Téma

CITRUSY ČISTÍ JÁTRA


CITRUSY ČISTÍ JÁTRA a nejen to se dozvíte v tomto článku. Moderní společnost vytvořila smutný stav pro játra. Kdykoliv se přejídáme nebo jíme zpracované či smažené potraviny. A také jsme často vystavováni látkám, které znečišťují životní prostředí. Díky těmto vlivům je vyvolán stres a játra jsou přepracované a přetížené. Přetížení jater může způsobit převýšení toxinů a tuků. Ale existuje mnoho potravin, které pomáhají v čištění jater přirozenou cestou. Přirozeně stimulují čištění toxinů z těla. Budeme se zaměřovat na potraviny, které pomáhají čistit játra. Nejlepší způsob čištění jater je přirozenou cestou a ne pomoci doplňků na čištění jater. Jedení přírodních potravin je nejlepší způsob, jak udržet játra zdravá a funkční. Potraviny pro čištění jater byste měli začlenit do svého jídelníčku každý den.


Potraviny na čištění jater

Česnek na detoxikaci jater

I malé množství česneku může aktivovat jaterní enzymy, které pomáhají vyplavovat toxiny z těla. Česnek obsahuje také dvě přírodní látky Allicin a Selen, které pomáhají v jaterním čištění.

Grapefruit k detoxikaci jater

Obsahuje vysoké množství vitaminu C a antioxidantů. Grapefruit zvyšuje přírodní čistící procesy v játrech. Malá sklenička čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy vám pomůže zvýšit produkci enzymů při detoxikaci jater, což vede k odstranění karcinogenů a dalších toxinů.

Řepa a mrkev na očistu jater

Řepa a mrkev obsahují extrémně vysoké množství rostlinných flavonoidů a beta-karotenu. Jedení řepy a mrkve pomáhá stimulovat a zlepšovat celkovou funkci jater.

Zelený čaj pročistí játra

V zeleném čaji je obsaženo velké množství antioxidantů. Zejména obsahuje speciální antioxidant, kterým je katechina. Katechina pomáhá celkové funkci jater. Zelený čaj je nejen chutný ale je to také ideální způsob, jak zlepšit celkovou stravu.

Listová zelenina na detoxikaci jater

Listová zelenina patří mezi jeden z nejlepších způsobů v očistě jater. Listová zelenina je dobrá jak syrová, vařená nebo její šťávy. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, díky čemuž neutralizuje toxiny z krevního oběhu. Také neutralizuje těžké kovy, chemické látky a pesticidy. Listová zelenina má silný ochranný mechanismus pro játra. Mezi ideální druhy listové zeleniny patří hořká tykev, rukola, pampeliška zelená, špenát, hořčice a čekanka. Tyto potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, jelikož zvyšují tvorbu a tok žluči, látky, která odstraňuje odpad z orgánů a krve.

Avokádo k očistě jater

Avokádo pomáhá tělu produkovat glutathion, který je nezbytný pro jaterní očistu od škodlivých toxinů. Při pravidelném jedení avokáda se zlepšují játra.

Jablka na čistá játra

Jablka obsahují chemické složky, které jsou potřebné pro očistu těla. Díky těmto složkám uvolňují toxiny z trávicího traktu. Pro játra je jednodušší zpracovat toxické zatížení během čistícího procesu.

Olivový olej při detoxikaci jater

Olivový, lněný a konopný olej je vhodný pro játra. Tedy pokud je použit s mírou. Pomáhá tělu tím, že poskytuje lipidovou základnu, která odstraňuje škodlivé toxiny z těla. Olej odlehčí játra, protože rychleji zbavuje tělo toxinů, což je pro játra odlehčení.

Cereálie při detoxikaci jater

Zrna hnědé rýže jsou bohaté na B-komplex vitamínů a živin. Je známo, že zlepšují metabolizaci tuku, funkci jater a odlehčují játra. Pokud je to možné, tak se nedoporučuje jedení potravin s obsahem bílé mouky. Doporučuje se jedení celozrnné alternativní potravy.

Brukvovitá zelenina na detoxikaci jater

Brokolice a květák zvyšují množství glukosinolátů ve&

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Potraviny na detoxikaci jater

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA AMOKSIKLAV A CITRUSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL ZÝKA.

Dobrý den ! jelikož mám dost těžkou angínu- chtěl jsem se zeptat,jestli s tímto lékem lze jíst citrusy . Děkuji za odpověd'.. Zýka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já jsem užívala Amoksiklav taky a jedla jsem citrusy normálně a nic mi nebylo.

Zdroj: příběh Antibiotika amoksiklav a citrusy

Játra

Játra (latinsky: iecur, řecky: hepar) jsou největším vnitřním orgánem a centrálním orgánem látkové výměny. Mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin. Jsou trávicí žlázou, která produkuje žluč, i žlázou endokrinní, ve které se tvoří některé hormony. Jsou orgánem zásobním, ukládají glykogen, železo a některé vitamíny, jsou v nich tvořeny bílkoviny krevní plazmy a nezastupitelná je jejich úloha při detoxikaci organismu.

Játra dospělého člověka se na přední stěnu břišní promítají ve tvaru pravoúhlého trojúhelníku, který leží v horní pravé části břicha, s přeponou směřující z dolní pravé strany na horní levou stranu. Váží okolo 1,5 kg. Jsou dobře zásobená krví, v klidu játry protékají až dva litry krve za minutu. Zvláštností jater je to, že kromě jaterní tepny, která k nim přivádí čerstvou okysličenou krev, do nich přichází také žilní krev z vrátnicové žíly, která je nasycená vstřebanými aminokyselinami a sacharidy z žaludku a střev.

Játra mají zhruba klínovitý tvar. U dospělého člověka váží 1 200–1 500 g a tvoří asi 2 % hmotnosti těla. Játra dospělého muže mohou mít hmotnost větší, 1 500–1 800 g. U dětí bývají játra relativně velká a tvoří 5 % jejich hmotnosti. Zdravá játra jsou mají poddajnou konzistenci a červenohnědou barvu. Tkáň je však relativně křehká, takže při nadměrných otřesech nebo nárazech může dojít k natržení jater a hrozí masivní, život ohrožující krvácení.

Játra mají tvar trojbokého jehlanu, jehož základna je přiložena k pravé břišní stěně a vrchol směřuje doleva. Mají dva hlavní anatomické laloky, větší pravý (lobus dexter) a menší levý (lobus sinister), jež jsou rozděleny úponem srpovitého vazu a průběhem levé sagitální rýhy na viscerální ploše jater. Kromě toho se na pravé straně popisují ještě dva menší laloky – ocasatý lalok (lobus caudatus) a čtyřhranný lalok (lobus quadratus). Na povrchu jsou játra potažená vazivovým pouzdrem zvaným Glissonovo pouzdro (capsula Glissoni), které přechází ve vazivo v okolí cév a lalůčků jaterní tkáně.

