CIBULE S CUKREM NA KAŠEL je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Cibule je ta nejobyčejnější zelenina, kterou známe, ale v kuchyni bychom se bez ní neobešli. Do různých pokrmů ji jako ingredienci přidáváme téměř denně. Čerstvá cibule obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, které v takové koncentraci najdeme jen v několika málo dalších rostlinných produktech. Léčivé účinky cibule se tak z pohledu lidového léčitelství jeví jako jedny z nejcennějších.
Léčebné účinky cibule
Cibule obsahuje silici aliin transformující se na allicin. Blahodárné účinky této látky spočívají v silném antibiotickém účinku na všechny typy mikroorganismů – ničí bakterie i viry. Proto je cibule (spolu s česnekem) považována za nejvýznamnější přírodní antibiotikum. Antibiotické účinky cibule se využívají zejména při léčbě horních cest dýchacích, tedy kašle a rýmy. Mezi nejznámější lidové recepty pro tyto účely patří šťáva (z nakrájené cibule a cukru nebo medu) a čaj (odvar) z cibule, které usnadňují vykašlávání a ničí mikroorganismy v dýchacím traktu, které nemoc vyvolávají. Nemocný by měl tyto „léky“ užívat během nemoci 3–4x denně, aby dosáhl co největšího efektu. Trochu nepříjemné, ale při léčbě zánětlivých onemocnění dutiny nosní velice účinné, je také vdechování výparů z čerstvě nakrájené cibule. Cibule kromě výše uvedené silice obsahuje také široké spektrum vitamínů. V cibuli najdeme především vitamín C, vitamíny skupiny B (včetně kyseliny listové) a vitamín E. Cibule má i velkou koncentraci životně důležitých minerálů, jako je železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď a jód.
Cibule jako lék díky svému složení podporuje produkci žluče a žaludečních šťáv, čímž působí příznivě na činnost a mikroflóru žaludku a střev. Velkou roli hraje při regulaci vysokého krevního tlaku a snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Cibule obecně posiluje srdeční činnost a její konzumace může předcházet dalším onemocněním krevního oběhu (křečové žíly, hemoroidy, poruchy prokrvování), a dokonce i infarktu. Cibuli lze používat také k „vnější léčbě“, například přikládáním čerstvé cibule na bodnutí či štípnutí hmyzem můžeme zabránit vzniku nepříjemných otoků a svědění. Blahodárné dezinfekční účinky cibule byly také zaznamenány při léčbě bradavic a dalších kožních onemocnění a plísní. V neposlední řadě jsou v současnosti pečlivě zkoumány i protirakovinné účinky cibule. Předpokládá se, že může eliminovat vypuknutí některých často zhoubných onemocnění, jako je rakovina prostaty, žaludku a tlustého střeva. Cibule také prokrvuje pohlavní orgány a zvyšuje tak lidské libido.
Cibule má jako lék velký potenciál. Podporuje lidský imunitní systém a funguje jako preventivní ochrana proti spoustě zdravotních problémů, prostě cibule a zdraví jdou ruku v ruce. Zkuste i vy chránit své zdraví konzumací a vdechováním této přírodní plodiny. Její účinky mohou být efektivnější než užívání mnohých průmyslově vyráběných doplňků stravy.
Cibule na hemoroidy: Opečte 4 cibule, následně je uvařte ve 125 g oleje, natřete na pláténko a přiložte. Nebo uvařte cibuli, vymačkejte z ní šťávu, dejte na plátno a přiložte na hemoroidy (možno vlo
Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.
Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:
1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.
Suchý kašel může být kromě virových infekcí také příznakem závažnějších chorob – rakoviny plic, sarkoidózy, srdečního selhávání, nebo je vyvolán vedlejším účinkem léků (zvláště takzvaných ACE inhibitorů, které se předepisují na chronické srdeční selhávání nebo na snížení vysokého krevního tlaku). Pokud je suchý kašel v takovém případě hodně obtěžující, potom je nutné poradit se o podávání léku s lékařem, který vám ho předepsal. Lékař by měl zvolit jinou alternativu. Kašel může být i psychického původu – při hysterii a nervové labilitě.
Dávivý kašel
Černý kašel nebo dávivý kašel je infekční bakteriální onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. Nemoc se přenáší kapénkovou infekcí a projevuje se jako velmi silný, dráždivý kašel, který může být až dávivý a při nadechování může znít jako kokrhání kohouta. U některých typů onemocnění je typické vykašlávání hlenu. Tělesná teplota bývá značně vysoká, někdy až kolem 40 °C.
Vlhký kašel
Vlhký kašel je kašel se současným vykašláváním hlenu, který může mít různou konzistenci a barvu (bílá, šedá, hnisavě nažloutlá či nazelenalá, nebo s příměsí krve – načervenalá). Pokud vykašláváte takto podezřele zbarvený hlen, raději zajděte k lékaři, aby vám nasadil antibiotika, případně odeslal vzorek vykašlaného hlenu do laboratoře k určení původce nemoci a podle toho pak léčbu upravil. Tento kašel provází nejčastěji chronickou bronchitidu, ale i jiné chorobné procesy dýchacího ústrojí, jako jsou zápaly plic, bronchiektázie (rozšíření průdušek na podkladě vrozené anomálie nebo nemocí průdušek) a pleuritidy (záněty pohrudnice). Hnisavý hlen s příměsí krve je příznakem tuberkulózy. Hlen může být také původně z nosu (při zadní rýmě), kdy stéká do nosohltanu a pak dráždí sliznici k vykašlávání. Jindy může být vlhký kašel důsledkem odeznívajícího zánětu, který začínal suchým kašlem a na který zabrala léčba.
Akutní kašel
Je vyvolán přímým podrážděním dýchacích cest. Akutní kašel je mnohdy velmi pocitově nepříjemný, protože zde u mnohých dochází ke strachu o život. Nejčastější příčinou tohoto kašle je vdechnutí cizího tělesa nebo slin. Forma akutního kašlavého reflexu může být vyprovokována také dráždivými plyny, při alergiích nebo při akutních bakteriálních či virových onemocněních. Akutní kašel může mít svou příčinu i v srdečním selhání.
