AVOKADO PECKA bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Testosteron je hormon produkovaný ve varlatech a nadledvinkách a přímo ovlivňuje potenci u mužů. Zdravá hladina testosteronu podporuje růst svalů. Lidé trpící nedostatkem testosteronu se často ptají, jak zvýšit testosteron přirozeně?
Potraviny vhodné ke zvýšení testosteronu
Vajíčka
Kuře je prakticky ve všech svých životních fázích doslova zlatý důl, co se zvyšování hladiny testosteronu týče. Vajíčka mají spoustu zdravého cholesterolu, který je klíčovou ingrediencí pro tvorbu testosteronu. Proto si denně dopřejte dvě i tři vejce, pokud vám to doktor nezakáže. Obsahují i víc proteinů než jakékoli jiné jídlo a také velké množství zinku, který rovněž zvyšuje hladinu testosteronu v krvi. Pokud nemáte vejce, bohatým zdrojem proteinů jsou i kuřecí prsa.
„Buráková“ pomazánka
Oříšky prospívají vašim varlatům. Dejte si oříškovou pomazánku a snížíte také riziko srdečního onemocnění. Hlavně tím ale zvednete hladinu testosteronu. Nedávný výzkum odhalil, že muži, kteří konzumují jídlo bohaté na nenasycené mastné kyseliny – a právě ty obsahují oříšky –, mají vyšší hladinu testosteronu. Ve všech druzích ořechů najdete jen samé prospěšné věci v čele s proteiny, které taky dokážou zvednout hladinu testosteronu.
Bílý jogurt
Jogurt je pro zvýšení hladiny testosteronu dobrý hned ze tří důvodů – načerpáte z něj proteiny, zinek i tuky. Tuky jsou pro tělo alfou a omegou, pokud jde o produkci testosteronu, zinek pak zabraňuje tomu, aby se testosteron měnil v estrogen. Navíc muži s nižší hladinou zinku v těle produkují méně spermií... Dalšími osvědčenými zdroji zinku jsou hovězí maso, semínka z dýně nebo kuřecí játra. Zase to ale moc nepřehánějte – dopřejte si nanejvýš 400 ml bílého jogurtu denně (všeho moc škodí, v tomto případě by to vyvolalo opačný efekt a hladina testosteronu by klesla).
Brokolice
Povzbudit své mužství je v podstatě jednoduché – stačí mrkev, brokolice a kapusta. Zelenina obecně snižuje hladinu estrogenu, a naopak zvyšuje hladinu testosteronu ve vašem těle. Nemusíte se předem ošklíbat – můžete si dát třeba květák se sýrovou omáčkou. To vám zajistí testosteronovou bombu i díky tukům obsaženým v sýru.
Česnek
Ano, je to tak: čím víc si dáte česneku, tím víc budete sexy. Obsahuje totiž alicin, který též podporuje tvorbu testosteronu. Nutno ovšem dodat, že pokud česnek povaříte, ztratí svou kouzelnou moc – takže se nebojte a přidejte si do jídla pár čerstvých stroužků. Jestli máte strach, že vám pak bude na dálku páchnout z úst, zkuste to jako Francouzi a dejte si po jídle petržel.
Zelí
Nikdy nebylo moc populární, přitom to je účinná zbraň. Je plné IC3, fytochemikálie, která přirozeně zvyšuje hladinu testosteronu v krvi. A když se mužům podává větší množství IC3, hladina estrogenu (jinak ženského hormonu) v jejich těle klesne o polovinu, zatímco testosteron vzrůstá. Ochuťte si zelí nějakým dresinkem, abyste překonali ten počáteční odpor.
V naší poradně s názvem WARFARIN A AVOKÁDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Janata.
Dobrý den,
užívám warfarin, jak často mohu konzumovat avokádo, INR mám spíše vyšší,
tj. 2,5 až 3,2. Vím, že avokádo obsahuje vitamin K, ale je nutné se a. vyhýbat?
Děkuji za ev. Váš názor.
Zd.J.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Avokádo je skvělé, obsahuje mnoho zdravých tuků, ale je také bohaté na vitamín K. Jedno avokádo bez pecky a slupky obsahuje přibližně 25 mikrogramů vitamínu K, přičemž celková denní dávka vitamínu K nesmí přesáhnout 120 mikrogramů u můžů na Warfarinu. Snědením jednoho avokáda vyčerpáte pětinu možného příjmu vitamínu K za jeden den. Takže pokud si dáte jedno avokádo, tak v tom dni musíte omezit potraviny s vysokým obsahem vitamínu K, aby celkový součet všech jídel za den byl 120 mikrogramů vitamínu K. Takže avokádo s Warfarinem ano, ale s omezením ostatních potravin s vyšším obsahem vitamínu K.
Avokádo se již dlouhou dobu používá v kosmetických procedurách pro své vyživující a hydratační vlastnosti. Tato domácí maska je ideální pro jedince se suchými a lámavými vlasy. Avokádo totiž obsahuje hydratační složky, které oživují mdlé a mrtvé vlasy.
Výroba masky
1 malé zralé avokádo
1 lžíce olivového oleje nebo mandlového oleje
½ šálku mléka
Avokádo se rozkrájí na malé kousky a poté se z něho vytvoří pyré (neměly by se tvořit hrudky). Do tohoto pyré se přidá mléko a olivový nebo mandlový olej a vše se dobře promíchá. Maska se aplikuje od kořínků ke konečkům vlasů. Velmi užitečné je překrýt vlasy buď ručníkem, nebo plaveckou čepicí. Maska by se měla nechat působit po dobu 15 minut. Poté vlasy pořádně opláchněte vlažnou vodou. Abyste odstranili všechny zbytky avokáda, pokožku hlavy důkladně masírujte.
Tip
Při výběru avokáda se doporučuje vybírat jen zralé plody, protože vzniklá směs je tak mnohem účinnější. Při vymývání vlasů nezapomínejte na důkladné odstranění všech zbytků avokáda z vlasů. Při tvorbě pyré můžete do směsi přilít jen ¼ šálku mléka. Po umytí vlasů není třeba používat kondicionér, protože samotné avokádo poskytuje přirozenou aklimatizaci vlasů.
V naší poradně s názvem SPOLKNUTÍ PECKY OD MERUŇKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Krejčová.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat do jaké míry je nebezpečné spolknutí pecky od meruňky. Potíže žádné zatím nemám.
Děkuji za odpověď.
Mgr. Eliška Krejčová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pecka od meruňky může v zažívacím traktu podrzáždit tenké střevo a způsobit zranění v konečníku při defekaci. Bylo by vhodné bezprostředně po spolknutí sníst i větší množství nestravitelné vlákniny například kysaného zelí a celých 12 hodin pak zvýšeně pít. Kdyby se objevily neobvyklé křeče v břiše a podbřišku, tak neotálejte a informujte o této příhodě nejbližšího lékaře na ambulantní pohotovosti. U některých lidí působí meruňky nadýmání, které může vést také k bolestem v břiše, ale ty jsou podobné typickým větrům. Také si pohlídejte zachování pravidelné každodenní stolice. Pecka s největší pravděpodobností do 24 hodin vyjde z těla ven aniž byste o tom věděla.
