Téma

ČESNEK V MEDU


Doporučené užívání MANUKA medu

Naneste čajovou lžičku MANUKA medu na kousek chleba, topinku či sušenky. Takto užívejte med třikrát denně. Nepožívejte tekutiny hodinu před užíváním a půl hodiny po užívání medu (aby se med v žaludku neředil). Nanesení medu na chléb či sušenku prodlouží čas působení medu v žaludku. Med užívejte nejlépe na lačný žaludek hned zrána. Jestliže představuje dodržování tohoto režimu problém, pak konzumujte aktivní MANUKA med přímo, tedy třikrát denně jednu čajovou lžičku medu. Nepoužívejte med ke slazení horkých nebo chladných nápojů, ovesné kaše, jogurtu. Teplo totiž ničí unikátní vlastnosti medu a tekutiny ho ředí, čímž med ztrácí na účinnosti. Při konzumaci medu nepoužívejte kovové lžíce. Neskladujte med v lednici.

A jak konzumuje MANUKA med Novak? Každý den ráno jako první vypije plnou sklenici vody pokojové teploty a poté sní dvě lžíce manukového medu. Med jí někdy i během zápasů. Teplou vodu prý Djokovič pije proto, že studená zpomaluje zažívání a odvádí krev z míst, kde ji chce mít, tedy ze svalů. Šestadvacetiletý Srb dokonce neváhal o svém pitném režimu prozradit, že má rád, když má jeho moč trochu barvu.

Zde můžete koupit knihu Naservírujte si vítězství.

Zdroj: článek Naservírujte si vítězství

Příběh

Ve svém příspěvku BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sedlak.

Kvasinky ve vlasech jak se jich zbavit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kvasinka.

U mě na prvním místě česnek s medem. Pravý český česnek a med jsou národní všelék! Česnek obsahuje silnou antifungální látku nazvanou allicin. Allicin ničí infekce, zejména pokud jde o kvasinku Candida. Med zase pomáhá česneku v jeho protikvasinkové aktivitě. Uklidňuje pokožku a mírní jakýkoliv otok s protizánětlivými účinky. Vždycky si to udělám dvakrát týdně ze 6 stroužků česneku a 5 lžic organického medu. Česnek normálně prolisuju přes mačkátko a nechám odležet po dobu 15 minut. Pak přidám med a dobře promíchám. Tuto směs aplikuju na pokožku hlavy a zároveň provádím masáž po dobu minuty nebo dvou. Pak vlasy zabalím do igelitu a ručníku a nechám asi 10 minut působit. Nakonec to opláchnu vodou a nanesu šampon a vlasy normálně umeju. V případě citlivé pokožky, kterou může česnek dráždit, je možné směs naředit mlékem.

Zdroj: příběh Babské rady

Med na mastnou pleť

Med byl používán dlouhou dobu k léčbě mastné pleti. Mastná pleť bývá náchylná k mnoha kožním onemocněním, zejména pak k tvorbě pupínků a akné. Léčba mastné pleti pomocí medu zabraňuje onemocněním kůže nebo rozvíjení kožních vyrážek. Výhodou medu pro použití na pleť je jeho schopnost absorbovat vlhkost.

Použití pleťové masky z medu:

  • Nejčastěji se med na pleť používá ve formě pleťové masky. Výroba pleťové masky z medu není ničím náročným, stačí pouze smíchat pár přírodních surovin – ovesné vločky a med.
  • Med lze použít i ve formě peelingu. Peeling se vyrábí smícháním mletých mandlí a medu. Směs má blahodárný účinek na pleť, aniž by došlo k jejímu vysušení.
  • Med může být použit jako přírodní zvlhčovač. Med je přírodně hydratační a po smíchání s přísadami, například s plnotučným mlékem, může být velmi účinný pro hydrataci pokožky.
  • Další obrovskou výhodou medu je jeho antiseptický účinek a dobrá hojivost ran, proto se používá jako přírodní prostředek k čištění kůže.
  • Med je velmi vhodný jako příměs do koupele pro celkovou hydrataci pokožky.
  • Med je přidáván i do komerčních kosmetických výrobků, jako jsou krémy, mýdla a další.
  • Koupel v teplé vodě, do které přidáte 100 ml smetany smíchané s 1 šálkem medu, zanechá vaši pokožku krásně hebkou.
  • Drsnou kůži na loktech, kolenou a ploskách nohou nám pomůže zjemnit medovo-citronový zábal. 2 lžíce medu smísíme se dvěma lžícemi citronové šťávy. Vzniklou hmotu necháme zahřát ve vodní lázni a příjemně teplou ji naneseme na postižená místa. Zakryjeme igelitem a necháme 20 minut působit. Poté smyjeme vlažnou vodou.
  • Zklidňující, antibakteriální a hydratační účinky medu se skvěle uplatní v každé pleťové masce. Můžete ho ale použít i samotný a potřít jím celý obličej.
  • Máte-li oschlé a popraskané rty, med vám je zahojí. Stačí lehce potřít a nechat působit.

Zdroj: článek Med proti mastné kůži

Příběh

Ve svém příspěvku JAK UCHOVAT ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Jak uchovat česnek přes zimu? Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek vklidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalejeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.

Špatná řešení:
Necháme li česnek při běžné pokojové teplotě, tak po měsíci změkne a začne vysychat a do dvou měsíců bude na vyhození. Taktéž, když jej necháme volně v lednici, tak nejspíše do měsíce splesniví a tím se také znehodnotí. Proto si česneku kupujte jen tolik, kolik ho spotřebujete v následujících dvou týdnech nebo ho skladujte jak je výše uvedeno.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Mám vyzkoušený tento recept jsk uchovat česnek.Po sklizni zakrátím stonek česneku na 25cm a nechám ho uschnout.Po uschnutí částečně odstřihnu kořínky.Takto připravený česnek
nastrkám do sklenice jako do vázy/paličky koukají ze sklenice/
Uchovávám v panelákovém sklepě,vydrží do nového,pokud ho nesníme.Běžně mám takto jednu sklenici s 5 paličkami doma na poličce.