Na povrchu jater jsou popisovány dvě plochy: horní brániční plocha (facies diaphragmatica) přiléhá na bránici, z druhé strany na játra naléhají orgány břišní dutiny, tato plocha se nazývá facies visceralis.

Brániční plocha jater je konvexní a hladká, rozdělená úponem srpovitého vazu (ligamentum falciforme) na menší levý a větší pravý lalok. Dělí se na pars dextra, což je část obrácená doprava proti bránici a stěně hrudníku, pars anterior, přední část, která vpředu naléhá na bránici a stěnu břicha, pars superior, okrsek vložený do brániční klenby a pars posterior, zadní část, která vzadu naléhá na bránici a zadní b

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vnitřní orgány lidského těla

Příběh

Ve svém příspěvku AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,
je mi 17 let a už od těch 11 let mě trápí akné. Mezi 13-15 rokem to bylo ze všeho nejhorší a myslela jsem si, že tím to hasne... Ale omyl. Od 16 let se mi už sice přestali dělat vředy (i když občas nějaký ještě vyraší), ale zůstaly mi pozůstatky (na nose, líčkách a čele). Nevím jestli to nazvat jizvami nebo rozšířenými póry, ale je to opravdu nehezké a nejde to zakrýt ničím. Krom toho se mi sem tam udělá ještě nějaký ten vřídek, ale především mám hodně podkožního tuku (nemyslím si, že jsou to mílie, ale vymáčknout to taky moc nejde a je toho dost a je to dost velké a viditelné). Opravdu už nevím, co s tím mám dělat. Čistím si pleť 2x denně, ráno a večer. Vždy dělám to, co mi řekla kosmetička (mlíčko - nechat působit a pak smít vodou, pleť. vodu a nakonec na večer krém na hydrataci). Jenže nic se neděje a připadá mi, že se vše ještě víc zhoršuje. Byla jsem 2x u kožní, a ta mi vždy předepsala nějaký chem. roztok, který byl taky bez úspěchu. Brala jsem spirulinu, zinek a podobné doplňky stravy a také nic. Jediné, co mi kdysi pomáhalo bylo slunce a aloe vera. Takže se v tom snažím pokračovat, ale je to opět bez reakce. Opravdu už nevím, co s tím, a tak mě napadlo, že třeba někdo na internetu bude mít stejný problém jako já a zná řešení. Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

je mi 27, mám akné rezistentní na všechny léky, atb apod. jediné, co mi trošku pomohlo (ale pouze v době, kdy jsem to brala, pak se to do dvou měsíců po vysazení zase vrátilo ve stejné míře) byly retinoidy - Curacne tbl na predpis od kozniho lekare, nicmene to nemohu doporucit - jsou to desne chemicke sajrajty, skoro mi odesla jatra a navic jsem kvuli tomu za 4 roky malem umrela na melanom ( a to jsem nechodila na slunce, mazala se i do skoly ci kdykoli jsem sla ven opalovacimi kremy... retinoidy zcitlivuji kuzi na UV zareni a ta je pak nachylna ke vzniku melanomu)

TZN co s tim? Nasadila jsem lecbu dle cinske mediciny:
za sebe mohu doporučit STRAVU - zadne maso, mlecne vyrobky, zadne cukry(to zabira hodne) ci alkohol, zadne pecivo. Ovoce (zadne citrusy) a zeleninu pouze varenou, tzn jim lusteniny (mungo, adzuki, cizrnu..), slzovku (jobovy slzy), ryzi, seminka vseho druhu (lnena, sezamova, konopna, slunecnicova) a orechy ZAZVOR (nastrouhat a zalit vrouci vodou, nechat v konvi louhovat cely den - vypiji konev 1l denne), k tomu velkou hrst (cca 30-50g) KUSTOVICE (pozor, nesmi byt sirena, kupuji po kilech z e-shopu v biokvalite), chodim behat a denne vypiji minimalne 3l ciste vody
k tomu pouzivam pouze biokosmetiku (osobne mi vyhovuje zn.Urtekram - sprcháč ze třtinoveho cukru Brown sugar), kokosovy olej po koupani (mam suchou plet, ale zaroven mastnou), jedine co pouzivam chemickeho lokalne pokud potrebuji podporit lokalni lecbu je z USA (pres eshop acne.org) dovezeny peroxid (acne.org - Treatment).
Jsem hodne ve stresu protoze jeste studuji, tzn o zkouskovem se to trochu zhorsi, ale jedine timto jsem docilila, ze sice nevychazim jeste uplne bez make-upu, ale napr kdyz se pri sportu zpotim a make-up trochu sleze, mohu si dovolit prijit mezi lidi bez toho, aby se me lekli, super osvobozujici pocit, jeste to neni idealni ale do budoucna chci zkusit jeste lymfodrenaze a akupunkturu na akne, potom verim ze timto rezimem budu mit casem normalni cistou plet.

Hodne zdaru vsem

Zdroj: příběh Akné

Citron, olej a játra

Citronová šťáva a olivový olej nejlépe zabírá na očistu jater a žlučníku, kde se také nejvíce shromažďují jedy, kterých se právě detoxikací chceme zbavit. Játra jsou orgánem látkové výměny. Játra v našem těle produkují žluč a zásobují jí pak žlučník, odkud dále žluč putuje přes žlučovody do dvanáctníku a do střev. Játra nás ovšem nezbavují jen jedů a škodlivin, ale také játra pro nás vyrábějí nezbytné enzymy, hormony a ketolátky. Játra se také podílejí na tvorbě krve, dále tvoří močovinu, skladují v sobě sacharidy a mají ještě mnoho dalších funkcí. Játra také ovlivňují kvalitu zraku. Při pravidelné očistě jater se obnoví i čistota vidění. Pročištěná játra zvyšují sílu obranného systému a zabraňují spuštění závažných onemocnění. Zdravá játra také zabrání vzniku akné a některých atopických ekzémů. Očistu jater je nutné provádět pravidelně v kombinaci s klystýrem, aby produkty z očisty jater mohly rychle odejít z těla ven. Během detoxikace jater pomocí citronu a oleje je nezbytné konzumovat jen dietní stravu. Je nutné dodržovat nejvhodnější dobu očisty, která je od 19 do 20 hodin. Tato očista jater a žlučníku je přirozeným procesem s použitím čistých přírodních látek a není tedy třeba se ničeho obávat.

Zdroj: článek Čištění organismu olejem

Příběh

Ve svém příspěvku JÁTRA CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kyra.

