ČAJ NA PODRÁŽDĚNOU SLINIVKU je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Slinivka je velmi důležitým orgánem podílejícím se na procesu trávení. Slinivka bývá nejčastěji postižena zánětem. Zánět slinivky břišní může mít lehkou až závažnou formu. Průběh onemocnění může být akutní nebo chronický. Zánět slinivky se léčí dočasným odlehčením stravy - hladověním, infuzemi a léky, v případě komplikací antibiotiky a operací. V našem článku přinášíme několik ověřených bylinných receptů, které rovněž pomáhají jako komplementární terapie při zánětu slinivky nebo na její podráždění.
Posilující čaj naslinivku břišní
Bylinná čajová směs příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní. Posilující odvar má dezinfekční účinky na celý trávicí trakt. Na jeho přípravu budeme potřebovat 50 gramů suchého jetele rolního nať nebo i květ, dále pak 7 gramů natě saturejky, 7 gramů benediktu, 7 gramů jestřabiny, 15 gramů kořene pampelišky a 15 gramů natě šalvěje. Vše v suchém a popřípadě nasekaném stavu. K přípravě jednoho posilujícího nápoje na slinivku si dáme do hrnku jednu polévkovou lžíci této směsi bylinek a zalijeme ji 1/4 litrem vroucí vody a necháme 20 minut přikryté louhovat. Posilující odvar na slinivku se pije vždy před jídlem.
Ve svém příspěvku SLINIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
Vážení,dočetla jsem se,že mrkvové štávy nejsou moc dobré na slinivku a někde zase jako zeleninu na slinivku ano.Tak nevím,jestli mrkev ano nebo neChtěla bych se ještě zeptat,na červenou řepu steriizovanou jestli ano nebo ne.děkuji.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Při léčbě pankreatu se osvědčila i stimulace reflexních zón na nohou. Pokud máme se slinivkou problémy, najdeme je velmi jednoduše. Reflexní body ovlivňující slinivku jsou asi ve střední části vnitřní části chodidla. Při silnějším hlubokém tlaku můžeme cítit ostrou bolest, znamená to, že jsme zónu trefili. Při zánětu slinivky či sliznic plošky na chodidle zásadně jen masírujeme uklidňujícím hladivým způsobem. Při slabé funkci slinivky břišní, například při problémech s trávením, můžeme její činnost naopak posilovat střídavě slabým a silným tlakem na tyto plošky několikrát denně.
Ve svém příspěvku ELIXÍR NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Krajčí.
Dobrý den, prosím Vás o radu. Mohu používat přípravek PM elixír na slinivku při podrážděné slinivce, ale nemám diabetes? Děkuji za odpoěd Božena Krajčí
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Jak již bylo řečeno, detoxikační čaje mohou jednoduše a poměrně levně podpořit hubnutí. Pitný režim by se měl dodržovat, tak si místo sladkých nápojů dopřejte šálek zdravého čaje, který nejen osvěží, ale pomůže i se shazováním přebytečných kilogramů. Do čaje můžete přidat skořici, kardamon, zázvor nebo citron, neboť obsahují éterické oleje, jež působí pozitivně na nervovou soustavu. Jednotlivé druhy čajů by se měly pravidelně střídat.
Čaj PU-ERH
Čaj PU-ERH je čínský červený čaj, který bývá považován za univerzální lék dodávající tělu energii. Tento čaj se často používá při hubnutí, jelikož podporuje spalování tuků, reguluje látkovou výměnu a pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi.
Čaj MATÉ
Čaj MATÉ je oblíbený na celém světě. Jedná se o jihoamerický čaj ze sušených listů a větviček cesmíny paraguayské, jenž představuje dobrou volbu pro ty, kdo chtějí zhubnout. MATÉ má výborné detoxikační účinky, potlačuje pocity hladu a upravuje trávení.
Čaj VIDANGA
Čaj VIDANGA se připravuje ze směsi himálajských bylin. Tomuto čaji se již po staletí připisuje léčivá síla a i on pomáhá při redukci hmotnosti: snižuje chuť k jídlu, reguluje proces zažívání a odbourává tukové buňky. Proto je vhodné ho užívat při redukčních dietách.
Čaj HANNASAKI
Čaj HANNASAKI působí pozitivně na celkové zdraví jedince, a dokonce má prý schopnost harmonizovat životní energii jin a jang. Co se týče jeho účinků, čaj je bohatý na minerální látky, snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, posiluje imunitní systém, detoxikuje organismus a odbourává tukovou tkáň.