Chronický kašel
Habituální kašel se vyskytuje u chronických forem různých onemocnění dýchacích cest. Mezi tato onemocnění patří zejména CHOPN – chronická obstrukční plicní nemoc, dále pak astma, černý kašel, kuřácký kašel nebo rakovina plic. Za chronický kašel se považuje kašel trvající déle než 4–6 týdnů. Další základní dělení kašle je podle toho, zda se př
V naší poradně s názvem ZÁPACH POKOZKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manima.
Použila som cibulu na pokožku hlavy a neviem nejako prekryť ten nepríjemný zápach. Poradí mi prosím niekto? Vopred ďakujem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Taky jsem to řešila a šla jsem se poradit k jedné babce kořenářce, která tuto metodu posílení vlasů pomocí cibule taky znala. Říkala mi, že pach z cibule je ukazatel toho, že cibule na vlasy stále působí. Jinými slovy, žadný pach z cibule, žádné účinky na vlasy. Tak asi tak.
Postup: Vejce s cukrem šleháme asi 5 minut. Pokračujeme ve šlehání a postupně přidáváme olej, poté mléko a nakonec mouku smíchanou s mákem a práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech s pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme dočervena. Vystydlý makovec polijeme čokoládovou polevou nebo pocukrujeme.
Těsto: 1 vejce, 150 g hrubé krupice, 100−150 g hrubé mouky, 800 g brambor vařených ve slupce, 50 g škrobové moučky, 1/2 lžičky soli.
Postup: Brambory očistíme a uvaříme ve slupce. Brambory necháme vychladnout, potom je oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme je, přidáme škrobovou moučku a mouku s krupicí. Nakonec doprostřed všech ingrediencí uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko. Rukama vypracujeme vláčné a pevné těsto, jež se téměř nelepí. Těsto rozdělíme na stejné dílky a vyválíme z nich šišky. Ty vložíme do vroucí mírně osolené vody a zvolna vaříme asi 10 minut. Uvařené šišky vyndáme děrovanou naběračkou a necháme okapat (třeba na sítu). Šišky dáme na talíř a posypeme je mletým mákem, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. Podle chuti můžeme na teplé bramborové šišky položit plátky másla a ještě je pocukrovat. Bramborové šišky s mákem podáváme ihned po jejich přípravě jako hlavní chod.
Škubánky s mákem
Ingredience: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, rozpuštěné máslo nebo sádlo, mletý mák, moučkový cukr, tvaroh na strouhání.
Postup: Oloupané a rozkrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, brambory necháme v nádobě, zpět nalijeme pouze část vody, přisypeme mouku a necháme dojít (přibližně 15 minut). Pak brambory rozšťoucháme dohladka (můžeme ještě přilít vodu z brambor). Po 10 minutách se hmota přestane lepit (můžeme ještě trochu přisolit). V rozpuštěném másle nebo sádle namáčíme lžíci a vykrajujeme škubánky. Na talíři je posypeme mletým mákem, nastrouhaným tvarohem a cukrem a můžeme je polít máslem nebo sádlem.
Lokše s mákem
Ingredience: 700 g vařených prolisovaných brambor, špetka soli, 300 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného sádla, švestková povidla, 100 g mletého máku, 100 g moučkového cukru.
Postup: Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, přidáme sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a&nb
V naší poradně s názvem WARFARIN A CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARTIN CERNOTA.
DOBRY DEN,JAK JE TO S WARFARINEM A CIBULI??MUZE SE CIBULE??DEKUJI ZA ODPOVED,CERNOTA M.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Všechno, co je rostlinného původu, i cibule, obsahuje vitamín K a ten je nutné při léčbě Warfarinem hlídat. Cibule ale obsahuje vitamínu K jen málo a může se proto konzumovat bez omezení. Jedna velká cibule obsahuje 0,6 mikrogramů vitamínu K. Denní limit pro příjem vitamínu K činí 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Pro dosažení tohoto limitu by bylo nutné sníst 150 velkých cibulí, a to nikdo nepozře. Cibule, stejně jako těstoviny, rýže, knedlíky a maso se mohou konzumovat v libovolném množství, i když se užívá Warfarin.
Formou samoléčby je možné řešit pouze akutní kašel. Při jeho léčbě je potřeba rozeznávat takzvaný suchý a vlhký kašel.
Suchý kašel dráždí a vyčerpává. Nedochází při něm k hromadění hlenů v dýchacích cestách, často také mluvíme o kašli neproduktivním. Pacient se budí suchým kašlem v průběhu noci, někdy kašel přechází v záchvaty a sípot. Obvykle trvá jen několik dní a poté se mění na vlhký (produktivní) kašel. Nejčastěji se jedná o počátek virové infekce horních cest dýchacích (mezi další příčiny suchého kašle ale může patřit také například vdechnutí cizího tělesa, působení alergenu a podobně). Suchý kašel je potřeba co nejdříve odstranit – utlumit, a pokud je to možné, tak jej postupně přeměnit na kašel vlhký. Proto je třeba sliznici zvlhčovat, a to jak sliznici nosu pomocí mořských vod, tak sliznici krku dodržováním pitného režimu. Dále je vhodné dostatečně větrat místnosti, případně používat elektrické zvlhčovače vzduchu.
K léčbě tohoto kašle se používají takzvaná antitusika (léky na tlumení kašle). U dětí se nejčastěji podávají sirupy nebo kapky, u dospělého pacienta tablety nebo kapsle (tablety a kapsle jsou pro dávkování u dospělého člověka pohodlnější a často i levnější než sirupy či kapky). K nejčastěji užívaným antitusikům patří: butamirát (sirupy a kapky Stoptussin, Sinecod, Tussin), dropropizin (kapky Ditustat), dextromethorphan (Robitussin).
