Téma

BEZ SMETANY


BEZ SMETANY a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Kopřiva dvoudomá je sbírána jako léčivá rostlina. Sbírá se list, který se používá čerstvý nebo sušený. Říká se, že účinné látky obsahuje jen kopřiva sklizená do 15. května. Použití kopřivy v léčitelství je velmi rozmanité. Za mírně toxické jsou považovány jen čerstvé rostliny, které způsobují na pokožce pálení a puchýřky. Sušením nebo varem se však toxické látky ničí a kopřivu lze pak podávat i dlouhodobě a bez jakýchkoliv kontraindikací.


Zdravé recepty s kopřivou

Sirup z kopřiv I

Ingredience: 60 ks kopřiv, 4 citrony (oloupané), 30 g kyseliny citronové, 2 l převařené vody

Postup: Všechny suroviny necháme 24 hodin luhovat v chladu, přecedíme, přidáme 2 kg cukru a rozmícháme. Protože v sirupu není žádný konzervant, uchováváme ho v chladničce.

Doporučení: Kopřivy je vhodné sbírat jen do května, potom už mají hodně dusičnanů. Nedělejte si tedy sirup po celý rok.

Sirup z kopřiv II

Ingredience na 1 l vody: 130 vršků mladých kopřiv nebo kopřiv do výšky 30 cm, 2 citrony, 1,2 kg cukru, 20 g kyseliny citronové

Postup: Kopřivy po sběru opláchněte ve studené vodě, krátce promixujte v mixéru s litrem vody. Poté dejte do hrnce a nechte 24 až 36 hodin luhovat. Do jiného hrnce přidejte citrony nakrájené na kolečka s kyselinou citronovou a trochou vody. Je dobré je ještě 15 minut vařit, aby citrony pustily chuť. Necháme luhovat nebo povaříme a pak přidáme ke kopřivám a na sporák. Přisypte cukr a míchejte do zhoustnutí, nemusí to být až tak husté, ale takto připravený sirup má skvělou chuť. Kopřivový sirup je osvěžující, čisticí a odvodňující.

Pomazánka s kopřivami

Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 2 vejce, černý pepř, 2 velké hrsti mladých kopřiv, případně sůl

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a najemno nastrouháme. Lístky kopřivy dáme do studené vody, umyjeme je a hodíme do vařící vody, necháme pouze přejít varem. Poté scedíme a posekáme nadrobno. Do pomazánkového másla, případně tvarohu, vmícháme vejce, kopřivu, ochutíme solí a pepřem. Pomazánku podáváme s pečivem.

Omelety s kopřivami

Ingredience: 50 g strouhaného čedaru, 4 vejce, 4 lžíce mléka, 1 jarní zelená cibulka, 1 lžíce olivového oleje, mladé kopřivové listy, sůl, mletý černý pepř

Postup: Z tohoto množství surovin připravíme dvě omelety. Vejce nejprve rozšleháme v misce se solí, pepřem a mlékem. Pak přidáme nadrobno nasekané mladé kopřivy, najemno nakrájenou zelenou cibulku a polovinu čedaru. Vše dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a pak na něj vlijeme polovinu směsi. Teplotu zmírníme a zvolna omeletu osmažíme. Před koncem smažení povrch omelety posypeme polovinou zbylého sýra a necháme dojít. Stejně tak připravíme i druhou omeletu. K hotové omeletě s kopřivami se hodí čerstvé zeleninové saláty nebo pečivo.

Kopřivová polévka

Ingredience: 1 l zeleninového vývaru, 350 g mladých kopřiv, 350 g brambor, 1 cibule, 30 g másla, 100 g smetany, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup: Kopřivová polévka je bohatá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé

Příběh

Ve svém příspěvku NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Co mam dělat aby nemusela užívat warfarin, abych nemusela každy měsíc dojiždět k lekaři. Dík. Mariell

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

dobrý den měla jsem malou trombozu V LDK po zakroku na noze (uzavirani krec.zil), k tomu jsme brala antiko a kuracka (antiko vymenena za ciste gestagenni, koureni opravdu zridkakdy, spis vubec ne a kdyz uz tak sem tam potah z el.cig.), 7 dni jsem si píchala clexan, k tomu sem pridala warfarin jednou denne 5 mg, od te doby denne mam prujmy, zaludek jako na vode, dávám to do souvislosti s warfarinem.....navic mi naprosto nevyhovuje strava, citim se strasne, az tak ze premyslím o vysazení, protože takhel zit nechci........muj problem je ten ze jsme byla zvykla na 50% stravy ze zeleniny, jsem celozivotni prakticky vegetarian a jedine co dokazu pozrit je kureci, ze vseho ostatniho se mi zveda zaludek (jine maso), po sacharidech jsem nafouklá, navíc mam alergii na lepek a nevyhovuji mi ve velkem ani mlécne produkty (tvarohy atd.), take jsem aktivni sportovec, a momentálně s ekvuli nove strave citim opravdu tak, ze premyslim, ze warfarin uz brát nechci.....na takoveto strave s minimem zeleniny, nemoznost masa protoze kureci vadi a ostatni nepozru, s tim ze sacharidy zpet v takovem mnozstvi abyhc vubec dokazala naplnit denni bazalni prijem akorát tak hubnu rychlosti blesku, což také není dobre .....poprosím tedy o radu za co vymenit warfarin a klidne si zaplatim cokoliv protože tohle je zivot na.... chapu ze pro nekoho kdo predtim jedl jako typický čech a cpal se denne klasickymi knedliky, brambory, ryzi, k tomu sladke kolace, zakusecky a tunu veproveho, bez jakehokoliv kousku zeleniny a sportovní aktivity (tedy nepotreba proteinu apod.) je to bez zmeny ziv.stylu a warfarin mu vyhovuje.....jenze pro me jakozto velice se zdrave stravujiciho sportovce je to pohroma a neslučitelne dohromady, procetla jsem toho tunu a proste je to bez sance pro me je warfarinová strava nezdrava a stravovat se takto nechci, jim nizkosacharidove dlouhodobe a diky tomu jsem se zbavila mnoha leku a srovnali se mi krevni testy (cholesterol vse), citila jsem s eplna enegrie, mela skvele BMI, svalovou zakladnu, ted jsem kazdy den akorát tak natekla ze sacharidu, je mi zle, tezko, jsem naprosto bez energie, ztracim svaly, nedokazu udrzet sv oji sportovní aktivitu a jsem presvedcena ze se odmitam takto dal stravovat...proto prosím je mi jedno co si zaplatim, stejne to u me vypada ze warfarin nebudu brat dlouhodobe, pokud prijdu za svym lekarem a reknu ze chci eliquis, mám pravo na nej ? jak rikam zaplatim cokoliv, protoze pro me je dulezitejsi se citit opet dobre a ne takhle jak se citim ted, ze neudelam skoro par kroku abych si nemusela odpocinout :-(

