BOJOVNICE RYBA je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Žena ve znamení Berana ze všeho nejvíce potřebuje výzvu: ve vztazích, v lásce, v práci. Je dynamická, energická a obvykle má pocit, že je tím, kdo přináší změny. Má ráda vliv a soutěživost, vždycky si o sobě myslí, že vyhraje. Jde o první znamení zodiaku, je řízeno Marsem, bohem války, který ovlivňuje mužskou část ženiny osobnosti.
Žena Beran, muž Ryba
Žena narozená ve znamení Berana potřebuje sebevědomého, silného a energického muže. A to muž Ryba opravdu není. Ve vztahu ona Beranka a on Ryba často dochází k výměně rolí. Ona funguje v rodině jako muž, on se spíš stará o rodinný krb. V sexu by to ale mohlo klapat, Berance se bude líbit citlivost a něžnost Ryb. A také bohatá sexuální fantazie.
Zdroj: článek Žena ve znamení beran
Poradna
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.
Chcela by som vedieť presne, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nevhodné pri zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďakujem
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pro snížení kyseliny močové se vyhněte těmto potravinám:
- Pivní a obilné alkoholické nápoje (jako je pivo, vodka a whisky);
- Maso, jehněčí a vepřové maso;
- Vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a maso ze žláz, jako je brzlík nebo slinivka břišní;
- Mořské plody, zejména měkkýši, jako jsou krevety, humři, mušle, ančovičky a sardinky;
- Výrobky s vysokým obsahem fruktózy, jako je limonáda a některé džusy, cereálie, zmrzlina, cukrovinky a rychlé občerstvení.
Nejlepší potraviny pro dietu u dny:
- Nízkotučné mléčné výrobky, jako jsou jogurty a odstředěné mléko;
- Čerstvé ovoce a zelenina;
- Ořechy, arašídové máslo a různá semínka;
- Kvalitní tuk a olej;
- Brambory, rýže, chléb a těstoviny;
- Vejce (s mírou);
- Maso, jako je ryba, kuře a červené maso, je dobré s mírou (kolem 120 až 160 gramů denně).
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Nemoc dna a zakázané potraviny
Tabulka
Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)
Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.
Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).
Legenda k tabulce
1 = Adenin v mg na 100 g potraviny
2 = Guanin v mg na 100 g potraviny
3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny
4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny
5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny
6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny
7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny
NU = NU
Potravina
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
Obilniny a rýže
|
Chlebová mouka
|
12,2
|
13,6
|
0
|
0
|
25,8
|
30,3
|
Velmi nízká
|
Ječmen
|
21,6
|
22,7
|
0
|
0
|
44,3
|
52,1
|
Velmi nízká
|
Mouka na sladké pečivo
|
8,1
|
7,6
|
0
|
0
|
15,7
|
18,5
|
Velmi nízká
|
Mouka na pečivo
|
12,2
|
13,6
|
0
|
0
|
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Tabulka potravin s puriny
Vzorový jídelníček na 1 týden
Abychom vám pomohli začít, zde je ukázkový plán ketogenní diety na jeden týden:
pondělí
- snídaně: vegetariánské a vaječné muffiny s rajčaty;
- oběd: kuřecí salát s olivovým olejem, sýrem feta, olivami a přílohovým salátem;
- večeře: losos s chřestem vařeným na másle.
úterý
- snídaně: vejce, rajčata, bazalka a špenátová omeleta;
- oběd: mandlové mléko, arašídové máslo, špenát, kakaový prášek a koktejl ze stévie (další keto smoothies zde) s nakrájenými jahodami;
- večeře: sýrovo-skořápkové tacos se salsou.
středa
- snídaně: chia pudink z ořechového mléka přelitý kokosem a ostružinami;
- oběd: avokádový krevetový salát;
- večeře: vepřové kotlety s parmazánem, brokolicí a salátem.
čtvrtek
- snídaně: omeleta s avokádem, salsou, paprikou, cibulí a kořením;
- oběd: hrst ořechů a celerových tyčinek s guacamole a salsou;
- večeře: kuře plněné pestem a smetanovým sýrem a příloha grilované cukety.
pátek
- snídaně: řecký jogurt s plnotučným mlékem bez cukru s arašídovým máslem, kakaovým práškem a lesním ovocem
- oběd: tacos z mletého hovězího, salátu s nakrájenou paprikou;
- večeře: naložený květák a rozmixovaná zelenina.
sobota
- snídaně: tvarohové palačinky s borůvkami a přílohou grilovaných žampionů;
- oběd: cuketový a řepný „nudlový“ salát;
- večeře: bílá ryba pečená na olivovém oleji s kapustou a opečenými piniovými oříšky.
neděle
- snídaně: smažená vejce s houbami;
- oběd: nízkosacharidové sezamové kuře a brokolice;
- večeře: boloňské špagety.