Na kašel je mnoho sirupů, například Stodal, sirupy bylinné, s jitrocelem a podobně. Spousta z nich je označena jako fytofarmaka. Většinou se jedná o doplňky stravy, ale například Stodal je registrovaný léčivý přípravek, to znamená, že musel projít přísnými testy. S fytofarmaky se musí zacházet stejně obezřetně jako s jinými „chemickými“ přípravky, i když se jedná o produkty z rostlin. Fytofarmaka jsou skutečně pro mnoho pacientů vhodná, ale nelze to tvrdit paušálně, neboť mají i svá rizika. Záleží na individuálním posouzení.
Především u malých dětí se někdy k tlumení suchého dráždivého kašle používají antihistaminika (léky sloužící primárně na potlačení alergie). Výhodný pro nemocné dítě i rodiče pak bývá současně jejich tlumivý efekt. Některá jsou pouze na předpis od lékaře (bisulepin, desloratadin). K nejčastěji užívaným antihistaminikům dostupným i bez receptu k léčbě alergických příznaků patří dimetinden (Fenistil), cetirizin (Zyrtec, Zodac), levocetirizin (Xyzal), loratadin (Claritine), levodropropizin (Levopront). U většiny novějších antihistaminik je tlumivý efekt potlačen, takže je jejich využití spíše zpochybňováno.
Pokud kašel přechází v záchvaty, nereaguje na tlumení pomocí volně prodejných antitusik a způsobuje až dušnost, je vžd
V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť
Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.
Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.
Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.
Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.
Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.
Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme na talíř, posypeme cukrem a necháme, aby cibule pustila šťávu, poté rovnou zkonzumujeme 2 lžíce této šťávy.
Dávkování: Podává se po každém druhém jídle. Cibules cukrem je vhodná již pro děti od 6 a půl měsíců.
Účinky: Cibules cukrem je zázračný elixír, který pomůže nejen na kašel a nachlazení, ale i na škrábání v krku, rýmu, zánět průdušek nebo i chřipku.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI REKTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Ondráček.
Mám problémy co jíst po operaci tlustého střeva-třeba co olejovky,čokoláda margot,sušenky ,oplatky.Děkuji za názor.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Po dobu 4 až 6 týdnů od operace byste měl konzumovat jídlo s nízkým obsahem vlákniny. Tepelně neupravené ovoce a zelenina mají vysoký obsah vlákniny. Mohou být křupavé (jako mrkev) nebo vláknité (jako celer) a těžko se žvýkají na malé kousky. Mohou mít tvrdé slupky (jako jablka) nebo semena, která jsou těžko stravitelná. To vše může při hojení podráždit vaše tlusté střevo. Vyhněte se těmto potravinám na několik týdnů, až se zotavíte, a poté je pomalu zařaďte zpět do svého jídelníčku.
Po resekci střeva je běžné mít průjem. Protože vaše tlusté střevo je najednou kratší, natrávená potrava nemá tak dalekou cestu (ani tolik času, aby se zformovala do pevné stolice), než opustí vaše tělo. Některé věci mohou průjem zhoršit:
- Mastná masa
- Máslo a smetana
- Smažená jídla
- Mastné svačiny jako bramborové lupínky
Průjem obvykle po několika týdnech odezní. Pak si tato jídla můžete čas od času vychutnat znovu.
Kořeněná jídla mohou podráždit váš trávicí systém a způsobit průjem nebo nepříjemné nadýmání – zvláště když se vaše střevo hojí. Váš lékař může doporučit nekořeněnou dietu několik týdnů po operaci. A nejsou to jen pálivé věci, na které si musíte dávat pozor. Problémy mohou způsobit také bylinky a koření s drsnou texturou - jako je nasekaný rozmarýn, drcený pepř nebo kmín.
Ve fazolích je druh cukru, který není pro vaše tělo snadno stravitelný. Po jejich konzumaci můžete mít plynatost nebo se cítit nafouklí. Můžete mít také potíže s laktózou, cukrem, který se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích. Plynatost je normální součástí trávení, ale zatímco se léčíte po operaci střev, může to být nepříjemné nebo dokonce bolestivé.
Kofein, je stimulant. To znamená, že urychluje aktivitu ve vašem těle - včetně střev. Nápoje vyrobené s cukrem nebo umělými sladidly mohou také způsobit průjem. Bublinky v nápojích mohou způsobit plynatost a nadýmání. Proto pijte čistou vodu bez bublinek.
Alkohol může stimulovat vaše střeva a způsobit častější stolici. Vyhýbejte se tomu, dokud se vaše trávení nevrátí do normálu. Navíc většina lékařů říká, že po žádném typu operace se nemá pít alkohol. Může interferovat s vašimi léky proti bolesti a zpomalit proces hojení.
Když znovu začnete jíst pevnou stravu, můžete se zasytit rychleji než dříve. Zkuste si dát během dne několik malých jídel místo tří velkých. Snáze je strávíte a bude méně pravděpodobné, že způsobí plynatost nebo nadýmání. Jezte pomalu a každé sousto úplně rozžvýkejte – do tvaru bramborové kaše – než to spolknete.
Jakmile bude vaše trávení lepší, můžete se začít vracet k normální stravě. Přidejte jedno nové jídlo denně, jednu porci po druhé, abyste se naučil, jak vaše tělo na každou z nich reaguje. To také pomůže vašim střevům pomalu se přizpůsobit trávení více potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Pijte hodně vody, abyste neměli zácpu.
Co se týče potravin, na které se ptáte, tak olejovky, čokoláda Margot, sušenky a oplatky můžete zkusit v jednom dni zař
1 lžička sušené majoránky, 1/4 l vody, 1 lžíce medu, půl lžičky citronové šťávy
Majoránku zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, odstavíme a necháme 10–15 minut louhovat. Poté přecedíme, osladíme medem a přidáme citronovou šťávu. Pijeme několikrát denně po doušcích.
Anýzový čaj na kašel
1 lžička anýzu, 1 lžička kmínu, 1/4 l vody
Anýz s kmínem rozdrtíme v hmoždíři, dáme do šálku a zalijeme vroucí vodou. Necháme 15 minut odstát, poté scedíme a pijeme 3x denně. Čaj uvolňuje hleny.