Zdroj: příběh Nežádoucí účinky Warfarinu

Kaviár – recepty

V lepších podnicích se kaviár podává na stůl v dóze nebo stříbrné kaviárové míse, z níž si každý ze stolovníků odebere přiměřené množství na talíř. Nožem si ho pak nanese na tmavý chléb, toast nebo po ruském způsobu na takzvané bliny, lívanečky z řídkého vykynutého těsta, které se ještě horké mažou máslem, obkládají kaviárem (nejlépe červeným) a pokapávají smetanou či šlehačkou. V českých podmínkách se kaviár častěji ochucuje citrónovou šťávou.

Plněná vajíčka

Suroviny: natvrdo uvařená vajíčka, oloupaná a překrojená na poloviny („lodičky“), změklé máslo (nebo i margarín, ale máslo je lepší), na jemno nakrájená cibulka (obyčejná nebo ve směsi s červenou), sardelová pasta, kremžská hořčice (nebo jiná s výraznou chutí), sůl, pepř, na jemno nakrájená petrželová nať (nemusí být, ale dodá pikantnější chuť a výsledek je barevnější). Na ozdobení: černý kaviár nebo petrželka.

Z vajíček vydloubnout žloutky do misky (nejlépe to jde lžičkou) a tam je nejprve utřít s máslem a cibulí, poté přidat ostatní suroviny, přičemž hořčice a sardelové pasty by mělo být přibližně stejné množství. Se solí opatrně, sardelová pasta bývá někdy hodně slaná. Vzniklá směs musí být poměrně hutná, aby se dala tvarovat do pěkných kopečků. Směs dochutit podle potřeby přidáním některých z vyjmenovaných ingrediencí. Směsí naplnit vajíčka, naskládat na ozdobný tác (nebo jen na talíře), a je-li to možné, nechat alespoň dvě nebo tři hodinky rozležet, ale výborná jsou i hned po přípravě. Před podáváním lze ozdobit kopečkem černého kaviáru.

Pěna ze pstruha s kaviárem

Suroviny: 4 plátky želatiny, 2 filety uzeného pstruha, 400 ml smetany ke šlehání, černý pepř, sůl, 2 hlávky salátu frisée, 2 červené cibule, 4–5 lžic červeného vinného octa, 7 lžic oleje z pšeničných klíčků, cukr, 1/2 svazku pažitky, 125 g kaviáru

Želatinu namočíme ve vodě. Z filetů uzeného pstruha stáhneme kůži, maso vykostíme a rozmixujeme se 130 ml smetany. Okořeníme pepřem, popřípadě podle potřeby trochu přisolíme. Želatinu vymačkáme a rozpustíme na malém ohni. Vmícháme do rybího pyré a dáme vychladit. Paštikovou formu vyložíme fólií. 270 ml smetany dotuha ušleháme a vmícháme do rybí hmoty. Naplníme do formy a chladíme nejméně 2 hodiny. Salát očistíme, omyjeme, osušíme a natrháme na malé kousky. Cibuli posekáme a přidáme do zálivky z octa, oleje, soli, pepře a cukru. Salát rozdělíme na talíře a pokapeme zálivkou. Pěnu vyklopíme z formy, nakrájíme na plátky a urovnáme na salát. Ozdobíme pažitkou a kaviárem.

Červené brambůrky se sýrem a kaviárem

Suroviny

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kaviár

Příběh

Ve svém příspěvku POMŮŽE ZBAVIT AKNÉ A VRASKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žanna.

Metoda Youngface je založena na pružné léčebně omlazovací masaži a je přirozeným způsobem obnovy zdraví a krásy pleti obličeje. Využívá vlastních regeneračních schopností pokožky.
Metoda Zoungface pleti umožňuje regresi biologického věku. Tato metoda působí jako "spouštěc" přirozených pochodů, vlastních pletí o 10-20 let mladší a tím oddaluje proces stárnutí.
Metoda působí podpůrně a obnovuje tonus svalstva obličeje, vyhlazuje i hloubkové vrstvy pleti a dociluje dlouhotrvajícího liftingového efektu.

Výrazný liftingový efekt:

-vyhlazení vrásek
-zlepšení pružnosti pleti a jejího napětí
-zpevnění kontur obličeje a krku

Výhody metody:

- bez chirurgických zákroku
- bez aplikace injekcí a použití přístrojů
- bez vedlejších nežádoucích účinku
- viditelný a rychle dosažený výsledek

Trvání procedury:

- seanse Youngface se provádějí 4 dny za sebou
- jedna seanse travá 1 hodiinu a 20 minut
- jeden cyklus Youngface oddálí proces stárnutí o 5-7 let

moje číslo 608647080

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Pomůže zbavit akné a vraskám

Saláty

Uprostřed řapíkatého celeru je takzvané srdíčko, které je nejkřehčí a má nejjemnější chuť. To se nejlépe hodí na vitamínový salát s řapíkatým celerem. Čím jsou stonky řapíkatého celeru světlejší (ideálně až bílé), tím bude jeho chuť jemnější.

Salát z řapíkatého celeru a jablek

Ingredience: 2 jablka, 3 řapíky celeru, 2 polévkové lžíce majonézy, 2 polévkové lžíce zakysané smetany, pepř, špetka soli, citron

Postup: Jablka oloupeme, stonky celeru oloupeme a pokrájíme. Smícháme majonézu a zakysanou smetanu, kápneme citron a opepříme, osolíme dle chuti. Smícháme s jablky a celerem. Necháme v chladu odstát.

Salát z řapíkatého celeru a mrkve

Ingredience: 350 g mrkve, 300 g řapíkatého celeru, 1 kedlubna, 4 lžíce dýňových semínek, 1 dl mléka, 1 dl pomerančové šťávy

Postup: Nahrubo nastrouhanou mrkev smícháme s nastrouhanou kedlubnou a na tenké plátky nakrájenými stonky celeru. Promícháme a posypeme semínky. Salát přelijeme zálivkou z mléka a pomerančové šťávy a ozdobíme lístkem celeru.