Quinoa je surovina, která na rozdíl od pšenice nebo rýže nabízí strávníkům vyvážený soubor důležitých aminokyselin, čímž se řadí mezi neobvykle komplexní potraviny. Quinoa představuje také důležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Neobsahuje lepek a je velmi lehce stravitelná.
Quinoa se zeleninou
Ingredience: 1 cibule, 250 g dýně Hokkaido nebo máslové dýně, 1 větší cuketa, 200 g čerstvých žampionů, 2 lžíce zeleninového vývaru bez glutamanů (například Würzl), dle chuti provensálské koření, 1 hrst dýňových semínek, 1 lžíce sójové omáčky Shoyu, 150 g quinoy, bylinková nať.
Postup: Quinou minimálně 3x spaříme vařící vodou (jako jáhly − ztratí tím hořkost) a dáme vařit v poměru 1 díl quinoy k 2,5 dílu vody. Nesolíme. Vaříme cca 20 minut, poté necháme 5 minut pod pokličkou dojít. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli, dýni oloupeme (Hokkaido nemusíme) a nastrouháme nahrubo. Cuketu nakrájíme na kostky, mladou nemusíme loupat. Žampiony nakrájíme na libovolně velké kousky. Cibuli osmažíme (zvolíme větší pánev, například WOK) na oleji (z hroznových jadýrek, pokud chceme opravdu košer jídlo, jinak stačí olej řepkový), záhy přidáme dýni a krátce smažíme (cca 5 minut). Můžeme přihodit hrst dýňových semínek. Na druhé pánvičce na trošce oleje rychle osmahneme žampiony a cuketu a přidáme trochu sójové omáčky. Žampiony a cuketu vložíme do pánve s dýní, přidáme koření (kdo má co rád, totéž platí o zelenině − žádná dogmata) a 2 lžičky bujónu Würzl. Mírně podlijeme vodou a dusíme cca 10−15 minut. Na závěr do zeleninové směsi přidáme quinou a čerstvé zeleninové natě dle libosti. Do hotového pokrmu můžeme ještě vmíchat 1 lžíci lněného oleje, jenž dobře promazává nejen střeva.
Quinoa na salát
Ingredience: 100 g quinoy, 100 g rajčat, 1 avokádo, 1 menší červená cibulka, hladkolistá petrželka, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř na dochucení.
Postup: Quinou propláchneme vodou, abychom ji zbavili hořkosti, a poté ji uvaříme dle návodu na sáčku. Necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme cibulku najemno a pokrájíme rajčata a petrželku. Avokádo omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecku a dužinu pokrájíme na kostičky. Nakrájené avokádo pokapeme citronovou šťávou, aby nám nezhnědlo. Nyní smícháme veškeré připravené ingredience, vše zalijeme olejem a dle chuti osolíme a opepříme. Tento salát můžeme využít jako přílohu nebo samostatně jako lehký oběd či večeři.
Quinoa s kuřecím masem
Ingredience: 300 g quinoy, 500 g kuřecích prsíček, 2 barevné papriky nebo 2 cukety, 1 avokádo, 2 rajčata, 3 mladé cibulky, 3 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce lněné
V naší poradně s názvem MASKA NA OBLIČEJ NA OMLAZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draaahomira.
je mě 62 let, potřebovala bych nějakou masku na unavenou plet,prosím poradte
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Čau Drahuš, unavená a zralá pleť vyžaduje živiny z avokáda, medu, citronu a jogurtu. Postavila jsem pro tebe tuhle masku z medu, kterou používej jednou až dvakrát do týdne, jak tě to bude bavit :-)
Postup na výrobu pleťové masky pro zralou pleť z avokáda, medu, citronu a jogurtu:
Zralé avokádo rozřízněte na půl a vydlabejte zelenou máslovou dužinu ze slupky a v misce ji rozmělněte na zelenou kašičku. Pak k avokádu přidejte med a citronovou šťávu, dobře promíchejte a pak na konec přidejte jogurt.
Maska z medu a z avokáda na zralu pleť - použití:
Hned, jak to budete mít smíchané, tak to naneste na vyčištěnou pokožku obličeje a nechte působit 20 - 30 minut - relaxujte :-). Pak masku z avokáda na zralou pleť smyjte studenou vodou a jemně osušte ručníkem.
Maska z avokáda, medu, jogurtu a citrónu je velmi výživná s výrazně regeneračním účinkem na zralou a také suchou pleť. Maska na zralou pleť navrací kůži pružnost a svěžest a dodá jí i velké množství výživných a hydratačních látek, které zralá pleť často nemá a potřebuje je ke svému svěžímu vzhledu.
Majonéza je většinou známá jako surovina do kuchyně než na vlasy. Ale spousta žen ji používá pro výživu vlasů, zejména pro suché vlasy. Hlavní přísadou majonézy je totiž sójový olej, který vlasy dobře promastí, ale neproniká dovnitř struktury vlasů jako kokosový nebo olivový olej. K majonéze na vlasy lze přidat i jiné suroviny, například vaječné žloutky nebo citrónovou šťávu, která poskytuje další výživu vlasům.
Banány
Banánové masky jsou nejlepšími vlasovými kondicionéry. Banány totiž obsahují draslík, který změkčuje vlasy. Navíc obsahují mnoho vitamínů, například A, B, C a E. Obsahují také přírodní oleje, které pomáhají s elasticitou vlasů a zbraňují jejich třepení. Nevýhodou této masky je, že při dlouhodobém vystavení na slunci dochází k zápachu. Zkuste určitě tuto masku (ne na sluníčku) a uvidíte, jak vám bude vyhovovat.
Avokádo
Avokádo se používá i u komerčních produktů na vlasy a v péči o pleť. Avokádo má obrovské hydratační vlastnosti. Zejména účinné je pak u lidí se suchými vlasy. Nejlépe využijete výhody avokádové masky, když si koupíte velmi zralé plody a rozmixujete je. Do této hmoty pak přidejte ½ lžičky olivového oleje. Stejně jako banány i avokádo se může obtížně vymývat z vlasů. Po nanesení směsi na vlasy se doporučuje zakrýt hlavu koupací čepicí nebo ručníkem pro lepší efekt a účinek této masky. Směs můžete nechat působit, jak dlouho chcete, můžete si ji na vlasech nechat klidně dvě až tři hodiny. Maska se dá umýt vodou a jemným šamponem, zejména přírodním, například již zmiňovaným šamponem z mýdlových ořechů. I díky němu jsou vlasy úžasně lesklé po mnoho dní.
