Zajímáte se o téma ČERVENÁ ČOČKA? Tak právě pro vás je určen tento článek. Červená čočka je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a různých vitamínů a minerálů. Kde jsou bílkoviny, jsou i puriny, takže červená čočka má také vysoký obsah purinů a může zvýšit hladinu kyseliny močové v těle. To může vést k bolestivým záchvatům dny a dalším komplikacím spojeným se zvýšenou hladinou kyseliny močové. Je tedy vhodné konzumovat čočku pi onemocnění dnou? Čtěte dále a dozvíte se odpověď.
Druhy červené čočky
Celá červenáčočka: Celá červenáčočka je 1/2 cm široká s jemnou, zemitou chutí a jemnou texturou. Tato čočka je karmínová, což je sytě oranžovo-červená barva. Celá červenáčočka se tradičně používá jako náhražka masa.
Dekortikovaná celá červenáčočka: Je vyrobena z celé červené čočky. Z čočky se odstraní slupka, přičemž vnitřní část semene zůstane celá (nerozpůlená). Výsledkem je krásný neporušený, červeno-oranžový lesklý produkt.
Dělená červenáčočka: Dělená červenáčočka se vyrábí naštípáním celé červené čočky. Slupka se odstraní a zbývající červenooranžové semeno se pak rozdělí na dvě poloviny. Charakteristické pro produkty z Kanady – jeden z nejlepších na světě známý svou kvalitou.
Přítomnost slupky u čočky nehraje žádnou roli v obsahu purinů, protože zbývající část semene obsahuje stejnou koncentraci purinů jako slupka.
Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.
Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:
1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.
Čočka je bohatá na vlákninu, která podporuje sytost mezi jídly. To umožňuje lépe kontrolovat chuť k jídlu a může to usnadnit proces hubnutí a ochránit tak klouby před symptomy způsobenými nebo zhoršenými nadváhou. Čočka také poskytuje nízkotučné a bezcholesterolové alternativy k tučným zdrojům bílkovin, jako je červené maso a sýr s vysokým obsahem tuku. A protože čočka obsahuje méně purinů než maso a mastné ryby, poskytuje proteinovou alternativu vhodnou i pro nemocné dnou.
V minulosti bylo pacientům se dnou doporučeno vyhýbat se všem potravinám s významným obsahem purinů. Čočka má nižší obsah purinů ve srovnání s živočišnými produkty, ale i tak jde o potravinu se středně vysokým obsahem purinů. Ale zatímco strava bohatá na živočišné bílkoviny zvyšuje riziko dny a dnavých záchvatů, strava bohatá na zeleninu ne. Jinými slovy, čočka není spojena se stejným rizikem dny jako maso. Představa, že dna je způsobena pouze dietními faktory, je také mýtus. Stravovací návyky mohou pouze přispět k rozvoji dny, zejména pokud se toto onemocnění vyskytuje u předků v rodině.
Ve studii publikované v „New England Journal of Medicine“ v březnu 2004 [1] výzkumníci analyzovali vztah mezi stravovacími návyky a výskytem dny u 47.150 mužů bez anamnézy dny po dobu 12 let. Během studie bylo rozpoznáno 730 nových případů dny. Muži, kteří konzumují stravu bohatou na mořské plody a maso, měli největší pravděpodobnost vzniku dny, zatímco adekvátní příjem zeleniny bohaté na puriny nikoli.
Pro snížení frekvence nebo intenzity příznaků dny existuje doporučení [2] omezit alkohol, maso a mořské plody a zvýšit nízkotučné mléčné výrobky a vitamín C. Dejte si čočkovou polévku například místo kuřecích nudlí nebo místo hovězího s rýží. Pamatujte, že čočka obsahuje zvýšené množství purinů a je třeba s ní zacházet opatrně a nevolit ji jako hlavní nebo jedinou zeleninu každý den. Využití čočky jako zdroje bílkovin je ale bezpečnější možností pro zvládnutí dny, než jídla z masa. Zelenina s nižším obsahem purinů zahrnuje fazole, mrkev, houby, papriku, cibuli, chřest a tykev. Mezi další zdroje bílkovin rostlinného původu patří fazole, tofu, sójové mléko, sójový jogurt a quinoa. Všechny uvedené druhy jsou vhodné alternativy za pokrmy z masa.
Červená čočka, známá také jako Masoor dal, obsahuje střední množství purinů. I když je dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny, může přispívat ke zvýšení hladiny kyseliny močové v těle, což může u citlivých jedinců vést ke komplikacím dny.