Ořechový čaj na kašel
skořápky z 12 vlašských ořechů, 1/2 l vody
Skořápky namočíme do vody a necháme 12 hodin louhovat. Poté vodu i se skořápkami povaříme a nakonec scedíme. Pijeme několikrát denně vlažný, popřípadě přisladíme medem. Čaj rozpouští hleny, účinek je znatelný po 2 dnech.
Sedmikráskový sirup na kašel
Hrst květů sedmikrásky chudobky přelijeme 1 litrem vařící vody a necháme 12 hodin stát. Potom scedíme, prolisujeme a výluh povaříme s 500 g cukru do zhoustnutí. Užíváme 2–4 lžičky denně.
Jitrocelový sirup na kašel
5 čerstvých lístků jitrocele rozetřeme se 4 lžícemi vody a zahřejeme. Postupně přidáváme med, dokud nevznikne sirupovitá konzistence. Užíváme každou hodinu 1 lžičku sirupu.
Sirup na kašel z cibule
0,5 kg cibule, 1 lžička fenyklu, 1 l převařené vody, 1 kg cukru, 4 citrony, 4 pomeranče, 6 hřebíčků
Cibuli nakrájíme, přidáme fenykl, zalijeme vodou a necháme louhovat 12 hodin. Poté přecedíme, přidáme cukr, šťávu z pomerančů a citronů a hřebíček. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté slijeme do lahví a uskladníme v temnu a chladu. Při potížích užíváme několikrát denně lžíci.
Medicína na kašel
2 větší citrony, 1 větší cibule, cukr krystal nebo med
Do většího hrnku skládáme střídavě na kolečka nakrájené plátky cibule a citronu. Každou vrstvu prosypeme cukrem nebo prolijeme medem. Poslední vrstva musí být citron. Vše v hrnku pečlivě utlačíme a přikryjeme. Necháme 2 hodiny louhovat v teple, poté můžeme podávat. Užíváme 1 lžičku při kašli několikrát denně.
V naší poradně s názvem ÚČINKY CIBULOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Cibule a její šťáva může zpomalit srážení krve. Užívání šťávy z cibule spolu s Warfarinem, který také zpomaluje srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a krvácení.
Cibulová šťáva na kašel se podává v malých dávkách, které by neměly mít výrazný vliv na léčbu Warfarinem. Pokud ale zpozorujete náhlé modřiny, krvácení nebo tmavou stolici, ihned s touto kombinací přestaňte.
Kašel je především reflex k očistě dýchacích cest od vnějších látek. Suchým kašlem můžete trpět po vdechnutí kouře, prachu nebo kousku jídla. Současně je ale kašel součástí většiny respiračních chorob. Nástup suchého kašle je jedním z prvních příznaků onemocnění dýchacích cest. Bývá projevem astmatu, alergií a zánětů dýchacích cest. Nejčastěji se objevuje při infekci hrtanu, tedy laryngitidě. Při té totiž vzniká zánět horních cest dýchacích, kdy se nadměrně prokrvuje sliznice, která dráždí k suchému kašli. Dráždivý kašel na rozdíl od kašle vlhkého nevytváří hleny a nemocný nic nevykašlává, přesto do vlhkého kašle většinou přechází.
Když se kašel zdá být hluboký, bývá způsoben zánětem průdušnice, v takovém případě se podávají antihistaminika. Když zánět přejde až na průdušky a plíce, jedná se o akutní infekci dýchacích cest. Tou je například bronchitida, která je nejčastějším onemocněním dýchací soustavy.
Když kašel přetrvává, nemocný mnohdy vyhledá lékaře a žádá o antibiotika. Ta ale většinou nepomohou, protože se využívají k léčbě bakteriálních onemocnění a kašel bývá způsoben viry. Naopak, při jejich podání může dojít k mutaci nemoci a vy snižujete efektivitu antibiotik ve vašem těle.
Především na noc tlumte kašel léky. Pomoci mohou různé sirupy na suchý kašel, dětem podávejte pouze sirupy bez kodeinu. Stejně jako u většiny nemocí je doporučeno dodržovat pitný režim a mít dostatek tekutin.
Na většinu onemocnění způsobujících suchý kašel postačí domácí léčba. Mějte klidový režim a často a krátce větrejte v pokoji – chladný a vlhký vzduch má příznivý vliv na sliznici, naopak teplý a suchý ji dráždí. Při otevření okna dejte ale pozor na průvan, ten má naopak tendenci onemocnění zhoršovat.
Vzduch zvlhčujte zvlhčovačem nebo mokrými prostěradly rozvěšenými po pokoji. Inhalace vodní páry s vonnými olejíčky může pomoci urychlit léčbu, vhodné jsou levandulové a eukalyptové oleje.
Doporučuje se podložení hlavy, především u dětí. Udržujte dostatek tekutin, ideálně teplých bylinkových čajů.
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.
Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.
Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.
Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.
Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.
2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.
3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.
Suchý kašel nejčastěji vzniká po vdechnutí potravy (typické zakuckání) nebo dráždivých látek (kouř, prach, inhalace dráždivých par), což je fyziologický obranný mechanismus. Dále je nejčastějším příznakem počáteční fáze infekcí horních cest dýchacích. Většinou se jedná o virové infekce, na které se nedávají antibiotika a které vyžadují pouze klid na lůžku, dostatek vitaminů a léky na vykašlávání hlenu, pak se suchý kašel stává produktivním.
Suchý kašel může být kromě virových infekcí také příznakem závažnějších chorob – rakoviny plic, sarkoidózy, srdečního selhávání, nebo je vyvolán vedlejším účinkem léků (zvláště takzvaných ACE inhibitorů, které se dávají na chronické srdeční selhávání nebo na snížení vysokého krevního tlaku). Pokud je suchý kašel v takovém případě hodně obtěžující, je nutné poradit se o podávání léku s lékařem, který vám ho předepsal, aby zvolil některou alternativu. Kašel může být i nervově-psychického původu, například při hysterii a nervové labilitě.