Čaj LAPACHO
Čaj LAPACHO pochází z Jižní Ameriky (je to čaj Inků) a připravuje se z vnitřní kůry stejnojmenných stromů. Čaj LAPACHO podporuje trávení a látkovou výměnu, odstraňuje z těla škodlivé látky a posiluje činnost vnitřních orgánů. Tento čaj můžete pít celý den, protože neobsahuje kofein.
Čaj ROOIBOS
Čaj ROOIBOS je jihoafrickým národním nápojem, který má červenohnědou barvu a charakteristickou sladkou chuť. Čaj snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi a má též příznivé účinky na trávení.
V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.
Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:
Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.
Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.
Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.
Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.
Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.
Pankreatitida obvykle začíná jako náhlý (akutní) útok. Pokud dojde k zanícení slinivky, její trávicí enzymy napadají tkáně, které je vyrábějí. Jeden z těchto enzymů (trypsin) může způsobit poškození tkáně a krvácení, což může být příčinou toho, že buňky tkání a cév začnou bobtnat. V některých případech se mohou tyto útoky opakovat. Tento stav je znám jako chronická pankreatitida. Při chronické pankreatitidě dochází k ukončení produkce enzymů, které jsou nezbytné pro tělo, zejména pro trávení a vstřebávání živin. Tato porucha se nazývá exokrinní pankreatické selhání. Tuky a proteiny v potravě mohou být špatně stráveny nebo absorbovány, což může mít za následek trvalý průjem nebo hubnutí. Pokud je chronická pankreatitida v pokročilém stadiu, dochází k přerušení tvorby inzulínu, což se nazývá endokrinní poruchou, která může následně vést k rozvoji diabetu mellitu.
Příčin onemocnění tohoto orgánu není mnoho, avšak o to víc jsou nebezpečné:
Alkohol. Nejčastějším důvodem všech nemocí slinivky břišní je nadměrné a dlouhodobé požívání alkoholu. Alkohol ničí tkáň slinivky a může způsobit nejen zánět, ale i karcinom (nádor).
Špatné stravování. Pokud se do jídelníčku zařazují převážně tučná a přepálená jídla, může to slinivku podráždit a způsobit její zánět.
Žlučový kamínek. Pokud je žlučový kamínek malý a rozhodne se cestovat žlučovými cestami, může dojít k ucpání společného vývodu slinivky a žlučníku. Žluč pak poškodí slinivku. I enzymy slinivky, pokud se aktivují přímo v orgánu, mohou slinivku podráždit a vyvolat její zánět.
Příčiny onemocnění se často kombinují a je těžké určit, co za vzniklý problém může nejvíc. Každopádně se k léčbě přistupuje komplexně, aby se zabránilo dalšímu poškození orgánu.
V naší poradně s názvem NEMOCNÁ SLINIVKA U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
chci se zeptat z čeho muže mit pětilety ditě podražděnou slinivku. vyšlo nam to z vysledku krve bolesti břiška každy druhy den po dobu 14dni.nepřejida se ani mastny neji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Příčin pankreatitidy u dětí je mnoho, ale nejčastěji to jsou tupá zranění břicha (abdominální trauma), například při srážce motorových vozidel, zneužití dítěte a domácí násilí, nehoda na kole, kde je břicho stlačeno řídítky a podobně. Mezi další příčiny pak patří různé systémové infekce, vrozené anomálie a pankreatobiliární onemocnění. Ve čtvrtině případů se na příčinu vzniku zánětu slinivky vůbec nepříjde.
Pankreatitida vzniká zablokováním nebo narušením sběrných kanálků a poškozením pankreatických acinárních buněk, což vede k aktivaci a uvolnění trávicích enzymů. Aktivované enzymy pak způsobují zvracení, zánět a potenciálně i nekrózu.
Akutní pankreatitida by se měla vyléčit za dva až sedm dní, přičemž léčba by měla být převážně založena na použití intravenózní hydratace, zmírnění bolesti a zklidnění střev.
I když se většina dětí spontánně vyléčí, mohou zde vzniknout akutní pseudocysty pankreatu. Ty menší s průměrem méně než 5 cm jsou léčeny pozorováním po dobu 4-6 týdnů. Pseudocysty pankreatu větší než 5 cm v průměru mohou vyžadovat chirurgické řešení.