Cempírku musím oponovat, doktoři předepisují léky antimykotické (protiplísňové), ale mývají vedlejší účinky a jsou záhul na játra, je to chemie. Dá se sehnat tisíce jiných podpůrných přípravků, které plísně v těle velmi účinně likvidují a je jedno o jaký jde druh. Např. kokosový olej (kyselina kaprylová i jako kapsle), česnekový olej v kapslích, candimin kapky (oregáno - tj. dobromysl obecná), citrogrep kapky, ostropestřec na játra, ty jsou zatížená velmi při zbavování se plísně v těle, vhodná strava, která nepodporuje plíseň, ale spíše ji vyhladoví. Vyhnout se cukru úplně i sladidům i přírodním cukrům, z cukrů a kvasnic plíseň žije nejvíce. Vyhladovění může stav na chvíli zhoršit, chce to vydržet. Na vnější léčbu, tea tree olej, sůl z mrtvého moře (nejlépe koupele, tj. i detox). Je toho opravdu mnoho, ale to bych tu byla do rána. Kupte si knihu Candida, základní kniha a kuchařka, tam je hodně rad, ale na netu už dnes také, dříve moc nebylo, teď je jich hodně, ale hodně se jich také vylučuje, někde něco doporučují a někde to zakazují, takže ta kniha je vodítkem pro stravu, které věci raději ignorovat a které jsou povolené. Přeji hodně štěstí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Játra citron

Biologické hodiny orgánů

Naše životní energie proudí po přesně vymezených drahách – meridiánech. Jsou to jakési kanály, které probíhají uvnitř těla a tvoří logicky propojenou síť, v níž proudí energie od orgánu k orgánu. Hlavních meridiánů je v těle 12 a energie jimi projde za 24 hodin po 2 hodinách. Rozlišujeme 6 párů orgánů, vždy tvořených jedním jinovým (plným): srdce, slezina, plíce, ledviny, játra; a jedním jangovým (dutým): tenké střevo, žaludek, tlusté střevo, močový měchýř, žlučník. Ke každé dvouhodině se přiřazuje jeden orgán.

Mezi 23. až 1. hodinou začíná pracovat žlučník. Nastává orgánová dvouhodina žlučníku, která má značný vliv na psychiku, ovlivnění smyslu, což se projeví tím, že v této době jsou většinou nejintenzivnější sny, které souvisejí značně se smyslovou fází. Naše tělo se už připravuje k odpočinku a pokračuje v práci na obnově buněk. Organismus odpočívá, tělesné pochody se zpomalují a také se střídají různé fáze spánku. Jestliže jsme šli spát ve 22 hodin, začínají se nám zdát sny. Nejen tělo, ale i mozek bilancuje svou celodenní činnost a odvrhuje všechno nepotřebné. Den skončil. Objevuje se intenzivnější zpracování lipidů (přírodní látky živočišného i rostlinného původu). Žlučníkáři obvykle v tuto dobu nemohou usnout a také žlučníkové záchvaty bývají hlavně uprostřed noci. Po půlnoci již slinné žlázy neprodukují látku, která ničí bakterie a chrání zuby před vznikem zubního kazu. Také z toho důvodu je nutné si čistit ráno zuby. Kolem jedné hodiny většina lidí už asi 3 hodiny spí a prošla už všemi fázemi spánku. Dostavuje se lehký spánek, člověk se může snadno probudit. Právě v této době jsme zvláště citliví na bolest. Bolestivost je mimořádně intenzivní, například bolesti zubů mohou úplně narušit spánek. I chlad pociťujeme v noci více než přes den.

Mezi 1. až 3. hodinou se aktivují játra. Vrcholí činnost jater, tedy meridián jater. Je to doba detoxikační činnosti a redistribuce tekutin. V tomto čase je fyziologický děj asi takový, že většina orgánů má sníženou funkci, s výjimkou jater. Kolem třetí hodiny tělo ještě odpočívá a je fyzicky značně vyčerpáno. V tuto dobu má člověk velmi nízký krevní tlak, pomalý puls a pravidelný hlubší dech s dlouhými periodami. Pokud musí být někdo vzhůru, pak vyžaduje soustředěnost daleko větší úsilí. V tomto čase se lidé pracující v nočních směnách nejčastěji dopouštějí chyb. Musíte-li být vzhůru, snažte se nerozptylovat a soustřeďte se plně na práci, kterou je třeba dokončit. Krevní tlak ve 3 hodiny dosahuje nejnižšího bodu. Většina orgánů v lidském těle pracuje úsporně s výjimkou jater. Tělo je podrobeno jakémusi „velkému prádlu“. Játra zpracov

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Orgánové hodiny

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Valášková.

Dobrý den, mohla bych, prosím, požádat o jídelníček na ztučnělá játra?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cílem při léčbě jakéhokoli typu nahromadění tuku v játrech je dosáhnout zdravé hmotnosti pomocí diety a cvičení. V pokročilých stádiích pomáhá lék resmetirom (Rezdiffra), ale i tak je třeba jej používat spolu se změnami životního stylu pro snížení hmotnosti. Co byste tedy měla jíst?
Obecně platí, že čím je vaše strava více rostlinná, tím lépe. To pomůže inzulínu lépe fungovat a také pomůže při hubnutí.
Vzhledem k tomu, že každý člověk je jiný, měla byste spolupracovat se svým lékařem, aby vám vymyslel stravovací plán (jídelníček), který bude pro vás nejlepší.
Obecně mohu doporučit středomořskou stravu. Ta kombinuje druhy potravin, které pomáhají snižovat tuk v játrech. Skládá se ze zdravých tuků, antioxidantů a komplexních sacharidů:
- Ryby a mořské plody;
- Ovoce;
- Celá zrna;
- Ořechy;
- Olivový olej;
- Zelenina;
- Avokádo;
- Luštěniny.
K tomu si zvolte vhodné tuky. Lidé se ztučnělými játry mají často inzulínovou rezistenci. To znamená, že tělo produkuje inzulin, ale nedokáže jej dobře využít. Glukóza se hromadí v krvi a játra ji přeměňují na tuk.
Některé tuky ve vaší stravě mohou pomoci vašemu tělu lépe využívat inzulín. To znamená, že vaše buňky mohou přijímat glukózu a vaše játra nepotřebují vytvářet a ukládat tuk.
- Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, rybím tuku, rostlinných olejích, ořeších (zejména vlašských), lněných semínkách a lněném oleji a listové zelenině.
- Mononenasycené tuky v rostlinných zdrojích, jako jsou olivy, ořechy a avokádo.
Vyhněte se nasyceným tukům, které vedou k většímu ukládání tuku v játrech. Nasycené tuky obsahují tyto potraviny:

- Drůbež, kromě libového bílého masa;
- Tučný sýr;
- Jogurt, kromě nízkotučného;
- Červené maso;
- Pečivo a smažená jídla vyrobená z palmového nebo kokosového oleje;
- Sladkosti, jako jsou bonbóny, limonády a další potraviny s přidanými cukry, včetně kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy.
Využívejte přírodní antioxidanty, které najdete v kávě, zeleném čaji, syrovém česneku, ovoci a zelenině.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček pro ztučnělá játra

Puriny – tabulka

V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.

