U kurkuminu bylo prokázáno, že může být mocným nástrojem v boji protirakovině, protože pomáhá obnovovat imunitní systém, funkci, která začíná slábnout u mnoha lidí v důsledku desetiletí špatné stravy a působením faktorů životního prostředí. Kurkumin podporuje imunitní systém obnovením funkcí klíčových imunitních buněk známých jako CD4 a CD8 T buňky. Podle studie zveřejněné v časopise Biological Chemistry zvyšuje kurkumin produkci bílkovin, které jsou nutné pro buňky imunitního systému, při současném snížení bujení proteinů, které ničí buňky imunitního systému.
V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Baloga.
Prosím lze pít kávu ?(nejen při rakovině , ale i při zánětu ,podráždění slinivky)
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kofein, který je obsažen v kávě je vzhledem ke slinivce v malých dávkách prospěšný jen, když je slinivka zdravá. To znamená, že v ní není ani zánět a ani není přítomna cukrovka. Jakmile je slinivka nemocná, omezte příjem kofeinu na minimum. Totéž platí i o alkoholu.
V příběhu POTRAVINY V BOJI PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolik.
V boji protirakovině vyzkoušejte tohleto něco si nastudujte a pak se klidně poradte z lékaři,myslím,že i oni vám tohle to vřele doporučí jedná se totiž o 100% přírodní produkt
Kurkumin je jedna z mála známých živin, která má prokázané schopnosti výrazně snížit riziko rakoviny, srdečních onemocnění a Alzheimerovy choroby, a bylo prokázáno, že má vliv na ukládání tuků v těle tím, že mění jejich metabolismus. Kurkumin je přírodní polyfenol se silnými antioxidačními vlastnostmi, který lze získat například z kari koření nebo doplněním koncentrovaného extraktu aktivních kurkuminoidů.
V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dolanska.
Kdo mi poradi jakou dietu mam drzet pri rakovine slinivky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Doposud nebyly u žádné diety prokázány účinky, které by měnily riziko rakoviny pankreatu. Dieta bohatá na ovoce a zeleninu s nízkým obsahem masa je nejlepší stravou pro celkové zdraví. Neexistuje žádná určitá technika prevence rakoviny pankreatu. Nicméně nekouření, cvičení a správné stravování jsou nejlepší volbou pro celkově zdravý životní styl.
Kurkuma se zdá být v doporučených dávkách velmi bezpečná, ale podle některých zpráv může ve vysokých dávkách poškozovat zažívací ústrojí, a dokonce snad mít i vliv na tvorbu vředů.
V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kudrna.
Jaké jídla jsou zakázaná a jaké povolena
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Když už rakovinu slinivky máte, tak od diety neočekávejte žádné velké léčebné účinky. Spíše zde půjde o to, nezhoršovat zdravotní stav, který už tak komplikuje rakovina a její léčba.
Tady je uvedeno co je vhodné jíst při rakovině slinivky: https://www.ceskenemoci.cz/…
Nepřekračujte doporučenou dávku. I když je kurkuma celkem bezpečná, může ve velkých dávkách způsobit zažívací obtíže, dokonce i vředy. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků vždy se svým lékařem.
Olivový olej je považován za významný prostředek proti stárnutí a rakovině již celá staletí. Díky obsaženým antioxidantům podporuje buněčné membrány a činí buňky stabilnějšími vůči volným radikálům. Antioxidanty v olivovém oleji mají významný anti-aging efekt a také chrání buňky před změnami vyvolávajícími vznik rakoviny. Olivový olej je také vydatným zdrojem nenasycených mastných kyselin - kyseliny olejové a linoleové. Podle výzkumu provedeném Dr. Menendezem olivový olej – resp. v něm obsažené kyseliny – pomáhají lékům při rakovině prsu. Toto synergické působení kyseliny olejové např. s lékem Herceptinem zvyšuje zničení většího počtu rakovinových buněk. Navíc kyselina olejová zvyšuje produkci proteinů, které potlačují zhoubné bujení.
V naší poradně s názvem DOTAZ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Flouma.
