Význam polibků
Polibek na znamení úcty: Jako pozdrav na přivítání se v Evropě vyvinulo políbení podané ruky nadřízeného, milostpána, vladaře. Z toho vznikl i slovní (nyní již zastaralý) pozdrav „Ruku líbám“. Políbení podané ženské ruky mužem je v Česku spíše výjimečným a vysoce zdvořilým pozdravem, ale například v Polsku naprosto běžným, rozšířeným až závazným. V křesťanských církvích se používá podobný polibek na znak společenské (například církevní) hodnosti – papežský, biskupský nebo kardinálský prsten. Rovněž se takto uctivě líbají a zdraví i jiné symboly, například kříž jako znak víry, vojenské zástavy, zem a podobně.
Milostný polibek: Jako výraz romantického citu a sexuální přitažlivosti bývá polibek delší a intenzivnější, například francouzský polibek nebo hlazení rty. Takové líbání je obvyklou součástí pettingu a milostné předehry. Po zvláště intenzivním polibku na kůži mimo úst zůstává modřina, zvaná lidově cucflek. Francouzský polibek je akt, při němž se do líbání zapojí i jazyk, který vnikne do (pootevřených) úst partnera. Bývá považován za analogii pohlavního styku. Pro francouzský polibek existoval koncem středověku i výraz florentinský polibek, a byl katolickou církví i v manželství považován za závažný hřích. V pohádkách má (zejména milostný) polibek, obvykle zpravidla příznivý, zázračný účinek, například políbením žáby se zlomí kletba a promění se v krásného prince nebo spící Růženka procitne z věčného spánku.
Svatební polibek: Polibek je také součástí svatebního obřadu, je jeho vrcholem, kdy po potvrzení vůle snoubenců uzavřít manželství se novomanželé – zpravidla na výzvu sezdávajícího po jeho potvrzení vzniku svazku – políbí poprvé jako manželé.
Polibek smrti: Formou polibku se v legendách a pohádkách přenášelo zlé kouzlo, prokletí, často způsobující smrt políbeného. Polibek smrti zavedli také v mafii – gangsteři tak dávali člověku najevo, že se ho budou snažit zabít všemi možnými prostředky. Je odvozen z Nového zákona, kde zrazuje Jidáš Ježíše Krista biřicům právě polibkem.
Zdroj: článek Pusa na čelo
Poradna
V naší poradně s názvem OBSAHUJE RÝŽOVÝ CHLEBÍČEK CELOZRNNÝ PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanyna.
mám dotaz obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny mám DNU
děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Bohužel rýžový chlebíček obsahuje zvýšené (nikoliv vysoké) množství purinů a při dně se konzumuje jen střídmě. V jídelníčku ho můžete nahradit vařeným bramborem.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny
Kuchařka pro jaterní dietu – recepty
Citrónové biftečky
Přísady: 10 dkg mletého hovězího a telecího masa, sůl, citrónová šťáva a kůra, 1 lžíce vody, 1 dkg másla
Maso umeleme, osolíme a okořeníme citrónovou šťávou a kůrou. Směs ušleháme a přidáme lžíci studené vody. Znovu ušleháme a potom vytvoříme dva menší bifteky. Upečeme je na suché teflonové pánvi po obou stranách, podlijeme a dusíme doměkka. Na talíři bifteky polijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bramborovou kaší.
Těstoviny s cuketovou omáčkou
Přísady: 160 g těstovin, 1 střední cuketa (tykev), 4 rajčata, ¼ čínského zelí, 2 lžíce hladké mouky, strouhaný eidam, pažitka, petržel
Na kousky nakrájenou cuketu a čínské zelí hodíme do hrnce, jemně okořeníme, podlijeme a dusíme. Po chvíli přidáme rajčata. Až bude zelenina měkká, zahustíme moukou a okořeníme dle chuti. Na uvařené těstoviny dáme omáčku, posypeme strouhaným netučným sýrem a už si můžeme pochutnávat na jídle, které je vhodné pro jaterní dietu.
