Téma

CO OBSAHUJE NEJVÍCE HOŘČÍKU


Instrukce pro testování nedostatku hořčíku

  • Použijte 24hodinový test moči pro stanovení celkového množství hořčíku ve svém těle při vylučování. Po sběru moči vám dá lékař injekci s uvedeným množstvím hořčíku. Následně sbíráte moč stále po dobu 24 hodin, aby lékař určil, kolik z přidaného hořčíku se udrželo ve vašem těle. Pokud vaše tělo zadržuje více hořčíku, než je obvyklé, pak z toho lékař může vyvodit, že máte nedostatek minerálů a vaše tělo si zachovalo hořčík z injekce, protože tím kompenzovalo jeho nedostatek.
  • Ke zhodnocení úrovně hořčíku v těle se rovněž používá sublingvální epiteliální test. Lékař udělá výtěr zpod jazyka, aby získal epitelové buňky, pak odešle vzorek do laboratoře k analýze. Tato metoda testování bývá přesnější než 24hodinový test moči, protože kontroluje hořčík přímo v buňkách.
  • Zhodnoťte, zda se vaše příznaky shodují s běžnými indikátory nedostatku hořčíku. Mnohé z těchto symptomů (bolesti zad, menstruační křeče a bolesti hlavy) mohou být příznaky celé řady onemocnění. Ale pokud se vyskytne více příznaků, které poukazují na nedostatek hořčíku, může to být pro vašeho praktického lékaře vodítko ke stanovení správné diagnózy.

Zdroj: článek Test na nedostatek hořčíku

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN A OKURKY,CUKETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den.Mužů cuketu, beru warfarin.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst jak cukety, tak i okurky, ale musíte hlídat množství. Není možné spořádat celou sklenici zavařených okurek na posezení, ale dvě okurky denně si dát můžete. Okurky i cukety, stejně jako všechno co je zelené, obsahují vitamín K a ten ve velkém množství brzdí účinky Warfarinu a hrozí ucpání cév sraženínou. Optimální množství vitamínu K přijetého ve stravě je 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Ne méně ani ne více, každý den stejně. Jedna střední cuketa, kterou běžně koupíte v supermarketu obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K. Jedna velká cuketa ze zahrádky obsahuje 14 mikrogramů vitamínu K. S okurkami je to horší, protože ty obsahují opravdu hodně vitamínu K. Jedna salátová okurka dlouhá 21 cm obsahuje 50 mikrogramů vitamínu K. Jedna zavařená okurka velká 9 cm obsahuje 30 mikrogramů vitamínu K. Jedna malá zavařená okurka obsahuje 17 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Walfarin a okurky,cuketa

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.

Špagetová dýně

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Můžu jíst červené zelí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zelí je při Warfarinu problematické, protože obsahuje mnoho vitamínu K. Nejvíce vitamínu K má zelí bílé, kde stačí jen 4 listy a máte vyčerpaný veškerý limit. 4 listy bílého zelí v sobě obsahují 100 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit při Warfarinu je 90 mikrogramů za den. Sníte li v jeden den tyto čtyři listy bílého zelí, tak již nemůžete jíst nic rostlinného původu. Červené zelí je na tom o trochu lépe a pro dosažení maximálního limitu je zapotřebí rovných deset velkých listů. Hodláte-li do svého jídelníčku nárazově zařadit červené zelí, tak můžete, ale v ten den omezte příjem jiné zeleně zbarvené zeleniny. Vycházejte z toho, že jeden list bílého zelí obsahuje 25 mikrogramů vitamínu K a jeden list červeného zelí obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Co způsobuje nedostatek hořčíku

Nedostatek hořčíku může vzniknout u nedostatečného příjmu minerálů, zejména nedostatku minerálních tekutin. Nedostatek hořčíku může být také vyvolán u jeho nadměrných ztrát z těla (poruchy vstřebávání živin, průjmy, léky ze skupiny diuretik).

Projevem nedostatku hořčíku je únava, nechutenství, svalová slabost a někdy naopak svalové křeče doprovázené bolestmi dolních končetin a syndromem neklidných nohou. U vážnějšího nedostatku může být narušen i centrální nervový systém se změnami nálad, depresemi a halucinacemi. Kardiovaskulární aparát je nedostatkem hořčíku postižen také a mohou se objevit méně, či více závažné poruchy srdečního rytmu. Hladina hořčíku se stanoví z jednoduchého krevního náběru. Hladina hořčíku v krvi nemusí zcela přesně odrážet jeho celkové množství v těle, ale většinou jsou tyto hodnoty v přímé úměře.

Zdroj: článek Na co se používá Magnosolv?

Poradna

V naší poradně s názvem VÍNO A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Ráda bych se zeptala, jestli pitím vína se dá zhubnout? Slyšela jsem, že je dobré víno na hubnutí, je to pravda?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Kláro, víno je zdraví prospěšné, nejvíce to červené a nejvíce pro ženy. Podle výzkumů byl prokázán pozitivní vliv vína na snížení hladiny cholesterolu. Cholesterol se ukládá na stěnách cév a způsobuje jejich zůžení a v takových případech pak může dojít i k infarktu. Cholesterol je spojen se zvýšeným příjmem tuků v naší stravě a může být spojen tedy i s problematikou hubnutí. Víno ale v sobě obsahuje alkohol, který bohužel působí negativně při redukčních dietách. Po alkoholu se tloustne! Tedy i po víně se tloustne. Leda, že by se pilo víno bez alkoholu. Víno bez alkoholu by pak mohlo mít na hubnutí pozitvní vliv.