Dá se přiužívání Warfarinu pít kopřivoví a medunkoví extrkt.Nebo se nedají pít byliny žádné.Děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kopřiva a Warfarin spolu můžou reagovat v neprospěch účinků Warfarinu. Nadzemní části kopřiv obsahují velké množství vitaminu K. Vitamin K je v lidském těle používán k podpoře krevní srážlivosti. Warfarin se používá ke zpomalení krevní srážlivosti. Když se kopřivy konzumují celé, tak snižují účinky Warfarinu. Kolik vitamínu K je obsaženo ve vašem extraktu není známo a proto bude lepší nechat si změřit srážlivost krve po započetí jeho užívání. Na postupu začátku společné léčby se dohodněte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin.
S meduňkou je to podobné. Zelené nadzemní části obsahují vitamín K a kolik ho je v extraktu není známo.
Takže používání s Warfarinem ano, ale jen s kontrolou srážlivosti krve u lékaře.
Kurkuma se může používat na několik způsobů. Lze ji přidávat do potravin, které konzumujeme. Existují různé možnosti, jak si kurkumu připravit, níže uvádíme některé z nich.
Přidat si kurkumu do sklenice teplého mléka – smíchání kurkumy s mlékem umožňuje snadné trávení právě tohoto koření. Tato technika je považována za velmi zdravou a prospěšnou při zlepšování celkového zdraví.
Smíchat lžíci kurkumy s medem – tato směs by se měla konzumovat samostatně, nebo může být podávána s vodou. Med překrývá/maskuje nepříjemnou chuť kurkumy, zároveň poskytuje další zdravotní výhody spojené s konzumací medu.
Některé byliny jsou známé pro svou schopnost léčit kopřivku a snižovat její příznaky. Pro léčbu se používají tyto byliny či produkty z nich vyrobené: vojtěška, extrakt borůvky, řemdihák plstnatý, heřmánek, echinacea, lékořice, kopřiva, zázvorové pivo a šťovík kadeřavý. Velmi užitečná je i gelová forma aloe vera. Dalšími prospěšnými bylinami jsou lilek černý a červená olše (její listy a kůra).
Nebojme se toto koření zařadit do našeho každodenního jídelníčku. Jeho léčivé účinky vychvaluje nejen tradiční indická medicína, ale v posledních letech kurkuma udělala velký dojem i na vědce. Je velmi pravděpodobné, že pravidelná konzumace může působit jako prevence protirakovině. V Indii je snížený výskyt některých typů tohoto zhoubného onemocnění a zdejší populace jí průměrně gram až dva indického šafránu denně (a navíc nešetří pepřem, jehož výtažky jsou také schopny omezit růst některých nádorů). Občas se doporučuje i jako doplněk zvyšující účinnost chemoterapie. Zjednodušeně se dá říci, že kurkuma nám nijak neuškodí a pravidelné užívání nás může uchránit před jedním z nejnepříjemnějších onemocnění.
V naší poradně s názvem KONTRAINDIKACE U ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.
Je možné u léčby Eliquisem užívat hloh nebo saturejku?Které byliny jsou kontraindikovné při této léčbě na ředění krve? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Eliquis může reagovat na tyto rostlinné produkty, které mohou zvýšit krvácení (např. kočičí dráp, heřmánek, andělika čínská, česnek, zázvor, ženšen, ginkgo biloba, zelený čaj, grapefruit, pepřovník opojný, třezalka tečkovaná).
Ve spojení s jinými terapiemi může tato dieta vyvolat nežádoucí účinky. Týká se to zejména kyslíkové terapie, injekcí s vitamínem B17 a infuze vitamínu C, které nelze kombinovat s tímto ozdravným programem.
Doporučená denní dávka kurkumy nebo výtažku z oddenků kurkumovníku by neměla přesáhnout 1 000 mg. Správně by se měla konzumovat půl hodiny před jídlem, případně jí ochutit samotný pokrm. Její příjem by měli omezit lidé se žloutenkou, s poruchami srážlivosti krve, těhotné ženy a také lidé trpící na překyselení žaludku.
Léčba nemá žádné vedlejší účinky, s výjimkou pálení žáhy. U některých lidí se mohou objevit bolesti žaludku. Tyto problémy pominou, pokud snížíte dávku kořene. Největším nepřítelem této léčby je chemoterapie. Čím silnější chemoterapie je, tím menší je šance, že by vám tato léčba pomohla. Zde je pouze 10% šance na úspěch. Úspěšnost této léčby se ukázala i u pacientů s rakovinou slinivky.