Nepříjemný je záchvatovitý kašel, který může přivodit až krátkodobou ztrátu vědomí (omdlení, synkopu), protože se zvýšením nitrohrudního tlaku při kašli se zároveň snižuje žilní návrat do srdce. Usilovný kašel může způsobit dokonce i zlomeninu žebra, pokud jsou žebra postižena osteoporózou (řídnutí kostí u starších lidí, především žen), nebo také pneumotorax či břišní kýlu. Kašel může spolu s dalšími rizikovými faktory způsobit únik moči, inkontinenci.
Ve svém příspěvku OCET A CIBULE ZAFUNGOVALY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Edisko.
Měl jsem po vyučení před asi 40 lety kuří oko na palci pravé nohy. Maminka mi palec obalila igelitem v kterém byl ocet a cibule, tak jak praví babská rada, a u kořene jemně omotala hrubší nití. Obal jsem (z chlapské lenosti) nevyměňoval, jak se radí zde, ale ponechal na místě a po dvou dnech jej přestal vnímat. Po týdnu jsem jej sundal a kuří oko bylo pryč. Zlatá maminka! :-)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.
Zdravím, jako zpětnou vazbu, že jsem si také něco přečetl od jiných jsem píši svoji dobrou zkušenost.
Dva nebo tři roky jsem měl na jedné noze - plosce - dvě kuří oka, nebo to byli malé bradavice, nevím přesně. Schovávaly se pod ztvrdlou kůží a bylo obtížné se k nim dostat. Zkoušel jsem se k nim dostat a zničit je nejdřív pomocí MMS kapek, to je roztok oxidu chloričitého, ale bylo to moc zdlouhavé. Taky jsem zkoušel roztok hydroxidu sodného ... též moc zdlouhavé.
Pak jsem zkusil kyselinu chlorovodíkovou. Během jednoho dne bylo jedno kuří oko pryč, druhé bylo asi hlouběji, tak jsem v tom pokračoval někdy další den.
Návod: navlhčíte vatovou tyčinkou několikrát za sebou, vždy po zaschnutí, léčené místo. Na první pohled nebude nic nápadného, ale kůže má změněnou strukturu (od kyseliny) a vhodným špičatějším nožíkem to inkriminované místo postupně seškrábete - bezbolestně, bez krve, jen tu tvrdou a suchou kůži, a hlavně pak to oko. Hodně zdaru.
Jedná se o suchý kašel. Suchý kašel se může vyvinout po konzumaci studené potravy nebo po podráždění prachem či kouřem. Existuje mnoho příčin suchého kašle.
Virové onemocnění způsobené nachlazením může být příčinou suchého kašle, který trvá po dobu několika týdnů. Tento kašel se objevuje zejména v noci, kdy dochází k jeho zhoršení.
Suchý kašel může být způsoben křečemi průdušek, které jsou podrážděny.
Spolu s častým kýcháním je běžným příznakem alergie (alergické rýmy).
Inhibitory (léky), které se užívají ke kontrole vysokého krevního tlaku, způsobují právě suchý kašel.
Pobyt v prašném prostředí, vystavení se působení plynů nebo chemikálií v pracovním prostředí.
Chronický suchý kašel může být příznakem mírné formy bronchiálního astmatu. Další příznaky mohou zahrnovat dušnost, pocit tlaku na hrudi.
Ucpání dýchacích cest, zejména zapříčiněné potravinami nebo tabletkami.
Většinou je kašel způsoben virovým onemocněním. Při léčbě se nepoužívají antibiotika, protože nemají vliv na průběh virových infekcí. Zbytečné používání antibiotik vás vystavuje rizikům alergické reakce. Také se mohou objevit vedlejší účinky, které zahrnují nevolnost, zvracení, průjem, vyrážku a kvasinkovou infekci. Antibiotika inhibují prospěšné bakterie a podporují rozvoj nebezpečných rezistentních bakterií. Pečlivé zhodnocení zdravotního stavu pomáhá k identifikaci dalších příznaků. Mějte na paměti, že kašel je jen symptom, a ne nemoc. Ke kašli dochází kvůli bakteriálním a virovým infekcím dýchacích cest.
Příčinou mohou být cigarety, tabák, alergie, nadbytek jodu z doplňků stravy.
Projevuje se u těchto onemocnění:
astma bronchiale (silný nedostatek dechu až dušení, sípání, hvízdání a chrčení při dýchání, rýma, zánět spojivek, svědění kůže);
zadní rýma (těžko vysmrkatelná rýma);
rakovina plic (tupá bolest na hrudi, únava, noční pocení, dlouhodobě zvýšená teplota, nechutenství, hubnutí, vykašlávání krve, nedostatek dechu);
reflux (při poruše pohyblivosti jícnu se může vleže dostat žaludeční šťáva až do hltanu, a tak ji může jedinec vdechnout, čímž dochází k suchému dráždivému kašli);
perikarditida (bolest na hrudi, nedostatek dechu, únava, teplota, kašel, špatné polykání, chrapot);
cystická fibróza (příznaky již v dětství, kašel, nedostatek dechu, poruchy trávení, průjmy i zácpa, slaný pot);
silikóza, azbestóza, zaprášení plic (chronický suchý dráždivý kašel, nedostatek dechu);
sarkoidóza (víceorgánové onemocnění, chronický suchý kašel, nedostatek dechu, bolest hrudníku až vykašlávání krve);
tuberkulóza (kašel, dušnost, únava, vykašlávání hlenu, pocení, horečka, malátnost, hubnutí, bolest na hrudi);
V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.
Dobrý den,
ještě jednou poprosím o konzultaci.Máme dietu č. 4 a chtěla jsem se zeptat,zda je možné do tvaroh.pomaz. použít čerstvou pažitku nebo petrželku
a při vaření použít sušenou mletou cibuli/ není smažená/ a česnek jen na dochucení/ .
