krve. Alkohol může také ovlivnit činnost krevních destiček, což jsou složky krve, které tvoří sraženiny.
Horší je to u žen, které ve svém těle zadržují alkohol déle než muži, a jsou tak vystaveny vyššímu riziku vzniku problémů z kombinace alkoholu s léky.
Kombinace alkoholu a léků také přináší zvýšené riziko pro starší dospělé. Rychlost, s jakou tělo odbourává alkohol, se s věkem zpomaluje, což znamená, že alkohol zůstává v krevním řečišti déle.
Puriny samy o sobě nejsou problém – puriny jsou produkovány přirozeně v lidském těle a také je můžeme najít v mnoha potravinách. Problém je v tom, že se puriny rozkládají na kyselinu močovou, která může tvořit krystalky ukládající se v kloubech a způsobující bolest a zánět. Tato bolest je označována jako dna, případně záchvat dny.
Máte-li výše uvedené potíže, měli byste držet dietu chudou na puriny, tedy upřednostňovat potraviny s jejich nízkým obsahem. Zároveň se vyhýbejte potravinám a nápojům, které blokují metabolismus purinů, jedná se především o alkohol a nasycené tuky.
Nízkopurinová dieta je vhodná pro každého, kdo:
potřebuje hlídat hladinu kyseliny močové v krvi;
trpí ledvinovými kameny;
má náběh nebo už onemocněl dnou.
Při nízkopurinové stravě je důležité pít hodně vody. Ta podporuje trávení a snižuje koncentraci kyseliny močové v krvi. Odborníci doporučují 8 a více sklenic vody denně.
Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg/g váhy. Důležité je omezit potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg/g váhy a vyřadit ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg/g váhy.
K nejběžnějším zdrojům purinů patří maso z mladých zvířat, zvěřina, smažená a grilovaná masa, uzeniny, masové polévky a vývary, vnitřnosti, tučné sýry, sójová omáčka, čokoláda, luštěniny, kakao, celozrnné výrobky a alkohol.
Ze zeleniny má vyšší obsah purinů špenát, kapusta, houby, rebarbora, česnek, křen a chřest, ale jsou i studie, které zpochybňují, že by běžná konzumace zeleniny skutečně významně zvyšovala riziko vzniku dny.
Nejznámější příčinou zvýšení kyseliny močové je nadměrná konzumace masa. Puriny, které jsou v mase obsaženy, se vyplavují do vody, a proto je u masa důležitá jeho úprava. Nejméně riskantní je maso vařené ve větším množství vody, kterou nekonzumujeme.
V naší poradně s názvem ELIQUIS 5 MG A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.
Začala jsem užívat místo Warfarinu od pátku Eliquis 5 mg a v neděli
jsem pozvaná na párty. Ráda bych věděla, jestli mohu aspoň l skleničku
vína na přípitek nebo raději vinný střik, nebo vůbec alkohol ne. Děkuji
moc předem za Vaši informaci a jsem s pozdravem Drábková.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Eliquis nemá alkohol uvedený ve svých interakcích. Znamemá to, že alkohol nijak neovlivňuje účinky léku Eliquis. Ovšem alkohol funguje jako ředidlo krve, podobně jako Eliquis. Trvalá souhra těchto dvou činitelů může způsobit krvácení a to nejen na povrchu těla, ale i uvnitř, kde je to mnohem nebezpečnější, protože to nevidíte. Tyto problémy jsou dominantní u pravidelné konzumace alkoholu. Náhodný alkoholický nápoj, jako je přípitek, nezpůsobí žádné problémy a s klidem si můžete připít.
Pokud máte zvýšenou hladinu kyseliny močové, měli byste se vyvarovat konzumace hrášku, špenátu a růžičkové kapusty. Tyto potraviny obsahují velké množství purinu.
Puriny v pivu
Pivo obsahuje 13 až 14 mg uric acid/100g. Při dně je vhodné omezit konzumaci alkoholu. Nejen proto, že některé druhy obsahují puriny, ale i proto, že alkohol obecně snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Vysoké množství purinu je obsaženo např. v pivě, které by se tudíž při tomto onemocnění nemělo konzumovat. Nejhorší je kvasnicové pivo.