Vždy se snažte zeleninu a maso dlouhodobě střídat, protože každý druh poskytuje jiné živiny a zdravotní přínosy.
Zdroj: článek Co je tuková dieta?
Zdravá strava
Plnohodnotná a pestrá strava může velmi ovlivnit kvalitu a délku života, samozřejmě v kombinaci s vhodným cvičením. Proto přináším pár rad k sestavení správného jídelníčku.
Základní pravidla zdravého jídelníčku
- Upřednostňovat bíle maso (ryba, drůbeží bez kůže, králík) nad červeným, když už maso hovězí či vepřové, tak s nízkým obsahem tuku (například hovězí bok či kýta). Vejce maximálně 2 ks týdně.
- Cukry převážně přírodního původu (ovoce), pozor na skryté cukry (například 1 kus sladkého pečiva obsahuje 25 g cukru, 180 ml Coca Coly 17,5 g cukru).
- Vyvarovat se průmyslově vyráběným pokrmům (bujónové kostky, ochucené přísady, nakládaná zelenina, salátové zálivky, uzeniny, masové konzervy, solené oříšky).
- Mléko a mléčné výrobky převážně s nízkým obsahem tuků, preferovat kysané mléčné výrobky.
- Solit velmi opatrně, upřednostňovat zelené natě před kořením s obsahem soli.
- Hojnost ovoce a zeleniny. Denně konzumovat převážně syrovou zeleninu a ovoce. Denní přísun by měl činit minimálně 500 g (5 porcí).
- Omezit příjem bílého pečiva a zvýšit konzumaci celozrnných výrobků (neloupaná rýže, celozrnné těstoviny apod.).
- Tekutiny převážně bez přidaného cukru, množství záleží na fyzické aktivitě, optimálně 2–3 litry.
- Zařadit do jídelníčku luštěniny (fazole, čočka apod.). Preferovat rostlinné tuky nad živočišnými. Vynikající je olivový olej. Pozor na skryté tuky (oříšky, uzeniny, sýry, čokoláda apod.).
- Jíst několikrát denně, tzn. jídlo rozdělit na 5–6 porcí (snídaně by měla činit přibližně 800 kJ, přesnídávka 400 kJ, oběd 1 400 kJ, svačina 400 kJ a večeře 1 000 kJ).
- Jídlo nekonzumovat ve spěchu.
Zdroj: článek Zdravá strava
Bodová dieta recepty
SNÍDANĚ: 2–3 plátky knäckebrotu, na něj namazáno cokoli (Rama, plátkovaný sýr, mazací sýr, lučina, pomazánkové máslo aj., prostě vše, co jste zvyklí mazat na chleba).
SVAČINA: Banán, jogurt (můžete i nízkotučný), vločky do bílého jogurtu s medem, jablko atd.
OBĚD: Bez polévky. Bílé maso s rýží nebo těstovinami. Krůtí maso je výtečné a nahradí vepřové.
SVAČINA: Zelenina, můžete chroupat mrkev, dát si okurkový salát s jogurtem, směs čerstvé zeleniny, kterou najdete doma – pokrájená a posypaná tvrdým sýrem anebo zalitá jogurtem.
Večeře: Kysané zelí, celozrnný rohlík, slunečnicový chleba, doma upečený nebo jiný, salátek.
Pangasius s cuketou a žampiony
Ingredience: pangasius, cuketa, žampiony, česnek, koření na ryby, citron
Příprava: Pangasia pokapeme citronem, necháme chvilku uležet, posypeme kořením na ryby. Plátky opečeme na polévkové lžíci oleje, poté vyndáme a ve výpeku opražíme cuketu a na plátky nakrájené žampiony, přidáme rozmačkaný česnek. Směs zeleniny zalijeme mlékem, ne smetanou, a pět minut povaříme.
Zeleninová a bramborová jídla:
- Plněná paprika s omáčkou 4
- Plněný zelný list s omáčkou 5
- Grilovaná zelenina 3
- Grilované hřiby 3
- Špenátová omáčka 3
- Špenát s mozzarellou 3
- Mrkvový salát 1
- Zelný salát 1
- Salát z řepy 3
- Mexický salát 2
- Bramborový salát 2
- Vařené brambory ve slupce, 200 g 1
- Hranolky, 150 g 3
- Bramborová kaše, 250 g 1
- Chipsy, 50 g 3
Těstovinová a rýžová jídla:
- Špagety s rajčatovou omáčkou 3
- Boloňské špagety 4
- Špagety carbonara 4
- Lasagne 5
- Makarony se sýrem 3
- Zeleninové rizoto 4
Jídla z masa a ryb:
- Vídeňský řízek 4
- Cordon bleu 4
- Svíčková 3
- Guláš 3
- Chilli con carne 3
- Losos v těstíčku 4
- Krabí koktejl 2
- Rybí filé na másle 3
- Kalamáry, 200 g 5
- Mušle na bílém víně 2
- Pečená ryba 2
- Matjesy, 1 filet 2
- Tuňák ve vlastní šťávě 1
Poznámka: Není-li uvedeno jinak, platí jedna malá porce (150–200 g).