Jogurt
Kyselina mléčná obsažená v jogurtech je darem z nebes, a to zejména pro jedince s kudrnatými vlasy. Maska z jogurtu se však nesmí nechat ve vlasech příliš dlouho. Pro lepší účinky jogurt doplňujte i jinými surovinami, například medem či banány.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Valášková.
Dobrý den, mohla bych, prosím, požádat o jídelníček na ztučnělá játra?
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Cílem při léčbě jakéhokoli typu nahromadění tuku v játrech je dosáhnout zdravé hmotnosti pomocí diety a cvičení. V pokročilých stádiích pomáhá lék resmetirom (Rezdiffra), ale i tak je třeba jej používat spolu se změnami životního stylu pro snížení hmotnosti. Co byste tedy měla jíst?
Obecně platí, že čím je vaše strava více rostlinná, tím lépe. To pomůže inzulínu lépe fungovat a také pomůže při hubnutí.
Vzhledem k tomu, že každý člověk je jiný, měla byste spolupracovat se svým lékařem, aby vám vymyslel stravovací plán (jídelníček), který bude pro vás nejlepší.
Obecně mohu doporučit středomořskou stravu. Ta kombinuje druhy potravin, které pomáhají snižovat tuk v játrech. Skládá se ze zdravých tuků, antioxidantů a komplexních sacharidů:
- Ryby a mořské plody;
- Ovoce;
- Celá zrna;
- Ořechy;
- Olivový olej;
- Zelenina;
- Avokádo;
- Luštěniny.
K tomu si zvolte vhodné tuky. Lidé se ztučnělými játry mají často inzulínovou rezistenci. To znamená, že tělo produkuje inzulin, ale nedokáže jej dobře využít. Glukóza se hromadí v krvi a játra ji přeměňují na tuk.
Některé tuky ve vaší stravě mohou pomoci vašemu tělu lépe využívat inzulín. To znamená, že vaše buňky mohou přijímat glukózu a vaše játra nepotřebují vytvářet a ukládat tuk.
- Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, rybím tuku, rostlinných olejích, ořeších (zejména vlašských), lněných semínkách a lněném oleji a listové zelenině.
- Mononenasycené tuky v rostlinných zdrojích, jako jsou olivy, ořechy a avokádo.
Vyhněte se nasyceným tukům, které vedou k většímu ukládání tuku v játrech. Nasycené tuky obsahují tyto potraviny:
- Drůbež, kromě libového bílého masa;
- Tučný sýr;
- Jogurt, kromě nízkotučného;
- Červené maso;
- Pečivo a smažená jídla vyrobená z palmového nebo kokosového oleje;
- Sladkosti, jako jsou bonbóny, limonády a další potraviny s přidanými cukry, včetně kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy.
Využívejte přírodní antioxidanty, které najdete v kávě, zeleném čaji, syrovém česneku, ovoci a zelenině.
Postup: Zeleninu nakrájejte pomocí škrabky nebo ostrého nože na tenké proužky, žampiony na plátky a avokádo na měsíčky. Do většího plochého talíře nalejte trochu studené vody, namáčejte do ní po jednom rýžové papíry, stačí chvilka, neměly by být úplně měkké, protože se snadno trhají. Namočený rýžový papír položte na utěrku, ve spodní třetině navrstvěte listy salátu, avokádo, nakládaný zázvor, plátky žampionů. Spodní část papíru přetáhněte přes náplň, potom levou a pravou stranu, čímž vám vzniknou rolky. Servírujte s mističkou naředěné shoyu omáčky a s wasabi. Chuť tohoto pokrmu bude podobná sushi.
Mrkvové rizoto
Ingredience: 400 g mrkve, 140 g celozrnné rýže, 2 šalotky, 250 g Ricotty, 2 vejce, strouhaný parmazán, 1 česnek, 1 snítka rozmarýnu, několik lístků šalvěje, olivový olej
Postup: Rýži vložíme do většího množství osolené vroucí vody a vaříme téměř doměkka. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle (jako okurku na salát). Když je rýže téměř uvařená, přidáme nastrouhanou mrkev a vše vaříme ještě pár minut (mrkev nesmí být úplně měkká). Slijeme a necháme vychladnout. Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na troše oleje. Ricottu smícháme s vejci, mlékem, 3 lžícemi parmazánu, osolíme a promícháme. Zhruba 3/4 směsi přimícháme k mrkvi s rýží, přidáme osmaženou šalotku s česnekem, přilejeme 3 lžíce oleje, přisypeme nadrobno nakrájené jehličky rozmarýnu, nadrobno natrhanou šalvěj, případně ještě osolíme a promícháme. Pekáček vymažeme olejem, poklademe mrkvovou směsí, naneseme zbylou Ricottu, zasypeme 2 lžícemi parmazánu, pokapeme olejem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C cca po dobu 20 minut. Podáváme jako samostatný chod.
Zeleninové brambory
Ingredience: 1 kg brambor, špetka soli, 2 pórky, 4 mrkve, 1 lžíce olivového oleje, 160 g Eidamu, 1 zakysaná smetana
Postup: Brambory ve slupce dáme vařit do velkého hrnce s kmínem a solí. Pórky očistíme a nakrájíme na menší válečky. Brambory necháme zchladnout a oloupeme je. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev a pórek blanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi 2–3 minuty. Vyjmeme, necháme okapat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vymazané zapékací misky narovnáme brambory, mrkev a pórek. Připravíme směs na zalití. Smícháme kysanou smetanu, mléko a sůl. Pokrm zalijeme a necháme zapéct do zlatova asi 20 minut. Hotové podáváme se zeleninovým salátem z míchané zeleniny, z krouhaného zelí či hlávkového salátu.
Ve svém příspěvku LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bond.