Tabulky potravin s puriny

Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra 286,4
  • Ledviny 230,8
  • Drůbež 130,7
  • Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
  • Vepřová, pražená, kotleta 119,0
  • Ryby, bílé, čerstvé 115,9
  • Houba, čerstvá 46,9
  • Chléb, křupavý 15,7
  • Chléb, bílé 12,2
  • Pšeničná mouka 11,5
  • Tvaroh 8,0
  • Bílý jogurt 7,0
  • Rýže, vařené 5,9

Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.

Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím

Kuřecí:

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)

  • Kuřecí ledvina 243
  • Kuřecí játra 236,1
  • Kuře, srdce 223
  • Kuře, palička 132,3
  • Kuřecí prso 130,7
  • Kuře, žaludek 130,5
  • Kuřecí stehno 126,5
  • Kuřecí kůže 104,6

Vepřové, hovězí a jehněčí orgány

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Vepřová játra 289
  • Hovězí ledviny 213
  • Hovězí játra 197
  • Hovězí srdce 171
  • Jehněčí srdce 171
  • Hovězí mozek 162
  • Jehněčí játra 147

Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.

Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách

Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra syrová 202,2
  • Játra vařená 237,0
  • Játra pečená 236,1
  • Steak syrový 105,9
  • Steak vařený 107,8
  • Steak pečený 121,0
  • Treska jednoskvrnná syrová 101,7
  • Treska jednoskvrnná vařená 94,7
  • Treska jednoskvrnná zapečená 118,7

Obsah purinů v mořských potrav

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Puriny tabulka

Příběh

Ve svém příspěvku LUPY VE VLASECH CO POMUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den!

Děkuji za celou řadu rad. Rozhodně se jimi budu snažit řídit. Asi to ale nebude hned zpočátku stoprocentní. Čeká mě teď nějaký čas úsporné období z důvodu rekonstrukce nově pronajatého bytu. Vzhledem k tomu, že budu mít, jak se říká hluboko do kapsy, i takových dalších 1.500,- utracených v lékarně si úplně nemohu dovolit. Pupalkový olej, zinek a aloe vera gel už jsem nějakou dobu užívala. Postupně se k nim pokusím vrátit a být důslednější i ve stravě a přidat i další doplňky. Dříve se mi vnitřní původ mých problémů nejevil tak evidentní, dnes se ale začínám potýkat i se zhoršující se přecitlivělostí pleti obličeje, kt. je neustále lehce zarudlý a se sklonem k podráždění při pocení, na sluníčku, po konzumaci kyselého, atd. Nic takového se mi dříve nestávalo, nebo pouze velice zřídka. Teď z toho začín být každodenní jev, proto změna životosprávy bude nutností. Nebude to pro mě těžké. Vím, které potraviny bych měla konzumovat, a který se naopak vyhýbat. Na druhou stranu je ale i spousta takových, u kterých si nejsem jistá.. např.mléčné výrobky, nakolik mi škodí, a nakolik si je můžu dopřát.. Přírodní cukry jako banán, hroznové víno, vodní melouny.. necelozrnná rýže a těstoviny,.. nebo kyselejší citrusy a octové zálivky.. Myslíte, že i tyto potraviny jsou rizikové ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenda.

No tak to jsme na tom docela podobně, taky jsme si s přítelkyní našli podnájem přes https://www.eurobydleni.cz/… A taky jsem řešil problém s lupy, vždy když jsem měl delší vlasy, dělaly se mi skoro až takový strupy na hlavě a když jsem se je snažil vyčesat tak to akorát svědilo. Pak mi kadeřnice poradila Milvu, je to taková vlasová kosmetika, ale taky není nejlevnější, ale dost to pomáhá :)

Zdroj: příběh Lupy ve vlasech co pomuze

Příčiny

Příčinou této nemoci je bezpochyby špatný, nezdravý životní styl a následné hromadění tuku v játrech. Mezi časté příčiny patří kromě nadváhy i špatná životospráva, nedostatek pohybu, virové onemocnění, poškození jater z léků. Ztučnělá játra jsou civilizační chorobou i proto, že lidé mají výrazně vyšší příjem kalorií, než spotřebují, navíc se dost často stravují nepravidelně. Výdej energie je navíc nízký i proto, že lidé v dnešní době prostě nemají (nebo si jen nenajdou) na sportování čas. Steatózou tak trpí i lidé se sedavým zaměstnáním, kteří se příliš nevěnují různým fyzickým aktivitám. Nedostatek fyzické aktivity způsobuje to, že přijatou energii musí játra do těla uložit a to v podobě tuku. Tuk se při tomto procesu ukládá nejen do jater, ale i jiných orgánů a samozřejmě i pod kůži, takže vznikají nevzhledné tukové polštáře.

Zpočátku se ztučnělá játra nijak neprojevují, pacient ani neví, že takový problém má (samozřejmě lidé se špatným stravováním jistě tuší, že konzumace určitých potravin se musí někde odrazit). Neznamená to ale, že jakmile sníme něco nezdravého, že nám okamžitě hrozí toto onemocnění. Problematické ale je, když množství tuku v játrech přesáhne hranici 5 % (to ale člověk sám nepozná), v tu chvíli se totiž začnou játra nadbytkem tuků zvětšovat. V takovém případě platí přímá úměrnost, čím více tuku v játrech, tím vyšší závažnost onemocnění.

Mezi příznaky patří již zmíněná únava, to je dáno tím, že tělo zvyšuje průtok krve do všech orgánů, aby podpořilo zatěžovaná játra. Pocity únavy mohou vést k pocitu vyčerpání, zmatenosti a v některých případech (při neléčení onemocnění) i k depresi.

Dalším příznakem je obezita. Je zajímavé, že obezita může být příčinou a zároveň i příznakem. Obezitou to může začínat a pak se člověk dostane do začarovaného kruhu, kdy už nemocná játra ovlivňují, jak moc se živiny vstřebávají do těla, a tak se stává, že více živin se mění v zásoby tuku.

Vliv na ztučnění jater má nepochybně i genetika, je dokázáno, že některé děti se již rodí s nízkou hladinou jaterních enzymů a pokud pak nemají správnou životosprávu, čekají je v budoucnosti velké problémy s játry.

Mezi opravdu viditelné příznaky steatózy patří žloutnutí očí a kůže - žloutenka. Pokud játra nefungují správně, nedovádí dostatečně žluč, a tak může dojít k zažloutnutí jak očí, tak kůže. Při ztučnění jater se také změní barva moči, ta bývá výrazně tmavší, s hustší konzistencí a výrazným zápachem. V některých případech také může být i samotné močení bolestivé. Kromě moči se může změnit barva i stolice, ta může být bělavá, nebo zašedlá.