Velmi děkuji za odpověď
Svobodová Iveta
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dieta č. 4 je zaměřena na snížení prijmů některých tuků a cukru. Petrželka, pažitka, česnek i všechna ostatní zelenina je v dietě č. 4 povolena. Jen u květáku je omezeno množství "jen pro chuť". Tvaroh můžete použít i plnotučný, ale v ten den už nepoužívejte máslo nebo mírně omezte jiný zdroj tuku.
Co se týče sušených přísad, jako je sušená cibule nebo česnek, tak tady platí pravidlo přírodní znamená zdravé. U všech těchto sušených výrobků se používá konzervace, to znamená přidaná chemie. Cibule i česnek jsou pohodlně a běžně dostupné v přírodním stavu, tak proč je používat sušené?
Uvařte si čaj: Na dráždivý kašel pomáhá horký nápoj či vdechování horké páry z hrnku.
Zvlhčovat: Suchý vzduch suchý kašel ještě zhoršuje. Jednou z možností, jak dodat dýchacím cestám více vlhkosti, je použít zvlhčovač nebo odpařovač.
Cucejte pastilky: Třeba lékořicové nebo eukalyptové jsou výborné, dají se sehnat i v sítích drogerií, například v DM.
Myslete na pitný režim: I když kašlete proto, že jste nachlazení, nezapomínejte pít. Nejen vodu, ale i polévky a podobně. Zejména slepičí vývar přispěje k uvolnění hlenů v dýchacích cestách.
Antacida: Pokud kašlete, a nejste ani nachlazení, ani nemáte astma, je možné, že trpíte gastroezofageálním refluxem, kdy se po ulehnutí vrací žaludeční šťávy do jícnu, takže vás to dráždí ke kašli. Zkuste si před spaním vzít antacidum, lék na potlačení kyselosti žaludku.
Sirup z cibule: Vymačkejte šťávu z jedné cibule a pak do této šťávy přidejte jednu lžičku medu. Podávejte alespoň 3x denně.
Pijte bylinkové čaje: Vhodné jsou například čaje z heřmánku (přispívá navíc k dobrému spaní) a tymiánu (tymián obsahuje látky, které uvolňují dýchací cesty).
Masáže: Masírování hrudníku a zad může kašel zmírnit.
Odstraňte dráždivé látky z okolí: Spoustě lidí mohou vadit nejrůznější dráždivé přípravky v jejich okolí, ať už je to kouř, nebo třeba silný parfém. Nejhorší je samozřejmě kouř z cigaret. Téměř všichni kuřáci nakonec dostanou takzvaný kuřácký kašel. Nejlepším řešením je přestat kouřit.
Teplá sprcha: Když kašlete, pomůže vám horká sprcha. Zavřete okna a dveře a vypněte ventilátor, takže to v koupelně bude vypadat tak trochu jako v páře. Pára skvěle pomáhá při uvolnění dýchacích cest a ucpaných dutinách. Pozor jen v případě, že máte astma, to buďte opatrní.
Pepř a med: Na vlhký kašel dobře zabírá kombinace pepře a medu. Pepř stimuluje krevní oběh a tok hlenu, med je zase přírodní lék na zvlhčení sliznice a odkašlávání. Smíchejte jednu čajovou lžičku čerstvě umletého pepře a dvě lžičky medu a zalijte vroucí vodou. Zakryjte a nechte louhovat asi patnáct minut, pak po doušcích pijte.
Citron s pepřem a solí: Možná teď protahujete obličej, protože se vám z téhle podivné kombinace zvedá žaludek, ale věřte, že to funguje. Posypte si rozpůlený citron solí a pepřem a sajte ho. Když už nic jiného, budete myslet na to, abyste to co nejrychleji vycucali, takže přestanete myslet na kašel.
Lékořice: Kořen lékořice se už po staletí používá k léčbě kašle. Lékořice uklidní zanícené a podrážděné hrdlo a pomáhá zmírnit kašel.
Ve svém příspěvku DLOUHODOBÝ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva koubova.
dobry den... asi 15 let kašel vždy se objevi když nastydnu chodim na plicní..předepsan relvar..prašek na vdechnuti....a 3 krat denně 2 vdechy ecosal...ted problem trva 3 tydny a žadny vysledek.... zaberou mě jen antobiotika jen když na plicich jsem čista antibiotika mě nedaji jsem zastance homeopatie....leky nestřidam dohromady...jen vystřidam po 4 dnech jiny medikament když nezabere... tak si řikam proč antibiotika hned zaberou a spreje nepomužou mamli vubec ecosal brat ..lečim se na štitnou žlazu beru letrox 100 vždy před sezonou beru prašky na alergii abych tomu předešla a vysledek žadny..byla jsem asi 4 na hadičce zda nemam reflux a to mi ten suchy dráždivy kašel nevyvolava reflux neprokazan i když jsem brala reflux,,omeprazol jsem z toho zoufala nic nepomaha mužete mi poradit jake dalši vyštřeni mam podstoupit aby lečba byla spravna...přijde mi že nemam problem na plicich ale při polykani my hleny uustanou nahoře svědit v krku mě začne okamžitě a to mi vyvolava ten kašel ...je mi 57 let skoro nepiji jsem odpurce kouřeni mužete mi prosim poradit nalez na plicich po rentgenu v pořadku děkuji moc za kladne vyřizeni z pozdravem eva koubova
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva koubova.
Při prvním náznaku chorob dýchacích cest, snězte cibuli. Všechny uvedené varianty receptů mají stejné léčebné účinky. Záleží jen na vás, který si vyberete, buď podle dostupnosti surovin, nebo snadnosti přípravy. Nejosvědčenějším receptem je med s cibulí proti kašli.