Salát z řapíkatého celeru s tuňákem

Ingredience: 1 menší řapíkatý celer, 1 vařené vejce, 3 rajčata, 3 stroužky česneku, citron, sůl, tuňák ve vlastní šťávě

Postup: Celer omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, přidáme rajčata nakrájená na kostky, vejce také na kostičky a česnek na slabounké plátky. Pokud chceme mít salát „silnější“, dáme o stroužek nebo dva více. Nakonec vmícháme tuňáka, zakapeme citronem a osolíme. Tento recept je vhodný jako lehký oběd či večeře s tmavým pečivem.

Salát z řapíkatého celeru s ananasem

Ingredience: 4 vejce, 1 plechovka sterilované kukuřice, 30 dkg měkkého salámu, 1/2 až 1 plechovka kompotovaného ananasu, řapíkatý celer

Ingredience na zálivku: 1 kelímek kysané smetany, 125 g majonézy

Postup: Celer nakrájíme na nudličky. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky spolu s měkkým salámem. Ananasový kompot a sterilovanou kukuřici scedíme. Ananas můžeme pokrájet na drobnější kousky. Uvařená vejce a salám nakrájíme na kostičky. Kysanou smetanu smícháme v misce s majonézou. Všechny ingredience promícháme se zálivkou. Salát z řapíkatého celeru je chutnější, když jej vychladíme v lednici. Servírujeme do misek a jako přílohu podáváme pečivo.

Zeleninový salát s řapíkatým celerem

Ingredience: 1 červená paprika, 1 salátová okurka, 250 g řapíkatého celeru, 3 jarní cibulky, 1 rajče, 250 g červeného zelí, 250 g kuskusu, 250 ml vody, 1 zeleninový vývar, 1 lžička kari koření, 1 lžička mořské soli, trocha pepře, 5 lžic olivového oleje, 1 limetka, 4

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Řapíkatý celer

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA VYSOKÝ TLAK BEZ ŽÁDNÉHO DOPLATKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvík Mráz.

Jaké léky , bez doplatku, mohu žádat u svého lékaře?
Patří tam i lék Amprilan 10 Děkuji předem Mráz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na lék Amprilan se vždy doplácí. Ale existují alternativy k tomuto léku, které jsou zcela bez doplatku a je jich více, takže je potřeba prokonzultovat s lékařem nejvhodnější náhradu.
Zde je seznam podobných léků jako Amprilan bez doplatku:
- PIRAMIL
- RAMIPRIL ACTAVIS
- TRITACE

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Léky na vysoký tlak bez žádného doplatku

Recepty na mrkvové masky

Než začnete s aplikací samotné masky, důkladně svou pleť vyčistěte tak, jak jste zvyklí (pomocí čisticího tonika, vody a podobně). Pleť prohřejte a prokrvte, není to nic složitého, stačí pleť napařit nad horkou párou (velmi krátce), jemně namasírovat nebo provést její jemný peeling. Tyto způsoby vedou k prokrvení pleti, která pak mnohem lépe vstřebává výživné látky obsažené v pleťové masce.

Pleťová maska z mrkve, smetany a medu

Ingredience: 1 mrkev, trocha kysané smetany, 1/2 lžíce medu

Postup: Mrkev nastrouháme, přimícháme kysanou smetanu a med, aby vznikla kašička. Naneseme na pleť. Necháme působit přibližně 30 minut. Poté masku omyjeme vlažnou vodou.

Pleťová maska na problematickou pleť s akné

Ingredience: 1 střední mrkev, 2 polévkové lžíce smetany

Postup: Najemno nastrouháme oloupanou syrovou mrkev a vmícháme 2 polévkové lžíce sladké smetany. Tuto směs rozetřeme na gázu a položíme na tvář, necháme takto působit asi půl hodiny. Poté obličej omyjeme čistou vodou.

Pleťová maska s mrkví a žloutkem

Ingredience: 2 mrkve, 1 žloutek, 2 lžíce bramborového škrobu

Postup: Mrkev jemně nastrouháme a smícháme se žloutkem a škrobem. Naneseme na obličej a dekolt a necháme působit cca 20 minut. Pak opláchneme teplou a studenou vodou.

Mrkvová pleťová maska s olivovým olejem

Ingredience: 1 středně velká mrkev, 2 lžíce olivového oleje, pšeničné otruby

Postup: Mrkev nastrouháme, smícháme s olejem a zahustíme otrubami. Masku naneseme na obličej, krk a hruď a necháme působit asi 30 minut. Oči zakryjeme obkladem z čaje. Masku smyjeme vlažnou vodou. Tato pleťová maska je zvláčňující, výživná, vhodná pro všechny druhy pleti.

Pleťová maska z mrkvové šťávy

Ingredience: 1 polévková lžíce mrkvové šťávy, 1 žloutek, 1 lžička oleje

Postup: 1 polévkovou lžíci mrkvové šťávy smícháme se žloutkem a přidáme 1 lžičku kvalitního oleje. Masku naneseme na obličej a necháme cca 20 minut působit. Následně obličej opláchneme.

Zdroj: článek Pleťová maska z mrkve

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHLÉ POCENÍ,BEZ PŘÍČINY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Jsem po léčbě močových cest.Léčení bylo drastické.Dvoje antibiotika jsem užívala od obvodního lékaře neúspěšně,potom mě poslal k urologovi,ten si mě nechal v nemocnici na kapačkách,zase antibiotika,zase bez úspěchu.Stále únava,prožívala jsem velké zimnice,nevolnosti,bolesti.Nyní jsem doma týden,Je to lepší,ale pocení,náhlé,jako když to na mě hodí,zimnice už menší. moje pocení je i přes den,nárazově a není to pocení,že bych se musela převlékat,jen jsem zvlhlá od hlavy po paty a potom to schládne,je to moc nepříjemné. podotýkám,že od začátku bez teplot.Nevím stále co se mnou je.laborator.výsledky moče stále špatné,kultivace pozitivní.Už nechci antibiotika.budu ráda,jestli mě někdo poradí.předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za Vaše pocení může bakteriální nákaza ve Vašich močových cestách. Jinak, než antibiotiky, se toho nezbavíte. Musíte plně důvěřovat svému lékaři a dodržovat PŘESNĚ jeho pokyny při užívání antibiotik, i když jste vnitřně přesvědčena o jejich škodlivosti. Váš lékař zná bakterii, která u Vás sídlí a může Vám nejrychleji a bezpečně pomoci. Vydržte na kontrolní rozbor moči a pak se poraďte o dalším postupu se svým lékařem.
Po skončení léčby začněte alespoň jeden měsíc užívat probiotika, která obnoví škody způsobené antibiotiky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Náhlé pocení,bez příčiny?