Kromě žluté barvy se během ztučnění ja

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Ztučnělá játra

Příběh

Ve svém příspěvku VYRÁŽKA PO KOUPÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Opatrný.

Dobrý den,

dnes se mi podruhé stalo, že po koupání v jezeře mi naskočila vyrážka po celém těle, kde došlo ke kontaktu s vodou. Po 15 minutách zmizí. Už se mi to letos jednou stalo při koupání v řece. Je mi 25 a dřív jsem s tím nikdy problém neměl. Dá se tomu nějak předejít? Nebude se to zhoršovat? Obě vody byly poměrně ledové.

Děkuji s pozdravem Martin Opatrný


🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Dobrý den, také podobnou vyrážkou trpívám - vždy ale jen během léta, pokud jsou hodně slunné dny. Nemám alergii na žádné potraviny, tyto puchýřky se dělají zejména na okraji plavek a prádla - stalo se mi to u moře, v bazénu i jen při pobytu venku, jednou dokonce pod pásky u sandálů během řízení auta. Bylo mi řečeno, že mám patrně "kontaktní alergii" a alergii na slunce. Puchýřky se vyskytnou náhle a stejně náhle mizí. Bylo mi doporučeno se nevystavovat příliš slunci a nosit celobavlněné oblečení včetně prádla, bez gumiček a umělotin. Víc se s tím asi nedá udělat. Např. na stravě to nezáleží - zkoušela jsem různé alergeny jako semínka a oříšky, citrusy apod. a vždy výskyt záležel jen na pobytu na slunci. Pěkný den.

Zdroj: příběh Vyrážka po koupání

Jak se projevuje

Příznaky alergie na citron jsou snadno rozpoznatelné. Vzhledem k tomu, že jsou omezeny na relativně málo členů citrusové rodiny, mohou být alergie často snadno diagnostikovány, a aby se zabránilo budoucím reakcím, je možné se „spouštěcímu ovoci“ jednoduše vyhnout.

Většina příznaků alergie na citron souvisí s problémy vyskytujícími se v zažívacím traktu, jako je nevolnost, zvracení, průjem a bolesti břicha, ale objevují se i takové potíže jako svědění, dušnost, kopřivka a snížení krevního tlaku. Příznaky alergie na citrusy jsou podobné jako u jiných potravinových alergií, takže je často nutné, aby citrony byly odstraněny ze stravy úplně. Mezi běžné příznaky alergie na citrony tak patří astma, ekzémy, kopřivka a výskyt aft. Pokud se objeví příznaky anafylaxe, které zahrnují nevolnost, zvracení, slabý či rychlý tep, dýchací potíže, zmatek a ztrátu vědomí, je nezbytné vyhledat okamžitou lékařskou pomoc, protože následky mohou být fatální.

Přecitlivělost na citrony se může projevit i příznaky, které nepatří mezi tak známé projevy alergie jako kýchání či senná rýma. Je dobré o nich vědět, protože pokud nějaké potíže máte, může jít právě o alergii na některou potravinu.

Další příznaky potravinové alergie:

  • bolesti hlavy;
  • hyperkinetický syndrom – předrážděnost, nesoustředěnost, poruchy chování u dětí – často je vyvolán požitím většího množství salicylátů v potravě;
  • nespavost;
  • srdeční arytmie (nepravidelná práce srdce);
  • pomočování se;
  • bolesti v oblasti pohlavních orgánů.

Příznaky citrusové alergie se mohou objevit i po krátkodobém styku s alergenem (citrusem). Někomu stačí, když se dotkne kůry či vdechne vzdušné části ovoce. Citrusy obsahují i džusy a další ovocné nápoje, včetně sirupů. Symptomy alergie na citrusy se mohou objevit hned nebo i za několik hodin po kontaktu.

Zdroj: článek Alergie na citron

Příběh

Ve svém příspěvku ANTIBIOTIKA AMOKSIKLAV A CITRUSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL ZÝKA.

Dobrý den ! jelikož mám dost těžkou angínu- chtěl jsem se zeptat,jestli s tímto lékem lze jíst citrusy . Děkuji za odpověd'.. Zýka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Vám nic nebylo... ?! Jen jste si tím ničila ledviny. To jste opravdu poznat nemohla. Příště si zjistěte víc.

Zdroj: příběh Antibiotika amoksiklav a citrusy

Grapefruity a citrusy

Účinek na snížení krevního cukru

Vitamín C je nutný ke správnému metabolizování a k přeměnám v lidském organismu. Grepy a citrusy mají vysoký obsah tohoto vitamínu, a proto jsou i ony důležité ke snížení krevního tlaku. Zároveň grepy mají i protizánětlivé účinky. Mezi účinky pomerančů patří posilování obranyschopnosti, protirakovinné účinky, snižování hladiny cholesterolu v krvi a další.

Způsob použití

Grepy, pomeranče a jiné citrusy účinkují, když jsou konzumovány v čerstvé podobě, ale i ve formě čerstvě vytlačených šťáv. Pokud dáváte přednost džusům, je dobré si hlídat, jestli se jedná o 100 % džusy, nebo jen o koncentráty, které nemají ovocnou složku tak vysokou.

Na co si dát pozor

Nevýhodou grepů je, že okyselují organismus, a proto je třeba si hlídat množství grepů, které jíme. Vhodný je zhruba 1 grep za 14 dní. U grapefruitů je potřeba si uvědomit, že brání rozkládání některých léků ve střevech a játrech, což může způsobit, že se těmito léky předávkujete. Proto není vhodné jíst grapefruity, pokud berete léky na krevní tlak, rakovinu, snížení hladiny cholesterolu a potlačení imunitního systému po transplantaci orgánů. U pomerančů není nutné tak kontrolovat, kolik jich sníte.

Zdroj: článek Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa gajarska.

