Téma

BANANOVA BABOVKA


Jablečná maska proti vráskám

Nastrouhejte jablko i se slupkou, přimíchejte půl lžičky mleté skořice a aplikujte na tvář jako masku po dobu 20 minut. Takto připravená maska je plná vitaminů a pomáhá redukovat vrásky na krku.

Medová maska proti vráskám

Včelí med byl známým zkrášlovacím prostředkem už ve starém Egyptě a kosmetický průmysl oceňuje jeho účinky i dnes. Spojuje čistící, regenerační a omlazující účiny a je také vhodný pro každý typ pleti. Takže včelí med i vám poslouží jako bezvadný lék na vrásky. Zredukujte tak své vrásky kolem očí nebo vrásky pod očima přírodně, zdravě a bezpečně.

  • 1 a ½ lžíce medu
  • špetka sody bikarbony
  • ½ lžíce čerstvé mrkvové šťávy

Smíchejte včelí med s mrkvovou šťávou a aplikujte na pleť po dobu 20 minut. Poté omyjte vatovým tamponem namočeným ve vodě se sodou bikarbonou. Tato kombinace vám pomůže zredukovat vrásky mezi obočím či vrásky kolem úst, a navíc dodává vaší celé pleti krásnou, jakoby opálenou, barvu.

Banánová maska proti vráskám

  • 1 banán
  • 1 čajová lžička růžové vody

Rozmačkejte banán s růžovou vodou. Aplikujte na obličej a krk a nechejte působit zhruba 35–45 minut. Poté omyjte vlažnou vodou. Růžovou vodu připravíte podle našeho návodu v níže přiloženém článku, kde jsme růžový extrakt použili na domácí krém na ruce.

Mrkvový krém na vrásky

  • 250 g mrkve
  • 1 čajová lžička mandlového oleje

Vymačkejte šťávu z mrkve nejlépe v domácím odšťavňovači a přidejte k mrkvové šťávě mandlový olej. Oboje dobře smíchejte. Nechejte zhruba 2 hodiny zchladit a poté aplikujte na obličej, krk a dekolt. Při aplikaci se soustřeďte na vrásky okolo očí, na vrásky okolo úst a na vrásky nad horním rtem, kde proveďte důkladnou masáž. Po půlhodině působení opláchněte vlažnou vodou. Nálev je vhodný pro každý typ pleti.

Glycerínová medová maska proti vráskám

  • 1 lžíce glycerínu
  • 1 lžíce medu

Smíchejte glicerín a včelí med a výslednou směsí před spaním promasírujte pokožku tváře a krku. Následující ráno pak umyjte takto ošetřenou pleť vlažnou vodou.

Foto: Jorge Royan

Zdroj: článek Domácí pleťové masky proti vráskám

Bradavice a domácí léčba

Česnek s citrónem nebo octem na bradavice

Česnek a ocet je účinný domácí lék na odstranění bradavice. Místo octa je možné použít i šťávu z citrónu. Léčba bradavic česnekem s citronem nebo octem se provádí tak, že česnek nakrájíme na tenké plátky a zalijeme octem nebo šťávou z citrónu. Tuto směs necháme uležet 7 dní v uzavřené lahvičce někde v temnu. Samotné ošetření pak provádíme tak, že vezmeme plátek macerovaného česneku a přiložíme ho na bradavici. Přes plátek česneku přiložíme vatičku namočenou v maceračním roztoku a zabalíme, aby z bradavice česnek nespadl. Takto ošetřenou bradavici necháme zrát přes noc do rána, kdy zábal na bradavici sundáme.

Na bradavice ocet s cibulí

Podobně funguje při odstraňování bradavice i cibule a ocet. Cibule se nechá namočit v octu zhruba 24 hodin. Pak se macerovaná cibule na noc přiloží na bradavici a obváže třeba fáčem. Za 10 dnů je po bradavicích.