biologicka lecba je jen pro vybrany fakt spatny pripady a trva u kazdyho z pacientu (ma jich byt 350 z cele CR) 2 roky. Co jsem zjistil od nekterych dermatologu, se ale po te dobe projevy vraceji a pokud se v lecbe nepokracuje, je to zase v pytli. Stoji to milion korun pro jednoho pacienta na rok a hradi to pojistovna (takze si dovedete predstavit tu castku, kterou za to vsichni platime, no nic :) ). Ted jsem zkusil neco jinciho (aniz jsem byl zapojen do projektu biologicke lecby) sam doma a hodne dobre fungujiciho - pripravky Dr. Michaels, ryze prirodni, tedy bez kortikoidu. Meli s tim velky uspech pri testech u pacientu Na Bulovce a u profesora Novotneho v Praze. 75 procent pacientu bylo po 8 tydnech zcela cistych, u profesora Novotneho, jak vim, to bylo 90 procent pacientu. Jako fakt pecka, tak jsem to zkusil hned, jak jsem se o tom dovedel. A funguje to, jsem po 8 tydnech skoro cisty, jeste chvili vydrzim a bude. Snad to vydrzi, coz by melo - podle toho, co jsem se dovedel od lidi, co to zkusili. Jsou cisti treba i rok. Kozar vam to nejspis nedoporuci, protoze o tom bud nevi, nebo s tim nema zkusenosti nebo o tom jen slysel a zavrhne to s tim, ze je to moc drahy. Mne doktorka rekla, ze neco takovyho existuje, ale ze s tim enmaji zkusenosti a ze je to drahy a ze teda mi napise ten Betacorton. To bylo uz pred nakou dobou, pred nakym casem mi o tom rekl kamos, ze to pomaha, tak jsem si o tom neco zjistil a prd, zacal jsem. Sice me to vyslo na par tisic, ale vysledek bezva. Sam to nemam na nehtech, ale pry to tam taky pomaha. Lze to koupit v kazdy lekarne. S lupenkou preju zdar!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Na zálivku: 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička dijonské hořčice, sůl a pepř na dochucení
Postup: Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky, vložíme do mírně osolené vroucí vody a vaříme asi 5 minut. Scedíme a propláchneme ledovou vodou. Oloupané avokádo pokrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou. Rajčata pokrájíme na kostičky, cibulku nadrobno. Zálivku připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí. Brokolici, avokádo, rajčata a bazalku vložíme do mísy a zlehka promícháme. Přelijeme připravenou zálivkou a ozdobíme mandlemi.
Hovězí játra na slanině
Ingredience: 400 g hovězích jater, lžíce sádla, 1 větší cibule, 40 g slaniny, lžíce hladké mouky, lžíce rajského protlaku, mletý pepř, sůl
Postup: Játra opereme v tekoucí vodě, odblaníme, zbavíme žilek a nakrájíme na plátky (2 kusy na jednu porci), mírně naklepeme, na okrajích nařízneme a pomoučíme. Na rozpáleném tuku játra prudce opečeme a vyjmeme. Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli společně s nakrájenou slaninou, přidáme protlak, orestujeme, mírně podlijeme, vložíme játra a dusíme doměkka. Hotová játra vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a dobře provaříme. Těsně před podáváním osolíme. Podáváme s dušenou rýží.
Vaječná pomazánka
Ingredience: 150 g pomazánkového másla, 2 vejce, 1 větší cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, sůl, pepř, mletá paprika, čerstvé bylinky na ozdobu
Postup: Na másle zpěníme nakrájenou cibuli. V hrnku rozmícháme vejce, mírně je osolíme, uděláme tuhá míchaná vajíčka a necháme vychladnout. Smícháme je s ostatními přísadami a ozdobíme bylinkami.
Fazolové lusky – příloha
Ingredience: 2 lžíce másla nebo margarínu, sůl, 200 g fazolových lusků, 150 g anglické slaniny
Postup: Fazolové lusky omyjeme, okrájíme konce a nakrájíme je na 2–3 cm dlouhé paličky. Na pánvi si rozpálíme lžíci másla a přisypeme lusky. Restujeme na másle, občas promícháme, mezitím si nakrájíme na malé kostičky slaninu, kterou přihodíme k fazolkám, přiklopíme pokličkou a necháme chvilenku podusit. Fazolové lusky odkryjeme, přidáme další lžíci másla, a až se začne na fazolkách tvořit křupavá vrstva, vypneme, mírně dosolíme a můžeme servírovat.
Kapustová polévka
Ingredience: 200 g růžičkové kapusty, 10 g pažitky, 3 g pepře černého mletého, 600 ml vývaru, sůl
Postup: Růžičkovou kapustu omyjeme, rozkrojíme napůl, nasypeme do hrnce, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Opepříme, dochutíme solí a povaříme 10–12 minut, až budou kapustičky měkké. Polévku nalijeme do talířů a posypeme posekanou pažitkou.
Ve svém příspěvku DISKUZE WELLNESS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.
Zdravím, jsem úplně nadšená slev. portály, kde jsou levné wellness pobyty. Našla jsem slevy přes 50% na http://www.vyberslev.cz , což je paráda a půjdu do toho!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Štrudl.
Rovněž avokáda jsou dobrou volbou pro tepny – toto zdravé ovoce zvyšuje „dobrý“ cholesterol a zároveň snižuje ten „špatný“. Avokádo je plné draslíku, obsahuje ho dokonce více než banán. Ukázalo se, že draslík pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním a vaskulární kalcifikaci v tepnách, proto si i vy přidejte avokádo do jídelníčku. Nahraďte máslo avokádem, použijte jej v sendvičích, kuřecím či tuňákovém salátu. Nebo jste milovníkem smoothie? Pak vypijte svou denní dávku draslíku přidáním avokáda do oblíbeného míchaného nápoje, jako bonus získáte smoothie extra krémové.
Je skvělá pro jemné drhnutí všech typů pleti, ale nejvíce pomáhá pleti, která je náchylná k akné. Na tuto masku budeme potřebovat uvařené ovesné vločky. Smíchejte 1 šálek vařených ovesných vloček s jednou čajovou lžičkou olivového oleje. Naneste to na pokožku a nechte to 15 minut působit. Pak to setřete a důkladně opláchněte teplou vodou. Když použijete k oplachování studenou vodu, tak se sice budete cítit skvěle a krásně svěží, ale nepomůže to na uzavření pórů.
Čistící maska pro suchou pleť
K výrobě této domácí čistící masky budeme potřebovat vejce a med. Smíchejte jeden žloutek, jednu lžičku medu a jednu lžíci olivového oleje. Dobře to promíchejte a naneste to na kůži, kde to nechte působit po dobu 15 minut, poté důkladně opláchněte.
Čistící avokádová maska pro normální pleť
Avokádo obsahuje cenné přírodní oleje, které jsou ideální pro hydrataci každé pleti. Oloupejte avokádo a jednu polovinu dobře rozmačkejte s jednou lžičkou ricinového oleje. Ricinový olej obohatí avokádo o čistící schopnost. Dobře to promíchejte a tento zelenožlutý krém pak naneste rovnoměrně na tvář a nechte zde působit po dobu 15 minut. Pak tento avokádový krém otřete vlhkou žínkou a pleť dobře opláchněte.
Čistící maska pro mastnou pleť ze sody
Jedlá soda se smíchá s trochou vody nebo pleťové vody a pak tato pasta může být použita jako domácí peeling na mastnou pleť. Masírujte pleť asi 5 až 10 minut a pak to dobře opláchněte s roztokem lžičky octa do jednoho šálku vody.
Čistící maska pro mastnou pleť a proti akné z kukuřice
Kukuřičná mouka je skvělá pro mastnou nebo aknózní pleť. Smíchejte půl šálku kukuřičné mouky s trochou vody, aby se vytvořila taková bílošedá pasta, která se pak jemně vetře na tvář. Kukuřičnou masku nechte na pleti zaschnout a potom ji opláchněte vlažnou vodou.