Sázavský guláš
Přísady: 200 g zadního hovězího masa, 20 g oleje, 50 g pórku, 100 g rajčat, 10 g hladké mouky, mletá paprika, zelená petrželka, sůl
Na oleji osmažíme maso nakrájené na kostky, přidáme pórek, mletou papriku, krátce osmahneme, mírně podlijeme vodou, osolíme a dusíme téměř doměkka. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme, nakrájíme, přidáme k masu a dodusíme. Nakonec necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme ji moukou, podlijeme a povaříme. Dochutíme solí a najemno nakrájenou zelenou petrželkou.
Zapečená brokolice se sýrem
Přísady: 400 g brokolice, 20 g hladké mouky, 2 bílky, 200 ml mléka, 100 g eidamu, sůl, petrželka, 5 g oleje na vymazání formy
Brokolici rozebereme na růžičky a spaříme ve vroucí vodě. Mouku opražíme nasucho, za stálého míchání zředíme mlékem a uvaříme bešamel. Bešamel necháme za občasného míchání vychladnout, pak vmícháme bílky, nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou petrželku a mírně osolíme. Zapékací formu vytřeme olejem, vložíme brokolici, přelijeme bešamelem a zapečeme v troubě.
Tvarohové kuličky s jahodovou kaší
Přísady: vejce, 100 ml mléka, 140 g netučného měkkého tvarohu, 50 g hrubé mouky, 200 g veky nebo 4 rohlíky, 250 g jahod, 20 g cukru (nebo dětská jahodová přesnídávka), sůl
Veku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a počkáme, až se mléko vsaje. K namočené vece přidáme mouku, vejce, tvaroh, špetku soli a uhněteme těsto. Z těsta vytvoříme kličky, které vaříme zvolna 5 minut ve vroucí vodě. Uvařené kuličky scedíme a necháme okapat. Na talíři kuličky přelijeme rozmačkanými jahodami s cukrem nebo dětskou přesnídávkou s ja
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Jaterní dieta
Příběh
Ve svém příspěvku HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Kovářová.
Hodnoty laboratorního vyšetření krve jsou:
Diabetologický soubor-P-Glukóza = 7,97 mmol/l. Poraďte, jak se stravovat, aby se tyto hodnoty snížily. Nesouvisí tato hodnota s onemocněním slinivky břišní ???
Děkuji za odpověď. M.Kovářová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera.
Snížení hladiny cukru moll je jednoduchý,jsem diabetik 10let, taky mě hladina lítaly i výše,dnes vím. že nesmíte tučné maso vc.kuze i v . kuřecího, příloha jeden plátek knedlíků/jeden brambor/ t čtvrt sáčku rýže
těstoviny vařené půl naběračky, žádné buchty a.p. jen ovesné sušenky, oves
do jogurtu, BeBe sušenky jim obálky dva ks odp.svacina,rýžový chlebíček jeden a.p. uzeninu nemastnou raději kvalitní šunku neomezené množství příloha jeden ks žitný chléb nebo rohlík, ovoce pozor na jablka mají moc cukru tak jen půlku to stejně banán,nejlíp když si najdete kalorickou tabulku jídel pro diabetiky i já jsem začínala jíst podle těchto tabulek,hodně úspěchů, Věra
Zdroj: příběh Hladina cukru v krvi - tabulka
Účinky zázvoru
Zázvor je tisíce let na celém světě známý jako lék při různých zažívacích potížích, od plynatosti až po těžké nevolnosti a zvracení. Používá se i ke zmírnění potíží při nachlazení a při artritických bolestech. Moderní výzkum jeho aktivních složek potvrzuje účinnost tohoto dávného léčebného prostředku. Zázvor působí především v zažívacím ústrojí, zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny. Proto je někdy podáván místo léků potlačujících nevolnost s nucením na zvracení, které mohou ovlivnit centrální nervový systém a působit ospalost. Podle studie u žen, jež prodělaly laparoskopii nebo větší gynekologickou operaci, podání 1 g zázvoru před zákrokem dokázalo výrazně snížit pooperační nevolnost a zvracení, dosti časté vedlejší příznaky podaných anestetik a jiných léků užívaných při operacích. Pomáhá rovněž při stavech nevolnosti vyvolaných chemoterapií. Účinek proti nevolnostem všeho druhu zázvor předurčuje ke zklidňování stavů závrati, poměrně častých u starších pacientů. Již léta je běžným lékem lidové medicíny k tišení žaludečních obtíží. Nastrouhaný čerstvý zázvor nebo obsažený v doplňcích slouží jako prostředek proti plynatosti. Jeho protizánětlivé a analgetické účinky mohou pomáhat utišit svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů. Ve studii u sedmi žen s revmatickou artritidou (autoimunním onemocněním charakterizovaným těžkými zánětlivými projevy v kloubech) denní dávka 5 až 50 g čerstvé bylinky nebo tobolek o obsahu 1 g práškového zázvoru zmenšila bolesti kloubů i ostatní projevy zánětu. Zázvor a jeho protizánětlivé vlastnosti vedou k předpokladu, že by mohl pomoci zmírňovat křeče průdušek při nachlazení a chřipce.