Banánová slupka na bradavice

S oblibou se také na léčbu bradavic používá slupka od banánů. A jak se s banány léčí bradavice? Vždy po večerní koupeli nohou přiložte na bradavice vnitřek z banánové slupky a zafixujte obynadlem. Banán nechte na bradavici působit přes noc. Po týdnu bude bradavice měkčí a zmizí bolest, po dvou týdnech se bradavice viditelně scvrkne. Po šesti týdnech banánové kůry na bradavice bradavice zcela zmizí.

Cibulová mast

Cibulová mast změkčuje zrohovatělý povrch bradavic, napomáhá jejich olupování a také zpomaluje jejich růst.

Zdroj: článek Odstranění bradavic

Babské rady na plíseň nehtů

Jako alternativní léčba plísně nehtů se používá česnek, banánová slupka, olej Tea tree, extrakt z grapefruitových jadérek, hypermangán a nebo petrolej, ale neexistuje žádný vědecký důkaz prokazující jejich léčivé účinky na plíseň nehtů.

Zdroj: článek Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Účinky banánu

Banán obsahuje dostatečné množství vitamínu C, který pomáhá v hloubkovém čištění pleti a také při prevenci proti zánětlivým onemocněním. Banánová slupka napomáhá k rychlému hojení ran a odstraňování jizev a skvrn.

Antioxidanty přítomné v banánu spolupůsobí při odstraňování a neutralizaci špatných vlivů volných radikálů, které mohou trápit kůži. Sami si můžete vyrobit směs, která bude mít relaxační, uklidňující a hydratační účinky na vaši pleť, stačí kaši z banánu smíchat s jednou lžičkou medu a nanést ji na pokožku. Tato směs pomáhá i s uklidněním pokožky, která byla poškozena ultrafialovými paprsky a škodlivými účinky volných radikálů, a zároveň vyživuje a omlazuje pokožku, protože obsahuje základní výživné látky, jako je draslík, železo, vápník nebo vitamín C.

Zdroj: článek Účinky banánu na pleť

Bylinky na bradavice

Česnek

Zápach z česneku nebývá zrovna příjemný, navzdory tomu se česnek stále více využívá v přírodním lékařství. Vyzkoušejte ho, a možná vám ani silné aroma nebude už tolik vadit. Z očištěného stroužku česneku odkrojte silnější plátek a asi na 5 minut ho přiložte na bradavici. Pálí to sice jako čert, jeden až dva dny se nic neděje, ale nakonec bradavice sama odpadne. Pokud nemáte citlivou kůži, tak si můžete plátek česneku na bradavici přilepit náplastí a nechat ho působit déle, ne ale více než 4–5 hodin, po delší době byste mohli mít popálenou kůži. Nakonec bandáž odstraňte a místo opláchněte vlažnou vodou. Jestliže bude bradavice po třech dnech stále odolávat, pokus můžete klidně opakovat. Není česnek jako česnek, a tak je potřeba dát mu čas, aby se projevily jeho léčebné schopnosti.

Ananas

Ananas je jedním z nadčasových přírodních prostředků proti bradavicím. Samozřejmě se myslí čerstvý ananas, ne kompot. Bradavici potírejte každý den po dobu 5 dní šťávou z ananasu a nechte ji působit asi 4–5 hodin, pak můžete pokožku normálně umýt. Ananasová šťáva dělá s bradavicí hotová kouzla a během několika dní zmizí. Nebudete-li úspěšní, klidně můžete pokus po týdnu opakovat.

Ricinový olej

Jediné, co musíte udělat, je nalít pár kapek do malé misky, pak do oleje namočte prst a vmasírujte olej do bradavice. Celý rituál opakujte alespoň dvakrát denně, abyste plně využili zázračný účinek oleje. Kůže kolem bradavice bude stále jemnější a bradavice se bude postupně ztrácet. Za jak dlouho zmizí úplně, to záleží na její velikosti a stáří. Ale obyčejně to trvá asi 4–5 dní.