Zdroj: příběh Jak uchovat česnek

Jak na cukrovku pomocí medu

Ve světě neustále probíhají studie o použití medu při cukrovce. Díky těmto studiím a výzkumům se posouvá léčba diabetu mellitu dopředu. Med například obsahuje mnoho vitaminu C a E, které mohou mít spolu s antidiabetickými léky blahodárný vliv na toto onemocnění. Pokud bude glykemie udržována v optimálních hodnotách, může med snížit nebo oddálit mikrocévní komplikace, které jsou jedny z nejhorších při tomto onemocnění. Je však zřejmé, že pro další postupy je třeba provést další studie a výzkumné práce.

Med je přírodní látka produkovaná včelami z nektaru. V současné době se zvyšuje zájem o terapeutické využití medu. Je to způsobeno jeho zdravotně příznivými účinky při léčbě různých chorobných stavů, včetně cukrovky. Výhodou medu je jeho dostupnost a finanční nenáročnost. Hlavním cílem léčby diabetu mellitu je udržet optimální glykemii (hladina cukru v krvi). Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace medu diabetikem udržuje glykemii v relativně optimální hodnotě. Med také zvyšuje antioxidační ochranu a snižuje oxidační poškození buněk. Pacienti, kteří trpí diabetem, jsou totiž ohroženi dalšími různými komplikacemi, mezi něž patří například hypertenze (vysoký krevní tlak). Studie ukazují, že i toto riziko med snižuje asi o polovinu. Do výzkumů byl použit takzvaný Tualang med, což je med pocházející z Malajsie, kterému se přezdívá mnohokvěté zlato džungle. Další med, jehož účinky byly zkoumány, je Manuka med (z Nového Zélandu a Austrálie), který vykazuje účinky podobné, ale o něco slabší. Onemocnění diabetem s sebou nese řadu komplikací, k nimž patří i zhoršená hojivost ran. Jednou z nejčastějších komplikací je takzvaná diabetická noha (syndrom diabetické nohy). Jedná se o destrukci a defekty tkání dolních končetin. Problém vzniká v důsledku postižení mikro- a později makrocév a nervů. Příčinou je nejčastěji ischemie dolních končetin, což je postupné uzavírání tepen bez přívodu živin a odvádění zplodin. Jeden z alternativních způsobů, jak předcházet diabetické noze nebo ji zhojit, představují i zábaly z pasty skládající se z medu, propolisu a myrhy. Bylo prokázáno, že tato pasta má protizánětlivý, hojící a regenerační účinek. Je však důležité o dolní končetiny pečovat preventivně, jelikož účinek pasty se snižuje s rostoucí velikostí defektu.

Do opozice proti blahodárným účinkům medu se staví někteří odborníci, kteří tvrdí, že studie nejsou zcela relevantní, jelikož se neví, zda má tyto vlastnosti každý med. Je tedy otázka, jestli mohou mít medy z jiných částí světa stejné vlastnosti. V současných studiích tyto poznatky chybí. Někteří odborníci se však domnívají, že i jiné druhy medu budou mít podobné vlastnosti.

Zdroj: článek Med a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem DIABETES - MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olda.

konzumace včelího medu při diabetu 2

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Med, stejně jako cukr obsahuje velké množství sacharidů - látek zvyšujících hladinu krevního cukru. Med má ale na rozdíl od cukru výhodu, že zároveň zvyšuje produkci inzulínu a tím zabraňuje náhlému zvýšení krevního cukru po požití medu. Pro diabetiky je med nejzdravější, když se konzumuje ráno ihned po probuzení jedna polévková lžíce. Jedna lžíce medu denně je doporučené zdravé množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Diabetes - med

Cukrovka a její léčení medem

Fruktóza je obsažena také v medu, takže záměna medu jako zdravého sladidla za cukr také není ideální (1 lžička medu = 1 kostka cukru).

Med, podobně jako ostatní cukry, je rychlým zdrojem sacharidů. Jedna polévková lžíce obsahuje zhruba 17 gramů sacharidů. Na rozdíl od obyčejného cukru však med obsahuje také vitaminy, minerály a antioxidanty. Je však potřeba volit ten správný produkt, některé jsou totiž natolik upravovány, že ztrácejí svou přidanou hodnotu. Vždy proto raději sáhněte po surovém medu přímo od včelaře.

Med má glykemický index 55, zatímco cukr 65, což jasně mluví ve prospěch medu. Hned tři studie z univerzit v Dubaji, Teheránu a Rijádu prokázaly, že hladina cukru v krvi zůstává po požití medu nižší, než je tomu u cukru. Při dlouhodobějším užívání medu dokonce docházelo u zkoumané skupiny diabetiků druhého typu k poklesu tělesné hmotnosti a cholesterolu.

Med je jednoznačně lepší varianta pro zdravé lidi, ale i diabetiky, než je bílý rafinovaný cukr. Je to dáno i tím, že med má prokazatelně silné antibakteriální, antioxidační a antimikrobiální účinky. Výzkumy dokonce ukázaly, že pomáhá snižovat cukr v krvi a naopak zvyšovat inzulin. Navíc je přírodní a méně průmyslově zpracovávaný než cukr.

Lidé s diabetem by měli med do svého jídelníčku zahrnout postupně, nejdříve je potřeba zjistit, jak tělo na med reaguje. I když je med zdraví prospěšný, je třeba pamatovat na to, že se stále jedná o sladidlo, proto si ho dopřávejte v malém množství.

Zdroj: článek Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Příběh

Ve svém příspěvku JAK LÉČIT ZÁNĚT PRŮDUŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Michalíková.