Staří Řekové hodnotili zázvor jako podpůrný prostředek pro trávení tak vysoce, že ho přimíchávali do chleba a připravovali tak první zázvorový chlebíček. Mnozí lidoví léčitelé doporučují ke zmírnění bolesti na prsou při nachlazení a chřipce žvýkání čerstvého zázvoru, pití zázvorového čaje nebo lžíci medu s vymačkanou šťávou z jeho kořene.
Zdroj: článek Zázvor a ženšen
Výběr potravin
Strava je individuální – jednoznačný jídelníček nelze určit, níže tedy naleznete spíše obecná doporučení.
- Pečivo: suchary, veka, rohlíky netučné, piškoty, starší vánočka.
- Mléko a mléčné výrobky: mléko nepodáváme jako samostatný nápoj. Pokud snášíte mléčné výrobky, používejte nízkotučné sýry, krájený sýr, netučný tvaroh, nízkotučný bílý jogurt s živou kulturou.
- Polévky: vývary z hovězího nebo drůbežího masa, ze kterého odstraníme viditelný tuk, doplníme rýží, těstovinou, kapáním. Polévky obilninové, rozmixované bramborové, zeleninové, žemlové.
- Maso: libové hovězí, vepřové, telecí, kuřecí, krůtí, králičí, filé, kapr, šunka, také klokaní, pštrosí, losos, treska.
- Přílohy: dušená rýže, těstoviny, jemný knedlík, bramborová kaše.
- Omáčky: rajská, koprová (při snášenlivosti mléka), dietní svíčková s prolisovanou zeleninou.
- Tuky: čerstvé máslo na pečivo nebo na omaštění pokrmu, olivový olej.
- Vejce: jako samostatný pokrm nepodáváme, k přípravě jídel používejte celá vejce v menším množství.
- Ovoce: výběr je velmi úzký, ze syrových druhů můžeme podat pouze zralé banány. Jablka, broskve a meruňky zbavíme jader a slupek, dusíme a prolisujeme.
- Zelenina: nepoužíváme syrovou, nejvhodnější je vařená mrkev, jemně nastrouhaná nebo rozmixovaná. Celer, petržel, špenát, hlávkový salát jemně krájený.
- Koření: pokrmy mírně solíme, kořeníme jemně mletým kmínem nebo vývarem z kmínu, koprem, petrželovou natí, vanilkou, citronovou šťávou. K ochucení jídel je možné použít kořenicí přípravky Vegi-vegi a Family-vegi. Vhodné bylinky či koření jsou bazalka, dobromysl (oregano), fenykl, kmín, koriandr, majoránka, máta, mateřídouška, meduňka, pažitka, petrželka, pomerančová kůra, puškvorec, rozmarýn, saturejka, tymián, muškátový oříšek, paprika sladká, skořice. Pro zastření chuti a vůně některého jídla můžeme použít i výraznější koření (například do pomazánek dáme česnek, hořčici, kyselou okurku, kečup, cibuli, citronovou šťávu a podobně).
- Moučníky: podáváme v omezeném množství, nepoužíváme těžké, máslové krémy. Vhodné jsou piškotová roláda s džemem, piškotová bublanina s meruňkami, piškot s citronovou polevou, bílkový chlebíček, ovocné řezy se želatinou, ovocný kysel, při snášenlivosti mléka vanilkový krém, bílková pěna šlehaná s džemem, tvarohový krém šlehaný s džemem, sněhové pečivo.