Banánová slupka

Banán je velice účinný prostředek v boji proti všelijakým kožním problémům. Tentokrát budete mít možnost zabít dvě mouchy jednou ranou, použitím banánové slupky zlepšíte stav své pokožky a ještě se zbavíte bradavic. Uřízněte malý kousek banánové slupky a přiložte ho na bradavici tak, abyste viděli navrchu žlutou vnější stranu slupky. Slupku připevněte leukoplastí a nechte působit přes noc. Každých 12 až 24 hodin vyměňte slupku za čerstvou. To opakujte tak dlouho, dokud se bradavice nezbavíte.

Tea tree olej

Je výborný nejen na léčení akné, ale rovněž i na odstranění bradavic. Olejíček nakapejte na vatový tampon, přiložte na bradavici a připevněte leukoplastí. Tampon po 6–12 hodinách vyměňte za čerstvý a takto postupujte, dokud bradavice nezmizí. Nem

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Bylinky na bradavice

Banánová maska

Rozmixujte dva banány, přidejte dvě lžíce majonézy a jednu lžíci olivového oleje. Masku naneste a nechte působit po dobu jedné hodiny. Poté vlasy omyjte vlažnou vodou. Banány jsou známy svými zvláčňujícími účinky, tato maska je tedy vynikající pro dámy, které mají rovné a hrubé vlasy.

Zdroj: článek Masky pro suché a mdlé vlasy

Banánová maska

Banány jsou skvělé plody, které jsou dostupné v kterémkoli ročním období. Banány jsou neuvěřitelné ovoce, jsou velmi chutné, a navíc bohaté na draslík, vitamíny, antioxidanty, obsahují přírodní oleje a hydratační složky. Domácí banánové masky jsou velmi výživné, posilují vlasy a zabraňují jejich poškození a třepení. Zároveň udržují přirozenou pružnost vlasů, životnost a zdraví. Banánové masky obsahují draslík důležitý pro regeneraci suchých vlasů, vitamín A posilující vlasové folikuly, vitamín E podporující zdravé vlasy a pokožku hlavy, vitamín C pro regulaci mazu ve vlasech.

Výroba masky

  • 2 přezrálé banány
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu

Oloupeme zralé banány a rozmixujeme je. Po rozmixování se musí banány míchat a přitom přidávat med, kokosový a olivový olej. Tuto směs aplikujeme na pokožku hlavy po celé délce vlasů a necháme ji působit po dobu 5 minut. Poté se vlasy důkladně opláchnou vlažnou vodou. Nezapomeňte odstranit všechny kousky z vlasů. Konečné opláchnutí je účinné i bez použití organických šamponů.

Tip

Pro tvorbu směsi je vždy lepší vybírat jen zralé banány. Doporučuje se při přípravě směs stále míchat. Vyrobenou směs si můžete dokonce zmrazit, protože po rozmražení se účinky této masky dokonce zlepšují.

Zdroj: článek Přírodní masky na vlasy

Jak zastavit průjem u dětí

Průjem dokáže dítě pořádně potrápit, stačí drobná dietní chyba či neumyté ruce před jídlem. O průjmu hovoříme tehdy, pokud má dítě častěji stolici a její konzistence je řidší (až vodnatější) než obvykle. Stolice obvykle i jinak zapáchá. Nejčastější příčinou této poruchy trávicího ústrojí jsou u dětí zánětlivé reakce střeva na infekci. Při průjmu ztrácejí děti potřebné tekutiny a v nich obsažené elektrolyty. Tento stav může vyústit až v dehydrataci organismu, která může dítě bezprostředně ohrozit na životě. Nebezpečí dehydratace organismu stoupá obzvlášť, pokud je průjem vleklý nebo se k němu přidá zvracení či teplota.

O průjmu hovoříme tehdy:

  • pokud měl kojenec více než pět tekutých stolic za den;
  • pokud mělo malé dítě více než tři tekuté stolice za den.