Puriny v brokolici
Brokolice je klasifikována jako potravina s nízkým obsahem purinů. Konkrétně je to 81 mg uric acid/100g. Další nízký obsah purinů mají potraviny jako bílé pečivo, rýže, kroupy, jáhly, těstoviny, mléčné výrobky a mléko, zelenina (hlavně brambory, zmiňovaná brokolice, kořenová zelenina, cibule, lilek) a ovoce. Ovoce konzumujte jen čerstvé a zralé.
V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Králíková.
Opravdu je tak Eliquis nebezpečný s alkoholem? Je i jedno pivo alkohol? Nebo se nesmí ani hlt?
Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Alkohol je při užívání Eliquisu nebezpečný, když se pije naráz a mnoho.
Během užívání Eliquisu můžete pít alkohol, ale ne více než 14 jednotek alkoholu týdně - dvě jednotky denně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu. Při užívání Eliquisu je nebezpečné nadměrné pití, zejména nadměrné pití velkého množství alkoholu najednou. S Eliquisem se nesmíte nikdy opít. Alkohol působí jako ředidlo krve, podobně jako Eliquis. Alkohol tak může zhoršit nežádoucí vedlejší účinky Eliquisu, jako je krvácení. Zvýšené riziko krvácení je přímo úměrné množství vypitého alkoholu. Při velkých množstvích alkoholu se může objevit krvácení, které vás může ohrozit na životě.
V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.
Tabulky potravin s puriny
Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Játra 286,4
Ledviny 230,8
Drůbež 130,7
Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
Vepřová, pražená, kotleta 119,0
Ryby, bílé, čerstvé 115,9
Houba, čerstvá 46,9
Chléb, křupavý 15,7
Chléb, bílé 12,2
Pšeničná mouka 11,5
Tvaroh 8,0
Bílý jogurt 7,0
Rýže, vařené 5,9
Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.
Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím
Kuřecí:
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)
Kuřecí ledvina 243
Kuřecí játra 236,1
Kuře, srdce 223
Kuře, palička 132,3
Kuřecí prso 130,7
Kuře, žaludek 130,5
Kuřecí stehno 126,5
Kuřecí kůže 104,6
Vepřové, hovězí a jehněčí orgány
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Vepřová játra 289
Hovězí ledviny 213
Hovězí játra 197
Hovězí srdce 171
Jehněčí srdce 171
Hovězí mozek 162
Jehněčí játra 147
Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.
Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách
V naší poradně s názvem DNA CO JÍST OMEGA 3 ??? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Vozková.
Dobré ráno, prosím o sdělení, zda se může při dně užívat potravinový doplněk OMEGA 3. Ja nabízen mému manželovi a nejsem si jistá, zda mu podávání neublíží. Děkuji Vám za radu.J.Vozková.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dna je typ artritidy způsobené tvorbou malých krystalů v kloubech, které mají za následek intenzivní zánět, otok a bolest. Tobolky s rybím tukem obsahují omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky mohou pomoci zmírnit některé z příznaků dny a obvykle dnu nezhoršují.
Rybí tuk a puriny:
Jedním z problémů, pokud jde o použití rybího oleje na dnu, je obsah purinů v rybím tuku. Puriny jsou látky obsažené v některých potravinách, včetně tučných ryb, které poskytují rybí olej. Když budete konzumovat potraviny s puriny, vaše tělo je bude rozkládat na kyselinu močovou. Krystaly, které způsobují dnu jsou právě z kyseliny močové, a vysoké hladiny kyseliny močové můžou vyvolat dnu. Proto se někteří obávají, že užívání rybího oleje může zhoršit dnu. Nicméně, rybí olej obvykle neobsahuje vysoké množství purinů, pokud je čistý a je správně zpracován. Měli byste koupit pouze rybí tuk, který je farmaceutické kvality a byl molekulárně destilovaný.