Určitě zůstaňte v kontaktu s ošetřujícím lékařem a pravidelně sledujte slinivkové ukazatele v krvi.
Příčin onemocnění tohoto orgánu není mnoho, o to víc jsou však nebezpečné:
Alkohol. Nejčastějším důvodem všech nemocí slinivky břišní je nadměrné a dlouhodobé požívání alkoholu. Alkohol ničí tkáň slinivky a může způsobit nejen zánět, ale i karcinom (nádor).
Špatné stravování. Pokud se do jídelníčku zařazují převážně tučná a přepálená jídla, může to slinivku podráždit a způsobit její zánět.
Žlučový kamínek. Pokud je žlučový kamínek malý a rozhodne se cestovat žlučovými cestami, může dojít k ucpání společného vývodu slinivky a žlučníku. Žluč pak poškodí slinivku. I enzymy slinivky, pokud se aktivují přímo v orgánu, mohou slinivku podráždit a vyvolat její zánět.
Příčiny onemocnění se často kombinují a je těžké určit, co za vzniklý problém může nejvíc. Každopádně se k léčbě přistupuje komplexně, aby se zabránilo dalšímu poškození orgánu.
V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.
Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnouslinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt
Čaj z oddenku puškvorce na podrážděnouslinivku břišní
Výluh z puškvorce působí na celý žaludeční a trávicí trakt, včetně žlučníku, sleziny a také i slinivky břišní. Na výrobu léčivého odvaru z puškvorce se použije jedna zarovnaná čajová lžička pomletého oddenku puškvorce a zalije se večer čtvrt litrem studené vody a nechá se přes noc vyluhovat. Ráno se to ohřeje na 70°C a hned scedí. Před každým použitím se tento čaj z puškvorce přihřeje ve vodní lázni.
Kopřiva se nejčastěji podává ve formě odvaru nebo nálevu. Chlorofyl působí povzbudivě na metabolismus a zároveň působí proti chudokrevnosti, dále působí jako antirevmatikum, protizánětlivě, dezodoračně a urychluje hojení ran. Kopřivová droga také účinkuje jako kardiotonikum, antidiabetikum (při lehčích formách cukrovky, kdy ještě není nutné píchat si inzulín), protiprůjmově, antivirově (zejména proti virům chřipky), podporuje činnost slinivky a vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu, působí močopudně, zastavuje krvácení, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, osvědčila se i při chorobách jater, žlučníku a ledvin i jako prostředek podporující tvorbu mateřského mléka, kořene se užívá zejména zevně proti vypadávání vlasů (hrst kopřivových kořenů se 10 minut vaří v 0,5 l vinného octa a takto získaný odvar se denně vtírá do pokožky hlavy), samčí květy údajně zvyšují plodnost mužů.
Rostlina se suší se co možná nejrychleji ve stínu, při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 50 °C. Listy obsahují množství chlorofylu (až 1 %), asi 15 % minerálních látek, z nichž důležitý je zejména hořčík, dále karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, již výše uvedené aminy, acetylcholin (asi 1 %), histamin (asi 0,5 %) a serotonin (asi 0,02 %), sacharidy (například arabinózu, galaktózu, glukózu, manózu), vitamíny (například B2 a zejména v mladých listech vitamín C), aminokyseliny, glukoniny (ty snižují hladinu krevního cukru), třísloviny (které „zastavují krvácení“), fytoncidy, kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou (B6), křemičitou (která má zřejmě močopudné účinky) a další látky.
Čaj a jeho účinky
Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu, posiluje cévní systém a pomáhá proti revmatickým bolestem. Čerstvá vylisovaná šťáva z mladých kopřiv pročistí krev a zbavuje stresu. Dva šálky mladých kopřiv se rozmixují v malém množství vody a přefiltrují. Užívají se tři týdny dvě lžíce denně.
Kopřivový čaj působí na organismus velmi komplexně, a proto jeho specifické účinky v podstatě zůstávají v pozadí za celkovým zlepšením tělesného stavu. Využívá se pro zvýšení vylučování moči a odpadních látek v ní rozpuštěných, mírně stimuluje játra k detoxikaci metabolitů a k případnému vyloučení jejich nelikvidovatelné části do žluče, stimuluje práci slinivky i sleziny svými enzymy a v trávení se chová nejen stimulačně a peristalticky, ale také protizánětlivě. Kopřiva podporuje hojivé procesy kdekoliv v těle do té míry, že se nedoporučuje při většině rakovin, mimo rakoviny žaludku a leukémie, kde naopak mimořádně účinně podporuje základní terapii. Také podporuje krvetvorbu a tvorbu mléka kojící
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.
Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.
Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.
Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.
Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.
Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.
Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.
Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.
Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.
Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.
Pokud trpíme onemocněním slinivky břišní či jejím zánětem, tak zvanou pankreatitidou, nebo je naše slinivka jen podrážděná, tak můžeme vedle klasické léčby zkusit podpořit hojivé a regenerační procesy i touto bylinnou kúrou. K přípravě odvaru na hojení budeme potřebovat 50 gramů dobromyslu obecného, 30 gramů mateřídoušky, 30 gramů řepíku, 30 gramů řebříčku, 30 gramů třezalky tečkované a 30 gramů máty peprné. Vše v suchém a nasekaném stavu. Hojivý odvar na slinivku se uvaří tak, že se jedna vrchovatá čajová lžička zalije 1/4 litrem vroucí vody a nechá se nejvýše 15 minut louhovat. Čaj se pije vždy čerstvý, jeden ráno a jeden večer.
Ve svém příspěvku RADY PÁTERA PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Rovnerová.
Prosím o radu na podporu funkce slinivky břišní. Asi měsíc mám problémy se zažíváním. Jsem jakoby nafouklá a pocit v břiše, jako bych snědla kameny. Na ultrazvuku vše v pořádku, na gastroskopii vše bez problémů. V krvi mírné zvýšení amylázy, takže je trochu podrážděná slinivka. Snažím se o dietní jídla, ale nevím přesně, co jíst a co ne? Koupila jsem si kapky na slinivku a popíjím černý čaj a občas i pivo. Jsem z toho nešťastná, protože ne a ne se dostat do klidu. Lékař mi doporučil ještě vyšetření cété. Mám strach, co mi je. Děkuji za radu.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Při zevním použití lapacha jako koupel nebo jako obklady z lapacha:
Obklad s odvarem z lapacha pomáhá při léčbě vyrážek, ekzémů a zánětů.
Obklad s odvarem z lapacha omezuje vznik otoků.
Obklad s odvarem z lapacha usmrcuje některé druhy plísní a bakterií, takže má antimykotické a antibakteriální účinky.
Domácí koupel pro nohy v odvaru z lapacha pomáhá chránit nohy proti plísním.
Lapacho při vnitřním užívání jako čaj z lapacha:
Čaj z lapacha odstraňuje z těla nečistoty a těžké kovy, takže se dá použít na detoxikaci organismu
Čaj z lapacha normalizuje a posiluje činnost jater, ledvin a sleziny a může tak působit proti akné.
Čaj z lapacha podporuje trávení a látkovou výměnu, tímto znovu působí proti projevům akné.
Čaj z lapacha posiluje imunitní systém, tím může být prospěšný třeba na podebraný nehet díky záděrám.
Čaj z lapacha je nápomocný při astmatu, zánětu průdušek a také při zánětu žaludku.
Čaj z lapacha pomáhá léčit disharmonie výměny látek v těle, například po chemoterapii nebo po delším užívání psychofarmak anebo při změně antikoncepce.
Čaj z lapacha má preventivní účinek proti nádorům.
Pitím čaje z lapacha se zlepšuje prokrvení těla, posiluje srdce a krevní oběh a působí proti chudokrevnosti, což ocení zejména aktivní sportovci.
Čaj z lapacha má pozitivní vliv při léčbě leukémie.
Čaj z lapacha pomáhá při ateroskleróze tím, že dokáže odstraňovat usazeniny z cév.
Čaj z lapacha podporuje normalizaci hladiny krevního cukru, proto se jeho pití doporučuje jako podpůrná léčba diabetu.
Pití čaje z lapacha má příznivý vliv na nemoci, jako je roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba a také i na revma.
Pití čaje z lapacha uklidňuje podrážděné nervy.
Čaj z lapacha posiluje a normalizuje činnost pohlavních orgánů a zvyšuje kvalitu semene.
Čaj z lapacha má kladný vliv na odstranění migrény.
Čaj z lapacha působí močopudně a tím čistí ledviny a pomáhá tak při detoxikaci organismu.
Po čaji z lapacha budete dobře spát, proto je lepší konzumovat ho až později odpoledne.