Nejdůležitější je zajistit dítěti dostatečný přísun tekutin, aby se tak vyrovnala ztráta tekutin a důležitých minerálů. Podávejte dítěti tekutiny opakovaně, nejlépe v malém množství. Spotřeba tekutin u kojenců se udává 150 ml/kg/den, u batolat 100–120 ml/kg/den. Dobrým pomocníkem jsou sypké směsi pro přípravu rehydratačního nápoje, které by měly být součástí každé dětské lékárničky (například Kulíšek). Jejich výhodou je vyvážený poměr látek, které dítěti v dané situaci díky průjmu chybí.

Pokud dítě kojíte, s kojením nepřestávejte – mateřským mlékem si dítě doplňuje tolik potřebné tekutiny. Pokud použijete rehydratační roztok, nařeďte ho mateřským mlékem. Před kojením můžete dítěti podat několik lžiček rýžového odvaru, u kojených dětí starších 6 měsíců můžete podat i mrkvový odvar. Pokud je dítě na umělém mléku, podávejte mu po dobu šesti až osmi hodin rýžový nebo mrkvový odvar či slabý čaj (nejlépe heřmánkový nebo fenyklový). Přidejte do něj špetku soli a čajovou lžičku hroznového cukru (na 100 ml čaje). Postupně pak přejděte na mléko, kterým jste dítě krmila před výskytem průjmu.

Po dobu šesti hodin nepodávejte staršímu dítěti žádnou pevnou stravu, podávejte mu místo toho tekutiny. Pití volte tak, aby bylo pestré a dítěti se neprotivilo. Osvědčený je heřmánkový, fenyklový nebo slabý černý čaj, do kterého přidejte 1–2 čajové lžičky hroznového cukru na 100 ml čaje a špetku soli. Čaj by neměl být horký, nejlepší je ho podávat při pokojové teplotě. Pomůže také osolený vývar a banánová nebo meruňková šťáva, která obsahuje hodně draslíku. Díky těmto tekutinám můžete dítěti dodat potřebné živiny, elektrolyty a vitamíny, které průjmem ztratilo. Pokud dáte dítěti do hrníčku slánku, dítě často vypije daleko více, než kdyby pilo jen obyčejně z hrníčku. Zhruba po šesti hodinách můžete začít dítěti podávat lehce stravitelnou stravu s minimálním obsahem tuků.

Zdroj: článek Jak zvládnout průjem

Masky na vlasy s podporou růstu

Základem vlasových masek je olivový olej. Pokud jej doma nemáte, určitě si ho pořiďte. Je vhodný nejen v kuchyni, ale stane se vám pomocníkem také v koupelně. Připravit si z něj můžete hned několik regeneračních masek na vlasy.

Kávová maska

Ingredience: jeden žloutek, olivový olej (3 lžíce), mletá káva (2 lžíce)

Postup: Vše důkladně promíchejte a naneste po celé délce vlasů. Nechte působit 20 minut a poté důkladně smyjte vlažnou vodou (aby se vajíčko nesrazilo).

Banánová maska

Ingredience: čerstvý banán (1 kus), med (1 lžíce), olivový olej (1 lžíce)

Postup: Banán rozmixujte a v misce smíchejte s medem (ne zcukernatělým) a olejem. Zcukernatělý med je potřeba nejdříve rozehřát. Na vlasech nechte dvacet minut působit a poté vymyjte.

Medová maska

Ingredience: med (1 lžíce), olivový olej (1 lžíce), jeden žloutek

Postup: Výše uvedené ingredience smíchejte dohromady a naneste na 20 minut na suché konečky vlasů. Směs poté vymyjte vlažnou vodou a vlasy umyjte šampónem. Nakonec naneste kondicionér, který opět nechejte působit alespoň dvě minuty. Důkladně opláchněte, aby vlasy nebyly mastné.