Zdroj: příběh Víno a hubnutí

Následky nedostatku hořčíku

Hořčík je důležitý iont, který se nachází hlavně uvnitř buněk našeho organismu. Hořčík se účastní mnoha enzymatických reakcí, je důležitý pro přenos nervových vzruchů a správnou funkci svalů. Potřeba hořčíku u dospělého činí přibližně 400–600 mg (asi 10–20 mmol). Z celkového množství hořčíku v těle (asi 25 g) je přibližně jedna polovina uložena v kostech, druhá polovina je uvnitř buněk. Jen 1 % se nachází v séru. Normální hladina hořčíku v séru se pohybuje mezi 0,75 a 1,1 mmol/l (to odpovídá 1,5–2,2 mmol/l, popřípadě 1,8–2,64 mg/100 ml); asi 60 % z tohoto množství se nachází ve formě volných iontů. Hořčík přijímaný v potravě se vstřebává v tenkém střevě; podíl resorpce činí dle množství přijatého hořčíku asi 30 % až 70 %. Sérová koncentrace magnézia je regulována s mimořádnou přesností, takže z hlediska farmakokinetiky se rychlostní konstanty variabilně mění v závislosti na zásobách hořčíku v poolu. Po doplnění zásobního poolu hořčíku je dosaženo maximální sérové koncentrace v průběhu 2 hodin. Po 4 hodinách dojde opět k ustálení původního rovnovážného stavu. Eliminace se uskutečňuje v plném rozsahu ledvinami a jen z malé části střevem.

Zdroj: článek Na co se používá Magnosolv?

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE PO CELÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Yvonna Grygerová.

Posledních asi 14 dní se mi na celém těle střídavě oběvují zčervenalé plochy, nejvíce na rukou a nohou, ale i na krku, břiše, obličeji.dnes večer mě strašně svedily celé šlapky nohou, po osprchování svědí celé koleno. Nejvíce se toto svědění projeví buď hned po probuzení nebo večer doma při sledování televize to začne svědit a když se poškrabu, tak to ihned napuchne a zčervená, jako po popálení jedovatou trávou.
před těmito asi 14 dny jsem začala brát doplněk stravy z Nahrinu který se jmenuje ArtiFit Caps Plus na podporu chrupavek.obsahuje glukosamin solfát sodný, chondroitin sulvát sodný,hydroxypropylmetylcelulóza, hydrolyzovaná vepřová želatina,kukuřičný škrob, extrakt z harpagofytu ležatého, citrát manganatý, citrát měďnatý,chlorid chromitý.
Dále jsem jedla denně 2-3 mandarinky, tak si myslím, že by to mohlo být z těchto dvou věcí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle bych viděl spíše jako kontaktní dermatitidu nebo svrab, než následek konzumace přípravku na klouby a mandarinek. Příčinou může být časté koupání, pěna do koupele, prášek na praní, aviváž, tělové mléko, a tak dále. U svrabu zase stačí jízda veřejnou dopravou a sednutí si na polstrovanou sedačku. Nejlépe uděláte, když zajdete na kožní a necháte si to tam vyšetřit. Tak se toho nejrychleji zbavíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Svědění kůže po celém těle

Co je to Magnosolv

Magnosolv je přípravek předepisovaný lidem s nedostatkem hořčíku. Účinnou složkou přípravku je již zmíněný hořčík neboli magnesium. Magnosolv se vyrábí v podobě sáčků obsahujících bílý krystalický prášek, který obsahuje drobné granule. Prášek se rozpouští ve vodě a výsledný roztok se pije. Běžná dávka pro dospělého člověka je 1–2 sáčky denně. Přípravek má příjemnou citrónovou příchuť. Magnosolv nemá velké vedlejší účinky, nicméně se nedoporučuje překročit denní doporučené dávky. Zvýšený přísun hořčíku totiž může vyvolat svalovou slabost, únavu a průjmy.

1 sáček o hmotnosti 6,1 g obsahuje:

  • 670 mg lehkého zásaditého uhličitanu hořečnatého (= 169 mg hořčíku),
  • 342 mg lehkého oxidu hořečnatého (= 196 mg hořčíku).

Celkový obsah hořčíku je 365 mg, což odpovídá 15 mmol hořečnatých iontů.

Pomocné látky se známým účinkem:

  • Jeden sáček obsahuje 238,93 mg (10,39 mmol) sodíku.
  • Jeden sáček obsahuje 194,8 mg (5 mmol) draslíku.

Léková forma:

Bílý krystalický prášek citrónové vůně pro přípravu perorálního roztoku.

Zdroj: článek Na co se používá Magnosolv?

Poradna

V naší poradně s názvem KONZUMACE MISO PASTY PŘI ZVÝŠENÉ KYSELINĚ MOČOVÉ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,
ráda bych věděla,jestli je vhodná konzumace miso pasty při zvýšené kyselině močové.Zvýšeni je patrně v důsledku oslabené funkce ledvin.Hodnoty 388.
Děkuji za odpověd a přeji pěkný den.
Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo. Vyrábí se ze sójových bobů, které se uvaří, smíchají s mořskou solí, naočkují se kulturou houby kódži a nechají se několik měsíců až let pomalu kvasit. Existují dva druhy pasty miso: červená a bílá. Z pohledu diety při kyselině močové je miso pasta celkem vhodná potravina a může se konzumovat i při dně. Co se týče obsahu purinů, tak o malinko horší je ta červená pasta, která ale i tak patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. Puriny jsou látky, které zvyšují množství kyseliny močové v krvi. Bílá pasta miso je na tom trochu lépe a řadíme ji k potravinám s velmi nízkým obsahem purinů. Konkrétní hodnoty obsahu purinů v pastě miso jsou:
- bílá 48,8 mg purinů na 100 gramů pasty
- červená 63,5 mg purinů na 100 gramů pasty
Pro srovnání například 100 gramů listu špenátu obsahuje 51,4 mg purinů, 100 gramů brokolice obsahuje 70 mg purinů a 100 gramů petržele obsahuje 288,9 mg purinů. Oproti tomu 100 gramů kuřecích prsou obsahuje 141,2 mg purinů, ale 100 gramů hovězí svíčkové jen 98,4 mg purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvýšená kyselina močová

Hořčík

Nízké hladiny hořčíku v krvi byly pozorovány u 25–38 % lidí s diabetem 2. typu a jsou častější u těch jedinců, kteří nemají hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

V systematickém přehledu 8 z 12 studií ukázalo, že podávání doplňků hořčíku po dobu 6–24 týdnů zdravým lidem nebo osobám s diabetem mellitem 2. typu nebo prediabetem pomohlo snížit hladinu cukru v krvi nalačno ve srovnání s placebem.

Kromě toho každé 50mg zvýšení příjmu hořčíku způsobilo 3% snížení hladiny cukru v krvi nalačno u těch, kteří vstoupili do studií s nízkou hladinou hořčíku v krvi.