Recepty pro bezlepkovou dietu

BEZLEPKOVÝ CHLÉB

Ingredience

500 g mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)

250 ml vody

200 ml mléka

1 lžička soli

3 lžíce oleje

2 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 a ½ sáčku sušeného droždí

1 hrst chia semínek

1 lžička chlebového koření

Postup

Do  nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě 220 °C.

MRKVOVÉ MUFFINY

Ingredience

½ hrnku jablečného pyré

½ hrnku oleje

3 lžíce rozmixovaného lněného semínka

8 lžic vod

1 a ½ hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)

½ hrnku kokosu

½ hrnku třtinového cukru

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

1 lžička skořice

Muškátový oříšek

Sušený mletý zázvor

Sůl

3 hrnky nastrouhané mrkve

Postup

V jedné nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a  vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku, sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při  teplotě 170 °C asi půl hodiny.

RÝŽOVÉ VLOČKY S OVOCEM

Ingredience

200 g rýžových vloček

700 ml mléka

Špetka soli

1  vanilkový cukr

Ovoce (jahody, jablka, hrušky, atd.)

Postup

Vločky se  společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do  této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.

ZELENINA S KOZÍM SÝREM

Ingredience

Libovolné množství oblíbené zeleniny

Olivový olej

1 cibule

1  stroužek česneku

Pepř

Sůl

Bazalka

Kozí sýr

Postup

Oloupeme si a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím sýrem.

RÝŽE S KUŘECÍM MASEM A ŽAMPIONY

Ingredience

1  balíček rýže

1 kuřecí prso

1 cibule

Žampiony

Sůl

Pepř

Olivový olej

Voda

Citrónová šťáva

Petržel

Postup

Rýže se 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Příběh

Ve svém příspěvku VYHŘEZLÁ PLOTÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Minaříková.

Dobrý den, již delší dobu mne trápí bolesti v zádech. Chtěla bych se zeptat na Váš názor na mou diagnozu...posílám v příloze kopii mé zdrav. dokumentace, děkuji mnohokrát, s pozdravem Lucie Minaříková.


🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela Barnetová.

Dobrý den mám tento dotaz: Lordoza je oploštěná vleže,bez posunu.Páteřní kanál primárně měři jen 13 mm AP v kaudálních etážích.Mícha končí v etáži Th 12/LI.Obratlová těla Th 1 1-L 5 bez snížení.Tělo S1 je kompletně lumbalizováno.Spondyloza i spondylartroza L páteře.
Ploténka Th 10-L2 bez snížení,foramina sou volná.

Zdroj: příběh Vyhřezlá ploténka

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Co jíst 3 dny před kolonoskopií?

V období tří dnů před kolonoskopií se doporučuje přejít na bezezbytkovou stravu. Jíst můžete bílé pečivo, brambory bez slupky, rýži, bílé těstoviny, kuřecí nebo krůtí maso, ryby, jemné vývary a nízkotučné mléčné výrobky. Jídla by měla být lehce stravitelná, nedráždivá a bez obsahu vlákniny.

Co nejíst před kolonoskopií?

Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny, zejména celozrnnému pečivu, semínkům, ořechům, surové zelenině, ovoci se zrníčky, luštěninám, müsli, ovesným vločkám, uzeninám, smaženým jídlům a pokrmům s mákem. Také se nedoporučují nápoje s barvivy.

Jídelníček den před kolonoskopií

Den před vyšetřením je určen k čiré tekuté dietě. Povoleny jsou vývary bez kousků, voda, čaj, slabá káva bez mléka, jablečný džus bez dužiny nebo iontové nápoje bez barviv. Pevná strava se již nekonzumuje. Večer nebo dle pokynů lékaře se začíná s projímadlem.

Doporučená strava před kolonoskopií

Strava by měla být lehká, nenadýmavá a bez vlákniny. Vhodné jsou bílé sacharidy (rýže, těstoviny, pečivo), jemné polévky, vařené brambory a libové maso. Vyhněte se smaženému, tučnému a kořeněnému jídlu a jakýmkoli potravinám obsahujícím semínka či slupky.

Příprava střev před kolonoskopií jídelníček

Úspěšná příprava střev kombinuje bezezbytkový jídelníček tři dny před vyšetřením a čirou tekutou dietu den předem. Tato kombinace pomáhá vyčistit střevo tak, aby byl průběh vyšetření co nejpřesnější.

Bezezbytková dieta příklad

Příkladem bezezbytkové diety jsou: rohlík s máslem, kuřecí vývar bez zeleniny, bílé těstoviny, vařená rýže, bramborová kaše, dušená ryba, bílý jogurt bez semínek nebo vařená vejce. Pokrmy se připravují jednoduše — vařením, dušením nebo pečením bez omáček.

Jak probíhá příprava na kolonoskopii?

Příprava spočívá ve dvou částech: úpravě jídelníčku a užití projímadla. Tři dny předem se přechází na bezezbytkovou dietu, den před vyšetřením na čiré tekutiny. Ve stanovený čas pacient vypije projímadlo, které postupně vyprázdní střevo. Doporučuje se pít velké množství tekutin.

Potraviny vhodné před kolonoskopií

Vhodné jsou potraviny bez vlákniny a bez zbytků: bílé pečivo, brambory, rýže, libové maso, jemné polévky, vejce, piškoty a bílé mléčné výrobky. Tyto potraviny nezatěžují trávicí systém.

Potraviny zakázané před kolonoskopií

Zakázány jsou celozrnné produkty, zelenina se slupkou, ovoce se zrníčky, luštěniny, ořechy, semínka, houby, smažené pokrmy, tučné maso a potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Také omezte tmavé nápoje a potraviny s výraznými barvivy.

Kolonoskopie dieta bez vlákniny

Dieta bez vlákniny minimalizuje objem stolice. Její

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Doporučený jídelníček před kolonoskopií: co jíst a čemu se vyhnout

Příběh

Ve svém příspěvku VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Ano, hrozné bolesti, záněty nervů, zimnice, zvýšená teplota,bolest hlavy,břicha...Bez výsevu nikdo nevěří...
Na zdravotnickém serveru zdraví.euro je uvedeno, cituji: Herpes zoster může mít i zcela atypický klinický obraz, kdy probíhá bez bolestí nebo bez výsevu puchýřků...
To by si měli lékaři přečíst...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viera.