Čaj z lapacha aktivuje přirozenou funkci potních žláz, takže v některých případech může být úspěšně použit proti pocení.
V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.
Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:
meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory
Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:
bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté hovězí maso
Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:
celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce
Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.
Čajů na odvodnění je celá řada, zde je několik tipů.
Zelený čaj
Zelený čaj je výborný detoxikační nápoj, který podporuje produkci moči. Pomáhá nejen odstraňovat toxické látky, které se hromadí v těle, ale také snižuje zánět a odstraňuje zadržené tekutiny. Můžete vypít až tři šálky denně. Zelený čaj je snadno dostupný v obchodech. Domácí příprava může být vylepšena přidáním medu namísto cukru jako sladidla.
Boldo čaj
Čaj vyrobený z listů boldovníku se doporučuje užívat dvakrát denně. Boldovník zmírňuje zadržování tekutin díky přítomnosti alkaloidů, jako je isochinolin a chinolizidin, které podporují oběh. Vše, co potřebujete, abyste tuto výhodu využili, je přidat šest listů do šálku vroucí vody. Nechte je louhovat cca pět minut a vypijte část čaje ke snídani a zbytek po hlavním jídle dne.
Pampeliškový čaj
Pampeliška je skvělá rostlina na detoxikaci a odvodnění. Květy rostliny mohou být použity k přípravě čaje nebo je lze přidat do salátu. Pampeliška pomáhá tělu odstranit přebytečné tekutiny, podporuje dobrou funkci ledvin a pomáhá očistit krev. Je to úžasná rostlina. Už dva čaje s pampeliškou denně pomáhají při odvodnění – jeden čaj ráno se snídaní a jeden čaj odpoledne. Stačí pouze přidat několik listů nebo květů z této rostliny do vroucí vody. Čaj přefiltrujte a pomalu jej pijte.
Přesličkový čaj
Přeslička je plná minerálů, zejména siliky, draslíku a hořčíku. Kromě toho, že je dobrým diuretikem a detoxikačním činidlem, obnovuje minerály a působí jako přirozený lék proti průjmu. Pijte čaj z přesličky dvakrát denně. Přidejte jednu čajovou lžičku na šálek vroucí vody, přidáte-li několik lístků lékořice nebo máty, dodáte čaji lepší chuť. Nechte louhovat pět minut, poté jej můžete pomalu pít.
Čaj z březového listu
Listy z březových stromů jsou bohaté na draselné soli, které mají velmi dobrý diuretický účinek na tělo a pomáhají eliminovat pocity těžkosti. Jediné, co musíte udělat, je hledat listy v potravinových doplňcích nebo si připravit čaj. Pijte jeden až dva šálky denně tohoto čaje. Přidejte jednu polévkovou lžíci do šálku vařící vody a louhujte pět minut. Můžete vypít jeden šálek se snídaní a druhý po obědě. Čaj pomáhá při trávení a má příjemnou chuť.
V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY PO JIDLE KRUČÍ BŘIŠE MAM PRUJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Meszaros.
Dobry den prosim o radu jak se najím za chvili začně kručet břiše a musim vyhledat vece a mám prujem mužete poradit.pozdravem J Meszaros
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zkuste 10 dní užívat lék na průjem - Smecta. Když to nepomůže, tak doporučuji nechat si vyšetřit žlučník a slinivku. To jsou dva orgány, které vylučují trávící enzymy a jejich nefunkčnost by mohla zapříčinit tyto stavy. Nebraňte se také vyšetření vaší stolice, zdali máte v rovnováze střevní mikroflóru.
Přeslička: je bohatá na oxid křemičitý, o kterém se předpokládá, že pomáhá léčit a obnovovat poškozené tkáně způsobené zánětem od pankreatitidy. Kromě toho jedna studie analyzující účinky extraktu z přesličky na diabetických krysách zjistila po 5 týdnech léčby významné antidiabetické vlastnosti a regeneraci slinivky a jater.
Oregano: V tradiční medicíně je oregano používané k léčbě nemocí spojených s oxidací, jako je například cukrovka. Oregano je bohaté na přírodní fenolické antioxidanty. V roce 2004 vědci z Massachusettské univerzity studovali antidiabetické mechanismy extraktu z oregana a zjistili, že může vázat pankreatickou amylázu u prasat. Tyto výsledky podporují názor, že oregano by mohlo být antihyperglykemické činidlo pro dlouhodobou kontrolu hyperglykémie a diabetických komplikací.