Jak to funguje: Hořčík se podílí na normální sekreci inzulinu a působení inzulinu v tkáních vašeho těla.

Užívání: Dávky poskytované lidem s diabetem činí obvykle 250–350 mg denně. Nezapomeňte užívat hořčík spolu s jídlem ke zlepšení jeho absorpce.

Opatření: Vyvarujte se oxidu hořečnatého, který může zvýšit riziko průjmu. Doplňky hořčíku mohou interagovat s několika léky, například některými diuretiky a antibiotiky, proto se před užíváním poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Závěr: Nedostatek hořčíku je běžný u lidí s diabetem 2. typu. Studie naznačují, že doplňky hořčíku mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno.

Zdroj: článek Bylinky na snížení cukru

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Slavík.

Užívám Warfarin 5mg.Mohu konzumovat zeleninu(rajčata,ředkvičky,česnek) a lžičku jablečného octa ve sklenici vody?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je třeba dbát na příjem vitamínu K. Množství přijatého vitamínu K za jeden den by mělo být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Různé potraviny mají různé množství vitamínu K. To znamená, že když do svého jídelníčku zařadíte nějakou potravinu, tak byste měl ubrat jinou potravinu s podobným množstvím vitamínu K. Takto můžete konzumovat prakticky jakékoliv potraviny, ale v přiměřeném množství. Ředkvičky, česnek a jablečný ocet patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Rajče obsahuje více vitamínu K a sníte-li jich jeden kilogram během jednoho dne, tak jste vyčerpal téměř veškerý limit pro příjem vitamínu K. Pro přehled uvádím množství vitamínu K ve vámi uvedených potravinách:
- 100 gramů rajčat obsahuje 7,9 mikrogramů vitamínu K
- 1 hlavička ředkvičky obsahuje 0,06 mikrogramů vitamínu K
- 1 stroužek česneku obsahuje 0,05 mikrogramů vitamínu K
- Jablečný ocet neobsahuje žádný vitamín K a nijak neovlivňuje účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Walfarin

Dávkování a způsob podání

Dávkování se řídí mírou nedostatku hořčíku. V případě snížené sérové hladiny hořčíku (chronický nedostatek magnézia) je nezbytná denní aplikace po dobu minimálně čtyř týdnů. Doporučovaná střední denní dávka činí 4,5 mg hořčíku (0,185 mmol) na 1 kg tělesné hmotnosti. U chronických a těžkých akutních depresí hořčíku je možno denní dávku ke krytí deficitu zvýšit bez obav až na 9 mg (0,375 mmol) na 1 kg tělesné hmotnosti, pokud se neobjeví nežádoucí účinky. Pro stanovení střední denní dávky platí následující pravidla:

  • dospělí a mladiství: 1–2krát denně obsah 1 sáčku;
  • děti od 10 do 14 let: 1/2–1 sáček denně;
  • děti od 6 do 9 let: 1/2 sáčku, eventuálně rozdělit do 2 dávek;
  • děti do 6 let mohou užívat Magnosolv s přihlédnutím k jejich tělesné hmotnosti, vztažené na obsah hořčíku v přípravku.

Způsob použití:

Obsah sáčku rozpusťte ve sklenici vody a vypijte v době mezi jídly. Užití před jídlem zlepšuje vstřebávání hořčíku a vyhnete se případným průjmům.

Kdy se má užít:

Magnosolv je nejlepší užít večer s posledním jídlem. Odborníci doporučují užívat hořčík večer, protože má uklidňující účinek na svaly a nervový systém. Magnosolv užijte do jedné až dvou hodin před spaním. Hořčík před spaním pomáhá uvolnit svaly, abyste si mohli užít klidný noční spánek.

Když užijete magnosolv ráno společně s dobrou snídaní, tak se nic moc nestane. Důležité je užívat magnosolv každý den ve stejnou dobu.

Zdroj: článek Na co se používá Magnosolv?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MC DONALDS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Karas.

Dobrý den.

Jsem po prodělané operaci srdce 24. Den.

Ředím krev warfarinem 3mg a moje průměrně INR je kolem 2,9
Chci si dat jednou velké menu od mc donalds, je možné, že to bude mít vliv?

Díky za odpověď. Jsem s pozdravem Karas Jan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Říká se, že strava u Mcdonald's není zdravá a proto se taky asi na tuto záležitost ptáte. Z pohledu pacienta na Warfarinu ale zas tak nezdravá není a můžete si s klidem dát velké menu, jak často budete chtít. Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat příjem vitamínu K a držet ho každý den na stejné úrovni 120 mikrogramů. Pokud se tedy podíváme na velké menu u McDonald's, tak porce velkých hranolků obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K a jeden big tasty obsahuje rovněž 10 mikrogramů vitamínu K. Tatarka na hranolky obsahuje 2 mikrogramy vitamínu K. Pití neobsahuje žádný vitamín K. Když si tedy dáte jedno velké menu, tak přijmete 20 až 25 mikrogramů vitamínu K a ten den musíte sníst ještě potraviny, které vám doplní zbylých 100 mikrogramů vitamínu K.
Pokrmy české kuchyně jsou často chudé na vitamín K a proto se hodí mít v lednici čínské nebo naše zelí, kapustu nebo ledový salát, a vždy když víte, že jste nesnědl dostatek potravin s vitamínem K, tak sníst jeden nebo dva listy. Jeden list obsahuje 20 až 30 mikrogramů vitamínu K (podle velikosti).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a mc donalds

Dávkování hořčíku

Potřeba hořčíku narůstá u mnoha lidí. Nejvyšší dávky hořčíku potřebují ženy těhotné, užívající hormonální antikoncepci a ženy v menopauze. Vyšší množství potřebují celkově staří a nemocní lidé, diabetici a lidé trpící vylučovacími problémy (silný průjem, časté močení). Dalším velkým nepřítelem je intenzivní průmyslové zemědělství a kyselé deště – zelenina vypěstovaná na chatě v přírodě, hnojená čistě rostlinnými produkty bude obsahovat více hořčíku i dalších minerálů než průmyslově pěstovaná zelenina hnojená chemickými hnojivy.

