Zdroj: Léčivé smrkové výhonky
BOROVICOVÉ PUPENY VÝROBA SIRUPŮ
OBSAH
Diskuze
V diskuzi STŘÍBRNÝ SMRK VÝROBA SIRUPU Z VÝHONKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Boža Něm..
DOTAZ. - JE MOŽNÉ UDĚLAT SIRUP I ZE STŘÍBRNÉHO SMRKU, KTERÝ MÁM DOMA NA ZAHRADĚ. Prosím , máte někdo zkušenost. Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Swemo.
Je to mozne. Ale moc dobte to nie je. Rozdiel ako medzi lesnymi jahodami a domacimi. Aj o uconnych latkach obsiahnutych v striebornom smreku by som pochyboval. Urcite bude aj nizsi obsah silic.
Zdroj: diskuze Stříbrný smrk výroba sirupu z výhonků
Borovicové pupeny
Koncem června a začátkem července se sbírají výhonky borovice (vyhonky z borovice), z nichž se připravuje léčivá tinktura. V tomto období obsahují nejvíce pylu, a proto je to nejvýhodnější čas k přípravě lektvaru, který se používá k léčbě pohlavních orgánů, ale nejúčinnější je proti bolení hlavy. Doporučuje se rovněž k léčení dýchacích cest, je vhodný k inhalaci, na olejomasáž a do koupele. Posiluje srdeční sval, stimuluje činnost nadledvinek, což má příznivý vliv na tvorbu hormonů. Díky antiseptickým účinkům snižuje zánětlivé procesy. Regeneruje nervovou soustavu, posiluje žaludek a má léčebný účinek na onemocnění močového měchýře. Tinktura se využívá na detoxikaci organismu, vyrovnává činnost štítné žlázy, optimalizuje rovnováhu mezi zásadami a kyselinami. Doporučuje se k užívání i zdravým lidem, a to jako prevence proti uvedeným zdravotním potížím.
Zdroj: Borovice - recepty
Diskuze
V diskuzi MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarča.
prosím o přesný poměr ingrediencí na domácí výrobu smrkové a borovicové masti děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.
prosim zná někdo přesné dávkováni na smrkovou mast Děkuji
Zdroj: diskuze Mast
Zavařenina z borovicových šišek
Borovicová marmeláda je pochoutka, kterou si můžete vyrobit sami ze zelených plodů borovice. Voní a chutná jako jahodový kompot, má příjemnou vůni a mátově nahořklou dochuť.
Takový dezert dokáže nejen zasytit, ale i prospět zdraví. Současně, jako každý potravinářský výrobek, má řadu kontraindikací.
Diskuze
V diskuzi VÝROBA MÁTOVÉHO OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filipka.
Prosím o radu k výrobě mátového oleje a mátového sirupu,díky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.
Tady je recept na výrobu mátového oleje: www.ceskaordinace.cz…
Zdroj: diskuze Výroba mátového oleje
Džem ze šišek a pomeranče
Ingredience
- 0,5 kg šišek;
- 1 kg cukru;
- kůra z 1 velkého pomeranče;
- 1 l vody.
Postup
- Naplňte hrnec vodou a šiškami a vařte 1 hodinu.
- Poté do směsi přidejte pomerančovou kůru nakrájenou na plátky a vařte další půl hodiny, přičemž odstraňujte pěnu.
- Horký džem nalijte do sterilních sklenic a uzavřete víčky.
Džem ze šišek s kyselinou citronovou
Ingredience
- 1 kg šišek;
- 1 kg cukru;
- 3 g kyseliny citronové.
Postup
- Šišky zalijeme vodou, přidáme k nim cukr a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
- Poté směs zchladíme, vrátíme na oheň, přidáme kyselinu citronovou, vše promícháme a vaříme dalších 30 minut na mírném ohni.
- Hotový džem nalijte do sterilních sklenic a zavíčkujte.
Poradna
V naší poradně s názvem OLEANDR PŘESAZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomír.
Potřebuji přesadit oleandr - je možné přesazení provádět nyní v červnu,když má již pupeny na květy?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Přesadit můžete, ale jen z menšího obalu do většího. Rostlinu několik dní nezalejvejte, aby se kořenový bal trochu zcvrknul a šel dobře vytáhnout z květináče. Pak ho opatrně vytáhněte a umístěte do většího květináče, kde ho okolo doplňte novým substrátem. V tomto období jsou nežádoucí jakékoliv zásahy do kořenového balu, takže žádné oklepávání starého substrátu nebo stříhání kořenů. Po přesazení ihned zalijte a s další zálivkou pak normálně přihnojujte až do konce srpna.