Haritaki: Tato bylina, latinsky Terminalia chebula, má vlastnosti potlačující rakovinné bujení a může zabránit nebo zpomalit růst rakovinných nádorů slinivky. Lékaři se domnívají, že je to dáno tím, že pankreatické nádorové buňky odumírají přirozeně v procesu známém jako apoptóza, aniž by docházelo k vedlejším toxickým účinkům. Bylo prokázáno, že perorální příjem extraktu z haritaki snižuje zvýšenou hladinu glukózy v krvi o 43,2 % a obsah jaterního a svalového glykogenu o 75 % a 62,9 % (v uvedeném pořadí), což naznačuje, že může mít jistou hodnotu při léčbě diabetes.
Měsíček lékařský: Má protizánětlivé, antivirové a antigenotoxické terapeutické vlastnosti. Extrakt z měsíčku má účinky, které by mohly potenciálně zabraňovat šíření nádorových buněk v rozpětí od 70–100 % při testování na celé řadě lidských a myších nádorových buněčných linií, včetně pankreatických nádorových buněk. To znamená, že tato bylina má cytotoxické vlastnosti nádorových buněk, a že měsíček může vyvolat aktivaci lymfocytů. Pokud je pankreatitida způsobena vysokým příjmem alkoholu, aplikace masti z měsíčku může pomoci zabránit dehydrataci.
Pampeliška: Pampeliška je považována za účinnou při léčbě proti agresivním a odolným pankreatickým nádorovým buňkám. Čaj vyrobený z pampelišky je také známý při čištění střev a jater. A pomůže zotavit a léčit poškozené pankreatické tkáně.
Hořec: Tato bylinka se osvědčila jako jedna z nejlepších v podpoře zdraví slinivky. Kořeny hořce mohou stimulovat slinivku, žlučník a sliznici žaludku ke zvýšené sekreci pankreatických enzymů, žluči, žaludečních kyselin a trávicích šťáv.
Vodilka kanadská: Latinsky Hydrastis canadensis, je dnes pro své léčivé a terapeutické účinky jednou z vysoce uznávaných bylin. Více než její schopnost snižovat hladinu cukru v krvi a napomáhání celkové
V naší poradně s názvem CHRONICKÁ PANKREATITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Smíšková anna.
DOBRÝ DEN MAM DOTAZ,UŽ NĚKOLIK LET MÁM CHRON.SLINIVKU ,NEBERU NA TO NIC POUZE HELICID NA ŽALUDEK MÁM HEATOVOU HERNII,A JE MI TAKY KAŽDOU CHVÍLI ŠPATNĚ,BOJIM SE ZDA SLINIVKA NEBUDE PROGRADOVAT VE VĚTŠÍ MÍŘE JE TAM PRAVDĚPODOBNOST, ŽE SE TO MUŽE ZHORŠOVAT?MUJ SYNOVEC NÁM LETOS ZEMŘEL NA RAK SLINIVKY BYLO MU 49.LET A UNÁS V RODINĚ RAKOVINA BYLA UŽ NĚKOLIKÁTOU DIAGNOZOU.NYNÍ MI DĚLALI BIOPSII,PRSA A MÁM STRACH ABY SE TO NĚKDE NEUSADILO.PROTO SE DOTAZUJI ZDA U MĚ JE VĚTŠÍ RIZIKO,,JE MI 59.LEL.MOC DĚKUJI ZA INFORMACI..ZDENA..
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vždy, když je v rodině výskyt rakoviny v přímé řadě, tak je zvýšené riziko výskytu rakoviny u blízkých členů. Měla byste docházet na pravidelné kontroly se slinivkou a pokud je vám každou chvíli špatně, tak byste rozhodně měla navštívit svého praktického lékaře, protože budete mít zřejmě výkyvy v inzulínu a to může být nebezpečné a je třeba to řešit. V první řadě se přestaňte bát, že máte rakovinu. Rakovinu řešte až, když ji mít skutečně budete. Držte si v kondici slinivku za pomocí svého lékaře a myslete na pozitivní věci a ne na nemoci.