Obvyklá denní spotřeba hořčíku je 200–300 mg. Doporučené denní dávkování činí u dospělých 280–400 mg, pro děti ve stáří 1–3 roků = 40–80 mg, 4–6 let = 120 mg a 7–10 let = 170 mg.

Dostatečné množství hořčíku získáme pestrou a pravidelnou stravou. Nejvhodnější jsou banány, mandle, lískové oříšky, sojové boby, semena, tmavá listová zelenina, celozrnné pečivo, pohanka, luštěniny, špenát a brambory. Dostatek tohoto minerálu je i v oblíbených minerálních vodách.

Zdroj: článek Jak funguje hořčík

Příběh

Ve svém příspěvku DOMACI LECBA PRASKLE ZILKY NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Ascorutin je voleně prodejný v lékérně. Tady je popis Ascorutinu včetně výčtu situací, kdy by jeho užívání mohlo činit problémy:

ASCORUTIN
(Rutosidum / acidum ascorbicum)

Přečtete si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje.
Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však Ascorutin musíte užívat pečlivě podle návodu, aby Vám co nejvíce prospěl.
Ponechte si příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu.
Požádejte svého lékárníka, pokud potřebujete další informace nebo radu.
Pokud se vaše příznaky zhorší nebo se nezlepší do 7 dnů, musíte se poradit s lékařem.
Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaře nebo lékárníkovi.

1.CO JE ASCORUTIN A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Farmakoterapeutická skupina: látky stabilizující kapiláry, flavonoidy
Přípravek se používá k léčbě zvýšené lámavosti a propustnosti krevních vlásečnic různého původu, hlavně při nedostatku vitaminu C (kyseliny askorbové) v organismu, při chorobné krvácivosti na cévním podkladě, k ovlivnění místních příznaků krvácení při diabetické retinopatii (změny na sítnici při cukrovce), při zvýšeném počtu červených krvinek, při zánětu střeva s tvorbou vředů.
Ascorutin je složený přípravek, jehož obě účinné látky - rutosid a kyselina askorbová - upravují zvýšenou lámavost a propustnost krevních vlásečnic.
2.ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE ASCORUTIN UŽÍVAT
Neužívejte Ascorutin pokud:
- jste alergický/á (přecitlivělý/á) na léčivé látky nebo na kteroukoli další složku Ascorutinu;
- jste těhotná nebo kojíte.
Pokud si nejste jisti, zda začít Ascorutin užívat, poraďte se se svým lékařem.

Zvláštní opatrnosti při použití Ascorutinu je zapotřebí
Při dlouhodobém podávání vysokých dávek se mohou tvořit ledvinové kameny, hlavně u pacientů se zvýšenou hladinou šťavelanů v krvi.
U pacientů s deficitem glukóza-6-fosfát-dehydrogenázy (vada metabolismu cukrů) může v ojedinělých případech dojít k hemolýze (rozpadu krevních buněk), i velmi závažné.

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky
Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Kyselina askorbová zvyšuje vstřebávání penicilinu, železa a hormonu ethinylestradiolu z trávicího traktu. Při vysokých dávkách může ovlivnit účinnost antikoagulační terapie, ovlivňuje resorpci vitamínu B12. Opatrnosti je třeba při současném užívání s kyselinou salicylovou, sulfonamidy a kotrimoxazolem (léky užívané při některých bakteriálních infekcích).

Užívání Ascorutinu s jídlem a pitím
Ascorutin můžete užívat s jídlem či nalačno.

Těhotenství a kojení
Přípravek se v těhotenství nesmí užívat.
Přípravek není určen k léčbě kojících žen.
Poraďte se se svým lékaře

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karla.

Bohužel nesmim kombinovat Ascorutin s hormonálními léky v menopause.Je jiná možnost?

Zdroj: příběh Domaci lecba praskle zilky na nose

Druhy Artrinu

Artrin PROFESSIONAL

Má silné analgetické, antispasmatické a prokrvovací účinky. Komplex látek obsažených v Artrinu lze využít při bolestech a zánětlivých stavech kloubů, svalů a šlach, při revmatismu, bolestech páteře a krčního svalstva, k regeneraci při únavě, chladu, nedostatečném prokrvení končetin a dalších pohybových obtížích. Krém se aplikuje rovněž při problémech s ledvinami, močovým měchýřem, prostatou a při dalších zánětlivých stavech, a to přímo na místo nad uložením postiženého orgánu.

Složení Artrinu: kostival lékařský, puškvorec obecný, turan kanadský, trnovník akát, tužebník jilmový, arnika horská, kopr vonný, jírovec maďal, lnice květel, lékořice lysá, celík zlatobýl, vavřín vznešený, pískavice řecké seno, komonice lékařská, zázvor lékařský, lichořeřišnice větší.

Krém dále obsahuje rostlinné oleje (lněný, ricinový a podzemnicový), éterické silice (například rozmarýnovou, eukalyptovou, kafrovou), minerální vodu z vřídla Podhájská, humát draselný, lecitin, lipozomy, kombinaci extraktů z myrhy, kadidlovníku a dracény, bioinformace rostlin a nerostů (křišťálu, fluoritu, malachitu, stříbra, sfaleritu, antimonitu, kalcitu a dalších).

Zde můžete vidět cenu přípravku Artrin PROFESSIONAL.

Artrin XXL

Je bioinformační širokospektrální regenerační krém s vyváženým bylinným komplexem a vysokým obsahem termální vody z vřídla Podhájská. Artrin obsahuje lipozomy s vysoce koncentrovanými rašelinovými výtažky. Lipozomy mají schopnost pronikat do hlubších vrstev kůže a tam s sebou nesou i blahodárné výtažky z rašeliny. Rašelina je známá jako vynikající prostředek na léčbu pohybových obtíží. Základ Artrinu tvoří termální voda z vřídla Podhájská, která je svým složením světovým unikátem. Obsahuje řadu významných minerálů a díky vysokému podílu extraktu z rostlin je krém navíc obohacen o mnoho dalších prvků. Běžné krémy obsahují 1–3 % výtažků z rostlin, regenerační krémy Artrin 30–50 %. Podle laboratorních analýz obsahuje Artrin též vysoké procento sodíku, draslíku, vápníku, fosforu, síry, hořčíku, lithia, manganu, křemíku a bóru. Jsou to právě ty prvky, které jsou známé svým vysokým regeneračním efektem. Dále krém obsahuje celou řadu stopových množství dalších minerálů. Termální voda z Podhájské má vysoký energetický potenciál, je slaná a pochází z třetihorního moře. Artrin mimo jiné obsahuje podzemnicový olej. V Artrinu jsou rovněž obsaženy účinné látky zázvorníku lékařského, u kterého byl výzkumem potvrzen vliv na různé mikroorganismy. V přípravku Korolen firmy Energy je obsaženo dostatečné množství zázvorového výtažku. Lidé, kteří trpí nepříjemnými pocity při cestování dopravními prostředky (takzvanou kinetózou), mohou vyzkoušet Korolen v kombinaci s&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Artrin

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ela.

Dobrý deň, mamina berie warfarin 5 mg.
Chcela by som sa spýtať či môže jesť kuracie mäso (v akom množstve), hrach, jaternice a paštéty.
A či by si výnimočne mohla dopriať čínske jedlo?

ĎAKUJEM

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu se musí kontrolovat příjem vitamínu K. U žen je stanovena hranice příjmu na 90 mikrogramů denně. Vitamín K se vyskytuje v rostlinných potravinách, nejvíce pak v těch zelených. Maso a výrobky z něj obsahuje jen zanedbatelné množství vitamínu K. Z vašeho výčtu je třeba kontrolovat jen hrách. Je-li hrách zelený, obsahuje velké množství vitamínu K, takže je třeba s ním počítat ve svém warfarinovém jídelníčku, aby se za celý den nepřekročilo množství vitamínu K nad stanovenou hranici. Čínské jídlo, pokud není v těstíčku, tak je obvykle skvěle vyvážené a je možné ho bez omezení konzumovat i při užívání Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Potraviny, které obsahují kyselinu listovou

Následující potraviny jsou velkým zdrojem na kyselinu listovou. Tento seznam není rozsáhlý, ale je skvělý pro začátek.

Tmavé listové zeleniny

Tmavá listová zelenina patří mezi nejzdravější potraviny a obsahuje velké množství vitaminu M. Do své stravy přidávejte více špenátu, listové zeleniny, kapusty, listů tuřínu a římského salátu. Díky těmto potravinám posílíte kyselinu listovou v těle. Jeden talíř těchto potravin vám může poskytnout všechny potřeby pro kyselinu listovou na jeden den.

Chřest

Tato lesnatá lahůdka patří mezi nejvíce bohaté potraviny, které obsahují živiny s kyselinou listovou v celé rostlinné říši. Jeden šálek vařeného chřestu vám dá 262 mikrogramů kyseliny listové. Což představuje 65% z vaší denní potřeby. Nejen, že je chřest chutný, ale je to také živina, kterou vaše tělo potřebuje. Obsahuje vitamin K, vitamin C, vitamin A a mangan a působí i jako přírodní diuretikum .

Brokolice

Brokolice patří mezi jednu z nejlepších detoxikačních potravin a také je skvělým zdrojem kyseliny listové. Jeden šálek brokolice vám poskytne přibližně 24% každodenní potřeby kyseliny listové. Nemluvě o dalších důležitých živinách, které obsahuje. Brokolice se doporučuje jíst syrová nebo lehce dušená.

Citrusové plody

Mnoho plodů obsahuje kyselinu listovou, ale citrusové plody ji obsahují nejvíce. Obzvláště pomeranče jsou bohatým zdrojem kyseliny listové. Jeden pomeranč pojme asi 50 µg a velká sklenice šťávy může obsahovat i mnohem více. Další plody, které obsahují kyselinu listovou, je papája, grapefruit, hrozny, banány, meloun a jahody.

Fazole, hrách a čočka

Fazole a luštěniny s velkým obsahem kyseliny listové jsou, pinto fazole, lima fazole, hrášek a klasické fazole. Miska jakéhokoli typu čočky vám dodá denní množství vitamínu M.

Avokádo

Avokádo pojme až 90µg kyseliny listové v jednom šálku, což představuje 22% denní potřeby. Avokádo je nejlepší potravina na kyselinu listovou, ale také je vynikajícím zdrojem mastných kyselin, vitaminu K a vlákniny. Přidání avokáda do svého jídelníčku bude extra zdravou pochoutkou.

Okra

Jedná se o slizkou zeleninu, která je bohatá na živiny. Okra má odlišné schopnosti ale současně vám nabízí vitamíny a minerály, které jsou vhodné pro čištění trávicího traktu od toxinů. Pokud jde o vitamin M, tak ibišek je jeho velkým zdrojem. Jeden šálek vařené okry vám dodá 37 mikrogramů kyseliny listové.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta většinou nepatří mezi oblíbenou zeleninu, ale nelze popřít, že patří mezi nejlepší potraviny na kyselinu listovou. Růžičková kapusta obsahuje vysoké množství vitaminu C, vitaminu K, vitamínu A, manganu a draslíku. I když obsahuje spoustu živin, tak nepatří mezi oblíbenou živinu.

Semena a ořechy

Nezá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kyselina listová ve stravě

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÍ ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melicharová Jana.

Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?

Děkuji Melicharová Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.

- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.

- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.

- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.

- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.

- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.

- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.

- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.

- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.

- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Snížení železa v krvi

Dieta proti vysokému krevnímu tlaku - recept

Tato dieta je určena lidem, kteří již mají problémy s krevním tlakem a nebo je u nich hypertenze v anamnéze. U této diety jsou co nejvíce vyloučeny rafinované cukry. Omezením těchto cukrů se dietou omezuje přísun rychlých energetických sacharidů. Dieta proti vysokému tlaku dává přednost bílkovinám a dobrým tukům, čímž si zachová zdravou výživovou energetickou bilanci. Při této dietě platí pravidlo, že jídlo ranní a polední by mělo být bohaté na pomalé sacharidy. Jídlo odpolední a především večerní by mělo být naopak chudé na sacharidy a bohaté na bílkoviny. Tuky se v této dietě spotřebovávají rovnoměrně během celého dne. Tato dieta na vysoký tlak neuvádí taxativně konkrétní potraviny, ale přináší obecný návod na sestavení jídelníčku s možností volit si vhodné potraviny, jak je komu libo. Ovšem jisté chuťové omezení zde je, a to nízká slanost pokrmů, protože nezbytnou součástí této diety je omezení solení.

Hlavním zdrojem sacharidů v této dietě jsou cereálie bez tuku, cukru a soli (zejména sůl na povrchu pečiva). Tyto cereálie slouží jako zdroj pomalých sacharidů – škrobů, které pak tělo může lépe a pomaleji vstřebat. Mezi cereálie patří vše, co je vyrobeno z neoloupaného obilného zrna. Toto neoloupané zrní může být buď jen rozdrcené, jako obilné vločky, anebo rozemleté jako celozrnná mouka. Hmotnostní podíl těchto cereálií v celodenní stravě činí 11%.

Dalším významným prvkem diety je zelenina všeho druhu. Zelenina by měla být v této dietě hlavním plnidlem žaludku. Díky jejímu obsahu vlákniny toho lze dobře dosáhnout. Ze zeleniny je třeba zmínit kupříkladu brambory, které patří mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem bílkovin rostlinného původu. Brambory mimo to obsahují škroby, přibližně 17% z váhy syrového bramboru jsou škroby. Tyto bramborové škroby se v lidském těle přemění v pomalé cukry – sacharidy. Zbylých 83% brambory představuje voda, stopové prvky a zdravá vláknina. Brambora se díky svému nízkému obsahu sacharidů hodí jako večerní příloha v množství do 200 g. Brambora může být buď vařená anebo syrová, kde je navíc i výborným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí. Hmotnostní podíl zeleniny na celodenním příjmu je 26%.

Nedílnou součástí diety proti vysokému krevnímu tlaku je ovoce. Ovoce je v dietě proti vysokému krevnímu tlaku hlavní náhradou za omezené rafinované cukry, takže cukromilní lidé při této dietě chuťově neutrpí. Ovoce obsahuje důležité bio-flavonoidy, které podporují obranyschopnost a regeneraci organizmu. Z dietologického hlediska ovoce obsahuje rychlé cukry – glukózu, která se prakticky okamžitě po snědení dostává do krevního řečiště. Ovoce je proto nutné dobře naplánovat do jídelního rytmu. Velmi sladké ovoce, jako jsou n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta na vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHA KOZA NA NOHACH A RUKACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr mares.

mam suchou kuzi na nohach a rukach co s tim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co na suchou kůži na nohách a rukách? Základní péče je jednoduchá - mazat a mazat... K mazání používejte různé rostlinné oleje například olivový, arašídový, olej z pomerančových jader a tak podobně. Vyzkoušejte co vám nejvíce prospívá a upřednostněte to, po čem máte nejvíce přijemný pocit. Péči můžete dále podpořit předchozí koupelí rukou a nohou v roztoku kyseliny citronové. Takovou koupel připravíte z 5 litrů vlažné vody a půlku moka lžičky kyseliny citronové, kterou běžně koupíte v supermarketu asi za 7 korun. V takové lázni si pak masírujte ruce i nohy po dobu pěti až deseti minut - zase jak vám to bude přijemné. Máte-li na nohách ztvrdlou pokožku, doba u konce této koupele je nejlepší příležitostí, jak ji odstranit pomocí pemzy nebo ocelového pilníku na ztvrdlou kůži. Po koupeli si ruce a nohy osušte a promažte některým z oblíbených rostlinných olejů.
Tuto péči můžete aplikovat i na celé své tělo, nejen na nohy nebo jen ruce. Pak si lázeň připravte ve vaně do které natočte vodu, aby byla vana plná a pak do vody nasypte celý pytlíček kyseliny citronové. Dejte pozor, aby se všchny krystalky kyseliny dobře ve vodě rozpustily a pak si do ní vlezte. Doba působení je na vás - jak vám to bude přijemné. Po koupeli se osušte a promažte se olejem. Při promazávání si bezvadně protáhnete své tělo, obzvláště při mazání zad je to zajímavé - snažte se svépomocí namazat se všude. Při mazání dodržujte pravidlo, od periferií k srdci. To znamená nejdříve ruce, zápěstí, předloktí, paže, ramena a prsa. Potom kotníky, lýtka, stehna, zadek, břicho a záda. Nakonec si promasírujte chodidla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Sucha koza na nohach a rukach

Příznaky

Diagnostikování nemoci z nedostatku hořčíku není jednoduché, neboť projevy se mohou shodovat s projevy jiných onemocnění. Nedostatek hořčíku může způsobit deprese, úzkost, vyšší úroveň podrážděnosti, ztrátu chuti k jídlu, nevolnost, nespavost, poruchy srdečního rytmu, svalové kontrakce nebo křeče, necitlivost, brnění a únavu. Pokud si myslíte, že jste mírně deficitní na hořčík, můžete změnit svůj jídelníček nebo si koupit potravinové doplňky s obsahem hořčíku. Je vždy lepší poradit se nejdříve s lékařem, který zjistí, jestli opravdu trpíte právě nedostatkem hořčíku.


Zdroj: článek Příčiny nedostatku hořčíku

Příběh

Ve svém příspěvku MRAVENČENÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Hezký den, chtěla bych poprosit o radu. Před cca 3 lety se u mě objevilo mravenčení horních a dolních končetin. Nevím co vše má spolu souvislost tak raději vypíšu vše na co si vzpomenu.
- bušení srdce
- výpadky dechu ( né úplné ale hodně špatně se mi dýchalo) nejvíce v autobuse a v uzavřených prostorech
- tiky v očním víčku
- cukání ve svalech různě na ruce na hýždích...
mravenčení končetin na rukou i nohou ( před rokem se mi občas stávalo menší citlivost v malíčku ) ale zřídka.
pocity chladu v horních i dolních končetinách. Nejvíce na ruce v které držím u PC myš po delší době na PC je ruka úplně ledová, ale není modrá.
v roce 2013 na jaře se objevilo vitiligo
leden 2011 bezproblémový porod.