Osvědčil se mě následujíci babský recept"
sáček černého čaje vyluhuji, Po deseti minutách sáček vyndám, přidám asi půl cm plátek normálního másla,rozpustit a lžičku medu. Med až do chladnějč´šího, aby se nezničily dobré látky obsažené v medu.
Pije se třeba až třikrát za den.
Vypadá recept divně, ale jednak pomáhá a jednak kdo okusí zjistí, že je velmi lahodný.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jak léčit zánět průdušek

Med se skořicí na hubnutí

Med je lék. Je to okamžitý zdroj energie, který organismus vstřebává bez zbytečného zatěžování trávicího ústrojí. Med obsahuje fosfor, vápník, sodík, draslík, síru a hořčík.

Skořice čistí krev, pomáhá ochablým střevům a je lipotropní (zabraňuje ukládání cholesterolu a tuku v játrech). Jen samotná vůně skořice zvyšuje mozkovou aktivitu. Skořice působí také preventivně proti Alzheimerově chorobě, případně zpomaluje průběh tohoto onemocnění. Má pozitivní účinky i na tlusté střevo a dokáže odplavit z těla nadbytečné tuky, čímž snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá tak předcházet onemocněním srdce a ateroskleróze. Skořice má též neuvěřitelnou schopnost zahřát celé tělo. Trpíte-li na studené ruce a nohy, neváhejte a přidejte si trochu skořice do čaje. Díky svému unikátnímu složení a hřejivému účinku představuje skořice typické koření podzimního a zimního období.

Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi. Cukr obsažený v medu pomáhá nejvíce při regeneraci tělesných sil. Pacienti-senioři užívající med a skořici v poměru 1 : 1 bývají čilejší a ohebnější.

Při hubnutí vypijte každý den ráno (půl hodiny před snídaní na lačný žaludek) šálek medu se skořicí. Pravidelné užívaní medu a skořice by mělo snížit váhu i u mimořádně obézních osob, neboť zabraňuje usazování tuku i při požívání mimořádně tučných jídel. Čaj připravený z medu a skořice, pije-li se pravidelně, zabraňuje rovněž potížím „dlouhého věku‟. Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a spolu se 3 šálky vody uvařte jako čaj. Pijte 1/4 šálku třikrát denně. To udržuje kůži „čerstvou‟ a hebkou až do vysokého věku.

Zdroj: článek Báječné účinky medu a skořice

Příběh

Ve svém příspěvku MED SE SKOŘICÍ NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet med se skořicí, mám diabet 2typu,beru 2x denně Siofor 850, můžete mi poradit jak a v jaké kombinaci med se skořicí UŽÍVAT? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mašlonka Leo.

mam cukrovku druheho typu picham si inzulin v davce 30 slyšel jsem že na cukrovku kladně působi med se skořici můžu ho konzumovat v davce dvě kavove lžíčky medu s michat s půl lžičkou skořice v teple vodě a na lačno vypit?

Zdroj: příběh Med se skořicí na cukrovku

Med a skořice

Med a skořice jsou dvě přírodní látky, které mají řadu pozitivních účinků na vaše zdraví. Někteří lidé tvrdí, že nápoj ze skořice s medem umí vyléčit téměř každou nemoc. Přestože o některých léčivých účincích směsi skořice a medu máme spolehlivé důkazy, řada dalších tvrzení o zázračných účincích této směsi se bohužel nezakládá na pravdě. Čistě logicky bychom mohli říci, že když skořice a med pomáhají v léčbě nějaké nemoci samy o sobě, jejich kombinace bude mít ještě silnější léčebný účinek.

Je známo, že med i skořice mají z hlediska léčivých účinků řadu společných znaků. Směs medu a skořice může pomáhat snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Jak skořice, tak med vykazují prověřené léčivé účinky, kterých lze využít například při léčbě kožních zánětů. Med i skořice mají protizánětlivé a antibakteriální účinky. Oba tyto faktory jsou pro správné zahojení kožních ran velmi důležité. Aplikace medu na spáleniny usnadňuje jejich hojení. Med se také používá k léčbě diabetické nohy (konkrétně vředů a otevřených ran, jimiž se tato nemoc projevuje), což je jedna z velmi vážných komplikací diabetu. Skořice má navíc silné antibakteriální účinky, což je rovněž velmi důležité pro hojení ran.

Jak skořice, tak med jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které mají řadu pozitivních účinků na vaše zdraví.

Recept pro vnitřní užívání

V polévkové lžíci medu rozmíchejte zhruba necelou polovinu kávové lžičky mleté skořice. Důkladně promíchejte, aby se obě složky dobře spojily, a nechte 5 minut odstát. Přidejte pár kapek citronové šťávy, opět zamíchejte a zkonzumujte. Ulevit od projevů nachlazení by se vám mělo již druhý či třetí den, kdy si tuto zázračnou medicínu budete dopřávat, a to ráno i večer.

Nejen v léčitelství je skořice upřednostňována jako jedna ze zcela přírodních možností, díky níž lze dosáhnout pozitivních změn. Blahodárně působící vlastnosti jsou využívány i v kosmetice. Málokdo tuší, že v tomto ohledu byla skořice považována za zázračnou mnohem dříve než právě při terapii různých zdravotní obtíží či v kuchyni při přípravě pokrmů. Na strie a zpevnění kůže neexistuje nic spolehlivějšího, než je krém se skořicí.

Jelikož je prokázáno, že skořice umí regenerovat tkáně, zlepšovat celkový metabolismus buněk a urychlovat látkovou výměnu, hovoří se o ní nejčastěji v souvislosti s potlačováním projevů celulitidy, a to s pomocí speciálních zábalů, kdy se skořicový krém nanese na postižená místa, aby odbourával škodliviny nahromaděné v pokožce. Celá snaha se následně podporuje stlačením končetin v bandážích a působením na lymfatické cévy. Tuto proceduru dnes nabízí téměř každý kosmetický salón, podobně se však o 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nežádoucí účinky skořice

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peli.