Existuje, jedná sa o herpes sine herpete, diagnostikuje sa na základe sledovania protilátok virusu varicella zoster v krvi. Spôsobuje ukrutné neuralgie, trpím tým už štvrtý rok. Zistila mi to skúsená infektologička. Niektorí í lekári sa tým nezaoberajú. Je to zriedkavé ochorenie, ale existuje. Trpím nezmieriteľmými bolesťami v oblasti krčnej a hrudnej chrbtice, niekedy mávam bolesti na hrudi, pichanie v ušiach, pískanie v ušiach, pálenie pravej polovice tela. Vždy cez leto sa mi prechodne stav zlepší a na jeseň sa mi to ochorenie znova rozbehne. Trvalo veľmi dlho, kým mi toto ochorenie diagnostikovali.

Zdroj: příběh Vnitřní pásový opar

Recepty s jablečným octem vhodné při dně

Zálivka s jablečným octem a medem

Ingredience: 8 lžiček vody, 1 lžička jablečného octa, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička medu, sůl, pepř, bylinky dle chuti a možnosti

Postup: Zvolenou nakrájenou zeleninu posypeme bylinkami, podle chuti osolíme, opepříme. Ve skleničce smícháme vodu, ocet, olivový olej a med. Takto připravenou zálivkou přelijeme salát a vše dobře promícháme.

Bramborový salát

Ingredience: 50 g malých brambor ve slupce (nebo větších překrojených), 4 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce majonézy, 8 sušených rajčat, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl a pepř na dochucení

Postup: Brambory operte a uvařte do měkka. Ostrým nožem nakrájejte sušená rajčata na tenké plátky. V misce smíchejte jogurt, jablečný ocet, majonézu a podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte se sušenými rajčaty a petrželkou. Brambory nechte vychladnout a nakrájejte je na kousky velké cca 5 cm. Brambory přelijte zálivkou a promíchejte. Takto připravený salát nechte asi 20 minut odležet v lednici.

Brambory s bylinkovým dipem

Ingredience: 1 rajče, 12 středních brambor, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 kelímek zakysané smetany, 1 lžička jablečného octa, 1 salátová okurka, tymián, sůl, bazalka

Postup: Brambory omyjte, nakrájejte na půlky a povařte asi 3 minuty v osolené vodě. Mezitím si připravte marinádu. Na ni budete potřebovat olivový olej, sůl a tymián. Předvařené brambory slijte, vyskládejte na pekáč vyložený alobalem, promíchejte s marinádou a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 15 minut. Nyní si připravte dip. Do misky dejte kelímek zakysané smetany, jablečný ocet, prolisovaný česnek utřený se solí a čerstvou pokrájenou bazalku. Salátovou okurku oloupejte, podélně rozkrojte, vykrájejte středy se semínky, nastrouhejte na hrubém struhadle. Vzniklou tekutinu slijte a přidejte do dipu. Rajče omyjte, rozkrojte, vyjměte také střed se semínky a pokrájejte na drobné kostičky. Vše promíchejte a podle chuti dosolte. Slitou tekutinu z okurky nevylévejte, ale vypijte. Upečené bylinkové brambory podávejte společně s bylinkovým dipem ke grilovaným masům.

Salát z červené řepy

Ingredience: 1 velká červená řepa, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička jablečného octa, 5 sušených švestek, 1 stroužek česneku, hrst vlašských ořechů, sůl, pepř

Postup: Uvařenou červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme pokrájené sušené švestky, nasekané vlašské ořechy. Připravíme si zálivku z oleje, jablečného octa, drceného česneku, soli a pepře. Zálivkou přelijeme směs, zam

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jablečný ocet a dna

Poradna

V naší poradně s názvem POOPERAČNÍ CVIČENÍ NA HALUXY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Mlýnková.

Dobrý den,
mám po operaci haluxu - odstraněny výrustky na kostce a srovnání palce, bez šroubů a bez skob. Nyní to budou 3. týdny, lékař řekl, že po 3. týdnech si již mohu sundat obvaz a do uzavřených bot nosit prozatím i korektor.
Pan doktor říkal, že mám po sundání obvazu palec ohýbat, sám to udělal při posledním převazu, bolestí jsem myslela, že uteču, aby nezatuhl, ale i po 3 týdnech je palec stále dost bolavý, představa, že budu palec ohýbat nahoru a dolů, je pro mě docela hrozná :-).
Musím palec ohýbat i přes tuto bolest, i když to moc nejde, nebo mohu počkat, až se alespoň částečně zahojí a následně, bez větší bolesti, palec rozpohybovat ?

Moc Vám děkuji za informace
S pozdravem G- Mlýnková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Snažte se s palcem hýbat tak, aby to pro vás bylo snesitelné. Každý den pomaličku pridávejte na rozsahu. Nikam nespěchejte. Důležité je vykonávat toto cvičení pravidelně. Pomoci si můžete domácí saunou na nohy. Tu si vytvoříte tak, že si připravíte dva škopky a do jednoho napustíte ledovou vodu a do druhého velmi teplou. Nejdříve ponořte klidně obě dvě nohy do teplé vody na pět až deset minut a podle pocitu připouštějte horkou vodu. Potom ihned ponořte nohy do studené a vydržte v ní dvě až tři minuty a znovu opakujte do teplé vody. Během lázně můžete zkusit s palcem hýbat a procvičovat, určitě vám to půjde mnohem lépe. Do teplé vody si můžete přidat vonnou esenci, například eukaliptus nebo mateřídoušku. Do studené vody můžete přidat led, trochu octa a epsomskou sůl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Pooperační cvičení na haluxy

Recepty

Zde je několik osvědčených receptů...

Kvasnicová pomazánka

2 kostičky droždí, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, 1 vejce, osmahnuté kostičky z 1 rohlíku, listy čerstvého salátu, 1 polévková lžíce sekané petrželky, sůl

Na rozehřáté pánvi (s nepřilnavým povrchem) rozpustíme na oleji za stálého míchání droždí až do opětovného sražení. Přidáme vejce, osolíme a mícháme do zahoustnutí. Těsně před koncem přidáme kostičky z rohlíku. Směs klademe na talíř pokrytý listy salátu a zdobíme posypem sekané petrželky. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleným čajem.