Rybí tuk a warfarin:
Jedním z hlavních bezpečnostních rizik je, že rybí olej zabraňuje slepení krevních destiček. To znamená, že pokud je rybí olej přijat ve velkém množství, může zhoršit krevní srážlivost, což může způsobit modřiny nebo snadné krvácení. Zde by měli být zvláště opatrní ti, kteří užívají aspirin, warfarin nebo jiné léky snižující srážlivost krve.
Alkohol testery splňují všechny požadavky pro osobní detekci alkoholu. Pro řidiče je nejdůležitější, že alkohol testery dokážou detekovat i malé množství alkoholu, tedy i nulovou hodnotou alkoholu v krvi, což je nejpodstatnější. To bývá problémem u levných (povětšinou reklamních) alkohol testerů, tyto alkohol testery nulovou hladinu nedokážou detekovat. Vůbec všechny alkohol testery z naší nabídky nulovou hodnotu naměřit zvládnou, nemusíte se pak obávat nepříjemností, ztráty trestných bodů či nižších reakcí při jízdě. U kvalitních alkohol testerů je samozřejmostí kalibrace a výměna čidla přímo konkrétní firmou, což je pak řadí do jiné prodejní sorty, než jsou „hračky na pár použití“.
Nízká cena je u těchto alkohol testerů dána tím, že jsou přímo specializované na základní funkci a tou je přesná detekce alkoholu v dechu/plicích člověka.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Dobrý den, zajímalo by mně, jak je to s konzumací kuřecího masa při dně. Všude se píše, že se nemá konzumovat maso mladých zvířat, ale tady v tom vašem jídelníčku je to samé kuře? Děkuji!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kuřecí maso je libové maso s vysokou nutriční hodnotou, ale lidé se dnou si musí dávat pozor na to, jak maso používají, v jakém množství a jak kuře připravují.
Pokud máte dnu, musíte kuřecí maso konzumovat opatrně. Kuře má určité množství purinů. Zdravý nízký příjem purinů může chránit krevní cévy, ale příliš mnoho může vyvolat zhoršení dny.
Nutriční hodnota kuřete se v zásadě liší mezi prsy, stehny a křídly. Obsah purinů v kuřeti bude v různých částech jeho těla rozložen různě. U lidí se dnou a hyperurikémií je třeba pečlivě zvážit celkové množství purinů a druhy konzumovaných purinů, zejména hypoxanthin.
Obvykle se doporučuje pro léčbu hyperurikémie a dny snížit příjem purinů na méně než 400 mg/den. To by měla být také doporučená denní dávka purinů.
Kuře je primárně potravinou s mírným množstvím purinů, ale množství purinů v mase se pohybuje od nízkého po velmi vysoké. Proto by se lidé se dnou měli vyhýbat orgánovému masu, jako jsou kuřecí játra.
Puriny v kuřecím mase/100g:
- V kříži a na zadku je 68,8 mg.
- V prsou, bez kůže je 141,2 mg.
- Křídla obsahují 137,5 mg.
- Stehna obsahují 122,9 mg.
- Játra obsahují 300 mg.
Celkový obsah purinů v kuřeti můžete snížit dodržením těchto pokynů. První věc, kterou můžete udělat, je odstranit kůži, protože obsahuje extra puriny a nezdravé tuky. Také vařené kuře má méně purinů. Tepelné zpracování obecně, ať už vlhkým teplem (vařením) nebo suchým teplem (pečením), snižuje obsah purinů. Tento proces mírně zvýší adenin, guanin a sníží hypoxantin ve srovnání se syrovým stavem. Vaření částečně snižuje obsah purinů v kuřecím mase, protože se při něm puriny uvolňují do vývaru. To ukazuje, proč jsou také některé omáčky a polévky považovány za jídla s vysokým obsahem purinů. Vařením kuřete, smažením a grilováním, dušením se velké množství purinů uvolní a vstřebá do vývaru nebo výpeku.