Červená čočka se nepovažuje za potraviny s vysokým obsahem purinů, ale ani za potraviny s nízkým obsahem purinů.
Množství purinů v červené čočce
Studie ukazuje, že čočka, včetně červené čočky, obsahuje 50–150, obvykle 90 mg purinů na 100 g vařené čočky.
Vliv na kyselinu močovou
Konzumace velkého množství červené čočky může zvýšit hladinu kyseliny močové, což může být problematické pro osoby náchylné k dně.
Na velikosti porce záleží
Při konzumaci červené čočky se doporučuje kontrolovat porce a použít jen 50 g uvařené čočky na porci.
Čočka je obecně považována za potravinu s vyšším obsahem purinů, což znamená, že méně přispívá ke zvýšení hladiny kyseliny močové ve srovnání s potravinami s vysokým obsahem purinů, jako je červené maso a některé mořské plody. Pokud je čočka správně připravena, může být zdravým doplňkem stravy pro jedince, kteří mají obavy z hladiny kyseliny močové, jako jsou lidé se dnou.
Individuální reakce na potraviny se však mohou lišit. Někteří lidé mohou stále zaznamenat zvýšení hladiny kyseliny močové z čočky, i když obvykle v menší míře než z potravin s vysokým obsahem purinů. Je nezbytné, aby jednotlivci, kteří mají obavy z kyseliny močové, sledovali své vlastní reakce a konzultovali s lékařem nebo registrovaným dietologem personalizované dietní rady.
Stručně řečeno, čočka je obvykle bezpečná pro ty, kteří dobře zvládají hladinu kyseliny močové, zvláště když je konzumována střídmě a jako součást vyvážené stravy.
Většina toho, co jíme, ať už rostlinného nebo živočišného původu, bude obsahovat určité množství purinů (adenin, guanin atd. – základní stavební kameny DNA a RNA). Když jsou tyto „tráveny“ a metabolizovány, jedním z produktů, se kterým skončíte, je kyselina močová.
Takže téměř vše, co obsahuje puriny, může v těle potenciálně vytvářet kyselinu močovou. Vaření nemá žádný vliv na množství kyseliny močové, protože puriny se za normálních podmínek vařením nerozkládají.
Vaše zažívání však bude mnohem hladší (méně problémů s kyselostí, říháním a páchnoucími prdy), pokud čočku připravíte správně – hlavně ji dobře uvařte a před polykáním ji pořádně rozžvýkejte. Zdravá „slupka“ z čočky poskytuje cennou vlákninu, ale může být také velkým zdrojem smradlavých prdů.
Pokud chcete snížit kyselinu močovou, jezte méně – všeho, zvláště potravin obsahujících bílkoviny, jako je maso nebo čočka.
Dietologové předepisují pouze malé porce čočky, aby se zabránilo rozvoji dny. Některé zprávy tvrdí, že pouze 30 % produkce kyseliny močové pochází z purinů ze stravy a 70 % produkce kyseliny močové pochází z buněk našeho vlastního těla (NE z purinů, které jíme).
Pokud byla jedinou věcí, kterou jste dnes jedli, čočka vařená se solí, tak byste museli sníst skoro 27 šálků této potraviny, abyste dosáhli 100 % doporučené denní hodnoty vitaminu K, což je 90 mcg.
Abyste dosáhli 50 % (45 mcg) denní doporučené hodnoty vitaminu K, museli byste sníst přes 13 šálků vařené čočky se solí.
A museli byste sníst skoro 7 šálků vařené čočky se solí, abyste získali 25 % (22,5 mcg) doporučeného denního vitamínu K.
Vařená čočka se solí o množství 1 šálku obsahuje 3,33 mcg vitaminu K.
Jednou z hlavních složek jídelníčku je salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy patří brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Detoxikační jídelníček na 28denní je pevně dán. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein. Doporučuje se čaj z ostropestřce mariánského na pročištění jater. Na celém 28denním detoxikačním programu je zajímavé i to, že nehladovíte, nevážíte si ani neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace organismu sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.
Jídelníček je přesně sepsaný v kalendáři jídel, které se konzumují během 28 dnů. Během této doby se organismus zbaví především tuků. Zaručený výsledek v podobě ztráty 10 kg neexistuje, protože každý má jiný metabolismus. Navíc váha nemusí být vždy rozhodující, lepší je ztratit 15 cm v pase a 6 kg než naopak. Recepty pokrmů z kalendáře jsou celkem časově náročné, ale říká se, že hubnutí začíná v hlavě, takže se musí obětovat i pár chvil pro uvaření rozumnějších pokrmů.