Dobrý deň chcela by som sa opýtať či môžem jesť vajcka a kolko citrusy a jogurt ďakujem gajarska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, jen u některých potravin je třeba hlídat množství. Vajíčka, jogurt a citrusy mimo grapefruitu můžete jíst bez omezení. Hlídat je třeba zelené potraviny, jako je kapusta, zelí (i to červené), okurky, brokolice. Zelené potraviny je možné konzumovat, ale jen v malém množství a každý den stejně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Popis jater a význam v organismu

Tkáň jater je červenohnědé barvy a poddajné konzistence vyznačující se relativní křehkostí. Anatomicky jsou játra členěna na čtyři laloky. Při pohledu zepředu je dělíme na pravý a levý lalok, přičemž ten pravý je citelně větší. Funkci dělicí čáry zde plní jaterní brána, jíž do jater vstupuje vrátnicová žíla a jaterní tepna. Na viscerální ploše dále rozlišujeme ocasatý lalok a čtyřhranný lalok. Vnitřní uspořádání neodpovídá tomu povrchovému, je děleno do segmentů podle větvení jaterní tepny, vrátnicové žíly a žlučovodů. Každý z těchto segmentů je tvořen nesčetným množstvím jaterních lalůčků, které jsou propleteny drobnými cévkami a navzájem odděleny žlučovým kanálkem. Uspořádání segmentů je tvořeno navzájem nezávislými větvemi, takže může dojít k jejich vyjmutí bez toho, aby byla narušena funkčnost celých jater. Játra mají své nezastupitelné místo, jsou centrem metabolické výměny, působí jako filtr i úložiště řady důležitých látek. O jejich důležitosti sice nikdo nepochybuje, ale přesto jsou podceňovaná. Játra sehrávají důležitou úlohu již během těhotenství. V této době však neprovádí filtraci, ani se nepodílí na trávení, nýbrž uvolňují krevní kmenové buňky. Tuto funkci zastávají přibližně do 32. týdne těhotenství, než se o krvetvorbu začne plnohodnotně starat kostní dřeň. O tuto schopnost po porodu nepřijdou a v případě poškození kostní dřeně jsou schopny částečně zaujmout její místo i v dospělosti. Přesto je jejich hlavním cílem zajišťování metabolismu sacharidů, lipidů a aminokyselin.

Další podstatnou roli sehrávají v detoxikaci organismu. Některé nebezpečné látky nejsou rozpustné ve vodě a nemohou být vyloučeny z těla močí. Játra je tedy vychytávají a konjugují na látky, které jsou vyloučeny do žluče nebo zpět do krevního řečiště, kde je následně odstraní ledviny. Obdobný mechanismus je uplatňován i na přebytečný cholesterol a odpadní barvivo bilirubin, jenž vzniká rozpadem červených krvinek. Játra se také podílí na tvorbě proteinů krevní plazmy, jež jsou zodpovědné za srážlivost krve a osmotický tlak v cévách. Tvorbou hormonů ovlivňují produkci krevních destiček v kostní dřeni, metabolismus vody a solí a funkci růstového hormonu. Kromě tvorby hormonů některé další, například inzulin, steroidní hormon, vychytává a neutralizuje. Játra zastávají v našem organismu více než 20 životně důležitých úkonů a zároveň ve velkém ukládají zásoby důležitých látek. Ve formě glykogenu jsou zde uloženy rezervy glukózy, jež jsou uvolňovány do krevního oběhu po vyčerpání zásob energie během zvýšeného fyzického nároku, například při posilování. Dále ukládají měď, železo, vitamíny A (rezervy na 1–2 roky), D (rezerva na 1–4&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Očista jater olivovým olejem

Jak vyčistit tukový sekret?

Tukový sekret, který vylučují mazové žlázy lymfatického systému je tvořen v játrech. Od tut je transportován složitým lymfatickým systémem až k mazovým žlázám. Z pravidla lze říci, že v jaké kvalitě se tuk v játrech připraví, tak ve stejné je přiveden až k mazovým žlázám. Lymfatický systém tedy nznečišťuje tukový sekret toxiny. Pro dosažení odstranění toxinů z tukového sekretu bude tedy naše soustředění směřovat na játra, protože právě zdravá játra a akné spolu souvisí. Játra ovládají metabolismus nejrůznějších tuků, které se v organismu nacházejí nebo které do organismu dodáváme stravou. To, že jsou naše játra nemocná nemusíme poznat okamžitě, obzvláště jde-li o dysfunkce v oblasti metabolismu tuků, která jsou pro jedince prakticky nepozorovatelná, projevují se například poruchou hladiny cholesterolu v dospělém věku. Jídlo, ale i utlumená agresivita, léky, drogy, to vše poškozuje játra, a ta se pak odvděčí dysfunkcí metabolismu tuků. Je tedy zřejmé, že nejdříve při cestě k trvalému odstranění akné musíme napravit játra a to tím, že je zbavíme jedů, které se pak jako v přetékajícím hrnci v nich hromadí a dostávají se zpět do našeho těla a tedy i do tukového sekretu, a to nechceme! Provedeme tedy účinnou detoxikaci jater, lidově odjedování nebo propláchnutí jater. Tuto část je třeba pojmout komplexně a soustředit se jak na omezení příjmu toxinů ve stravě, nápojích a vdechovaném vzduchu, tak i na skutečné propláchnutí jater od toxinů. V první řadě je třeba začít jíst zdravě, zařadit do svého životního rytmu pravidelný pohyb, na který se budete upřímě těšit a přestat kouřit. Po dvou týdnech od nastolení takovéhoto zdravého režimu má smysl zahájit detoxikaci jater. Na detoxikaci jater je vhodná kombinace přírodního vitamínu C, šťáva z Aloe Vera a řasa Chlorella. Vitamín C je v dostatečném množství obsažen ve šťávě z Aloe Vera, takže není třeba již doplňovat ve formě tablet. Nejlepší výsledky při detoxikaci jater byly také potvrzeny u přípravku Activ Aloe, kde je použit skutečný sliz z listů rostliny Aloe Vera. Sladkovodní řasa Chlorella byla již v minulosti na tomto webu popsána a článek o ní je přiložen pod tímto textem.

Zdroj: článek Akné, proč ho máme a jak se ho zbavit?

Poradna

V naší poradně s názvem CO SE NESMÍ JÍST A PÍT NA ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Šimková.

Dobrý den, jakou zeleninu mohu jíst při užívání Eliguis na ředění krve. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odpověď je jednoduchá. Když užíváte Eliquis, tak můžete jíst jakoukoliv zeleninu. U Eliquisu není třeba držet žádnou dietu. Ale pozor! Vždycky je v tom nějaký háček. Když užíváte Eliquis neměla byste jíst grapefruity a šťávu z nich. Ostatní citrusy můžete konzumovat bez omezení. Druhý háček je schován ve volně prodejných lécích proti bolesti. Z nich můžete použít pouze paracetamol (Paralen, Coldrex...) ostatní volně prodejné léky proti bolesti se při užívání Eliquisu nesmí používat, kvůli zvýšenému riziku krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Příznaky

Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá i v tom, že zpočátku nejsou žádné příznaky steatózy. Játra totiž docela dlouho zvládají shromažďování tuku, přestože je to ničí (tuk je pro ně totiž toxický). V játrech ale mezitím dochází k zánětlivým změnám, buňky v nich se pak pomalu rozpadají, tkáň jater se zjizvuje. V nejhorším případě může ztučnění přerůst i v cirhózy jater, ta pak obvykle vede k nutné transplantaci. Člověk trpící steatózou má pocit pomalého trávení, stejně tak ho může trápit i slabý tlak pod pravým žebrem, často ho také postihuje únavový syndrom a někdy má i problémy s pokožkou.