Pravidelné pití alkoholu oslabuje imunitní systém, který pomáhá udržet bakterie akné pod kontrolou. Oslabený imunitní systém je pak jednoduchým cílem pro bakterie, které se usídlí v kožních pórech. Alkohol mění hladiny hormonů, a tak nerovnováha testosteronu nebo estrogenu může být následně přímou příčinou tvorby akné. Mnoho lidí pije alkohol jako lék proti stresu, ale právě tyto dva faktory – alkohol a stres – zdravé a krásné pokožce nejvíce ubližují.
Je dobře známo, že alkohol poškozuje játra. A právě játra jsou nejdůležitějším orgánem, který se podílí na udržování čisté pleti. Játra regulují množství hormonů, pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a také odstraňují toxiny z těla. Cokoliv, co snižuje funkci jater, má špatný vliv na vaši pokožku.
Alkohol způsobuje růst candidy. Candida je houba, která se nachází ve výrobcích z kvasinek a cukru, například v pivu, koktejlech a míchaných nápojích. Jakmile tato houba v těle zvýší svoji početnost, dochází k projevům na kůži, které se podobají akné.
Alkohol snižuje obsah vody v našem organismu, ta je důležitá při odstraňování zánětlivých toxinů. Tyto toxiny způsobují zhoršení akné. Alkohol zmenšuje kožní póry a vede k jejich ucpání.
I když alkohol zhoršuje akné, neznamená to, že byste se museli zcela vyvarovat jeho konzumaci. Pití alkoholu s mírou nemá žádný znatelný vliv na kůži, ale jak již bylo uvedeno, jeho vliv se liší od člověka k člověku.
V naší poradně s názvem TEZEO 40 A ALKOHOL-DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
Dobry den,chci se zeptat,jestli se muze na leky na hypertenzi Tezeo 40 uzit obcas alkohol.Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jedna tableta léku Tezeo 40 obsahuje telmisartanum 40 mg (telmisartan) a používá se k léčbě esenciální hypertenze u dospělých pacientů.
Kombinace telmisartanu a etanolu (alkohol) může zesílit účinky na snížení krevního tlaku. Jinými slovy alkohol a Tezeo 40 může způsobit: bolesti hlavy, závratě, malátnost, mdloby a / nebo změny v pulzu nebo tepové frekvence. Tyto nežádoucí účinky jsou vidět nejčastěji na začátku léčby, po zvýšení dávky, nebo pokud je léčba znovu zahájena po přerušení. Informujte svého lékaře, jakmile se u vás objeví tyto příznaky a přetrvávají po dobu několika dní nebo se stanou problematické. V této době se vyhněte řízení nebo obsluze nebezpečných strojů, dokud nebudete vědět, jak vás léky a alkohol ovlivňují. Rovněž dbejte opatrnosti při vstávání ze sedu nebo lehu.
Pokud máte cukrovku, pití alkoholu může způsobit zvýšení nebo snížení hladiny cukru v krvi. Alkohol má navíc hodně kalorií.
Pokud pijete, dělejte to občas a pouze tehdy, když máte cukrovku a hladinu cukru v krvi dobře pod kontrolou. Vhodná je také porada s lékařem, zda je pro vás pití alkoholu bezpečné s ohledem na probíhající diabetes.
Účinky alkoholu na diabetes
Zde je několik dalších způsobů, jak může alkohol ovlivnit cukrovku:
Zatímco mírné množství alkoholu může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi, nadbytek alkoholu může ve skutečnosti snížit hladinu cukru v krvi - někdy způsobí, že klesne na nebezpečnou úroveň, zejména u lidí s diabetem 1.
Pivo a sladké víno obsahují sacharidy a mohou zvýšit hladinu cukru v krvi.
Alkohol podporuje chuť k jídlu, a to může způsobit přejídání, které pak vede ke zhoršení kontroly hladiny cukru v krvi.
Alkoholické nápoje mají často hodně kalorií, takže je obtížnější zhubnout. Správná váha u diabetu přispívá ke kompenzaci nemoci.
Alkohol může také ovlivnit váš úsudek nebo vůli a způsobí, že si špatně vyberete jídlo. Kalorické jídlo s vysokým glykemickým účinkem může mít velmi rychlé vážné dopady na hladinu krevního cukru.