Jídelníček při detoxikaci
1. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, strouhaný sýr
2. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy, strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládaná cuketa
5. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
6. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. den
Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
8. den
Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
V naší poradně s názvem WARFARIN A COCKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Čočka a warfarin
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Čočka má průměrné množství vitaminu K. Pouze 5 μg vitamínu K bude obsahovat 100 g suché čočky nebo 200 gramů vařené.
Čočka tak patří mezi vhodné potraviny pro lidi užívající lék Warfarin.
Pokud se na vaší pokožce občas objeví svědící suchá červená vyrážka, mohlo by se jednat o virový exantém pityriasis rosea, který se nemusí léčit, neboť spontánně odezní. Jiným důvodem může být akutní stadium ekzému či lupénky. Tato onemocnění vždy musí posoudit kožní lékař.
Červená vyrážka z mrazu se nazývá oznobeniny (perniones), nejde vyloženě o omrzliny, ale o poškození kůže vlivem povětrnostních podmínek, přičemž následky mohou být i trvalé. Musíte pokožku maximálně chránit před výkyvy teplot, promazávejte ji například Bepanthenem, chraňte ji i před sluníčkem. Víc proto udělat nemůžete.
Červená suchá vyrážka na obličeji se šupinkami bývá charakteristická pro periorální dermatitidu (lidově perorální dermatitida). U tohoto onemocnění je důležité vysadit veškeré krémy, make-up – právě tato pravidelná a dlouhodobá hydratace pleti je totiž hlavní příčinou tohoto stavu. Určitě je důležitá návštěva kožního lékaře, který nasadí celkovou léčbu.
V naší poradně s názvem ČERVENA ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela langová.
zajímalo by me jestli na DNU mohu jíst zavařenou červenou řepu dekuji za odpověd
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, které podporují tvorbu ledvinových kamenů. Dna rovněž podporuje tvorbu ledvinových kamenů. Proto by nemělo být konzumováno větší množství červené řepy lidmi trpících dnou.
Většině pacientů s dnou udělá dobře, když se vyhnou potravinám s vysokým obsahem oxalátů. Dodržování diety s nízkým obsahem purinů a oxalátů pomůže dosáhnout úlevy od dny. Osoby trpící dnou, kteří již mají ledvinové kameny, by udělaly dobře, kdyby se zcela vyhýbaly potravinám bohatým na oxaláty.
Oxaláty jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí v zelenině, ovoci, ořechách a obilovinách. Příklady potravin s nejvyšším obsahem oxalátů: zelená listová zelenina, sója, mandle, brambory, čaj, rebarbora, obilná zrna a červená řepa. Oxaláty také přirozeně vznikají v lidském těle jako odpadní produkt.
Fermentovaná červená rýže je obalena malou vláknitou houbou zvanou Monascus. Je to druh plísně, která během fermentace produkuje nejen alkoholy, aromatické sloučeniny a enzymy, které zlepšují aroma rýže, ale také sekundární metabolity, jako je pigment monaskus, lovastatin, polysacharidy, aminokyseliny, flavonoidy a polyfenoly, které jsou bioaktivní a interagují s mnoha léky. Z těchto důvodů by lidé užívající léky na předpis neměli červenou rýži vůbec konzumovat.
Červená fermentovaná rýže má za následek snížení obsahu fibrinogenu v krvi.
Červená fermentovaná rýže má za následek zvýšení obsahu antitrombinu III v krvi.
Červená fermentovaná rýže má vliv na zvýšení obsahu proteinu C v krvi.
Toto jsou všechno faktory, které významně ovlivňují koagulační kaskádu a zesilují nežádoucí účinky všech léků na ředění krve.
Lovastatin zvyšuje riziko myopatie při současném podávání interagujících léků, jako je fenofibrát, niacin, gemfibrozil, cyklosporin a silné inhibitory enzymu CYP3A4.
V naší poradně s názvem KONZUMACE MISO PASTY PŘI ZVÝŠENÉ KYSELINĚ MOČOVÉ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.
Dobrý den,
ráda bych věděla,jestli je vhodná konzumace miso pasty při zvýšené kyselině močové.Zvýšeni je patrně v důsledku oslabené funkce ledvin.Hodnoty 388.