Ve svém příspěvku 2 ROKY JSEM SE TRÁPIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
2 roky jsem se trápil a zkusil snad vše, letos jsem se z jiných zdravotních důvodů rozhodl provést vnitřní očistu, nakoupil jsem výrobek a názvem INTRA 23 bylinný extrakt, docela drahý, a nejen že zafungoval na to kvůli čemu jsem jej zakoupil, do týdne výrazný úbytek potíží s kandidou, každé ráno očista jazyka otočenou lžičkou, proplach INTROU ústní dutiny a vnitřní užívání. FAKT PECKA - jsem šťastný a proto i když se diskuzí vůbec nezúčastňuji jsem se rozhodl to napsat.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.
Dobrý den,pptřebovala bych poradit,nevím čm jste se 2 roky trápil,ale já už se strašně dlouho trápím.Màm sucho v puse a je mě cítit z úst.Vyzkoušela jsem už mnoho věcí a nic mě nepomáhá.Můžete měnporadit?
Děkuji za odpověď.
Následující potraviny jsou velkým zdrojem na kyselinu listovou. Tento seznam není rozsáhlý, ale je skvělý pro začátek.
Tmavé listové zeleniny
Tmavá listová zelenina patří mezi nejzdravější potraviny a obsahuje velké množství vitaminu M. Do své stravy přidávejte více špenátu, listové zeleniny, kapusty, listů tuřínu a římského salátu. Díky těmto potravinám posílíte kyselinu listovou v těle. Jeden talíř těchto potravin vám může poskytnout všechny potřeby pro kyselinu listovou na jeden den.
Chřest
Tato lesnatá lahůdka patří mezi nejvíce bohaté potraviny, které obsahují živiny s kyselinou listovou v celé rostlinné říši. Jeden šálek vařeného chřestu vám dá 262 mikrogramů kyseliny listové. Což představuje 65% z vaší denní potřeby. Nejen, že je chřest chutný, ale je to také živina, kterou vaše tělo potřebuje. Obsahuje vitamin K, vitamin C, vitamin A a mangan a působí i jako přírodní diuretikum .
Brokolice
Brokolice patří mezi jednu z nejlepších detoxikačních potravin a také je skvělým zdrojem kyseliny listové. Jeden šálek brokolice vám poskytne přibližně 24% každodenní potřeby kyseliny listové. Nemluvě o dalších důležitých živinách, které obsahuje. Brokolice se doporučuje jíst syrová nebo lehce dušená.
Citrusové plody
Mnoho plodů obsahuje kyselinu listovou, ale citrusové plody ji obsahují nejvíce. Obzvláště pomeranče jsou bohatým zdrojem kyseliny listové. Jeden pomeranč pojme asi 50 µg a velká sklenice šťávy může obsahovat i mnohem více. Další plody, které obsahují kyselinu listovou, je papája, grapefruit, hrozny, banány, meloun a jahody.
Fazole, hrách a čočka
Fazole a luštěniny s velkým obsahem kyseliny listové jsou, pinto fazole, lima fazole, hrášek a klasické fazole. Miska jakéhokoli typu čočky vám dodá denní množství vitamínu M.
Avokádo
Avokádo pojme až 90µg kyseliny listové v jednom šálku, což představuje 22% denní potřeby. Avokádo je nejlepší potravina na kyselinu listovou, ale také je vynikajícím zdrojem mastných kyselin, vitaminu K a vlákniny. Přidání avokáda do svého jídelníčku bude extra zdravou pochoutkou.
Okra
Jedná se o slizkou zeleninu, která je bohatá na živiny. Okra má odlišné schopnosti ale současně vám nabízí vitamíny a minerály, které jsou vhodné pro čištění trávicího traktu od toxinů. Pokud jde o vitamin M, tak ibišek je jeho velkým zdrojem. Jeden šálek vařené okry vám dodá 37 mikrogramů kyseliny listové.
Růžičková kapusta
Růžičková kapusta většinou nepatří mezi oblíbenou zeleninu, ale nelze popřít, že patří mezi nejlepší potraviny na kyselinu listovou. Růžičková kapusta obsahuje vysoké množství vitaminu C, vitaminu K, vitamínu A, manganu a draslíku. I když obsahuje spoustu živin, tak nepatří mezi oblíbenou živinu.
Ve svém příspěvku POCENÍ RUKOU A OBLIČEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladan.
Já jsem si na pocení rukou i obličeje pořídil Electro Antiperspirant z http://www.iontoforeza.cz a zatim pecka! To pocení úplně zmizelo, ruce jsou suchý a teplý, předtim byly studený jako led a z obličeje už mi necrčí pot jak blázen, a to už 4 měsíce!!!. Toho ozáka jsem měl doma chvíli, ale vždycky to vydrželo jen 1-2 dny:-(
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.
Taky mám electro antiperspirant, manželka mi jej koupila k narozeninám. Byl jsem trochu skeptický ale pocení ustoupilo za týden používání!
Hladký a lesklý účes, který vyžaduje rovné vlasy, použití kondicionéru a trochu stylingového know-how, abyste dosáhli potřebného „naleštěného“ vzhledu. Tento styl se inspiruje třicátými lety, kdy byly preferovány krátké, ostré střihy. Zároveň má však moderní šmrnc, který z něj dělá trendy účes.
Začněte vysušením ručníkem a poté do vlhkých vlasů aplikujte větší množství vlasového gelu. Pro získání potřebného lesku je ideální gel pro mokrý vzhled, díky němuž můžete účes i precizně dotvarovat.
Po aplikaci gelu rozdělte vlasy pěšinkou.
Učešte nejprve kratší stranu a poté i druhou stranu účesu od pěšinky dolů. Dávejte pozor, abyste hřebenem nevytvořili „cestičky“, které by odhalily pokožku hlavy.
Pokud účes ztratí během dne tvar, stačí vlasy trochu navlhčit a znovu upravit.
Hladké vlasy – foto
Na těchto fotografiích je možné vidět hladké vlasy.
Jednoduché vlasy
Pocta krátkým patkám, které byly populární v New Yorku v padesátých a šedesátých letech. Tento účes sčesaný k jedné straně se vyznačuje mužností, upraveností, leskem a uhlazeným stylingem.
Vlasy důkladně vysušte ručníkem a aplikujte vlasový gel po celé délce vlasů od kořínků ke konečkům a zepředu dozadu.
Vlasy po stranách sčešte dozadu dohladka a patku nahoru.
Vlasy nad čelem učešte ke straně a nechejte uschnout.
Účes drží tvar celý den, pokud však nějaký ten vlásek přeci jen nebude respektovat váš styling, stačí jej uhladit malým množstvím gelu.