Je možno při léčbě warfarinem jist med.Začali jsme antikoagulační léčbu warfarinem.Nikde jsem to nenašla.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu je třeba hlídat příjem vitamínu K ve stravě a udržovat jeho stabilní příjem každý den. Z tohoto pohledu je med vůči Warfarinu neškodný, protože neobsahuje žádný vitamín K.
Med je přírodní lék a mezi jeho účinky patří zpomalení srážení krve. Warfarin také zpomaluje srážení krve. Med s Warfarinem tedy může zvýšit riziko krvácení.
Med se metabolizuje v játrech a používá k tomu cestu označenou CYP3A4. Warfarin také používá tuto cestu. Je-li tato cesta přetížena, tak trvá déle, než se všechny látky dostanou na řadu a do té doby dále účinkují. Zdržení na této cestě může zavinit, že Warfarin může zůstat v těle i v čase, kdy se má užít nová dávka. To může způsobit náhlé předávkování a zvýšit riziko krvácení.
Kolik medu je při Warfarinu ještě bezpečné a kolik již ne se nikde neuvádí. Zdravým úsudkem lze odhadnout, že jedna lžíce medu denně nic nezkazí. 10 lžic již může znamenat naplnění některých z uvedených rizik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a med

Recepty

Sirup z aloe vera

Suroviny:

  • 100 g gelu z listu aloe vera
  • 100 g cukru

Rozmixujeme gel z listu aloe vera v mixéru. Povaříme šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut za občasného míchání, poté přelijeme do sklenice a uchováme v chladnu. Doba trvanlivosti je cca 3 měsíce. Každé ráno si dejte ½ lžičky sirupu smíchaného s vodou pro povzbuzení organismu.

Kandovaná aloe vera

Suroviny:

  • 100 g gelu z listu aloe vera
  • 100 g cukru

Gel z čistého listu nahrubo naporcujeme nožem, smícháme s cukrem a dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Necháme několik dní odstát a během této doby tu a tam promícháme. Trvanlivost je cca 3 měsíce. Má tonizující a kompenzační účinky na žaludeční a zažívací trakt.

Aloe vera džus

Suroviny:

  • 100 g dužiny aloe vera
  • 300 ml pomerančového džusu
  • 200 ml minerální vody bez bublinek
  • 2–3 lžíce medu

Dužinu aloe vera vložíme do mixéru, přidáme med, džus, minerální vodu a vše promixujeme.

Med z aloe vera

Suroviny:

  • 3 listy aloe
  • med

Aloe vera omyjeme a zbavíme bodlin, na 10 dní uložíme listy aloe do lednice. Následně je zbavíme slupky a v hmoždíři utřeme na kaši. Přidáme med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše dáme do kastrůlku a za stálého míchání několik minut ohříváme při nízké teplotě. Směs nesmí začít vařit. Necháme vychladnout a přelijeme do zavařovací sklenice. Med užíváme na posílení organismu 2x denně před jídlem, a to jednu kávovou lžičku.

Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem

Suroviny:

  • 200 g červené řepy
  • 2 jablka
  • 25 ml šťávy z aloe vera nebo gelu z čerstvého listu
  • sůl
  • ½ čajové lžičky nastrouhaného křenu

Oloupeme červenou řepu, rozčtvrtíme jablka a odstraníme jádřince. Řepu i jablka dáme do odšťavovače. Pokud máte gel, rovněž jej odšťavněte. Vmícháme šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen, dochutíme solí.

Aloe vera nápoj s malinami a mangem

Suroviny:

  • ½ manga
  • 1 pomeranč
  • 25 ml šťávy z aloe nebo gelu z čerstvého listu
  • 100 ml medového melounu (bez slupky)
  • 50 g malin

Oloupeme mango a meloun, všechny ingredience dáme do mixéru a promixujeme.

Olejová emulze s aloe vera pro regeneraci kůže při popáleninách

Suroviny:

  • 80 g šťávy z aloe
  • 10 g ricinového oleje
  • 12 g lanolinu
  • 10 kapek eukalyptové silice

Suroviny smíchejte a uchovávejte v chladu.

Suroviny jsou k&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Aloe vera recepty

Příběh

Ve svém příspěvku MED SE SKOŘICÍ NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš.

Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a spolu se 3 šálky vody uvařte jako čaj. Toto píšete. Otázka zní - jestliže teplota zahřátí medu, aby neztratil své vlastnosti je 40-45 stupňů - vysvětlete postup výroby čaje.
děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Med se skořicí na hubnutí

Krystalizace medu:

Med po čase změní konzistenci a zkrystalizuje. Krystalizace je naprosto přirozená vlastnost medu. To ale nic nemění na jeho kvalitě nebo v obsahu cenných látek. Med jako takový se snadno rozpouští v teplé vodě nebo čaji.

Pokud chcete med vrátit do původního tekutého stavu, lze toho dosáhnout pozvolným zahříváním sklenice s medem ve vodní lázni nebo v zimě na topení. Přehřátí medu nad 45 °C však způsobí ztrátu účinných látek. Nedoporučuje se také ohřívání medu v mikrovlnce. Při zahřátí medu nad teplotu 70°C se blahodárné látky z medu znehodnotí zcela. Na to je třeba dbát především v případě doslazování vařených jídel a čajů!

Zdroj: článek Med v boji proti stárnutí

Příběh

Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Děkuji za jídelníček i s recepty. Pomáhá. D.

Zdroj: příběh Hubnutí podle mančingové

Je med tím, co nesmí jíst diabetik?

Glykemický index medu je vysoký – 90, pozitivní vlastnosti pro lidské zdraví však převažují a pravidelná konzumace dokonce vede ke snížení hladiny glykemie. Pro diabetiky tak může být podávání medu prospěšné.