Děkuji za odpověd a přeji pěkný den.
Ivana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo. Vyrábí se ze sójových bobů, které se uvaří, smíchají s mořskou solí, naočkují se kulturou houby kódži a nechají se několik měsíců až let pomalu kvasit. Existují dva druhy pasty miso: červená a bílá. Z pohledu diety při kyselině močové je miso pasta celkem vhodná potravina a může se konzumovat i při dně. Co se týče obsahu purinů, tak o malinko horší je ta červená pasta, která ale i tak patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. Puriny jsou látky, které zvyšují množství kyseliny močové v krvi. Bílá pasta miso je na tom trochu lépe a řadíme ji k potravinám s velmi nízkým obsahem purinů. Konkrétní hodnoty obsahu purinů v pastě miso jsou:
- bílá 48,8 mg purinů na 100 gramů pasty
- červená 63,5 mg purinů na 100 gramů pasty
Pro srovnání například 100 gramů listu špenátu obsahuje 51,4 mg purinů, 100 gramů brokolice obsahuje 70 mg purinů a 100 gramů petržele obsahuje 288,9 mg purinů. Oproti tomu 100 gramů kuřecích prsou obsahuje 141,2 mg purinů, ale 100 gramů hovězí svíčkové jen 98,4 mg purinů.
Červená řepa možná dokáže o trochu snížit krevní tlak, ale určitě ne takto nárazově, jak to popisujete. Červená řepa obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Červené barvivo z červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Červená řepa také zlepšuje náladu, protože vyvolává optimističtější náladu. Červená řepa nepatrně sníží krevní tlak jen při dlouhodobém a pravidelném používání, takže pokud Vám chutná, tak ji klidně jezte dál.
Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové
První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.
Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.
Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.
Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.
Jídelníček při detoxikaci na 1. týden
Detoxikační jídelníček se skládá:
Snídaně
Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
Večeře
1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
Ve svém příspěvku ČERVENÁ ČOČKA A POHANKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luki.
Myslite? Ja mam za to, ze tyhle nemoci zpusobuje prave nespravne stravovani, takze pokud zaradime vice lustenin a ostatni zdrave potraviny, dne a podobnym nemocem se muzeme zcela vyhnout.. Ale to uz je na delsi debatu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jam.
Jsou nevhodné pro vysoký obsah purinů. Dieta při dně je dieta šetřící, při které je nutné vyhýbat se určitům druhům potravin, které mohou být jinak považovány za zdraví prospěšné. Důležité je znát fakta, ne si jen něco myslet. ;-)
Šedý zákal (katarakta) je oční onemocnění způsobené postupným kalením čočky, nejčastěji podmíněným věkem. Z tohoto důvodu se vyskytuje nejvíce v populaci nad 50 let. Postupné kalení čočky vytváří clonu, která časem vede ke zhoršování zraku. Jediná dnes známá a efektivní léčba je operativní odstranění zkalené čočky a její náhrada za čočku umělou.
Vlastní operace je uzpůsobena tak, aby co nejméně zatěžovala pacienta a byla co nejpohodlnější. Celý výkon trvá zhruba 30 minut, je prováděn v lokální anestezii převážně ve formě kapek, zřídka je nutná lokální anestezie injekční. Ve speciálních mimořádných případech, jako například při psychickém či tělesném neklidu, se používá anestezie celková. Během výkonu operatér proniká drobným řezem při okraji rohovky do oka (přední komory). Vlastní čočka je umístěna v pouzdře za duhovkou. Tato zkalená čočka je pak pomocí speciálního ultrazvukového nástroje rozmělněna a odsáta ven. Zůstává pouze pouzdro čočky, do kterého je vložena umělá nitrooční čočka. Výhodou malé rohovkové rány je její samouzavření bez nutnosti šití, v případě její netěsnosti je možno ranku zabezpečit jedním stehem. Po operaci je oko do druhého dne zavázané.
Po operaci (zejména v den operace) můžete pociťovat mírnou bolest v oku, především řezání nebo svědění. Může být přítomný otok víček, spojivky a drobné modřinky na očním bělmu, které jsou normálním doprovodným jevem. V následujících dnech se vše vrátí k normálu. V případě, že zpozorujete některé z níže uvedených obtíží, je nutno rychle vyhledat očního lékaře:
velká bolestivost;
výrazné zčervenání;
světloplachost;
náhlé zhoršení vidění;
mnohočetné mušky;
záblesky či tmavá clona před operovaným okem.