Tuk postupně napadá játra a postupně infiltruje i zdravou tkáň, takže množství funkční tkáně je v játrech čím dál méně.

To že má pacient ztučnělá játra, zjišťuje v nejčastějších případech ve chvíli, kdy navštíví lékaře třeba při preventivním vyšetření, nebo při sonu. K lékaři je může kromě preventivní prohlídky vyhnat i to, že mají dlouhodobý pocit únavy, necítí se dobře a často i trpí nadváhou bez zjevných příčin. Lékař může zvětšení jater poznat i z krve, v takovém případě je totiž zvýšená hladina jaterních enzymů. Jistotu lékař ale získá pak hlavně z ultrazvuku.

Steatóza jde ruku v ruce s obezitou, vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem a cukrovkou. Steatóza může být ale v některých případech důsledkem podvýživy, vrozené poruchy metabolismu i nadměrné konzumace léků.

Vysoké množství tuku játra zabíjí stejně jako léky, alkohol a hepatitida. Pokud se tento problém neřeší, tak nakonec může dojít k již zmíněné cirhóze. Průběh je vždy stejný a nezáleží na tom, co problém jater způsobilo, začíná to zánětem, reparací, regenerací, jizvy a posledním stádiem je samotné ztvrdnutí jater známé jako cirhóza.

Samotná steatóza může vést k dalším onemocněním (lidský organismus je oslabený a náchylný k dalším onemocněním) jako například k infarktu, rakovině, mozkovo-cévním příhodám.

Existují dvě úrovně tohoto onemocnění:

  • mírně ztučnělá játra
  • pokročilá steatóza jater

Zdroj: článek Ztučnělá játra

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLOUTENKA TYPU G se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.
Další info o žloutence typu G naleznete tady:
https://www.ceskaordinace.c…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Kde jste našla info.ohledně žloutenky typu G?mě nakazili v nem.po transf.krve,v r.80,následně několik let poté jsem začala mít problémy-jídlem-nechut,bolesti v pr.podžebří-tlak,špatně se dýchá,nejhorší je,že veškerou zdr.dokum.mi v ztratili,vesměs u poslední lékařky na mě koukají jako co tento typ žlout.je-že to neznají.V současné době mám hodně špatné jat.testy,a nevím kdo to řekl,že prý játra nebolí-není to pravda!já za ty léta zažila dost bolesti a játra opravdu bolí.
Každopádně Vám děkuji,že jste napsala do diskuze o výše zmíněné žloutence, a pokud budete mít další info.ráda si přečtu a jsem Vám za to vděčná s pozdravem Zdeňka.

Zdroj: příběh Žloutenka typu G

Domácí opravné prostředky

  • Doporučuje se nošení volného bavlněného oblečení a také bavlněného spodního prádla. Toto prádlo totiž pohlcuje pot. Nedoporučuje se užívání syntetických materiálů a těsného oblečení.
  • Měli byste se vyhnout častému holení ochlupení a používání krémů v oblasti přirození. Krémy obsahují chemikálie, které způsobují tmavnutí stydké oblasti.
  • Velmi vhodné je užívání citronové šťávy, která je přírodním bělidlem. Recept je jednoduchý, stačí pouze vymačkat jeden citron nebo limetku a touto šťávou masírovat ohanbí. Aplikace by měla probíhat po dobu jednoho až dvou měsíců. Po uplynutí této doby by mělo dojít k viditelnému zlepšení.
  • Jogurt je dalším účinným domácím lékem. Stačí pouze potřít ohanbí a nechat po dobu 10 minut zaschnout. Poté důkladně opláchnout. Při denní aplikaci jogurtu stačí pouze měsíční léčba, která přinese opětovné zesvětlení kůže ve stydké oblasti.
  • Dermatologové doporučují užívání prášku santalového dřeva smíchaného s růžovou vodou. Směs by měla být vytvořena z jedné lžíce prášku santalového dřeva a deseti kapek růžové vody. Tato směs by měla být aplikována na přirození zejména po koupeli. Nechat působit 30 minut a pak opláchnout.
  • Mandlový olej a med jsou dalším používaným lékem ke zmírnění tmavých skvrna na kůži. Smíchejte lžičku mandlového oleje se lžičkou medu. Tato směs se nanese na přirození a vmasíruje. Po 20 až 30 minutách můžete opláchnout.
  • Odlupování kůže (peeling) je velmi vhodným opatřením, protože dochází k odstranění odumřelých buněk a k efektivnější nápravě kůže. Peeling by se měl provádět dvakrát týdně. Vhodné je použít přírodní produkty jako gel z aloe vera, citrusy a olej s obsahem vitamínu E. Aloe vera má uklidňující účinky, citrusy jsou bělidlem a vitamín E hydratuje a vyživuje pokožku. Tyto produkty nebo jejich směsi lze uchovávat v lednici a měly by být používány alespoň po dobu 15 dní, aby došlo k vynikajícím výsledkům.

Zdroj: článek Tmavá kůže na přirození

Příběh

Ve svém příspěvku ŽLUČNÍK A JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirglová Liběna.

Dobrý den,byla jsem u paní,která se zabývá činskou medicinou a zjistila mi špatnou funkci jater a žlučníku.Játra pracují na 200% a žlučník na méně jak 100%.mohli by jste mi doporučit nějakou tinkturu s pupenů?Děkuji Jirglová Liběna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Tinkturu neznám, ale nezkoušela jste na podporu funkce jater třeba ostorpestřec?

Zdroj: příběh Žlučník a játra

Citrusy

Antioxidanty i vitamin C představují dobrou volbu pro udržení zdravých tepen. A citrusové plody mají spoustu obojího. Vitamin C hraje významnou roli při snižování rizika srdečních chorob. Flavonoidy, které se v plodech nacházejí, zase pomáhají chránit tepenné stěny. Přidejte si proto citrusy do svého jídelníčku. Pijte hodně citronové vody po celý den nebo začněte ráno sklenicí čerstvě vymačkané pomerančové či grapefruitové šťávy. Dávejte však pozor na bergamotové ovoce. Bylo prokázáno, že bergamotové ovoce snižuje hladinu cholesterolu stejně účinně jako statinový lék.

Zdroj: článek Potraviny na pročištění tepen a cév

Příběh

Ve svém příspěvku OTEC PLESKAČ WWW STRÁNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Jurikova.

Dobry den,
chtela jsem se zeptat, uz ctyri roky me boli leva cast obliceje-hlavne spodni.Zacalo to zanetem zubu a pak vytrzeni.Bolest trva a vsechny vysledky jsou negativni napr.neurologie,nosni.

Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Krištofová.