Med obsahuje hroznový cukr (glukózu), ovocný cukr (fruktózu) a řepný cukr (sacharózu). Tyto cukry dohromady představují asi 80 % hmotnosti medu. V jedné lehce navršené čajové lžičce je cca 10 g medu, tedy celkem asi 8 g sacharidů. Pro srovnání: jeden běžný rohlík obsahuje asi 20–30 g sacharidů, které se v těle přemění na glukózu.

Pro pacienty s diabetem 2. typu zejména platí, že by neměli být obézní, to znamená, že by neměli jíst příliš kalorickou stravu a měli by se pohybovat. Podle tělesné výšky, věku a tělesné námahy by měli mít v dietě asi 150–220 g sacharidů, při nadváze je rozhodně lepší nižší číslo. Je výhodnější, když se sacharidy přijímají ve formě složených cukrů, jako je tomu třeba v chlebu či bramborách, protože z nich se cukr dostává ze střeva pomaleji a nepůsobí rychlý vzestup, jak by tomu bylo, kdybychom se například živili jen medem.

V dietě ale platí zásada, že se různé druhy potravin mohou vzájemně nahrazovat, takže se doporučuje jíst jen určité množství sacharidů, ať již ve formě chleba, rýže, brambor či ovoce. Z tohoto hlediska je tedy klidně možné, že část doporučených sacharidů například ve chlebě nahradíte lžící medu, jenom chleba musí být o trošku méně, protože zbytek sacharidů dodá med. Jestliže si tedy pro chuď dáte lžičku medu a současně asi o 15 g méně chleba, než byste jinak plánovali, vyjde to skoro nastejno. Je to rozhodně menší prohřešek, než kdybyste jen tak pro nic za nic z hladu snědli dvojnásobné množství suchého chleba.

Zdroj: článek Med a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mauglí.

V nevhodných potravinách je uveden česnek. V doporučených receptech na dnu se česnek objeví. Jak si toto vysvětlit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Česnek skutečně podle obsahu purinů není vhodnou potravinou při dně. Česnek naštěstí nejíme v množství, jako jinou zeleninu, ale používáme ho jen jako dochucovadlo. V množství několika stroužků tedy příliš neuškodí. Kdyby ho pacient se dnou snědl několik palic, například pečený česnek jako přílohu, tak by to rozhodně neprospělo jeho stavu. Takže česnek při dně ano, ale jen trochu a málokdy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna dieta výše purinů v potravinách

Jak funguje hubnutí s medem

Med a hubnutí jsou často spojovány. V rafinovaných dietních cukrech chybí minerály a vitamíny. Cukry jsou také nazývány jako prázdné kalorie. Tyto cukry se metabolizují na cholesterol a mastné kyseliny, což následně vede k vyššímu cholesterolu v krvi a podporování obezity v důsledku vyšších hodnot mastných kyselin v orgánech a tkáních.

Med je přírodní sladidlo, na druhé straně obsahuje 22 aminokyselin a řadu minerálních látek nezbytných pro metabolismus, a proto je užitečný při prevenci obezity. Kdo by věřil, že pití citronové šťávy s trochou medu je první věcí po probuzení, a navíc účinnou proti celulitidě, protože pomáhá zvyšovat tělesný metabolismus. Pokud jste tedy rozhodnuti zhubnout a zrychlit svůj pomalý metabolismus, zkuste med a citron. Další velmi oblíbený recept spojený s medem a hubnutím je nápoj, který používá kombinaci medu a skořice. Mnoho lidí zjistilo, že je tento domácí lék velmi účinný při ztrátě nadbytečných kilogramů. Postup je jednoduchý: půl lžičky mleté skořice se rozpustí v šálku vroucí vody. Směs se rozmíchá a nechá se půl hodiny chladnout. Použijte filtr na vodu pro odstranění velkých částic a přidejte lžičku medu. Nápoj konzumujte ráno nalačno asi půl hodiny před snídaní.

Pro lidi, kteří mají tendenci se přejídat nebo mají nepříjemné pocity v žaludku po jídle, může být med užíván pro lepší trávení. Med je jednoduchý sacharid a dá se bezpečně užívat během půstu, protože obsahuje snadno stravitelné cukry.

Nejnovější teorie založené na hubnutí ve spánku využívají přednosti medu tím způsobem, že se med aplikuje do teplého nápoje před spaním anebo si lze dát jednu nebo dvě lžíce medu přímo z nádoby. Po této aplikaci budete dobře spát a hubnout zároveň. Med nastartuje játra, urychlí se spalování tuků a zmírňuje se produkce stresových hormonů. Pokud uvažujete o umělých cukrech nebo sladidlech (například aspartam) a myslíte si, že vám pomohou zhubnout, jste úplně na špatné cestě.

Zdroj: článek Hubnutí s medem

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MEDVĚDÍ ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, mám mechanickou chlopeň a jsem na warfarinu. Včera jsem k bramborám přidala medvědí česnek. Je možné, že mi med. česnek přivodil srdeční aritmii?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Medvědí česnek má prokázané kardioprotektivní účinky. To, źe by způsobil aritmii, je nepravděpodobné. Často ale dochází k záměně listů medvědího česneku za listy jedovaté konvalinky, které po konzumaci způsobují právě srdeční aritmii. Tato záměna je velmi častá, protože listy obou ristlin vypadají podobně, pouze konvalinka nemá česnekovou vůni, což ve směsi s pravými listy medvědího česneku nelze později rozpoznat. K odlišení medvědího česneku od jeho jedovatých dvojníků obvykle stačí promnout mezi prsty zelený list. Pokud se neobjeví typická česneková vůně medvědího česneku, je lepší bylinku opustit a důkladně si vyčistit ruce. Pachový test má však svá úskalí. Pokud na rukou stále ulpívá vůně česneku z předchozího testu, může to vést k falešnému výsledku. Každý, kdo medvědí česnek sbírá, by tedy měl rostlinu a všechny její vlastnosti znát, aby ji dokázal spolehlivě odlišit od jedovatých rostlin. Pokud máte pochybnosti, je lepší nejíst medvědí česnek, který jste sama nasbírala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a medvědí česnek

Konzumace medu při dně

V medu jsou všechny kalorie ze sacharidů (82 %), med je tvořen převážně z glukózy, fruktózy, sacharózy a 18 % vody. V medu je nejvíce obsažena fruktóza a jen malé množství obsahuje sacharózu. Dále obsahuje extra bílkoviny, antioxidanty, vitamíny (vitamín B1, B2, B3, B5, B6) a minerály (vápník, železo, zinek, hořčík, draslík) a další.