Jednoduché vlasy – foto
Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět takzvané jednoduché vlasy.
Elegantní vlasy
Nadýchaný objem tohoto účesu působí zrale, elegantně a hodí se téměř pro každou příležitost. Vlasy jsou postupně sestříhány okolo uší a vytvářejí ostrý, plastický tvar účesu, který může být dále dotvářen vhodnými stylingovými výrobky.
Vlasový gel aplikujte do umytých, mokrých vlasů a rozčešte jej po celé hlavě hřebenem se širokými zuby.
Vlasy vyčešte hřebenem vzhůru a dozadu, případně k jedné straně.
Pokud se vám bude zdát, že účes po uschnutí působí trochu jako helma, jednoduše vlasy nahoře projeďte prsty a po stranách uhlaďte.
Zdá se vám tento účes trochu extrémní? No možná, že se příliš nehodí do kanceláře, ale garantujeme vám, že večer v klubu se po vás každý obdivně otočí. Tento účes v sobě spojuje rebelství padesátých let a nedbalý „rozcuch“ let devadesátých. Vlasy jsou velkoryse vyčesány nad čelem, jako byste právě prolétli vzdušným tunelem. Aby tento styl působil přesvědčivě, musíte kromě vl
Ve svém příspěvku POSÍLENÍ IMUNITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.
Mně teda osobně hodně na posílení imunity pomohla sibiřská houba čaga od chaganela. Fakkt pecka.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Evík.
Mě na imunitu pomáhá wobenzym. Beru ho v malých dávkách 3x2 tbl denně na podzim a v zimě a prakticky nejsem nemocná. A koukám, že i jiní s ním tady mají dobrou zkušenost :-).
I malé množství česneku může aktivovat jaterní enzymy, které pomáhají vyplavovat toxiny z těla. Česnek obsahuje také dvě přírodní látky Allicin a Selen, které pomáhají v jaterním čištění.
Grapefruit k detoxikaci jater
Obsahuje vysoké množství vitaminu C a antioxidantů. Grapefruit zvyšuje přírodní čistící procesy v játrech. Malá sklenička čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy vám pomůže zvýšit produkci enzymů při detoxikaci jater, což vede k odstranění karcinogenů a dalších toxinů.
Řepa a mrkev na očistu jater
Řepa a mrkev obsahují extrémně vysoké množství rostlinných flavonoidů a beta-karotenu. Jedení řepy a mrkve pomáhá stimulovat a zlepšovat celkovou funkci jater.
Zelený čaj pročistí játra
V zeleném čaji je obsaženo velké množství antioxidantů. Zejména obsahuje speciální antioxidant, kterým je katechina. Katechina pomáhá celkové funkci jater. Zelený čaj je nejen chutný ale je to také ideální způsob, jak zlepšit celkovou stravu.
Listová zelenina na detoxikaci jater
Listová zelenina patří mezi jeden z nejlepších způsobů v očistě jater. Listová zelenina je dobrá jak syrová, vařená nebo její šťávy. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, díky čemuž neutralizuje toxiny z krevního oběhu. Také neutralizuje těžké kovy, chemické látky a pesticidy. Listová zelenina má silný ochranný mechanismus pro játra. Mezi ideální druhy listové zeleniny patří hořká tykev, rukola, pampeliška zelená, špenát, hořčice a čekanka. Tyto potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, jelikož zvyšují tvorbu a tok žluči, látky, která odstraňuje odpad z orgánů a krve.
Avokádo k očistě jater
Avokádo pomáhá tělu produkovat glutathion, který je nezbytný pro jaterní očistu od škodlivých toxinů. Při pravidelném jedení avokáda se zlepšují játra.
Jablka na čistá játra
Jablka obsahují chemické složky, které jsou potřebné pro očistu těla. Díky těmto složkám uvolňují toxiny z trávicího traktu. Pro játra je jednodušší zpracovat toxické zatížení během čistícího procesu.
Olivový olej při detoxikaci jater
Olivový, lněný a konopný olej je vhodný pro játra. Tedy pokud je použit s mírou. Pomáhá tělu tím, že poskytuje lipidovou základnu, která odstraňuje škodlivé toxiny z těla. Olej odlehčí játra, protože rychleji zbavuje tělo toxinů, což je pro játra odlehčení.
Cereálie při detoxikaci jater
Zrna hnědé rýže jsou bohaté na B-komplex vitamínů a živin. Je známo, že zlepšují metabolizaci tuku, funkci jater a odlehčují játra. Pokud je to možné, tak se nedoporučuje jedení potravin s obsahem bílé mouky. Doporučuje se jedení celozrnné alternativní potravy.
Brukvovitá zelenina na detoxikaci jater
Brokolice a květák zvyšují množství glukosinolátů ve&
Ve svém příspěvku MUDR JAN ŠULA KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hilda Kozlova.
Zdravím je to pecka konečně směr který má budoucnost.Ráda bych věděla jak to vše v palici srovnat a pomoci sobě i ostatním. Jsem ráda na světě. Děkuji za kontakt na vás. Ráda bych vás viděla. Kdo si počká ten se dočká. H
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Dobry den, hledám kontakt na pana MUDr Jana Šulu.prosím o zasláni na e-mail janasouckova-masaze@seznam,cz Předem děkuji, Součková
Domácí masky na vlasy představují ideální způsob, jak léčit a hydratovat vlasy, a to v případě, že byly poškozeny sluncem nebo zimním suchým vzduchem. Pro výrobu domácích masek na vlasy postačí ingredience nalézající se v kuchyni. Velmi vhodné jsou látky bez chemických konzervantů. Dostatečně účinné pro zábaly vlasů je balení vlasů do ručníku nebo používání koupacích čepic. Díky tomu do vlasů lépe pronikne maska, která je tak účinnější.
Existuje celá řada různých receptů pro výrobu domácích vlasových masek. Avokádo, banány a majonéza jsou asi ty nejběžněji používané ingredience. Mléko a med se také často používají, stejně jako jogurt a olivový olej. Všechny tyto ingredience přirozeně hydratují, neboť obsahují složky, které zvyšují vlhkost. To vede ke snížení poškození, brání to krepatění vlasů a pomáhá znovu zacelit poškozených vlasů.
Pro výrobu domácích masek na vlasy se doporučuje využití čerstvých surovin. Avokádo a banány by měly být dostatečně zralé, aby se daly snadno spařit nebo rozmělnit. Jakmile jsou ingredience smíchané, mohou být naneseny na pokožku hlavy a na vlasy. Masky by se měly aplikovat od kořínků ke konečkům. To je důležité, protože se díky tomu předchází třepení vlasů.
Domácí masky na vlasy by měly působit minimálně 20 minut až půl hodiny. Masky, které jsou v kapalnější formě, by měly být zabaleny do ručníku či koupací čepice. Nejčastěji se jedná o masky vyrobené z mléka a olivového oleje. Navíc teplo působící na pokožku hlavy a vlasy způsobuje lepší proniknutí balzámu do vlasů.