Šťáva z cibule s medem: Šťávu ze syrové cibule smíchejte s medem v poměru 2 : 1. Užívejte při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Cibulový sirup s medem: Syrovou cibuli nakrájejte na kolečka, přelijte vroucí vodou, přidejte špetku majoránky a nechte 1/4 hodiny louhovat. Podávejte s medem. Užívejte při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Cibulena kašel pro děti: Cibuli nakrájejte, zasypte lžící práškového cukru. Za hodinu pustí cibule šťávu, tu užívejte třikrát denně po jedné polévkové lžíci. Vhodné při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Cibule s medem na bolest v krku: Smíchejte drcenou cibuli, med a trochu drceného fenyklu. Užívejte 1 lžičku před jídlem. Výborné při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Cibule s medem na kašel: Nakrájenou cibuli přelijte horkou vodou, povařte, sceďte, smíchejte s lipovým čajem a přidejte med nebo cukr. Recept je vhodný pro děti při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Ve svém příspěvku NA VYPADÁVÁNÍ VLASŮ ZKUSTE CIBULI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mira.
Dobry den! Chtela bych vyzkouset vas recept-"Cibule a Med" a take "Cibule a Bily rum". Mam tu cibulovou smes vmasirovat do pokozky neumytych vlasu a pak to smyt samponem? A jak dlouho to mam nechat pusobit? Prosim vas o odpoved! Jak presne se to pouziva???
Dekuji! Mira
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kašel se lidé pokoušeli léčit odedávna. Proto dnes existuje mnoho takzvaných babských rad, jak se suchým kašlem efektivně zatočit. Předně nám mohou pomoci různé bylinky, z nichž mnohé u nás běžně rostou. V České republice se kupříkladu hojně vyskytuje rostlina jménem plicník lékařský, jejíž název asi mluví za vše. Na kašel však zabírají i další bylinky a léčbu můžete podpořit i pomocí různých čajových směsí.
Doporučuje se také zázvor. Jedná se o u nás běžně používané koření, které je získáváno z oddenků zázvoru lékařského. Zázvorový čaj pomáhá nejen při rýmě a kašli, které doprovázejí chřipku a nachlazení, ale může vám přinést úlevu i při suchém kašli. Při jeho přípravě navíc můžete experimentovat. Nechte se kupříkladu inspirovat receptem na pečený zázvorový čaj.
Babičky používaly na suchý kašel rovněž česnek anebo cibulový sirup, při jehož přípravě stačí kolečka cibule navrstvit do nádoby a posypat (ideálně) třtinovým cukrem. Po přikrytí pustí cibule po čase šťávu a sirup je hotov.
V současné době navíc můžete na suchý kašel vyzkoušet exotické ovoce, které tedy naše babičky k dispozici rozhodně neměly. Jedná se například o pomelo nebo acerolu, která se také nazývá barbadoská třešeň.
Při suchém kašli byste měli hlavně konzumovat dostatek tekutin, pravidelně tedy pijte. Někdy pomáhá kloktání slanou vodou, neboť působí pozitivně na vnitřní otoky. Kladný vliv na tento neduh může mít rovněž pravidelné větrání, zvlhčený vzduch v pokoji, kde trávíte nejvíce času, ale také hlava podložená polštáři. V neposlední řadě je možné vyzkoušet parní lázeň.
V naší poradně s názvem WARFARIN NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otakar.
Dobrý den prosím o radu ,predepsali mi warfarin mam cukrovku 2 typ pri omezeni určitých druhu zeleniny a potravin se mi zdvihl cukr zadal sem lékaře o zamenu warfarinu a on mi to zamitl ze nesplnuji podmínky pro pojišťovnu nechápu co to je za podmínky kdyz nestačí ze mam cukr skoro porad kolem 10,a občas modriny nebo krvavé oko prosim jestli mi můžete poradit co stim.mam delat dekuji otakar
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zvýšené hodnoty cukru v krvi určitě nebudou vlivem diety nutné pro léčbu Warfarinem. Při Warfarinu musíte hlídat příjem vitamínu K. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K patří především zelenina a ta pramálo ovlivňuje krevní cukr. Váš problém s vysokým cukrem a krvácením bude v nepochopení dietních opatření. Cukrovku snížíte tím, že omezíte sladká jídla a slazené nápoje, mlsání a pití alkoholu a budete jíst během dne jen malá jídla, ale dopřejete si je vícekrát denně. Tohle opatření nijak neovlivní účinky Warfarinu, pakliže v oněch malých jídlech nebudete konzumovat mnoho zelené zeleniny a úplně vyřadíte grepy (velký hořký pomeranč). Bylo by dobré si popovídat o svém jídelníčku se svým lékařem, ať praktickým lékařem a nebo s tím, od kterého máte recept na Warfarin.
500 g
mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)
250 ml
vody
200 ml
mléka
1 lžička
soli
3 lžíce
oleje
2 lžíce
octa
1 lžíce
cukru
1 a ½
sáčku sušeného droždí
1 hrst
chia semínek
1 lžička
chlebového koření
Postup
Do
nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí,
cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně
promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu
vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia
semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě
220 °C.
MRKVOVÉ
MUFFINY
Ingredience
½ hrnku
jablečného pyré
½ hrnku
oleje
3 lžíce
rozmixovaného lněného semínka
8 lžic
vod
1 a ½
hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)
½ hrnku
kokosu
½ hrnku
třtinového cukru
1 lžička
prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička
skořice
Muškátový
oříšek
Sušený
mletý zázvor
Sůl
3 hrnky
nastrouhané mrkve
Postup
V jedné
nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a
vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový
cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku,
sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě
směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky
se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při
teplotě 170 °C asi půl hodiny.
RÝŽOVÉ
VLOČKY S OVOCEM
Ingredience
200 g
rýžových vloček
700 ml
mléka
Špetka
soli
1
vanilkový cukr
Ovoce
(jahody, jablka, hrušky, atd.)
Postup
Vločky se
společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do
této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené
ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.
ZELENINA
S KOZÍM SÝREM
Ingredience
Libovolné
množství oblíbené zeleniny
Olivový
olej
1 cibule
1
stroužek česneku
Pepř
Sůl
Bazalka
Kozí
sýr
Postup
Oloupeme si
a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé
plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém
oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí
pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím
sýrem.
V naší poradně s názvem JAK RYCHLE SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.