Chleba a obložené pečivo:
- Chleba, 1 krajíc 1
- Houska, 1 ks 1
- Croissant, 1 ks 2
- Knäckebrot, 3 krajíce 1
- Houska s marmeládou 2
- Houska s medem 2
- Houska se sýrem Cottage 2
- Houska se šunkou 3
- Houska s kuřecím masem 3
- Sýrová topinka 3
- Hamburger 5
- Cheeseburger 5
- Fishburger 4
- Pizza Margarita, 250 g 5
Počítejte s tím, že bodové hranice dosáhnete velmi rychle a po zbytek dne budete o hladu. Proto si jídla a jejich kombinace dobře promyslete!
Zdroj: článek Bodová dieta
Obsah purinů v potravinách - tabulka
Množství purinů je vyjádřeno množstvím kyseliny močové v mg na 100 gramů dané potraviny. Jednoduše, čím více mg, tím hůře pro dnu.
Potraviny s nejvyšším množstvím purinů (nad 400 mg)
- Theobromin (syn: teobromin, xanteóza), obsahuje ho kakao a čokoláda - 2 300 mg
- Pivovarské kvasinky - 1 810 mg
- Telecí brzlík - 1 260 mg
- Uzený šprot - 804 mg
- Skopová slezina - 773 mg
- Pekařské droždí - 680 mg
- Hovězí játra - 554 mg
- Vepřové srdce - 530 mg
- Vepřová slezina - 516 mg
- Vepřová játra - 515 mg
- Lesní houby (měřeno na sušených houbách) - 488 mg
- Rybičky olejovky, sardinky v oleji - 480 mg
- Telecí játra - 460 mg
- Hovězí slezina - 444 mg
- Vepřové plíce - 434 mg
Potraviny s vyšším obsahem purinů (100 až 400 mg)
- Hovězí plíce - 399 mg
- Sardinky - 345 mg
- Telecí slezina - 343 mg
- Vepřová ledvina - 334 mg
- Pstruh - 297 mg
- Tuňák v oleji - 290 mg
- Ledviny - 269 mg
- Tuňák - 257 mg
- Hovězí srdce - 256 mg
- Kuřecí játra - 243 mg
- Okoun - 241 mg
- Skopové srdce - 241 mg
- Sardel neboli ančovičky - 239 mg
- Fazole mungo suché - 222 mg
- Sleď z umělého chovu - 219 mg
- Telecí ledviny - 218 mg
- Sleď z Atlantiku - 210 mg
- Koňské maso - 200 mg
- Sojové boby suché - 190 mg
- Jikry sledě - 190 mg
- Jehněčí svalovina - 182 mg
- Halibut - 178 mg
- Kuřecí prsa i s kůží - 175 mg
- Telecí svalovina - 172 mg
- Losos - 170 mg
- Mák suchý - 170 mg
- Vepřová svalovina - 166 mg
- Husa - 165 mg
- Jitrnice - 165 mg
- Treska tmavá - 163 mg
- Kapr - 160 mg
- Hovězí jazyk - 160 mg
- Vepřová kýta - 160 mg
- Vepřová svíčková - 150 mg
- Krůtí maso s kůží - 150 mg
- Telecí plíce - 147 mg
- Krevety hnědé - 147 mg
- Makrela - 145 mg
- Vepřové kotlety s kostí - 145 mg
- Kaviár - 144 mg
- Slunečnicové semínko - 143 mg
- Štika - 140 mg
- Vepřová plec - 140 mg
- Telecí kotlet s kostí - 140 mg
- Telecí maso - 140 mg
- Treska jednoskvrnná - 139 mg
- Kachna - 138 mg
- Zvěřina nohy - 138 mg
- Vepřový jazyk - 136 mg
- Hřebenatka islandská - 136 mg
- Hovězí svalovina - 133 mg
- Králičí maso s kostma - 132 mg
- Ryba jazyk obecný - 131 mg
- Šunka vařená - 131 mg
- Fazole bílé suché - 128 mg
- Čočka suchá - 127 mg
- Hovězí plec - 120 mg
- Hovězí vysoký roštěnec -
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Jídelníček při dně s ohledem na puriny