Ve svém příspěvku OBŘEZANÝ PENIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.
Můj manžel je od malička obřezaný a nemá předkožku.díky své matce,která mu to zařídila.Tak nějak to dopadlo i u našich dvou synů,obřízku mají od 2 let.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.
Máte úplnou pravdu. Přirozené je, mít penis s předkožkou. A také máte pravdu v tom, že neobřezaný penis vyžaduje více péče než obřezaný. Ty puberťáky je ještě možné hygieně naučit. Ty pány ležící na lůžku a hledící celý den do stropu už ne. Kdybyste měla umýt 1000 penisů takových pánů, viděla byste to jinak. Problematika HPV? Víte jaká část populace je proočkovaná? Já ano. Zcela nedostatečná. Proto pojišťovny začaly hradit očkování i třináctiletým chlapcům, ale stále to nestačí. A kdyby tohle četli antivaxeři, tak Vás upálí. Ve svém šílenství kus pravdy mají, každé očkování může spustit autoimunitní onemocnění. Ještě jsem se nesetkal s mužem, který by obřízky litoval. A že jsem jich potkal požehnaně. A to zohavení? To je právě věc individuálního vkusu. Mnohým se to naopak líbí mnohem více. Na gymplu mě v tomhle polepšil kamarád. Vykřikoval jsem o něčem a není důležité o čem, že je to blbé, nebo ošklivé. A on mi řekl: "Neříkej to je ošklivé. Říkej mě se to nelíbí." To byla pecka. Zamyslel jsem se nad tím a už jsem to víckrát neudělal.
Jedná se o poměrně jednoduchý a snadný způsob zajišťující výživu a sílu vlasů. I když je mnoha lidem tento typ ošetření vlasů nepříjemný, jde o velmi efektivní způsob určený pro prevenci před lámáním vlasů a jejich vysoušením. Postup je jednoduchý a postačí vám k němu jen trocha oleje pro masáž. Tento olej se mírně zahřeje a proces může začít. Po masáži vlasů je důležité umýt vlasy kvalitním šamponem. Tuto proceduru můžete opakovat alespoň dvakrát nebo třikrát týdně.
Vaječný žloutek a olivový olej
Vejce jsou nejen bohatá na bílkoviny, ale také obsahují vysoké množství vitamínů a mastné kyseliny. Tato maska tak vaše vlasy změkčí, a napomůže tomu, že budou lesklejší a zdravější. Postačí pouze jeden nebo dva vaječné žloutky, ke kterým se přidá jedna nebo dvě polévkové lžíce olivového oleje. Maska se nanáší na mokré vlasy a nechá se působit po dobu 15 minut. Během této doby se dobře vstřebají všechny živiny. Po uplynutí dané doby se vlasy umyjí vlažnou vodou a šamponem.
Banán
Banány obsahují draslík a vitamíny A, E a C, tedy látky nezbytné pro správnou výživu vašich vlasů. Rozmixované zralé banány vmasírujte do vlasů a vlasové pokožky. Ale zkuste, aby připravená směs neměla žádné hrudky, protože by se vám pak hůře smývala z vlasů. Masku naneste na vlasy a překryjte koupací čepicí. Nechte ji na vlasy působit cca po dobu 30 až 40 minut. Nakonec vlasy umyjte kvalitním šamponem.
Avokádo a kokosový olej
Kokosový olej a avokádo jsou výbornými prostředky při léčbě růstu vlasů. Tyto ingredience dodávají vlasům lesk, podporují růst, odstraňují lupy a udržují vlasy v bezpečí před slunečním zářením. Před aplikací na vlasy by se měl kokosový olej ohřát v mikrovlnné troubě po dobu 15 vteřin. Touto směsí se pak masírují vlasy od konečků ke kořínkům. Maska se nechá působit ve vlasech po dobu 10 až 15 minut. Po uplynutí této doby se vlasy opláchnou a umyjí šamponem.
Šampon z henny a vajec
Henna je používaná po staletí pro zdravé a husté vlasy. K výrobě této výživné směsi vám postačí jeden sáček práškové heny, vejce, půl šálku citrónové šťávy a šálek vody. Z těchto ingrediencí vytvořte pastu, kterou můžete ihned nanést na své vlasy. Nechte působit po dobu dvou hodin, nebo tak dlouho, dokud celá směs zcela neuschne. Poté vlasy opláchněte a umyjte šamponem.
Cibulová a citrónová šťáva
Cibulová šťáva podporuje růst vlasů a zároveň podpoří jejich zářivý lesk. Existují dva způsoby, jak na to. Za prvé se může cibule nakrájet nadrobno a přidat do šamponu, kde se nechá odstá
Ve svém příspěvku LUPY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.
Jistá si tím nejsem, ale intuitivně se mi to zdá nejpravděpodobnější.. Většinou se mi vždy osvědčuje za vším hledat tu nejjednodušší příčinu a v tomhle případě by to jenom mělo svoji logiku, protože tomu vše nasvědčuje. Já jsem prapůvodně vyhledala kožního lékaře čistě kvůli padání vlasů. Že trpím nějakými nepříjemnými pocity jsem sice zmínila, ale nepřikládala jsem tomu velký význam, protože nešlo o nic neobvyklého, sétkávám se s nimi nárazově již delší dobu, vždy přijdou a zase odezní. Nevím, čím je to způsobeno. Snad stresem. Nicméně paní doktorka mi automaticky předepsala slabý kortikoid Alpicort, který měl tyto pocity odstranit a padání vlasů zastavit. No po několika použitích jsem jej odložila a vrátila se k jeho silnější variantě F, na základě nálezu seboroické dermatitidy u další kožní lékařky, kterou jsem zmiňovala. K tomu, že trpím touto formou dermatitidy dospěla na základě toho, že se mi podívala takovým kukátkem do hlavy, sejmula několik mých vlasů ze zad, shledala, že ty jsou u kořínků obalené takovou malou šupinkou a tak to začalo. Byla jsem nadšená, že mám diagnozu, s nadějí jsem začala používat Alpicort F, na střídačku s poměrně silným kortikoidem Triamcinolon, a zinkovo salycilový šampon z lékarny. Zhruba po měsíci každodenního používání dle rady se dostavilo pálení kůže, zarudnutí a kolem čela také drobné bolavé pupínky. Hlava se vesele olupovala. Na kontrole mi okamžitě paní doktorka řekla, ať kortikoidy vysadím,.. Do příští návštěvy jsem tuhle paseku jakž takž spravila přírodním konopným šamponem a tea tree olejem. Hlava mě nesvědí nepálí, ale stále se olupuje, tak jak jsem popisovala. Od té doby uplynuly dobré čtyři měsíce, během kterých jsem doufala, že se tělo dokáže zregenerovat samo. Jen Revalid a klid asi nestačí. Možná dělám chybu, že si myji vlasy pouze 2x týdně. Protože mi tolik padají a téměř vůbec se mi nemastí, snažím se je mytím příliš nezatěžovat. Teď si říkám, že by mi asi více pomohla alespoň obden výživná maska podle Vaši rady, a umytí častější. Co se týče stravy, tam už nemám moc co dohánět. Snažím se sníst každý den něco tučného - rybu, avokádo, nebo oříšky, prostě něco. Sem tam slupnu tobolku s omega kyselinou, když na to příde Specielně mrkev uplně miluju, a často si dělám mrkvový salát s kousky ananasu. Dnes jsem si koupila Vitamin E s pupalkou...No výsledek je zatím takový, že jsem nepatrně přibrala ale na vlasech se to nijak neprojevilo :-) Panthenol s avokádovým olejem ve spreji mám už zabalený v kufru. Koupila jsem ho už minulý týden na spáleniny, tak ho budu moci použíti i na hlavu. Taky jsem si nechala objednat velkou lahev s neředěnou vodou z Mrtvého moře, kterou si hlavu poliji vždycky než vlezu do sprchy, snad nemůže uškodit. Mám docela dobrou výbavu, se kterou se pustit do boje, ale asi to ještě bude nějakou dobu trvat. Jen doufám, že je moje domněnka správná, a beru to za správný konec. Přeci jen si říkám, že lékař odborník, musí mít nějaký důvod pro to nasadit tu kterou léčbu, a pokud jsem na
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zralé avokádo rozmixujte na kašičku, přidejte lžičku olivového oleje a 2 lžičky medu. Vše společně promíchejte, vetřete do vlasů a nechte působit alespoň 20 minut. Poté pořádně opláchněte.