Med má na člověka mnoho příznivých účinků, které lze využít jako lék (med má antivirové, protiplísňové a antibakteriální vlastnosti).

Med téměř neobsahuje puriny, takže je velmi dobře využitelný pro lidi, kteří trpí dnou, ale pouze v malém množství (jen několik lžic denně). Ujistěte se, že používáte druh medu, který není obohacen o cukr, abyste byli schopni využít veškerý nutriční obsah přírodního medu vyprodukovaného včelami.

Zdroj: článek Med při dně

Příběh

Ve svém příspěvku MED V BOJI PROTI STÁRNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana tomášová.

Úžasné a pravdivé! Medu věřím. Na stárnutí a vitalitu je skvělý též koenzym, např. Q Max. V kombinaci s medem můžeme být stále mladí :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Re: Med v boji proti stárnutí

Jak naložit rakytník do medu

Recept na rakytník v medu je jednoduchý. Volí se stejné množství rakytníkových plodů a medu, se kterým se plody promíchají. Poté se naskládají do sklenic a na povrchu zalijí medem. Sklenice se uzavřou a uloží na chladné a temné místo. Po každém odebrání plodů se musí obnovit horní vrstva medu.

Zdroj: článek Rakytník naložený v medu

Příběh

Ve svém příspěvku ČERNÉ TEČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pecuna.

ahoj holky, dnes jsem zkoušela peeling z olivového oleje, medu a třtinvýho cukru a je to fakt bezvadný!! :-) mam kůži i pleť hebkou jako princezna :-)
a chtěla jsem se zeptat, jestli máte něco osvědčenýho proti černým tečkám????

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Černé tečky

Přírodní léčba

Domácí léčba pomocí přírodních prostředků vám může pomoci s ucpaným nosem a zároveň je šetrná.

Jablečný ocet: Jedním z nejlepších prostředků na ucpaný nos je jablečný ocet, který díky vysokému obsahu draslíku napomáhá vylučovat hlen. Navíc kyselina octová zabraňuje množení bakterií a urychluje proces hojení.

Postup: Smíchejte 2 lžíce nefiltrovaného jablečného octa s 1 lžící medu v šálku horké vody. Tento nápoj pijte dvakrát denně. Jinou variantou je smíchat 1/2 šálku jablečného octa s 1/2 šálku vody. Směs přiveďte k varu a poté ji ústy inhalujte 3–5 minut. Opakujte několikrát denně.

Napařování: Ať už inhalujete čistou vodou nebo směs bylin a éterických olejů, jde o vysoce účinný prostředek, který vám přinese okamžitou úlevu od ucpaného nosu. Napařování podporuje přirozené smrkání a vykašlávání. Rovněž přinese úlevu zaníceným cévám v dutinách a pomůže udržet jejich vlhkost.

Postup: V hrnci uvařte vodu, do které můžete přidat bylinky, pár kapek máty peprné nebo eukalyptového éterického oleje. Dejte si přes hlavu ručník a pomalu dýchejte dovnitř a ven. Páru inhalujte několik minut. Provádějte 2–4krát denně. Tato procedura není vhodná pro děti mladší 12 let, těhotné ženy, osoby s vysokým krevním tlakem, srdečními problémy nebo s poruchami centrální nervové soustavy.

Vyplachování nosu: Ačkoliv není nejvýhodnějším způsobem, je vyplachování nosu při léčbě rýmy a překrvení nosní sliznice velmi účinným prostředkem. Vyplachování nosu pomáhá odstranit z nosních dutin přebytečný hlen. Zároveň zvyšuje vlhkost v nosních dutinách, což pomáhá snižovat zánět krevních cév. Vyplachování nosu může pomoci zmírnit příznaky pacientů s chronicky ucpaným nosem.

Postup: Smíchejte 3 lžičky soli a 1 lžičku sody. Směs uskladněte ve vzduchotěsné nádobě. Lžičku této směsi dejte do šálku převařené nebo destilované vody. Naplňte touto směsí stříkačku, opřete si hlavu nad umyvadlem a jemně vstřikujte roztok do jedné nosní dírky a druhou přitom lehce uzavřete prsty. Tento postup opakujte i s druhou nosní dírkou. Proceduru opakujte 1–2krát denně.

Teplý obklad: Dalším účinným způsobem, jak si pomoci od ucpaného nosu, je použít teplý obklad. Teplý obklad vám poskytne úlevu od bolesti a pomůže zmírnit zánět nosních dírek.

Postup: Namočte ručník do mísy s horkou vodou. Přebytečnou vodu z ručníku vymačkejte a ručník si dejte přes nos a čelo. Dle potřeby opakujte několikrát denně.

Kajenský pepř: Kajenský pepř pomáhá uvolnit hleny z nosních dutin i z plic. Přírodní látka kapsaicin obsažená v kajenském pepři totiž může pomoci zmírnit otok a zánět, který zmenšuje nosní dírky.

Postup: 1/4 šálku citronové šťávy a 1/4 šálku nefiltrovaného jableč

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Ucpaný nos bez rýmy

Příběh

Ve svém příspěvku OLEJ CUKR MED NA PORY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adrianka.