Alkohol může interferovat s pozitivními účinky perorálních léků na cukrovku nebo inzulínu.
Alkohol může zvýšit hladiny triglyceridů.
Alkohol může zvýšit krevní tlak.
Alkohol může způsobit zrudnutí, nevolnost, zvýšenou srdeční frekvenci a nezřetelnou řeč.
Příznaky opilosti jsou velmi podobné příznakům nízké hladiny cukru v krvi a proto je těžké je odlišit. Záměna může vést k neposkytnutí vhodné pomoci v případě nízké hladiny cukru v krvi, což může mít fatální následky.
Ve svém příspěvku BRÁT MILURIT PO ZÁCHVATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Manželka je ráda že si nemužu dát pivo prý nelze tělo ošálet.Po záchvatu a tvrdý měsíční dietě,která se skládala z mrkve jako králík a jogurtu,jsem dostal chut na nějaký alkohol,beztak za měsíc musí nějaký ty puriny zmiznout.Napadla mě vodka s džusem i když tvrdý jsem nikdy neholdoval,prý nemá puriny.dopadlo to dobře.Dieta pokračuje dál,milurit jsem ještě nenasadil,ani nevim po jaký době ho mužu nasadit od skončení záchvatu.Je mi fajn normálka chodim a za další týden 7 plzní prý je ok nejlepší Buch.Ráno chladim už palec.Za 3 dny zase dobrý .Mozek mi napovídá,dáme vodku.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamilbrousek8@gmail.com.
Ano to je správný názor, ale pravda je jinde. Vůbec se nesmí alkohol. Kdo má dnu nemusí do protialkoholní léčebny. Bolest ho vždy vyléčí. Chce to pevný nervy a do hospody se chodit vysmívat těm co pijí pivo, víno, vodku atd. Do sebe cpou jak to de.
Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V těle ji máme složenou ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, tedy při látkové výměně.
V naší poradně s názvem ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZK.
Dobrý den, mnoho let trpím alergickou rýmou a astmatem. Pokud piji alkohol (víno, whisky, koňak...atd) začnu ve velké míře kýchat a úplně mi oteče nosní sliznice. Trvá dlouho než se to upraví. Co mi v alkoholu tak vadí, že mám tuto reakci (myslím, že histamin to není - testy na něj vychází negativně. Velmi děkuji za odpověď. Kubíčková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
O alkoholu je známo, že zhoršuje již existující alergie. Alkohol v sobě obsahuje alergeny ze surovin, ze kterých byl vyroben, což jsou například:
ječmen
chmel
droždí
žito
pšenice
lepek
histamin (často nalezený v červeném víně)
siřičitany (často nalezené v bílých vínech).
U vás pravděpodobně některý z těchto alergenů vyvolává otoky nosní sliznice a kýchání.
Nejúčinnější léčba je vyloučit alkohol ze svého života. Na zmírnění následků alergie je pak vhodné užívat dlouhodobě antihistaminika, například volně prodejný Claritine.
Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V lidském organismu se vytváří ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, látkové výměně.
Ve svém příspěvku ELIQUIS A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Pešková.
Začala jsem brát lék eliquis,mohu si dát někdy skleničku vína?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindriska Strejcova.
Dobry den mam dotaz kdyz si da muz 4 male piva jednou za 14 dni on bere tento lek misto varfarinu.jdemi o to jestli si muze na tyto prasky alkohol.Jiny alkohol nepije. Predem dekuji Strejcova
Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).
Dna se vyznačuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Tato látka se v těle vyskytuje běžně, překročí-li však její množství určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a k tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů nebo v ledvinách. Při tomto onemocnění dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů, protože právě z těchto látek vzniká kyselina močová.
V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaro.