Zdroj: článek Podpora růstu vlasů pro ženy

Recepty při průjmu

Rýžový odvar

(vhodný v prvních hodinách střevních problémů, anebo jako součást jiných receptů)

Ingredience:

  • 160 g rýže
  • 1 l vody

Postup přípravy:

Nejprve si přebereme rýži, spaříme ji a propláchneme. Mezitím si dáme vařit asi 1 l vody. Jakmile se voda přivede k varu, osolí se a přidá se do ní rýže. Ta se vaří, dokud rýže nezměkne (měla by být lehce rozvařená). Pro děti je na počátku průjmového onemocnění potřeba vývar ještě rozmixovat a podávat po troškách.

Mrkvová kaše

Ingredience:

  • 100 g brambor
  • 200 g mrkve
  • Rýžový odvar

Postup přípravy:

Nejprve je nutné pořádně očistit mrkev a omýt ji. Pak se oloupe a nakrájí nahrubo. Mezitím se dá vařit 1 l vody. Jakmile se voda dovede k varu, vloží se do ní 160 g rýže a vaří se dokud rýže nezměkne. Rýže se pak odstraní. Očištěná mrkev se dá vařit a podlije se rýžovým vývarem. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je. Brambory se pak přidají k mrkvi a rýžovému vývaru. Vše se společně podusí, dokud brambory a mrkev nezměknou. Poté se vše pomixuje.

Ovocný kysel

Ingredience:

  • 10 g bramborové moučky
  • 200 g čerstvých broskví
  • Voda

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme broskve. Je potřeba je důkladně omýt, poté je spaříme a oloupeme. Nakonec je ještě zbavíme pecek. Pak se můžeme vrhnout na krájení (na drobné kousky), ty pak podlijeme vodou a dusíme, dokud broskve nezměknou. Změklé broskve ještě rozmixujeme a přidáme k nim bramborovou moučku. Nakonec vše spolu ještě 2 minuty povaříme.

Rýžová kaše s mrkví

Ingredience:

  • 200 g mrkve
  • 80 g rýže

Postup přípravy:

Nejprve je třeba rýži přebrat, spařit a pak propláchnout. Rýže se pak dá povařit se zhruba ¼ l vody. Rýže se vaří do změknutí. Do změklé rýže se pak přidá nakrájený banán a vše se rozmixuje.

Kuřecí prsa s rýží

Ingredience:

  • 200 g kuřecích prsou
  • Pepř
  • Rýže
  • Sůl

Postup přípravy:

Připravíme si maso. Kuřecí prsa pořádně omyjeme, nakrájíme (pokud je potřeba, maso i vyklepeme), lehce osolíme a přidáme malinko pepře. Maso zprudka osmažíme (můžeme i opéct v troubě). Než se maso opečeme, připravíme si rýži (ani tu příliš nesolíme).

Masový pudink

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 1 žemle
  • 200 g masa
  • 30 g nízkotučného mlé

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Typ vlasů: mastné, lupy, oživení světlé barvy vlasů

Do hrnku s vodou (300 – 500 ml) přidejte šťávu z 1 citrónu a použijte na poslední spláchnutí vlasů. Pro vyšší účinek proti lupům anebo u mastné pokožky lze použít černý anebo zelený čaj uvařený z několika lístků. Tekutinu zchlaďte a přidejte citrón. Tento zábal dodá vlasům v horkých letních dnech jas, hydratuje a desinfikuje pokožku.

Typ vlasů: mastné vlasy, lupy

Bílý jogurt smíchejte s lžičkou medu a před umytím vlasů aplikujte na vlasovou pokožku, nechejte působit 15 minut. Výborně čistí pokožku, vyrovnává pH a hydratuje ji. Látky obsažené v medu a jogurtu jsou mimořádně efektivní a účinné na vlasovou pokožku. Hodí se hlavně pro mastné vlasy.