Při zánětu slinivky se pije během dne po doušcích odvar z ovsa. Na přípravu odvaru z ovsa potřebujeme 100 gramů ovsa a 1,5 litru vody. Do hrnce se dá oves, zalije se potřebným množstvím vody a na mírném ohni se nechá vřít, dokud se neodpaří asi půl litru. Potom se odvar odstaví, scedí se a přelije se do termosky. Celé množství se pak pije vždy teplé v průběhu celého dne. Na každý den se připravuje vždy čerstvý odvar.
Slinivka má velkou tendenci k zanícení a k němu dochází hned ze dvou příčin. První z nich je přílišná konzumace alkoholu a tou druhou je působení žluči. Jednotlivé příčiny se mohou různě kombinovat. Někdy se objevují případy, u nichž není příčina vzniku zánětu jasně dána. Alkohol poškozuje slinivku tím, že dochází k aktivaci trávicích enzymů uvnitř slinivky. Proto u slinivky dochází k sebedestrukci a postupně i k ničení jejího okolí. Žluč ohrožuje slinivku ve chvíli, kdy dojde k ucpání vývodu slinivky a žlučovodu žlučovými kameny. Takto se pak žluč dostává do slinivky, kterou podráždí a ta je následně citlivá na dotek.
Nejdůležitější je podrobné vyšetření a zjištění průběhu onemocnění a jeho možné příčiny. Poté následuje vyšetření krve. Tímto vyšetřením lze zjistit intenzitu zánětu. Dále se dá slinivka vyšetřit ultrazvukem nebo CT, nebo ERCP – pomocí tohoto vyšetření lze žlučový kamínek odstranit. V případě akutního zánětu je nutná hospitalizace, neustálé sledování a zavedení infuzní léčby (kapačky). Pokud vás postihne zánět chronický, nastává dlouhodobá léčba. Čeká vás několikeré vyšetření na gastroenterologii. Je třeba užívat léky, které nahrazují nedostatečnou produkci trávicích enzymů. Důležitá je prevence, proto se vyhýbejte příliš tučným jídlům a především alkoholu. Doporučuje se střídmá racionální strava a zdravý životní styl.
Akutní zánět slinivky začíná bolestí v horní části břicha, která se projevuje několik dní a může být velmi svízelná a stále stejná. Lokalizuje se do břicha nebo do páteře, ale i do jiných oblastí. Může také přijít neočekávaně a intenzivně nebo může začít jen mírnou bolestí, která se zhoršuje s jídlem a pomalu narůstá. Břicho je jakoby oteklé a přecitlivělé. Nemoc doprovázejí i jiné příznaky jako pocit na zvracení až samotné zvracení, horečka a vzrůstající pulzová frekvence. Osoba se často cítí (a také tak vypadá) velmi nemocně. Často se přidá dehydratace, pokles tlaku krve. Později se dostaví příznaky v důsledku selhávání srdce, plic nebo ledvin. U těch nejtěžších případů (krvácení do slinivky) vede ke vzniku šoku a někdy k úmrtí.
Chronický zánět slinivky je charakteristický stavy nevolnosti a pocity na zvracení ve spojitosti s přijímáním potravy. U chronického zánětu sice nejsou tak výrazné příznaky jako u akutního zánětu, ale o to více může dojít ke komplikacím spojeným s tímto stavem. Nejčastěji je to spojeno s nadměrnou a dlouhodobou konzumací alkoholu, čímž dochází ke snížení produkce trávicích enzymů, ale rovněž i inzulinu a následně k projevům cukrovky.
Pokud není akutní zánět slinivky léčen rychle a agre
Ve svém příspěvku ŽLUTÁ STOLICE PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.
Děkuji za reakci. Minulý týden jsem byl na gastroskopii a nic mi nenašli. Nevím, jestli při tomto zákroku i kontrolují slinivku břišní, ale pan doktor mi pouze sdělil, že mám lehký zánět v žaludku, ale že to není nic závažného. Teď mě ještě čeká kolonoskopie, ale to až za 2 měsíce.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal.
Dobrý den,mám stejné problémy.Jak prosím dopadla další šetření?Děkuji M
Kde je v těle umístěna slinivka? Slinivka břišní je poměrně malý, ale důležitý orgán lidského těla. Je uložena v dutině břišní a má dvě základní funkce – jednak tvoří a do krve vypouští hormon inzulin, při jehož nedostatku vzniká cukrovka, jednak produkuje šťávu s vysokým obsahem trávicích enzymů. Ty se dostávají do tenkého střeva, kde plní svoji funkci – napomáhají trávení. Pokud je však slinivka z různých příčin podrážděna, či dokonce poškozena, vzniká závažný zdravotní problém provázený úpornými bolestmi. K podráždění slinivky vede nejčastěji přejídání a nadměrná konzumace alkoholu.