Zdravim , mal som zvýšenú kyselinu močovej 440 jednotiek, nemal som žiadne zdravotné problému ,lekárka mi predpísala Milurit 300.Chcem sa spýtať ak berieme Milurit ráno môžem cez víkend večer k Tv dať dve tri poháre vína ? Alebo sa nesmie nič na tieto lieky ? Ďakujem za odpoveď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jakýkoliv alkohol zhoršuje dnu, která je následkem dlouhodobě zvýšené kyseliny močové. Takže, pokud to myslíte s léčbou dny vážně, a nechcete skončit s bolestmi kloubů, tak úplně vynechejte veškerý alkohol. Víno k televizi můžete popíjet, ale jen to bez alkoholu. Dnes se dá vybrat z mnoha druhů nealkoholických vín.
Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader. Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová totiž představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).
V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana kmotorkova.
Dobry den manzel ma dnu berie milurit 300a kazdy den je pod vplyvom alkoholu .poprosila by som k comu to vedie
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Milurit a alkohol se nijak neovlivňují. Při užívání Miluritu se tedy může alkohol pít.
Pití alkoholu však mění způsob, jakým tělo vylučuje kyselinu močovou a to může vyvolat budoucí záchvaty dny nebo zhoršit ty současné.
Nejlepší je držet se doporučení nepít více než 14 jednotek alkoholu týdně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu.
Při zvýšené degradaci purinů na kyselinu močovou dochází k metabolickému onemocnění označovanému jako dna. Při dně je porušena přeměna bílkovin – nukleoproteinů, které obsahují purinové látky. Při tomto onemocnění organismus není schopen dostatečně odbourávat puriny. Nejvíce náchylní na onemocnění dnou jsou muži ve středních letech, zvláště v případě, že k tomu mají genetické sklony. V současnosti dna postihuje asi jednoho člověka ze sta.
Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi může způsobit krystalizaci této látky. Vytvořené drobné krystalky se pak zabodávají do okolní tkáně. Často jsou postiženy klouby a výjimkou není ani dna v koleni. V postižených místech se vytváří zánět a dochází k nesnesitelné bolesti. Nejčastějším výskytem takzvaných dnavých tofů jsou drobné klouby na dolních a horních končetinách, typicky na palci u nohy. Postiženy mohou být ale i jiné klouby, nebo třeba i ušní lalůček. Dna je bolestná zánětlivá artritida, která se vyznačuje náhlou a silnou bolestí, citlivostí a otoky v kloubech, obvykle ve špičce nohy. U tohoto onemocnění se doporučuje nízkopurinová dieta.
Puriny samy o sobě nejsou problém. Jsou to látky přirozeně produkované v lidském těle a také je můžeme najít v mnoha potravinách. Problém spočívá v tom, že se puriny rozkládají na kyselinu močovou, která může tvořit krystalky ukládající se v kloubech a způsobující bolest a zánět. Tato bolest je označována jako dna nebo dnavý záchvat.
Jedna třetina kyseliny močové ve vašem těle je ta, která vznikne v důsledku rozpadu purinů získaných z jídla a pití. Pokud tedy budete jíst hodně potravin s obsahem purinů, vaše tělo bude mít vyšší hodnoty kyseliny močové. I když se tato kyselina může zdát jako neškodná, protože není nijak cítit, její velké množství v těle může vést ke dně či vytvoření ledvinových kamenů. A to už může být pěkný problém. Bezpurinová dieta je tedy ideální pro každého, kdo bojuje s dnou nebo ledvinovými kameny. Obecně se při této dietě doporučuje jíst hodně ovoce a zeleniny namísto mastných uzenin.
V naší poradně s názvem SALÁTOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.
Děkuji za odpověď na meloun. a co tak salátovky tam
je semen taky dost.Předem děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Salátové okurky jsou prospěšné i se semínky. Salátová okurka obsahuje jen 2 puriny na 100g a okurka nakládačka obsahuje 3 puriny na 100g. Takže oba druhy okurek můžete při dně konzumovat v libovolném množství.
Lidé trpící dnou by měli respektovat zdravý stravovací styl, jedná se o určitý styl diety. Onemocnění dna totiž vyžaduje, aby pacient jedl potraviny s co nejnižším obsahem purinů. Ukázková výše purinů v potravinách je zachycená v následující tabulce (přehled nemusí být přesný, každá potravina je jiná). Puriny jsou nezbytnou součástí lidského těla a mají dvojí podobu, první z nich jsou potravinové puriny, druhým typem jsou puriny vzniklé při odbourávání buněk při látkové výměně.