Zdroj: článek Dieta po odstranění polypů tlustého střeva
Jídelní lístek při dně
Na internetu, ale i u výživových poradců naleznete vhodné kombinace a tipy pro zdravé stravování při dně. Sami si musíte odzkoušet, co pro vás bude nejvhodnější.
Tip na jídelníček
1. den:
- snídaně: tofu, zelenina, sójový rohlík
- svačina: banánové smoothie s kefírem
- oběd: dušený losos s grilovanou zeleninou
- svačina: celozrnný chléb s řepnou pomazánkou
- večeře: grahamové těstoviny s bazalkovým pestem a parmazánem
2. den:
- snídaně: celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka
- svačina: ovocný salát s bílým jogurtem
- oběd: pohanka s opékanými kuřecími prsy a zeleninou
- svačina: kefír
- večeře: brokolicová polévka s krutony
3. den:
- snídaně: omeleta s ředkví a grahamovým rohlíkem
- svačina: mrkvovo-jablečná šťáva
- oběd: dýňový „prívarok“ s volským okem
- svačina: tvaroh s ovocem
- večeře: zapékaný květák s vařenými bramborami
4. den:
- snídaně: nízkotučný bílý jogurt s ovesnými vločkami, maliny
- svačina: oříšky
- oběd: vařená kuřecí prsa s celerovými hranolky
- svačina: vejce natvrdo, zelenina
- večeře: grilovaný kapr, pečená zelenina
5. den:
- snídaně: rýžový chlebíček s cottage
- svačina: třešně
- oběd: kuřecí prsa plněná sýrem, pečené celerové hranolky
- svačina: smoothie s acidofilním mlékem a malinami
- večeře: celozrnný toast s tuňákovou pomazánkou a rajčetem
6. den:
- snídaně: celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka
- svačina: ovocný salát s bílým jogurtem
- oběd: pohanka s opékanými kuřecími prsy a zeleninou
- svačina: kefír
- večeře: brokolicová polévka s celozrnnými krutony
Zdroj: článek Doporučená dieta při dně
Příklad vzorového jídelníčku na pět dní
1. den:
- snídaně: nízkotučný bílý jogurt s ovesnými vločkami, maliny
- svačina: oříšky
- oběd: vařená kuřecí prsa s celerovými hranolky
- svačina: vejce natvrdo, zelenina
- večeře: grilovaný losos, pečená zelenina
2. den:
- snídaně: celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka
- svačina: ovocný salát s bílým jogurtem
- oběd: pohanka s opékanými kuřecími prsy a zeleninou
- svačina: kefír
- večeře: brokolicová polévka s krutony
3. den
- snídaně: rýžový chlebíček s cottage sýrem
- svačina: třešně
- oběd: kuřecí prsa plněná sýrem, pečené celerové hranolky
- svačina: smoothie s acidofilním mlékem a malinami
- večeře: celozrnný toast s tuňákovou pomazánkou a rajčetem
4. den:
- snídaně: omeleta s ředkví a grahamovým rohlíkem
- svačina: mrkvovo-jablečná šťáva
- oběd: dýňový prívarok s volským okem
- svačina: tvaroh s ovocem
- večeře: zapékaný květák s vařenými bramborami
5. den
- snídaně: tofu, zelenina, sójový rohlík
- svačina: banánové smoothie s kefírem
- oběd: dušený losos s grilovanou zeleninou
- svačina: celozrnný chléb s řepnou pomazánkou
- večeře: grahamové těstoviny s bazalkovým pestem a parmazánem
Zdroj: článek Jídelníček při dně
Rozdělení potravin dle glykemického indexu (GI)
1. Potraviny s nízkým faktorem GI (nižším než 55):
- těstoviny, grapefruity
- jablka a jablečná šťáva, nízkotučné jogurty
- čočka, ovocný chlebíček
- hrušky, pečené fazole
- pomeranče a pomerančová šťáva, hořká čokoláda
2. Potraviny se středním faktorem GI (55–70):
- rýže basmati, sladká kukuřice
- banány, ananas
- ovesné vločky, bílý cukr
- nealkoholické nápoje
3. Potraviny s vysokým faktorem GI (nad 70)
- chléb (bílý nebo celozrnný), med
- pečené brambory, bramborová kaše
- kukuřičné vločky, bílá rýže (lepivá rýže)
- bramborové hranolky
Zdroj: článek Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji