CO OBSAHUJI JAHODY a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Stolice po konzumaci jahod může být změněna v několika ohledech. V první řadě je třeba vyvrátit mýtus, který říká, že jahody způsobují červenou stolici. Nezpůsobují. Někdy se ale mohou objevit ve stolici kousky nestrávených jahod. Co je u jahod nejdůležitější s ohledem na zažívání, je obsah vlákniny, která rozpohybuje vše, co je ve střevech.
Jahody jsou vysoce ceněny pro svou příjemnou vůni a jako stimulátor chuti k jídlu. Jsou lehce stravitelné a díky obsahu vlákniny, pigmentů, kyselin a enzymů mají velký projímavý účinek.
Neobvyklá není ani alergie na jahody, což znamená, že imunitní systém člověka špatně reaguje na specifický protein, který je v tomto ovoci přítomen. Zahřívání jahod však naruší tyto proteiny a lidé s alergií pak mohou jíst vařené jahody.
Na další podrobnosti o účincích jahod na stolici se podíváme dále v tomto článku.
Alergie na jahody
Mohou být lidé alergičtí na jahody?
I když je to vzácné, lidé mohou být na jahody alergičtí. Alergie na jahody znamená, že imunitní systém člověka špatně reaguje na specifický protein, který je v tomto ovoci přítomen. Zahřívání jahod naruší bílkoviny v nich, takže někteří lidé s alergií na jahody mohou pak jíst vařené jahody.
Lékaři nevědí, jak časté jsou alergie na jahody, ale podle malé studie provedené v Bosně v Evropě mají tuto alergii pouze 3–4 procenta dětí ve věku 2 let a méně. Procento klesá na 0,5–1 procenta v pozdním dětství.
Některé potraviny, včetně jahod, citrusových plodů a rajčat, mohou způsobit příznaky podobné alergii, aniž by na ně člověk měl skutečnou alergii.
Lidé, kteří mají podezření, že by mohli mít alergii na jahody, mohou své příznaky prodiskutovat s lékařem a případně si nechat provést test na alergii.
Příznaky
Když má člověk alergii na jahody, pravděpodobně pocítí pouze mírné až středně závažné příznaky. Tyto příznaky se mohou objevit během několika minut nebo až několika hodin po jídle nebo kontaktu s jahodami.
Mezi nejčastější příznaky alergie na jahody patří:
svědění a zánět hrdla a úst;
svědící pokožka;
kopřivka;
kašel a sípání;
závratě nebo točení hlavy;
průjem;
zvracení;
pocit sevření v krku;
únava.
Ve vzácných případech mohou jahody způsobit život ohrožující alergickou reakci známou jako anafylaxe. Příznaky anafylaxe jsou závažné a mohou zahrnovat:
rychlá tepová frekvence;
oteklý jazyk;
oteklé hrdlo, které blokuje dýchací cesty;
výrazný pokles krevního tlaku;
závratě a točení hlavy;
mdloby.
Je životně důležité zajistit okamžitou lékařskou péči každému, kdo vykazuje známky anafylaxe. Lidé se závažnou alergií by měli vždy nosit EpiPen, což je injekční lék, který působí proti závažné alergické reakci.
Léčba a zvládání alergie na jahody
Kontrolujte štítky na potravinách, zda neobsahují jahody. Ve většině případů mohou lidé léčit alergické reakce na jahody doma bez lékařského zásahu.
Nejlepší léčbou alergie je se alergenu úplně vyhnout. Pro lidi s alergií na jahody to znamená vyloučit:
čerstvé jahody;
sušené jahody;
džemy, které obsahují jahody;
jahodové želé;
jahodové bonbóny.
Vždy zkontrolujte etikety na potravinách, abyste se ujistili, že neobsahují jahody.
Lidé mohou často mírné reakce léčit doma pomocí volně prodejných antihistaminik. Antihistaminika zastaví imunitní systém v přehnané reakci na jahody a pomohou předejít příznakům nebo snížit jejich závažnost.
V naší poradně s názvem WARFARIN A JAHODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.
Užívám dlouhodobě warfarin - mohu jíst jahody?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jahody obsahují jen málo vitamínu K, který ovlivňuje účinky Warfarinu. Můžete si dát jednu malou misku jahod denně. Pokud byste jich chtěla sníst více, tak budete muset ve svém denním příjmu omezit jinou potravinu s obsahem vitamínu K.
Jahody mají nízký glykemický index, což je řadí k vhodným potravinám při hubnutí. Spolu s rybízem, ananasem, kiwi, citrony, pomelem, limetkami a grepy patří k druhům ovoce s nejnižším obsahem kalorií. 100 gramů jahod obsahuje pouze 147 kJ (31 kcal), proto jsou tyto plody bezpochyby velmi vhodnou součástí jídelníčku, když chceme shodit nějaká ta kila. Ale nízká energetická hodnota není jediným důvodem při hubnutí:
Jahody obsahují z velké části vodu a zároveň i vlákninu a tato kombinace vytváří snadno pocit zasycení i při nízkém množství kalorií. Jak je známo, vláknina zrychluje pohyb střev a také zpomaluje vstřebávání sacharidů a tuků.
Sacharidy v jahodách jsou mnohem příznivější pro hubnutí než cukry ve slazených potravinách (zmrzlině, slazených nápojích a podobně), protože se déle tráví a tím déle udrží pocit sytosti.
Jahody obsahují velké množství vitaminů (především pak vitamin C) a minerálů a právě tyto látky mnoha lidem při hubnutí schází.
Stejně jako ostatní druhy ovoce dodávají i jahody do těla enzymy, které se v běžné, upravené stravě příliš nevyskytují.
Jahodovou dietu je nejlepší zvolit v době, kdy máte doma na zahrádce právě čerstvou sklizeň jahod. Jahody jsou výborným hubnoucím prostředkem, sice obsahují trochu přírodního cukru, ale právě ten nám alespoň při ztrácení kil pomůže zahnat chuť na sladké, a to poměrně příjemnou cestou, a navíc je mnohem kvalitnější než ty, co můžeme nalézt ve sladkostech.
Přesto není dobré to s jahodami přehánět. Hlavně na noc hrozí při větší zásobě sacharidů, že se utvoří tukové zásoby. Jahody a dieta se tedy musí kombinovat rozumně. Jahody jezte pouze jako svačinu nebo doplněk k běžnému jídlu, měly by vám vlastně nahradit nezdravé mlsání. Někteří jedinci se rozhodnou držet týdenní dietu, při které se konzumují pouze jahody nebo jiné ovoce, ale pozor, ovoce nemá takové rozložení živin, aby člověku nahradilo běžné jídlo. Dále není vhodné jíst větší množství jahod nebo jiného ovoce na noc. Jak jsme se již zmiňovali, jahody tvoří převážně voda a sacharidy – a příliš mnoho sacharidů na noc tělo většinou nevyužije, a tak je přemění na tuk a uloží do tukových zásob.
Jahody tedy představují skvělé mlsání při hubnutí, ale měly by se konzumovat opravdu jen jako mlsání – rozhodně nejezte velké množství jahod místo hlavního jídla. Jahody neobsahují potřebné živiny, aby zastoupily běžné jídlo.
Ano, jahody mohou způsobit průjem. Jahody jsou plné vlákniny a jsou velmi účinné při konzumaci. Průjem a řídká stolice vznikají pouze tehdy, když se jahody konzumují ve velkém množství. Jeden hrnek jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny. Podle výživových doporučení je zdravý denní příjem vlákniny 38 gramů pro muže a 25 gramů pro ženy.
Proč jahody způsobují průjem?
Je to všechno o přejídání čehokoli, co může přivodit zažívací problémy, jako je průjem. Jednou z významných nevýhod konzumace ovoce je vysoký obsah cukru, o kterém je dobře známo, že způsobuje průjem a žaludeční nevolnost. I když je toto ovoce plné živin, včetně manganu, vitamínu C, draslíku, kyseliny listové, vlákniny, bílkovin, tuku, kalorií a cukru, přesto může způsobit průjem z následujících důvodů:
Vysoký obsah salicylátů
Kyselinu salicylovou obsahuje mnoho druhů ovoce, jako jsou jahody, broskve, švestky, jablka, pomeranče, meruňky, grapefruity, kiwi a nektarinky. Salicyláty jsou organické chemikálie, které naše tělo musí při jídle detoxikovat. Někteří lidé mohou zvládat více než jiní, to závisí na tom, jak aktivní je enzym v těle, který je zodpovědný za výkon takových úkolů. Pokud budete jíst mnoho salicylátů nad možnosti, které vaše tělo může zvládat, můžete zaznamenat příznaky podobné alergii, včetně průjmu a nadýmání.
Alergická reakce
Dalším potenciálním pachatelem jsou alergie. Alergie jsou běžné na mléko, měkkýše a arašídy, ale jahody? Ano, bohužel je to možné, i když velmi zřídka. Když někdo sní moc jahod, spěchá pak rychle na záchod. Příznaky obvykle začínají do dvou minut po konzumaci ovoce a trvají téměř dvě hodiny. Svědění, otok, zvracení, zarudnutí, žaludeční křeče, kašel a průjem jsou běžným příznakem alergie. Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky nejsou škodlivé a trvají pouze krátkou dobu. Pokud si však myslíte, že máte alergii na jahody, poraďte se se svým lékařem.
Komplikace s fruktózou
Fruktóza je druh cukru, který je nejběžněji používaným typem přidávaným do zpracovaných potravin, protože je sladší než glukóza. Jedná se o přírodní cukr, který najdete i v jahodách. Jíst stravu bohatou na surový cukr způsobuje zvýšenou plynatost. Pokud jíte jahody ve velkém množství, může být vedlejším účinkem průjem, nadýmání a plynatost.
V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.
dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.
Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:
Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.
Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.
Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.
Mohu jíst jahody, když mám cukrovku? Pokud máte cukrovku, stále můžete jíst sladké dobroty, jako jsou dorty, sušenky i zmrzlinu. Avšak umírněnost je klíčem k předcházení výkyvům hladiny cukru v krvi.
Jahody jsou nejen lahodné a osvěžující, ale jsou i perfektní pochoutkou, protože jejich sladkost dokáže uspokojit vaše mlsné chutě.
Jahody jezte s mírou
Dejte si pozor na některá jídla, která se mohou zdát zdravější, než jsou, jednoduše proto, že obsahují jahody.
Některé dezerty, jako jsou koláče a tvarohové koláče, zahrnují jahody jako polevy. Přesto mnoho z těchto dezertů není zrovna přátelských k cukrovce, protože celkový obsah cukru může způsobit rázové zvýšení hladiny cukru v krvi.
Nutriční obsah jahod
Jíst samotné jahody je zdravé, protože ovoce má nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií.
To je užitečné, pokud si hlídáte svou váhu. Udržování zdravé hmotnosti může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a pomůže vám snížit riziko komplikací diabetu.
Vláknina v jahodách
Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden hrnek celých čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny, tedy zhruba 12 procent doporučeného denního příjmu.
Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se déle sytí. To také přispívá k udržení zdravé hmotnosti.
Vitamíny a minerály v jahodách
Mezi další důležité živiny a vitamíny nacházející se v jahodách patří vitamín C a hořčík.
Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko cukrovky 2. typu a zlepšit zvládání cukrovky.
Vitamin C je spojován s nižším rizikem rozvoje diabetu 2. typu a může pomoci snížit skoky hladiny cukru v krvi po jídle. Antioxidanty ve vitaminu C mohou dokonce pomoci snížit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.
V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hanuš.
Dobrý den,prosim o dotaz.Mohu pri užívání Warfarinu švestky, švestkové knedliky a křížaly z jablek.Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem můžete jíst prakticky všechno, až na pár výjimek, jako je kapusta a bílé zelí. Musíte však dodržet přiměřené množství, které se stanoví podle obsahu vitamínu K v jednotlivých potravinách. Vitamín K totiž ovlivňuje účinky Warfarinu. Hlídat musíte jen potraviny rostlinného původu, kde je vitamín K obsažen v hojné míře. Čím zelenější, tím více vitamínu K. Bez omezení můžete jíst například maso, knedlíky, rýži. Důležité je udržet stále stejnou hladinu vitamínu K každý den na úrovni 120 mikrogramů (pro muže). K tomu je potřeba mít neměnný jídelníček a ten dodržovat několik týdnů.
Švestky obsahují vitamín K a proto je potřeba sledovat jejich konzumaci. Jedna švestka obsahuje 4,5 mikrogramů vitamínu K i ta v knedlíku. Sníte-li jich 22. tak jste vyčerpal veškerý limit pro příjem vitamínu K v tom konkrétním dni a nesmíte pak již nic, co je rostlinného původu. Sušené švestky obsahují o něco více vitamínu K a sice 5,5 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li nárazově několik švestek, musíte ten den omezit jinou potravinu s podobným obsahem vitamínu K, kterou máte zařazenou ve svém jídelníčku.
Křížaly, což jsou sušená jablka, taktéž obsahují vitamín K. Jedno kolečko usušeného jablka obsahuje 0,2 mikrogramů vitamínu K. Křížal si tedy můžete dopřát opravdu hodně. Ale stále platí, že musíte udržet příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů za den, ne víc ani ne méně.
Jahody jsou rovněž zdrojem mnoha minerálních látek, jmenujme například bor, draslík, molybden, fluor, fosfor, hořčík, kobalt, síru, zinek, mangan a vápník.
Zinek a mangan jsou dva prvky prospěšné pro tvorbu krve, podporují nervovou činnost a ovlivňují sexuální výkonnost, mají totiž vliv na tvorbu mužského pohlavního hormonu testosteronu, který u mužů aktivuje spermie a ženám pomáhá rychleji se vzrušit a dosáhnout orgasmu. Je tedy jasné, proč má kombinace jahod se šampaňským takový afrodiziakální účinek... Jahody pro vysoký obsah manganu prospívají také naší pokožce a vlasům. Takže pokud vám zbudou nějaké horší plody, můžete si z nich připravit pleťovou masku nebo účinný zábal na vlasy.
Díky obsaženému fluoru byly jahody dříve využívány k bělení zubů. Dalším důležitým minerálem v jahodách je i draslík, který podporuje odvodňování, detoxikaci organismu a upravuje krevní tlak.
Jahody ale kromě minerálů obsahují i jiné látky důležité pro naše zdraví. Například třísloviny, které na sebe při průchodu trávicím traktem vážou toxické látky, především pak těžké kovy, a odvádějí je ven z těla. Působí tak proti infekcím, některým virům a bakteriím. Dále vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi a odstraňují z těla jedovaté a zdraví škodlivé látky, čímž zlepšují trávení, pomáhají při střevních onemocněních a čištění organismu. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu cukru jsou pak jahody vhodným ovocem pro diabetiky. Jahody obsahují i vzácnou kyselinu ellagovou, u níž byly zjištěny antioxidační a protirakovinné účinky. Antokyaniny obsažené v jahodách nejen dodávají plodům červenou barvu, ale také snižují syntézu cholesterolu v játrech a působí jako silné antioxidanty. Organické kyseliny – jablečná, citronová, chiniová, šťavelová a salicylová – pak jahodám dodávají jejich charakteristickou chuť a vůni. Mohou ale u některých lidí způsobit alergickou reakci.
V naší poradně s názvem SNÍŽENÍ ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melicharová Jana.
Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?
Děkuji Melicharová Jana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.
- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.
- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.
- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.
- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.
- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.
- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.
- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.
- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.
- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.
I když jahody obsahují něco málo vitamínu K, tak přesto použití většího množství jahod může zpomalit srážení krve, a to i u léků na ředění krve, které nejsou založeny na potlačení vitamínu K. Užívání jahod spolu s léky, které také zpomalují srážení krve, může u některých lidí zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení.
Jahody mají mnoho zdravotních výhod, ale pro některé lidi představují riziko ve formě alergie nebo interakce s léky na ředění krve. Je důležité, aby byli tito lidé poučeni a vědomi si rizik při konzumaci jahod. Jahody přirozeně obsahují značné množství sloučeniny zvané salicyláty, což jsou přírodní ředidla krve.
V jedné vědecké studii [1] prováděné na krysách byl prokázán vliv salicylátů na antikoagulační účinek Warfarinu. Salicyláty prostřednictvím kombinace svého choleretického účinku a účinku na membránový transport, zvyšují biliární exkreci Warfarinu a jeho metabolitů, což odpovídá za jeho sníženou koncentraci v krvi a s tím související snížený antikoagulační účinek. Z toho by se dalo usoudit, že jahody sníží množství Warfarinu v krvi a díky svému obsahu přírodních salicylátů převezmou antikoagulační účinky. Do jaké míry je toto pravda ale žádná studie nezkoumala a proto zůstává stále určité riziko při konzumaci ovoce a zeleniny s obsahem salicylátů při antikoagulační léčbě nejen Warfarinem.
V naší poradně s názvem JIDELNICEK NA SNIZENI KYSELINY MOCOVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.
Dobrý den ve Vašem uvedeném jídelníčku k svačině je hruška,ale od lákařky mám ,že hruška je jako nevhodná při zvýšené hladině kyseliny močová.
Kdo má pravdu ,netuším jíst nebo nikoliv,asi by bylo dobré zjistiti kdo má pravdu
Marta
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hrušky při dně jíst můžete a dokonce jsou prospěšné pro vaše ledviny, které bývají postižené zvýšenou hladinou kyseliny močové. Níže se dozvíte proč.
Obsah purinů v hruškách
Potraviny, které jsou vhodné pro dietu s nízkým obsahem purinů, obsahují koncentraci purinů nejvýše 50 miligramů na každých 100 gramů tohoto jídla. Všechno ovoce, včetně hrušek, patří do této kategorie. Nízkopurinová strava může obsahovat dvě až čtyři porce ovoce denně, přičemž jedna hruška střední velikosti se rovná jedné porci.
Velikost porce
Když jste na dietě s nízkým obsahem purinů, tak byste každý den měla sníst dvě až čtyři porce ovoce. Jedna porce odpovídá středně velkému kusu čerstvého ovoce nebo 180 ml ovocné šťávy nebo 120 ml zavařeného ovoce. Vždy upřednostněte čerstvé ovoce nebo čerstvou ovocnou šťávu, protože čerstvé ovoce, zejména pokud má svoji slupku, jako například neloupaná hruška, obsahuje velké množství prospěšné vlákniny. Používejte pouze 100% ovocné šťávy a ovoce zavařené ve vlastní šťávě, nikoli v sirupu.
Hruška při dně ano či ne?
Ačkoli hrušky mají nízký obsah purinů, společnost Gout & Uric Acid Education Society https://gouteducation.org/d… varuje, že obsahují přirozeně vysokou koncentraci fruktózy (ovocný cukr). Pro zmírnění dopadů dny je lepší konzumovat ovoce s nízkým obsahem fruktózy, jako je grapefruit, banány, různé bobule a melouny.
Na druhou stranu hrušky obsahují antioxidanty, fenolika a kyselinu askorbovou, což jsou látky, které pomáhají snižovat zánět v těle a chrání před stavy souvisejícími se zvýšenou kyselinou močovou, jako jsou ledvinové kameny. Doporučení konzumovat hrušky při tomto onemocnění bylo vydáno ve zprávě zveřejněné v Evropském přehledu pro lékařské a farmakologické vědy v roce 2016, k vidění zde: https://www.researchgate.ne… podle které slupka obsahuje až 20tinásobek množství těchto látek ve srovnání s masem. Takže se soustřeďte, abyste jedla i slupku z hrušky. Hrušky, ale i ostatní ovoce jezte, když jsou čerstvé, protože tyto prospěšné látky postupem času ubývají.
Návrhy na konzumaci hrušek při dně
Pacienti na nízkopurinové dietě by měli každý den sníst 6 až 11 porcí pečiva, obilovin, rýže nebo těstovin, spolu se dvěma porcemi nízkotučných nebo beztukových mléčných výrobků, třemi porcemi zeleniny a až 170 gramy libového masa, vajec, sýrů, ořechů nebo fazolí. Hrušky si můžete zakomponovat do jídel s nízkým obsahem purinů tak, že si své ranní snídaňové cereálie doplníte o plátky čerstvé hrušky nebo přidáte nakrájené hrušky do salátu ze smíšené zeleniny, opékaných ořechů a studených grilovaných kuřecích prsou nebo steaku. Také můžete jíst hrušky smíchané s nízkotučným jogurtem jako rychlé občerstvení s nízkokalorickým obsahem.
Jak jsme již uváděli výše, jahody obsahují beta-karoten, základní kámen pro syntézu vitaminu A, který chrání náš zrak, dodává naší pleti zdravé zbarvení a podporuje regeneraci sliznic. Ale to nejsou jediné léčivé účinky jahod. Je známo, že jahody zmírňují horečku a jsou vhodné při nachlazení; podporují metabolismus a tvorbu krve; aktivují činnost mozku a posilují nervový systém; pomáhají při léčbě chorob srdce a krevního oběhu; jsou vhodné při léčbě močových a žlučových kamenů; odstraňují z těla škodlivé látky; mají protizánětlivé účinky; snižují riziko vzniku rakoviny; čistí střeva a pomáhají při průjmu i zácpě.
Jahody však mohou mít i nežádoucí účinky. U některých jedinců se po konzumaci jahod objevují na jazyku a sliznici ústní dutiny malé puchýřky, případně slabá svědící vyrážka na pokožce. Tuto reakci způsobuje kombinace organických kyselin (jablečné, citronové, chiniové, šťavelové a salicylové), které plodům dodávají jejich typickou chuť a vůni. Konzumace jahod se také nedoporučuje kojícím ženám, protože alergeny by případně mohly přejít do mateřského mléka. Malým dětem dávejte nejprve jen malé množství jahod a sledujte, zda se neobjeví nějaká alergická reakce.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Dobrý den, zajímalo by mně, jak je to s konzumací kuřecího masa při dně. Všude se píše, že se nemá konzumovat maso mladých zvířat, ale tady v tom vašem jídelníčku je to samé kuře? Děkuji!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kuřecí maso je libové maso s vysokou nutriční hodnotou, ale lidé se dnou si musí dávat pozor na to, jak maso používají, v jakém množství a jak kuře připravují.
Pokud máte dnu, musíte kuřecí maso konzumovat opatrně. Kuře má určité množství purinů. Zdravý nízký příjem purinů může chránit krevní cévy, ale příliš mnoho může vyvolat zhoršení dny.
Nutriční hodnota kuřete se v zásadě liší mezi prsy, stehny a křídly. Obsah purinů v kuřeti bude v různých částech jeho těla rozložen různě. U lidí se dnou a hyperurikémií je třeba pečlivě zvážit celkové množství purinů a druhy konzumovaných purinů, zejména hypoxanthin.
Obvykle se doporučuje pro léčbu hyperurikémie a dny snížit příjem purinů na méně než 400 mg/den. To by měla být také doporučená denní dávka purinů.
Kuře je primárně potravinou s mírným množstvím purinů, ale množství purinů v mase se pohybuje od nízkého po velmi vysoké. Proto by se lidé se dnou měli vyhýbat orgánovému masu, jako jsou kuřecí játra.
Puriny v kuřecím mase/100g:
- V kříži a na zadku je 68,8 mg.
- V prsou, bez kůže je 141,2 mg.
- Křídla obsahují 137,5 mg.
- Stehna obsahují 122,9 mg.
- Játra obsahují 300 mg.
Celkový obsah purinů v kuřeti můžete snížit dodržením těchto pokynů. První věc, kterou můžete udělat, je odstranit kůži, protože obsahuje extra puriny a nezdravé tuky. Také vařené kuře má méně purinů. Tepelné zpracování obecně, ať už vlhkým teplem (vařením) nebo suchým teplem (pečením), snižuje obsah purinů. Tento proces mírně zvýší adenin, guanin a sníží hypoxantin ve srovnání se syrovým stavem. Vaření částečně snižuje obsah purinů v kuřecím mase, protože se při něm puriny uvolňují do vývaru. To ukazuje, proč jsou také některé omáčky a polévky považovány za jídla s vysokým obsahem purinů. Vařením kuřete, smažením a grilováním, dušením se velké množství purinů uvolní a vstřebá do vývaru nebo výpeku.
Pokud jsou jahody konzumovány v nadměrném množství, jsou pro některé lidi obtížně stravitelné, což může vést k nepříjemným příznakům, jako je plynatost a žaludeční nevolnost. Zde jsou potenciální důvody, proč jahody způsobují plynatost:
Mají vysoký obsah vlákniny Vláknina je nezbytná pro zdraví našich střev. Lidé často jedí více vlákniny, aby zmírnili zácpu. Vláknina také může pomoci udržet si zdravou váhu a snížit riziko onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby. Jahody mají vysoký obsah vlákniny – 1 hrnek jahod obsahuje 3 gramy vlákniny. (Maximum vlákniny denně je 35 gramů). Rychlé přidávání příliš velkého množství vlákniny do stravy, což se může stát, když se jahodami přejídáte, může vést k zažívacím potížím, jako je plynatost, nadýmání a křeče. Proto jahody jezte pomalu a pijte při tom hodně vody, což může pomoci vašemu tělu lépe zpracovat vlákninu a minimalizovat nepříjemné vedlejší účinky.
Máte potravinovou intoleranci Pokud zjistíte, že jahody způsobují plynatost pokaždé, když je sníte, je možné, že trpíte potravinovou intolerancí, což je stav, kdy má vaše tělo potíže s trávením určitých složek. Mezi příznaky potravinové intolerance patří průjem, plynatost, nadýmání, bolesti hlavy nebo migrény, nevolnost, žaludeční nevolnost a pálení žáhy.
Máte nesnášenlivost na cukry v ovoci Lidé často mívají nesnášenlivost na cukry v ovoci – typicky fruktózu a/nebo sorbitol. Mezi příznaky intolerance fruktózy nebo sorbitolu patří plynatost, nadýmání, bolest břicha a průjem. Stavy, jako je celiakie a zánětlivé onemocnění střev, mohou způsobit, že budete náchylnější k potravinové intoleranci.
Vaše tělo nemůže absorbovat fruktózu Dalším potenciálním důvodem plynatosti po jahodách je malabsorpce fruktózy, stav, kdy buňky tenkého střeva nemohou správně absorbovat fruktózu. Jak již bylo zmíněno, fruktóza je cukr přirozeně se vyskytující v jahodách, a když váš trávicí systém neabsorbuje fruktózu správně, může to vést k plynatosti, průjmu a nadýmání. Je důležité si uvědomit, že fruktózová malabsorpce není to samé jako fruktózová intolerance – malabsorpce je, když vaše střevní buňky nefungují správně. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem, zácpu a bolest břicha.
Poraďte se se svým lékařem, pokud po konzumaci jahod pravidelně pociťujete nežádoucí účinky, abyste zjistili, zda nemůžete trpět fruktózovou intolerancí nebo malabsorpcí. Omezení příjmu fruktózy a konzumace potravin s nižším obsahem fruktózy vám může pomoci zvládnout vaše příznaky.
Ve svém příspěvku PROSBA O OBJASNĚNÍ ZÁHADY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Hradil.
Zajímalo by mne proč se údajně přestal vyrábět osvědčený přípravek DIANER. Tyto malinké tabletky obsahující sladidlo pro diabetiky s obsahem jedné kostky cukru zmizely s prodejen a lékáren. Těchto tabletek bylo v jednom malém dávkovači 500ks. Nynější náhražky dia cukru jsou co do velikosti tablety pomalu jako větší knoflíky ale obsahují také jednu kostku cukru. Místo pěti set je jich ještě ve větším dávkovači kolem osumdesáti kusů. Buď je to podraz nejen na diabetiky ale zřejmě se někdo na tomto zboží pakuje a kdoví jaký šmejd tyto maxitablety obsahují. Prosil bych o vysvětlení co se zatím skrývá.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Jahody stejně jako citrusové plody obsahují velké množství vitamínu C, který poskytuje vlasům potřebnou výživu. Dalo by se říci, že se jedná o vynikající přírodní ingredienci pro kontrolování vlasového mazu. Jahody pomáhají s odstraňováním přebytečného mazu a přitom jsou k vaší pokožce velmi šetrné. Jahody také regulují přirozeně pH. Nejčastěji se používají v maskách pro lesklé vlasy.
Výroba masky
1 hrst červených jahod (pro středně dlouhé vlasy je ideální počet sedm jahod, záleží na délce vlasů)
1 lžíce kokosového oleje
1 lžíce medu
Všechny ingredience smíchejte, než se vytvoří hustší pyré. Poté masku aplikujte na vlhké vlasy. Nanášejte vždy od kořínků ke konečkům. Po aplikaci vlasy dobře opláchněte vlažnou vodou. Nepotřebujete žádné organické šampony, protože jahody mají vlastní čistící účinky.
Tip
Někdy je zapotřebí používat společně s jahodami hydratační složky, aby nedošlo v průběhu sušení vlasů k jejich maštění. Díky těmto přírodním maskám dosáhnou vlasy přirozeného zdraví a krásy. Zároveň nesmíte opomenout dobu působení masky, protože čím déle je maska ve vlasech, tím více je vyživuje a posiluje vlasové kořínky. Délka času působení masky se také musí přizpůsobit kvalitě vlasů.
V naší poradně s názvem WALFARIN A OKURKY,CUKETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.
Dobrý den.Mužů cuketu, beru warfarin.Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst jak cukety, tak i okurky, ale musíte hlídat množství. Není možné spořádat celou sklenici zavařených okurek na posezení, ale dvě okurky denně si dát můžete. Okurky i cukety, stejně jako všechno co je zelené, obsahují vitamín K a ten ve velkém množství brzdí účinky Warfarinu a hrozí ucpání cév sraženínou. Optimální množství vitamínu K přijetého ve stravě je 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Ne méně ani ne více, každý den stejně. Jedna střední cuketa, kterou běžně koupíte v supermarketu obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K. Jedna velká cuketa ze zahrádky obsahuje 14 mikrogramů vitamínu K. S okurkami je to horší, protože ty obsahují opravdu hodně vitamínu K. Jedna salátová okurka dlouhá 21 cm obsahuje 50 mikrogramů vitamínu K. Jedna zavařená okurka velká 9 cm obsahuje 30 mikrogramů vitamínu K. Jedna malá zavařená okurka obsahuje 17 mikrogramů vitamínu K.
Není žádným tajemstvím, že jahody jsou nejen chutné a voňavé ovoce, ale i velmi zdravé. Obsahují mnoho důležitých vitaminů a kyselin, ale i minerálů a stopových prvků důležitých pro lidský organismus.
V jahodách nalezneme jmenovitě tyto vitaminy:
Vitamin C: 84,7 mg
Vitamin K: 3,2 mcg
Vitamin A: 17 IU
Thiamin: 0,035 mg
Riboflavin: 0,032 mg
Niacin: 0,556 mg
Kyselina listová: 35 mcg
Kyselina pantotenová: 0,18 mg
Vitamin B6: 0,068 mg
Vitamin E: 0,42 mg
Vitamin C je v jahodách obsažený dokonce v množství, které je srovnatelné s citrusovými plody. Tento účinný antioxidant přispívá k posílení imunity organismu, preventivně chrání cévy, podporuje vstřebávání železa a tím předchází chudokrevnosti, mimo jiné je potřebný pro metabolismus aminokyselin, chrání buňky a podporuje růst. Jahody dále obsahují vitaminy skupiny A, kyselinu listovou a beta-karoten, který prospívá našemu zraku, pleti a regeneraci sliznic. Důležitá je i kyselina ellagonová, kterou kromě jahod obsahují z ovoce jen třešně a hroznové víno. Bylo zjištěno, že tato vzácná kyselina brání karcinogenům měnit zdravé buňky na nádorové. Vitaminy skupiny B a E se v jahodách nacházejí pouze v menším množství.
V naší poradně s názvem BILÝ SLON NA KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Švrček.
Objednal jsem postupně 3+3 lahve (lahev 777 kč ) Bilý slon klouby a úžíval pul roku s vírou že bolestí ustoupí.Ale opak je pravdou.Žádný účinek. Před tím jsem bral dle návodu pravidelně preventivně dlouhodobě bez přerušení preparáty na klouby od jiných výrobců (Colafit,GS Condro,Proenzi,Kamzik, od mých 40 let. Přesto se bolesti dostavily. Nyní je mi 66 let.Na Šlágru uváděli zázračný přírodní preparát Bilý slon na klouby tak jsem ho chtěl zkusit.Recenze na preparát od společnosti White Elephant nevím kde napsat, takto píšu tady.Toto je moje zkušenost !!! Mužu pak preparátům věřit ???
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Můžete se spolehnout na výzkumné studie, které prokázaly léčivé účinky na klouby u látek glukosamin a chondroitin. U všech přípravků, které skutečně obsahují tyto dvě látky se dostaví i kýžený léčebný efekt. Největší jistotu, že v přípravku je skutečně to co je na obalu, máte u preparátů registrovaných u Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Sem patří přípravky Dona a Prubeven, jenž obsahují Glukosamin a jejich cena je cca 400 Kč na měsíc. Chondroitin najdete v registrovaném přípravku Condrosulf, kde měsíční cena vychází na 380 Kč.
Denní porce jahod pro diabetiky je 7 středně velkých jahod. Je vhodné jahody kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu se sníží glykemický index a vyrovná se hladinu cukru v krvi.
Jahody ve 100 g obsahují 7,68 g sacharidů.
Jablka ve 100 g obsahují 13,81 g sacharidů.
Ovšem jablka, jak již bylo popsáno, obsahují prospěšné látky, které nezvyšují hladinu cukru v krvi.
V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Vostrá.
Dobrý den ?
starám se o tetu,která užívá warfarin.Co ji mám dávat k jídlu? Má k němu dobrý vztah.Ale má problémy ,nevychází ji dobře qvik.Má 2.1.1.6,23.1.1.9,20.2.1.8,30.3.1.2.Je poslaná na interní vyšetření.Zajímá mě co ji mám vařit a vůbec připravovat k jídlu aby se to srovnalo.Jaké smí čaje ,nebo pít pouze vodu.Co zelenina ovoce?
Děkuji moc za odpověĎ.Tetě je 69 roků.Užívá léky na štítnou žlázu Euhtyrox 50mikro. na tlak prestanceneo combi 5 mg/1,25 a warfarin
S pozdravem J.Vostrá neteř
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pro správnou funkci léku Warfarin je nezbytné, aby každý den teta přijala stravu s obsahem vitamínu K ve výši 90 mikrogramů. Ne více, ale ani ne méně - každý den stejně. Obvyklá česká strava založená na mase, omáčce a přílohách z mouky (těstoviny, knedlíky) nebo rýže je chudá na vitamín K a jedno takové jídlo obsahuje do 10 mikrogramů vitamínu K. Vitamín K se tedy musí navíc doplňovat prostřednictvím zeleniny. Nejvíce vitamínu K obsahují zelí, kapusta, ledový salát, brokolice, chřest, jarní cibulky a okurky. Například tři listy zelí, kapusty nebo salátu obsahují 90 mikrogramů vitamínu K a hodí se tehdy, když víte, že ten den nebyla strava bohatá na zeleninu, tak to s tím lze rychle doplnit. Aby však byla strava zábavná a přesto obsahovala potřebné množství vitamínu K, tak zde máme připravené jídelníčky. Můžete je vidět tady:
Tato dieta je určena lidem, kteří již mají problémy s krevním tlakem a nebo je u nich hypertenze v anamnéze. U této diety jsou co nejvíce vyloučeny rafinované cukry. Omezením těchto cukrů se dietou omezuje přísun rychlých energetických sacharidů. Dieta proti vysokému tlaku dává přednost bílkovinám a dobrým tukům, čímž si zachová zdravou výživovou energetickou bilanci. Při této dietě platí pravidlo, že jídlo ranní a polední by mělo být bohaté na pomalé sacharidy. Jídlo odpolední a především večerní by mělo být naopak chudé na sacharidy a bohaté na bílkoviny. Tuky se v této dietě spotřebovávají rovnoměrně během celého dne. Tato dieta na vysoký tlak neuvádí taxativně konkrétní potraviny, ale přináší obecný návod na sestavení jídelníčku s možností volit si vhodné potraviny, jak je komu libo. Ovšem jisté chuťové omezení zde je, a to nízká slanost pokrmů, protože nezbytnou součástí této diety je omezení solení.
Hlavním zdrojem sacharidů v této dietě jsou cereálie bez tuku, cukru a soli (zejména sůl na povrchu pečiva). Tyto cereálie slouží jako zdroj pomalých sacharidů – škrobů, které pak tělo může lépe a pomaleji vstřebat. Mezi cereálie patří vše, co je vyrobeno z neoloupaného obilného zrna. Toto neoloupané zrní může být buď jen rozdrcené, jako obilné vločky, anebo rozemleté jako celozrnná mouka. Hmotnostní podíl těchto cereálií v celodenní stravě činí 11%.
Dalším významným prvkem diety je zelenina všeho druhu. Zelenina by měla být v této dietě hlavním plnidlem žaludku. Díky jejímu obsahu vlákniny toho lze dobře dosáhnout. Ze zeleniny je třeba zmínit kupříkladu brambory, které patří mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem bílkovin rostlinného původu. Brambory mimo to obsahují škroby, přibližně 17% z váhy syrového bramboru jsou škroby. Tyto bramborové škroby se v lidském těle přemění v pomalé cukry – sacharidy. Zbylých 83% brambory představuje voda, stopové prvky a zdravá vláknina. Brambora se díky svému nízkému obsahu sacharidů hodí jako večerní příloha v množství do 200 g. Brambora může být buď vařená anebo syrová, kde je navíc i výborným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí. Hmotnostní podíl zeleniny na celodenním příjmu je 26%.
Nedílnou součástí diety proti vysokému krevnímu tlaku je ovoce. Ovoce je v dietě proti vysokému krevnímu tlaku hlavní náhradou za omezené rafinované cukry, takže cukromilní lidé při této dietě chuťově neutrpí. Ovoce obsahuje důležité bio-flavonoidy, které podporují obranyschopnost a regeneraci organizmu. Z dietologického hlediska ovoce obsahuje rychlé cukry – glukózu, která se prakticky okamžitě po snědení dostává do krevního řečiště. Ovoce je proto nutné dobře naplánovat do jídelního rytmu. Velmi sladké ovoce, jako jsou n
V naší poradně s názvem TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamin, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.
Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.
Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Minerály jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.
Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk - při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce cenné a biologicky dobře dostupné bílkoviny), při hojení zánětu jaterči při radioterapiích při onkologických onemocněních. Rovněž velmi důležitá je jeho role při podpoře trávení díky obsahu vitamínů skupiny B.
Tyto vitamíny podporují trávení. Jejich nedostatek v žaludečním traktu zhoršuje metabolický proces. Pangamin má pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím i podporuje zvýšení imunity. V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobaktérií v žaludečním traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat, neboť zde je právě potřeba užívání důležitá.
Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, demenci, alkoholismu, chronické artritidy či kardiovaskulárních chorob. Užívání pangaminu je užitečné jako prostředek pro zlepšení spánku, nervozityči pocitu únavy. Samotný pangamin (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro ženy v období těhotenství i děti.
Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků a také jako tabletky na přibírání.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:
Cuketa
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.
Květák
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.
Mangold
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.
Houby
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.
Celer
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.
Cherry rajčátka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.
Špagetová dýně
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m
Ve svém příspěvku KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.
Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.
Ovesné vločky obsahují křemík.
Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.
Kolik jahod sníst, aby se předešlo interakci s Warfarinem? Když užíváte Warfarin a nebo jiné léky na ředění krve, tak jahody můžete konzumovat jen s mírou. Bezpečné množství bude u každého člověka jiné, protože mechanismus interakce je skrytý v játrech a ty mohou u každého jedince fungovat rozdílně. Konzumace jedné hrsti jahod rozložená do celého dne nebude představovat závažný problém. Toto opatření se netýká pouze jahod, ale patří sem i další ovoce a zelenina: brokolice, květák, okurka, houby, ředkvičky, špenát a cuketa obsahují vysoké množství salicylátů. Zelenina z čeledi lilkovitých, jako je lilek a paprika, také obsahují salicyláty. I rajčata mají velmi vysoký obsah salicylátů.
Ve svém příspěvku PASTILKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.
Tak na suchý dráždivý kašel celé rodině pomáhají pastilky Herbalmed medical (teď jsou v reklamě), které nám vždycky uleví... je jich více druhů - podle toho se odvíjí i byliny, které obsahují.. Na kašel právě obsahují navíc mateřídoušku a jitrocel.. takže super. Slyším na ně jen samé pozitiva..;) Navíc je to pro mě pohodlnější než myslet na to, že si vemu "jen" pastilku :-)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Následující potraviny jsou velkým zdrojem na kyselinu listovou. Tento seznam není rozsáhlý, ale je skvělý pro začátek.
Tmavé listové zeleniny
Tmavá listová zelenina patří mezi nejzdravější potraviny a obsahuje velké množství vitaminu M. Do své stravy přidávejte více špenátu, listové zeleniny, kapusty, listů tuřínu a římského salátu. Díky těmto potravinám posílíte kyselinu listovou v těle. Jeden talíř těchto potravin vám může poskytnout všechny potřeby pro kyselinu listovou na jeden den.
Chřest
Tato lesnatá lahůdka patří mezi nejvíce bohaté potraviny, které obsahují živiny s kyselinou listovou v celé rostlinné říši. Jeden šálek vařeného chřestu vám dá 262 mikrogramů kyseliny listové. Což představuje 65% z vaší denní potřeby. Nejen, že je chřest chutný, ale je to také živina, kterou vaše tělo potřebuje. Obsahuje vitamin K, vitamin C, vitamin A a mangan a působí i jako přírodní diuretikum .
Brokolice
Brokolice patří mezi jednu z nejlepších detoxikačních potravin a také je skvělým zdrojem kyseliny listové. Jeden šálek brokolice vám poskytne přibližně 24% každodenní potřeby kyseliny listové. Nemluvě o dalších důležitých živinách, které obsahuje. Brokolice se doporučuje jíst syrová nebo lehce dušená.
Citrusové plody
Mnoho plodů obsahuje kyselinu listovou, ale citrusové plody ji obsahují nejvíce. Obzvláště pomeranče jsou bohatým zdrojem kyseliny listové. Jeden pomeranč pojme asi 50 µg a velká sklenice šťávy může obsahovat i mnohem více. Další plody, které obsahují kyselinu listovou, je papája, grapefruit, hrozny, banány, meloun a jahody.
Fazole, hrách a čočka
Fazole a luštěniny s velkým obsahem kyseliny listové jsou, pinto fazole, lima fazole, hrášek a klasické fazole. Miska jakéhokoli typu čočky vám dodá denní množství vitamínu M.
Avokádo
Avokádo pojme až 90µg kyseliny listové v jednom šálku, což představuje 22% denní potřeby. Avokádo je nejlepší potravina na kyselinu listovou, ale také je vynikajícím zdrojem mastných kyselin, vitaminu K a vlákniny. Přidání avokáda do svého jídelníčku bude extra zdravou pochoutkou.
Okra
Jedná se o slizkou zeleninu, která je bohatá na živiny. Okra má odlišné schopnosti ale současně vám nabízí vitamíny a minerály, které jsou vhodné pro čištění trávicího traktu od toxinů. Pokud jde o vitamin M, tak ibišek je jeho velkým zdrojem. Jeden šálek vařené okry vám dodá 37 mikrogramů kyseliny listové.
Růžičková kapusta
Růžičková kapusta většinou nepatří mezi oblíbenou zeleninu, ale nelze popřít, že patří mezi nejlepší potraviny na kyselinu listovou. Růžičková kapusta obsahuje vysoké množství vitaminu C, vitaminu K, vitamínu A, manganu a draslíku. I když obsahuje spoustu živin, tak nepatří mezi oblíbenou živinu.
Aby se snížily nežádoucí účinky přetížení železem/hemochromatózy a zabránilo se dlouhodobému poškození orgánů, je nejlepší jíst potraviny s relativně nízkým obsahem železa.
Dobrou zprávou je, že dodržování hemochromatické diety neznamená vyloučení všech zdrojů železa. Rostlinné zdroje potravy, které obsahují železo, mají formu železa zvanou nehemové železo, zatímco živočišné zdroje železa jsou známé jako hemové železo. Nehemové železo se nevstřebává tak snadno jako hemové železo. Není tedy vždy nutné vyhýbat se zelenině s vysokým obsahem železa. Vejce, obilí a luštěniny obsahují také nehemové železo a mohou se konzumovat s menším rizikem hemochromatózy.
Ovoce a zelenina
Zelená listová zelenina a pestrobarevné ovoce jsou plné antioxidantů, které inhibují produkci volných radikálů. Ačkoli je špenát známý pro svůj obsah železa, obsahuje oxaláty, které zhoršují vstřebávání nehemového železa. Mezi další zdroje oxalátů patří kapusta, rebarbora a jahody.
Bobule, švestky, třešně, jablka, artyčoky, čekanka a červená cibule obsahují polyfenoly, u kterých bylo prokázáno, že inhibují vstřebávání hemového železa. Navíc ovoce a zelenina obsahují nehemové železo, které se špatně vstřebává.
Libové bílkoviny
Libové bílkoviny, jako je kuřecí maso, krůtí, maso z tresky, makrela a losos, mají nižší obsah železa než červené maso a měly by být středem zájmu při zařazování zdrojů hemových bílkovin do stravy.
Luštěniny, obiloviny, ořechy, semena a fazole
Celá zrna, luštěniny, semena, fazole a některé ořechy obsahují fytáty nebo kyselinu fytovou, které mohou snížit vstřebávání železa. Mají také vysoký obsah vlákniny, která zhoršuje vstřebávání nehemového železa.
Vejce
Fosvitin, fosfoprotein ve vejcích, se váže na železo a pomáhá omezovat množství železa, které tělo absorbuje.
Čaj
Pijáci čaje konzumují organickou sloučeninu zvanou tanin, která se běžně vyskytuje v čaji. Podle studie z roku 2017 publikované v Current Developments in Nutrition [1] může konzumace čaje zhoršit biologickou dostupnost železa.
Mléčné potraviny
Mléčné výrobky jako mléko, sýr a jogurt jsou špatným zdrojem železa. Navíc mohou snížit vstřebávání železa v pilulkách a jídlech užívaných současně.