Vápník v kůži může také pomoci předejít rakovině kůže. Vápník v epidermis pomáhá regulovat pleťové pigmentové buňky, což umožňuje opálení na slunci a ochranu před škodlivým UV zářením. Pacienti s nízkým množstvím vápníku mají větší pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže, protože vápník v kůži stimuluje tvorbu antioxidantů pro boj proti prekancerózním buňkám.
„Jedno jablko denně ochrání protirakovině“ - věřte, že se nejedná o pouhé rčení, ale o potvrzený fakt. Podle provedených vědeckých studií riziko vzniku nádoru u lidí, kteří konzumují jablka, je o několik procent nižší než u lidí, kteří jablka nekonzumují. Vědci pozorovali snížení rizika vzniku nádorových onemocnění v případě rakoviny ústní dutiny (cca 25 %), tlustého střeva (cca 20%), rakoviny prsu (18 %), dále rakoviny vaječníku, jícnu a rakoviny prostaty. Podle nejnovějších výzkumů látky obsažené ve slupce jablka (triterpenoidy) dokáží omezit růst nádorů či dokonce zabíjet nádorové buňky – prozatím jen v laboratorních podmínkách. Nejdůležitější částí je slupka jablka. Látky v ní obsažené působí hlavně na rakovinu prsu, jater a střeva. Vědci se však domnívají, že i konzumace celých syrových jablek může mít podobný protirakovinový účinek.
Jedna až dvě skleničky kvalitního vína jsou pro lidský organismus velmi prospěšné, protože působí jako prevence mnohým civilizačním nemocím: onemocnění srdce, cév či cukrovky. Účinek vína se připisuje obsahu polyfenolů, které mají významný protirakovinový a protizánětlivý účinek, ale hrají také důležitou roli při prevenci srdečních chorob a cévních onemocnění. Polyfenoly však nejsou jediné důležité látky, které víno obsahuje. Patří sem také vitaminy, jejichž obsah závisí od odrůdy. Mezi nejvíce obsažené patří vitamin C a B-komplex (B1, B2, B6), dále antioxidanty (vitamin E a betakaroten), flavonoidy (nacházejí se ve slupkách hroznového vína a hlavně v červeném vínu), resveratrol (řadí se mezi flavonoidy a antioxidanty, chrání před tukovými usazeninami), quercetin (silný antioxidant účinný v boji protirakovině a ateroskleróze). Obecně se červené víno považuje za zdravější díky vyššímu obsahu účinných látek.
Začněte svůj den s miskou ovesné kaše nebo ještě lépe použijte ocelí řezaný oves, také známý jako irský oves.
Vyberte si zdravou hnědou rýži místo bílé rýže, která je vysoce rafinovaná a z nutričního pohledu jde o prázdné kalorie.
Pečte své cukroví, pečivo a vdolky z celozrnné špaldové mouky místo rafinovaného bílé pšeničné mouky. Špalda má vynikající ořechovou příchuť a obsahuje více zdravé vlákniny, než pšeničná mouka.
Přidejte do pečiva i pšeničný klíček, který zvýší nutriční dávky vitamínů B a bílkovin.
Pomocí pšeničných nebo ovesných otrub zvyšte obsah vlákniny v pečivu a teplých cereáliích.
Nahraďte krupici a těstoviny s celozrnnými těstovinami a celozrnnou krupicí, nebo zkuste těstoviny vyrobené z jiných zrn, například z kukuřice nebo pšenice špaldy.
Při boji protirakovině rozšiřte své kulinářské obzory a střídejte různé exotické druhy obilí, jako je pšenice špalda, quinoa, proso, amarant nebo pohanka. Můžete je použít místo vařené rýže v jakémkoli oblíbeném receptu.
Při nákupu balených výrobků, jako je chléb nebo pečivo, se podívejte na značky, které jasně říkají, že jde o "celozrnný výrobek" a ne "vícezrnný" nebo "vyrobený z celozrnné mouky".
V boji proti rakovině vyzkoušejte tohleto něco si nastudujte a pak se klidně poradte z lékaři,myslím,že i oni vám tohle to vřele doporučí jedná se totiž o 100% přírodní produkt
Když už rakovinu slinivky máte, tak od diety neočekávejte žádné velké léčebné účinky. Spíše zde půjde o to, nezhoršovat zdravotní stav, který už tak komplikuje rakovina a její léčba.
Tady je uvedeno co je vhodné jíst při rakovině slinivky: https://www.ceskenemoci.cz/…