Dobrý den, chťěla jsem si pročistit játra ostropestřem,myslela jsem že čajem ale známí tvrdí že ne že se pomele a ráno na lačno 1 lžička zapije vodou, nemůže mi to uškodit když mám ve žlučníku drť ?
Jestli je lepší čaj tak jak dlouho luhovat a jakě množství ??? Už to beru měsíc.
Moc dekuji za odpověd.

Zdroj: příběh Otec pleskač www stránky

Co dělají naše játra

Játra jsou umístěna v pravé horní části břicha. Funkce jater je ukládání glykogenu, což je palivo pro tělo, který je vyroben z cukrů, pomáhá se zpracováním tuků a bílkovin z trávené potravy. Játra také vytváří proteiny, které jsou nezbytné pro srážení krve, neboli koagulační faktor. Játra zpracovávají mnoho léků, pomáhají odstranit jedy a toxiny z těla. Játra také tvoří žluč. Žluč je zelenavě žlutá kapalina, která obsahuje žlučové kyseliny, žlučové pigmenty a odpadní látky, jako je bilirubin. Jaterní buňky uvnitř jater vytvářejí žluč, která dále putuje do žlučovodů. Žluč stéká z těchto kanálů do větších kanálů, odkud je vedena ke společnému žlučovodu. Žlučník je jako nádrž nebo slepá ulička pro žluč, která přichází přes společný žlučovod. Po jídle, žlučník produkuje žluč, která je svedena zpět do společného žlučovodu a dále do dvanáctníku, což je první část střeva po žaludku. Žluč ve střevě pomáhá trávit tuky.

Zdroj: článek Jaterní testy

Příběh

Ve svém příspěvku ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Rusňáková.

Dobrý den,chtěla bych pporadit , manžel odstoupil zákrok že mu do močové hadičky daly jakousi trubičku a to stoho duvodu, že ho bolely ledviny a manželovy se neodváděla z těla všechná moč, tak proto to musel podstoupit, do toho dostal hned suchý kašel ktery je doposud, a také otravu krve(seppse)CRP má stále 118- 120 nemužou stálé přijít proč to ma tak vysoké bral troje antibiotyla a to unasal klacid augmentin,ppo těchto lécích manželovy bylo stale špatně. Stále ho nosím do nemocnice je velice slaby točila se mu hlava bolí ho hlava, lékaři ppo odbbětech zjistily že ma zvětšenou slezini ma chycené i játra a nevědi najít tu přičinu proč je ta slezina zvětšená i játra,V uterý ma jít na kolonoskopií ve stedu na gastro a ve čtvrtek jde na CT hrudníku a břicha byly jsme i na hematologii a tam nám řekly že tam nevidi nic zavářného , jsem stoho zoufalá psychický už na dně proto se ptám tady čím bych mu mohla pomoci nějaké bylinky, jen abych mu neublížila a popřipadě i nějakou dietu, Děkují spozdravem Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.

Zdroj: příběh Zvětšená slezina dieta

Játra

Játra jsou orgánem trávicího systému, orgánem látkové výměny a orgánem krevního oběhu. Játra se podílejí na přeměně sacharidů, bílkovin, tuků, minerálů, hormonů a vitamínů. Tento orgán přispívá k celkové homeostazi (rovnovážnému prostředí) těla. Játra zneškodní obrovské množství látek, které v nich samotných ve velké míře zůstávají. Jsou velmi důležitým a nepostradatelným orgánem. Játra tvoří žluč, která se hromadí ve žlučníku a podílí se na střevním trávení.

Zdroj: článek Důkladná detoxikace jater na 3 dny

Recepty

Salát s avokádem a brokolicí

Ingredience: 1 brokolice, 1 avokádo, 2 rajčata, malá červená cibulka, hrst mandlí, hrst nasekané bazalky

Na zálivku: 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička dijonské hořčice, sůl a pepř na dochucení

Postup: Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky, vložíme do mírně osolené vroucí vody a vaříme asi 5 minut. Scedíme a propláchneme ledovou vodou. Oloupané avokádo pokrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou. Rajčata pokrájíme na kostičky, cibulku nadrobno. Zálivku připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí. Brokolici, avokádo, rajčata a bazalku vložíme do mísy a zlehka promícháme. Přelijeme připravenou zálivkou a ozdobíme mandlemi.

Hovězí játra na slanině

Ingredience: 400 g hovězích jater, lžíce sádla, 1 větší cibule, 40 g slaniny, lžíce hladké mouky, lžíce rajského protlaku, mletý pepř, sůl

Postup: Játra opereme v tekoucí vodě, odblaníme, zbavíme žilek a nakrájíme na plátky (2 kusy na jednu porci), mírně naklepeme, na okrajích nařízneme a pomoučíme. Na rozpáleném tuku játra prudce opečeme a vyjmeme. Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli společně s nakrájenou slaninou, přidáme protlak, orestujeme, mírně podlijeme, vložíme játra a dusíme doměkka. Hotová játra vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a dobře provaříme. Těsně před podáváním osolíme. Podáváme s dušenou rýží.

Vaječná pomazánka

Ingredience: 150 g pomazánkového másla, 2 vejce, 1 větší cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, sůl, pepř, mletá paprika, čerstvé bylinky na ozdobu

Postup: Na másle zpěníme nakrájenou cibuli. V hrnku rozmícháme vejce, mírně je osolíme, uděláme tuhá míchaná vajíčka a necháme vychladnout. Smícháme je s ostatními přísadami a ozdobíme bylinkami.

Fazolové lusky – příloha

Ingredience: 2 lžíce másla nebo margarínu, sůl, 200 g fazolových lusků, 150 g anglické slaniny

Postup: Fazolové lusky omyjeme, okrájíme konce a nakrájíme je na 2–3 cm dlouhé paličky. Na pánvi si rozpálíme lžíci másla a přisypeme lusky. Restujeme na másle, občas promícháme, mezitím si nakrájíme na malé kostičky slaninu, kterou přihodíme k fazolkám, přiklopíme pokličkou a necháme chvilenku podusit. Fazolové lusky odkryjeme, přidáme další lžíci másla, a až se začne na fazolkách tvořit křupavá vrstva, vypneme, mírně dosolíme a můžeme servírovat.

Kapustová polévka

Ingredience: 200 g růžičkové kapusty, 10 g pažitky, 3 g pepře černého mletého, 600 ml vývaru, sůl

Postup: Růžičkovou kapustu omyjeme, rozkrojíme napůl, nasypeme do hrnce, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Opepříme, dochutíme solí a povaříme 10–12 minut, až budou kapustičky měkké. Polévku nalijeme do talířů a posypeme posekanou pažitkou.

Zdroj: článek Přírodní zdroje kyseliny listové

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Marie Svobodová


citrusy a puklice
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
citrusy ledviny
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>