První den po operaci a několik následujících dní může být vidění operovaného oka zamlžené. Ke stabilizaci vidění dochází za dva až čtyři týdny. Určité kolísání může trvat až dva měsíce. Nové brýle lze zpravidla předepsat již za čtyři až šest týdnů po operaci. V současné době se při operaci používá malý řez a implantuje se typ umělých nitroočních čoček z měkkých materiálů, které plně hradí zdravotní pojišťovna.
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.
Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.
Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.
Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.
Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.
2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.
3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.
Zářivě červená: jasně červená menstruační krev znamená, že krev tělo opustila velice rychle. Tento typ výtoku krve je v pořádku a bývá většinou lehký a rychlý.
Tmavě červená: tmavě červená krev je obvykle "starší krev". Ta může být uložena v děloze delší dobu a chvilku trvalo, než se z těla dostala. Mnoho žen mívá takovouto tmavě červenou krev ráno po probuzení.
Hnědá/černá: tato krev je také starší, stejně jako předchozí. Většina žen může mít tmavě hnědou až černou krev ke konci menstruace. Může to být také krev, která v děložním záhybu zůstala z minulého období menstruace. Vyskytuje se také u žen, které menstruují častěji (mají kratší menstruační cyklus, například 21 dní).
Oranžová: jasně červená menstruační krev, která se mísí s kapalinami z děložního čípku může mít oranžový nádech s červenými proužky.
Zářivě oranžová: krev může být spojena s infekcí, takže pokud máte podezření, je nejlepší poradit se s gynekologem.
Ve svém příspěvku ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.
Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diviš M..
Jak vadí červená řepa při užívání Warfarinu zda moc ředí krev nebo málo. Děkuji
Červená řepa (beta vulgaris) je kulatá nebo někdy válcovitá kořenová zelenina. Konzumována bývá čerstvá, vařená, nakládaná nebo konzervovaná. Známa je od doby, kdy ji Řekové jedli již před 2000 lety. Tmavě červená barva z řepy se objeví v moči nebo i ve stolici. Pokud ji sníte, můžete si myslet, že máte v moči nebo ve stolici krev. To je obzvláště znepokojivé pro lidi, kteří používají léky na ředění krve, protože krvácení je jedním z rizik těchto léků. Obarvení moči nebo stolice dočervena po snědení řepy není z krve, ale z látek, které se nazývají betalainy. Batalainy jsou přírodní pigmenty, které dodávají řepě její charakteristickou purpurovou až temně rudou barvu. Při snědení řepy se tyto pigmenty dostávají do moči a stolice a obarvují je. Betalainy mají léčivé účinky - mohou snížit zánět v těle a chránit DNA před oxidačním poškozením a pomáhají udržovat zdravé a pružnější cévy. Ve větším množství však může červená řepa přispívat k tvorbě ledvinových kamenů.
V naší poradně s názvem ALERGICKÁ REAKCE NA LEPIDLO Z UMĚLÝCH ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktoria.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat... asi před 2 měsíci jsem dostala alergii na lepidlo z prodloužených řas, metodou řasa na řasu. Alergie se projevila z ničeho nic po roce nošení řas. Nyní se stále reakce nemůžu zbavit a jakýkoliv kontakt líčidel s očima a podobně, stav ještě zhorší... Na oči jsem dostala mastičku Ophthalmo -Hydrocortison pomohla ale bohužel když jsem se po skoro úplném vyléčení nalíčila vše se znovu vrátilo, tak jsem mast dostala znovu a teď se alergie nemůžu nějak zbavit. Už jsou to 2 měsíce a já mám stále na horních očních víčkách červený pruh a nemohu se toho zbavit... Začátek alergie vypadal, nateklé oči, svědění, červená oční víčka.. Nyní jen červená víčka, který když si nalíčím bohužel stav zhorší... prosím o nějakou babskou radu, která mi oči vyléčí od zarudnutí... Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Doporučuji zopakovat léčbu mastí Ophthalmo -Hydrocortison a až do odeznění příznaků se vůbec nelíčit. Až po vyléčení si kupte úplně novou výbavu pro make-up a tou se pak ličte. Pravděpodobně máte některou ze svých šminkovacích propriet infikovanou a tato infekce Vám nyní způsobuje nepříjemné problémy, které popisuhete. Zbavte se všeho a zbavíte se i nemoci.