Typ vlasů: suché vlasy a napjatá vlasová pokožka

Na velmi suchou vlasovou pokožku pomůže zábal z avokáda a medu. Do našlehaného zralého avokáda přidat 2 lžičky medu, lžičku mandlového oleje a nechat 20 minut působit. Důkladně opláchneme.

Typ vlasů: jemné, mastné, zplihlé a poškozené

Vajíčka plná žloutků potlačují produkci seba a rovněž posilují vlasy díky vysokému obsahu proteinů: 1 žloutek smícháme s 2 lžícemi bílého jogurtu a naneseme na suché vlasy. Necháme působit 20 minut a poté smyjeme. Oplachujte vlažnou vodou, aby se žloutek nesrazil.

Typ vlasů: poškozené, bez lesku, unavené

Banánová maska navrátí vlasům lesk a hydrataci. Med rozpustíme s trochou teplé vody anebo teplým olivovým olejem a smícháme s rozmixovaným banánem. Masku naneseme na vlasy a necháme 20 minut působit. Poté důkladně opláchneme.

Typ vlasů: lupy

Mořskou sůl s velkými krystaly smíchejte s trochou olivového oleje (zhruba o velikosti malé lžičky) a vatovým tamponem anebo prsty naneste na vlasovou pokožku a jemně promasírujte. Sůl působí jako peeling, odstraňuje lupy, hydratuje a desinfikuje.

Zdroj: článek Domácí masky pro vaše vlasy

Cholesterol v potravinách

Obsah cholesterolu ve 100 g potravin:

Maso: jehněčí 71 mg, hovězí zadní 67 mg, telecí kýta 65 mg, vepřový bok 75 mg, vepřová pečeně 9 mg, vepřová kýta 60 mg, kuře s kůží 75 mg, srnčí hřbet 85 mg

Ryby: kapr 70 mg, kaviár 490 mg, sardinky v oleji 140 mg, treska (filé) 50 mg

Uzeniny: párky 85 mg, salám lovecký 85 mg, šunka bez kosti 68 mg

Vnitřnosti: jitrnice 105 mg, játrová paštika 108 mg, játra 300 mg, ledvinky 380 mg, mozeček 2 500 mg

Tuky, vejce: máslo 240 mg, máslo pomazánkové 93 mg, sádlo vepřové 94 mg, vejce slepičí (1 ks) 250 mg

Sladkosti: čokoláda mléč. 74 mg, keksy máslové 37 mg, piškoty 223 mg

Příkrmy: těstoviny vaječné 30 mg

Mléčné výrobky: jogurt 2,5 % tuku 9 mg, jogurt 1 % tuku 5 mg, kefír 4 mg, mléko egalizované 14 mg, nanuk 31 mg, smetana 12% 37 mg, šlehačka 33% 105 mg, Hermelín 45% 77 mg, Eidam 80 mg, sýr Niva 50% 105 mg, sýr tavený 65% 90 mg, tvaroh měkký, netučný 5 mg, tvaroh tvrdý 11 mg

Uzeniny: šunka bez kosti 7 g, tlačenka 38 g, tlačenka drůbeží 11 g, salám Vysočina 40 g, salám drůbeží 10 g, salám šunkový 13 g, salám Poličan 35 g, párky 22 g, paštika játrová 41 g

Pečivo: chléb 1 g, bábovka 23 g, listový závin 16 g, slané crackery 30 g

Tuky, vejce, ořechy, máslo: 75 g, máslo pomazánkové 32 g, slanina 78 g, Flora 70 g, Rama 75 g, olej 74 g, Diana 40 g, vejce 1 ks 5 g, mandle 50 g, lískové ořechy 63 g

Mléčné výrobky: mléko egalizované 2 g, mléko nízkotučné 1 g, žervé 15 g, sýr tavený 30% 11 g, sýr tavený 70% 34 g, Lučina 27 g, Eidam 30% 14 g, jogurt bílý 4 g, jogurt Vitalinea 1 g, tvaroh Danissimo 6 g