Ve svém příspěvku MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ewald .
užívám warfarin a přitom pěstujeme meruňky,které jsou dobré na cukrovku ,ale nevím jestli je můžu při užívání warfarinu,můžete mi poradit?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.
Taky beru warfarin a v létě normálně jím meruňky a nic mi to nedělá. Zjistila jsem problémy u sušených švestek a kiwi, které snižují účinky warfarinu a taky banány, rebarbora, avokádo, borůvky a ostružiny.
Proteinová dieta umí s nadváhou zatočit. Ketonová dieta, která je známá také jako ketogenní nebo proteinová dieta, se dostává poslední dobou do popředí. Když si ji pozorně prostudujete, tak si vzpomenete na velmi podobnou Atkinsonovu dietu, ze které právě ketonová dieta vychází. Je založena na konzumaci bílkovin a tuků a na omezení konzumace sacharidů. Pro malé připomenutí – mezi bílkoviny patří maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, tofu. Mezi sacharidy se řadí těstoviny, pečivo, rýže, vločky, mouka nebo obiloviny. Při ketonové dietě si sestavujete jídelníček pouze z bílkovin a tuků, je povolené velmi malé množství sacharidů. Tělo se po několika dnech dostává do ketózy (organismus si nebere energii ze sacharidů, neboť je nepřijímáte, ale z tukové tkáně) a vy hubnete rychleji. Za den se však nesmí přijmout více než 40 g sacharidů, aby byl organismus stále v ketóze. Při větším množství sacharidů se organismus dostává do normálního režimu. Po přechodu na ketonovou dietu trvá ještě 2–3 dny, než se vyčerpají zásoby glykogenu, teprve poté se zdrojem energie stávají ketony, které vzniknou při spalování tuků. Zdrojem energie tak již nejsou sacharidy, ale uložené tuky.
Co se smí jíst: maso, uzeniny, ryby – mořské i sladkovodní, mléčné výrobky – sýry, máslo, jogurty, mléko, vejce, proteinové nápoje, instantní bílkovinná strava, zelenina – ne sladká, některé ovoce – avokádo, citron, dále ořechy, semínka, panenské oleje, kvalitní čokoláda s alespoň 60 % kakaa (jen kousek jednou za čas).
Co se nesmí jíst: mouka i výrobky z ní (včetně celozrnných), obiloviny – pohanka, rýže, jáhly a další, sladká zelenina – mrkev, červená řepa, kukuřice, hrášek, brambory, některé luštěniny, ovoce, sladkosti – cukr, čokolády, sušenky, oplatky, bonbony a jiné, pochutiny – chipsy, slané tyčinky a podobně, káva, alkohol.
Ketonová dieta nemá vůbec přísná pravidla, množství není vůbec omezeno, takže jezte tak, aby vám to vyhovovalo a byli jste nasyceni. Nejezte ale velké množství bílkovin, raději se zaměřte na tuky.
Jídelníček
1. den
snídaně: kvalitní šunka, na kousky nakrájená paprika
svačina: bílý jogurt
oběd: rybí filety s kedlubnou
svačina: plnotučný tvaroh
večeře: bílý šmakoun, grilovaný lilek
2. den
snídaně: míchaná vejce, zeleninová obloha
svačina: celá okurka
oběd: přírodní steak se zeleninovou přílohou
svačina: sýr, šunka
večeře: uzená makrela
3. den
snídaně: vejce natvrdo, plátek slaniny, zelenina
svačina: celá paprika
oběd: polévka z dýně, losos na másle a salát z rukoly
Obecně platí, že předcházet žlučníkovým problémům lze jedině netučnou stravou. Meloun a citron napomáhají vyplavování žlučníkových kamenů. Rovněž všechny potraviny bohaté na vlákninu pomáhají řešit žlučníkové obtíže, proto je dobré jíst jablka a hrušky, sušené ovoce, mandle, kukuřici, tmavou rýži, celozrnné pečivo, vše, kde jsou obsažena semínka a otruby, některé luštěniny, jako čočku a fazole či cizrnu, pohanku, brokolici, maliny, avokádo a podobně.
Žlučníková dieta by měla obsahovat:
ovoce a zeleninu (nejlépe v bio kvalitě), živočišné produkty z býložravců a zdravé tuky (avokádo, kokosový a olivový olej);
omega-3 mastné kyseliny a vitamíny K2 a D3, jejichž zdrojem jsou například kravské a kozí sýry (v raw zpracování jsou ještě lepší); spolupráce vitamínů K2 a D3 pomáhá regulovat vstřebávání vápníku a tím i snižuje tvorbu žlučníkových kamenů;
důležitý je i přísun potravin s obsahem organických kyselin a přírodních enzymů; obě složky jsou velmi důležité pro celý trávicí systém; jejich zdrojem jsou například jablečný ocet, čerstvá šťáva z citronů a limetek, kombucha, kimichi a kyselé červené zelí (nakládaná zelenina obecně), dále pak mléčné raw produkty jako syrovátka, kefír, acidofilní mléko a podmáslí.