Prave jsem vyzkoušela masku ,,cukorvý peeling,, a musím říct opravdu super, pleť je hebká, odumřelá kužička pryč. Doporučuji :-)

PS: Klidně by i stačila 1 lžička oleje, lžička cukru a lžička medu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Olej cukr med na pory

Uskladnění česneku na zimu

Není sporu o tom, jak důležitou úlohu v lidském životě česnek sehrává. Díky velkému obsahu vitamínů, minerálů a antibakteriálních složek je využíván jako přírodní antibiotikum. Česnek velmi významně posiluje imunitní systém celého organismu, v zimních měsících se užívá jako prevence proti nachlazení. Opravdu efektivně působí proti bolesti v krku a při angíně. Jedinci bojující s vysokou hladinou cholesterolu česnek užívají k jejímu snížení a udržení v přijatelných hranicích. Zlepšuje také cévní a oběhový systém, s čímž souvisí podpora srdeční činnosti a regulace krevního tlaku. Velké množství lidí užívá česnek především pro podporu trávení. V trávicí soustavě totiž snižuje pravděpodobnost výskytu nádorů v oblasti tlustého střeva nebo žaludku. V dětské medicíně česnek zbavuje hlístů, roupů, škrkavek, tasemnic či ploštěnek. Celkově odpuzuje veškeré parazity a v letních měsících především klíšťata. Při užívání česneku je však zapotřebí počítat i s pálením žáhy. Pokud člověk těmito obtížemi trpí, měl by užívat spíše méně silnou odrůdu česneku.

Česnek obsahuje:

  • vitamín B1: 0,2 mg
  • vitamín B2: 0,11 mg
  • vitamín B3: 0,7 mg
  • vitamín B5: 0,59 mg
  • vitamín B6: 1,24 mg
  • kyselinu listovou: 3 μg
  • vitamín C: 31,2 mg
  • vápník: 181 mg
  • železo: 1,7 mg
  • hořčík: 25 mg
  • draslík: 401 mg
  • fosfor: 153 mg
  • zinek: 1,16 mg
  • sodík: 17 mg
  • betakaroten: 5 μg
  • mangan: 1,67 mg
  • selen: 14,2 μg
Nutriční hodnoty česneku (100 g):
  • energie: 623 kJ (149 kcal)
  • sacharidy: 33,06 g z toho cukry: 1 g
  • bílkoviny: 6,39 g
  • tuky: 0,5 g
  • vláknina: 2,1 g

Česnek je základem většiny jídel. Kromě své specifické chuti, které se ve většině pokrmů využívá, má také schopnost podtrhnout a zvýraznit chutě jiných přísad. Česnek může hrát v pokrmech i hlavní roli, například česneková pomazánka (pomazánkové máslo/tvaroh, prolisovaný česnek dle chuti, pepř, sůl), česneková polévka (krémový základ, prolisovaný česnek, čerstvá petržel nebo cibulová nať). V případě zvýraznění jiných chutí se často česnek využívá jako podklad pod pečené i grilované maso. Ke grilovaným pokrmům se velmi často připravují česnekové omáčky nebo dipy.

Klasiku uchování česneku na zimu představuje svázání ve speciální vazbě. Takto zavěšené česnekové kytice dokážou vydržet v chladnějším prostředí velmi dlouho. Optimální výška je cca 1,5 m nad zemským povrchem. Nejvíce se pro uchování česneku ve vazbě hodí třeba spižírny, kuchyně anebo komory. Po proschnutí ve vazbě lze česnek následně uchovávat i v kameninové nádobě, případně papírové k

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uchování česneku

Poradna

V naší poradně s názvem NÁVOD NA PŘÍPRAVU KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma, zde je návod. Pravá kostivalová mast obsahuje k čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem!
Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.

Kořen krátce ale dobře opláchneme ve slaném roztoku. Dvě hrsti kuchyňské soli na litr vody. Pak kořen necháme okapet a nakrájíme na tenké plátky nebo ho nahrubo nastrouháme na nekovovém struhadle. Ve vodní lázni v nekovové nádobě rozpustíme lékařskou vazelinu nebo sádlo v množství, které nám v tekutém stavu dovolí potopit všechen nakrájený kořen. Až se nám to rozpustí, tak přidáme nakrájený kořen. Necháme dvacet minut zahřívat ve vroucí vodě. Pak odstavíme, necháme vychladnout a při poklesu teploty pod 40*C přidáme trochu rozpuštěného včelího vosku nebo medu a do směsi dále ještě rozmáčknuté dvě kapsle vitamínu E 400mg a jednu kapsli vitamínu C (důležitý je ten obsah v kapslích), zamícháme a necháme odstát do druhého dne při teplotě kolem 20*C. Druhý den to přivedeme do tekutého stavu, ale moc to nepřehříváme, aby med, či včelí vosk, neztratily cenné látky, jež vysoké teploty ničí. Po ztekucení to přefiltrujte přes gázu nebo dětskou plenu. Získanou tukovou tekutinu nalijte do sterilních kelímků a uchovejte v chladu a temnu. Nejlépe v chladničce. Mast lze připravit případně i ze sušeného kořene kostivalu, ale sušený kostivalový kořen je třeba před přípravou rozdrtit v nekovovém hmoždíři.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Návod na přípravu kostivalové masti

Babské rady na hleny v krku

Při kašli provázeném hleny se osvědčily níže uvedené recepty.

Česnek: Česnek je vysoce přínosnou potravinou pro jedince s dýchacími potížemi. Považuje se za přírodní antibiotikum díky několika velmi účinným látkám, jednou z nich je například alicin.

  • Použití: Česnek je možné užívat několika způsoby. Nejlepší je syrový a rozdrcený. Přidat si ho můžete do medu nebo jen tak samotný zapít sklenicí čisté vody. Další možností je přidat ho do salátů, případně si z něj udělat čaj.