Bramborová pomazánka

5 brambor, 1–2 lžíce oleje, sůl, kečup, sladká paprika, 1 lžíce plnotučné hořčice

Brambory uvaříme doměkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může, tak i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Recept je pro 4 osoby.

Blesková pomazánka

4 vajíčka vařená natvrdo, 25 dkg měkkého salámu, 2 větší kyselé okurky, 1 menší cibule, sůl, pepř, 1 malá majonéza

Vajíčka, salám, okurky a cibuli nastrouhat na hrubém struhadle, smíchat s majonézou, osolit, opepřit a namazat na plátky veky, ozdobit rajčetem, plátkem salátové okurky, zelenou petrželkou.

Sváteční pomazánka

2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce octa – prohřejeme, rozmícháme a necháme vychladnout

Pomeleme 50 dkg měkkého salámu (dietní, šunkový), případně nakrájíme na nudličky. Pokrájíme nadrobno 2 okurky a 1 cibuli. Přidáme vlastní majonézu (viz výše) a dochutíme (sůl, pepř, chilli). Podáváme na vece nebo jako jednohubky.

Dršťková polévka z hlívy

Na zpěněné cibulce podusíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Podusíme doměkka. Zaprášíme sladkou červenou paprikou. Zalijeme 1–1,5 l vývaru z masoxu. Vše přivedeme k varu, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a hlavně majoránkou. Můžeme a nemusíme zahušťovat jíškou.

Cuketová polévka

Polovina větší cukety, 3 papriky, 4–5 rajčat, kelímek zakysané smetany, balkánský sýr (asi 100 g), kousek feferonky, vegeta, sůl

Oloupanou cuketu nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, přidáme trochu vegety, feferonku a mírně osolíme. Vaříme asi 10 minut. Přidáme papriku nakrájenou na menší kostičky, rajčata rozkrájená na osminky a povaříme. Přidáme zakysanou smetanu, na kostičky nakrájený balkánský sýr a necháme přejít varem. Doporučená příloha je rohlík nebo celozrnné pečivo.

Nákyp z corn

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Příběh

Ve svém příspěvku JAK KOUPIM ANTIBIOTIKUM KLACID BEZ RECEPTU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Moravova.

Mám zápal plic, ale blbi doktoři me nechají chcipnout bez pomoci. Přidejte mi Klacid bez receptu, prosím.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jak koupim antibiotikum klacid bez receptu?

Jídelníček

Strava má být vyvážená. Musí obsahovat dostatek živin (sacharidů, tuků, bílkovin), vitamínů, minerálů a vlákniny. Vhodná strava by měla obsahovat 30 % tuků, z toho 2/3 tuků rostlinného původu, 50–55 % sacharidů a 15–20 % bílkovin. Pokud se aktivně věnujete sportu, ale máte sedavé zaměstnání, je doporučováno 20 % bílkovin z celkového denního příjmu energie. Na rozdíl od racionální stravy si můžete dopřát více energie. Tu lze získat z ořechů a semínek (rostlinné tuky a rostlinné bílkoviny, minerály), ryb, zejména tučných. Kromě rybího tuku, který má na organismus stejně pozitivní vliv jako rostlinné tuky, získáte rovněž kvalitní bílkoviny, některé minerály a vitamíny. Nezapomínejte na hojnou konzumaci ovoce a zeleniny (obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, některé druhy sacharidy, avokádo tuky). Maso je vhodné konzumovat libové. Tučné sice není zakázáno, ale nemělo by tvořit hlavní část stravy (obsahuje velké množství živočišných tuků, jejichž nadbytečná konzumace vede ke zvýšení hladiny celkového cholesterolu v krvi, LDL cholesterolu a ke snížení HDL cholesterolu). Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů i minerálů, vaječný žloutek sice obsahuje velké množství cholesterolu, ale kromě něj i jiné látky, které dle moderního výzkumu brzdí vstřebávání cholesterolu a tím i jeho využití v těle. Koření a bylinky jsou vhodným doplňkem jídelníčku. Snídaně má být vydatná, například pražené ovesné vločky s medem, oříšky a ovocem plus sklenice pomerančového džusu, dva kusy celozrnného pečiva nebo dva krajíce chleba s máslem či Ramou, případně jiným roztíratelným rostlinným tukem, plus sýr typu žervé, pomazánky (například sýrová, vaječná, tvarohová, tuňáková, čočková), uvařené vejce, dušená šunka a zelenina (rajče, okurka, paprika aj.). K dopolední svačině se hodí ovoce. Vstáváte-li ráno brzy a nemáte chuť na snídani, stačí sníst něco malého jako banán nebo müsli tyčinku s ovocem a čaj. Na svačinu kolem 9–10 hod jsou vhodné sendviče nebo bagety s pečeným libovým nebo rybím masem, dresinkem z bílého jogurtu a majonézy nebo ze zakysané smetany a koření a zeleninou (například ledový salát, různé druhy hlávkového salátu, rajče, paprika). Oběd by měla tvořit polévka a hlavní jídlo, příznačným doplňkem jsou kompoty nebo zelenina či zeleninové saláty. Občas si ho lze zpestřit moučníkem a kávou. Po léčbě anorexie je doporučováno sníst ke svačině před sportovním výkonem malé množství jídla jako zdroj energie, potraviny by neměly být nadýmavé (luštěniny) ani by neměly mít vysoký glykemický index, tj. sacharidovou potravinu je vhodné kombinovat s tukem a vlákninou, jelikož snižují glykemický index. Vhodný je například tvaroh s ovocem a jeden kus celozrnného

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Anorexie

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY A KÁVA BEZ KOFEINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Je možné pít kávu bez kofeinu při zvýšené kyselině močové ?
Nebo obsahuje stejně vysoké množství purinů jako běžná káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kávu je možné pít bez problémů i při dně. Podle jedné americké studie, která probíhala na 14 tisících lidech, se zjistilo, že káva dokonce snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. Vysoké hladiny kyseliny močové způsobují dnu. Podle této studie byly účinky podobné pro kávu s i bez kofeinu. Bezpečné množství kávy při dně jsou 3 šálky za den.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kuskus obsah purinů