Slinivka se nachází na zadní stěně břišní dutiny mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Anatomicky má vztah k tenkému střevu, do nějž vývody slinivky ústí poté, co se spojí se žlučovými cestami. Produktem slinivky je šťáva složená z enzymů, které ve střevě umožňují trávení potravy (stejně jako žluč). Těmito enzymy jsou například amyláza, lipáza, trypsin a další. Tato funkce slinivky se označuje jako exokrinní, to znamená, že jde o žlázu s vnější sekrecí. Vedle toho speciální buňky slinivky vytvářejí hormon inzulin, který ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Protože je tento hormon vylučován přímo do krve, mluví se o funkci endokrinní, tedy o žláze s vnitřní sekrecí.
Nemoci slinivky břišní se dělí podle stupně a stadia poškození na:
Nejčastějšími příčinami všech tří onemocnění je nezdravé stravování v podobě velmi tučných a přepalovaných jídel a dlouhodobá nadměrná konzumace alkoholu. Tyto faktory také často souvisí s obezitou. K podráždění slinivky vede nejčastěji přejedení, kterému se neubráníme například o Vánocích či na různých oslavách. Velké množství jídla, především tučných pokrmů v kombinaci s alkoholem, působí na slinivku nepříznivě a může způsobit její podráždění, tedy v podstatě jakýsi „předstupeň“ zánětu.
Podráždění slinivky se projeví bolestí nad pupkem (spíše vlevo) a nevolností. Pokud v tomto okamžiku nezahájíme poměrně přísnou dietu, hrozí, že se vyvine akutní zánět slinivky, který už může ohrozit náš život.
Akutní zánět slinivky bývá zvláště u žen způsoben ucpáním společného vývodu slinivky a žlučových cest žlučovým kamínkem. Pokud jsou odvodné cesty ucpány, sekret produkovaný slinivkou nemá kam odcházet a dochází k jeho aktivaci přímo ve slinivce – trávicí enzymy tak v podstatě začnou ničit samotnou slinivku „zevnitř“. Vzniká intenzivní prudká bolest v nadbřišku, která může vystřelovat až do zad. Může se ještě zhoršovat při pohybu či kašli, naopak v klidu
Slinivka je velice nenáročná žláza, ale nesnáší zúžení svého vývodu (svých vývodů), stres a zánětlivé procesy v těsném okolí vývodu, hlavně ve dvanáctníku a žlučovodu. Zánět dvanáctníku vždy zúží vývod slinivky a pankreatický sekret v ní městná. To způsobí utlačení aktivních žlázových buněk a snížení jejich látkové výměny, což přímo vede k atrofii slinivky, zvláště její hlavy, a to pak bývá příčinou některých typů cukrovek. Starší lidé dokonce obvykle mají zmenšenou slinivku a od toho pak cukrovku. (U starších je také obvyklý nedostatek receptorů na inzulín na membránách buněk, případně rezistence těchto receptorů na něj.) Situaci komplikuje to, že vývod slinivky je společný se žlučovodem, a žluč, která se kontaktuje s pankreatickým sekretem do té chvíle neškodným, jej aktivuje a jeho enzymy jsou pak schopny rozpustit i slinivku, poškodit střeva a zabít člověka. Děje-li se to jen v nepatrné míře, slinivka atrofuje a zmenšuje se, k stáru pak ale nestačí.
Takže, pokud máte problémy s trávením cukrů a jste mladí, nemusíte mít zatím cukrovku, ale ve skutečnosti peptický vřed na dvanáctníku nebo zacpané žlučovody.
Vyhněte se všem jídlům, která nadýmají a mohou způsobit podráždění žaludku i střev. Také je potřeba se vyhýbat ovoci, které má jadérka a pecky (maliny, ostružiny). Meloun sám o sobě neškodí, ale pozor na pecky!.
Je potřeba se vyhýbat uzeninám, špeku, mastným jídlům, bílému pečivu, sladkostem, tučným mléčným výrobkům a pod. Z ovoce a zeleniny vylučte všechno, co nadýmá, naopak švestky, jablka, mandarinky a podobně jsou přijatelné.
Podrobnosti o dietě na slinivku se dočtete v našem článku Dieta na slinivku.