Cibule: Cibule obsahuje neobyčejně silné složky s všestrannými zdravotními účinky. Proto se tak často využívá v přírodním léčitelství. Nejvíce ceněné jsou její dezinfekční a protizánětlivé účinky, které z ní dělají výborný prostředek na projevy běžné chřipky a na kašel.

  • Použití: Na zmírnění kašle si připravte cibulový čaj. Vložte pár pokrájených cibulí do 1 litru vody a tu přiveďte k varu. Po vychladnutí vodu sceďte a přidejte do ní 1 čajovou lžičku nastrouhaného (případně práškového) zázvoru, trochu medu a jeden rozmačkaný česnek. Užívejte 3 šálky čaje denně.

Další využití cibule je, že ji překrojíme na polovinu a jednoduše k ní budeme čichat.

Inhalace: Inhalace patří mezi jednu z nejstarších a nejefektivnějších přírodních metod na pročištění hleny zablokovaných dýchacích cest.

  • Použití: Převařte trochu vody, přelijte ji do misky, dejte nad ni hlavu, kterou si překryjte ručníkem, a vdechujte vodní páru. Pro lepší výsledek můžete do vody přidat mořskou nebo himálajskou sůl, případně některé z medicínských bylinek, jako například eukalyptus, šalvěj, mátu, heřmánek nebo tymián.

Med a pepř: Obě látky jsou silné prostředky, které potlačují kašel, protože z dýchacích cest účinně odstraňují usazené hleny.

  • Použití: Smíchejte 1 polévkovou lžíci medu a špetku pomletého pepře. Užívejte 2krát denně.

Mléko a zázvor: Zázvor je efektivním lékem na kašel. Přidáním mléka pomáhá s uvolňováním hlenů, aby se snadněji dostaly ven.

  • Použití: Přidejte trochu nastrouhaného nebo práškového zázvoru do teplého mléka a vypijte ho, dokud je ještě teplé. Dobré je tento nápoj pít večer před spaním, aby se uvolnily dýchací cesty pro lepší usínání. S mlékem to nepřehánějte, jelikož ve velkém množství může přispívat k tvorbě hlenů.

Zdroj: článek Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Hubnoucí jídelníček na víkend

Začněte každý den s medovým nápojem – jedna nebo dvě čajové lžičky medu v teplé vodě s citronem. A na konci dne s nápojem z medu 30 minut před spaním – jednu nebo dvě polévkové lžíce medu rozpusťte v horké vodě nebo v bylinkovém čaji.

Pondělí

  • SNÍDANĚ: dva grilované plátky libové slaniny s grilovaným rajčetem
  • SVAČINA: hrst oliv
  • OBĚD: omeleta ze tří vajec s cibulí, paprikou a žampiony, nebo velký salát s kuřecím masem
  • SVAČINA: celer s tvarohem
  • VEČEŘE: grilovaný steak z lososa s dušenou brokolicí a zelenými fazolkami
  • DEZERT: obyčejný jogurt s medem a praženými semínky, nebo jogurt s ovocem

Úterý

  • SNÍDANĚ: dvě sázená vejce a plátek celozrnného toastu
  • SVAČINA: malá hrst ořechů a semen
  • OBĚD: vydatná polévka s čočkou/fazolemi a dvě ovesné placky
  • SVAČINA: okurky, celer a mrkev
  • VEČEŘE: mleté maso s cibulí, paprikou, cuketou a rajčaty, posypané sýrem
  • DEZERT: malý bílý jogurt s medem a ovocem

Středa

  • SNÍDANĚ: pohankové vločky s bílým jogurtem a nasekanými sušenými meruňkami
  • OBĚD: velký míchaný salát s vařenými vejci, tuňákem v konzervě a medovým dresinkem + hrušky a malý kousek modrého sýra
  • SVAČINA: plátek medovníku
  • VEČEŘE: vepřové maso s fazolkami a rajčatovou omáčkou s dušenou kapustou
  • DEZERT: malý ovocný salát

Čtvrtek

  • SNÍDANĚ: dva párky (masové nebo vegetariánské) s velkým grilovaným rajčetem
  • OBĚD: celozrnný chléb s plátkem šunky, sýra a salátu
  • SVAČINA: uzený losos s trochou tvarohu
  • VEČEŘE: kuřecí stehno bez kůže pečené v olivovém oleji s hrubě nakrájenou červenou cibulí, paprikou, kousky ořechů, stroužky česneku a plátky cukety
  • DEZERT: malý přírodní jogurt s medem a ovocem

Pátek

  • SNÍDANĚ: miska müsli s mlékem a lžičkou přírodního jogurtu
  • SVAČINA: jablko a ořechy
  • OBĚD: frittata (z jednoho vejce a zeleniny) podávaná se salátem
  • SVAČINA: tvaroh s okurkou
  • VEČEŘE: míchaná smažená zelenina s malým podílem celozrnných nudlí
  • DEZERT: víno se strouhaným kokosem a s kopečkem creme fraiche

Sobota

  • SNÍDANĚ: dvě míchaná vejce s uzeným lososem a plátek celozrnného toastu
  • SVAČINA: hrst ořechů
  • OBĚD: krémová kuřecí polévka s celozrnnými krutony, hrst hroznů a kus sýra
  • SVAČINA: banánový muffin
  • VEČEŘE: plátek (kuřecí nebo tofu) s jablky, meruňkami, rozinkami, rajčaty a kokosovým mlékem, podávaný s malým podílem hnědé rýže
  • DEZERT: grilovaná broskev pokapaná medem

Neděle

  • SNÍDANĚ: dva rýžové koláčky

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hubnutí s medem

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Nina Vinšová

 Mgr. Jana Fábryová

 Mgr. Marie Svobodová


česnek v lihu tinktura výroba
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
česnek v octě na bradavice
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>