Jídelníček

Strava při léčbě mentální anorexie má být vyvážená. Musí obsahovat dostatek živin (sacharidů, tuků, bílkovin), vitamínů, minerálů a vlákniny. Konkrétně by vyvážená strava měla obsahovat 30 % tuků (z toho 2/3 tuků rostlinného původu), 50–55 % sacharidů a 15–20 % bílkovin. Energii lze získat z ořechů a semínek (rostlinné tuky a rostlinné bílkoviny, minerály) a z ryb (zejména tučných; z ryb se získávají též kvalitní bílkoviny, některé minerály a vitamíny). Dále se doporučuje častá konzumace ovoce a zeleniny (obsahují vlákninu, vitamíny a minerály; ovoce a některá zelenina obsahují též sacharidy, avokádo i tuky). Co se týče masa, mělo by se konzumovat převážně maso libové. Tučné maso sice zakázáno není, ale nemělo by tvořit hlavní část stravy, protože obsahuje velké množství živočišných tuků a nadměrná konzumace těchto tuků způsobuje zvýšení hladiny celkového cholesterolu v krvi. Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů i minerálů (vaječný žloutek sice obsahuje velké množství cholesterolu, avšak kromě něj obsahuje i jiné látky, jež dle moderního výzkumu brzdí vstřebávání cholesterolu a tím i jeho využití v těle). Koření a bylinky pak představují vhodný doplněk jídelníčku.

Snídaně má být vydatná, jelikož je to start do nového dne. Ke snídani jsou vhodné například pražené ovesné vločky s medem, oříšky a ovocem a k tomu 1 sklenice pomerančového džusu. Nebo 2 kusy celozrnného pečiva či 2 krajíce chleba potřené máslem nebo roztíratelným rostlinným tukem a doplněné sýrem typu žervé nebo pomazánkou (například sýrovou, vaječnou, tvarohovou, tuňákovou, čočkovou) nebo uvařenými vejci či dušenou šunkou a zeleninou (rajče, okurka, paprika a podobně). K dopolední svačině je vhodné samotné ovoce, případně ovocný salát. Vstáváte-li ráno brzy a nemáte-li chuť na vydatnou snídani, měli byste sníst alespoň něco malého, například banán nebo müsli tyčinku s ovocem a vypít čaj. Ke svačině kolem 9. či 10. hodiny jsou potom vhodné různé sendviče nebo bagety s pečeným libovým masem nebo rybím masem, dresinkem z bílého jogurtu a majonézy nebo ze zakysané smetany a koření a se zeleninou (ledový salát, různé druhy hlávkového salátu, rajče, paprika). Oběd by měla tvořit polévka a hlavní jídlo, vhodný doplněk představují ovocné kompoty nebo zelenina či zeleninové saláty. Občas si lze oběd zpestřit moučníkem a kávou. Po léčbě anorexie je dobré sníst ke svačině před sportovním výkonem malé množství jídla jako zdroj energie, jídlo by však nemělo být nadýmavé (ne luštěniny a podobně) ani by nemělo mít vysoký glykemický index (sacharidovou potravinu je vhodné kombinovat s tukem a vlákninou, jelikož vláknina a tuk snižují glykemic

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak překonat anorexii

Příběh

Ve svém příspěvku ZUBAŘI - KATEGORIE ŠMEJDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Další kategorie šmejdů !
Pět minut práce, ale odborné, 1 gram bílé plomby, celková doba max. 15 minut, cena 800 Kč. Za co ? Kdo stanovil takovou zlodějnu?
Honza M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Chrpa.

Nepřiměřeně drahé jsou nejen bílé plomby, ale i u starších lidí částečné náhrady, které VZP nehradí /nebo jen částečně/. Je skutečností, že se seniorům i při nejlepší péči zuby kazí, vypadávají, nebo musí být vytrženy. Bez zubů, nebo bez jejich náhrady je zdraví těchto seniorů ohroženo - nedokonalé přijímání potravy a s tím související zažívací a další zdravotní potíže. Jejich léčení pak stojí stojí daleko více. Většina seniorů s současné ekonomické situaci na drahé implantáty a další novodobé materiály finančně nedosáhne. A levnější materiály zubaři nejsou ochotni nabízet. O to by se měla zajímat stomatologická komora a pojišťovny. Nebo jim jde jen výši zisku bez ohledu na kom to získají?

Zdroj: příběh Zubní náhrady ceník

Babské rady na pleť

Rady pro kránou pleť (jak mít krásnou pleť). Mít krásnou pleť není zas tak těžké a finančně náročné, pokud využijete níže uvedené rady. Domácí pleťové masky si jednoduše vyrobíte doma, většinu ingrediencí obvykle máme, stačí si jen vybrat tu pravou masku pro vaši pleť. Máte mastnou pleť, nebo spíše sušší? Chcete pleť vyživit, nebo zjemnit vrásky? Trápí vás akné, vyrážky? Vyberte si tu nejvhodnější z následujících masek a vyzkoušejte blahodárné účinky domácí péče.

Banán a med

Banán dodává pleti vláhu, zpevňuje ji a posiluje, vyživuje a zjemňuje. Maska z banánu a medu je levná, snadná a pleti jednoznačně prospěje. Budete potřebovat 1 banán, 1 lžíci medu a šťávu z citronu. Banán rozmačkejte a smíchejte s medem. Přidejte lžičku citronové šťávy a chvíli nechejte odstát. Poté naneste na pleť a nechte působit 15 až 20 minut. Smyjte teplou vodou.

Syrovátková výživná a vyhlazující pleťová maska

3 lžíce sušené syrovátky, 2 lžíce medu a trošku vody smíchejte na hustou kaši, vodu přilévejte po troškách, ať směs nakonec není moc řídká. Nechte působit do zaschnutí, asi 10 minut. Opatrně smyjte, maska má i peelingový efekt.

Jogurtová maska

Naneste na pleť přírodní bílý jogurt (bez dalších přísad) a nechte působit několik minut. Poté si obličej opláchněte čistou vodou. Můžete používat i denně. Maska dodá pleti zdravý vzhled a výbornou hydrataci.

Pleťová maska z vlašských ořechů pro krásnou a hebkou pleť

Rozdrcené 2 kusy vlašských ořechů smíchejte s 1 lžící sladké smetany a 1 čajovou lžičkou medu. Masku naneste nebo jemně vmasírujte na očištěnou pleť a nechte působit asi 10–15 minut, poté spláchněte vodou.