Puriny jsou součástí většiny potravin, daleko více jich mají ale živočišné produkty.
Pro snížení hladiny kyseliny močové v krvi je také důležité vyhýbat se alkoholu (zapovězené jsou destiláty, u piva je povolená dávka 5 dcl, u vína 3 dcl denně pro muže, pro ženy je povolená dávka poloviční).
Skupina potravin
Potraviny
Výše purinů v potravinách je uvedena ve 100 g výrobku
V naší poradně s názvem PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Nejím nic od masa, od mléka jen podmáslí a přesto mám zvýšenou hladinu kyseliny močové, prosím o sdělení zda suché drožďové lupínky, které používám místo sýra, mají také značný počet purinů jako čerstvé droždí, děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Puriny jsou výsledkem trávení a vznikají stále. Některé potraviny vyprodukují purinů více jiné méně. To, že máte zvýšenou kyselinu močovou, i když držíte dietu znamená, že Vaše ledviny velmi omezeně tuto kyselinu pouští ven prostřednictvím moči. Existují speciální léky, které zcela zabrání vzniku kyseliny močové při trávení. Zeptejte se na ně svého ošetřujícího lékaře. Droždí bohužel obsahuje obrovské množství purinů (až 300 mg na 100 gramů) a vyprodukuje mnoho kyseliny močové, proto nelze doporučit jeho používání pro nemocné dnou. A to platí i na výrobky, kde je droždí použito při výrobě.
Většina běžně používaných antibiotik není ovlivnitelná alkoholem. Samozřejmě mezi nimi existují výjimky.
Určitě byste neměli pít alkohol během užívání protiinfekčních antibiotik, jako jsou metronidazol, tinidazol a sulfamethoxazol či trimethoprim. Tyto léky totiž blokují jednu z hlavních cest, která metabolizuje alkohol. Společně s alkoholem pak způsobí opravdu nepříjemné stavy – vyvolávají rudé fleky po celém těle, mdloby a zvracení i po jediné skleničce piva.
Tyto protiinfekční léky mají naštěstí poměrně specializované využití, slouží k léčbě infekcí organismy, jako je lamblie střevní (z kontaminované pitné vody) nebo střevní červi. Tudíž by bylo neobvyklé, aby vám je lékař předepsal bez předchozí dlouhé přednášky.
Co se týče ostatních typů antibiotik, není zatím žádný jasný důkaz o poškození těla po skromném požití alkoholu. Při větší konzumaci alkoholu během boje s infekcí na vás alkohol pravděpodobně bude mít větší a méně příjemný účinek.
Alkohol spolu s antibiotiky vyvolává rozšíření krevních cév v končetinách – tělo se tím snaží zvýšit horečku a zpomalit tak šíření infekce. Ledviny jsou nuceny kvůli alkoholu ztratit více tekutin, čímž se zvyšuje riziko dehydratace. Hluboká bolest svalů pramenící z virového onemocnění v kombinaci s antibiotiky může vzácně zanechat ve svalech dlouhodobé poškození.
Některá antibiotika jako isoniazid a flukloxacilin mohou špatně působit na játra a v malém procentu případů způsobit i mírné hepatitidy. Večírek v opojení tedy dráždí játra, která pracují jak s působením antibiotik, tak s odbouráváním alkoholu.
Pokud vám není dobře a zamýšlíte jít na nějaký večírek, je lepší pít alkohol střídmě, ať už antibiotika berete, nebo ne. Léčba bude rychlejší a snížíte riziko sekundárních komplikací. V případě, že užíváte některé z léků, které jsou výše uvedeny jako problémová antibiotika, je třeba se alkoholu vyhýbat obloukem.