Zdroj: článek Tuky v krvi

Recepty s kakaovými boby

Nepečená bábovka

Suroviny:

  • 150 ml slunečnicových semínek
  • 150 ml kešu oříšků
  • 150 ml mandlí
  • 150 ml datlí
  • 4 lžíce kakaa
  • 3 lžíce nasekaných kakaových bobů
  • 4 lžíce rozpuštěného kakaového másla nebo kokosového oleje
  • cukr dle chuti

Postup:

Slunečnicová semínka, mandle a kešu oříšky rozsekáme na hladkou mouku a smícháme s kakaem a kakaovými boby. Datle mixujeme s trochou vody tak dlouho, dokud nám nevznikne lepivá hmota. Tu přidáme k suché směsi a začneme tvořit těsto. Do něj přilijeme kakaové máslo a promícháme. Celou směs hněteme nebo šleháme do té doby, než se spojí všechny suroviny. Ochutnáme, a pokud chceme, přidáme cukr dle vlastní chuti. Kdyby těsto moc lepilo, přisypeme mouku ze semínek nebo oříšků. Jestliže je těsto naopak moc suché, přidáme trochu vody. Těsto vmáčkneme do silikonové formy na bábovku, necháme přes noc v lednici a druhý den už můžeme servírovat.

Jahodový chilli nákyp s kakaovými boby

Suroviny:

  • 300 gramů neloupané rýže
  • 100 gramů rozinek
  • 2 lžíce drcených kakaových bobů
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce kokosu
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 polévková lžíce tmavého balsamica
  • 1/2 čajové lžičky drceného chilli
  • jahody
  • olej na vymazání + kokos na vysypání formy

Postup:

Rýži dáme vařit do osolené vody, jak jsme zvyklí. Zhruba v polovině vaření přidáme rozinky a dovaříme. Uvařenou rýži s rozinkami necháme vychladnout a poté do ní zamícháme nastrouhanou kůru a kokos.

Jahody opláchneme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme 1 polévkovou lžíci balsamica, 1/2 čajové lžičky drceného chilli koření, 2 polévkové lžíce drcených kakaových bobů a pořádně promícháme. Pekáček si vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Navrstvíme rýži s rozinkami a navrch rozprostřeme jahodovou směs. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 30 až 40 minut.

Zdroj: článek Kakaové boby

Recepty na hlavní jídla

Pórková polévka

Ingredience: 1 litr hovězího vývaru, 120 g pórku, 120 g brambor, 1 bílek, sůl, pažitka na ozdobu

Postup: Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenké plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a vložíme spolu s pórkem do vroucího vývaru. Vaříme doměkka. Do hotové polévky vidličkou zašleháme bílek. Polévku podle chuti dosolíme. Před podáváním na talíři posypeme pažitkou.

Hodnota: 243 kJ/59 kcal

Lívanečky pro děti

Ingredience: 14 g stolního oleje, 260 g vody, 250 g lívanečků, 40 g dia skořicového cukru

Postup: Obsah sáčku vsypeme do misky a vlijeme studenou vodu. Směs metličkou důkladně rozšleháme, aby byla bez hrudek. Necháme odstát 5 minut. Na rozehřátou lívancovou pánev potřenou olejem nalijeme těsto a opečeme z obou stran dozlatova. Hotové lívanečky obalíme ve skořicovém cukru.

Hodnota: 899 kJ/215 kcal

Segedínský guláš

Ingredience: 40 g podzimní cibule, 20 g hladké mouky, 20 g stolního oleje, 12 g soli, 360 g libového vepřového masa, 80 g mléka, 280 g kysaného zelí, kmín, 200 g vody, 4 g červené sladké papriky

Postup: Na polovině dávky tuku zpěníme cibulku a přidáme mletou papriku a přilijeme vodu. Přidáme nakrájené maso, sůl a kmín. Dusíme do poloměkka a přidáme nakrájené kysané zelí. Připravíme zásmažku – do zbylého tuku přidáme mouku. Vmícháme do guláše, přilijeme mléko a dusíme doměkka.