Před cca měsícem jsem byla na vyšetření na neurologii. Dr mě poklepala kladívkem a řekla, že na mě nic zvláštního neschledává. Poslala mě na krev Borelioza + vápník vše v pořádku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Mravenčení končetin

Vyčerpání hořčíku

Správně fungující ledviny mohou obvykle absorbovat větší množství hořčíku, a to i v případě nedostatečné diety. Diuretika, což jsou léky na krevní tlak a močopudné léky, nebo alkoholismus často způsobují vylučování nadměrného množství hořčíku močovým systémem. Také chronický průjem či zvracení může vést k nedostatku hořčíku.

Zdroj: článek Příčiny nedostatku hořčíku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Láda.

Dobrý den, již několik let mám značně rozpraskané paty někdy po chůzi až do jizem-krvavých, byl jsem již na kožním, kde uvedli že mám plísen na nehtech a dokud toto nebude odstraněno že mi budou paty praskat /toto cca 3 roky/ používám lék Exoderil-mast i kapky - toto nepomáhá, dostal jsem i míchanou mast na kůži, taktéž bez úspěchu, používám různé krémy na nohy /aloe vera, cracked heel crem active repair K´plus, foot cream-algetics, cracked heels cream -tian De a jiné masti na promaštění kůže jako je plsní nesolené sádlo, měsíčková mast, mastné krémy na ruce atd./ bolest je v v klidu při sezení nebo lehu, pomáhá před spaním cca 20 min studená koupel nohou, provádím i pilníkování, broušení a vyřezávání kůže žiletkou k tomu určenou ke snížení vrstvy kůže, zatím nic nepomáhá, bolest vystřeluje až do lýtek nad patami-toto onemocnění mám na obou nohách /patách/, mám slabý diabetes do 6,8 - takže již nevím koho mám navštívit - říkal jsem to praktické lékařce, internistovi,fyzioterapeutce ale nikdo se k tomuto nevyjádřil-pouze uvedli že to musím mastit-prosím o radu jak případně dále pokračovat nebo radu jak toto léčit, otevřené ani oteklé nohy nemám ani nikterak deformované, nosím ponožky z důvodů infekce ale chodidla mě v tomto dosti pálí nosím většinou plnou obuv-mám pouze popraskané paty chodidel děkuji za radu Láda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Popraskané paty se léčí v ordinaci kožního lékaře. Dostal jste informaci, že za popraskané paty ve vašem případě může plíseň nehtů. Soustřeďte se tedy na eliminaci rozvoje této plísně. Kupte si v lékárně sprej proti plísni na nohách s názvem Clotrimazol a aplikujte podle návodu na celé chodidlo po dobu několika měsíců. Nohy se snažte mít co nejvíce holé na vzduchu. Vlhko, jako je pot, různé zvláčňující krémy, sádlo, atd, to vše vaši situaci jen zhoršuje. I přílišné obrušování či ořezávání kůže může podporovat průnik nových plísňových spór do pokožky. Zajděte znovu na kožní a zaměřte se na léčbu plísně nehtů. Dodržujte pečlivě lékařem poskytnutou léčbu a udržujte nohy v suchu, co nejvíce bez ponožek a uzavřených bot.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Bolest pat

Charakteristika hořčíku

Hořčík je důležitý pro přenos nervových vzruchů, pro správnou svalovou funkci, funkci buněk, aktivaci enzymů, kostí a zubů. Optimální denní příjem hořčíku u žen činí 300 mg, u mužů 350 mg. Průměrná denní dávka hořčíku je obsažena v:

  • 90 g sezamových semínek
  • 200 g čokolády
  • 200 g ovesných vloček
  • 3 kg salátu

Nedostatek hořčíku způsobuje napětí, svalový třes, svalové křeče, poruchy metabolismu, poškození kostí a zubů. Důležitými zdroji hořčíku jsou celozrnné potraviny, hnědá rýže, sója, slunečnicová semínka, sezamová semínka, čokoláda.

Zdroj: článek Minerál hořčík

Příběh

Ve svém příspěvku SPECIALISTA NA POLYNEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den.Mám velké bolesti a brnění nohou a diagnostikovanou polyneuropathii .Zatím jsem neměl štěstí na lékaře specialistu.Může mi někdo poradit,kde nebo kdo by mi mohl s touto nemocí bojovat?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Milan Chloupek.

Polyneuropatie
Tímto příspěvkem odpovídám i na všechny následující příspěvky.
I polyneuropatie nevzniká z ničeho nic a je výsledkem marné snahy imunitního systému na chemické a parazitální napadení našeho těla a vede k tomu řetězec dalších střetů imunitního systému. Souvislosti se proto pokusím vysvětlit trochu obšírněji. Imunitní systém je hrozně dokonalý systém, nedovede však některé parazity porazit. Je koncipován tak, že nejprve řeší ta napadení, které by mohly tělu nejvíce uškodit a po vyřešení až ta další, pokud se mu to podaří. Když se mu to nepodaří, snaží se tato napadení alespoň dislokovat do oblastí, kde mohou dále škodit co nejméně, je tím však velmi vytěžován a z neustálého boje se pak nedostatečné výsledky projevují jako trvalý zánět a z toho plynoucími poruchami zdraví, kterému doktoři z neznalosti říkají autoimunitní onemocnění či dědičná porucha. Nasazení kortikoidů či jiných léků potlačujících imunitní systém vede sice zpočátku k fyzické úlevě a lidé jsou rádi, že to „funguje“. Výsledek je však kontraproduktivní. Paraziti se mohou totiž pohodlně dále množit a napadat případně další orgány a zase vyvolávat bolesti. Léky pak doktor aplikuje čím dál častěji, ale nikam to nevede, protože to neřeší příčinu, ale ošálí to jen projevy důležitého boje, včetně nervových vstupů do mozku a nemoc se jen neustále prohlubuje. Tady musíme imunitnímu systému pomoci s tím co potřebuje vyřešit a ne ho blokovat, či ho nahrazovat.
Dalším vážným problémem klasické léčby je to, že u nás se nějací chytráci rozhodli, že v dnešní době nemůže být člověk v ČR napaden prvoky a helminty, přestože naše zvířata jsou jimi běžně napadána a lidé v zemích okolních také, a proto se u nás neschvalují a nenakupují léčiva na tato napadení (lidem proto v mnoha případech pomůže jen veterinář, protože ten ty léky má). Naši lékaři však se o tom proto moc neučí (bakterie zvládají dobře, na to je spousta léků, na viry už je léků pramálo a na prvoky a helminty už skoro nic) a když už podezření na prvoky a helminty mají, chemické testy to nejsou schopny odhalit a lékaři s tím žádné praktické zkušenosti nemají. Jsou tedy vlastně slepí, nazvou vás simulantem a v lepším případě ještě pošlou k psychiatrovi a dostanete léky na „uklidnění“, abyste pořád nezlobili.
Únava je zapříčiněna buď nedostatečným fungováním systému zpracování cukru jako jako paliva, nebo rozvozem kyslíku pro okysličování tkání. Obé je způsobováno specifickými chemickými nečistotami a parazity. Zásobování kyslíkem je pro tělo velmi důležité, a proto paraziti, kteří krev napadají, jsou velmi nebezpeční. Z prvoků to jsou zejména plasmodie, což jsou malaričtí prvoci (u nás se poměrně často vyskytují 4 druhy a napadení je způsobeno bodavým hmyzem - komáři), kteří červené krvinky vyžírají zevnitř, stejně jako jiný prvok Babesie (ovádi, klíšťata, muchničky,...). Při masívním napadení plasmodiemi, které se mohou dostat až do morku kostí, vznikne nemoc zvaná leukemie. Místo zneškodnění těchto prvoků však doktoři č