Spousta lidí se nejvíce obává toho, že berou-li antibiotika, bude jim stačit jediná sklenka vína k tomu, aby se opili. Ano, existují některá antibiotika, která takto s alkoholem reagují, to však není ten hlavní důvod, proč byste neměli alkohol a antibiotika kombinovat. Jak známo, antibiotika zpravidla zatěžují játra a potažmo celý organismus. Stejně tak konzumace alkoholu působí na funkci jater. Spojí-li se obojí dohromady, dostanou játra pořádně zabrat.
Dalším aspektem, který kombinaci antibiotik a alkoholu provází, je možný zeslabený účinek podávaných antibiotik. Velmi snadno se tak může stát, že bude celou léčbu nutno opakovat, neboť nemoc nebude dostatečně vyléčena. Když vezmeme v potaz současnou zvýšenou rezistenci bakterií proti antibiotikům, která vychází z jejich přehnaného užívání, je opakovaná léčebná dávka dalším zbytečným oslabením budoucích účinků antibiotik. V tomto případě tedy opravdu nejde alkohol a zdraví ruku v ruce.
Nadměrné pití alkoholu, ať už se jedná o pivo, víno, slivovici a jiné nápoje, může vést k vážným problémům včetně nebezpečně nízké hladiny glukózy (cukru) v krvi a také ke škodlivému vzájemnému působení v těle s diabetickými léky. Pokud máte cukrovku a pijete alkohol, je zvláště důležité, abyste tak činili zodpovědně. Promluvte si se svým lékařem (diabetologem) o tom, jak alkohol zapadá do vaší diabetické péče a stravovacího plánu.
Mírná konzumace může mít malý přínos pro zdraví
V některých studiích bylo prokázáno, že konzumace alkoholu s mírou (tedy maximálně 1–2 malé skleničky vína nebo 1 malé pivo) má prokazatelné účinky na snížení rizika infarktu, mrtvice a předčasného úmrtí. Jiné studie poukazují na to, že občasná konzumace alkoholu s mírou je spojena s nižším rizikem nezdravého cholesterolu a onemocnění ledvin u pacientů s diabetem. Ale důležité je opravdu všeho s mírou. To znamená, že ne více než 2 alkoholické drinky denně u mužů a 1 u žen. Nadměrné pití může způsobovat celou řadu zdravotních problémů včetně vysokého krevního tlaku, poškozování jater, a dokonce i některé druhy rakoviny.
Alkohol může způsobit hypoglykemii i při mírné konzumaci
Když máte diabetes, popíjení alkoholu u vás může vést k výraznému snížení hladiny glukózy v krvi, tedy k hypoglykemii. Alkohol v krvi totiž brání ukládání rezervních zásob cukru do jater. Pijete-li větší množství alkoholu, zaměstnáte vlastní játra jeho odbouráváním. Pak ale může nastat následující situace: aplikujete si inzulin, máte menší přísun cukrů v potravě a hladina cukru v krvi klesá. Za normální situace jsou tu játra, aby do oběhu vypustila cukr, který zabrání hypoglykemii. Játra zaměstnaná zpracováním alkoholu ovšem cukr nevyrobí, a tak hrozí riziko závažné hypoglykemie. Proto nikdy nepijte nalačno a vždy si kontrolujte hladinu glykemie večer před ulehnutím po proběhlé oslavě. Mějte u sebe pokaždé zdroj cukru (glukózový bonbon nebo něco jiného), a pokud někde slavíte, určitě někoho informujte, že jste diabetik.
Jestliže tedy diabetik pije a nemá dostatek cukru v krvi, tělo nemá patřičné zásoby pro navýšení hladiny cukru v krvi, a tak následně hrozí reálné riziko závažné hypoglykemie. Tedy takové, kdy si pacient nedokáže sám pomoci. Začne se chovat zmateně, mluvit nesrozumitelně, může se i motat a po chvíli (pár minut i několik hodin, zvláště pokud se poté zapomene najíst) upadne do hlubokého bezvědomí. V takovém případě už mluvíme o závažné hypoglykemii, která přímo ohrožuje život.
Alkohol může zkomplikovat léčbu diabetickými léky
Kombinace alkoholu s diabetickými léky může zvyšovat riziko škodlivých vedlejších ú