Mam rotoped a ani nepomaha mam jeste nemocnou pater a v unoru na 4 operaci patere a picham inzulin mam si pridat jednotky dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nelze takto přes internet měnit dávkování inzulínu, na kterém závisí váš život. Ani vy byste neměla očekávat takové rady, natož je následovat. Pokud používáte inzulín a máte potřebu ještě více snížit krevní cukr, tak musíte komunikovat se svým lékařem, který zná váš zdravotní stav. Zavolejte mu a poraďte se s ním na dalším postupu.
Pokud máte příznaky spojené s vysokým krevním cukrem, jako je:
- zmatek
- ketony v moči, diagnostikovaný pomocí testovacího proužku
- nadměrná žízeň
- časté močení
- nevolnost
- dušnost
- bolest břicha
- zvracení
V těchto případech potřebujete okamžitou lékařskou pomoc a měla byste kontaktovat linku 112. Samovolné změny v léčbě mohou ohrozit váš život a vy přeci ještě umřít nechcete, že ne?
Vaše dítě začalo kašlat a vy mu v lékárně koupíte v minulosti osvědčené kapky proti kašli. Ty ale náhle nezabírají. Po týdnu tedy navštívíte pediatra, který může usoudit, že se asi nejedná o virovou, ale bakteriální infekci a doporučí antibiotika. Kašel ale ani po dvou týdnech neustává. V takovém případě je určitě třeba myslet na to, že se může jednat o alergii, jejímž prvním projevem je astmatický kašel. Neváhejte tedy a navštivte lékaře odbornosti alergologie a klinická imunologie – ten potvrdí případný alergický původ obtíží a nasadí vhodné léky.
Léčba kašle závisí na jeho příčině. Dítěti ale můžete ulevit zvlhčováním vzduchu v pokoji, zvláště v noci. V některých případech může pomoci zvýšení hlavové části postele. U kojenců je důležité udržovat průchodný nos, aby mohli přijímat potravu.
Farmakologická léčba kašle by měla být vždy v rukou lékaře. Léky na kašel (sirupy, kapky – včetně volně prodejných) podávejte pouze na doporučení lékaře. Podle několika nedávno provedených výzkumů tyto léky nemají u dětí až do 6 let žádný efekt na průběh onemocnění a přitom mohou mít život ohrožující vedlejší účinky, zvláště u kojenců a batolat.
V současnosti se rozlišují dvě základní skupiny léčiv. Takzvané léky záchranné se inhalují při akutním astmatickém záchvatu pomocí inhalátoru (dvě až čtyři vdechnutí) a nemocní velmi přesně vědí, v jaké dávce a kolikrát za den (až čtyřikrát) je mohou užít. Jsou mimořádně rychle účinné – už v řádu minut po jejich inhalaci dojde k rozšíření dýchacích cest a nemocným se výrazně uleví.
U těžších forem astmatu, kdy je potřeba častěji aplikovat záchrannou léčbu (třeba i několikrát do týdne), se užívají takzvané protizánětlivé preventivní léky. Mohou se opět inhalovat nebo vdechovat v práškové formě pomocí speciálního dávkovače. Jedná se o inhalační formu hormonů kůry nadledvin – kortikoidů. Pokud jsou tyto léky užívány a dávkovány podle doporučení, pak nemají žádné závažné negativní systémové účinky, protože vdechnutá dávka je naprosto minimální a téměř vůbec se nedostane do krevního řečiště. Působí tedy pouze v dýchacích cestách a pacientům při jejich užívání nehrozí žádné nebezpečí.
Kdy kontaktovat lékaře:
kašel se objeví u dítěte mladšího 6 měsíců;
dítě má problémy s dýcháním nebo se při dýchání objevuje pískot;
náhlý kašel z plného zdraví, zvláště pokud je doprovázen horečkou;
bolestivý kašel, úporný nebo je doprovázen častým zvracením;
Na rozehřáté pánvi (s nepřilnavým povrchem) rozpustíme na oleji za stálého míchání droždí až do opětovného sražení. Přidáme vejce, osolíme a mícháme do zahoustnutí. Těsně před koncem přidáme kostičky z rohlíku. Směs klademe na talíř pokrytý listy salátu a zdobíme posypem sekané petrželky. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleným čajem.
Brambory uvaříme doměkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může, tak i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Recept je pro 4 osoby.
Blesková pomazánka
4 vajíčka vařená natvrdo, 25 dkg měkkého salámu, 2 větší kyselé okurky, 1 menší cibule, sůl, pepř, 1 malá majonéza
Vajíčka, salám, okurky a cibuli nastrouhat na hrubém struhadle, smíchat s majonézou, osolit, opepřit a namazat na plátky veky, ozdobit rajčetem, plátkem salátové okurky, zelenou petrželkou.
Pomeleme 50 dkg měkkého salámu (dietní, šunkový), případně nakrájíme na nudličky. Pokrájíme nadrobno 2 okurky a 1 cibuli. Přidáme vlastní majonézu (viz výše) a dochutíme (sůl, pepř, chilli). Podáváme na vece nebo jako jednohubky.
Dršťková polévka z hlívy
Na zpěněné cibulce podusíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Podusíme doměkka. Zaprášíme sladkou červenou paprikou. Zalijeme 1–1,5 l vývaru z masoxu. Vše přivedeme k varu, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a hlavně majoránkou. Můžeme a nemusíme zahušťovat jíškou.
Cuketová polévka
Polovina větší cukety, 3 papriky, 4–5 rajčat, kelímek zakysané smetany, balkánský sýr (asi 100 g), kousek feferonky, vegeta, sůl
Oloupanou cuketu nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, přidáme trochu vegety, feferonku a mírně osolíme. Vaříme asi 10 minut. Přidáme papriku nakrájenou na menší kostičky, rajčata rozkrájená na osminky a povaříme. Přidáme zakysanou smetanu, na kostičky nakrájený balkánský sýr a necháme přejít varem. Doporučená příloha je rohlík nebo celozrnné pečivo.