Na pigmentové skvrny se dle osvědčených starých lidových rad užívá:

  • odvar ze svízele
  • svízelová mast
  • čerstvá šťáva z měsíčku zahradního (získáte lisováním)
  • odvar z měsíčku lékařského
  • mast z měsíčku lékařského
  • čerstvá šťáva ze svízele (získáte lisováním)
  • citronová šťáva (kdo má citlivou pokožku, může ho dráždit) – někdy se míchá s jogurtem
  • kurkuma s trochou smetany, mléka nebo podmáslí
  • šťáva z netřesku střešního
  • švédské kapky
  • esence ze zeravu západního (neem)

Pigmentové skvrny se mohou objevit u citlivých osob vlivem nadměrného slunečního záření, užíváním hormonální antikoncepce, dále mohou zůstat tmavé flíčky po akné, v důsledku hormonálních změn, v těhotenství se často objevuje na tvářích takzvaná motýlí maska (ta ale většinou sama zmizí), dále hnědé flíčky vznikají stářím.

Pozor při užívání bylinkového čaje z třezalky, třezalka způsobuje u citlivých osob fotosenzibilitu a kůže může zhnědnou

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady - krása

Příběh

Ve svém příspěvku BACTROBAN BEZ RECEPTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Václavek.

Dobrý den.
Nějak jsem nepochopil článek "Bactroban bez receptu", kde se dočtu, že mast
je pouze na lékařský předpis.
Co tím chtěl básník říci?
Václavek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindra.

No a cos čekal? Dozvěděl ses, že Bactroban bez receptu sehnat legálně nejde. A nelegální nabídky na prodej léku bez receptu nemůžeš od seriózních webů očekávat. Obchodování s léky mimo síť lékáren je v ČR zakázané a porušení zákazu se považuje za trestný čin.

Zdroj: příběh Bactroban bez receptu

Recepty s grapefruitem

Banánový džem s grapefruitem

Ingredience: 850 g rozmačkaných banánů, šťáva z 1 grapefruitu (cca 150 ml), 1/8 litru vody, 1 Gelfix 2 : 1, 500 g cukru, 2 polévkové lžíce rumu

Postup: Rozmačkané banány, šťávu z grapefruitu a vodu důkladně promícháme. Gelfix smícháme se 2 lžícemi cukru. Přidáme k banánům, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 1 minutu. Potom přisypeme zbytek cukru, opět přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Nakonec vmícháme rum.

Ihned plníme do sklenic, které na 10 minut otočíme dnem vzhůru.

Kuřecí salát s grapefruitem

Ingredience: 1 pečené kuře, 3 grapefruity, 2 zelené papriky, 1 stroužek česneku, sůl, 1 lžíce cukru krupice, 2 hlávkové saláty, 250 ml kysané smetany, nať koriandru

Postup: Upečené a vychladlé kuře zbavíme kůže, vykostíme a maso nakrájíme na kostičky. Grapefruit oloupeme, rozdělíme na dílky, z nichž pečlivě sloupneme slupku a každý dílek rozdělíme ještě na třetiny. Z paprik odstraníme jádřince, spaříme je horkou vodou a sloupneme z nich slupku. Potom je také nakrájíme na kostičky a přidáme k masu a grapefruitům. Směs osolíme, přidáme cukr a prolisovaný česnek a promícháme. Necháme chvíli proležet v chladnu. Servírujeme na talířcích, na které jsme předtím naaranžovali listy hlávkového salátu. Ozdobíme zakysanou smetanou, smíchanou se sekaným koriandrem.

Poznámka: Salátu je poměrně hodně a je to docela svěží letní večeře pro celou rodinu.

Steaky z lososa s grapefruitem

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 a 1/2 šálku jemně nasekané cibule, 1 šálek grapefruitového džusu, 4 steaky z lososa (bez kůže), 2 čerstvé grapefruity (oloupané a rozdělené na dílky)

Postup: Olivový olej rozehřejeme na pánvi. Vsypeme cibuli a krátce osmahneme. Přidáme osolené steaky z lososa a několik kousků grapefruitu, krátce z obou stran osmahneme, podlijeme grapefruitovým džusem a dusíme na mírném plameni, dokud není maso hotové. Podáváme obložené zbytkem nakrájených grapefruitů. Podávejte s celozrnným pečivem nebo kopečkem uvařené rýže a dušenou zeleninou.

Mojito s grapefruitem

Ingredience: 4 cl světlého rumu Bacardi Carta Blanca, 1 limetka, 10 lístků máty peprné, třtinový cukr, 4 plátky grepu, 5 cl Mattoni

Postup: Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, grep, mátu, třtinový cukr. Rozmačkáme. Po okraj sklenice nasypeme drcený led, nalijeme světlý rum a dolijeme Mattoni.

Ovocný dezert s grapefruitem

Ingredience: 440 ml smetany ke šlehání, 2 ks pomeranče, 400 g hroznového vína, 1 balíček vanilkového cukru, 4&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Grapefruit jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava.

Dobrý den,potřebovala bych poradit.Užívám warfarin,ale také bych chtěla něco shodit.Pokud nabudu držet dietu,tak se neunesu.Vím že nesmím byliny.Snídám choco lite,je to kakao,ale obsahuje spirulinu.Nechci něco pokazit,prosím poraďte.Děkuji Svatava

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spirulina je zelená řasa a 100 gramů obsahuje 25 mikrogramů vitamínu K. Na den máte limit 90 mikrogramů vitamínu K. Takže normálně setrvejte v užívání spiruliny, ale musíte ji vzít každý den bez přestávek. Zároveň si nechte co nejdříve změřit srážlivost krve INR. Po vysazení spiruliny kontrolu INR opakujte.
K tomu hubnutí. Přizpůsobte si jídelníček tak, abyste kalorická jídla, která máte ráda, jedla ráno a k obědu. Odpoledne a večer již jezte jen libové maso nebo různě ochucený tvaroh, jogurt vše bez příloh, pečiva a bez ovoce. Zařaďte zdravý pohyb, třeba běh na orbitreku každý den alespoň hodinu. Místo výtahem choďte po schodech. Podnikejte co vás baví, třeba výlety do přírody, abyste neměla čas myslet na jídlo. NEJEZTE U TELEVIZE!!! Nepijte sladké vody ani alkohol.
Jídelníček si vytvořte na 10 dní a ten třikrát po sobě opakujte. Po každé změně jídelníčku si nechte jedenáctý den změřit INR. Tím se ujistíte, že máte srážlivost v pořádku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Marie Svobodová


bez sacharidové potraviny
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
bez tinktura
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>