Hodnota: 1 218 kJ/ 291 kcal

Houskový knedlík

Ingredience: 1 vejce, 304 g hladké mouky, 20 g mléka, 32 g bílého pečiva, 20 g kvasnic

Postup: Z 1/3 mléka a droždí připravíme kvásek, který po 15 minutách smícháme s osolenou moukou, vejcem a zbylým mlékem. Vypracujeme těsto, do kterého vmícháme kostičky rohlíku. Přikryté necháme vykynout na teplém místě. Vyválíme 2 válečky, vložíme je do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Z každého knedlíku uděláme 8 koleček (1 plátek má 40 g). Na porci počítáme 2 plátky.

Hodnota: 660 kJ/158 kcal

Recepty na dia zákusky

Ořechové spirály

Ingredience: 1 vejce, 120 g polohrubé mouky, 60 g tvarohu, sůl, 30 g stévie, 12 g másla, 12 g ořechů

Postup: Z tuku, tvarohu, mouky a soli vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Mezitím nameleme ořechy a přidáme vejce se sladidlem. Vše dohromady zamícháme a rozetřeme na vyválené těsto

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky I. typu

Recepty na dia moučníky

Bábovka

Ingredience: 1 vejce, 400 g polohrubé mouky, 200 g oleje, 200 g mléka, 32 g umělého sladidla, 10 g kakaa, 10 g rozinek, 1 prášek do pečiva

Postup: Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme cukr určený pro pečení pro diabetiky, olej, mléko, žloutky, rozinky a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do směsi. 1/3 těsta oddělíme a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy, na ni dáme těsto s kakaem a zakryjeme světlým těstem. Pečeme pozvolna v předem předehřáté troubě.

Hodnota: 962 kJ/230 kcal

Perník z domácí pekárny

Ingredience: 3 lžíce rumu, sladidlo určené pro diabetiky, 1 balíček prášku do perníku, 1 vejce, 1 lžíce marmelády dia, 2 hrnky mléka, 3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku oleje, 1 balíček čokoládového pudinku, 2 lžíce kakaa

Postup: Pečení pro diabetiky v pekárně je velmi rychlé. Do pekárny dáme nejdříve tekuté suroviny a pak sypké. Pekárnu zapneme na rychlý program (asi 15 minut míchat a 1 hodinu péct). Upečený perník necháme v pekárně vychladnout. Teprve pak jej vyklopíme. Perník z domácí pekárny ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.

Hodnota: 569 kJ/136 kcal

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky I. typu

Aspiková bábovka

Ingredience: 500 g syrové oloupané červené řepy, 200 ml převařené studené vody, 100 ml octa, 20 g sypké želatiny na vaječnou tlačenku, 1 lžička cukru, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl podle potřeby, silikonové formičky

Postup: Do kastrůlku dáme ocet, cukr, rozdrobíme bujón a slabým varem vaříme 2 minuty. Necháme chvilku zchladnout, vsypeme želatinu, vidličkou rozmícháme a necháme nabobtnat. Mezitím do hlubšího hrnce nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle červenou řepu. Přidáme 200 ml převařené vody, nabobtnalou ochucenou želatinu a následně ponorným mixérem důkladně rozmixujeme. Ochutnáme, podle potřeby doladíme chutě a naplníme do formiček nebo do bábovkové formy. Dáme alespoň na 5 hodin uležet do lednice. Podáváme s cibulí, pokapané trochou octa, nebo jako salát k druhému chodu. Ocet, cukr a sůl si každý může přidat podle svých chutí.

Zdroj: článek Aspik s červenou řepou

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jana Fábryová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová

 Gabriela Štummerová


banán zuby
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
banánová maska
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>