Zdroj: příběh Specialista na polyneuropatii

Biologický význam hořčíku

Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů (mírní podrážděnost a nervozitu), ale i pro uvolňování energie z glukózy a pro správnou stavbu kostí. Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu. Řadě žen odstraní potíže spojené s premenstruálním syndromem. Mírní deprese a přispívá ke zdravým zubům. V kombinaci s vápníkem působí hořčík jako přirozený uklidňující prostředek. Jeho nedostatek často pociťují sportovci, diabetici a lidé, kteří pijí příliš alkoholu. Projevuje se podrážděností, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, bušením srdce nebo arytmií. Může vyvolat také deprese, případně záchvat astmatu. Přirozenými zdroji hořčíku jsou banány, mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, obilí, celozrnné pečivo, ale i čokoláda. Uvádí se, že průměrný příjem hořčíku v potravě by měl činit asi 300 mg denně. Globální význam hořčíku je však dán jeho výskytem v molekule chlorofylu. Tato organická sloučenina má jedinečnou schopnost přeměňovat prostřednictvím fotosyntézy sluneční energii na energii chemické vazby sacharidů vytvářených z oxidu uhličitého a vody. Tím je zdrojem energie pro takřka všechny další biochemické a biologické reakce na Zemi. Zelené zbarvení rostlin je způsobeno právě přítomností chlorofylu, který nejsilněji absorbuje červené a modré světlo. Poranění způsobená kovovým hořčíkem či slitinami, které jej obsahují, se špatně hojí.

Zdroj: článek Jak funguje hořčík

Co je to Vironal

Vironal je bioinformační širokospektrální regenerační přípravek, vyrobený podle moderních poznatků fytoterapie, psychotroniky, krystalterapie a biorezonance. Ovlivňuje především dráhu plic, tlustého a tenkého střeva, sleziny, boční větev dráhy jater, a tím i problémy, které se vztahují k jejich nedostatečné funkci. Typickými syndromy, které souvisejí s drahou plic, jsou dýchací obtíže, kašel, dušnost, bolesti v krku, pocení a mnohé další. Dle zkušeností se u horeček při chřipkovém onemocnění doporučuje přidat ještě přípravky Drags Imun a Grepofit, které oslabují nejen viry, ale i bakterie a plísňové zárodky. Flavocel pak podpoří rychlost imunitních reakcí a dodá tolik potřebný vitamín C.

Vironal užití:

  • prevence katarů horních cest dýchacích;
  • virové, mikrobiální a bakteriální infekce, jako jsou chřipky, angíny, teploty, nachlazení, rýma, virózy, sinusitidy;
  • dráždivý kašel;
  • odpora pocení;
  • zlepšení činnosti lymfatického a imunitního systému;
  • vředové choroby žaludku a dvanácterníku;
  • zánět hltanu, chronický zánět střev a zažívacího traktu;
  • kolitida, Crohnova choroba;
  • plísně v oblasti střev.

Vironal obsahuje:

Humáty – látky, které se v přírodě vyskytují například v rašelině. Vironalu dávají černou barvu a neobyčejné detoxikační a regenerační schopnosti. Dokážou se v těle vázat na těžké kovy, na různé chemické látky, a dokonce i na viry. Proto je dobré humáty užívat i při infekcích způsobených herpesviry a viry typu HIV. Zvyšují imunitu a ochraňují před různými druhy záření. Mají regenerační, protizánětlivé, antioxidační i jisté protinádorové účinky.

Energiny – speciální druh glukanů s podobnými účinky, jaké mají humáty, a celou řadou dalších.

Výtažky z grapefruitových semen – mají zcela specifické účinky na různé mikroorganismy a plísně.

Komplex pryskyřic – myrhy, kadidla a dračí krve, které tvoří chuť sirupu.

Éterické oleje – mají antimikrobiální, antivirový, antibakteriální a protiplísňový účinek. Například nardový olej se používá stejně jako chinin při malárii.

Složení dávky 7 kapek: bylinný extrakt 82,6 % [Eupatorium cannabinum (herba) 0,110 ml, Armoracia rusticana (radix) 0,080 ml, Cnicus benedictus (herba) 0,014 ml, Thymus serpyllum (herba) 0,012 ml, Sanguisorba officinalis (radix) 0,011 ml, Betonica officinalis (herba) 0,010 ml, Cinchona officinalis (cortex) 0,010 ml, Nasturtium officinale (herba) 0,010 ml, Tilia cordata (flos) 0,008 ml, Tropaeolum majus (tot.) 0,008 ml, Verbascum thapsiforme (flos) 0,007 ml, Citrus paradisi (semen) 0,006 ml, Glycyrrhiza glabra (radix) 0,006 ml, Inula helenium (radix) 0,006 ml, Aframomum melegueta

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zkušenosti s Vironalem

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová


co obsahuje moč
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
co obsahuje nejvice purinu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>