Zdroj: diskuze Oleandr přesazení
Džem ze šišek s piniovými oříšky
Ingredience
- 1 kg borovicových šišek;
- 350-450 g piniových oříšků;
- 1 kg cukru krystal;
- 0,5 l vody.
Postup
- Připravené šišky vložíme do hrnce s vodou, zasypeme cukrem a zahříváme. Přiveďte směs k varu, poté vařte 1,5 až 2 hodiny, míchejte a odstraňujte pěnu, která se objeví.
- Na pánvi bez přidání oleje orestujte piniové oříšky do zlatova.
- Hotový džem uložte do sterilních sklenic, přidejte piniové oříšky a zavíčkujte.
Diskuze
V diskuzi ASI MÁM KOPŘIVKU ? KDO PORADÍ ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav (64 let).
Z ničeho nic mám každé ráno po téle svědivé pupeny a červenou vyrážku, již asi 14 dní. Také jsem měl oteklý ret a oční víčko. Jinak jsem poměrně zdravý, mám slabší cukrovku II.typu, neberu žádné láky, Během dne se mi vyrážka a pupeny téměř ztratí. Zkoušel jsem vynechat různá jídla a pití ale bez ůzpěchu. Je to zřejmě nějaká alergie a nemohu zjistit na co. Kdo máte podobné problémy a poradíte ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.
Dobrý den předpokládám že už váš problém asi nebude aktuální, ale mám takový problém také. Doktoři na nic nepřišli. V lednu roku 2016 se mi to objevilo poprvé trvalo asi čtyři měsíce a z ničeho nic přestalo každý den ráno výsev puchýřů po těle pokaždé na jiných místech jiné velikosti. A před dvěma dny to samé. Po 4 letech se mi to znovu vrátilo.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Zdroj: diskuze Vyrazka na tele
Jak dlouho se doporučuje džem skladovat?
Džem ze zelených šišek skladujte v uzavřené nádobě v temnu a chladu například ve sklepě nebo pod zemí. Sklenice se nedoporučuje uchovávat v lednici. V důsledku teplotního rozdílu (dvířka se často otevírají a zavírají) může výrobek ztratit své léčebné vlastnosti.
V lednici je povolena pouze 1 malá otevřená sklenice pro denní použití. Hlavní polotovary by měly být na jiném chladném místě.
Domácí borový med se doporučuje spotřebovat do 6-12 měsíců od data přípravy.
Diskuze
V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav.
Pěstuji tři druhy Rymovníku, který je pro výrobu sirupu nejvhodnější.Citronový ,Fialovo zelený,Panašovaný -žlutý.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zlata.
Dobrý den, prosím mohla bych si od Vás koupit všechny tři druhy Rymovniku? Předem děkuji za odpověď
Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování
Borové šišky s citronem
Ingredience
- 1 kg šišek;
- 1 kg cukru;
- 3 l vody;
- 1 citrón.
Postup
- Šišky zalijte vodou a vařte je na mírném ohni dvě hodiny. Poté nechte přes noc vyluhovat a ráno sceďte. Pro krásu si ve výsledné hmotě schovejte pár plodů.
- Do směsi nasypte cukr a na mírném ohni vařte, dokud nezhoustne. 10 minut před koncem vaření nakrájíme citron na plátky a přidáme k džemu. Směs přiveďte k varu a nalijte do sterilních sklenic a zavíčkujte.
Poradna
V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den,
od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový
Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...
Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.
Budu moc ráda za vše informace.
Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…
Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…
Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…
Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…
Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání
Džem ze šišek a brusinek
Ingredience
- 1 kg šišek;
- 110-140 g brusinek;
- 1,5 kg cukru;
- 1,5 l vody;
- 5 g mleté skořice.
Postup
- Svaříme vodu s cukrem, přidáme k nim připravené zelené šišky a vaříme na mírném ohni 20 minut.
- Omyté brusinky rozdrťte na kaši pomocí hmoždíře nebo mixéru, přidejte na šišky a za občasného míchání vařte další 1,5 hodiny. Pokud se objeví pěna, odstraňte ji.
- Pár minut před koncem přidejte do pochoutky skořici a jemně promíchejte. Horký džem nalijte do sterilních sklenic a zazátkujte víčkem.
Poradna
V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dekuji Kamči za odpvedi a zaslániˇ odkazu,
áda bych znala způsob užiti sirupu a kolik,děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Obvykle se používá 5 lžic denně. Ale záleží na intenzitě produktu. Vyzkoušejte a uvidíte.
Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání
Rizika džemu z borovicových šišek
Použití zavařených borovicových šišek však v některých případech může být škodlivé:
- S přípravky na gastritidu a vředy se vyplatí být opatrný a raději se džemu vyhnout.
- Při cukrovce a alergiích je zcela nevhodný. Je to proto, že džem z borovicových šišek, na rozdíl od běžného džemu, který "přerušuje" chuť k jídlu, tento ji dokáže naopak vzrušit. Výrobek se navíc skládá z rychlých sacharidů, takže by se ho měli vyvarovat lidé, kteří bojují s nadváhou.
- Těhotným a kojícím ženám se také nedoporučuje používat borový med. Je lepší se o tom poradit s lékařem.
Diskuze
V diskuzi TYMIÁNOVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Vidličková.
Než kupovat drahé sirupy proti kašli v lékárně, připravila jsem pro Vás recept od mamky, užívá jej celá moje rodina...
Postup přípravy receptu
Vodu s cukrem povaříme na mírném plameni 20 minut. Pak odstavíme ze zdroje tepla, přidáme tymián a necháme louhovat až do úplného vychladnutí. Po vychladnutí scedíme do skleničky, nebo i do pet láhve -(malinké částečky v sirupu nejsou na závadu). Užíváme 5x denně kávovou lžičku.
Poznámka
Olíznutou lžičku nedávejte zpět do sirupu - zkazil by se!
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Tymiánový sirup
Zavařenina z borovicových výhonků
Ingredience
- 1 kg borovicových výhonků;
- 1,5 kg cukru;
- 1 l vody;
- kyselina citronová podle chuti.
Postup
- Přeberte a omyjte výhonky borovice. Pokud je na nich hnědá slupka, odstraňte ji. Zakryjte cukrem na 1 den.
- Poté zředíme vodou a zahřejeme. Po dosažení varu vaříme asi 5 minut. Necháme úplně vychladnout.
- Znovu zahřejeme a vaříme 5 minut od okamžiku varu. Poté proveďte postup vychladnutí a varu ještě jednou. Přidejte kyselinu citronovou.
- Naplňte do sterilních sklenic a zavíčkujte. Přirozeně nechte zchladit.
Povidla ze šišek s medem
Ingredience
- 1 lg šišek;
- 2 l vody;
- 500 až 700 g medu.
Postup
- Šišky vložíme do kastrůlku, zalijeme studenou převařenou vodou tak, aby je zcela zakryla, a necháme suroviny 24 hodin namáčet.
- Poté tekutinu zcela slijte, do šišek přidejte 2 litry čerstvé vody, dejte na střední oheň, přiveďte k varu a odstraňte vzniklou pěnu.
- Do džemu přidáme med, promícháme lžící a znovu přivedeme k varu.
- Pochoutku stáhněte z plotny, nechte chvíli vyluhovat a mírně vychladněte. Poté džem nalijte do sterilních sklenic a uzavřete víčky.
Džem z mladých šišek bez vaření
Ingredience
- 1 kg šišek;
- 1,5 kg cukr.
Postup
- Připravené mladé šišky nakrájíme na malé kousky, z nichž každý obalíme v krystalovém cukru. Poté vložte do sklenice v malých vrstvách a každou vrstvu posypte cukrem. Postup opakujte, dokud nebude sklenice plná.
- Poté sklenice zakryjte gázou nebo tenkou látkou a postavte je pod sluneční paprsky. Během procesu infuze denně obsah sklenice protřepejte.
- Když se cukr rozpustí, džem je hotový. Lze nalít do sterilních sklenic a uzavřít víčky.
Nejjednodušší recept na zavaření šišek z borovice
Ingredience
- 1 kg šišek,
- 1 kg krystalového cukru,
- voda podle potřeby.
Postup
- Šišky vložíme do hrnce, zalijeme čistou vodou a plody pevně přitlačíme rukou, aby dosahovaly do výše 2 centimetrů pod hladinou. Nasypte cukr do nádoby a dejte na velký oheň.
- Obsah mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí, přivedeme k varu, odstraníme pěnu, která se tvoří na povrchu a stáhneme plamen na střední stupeň.
- Vařte dvě hodiny za občasného míchání. Hotový dezert nalijte horký do malých sterilních sklenic a pevně uzavřete víčky.
Výroba domácího sýra video
Zde se můžete podívat na přesný postup výroby domácího sýra.
Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr