Zajímá vás téma DNA A PITÍ KÁVY? Tak právě pro vás je určen tento článek. Reishi je na první pohled nepříliš zajímavá houba. Ovšem zdání klame, tato pěkná, jakoby nalakovaná houba má fantastické léčivé schopnosti. Vyrůstá z kořenů a pařezů listnáčů, vzácně i jehličnanů. Plodnice nelze bohužel konzumovat přímo, protože jsou velmi tvrdé a dřevnaté konzistence. V medicíně, obzvlášť v té čínské, se tato houba využívá v podobě sirupů a tinktur. V čínských nemocnicích podávají pacientům extrakt z houby ve formě sirupu jako součást léčby při nejrůznějších onemocněních.
Reishi káva
Reishi káva má nejen lahodnou chuť, ale díky 2% podílu extraktu houby červená reishi (Ganoderma lucidum) má i příznivé účinky na lidský organismus. Pití klasické kávy s sebou přináší vedlejší účinky, které však houba reishi potlačuje a díky tomu je vhodné i dlouhodobé pití této kávy. Oproti klasické kávě má Reishi káva snížený obsah kofeinu a samotná káva je zdrojem množství antioxidantů a minerálních látek. Konzumace této kávy s sebou tedy nenese rizika známá při užívání klasické kávy.
Vlastnosti Reishi kávy: nedochází k pálení žáhy, i přes snížený obsah kofeinu dodává tělu dlouhodobě energii, obsahuje organické germanium, je bohatá na antioxidanty, minerály a vitamíny, nedráždí žaludek, má příjemnou lahodnou chuť, neobsahuje dochucovadla ani jiné přidané látky.
Pravidelné užívání této kávy prospívá k posílení zdraví a je součástí zdravého životního stylu. Reishi káva se doporučuje i lidem s vysokým krevním tlakem či trávicími problémy, kteří si takto mohou dopřát několik šálků kvalitní kávy bez vedlejších nežádoucích účinků.
V naší poradně s názvem DNA NEMOC KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Binh Nguyen Van.
Dobry den. Mam Dna nemoc kloubu, muzu kolik kavu za den?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pitíkávy může snížit množství kyseliny močové a tím se zmírní projevy dny. Káva může být ochucena mlékem ale vždy bez cukru. S kávou vypijte vždy i sklenici čisté vody.
Pro každý způsob přípravy kávy je důležité mít jinak umleté kávové zrno. Pro přípravu tzv. turecké kávy je nejvhodnější pudrová konzistence. Jemně mletá káva je ideální pro přípravu espresa. Velmi hrubě mletá kávová zrna se hodí pro přípravu kávy překapávané. Ale pozor! Pokud necháte kávu mlít příliš dlouho, káva se může připálit a zhořknout. Obecně platí pravidlo, že čím rychlejší je způsob přípravy kávy, tím by měla být konzistence jemnější. Ideální je mlít kávová zrna těsně před přípravou kávy, pak se dokonale rozvine chuť a aroma.
Ve svém příspěvku ŠVÉDSKÉ KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL HOCIK*1946* D O T A Z *.
*********************************************************************************
DOBRY DEN....DUCHODCE SE TAZE....ZDALI MOHU PITI ZELENE CAJE....VELICE DRIVE ME CHUTNAL....SDELTE ME PO ZEPTANI SE MOJI ODBORNE LEKARKY.....IVANKY FISEROVE NA TELEFONNI LINCE...PRAHA....VAJGARSKA-P.9-KYJE...TELEFON....281 021 219....U KTERE SE LECIM....ZDALI MOHU PITI VSECHNY ZELENE CAJE? DIKY VAM ZA VASI MILOU OCHOTU***
PROTOZE VZDY PO PITI ZELENYCH CAJU JSEM SE CITIL ...LEPSI***
MILUJI TAKE KOPRIVOVY CAJ....MEDUNKU....MATU PEPRNOU...A DALSI CAJE*****
DEKUJI ZA VASI MEJLOVOU ODPOVED.....MUJ TELEFON.....281 864 341***
DUCHODCE-KAREL HORCIK*DOLNI POCENICE*P9*
DATUM......26.12-2021***** HODNE ZDRAVI VSEM V NOVEM ROCE***KAREL*1946*
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zelená zrnka kávy, která se pro výrobu zelené kávy používají, jdou těžko odtrhnout od kávovníku, a proto je sběr zelené kávy prováděn ručně, podobně jako vzácný čaj. Tím je omezeno množství takto produkované zelené kávy. Není tedy možné si zelenou kávu koupit kdekoliv v sámošce, ale je třeba navštívit specializovanou prodejnu kávy, kde zelená káva bývá k dostání. Nejlepší jsou prodejny s vlastní pražírnou, kde vám kávu i na počkání upraží. Tím dostanete naprosto prvotřídní kvalitu. O kávě jak je známo, tak nestárne, dokud není vypražená. Po vypražení je každý den znát na její chuti i účincích. A ptáte-li se jestli koupit zelenou kávu jako zrnkovou anebo jako instantní, tak platí předešlé pravidlo o stárnutí kávy. Zelená káva bude nejdokonalejší právě upražená a namletá těsně před přípravou vašeho oblíbeného šálku.
V naší poradně s názvem NEALKOHOLICKÉ PIVO A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.
Tak můžu při dně nealko pivo nebo nemůžu !!!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bohužel ani pivo bez alkoholu není při dně dobré. Při pití nealkoholického piva dochází v lidském těle k podpoře vzniku kyseliny močové, která souvisí s dnou. U alkoholického piva je tento efekt umocněn alkoholem a to do té míry, že řadí alkoholické pivo jako hlavní příčinu vzniku dny. Takže nealkoholické pivo jen svátečně a při pití mějte na paměti, že vám to neprospěje.
Svetol je přírodní bezkofeinový výtažek ze zelené kávy, bohatý na aktivní složky. Zásluhou výzkumu a zkušeností společnosti Naturex Svetol v sobě produkt spojuje blahodárné vlastnosti kávy v rostlinném koncentrátu s potvrzeným efektivním zeštíhlovacím a zkrášlovacím účinkem. Výtažek se získává z nepražených zrnek kávy Robusta (Coffea canephora robusta Pierre), díky čemuž má Svetol jedinečné složení. Účinnost je klinicky prokázána. Specifické složení Svetolu bylo podrobně zkoumáno, studie prokázaly přítomnost chlorogenové kyseliny ze zelené kávy. Jedna 400mg dávka Svetolu se rovná ekvivalentu 3 až 6 šálků kávy (v závislosti na kvalitě kávy a způsobu její přípravy).
Chlorogenové kyseliny však nejsou jedinou aktivní složkou Svetolu. Svetol také obsahuje kyselinu kávovou, velmi dobře známou pro její antioxidační účinek. Výzkumy realizované společností Naturex ukázaly, že kyselina kávová vykazuje silný antioxidační účinek a významně omezuje oxidaci lipidů v játrech. Svetol je preparát s výjimečným a jedinečným složením. Jeho složení zaručuje nepřítomnost určitých molekul přítomných v kávě, kterým věda připisuje potenciálně škodlivé účinky na naše zdraví, zejména při zvýšené konzumaci. Z tohoto důvodu Svetol garantuje absenci cafestolu a kahweolu a nižší obsah kofeinu, jaký by obsahovala čtvrtka šálku kávy.
Po 60 dnech užívání Svetolu ztratili jedinci 5,7 % z původní váhy, což znamenalo průměrnou ztrátu váhy 5 kg.
V naší poradně s názvem DNA A VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mgr.Michal Bruna.
Při dně jsem si "naordinoval"malé množství kvalitního stolního vína nebo bílé suché.Je to špatně?Sedět s lidmi večer u limonády je stresující,tedy nezdravé...
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Často na základě neoficiálních informací existují protichůdné názory na vliv vína na dnu. Nicméně výsledky vědeckých studií dospěly k závěru, že alkohol v jakékoliv formě spouští opakující se záchvaty dny. Studie nezjistily, že by se riziko opakujících se záchvatů dny lišilo podle typu vypitého alkoholu. Konečným závěrem je, že množství etanolu v jakémkoli alkoholickém nápoji je odpovědné za opakující se záchvaty dny.
Jinými slovy, nesnížíte riziko vzniku dnavých záchvatů pitím vína místo piva nebo alkoholických koktejlů.
Tato studie z roku 2015 https://www.ncbi.nlm.nih.go… jasně prokazuje, že pití 1 nápoje vína (150 ml) jednou za 24 zvyšuje riziko dnavého záchvatu o 36%.
Jak bolí dna určité víte. Také víte, jakou slast vám přináší vypití jedné sklenky vína. Takže můžete porovnat tyto strasti s slasti a sám si vybrat, jak budete dále pokračovat.
Extrakt ze zelené kávy lze zakoupit jako tobolky či tablety. Doposud nejsou uváděny žádné vedlejší účinky zelené kávy jako takové. Obsažený kofein ovšem může mít nežádoucí účinky stejné jako kofein v silné kávě. To znamená, že pacienti, kteří nesmí konzumovat kofein obecně, by neměli užívat ani doplňky stravy s obsahem výtažku ze zelené kávy.
Nedoporučuje se tak užívání přípravku těhotným a kojícím ženám, dětem do 16 let, osobám s vážnějšími srdečními či cévními chorobami, s vysokým krevním tlakem nebo pacientům s diabetem 1. typu.
Zelená káva je velmi močopudná a zásadně odvodňuje tělo. Vedlejší účinky při užívání extraktu zelené kávy jsou relativně malé. Několik studií provedlo test účinnosti extraktu ze zelené kávy na hubnutí a nebyl zjištěn jediný případ vedlejších účinků.
Tento extrakt ze zelených (přírodních, syrových a nepražených) kávový zrn je tedy naprosto přírodní. Zdravotní experti tvrdí, že pokud se jedná o kvalitní produkt, je jeho konzumace naprosto bezpečná. Existují pouze zmíněné negativní dopady spojené s obsahem kofeinu.
Extrakt, který si koupíte, musí pocházet z vysoce kvalitních zrn. Extrakt by měl obsahovat minimálně 45 % GCA (zelené kávy antioxidační) nebo kyselinu chlorogenovou. Pokud zjistíte, že extrakt obsahuje ingredience jako uhličitany nebo sírany, tak produkt nekonzumujte, bude mít negativní vedlejší účinky.
Ve svém příspěvku WOBENZYM A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Jaké máte, prosím, zkušenosti s WObenzymem a DNA ostatní? Wobenzym užíváme celá rodina na nejrůznější neduhy a s úspěchem, a tak mne zajímá i DNA. Děkuji Marie
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Všechny organismy (bakterie, zelenina, savec) mají jedinečný genetický kód nebo genom, který se skládá z nukleotidových bází (A, T, C a G). Pokud známe sekvenci bází v organismu, identifikovali jsme jeho jedinečný otisk DNA neboli vzor. Určení pořadí bází se nazývá sekvenování. Sekvenování celého genomu je laboratorní postup, který určuje pořadí bází v genomu organismu v jednom procesu.
Jak funguje sekvenování celého genomu?
Při sekvenování celého genomu se postupuje podle těchto čtyř hlavních kroků:
Stříhání DNA : Nejdříve se pomocí molekulárních nůžek rozstříhá DNA, která se skládá z milionů bází (A, C, T a G), na kousky, které jsou dostatečně malé, aby je sekvenační stroj mohl přečíst.
Čárové kódy DNA : Každý kousek DNA dostane značku nebo čárový kód, aby se později dalo identifikovat, který kousek odstřižené DNA patří které bakterií. Je to podobné, jako když čárový kód identifikuje produkt v obchodě s potravinami.
Sekvenování DNA : Vzorky DNA z více bakterií označené čárovým kódem se vloží do sekvenátoru DNA. Sekvenátor identifikuje A, C, T a G nebo báze, které tvoří každou bakteriální sekvenci. Sekvenátor používá čárový kód ke sledování toho, které vzorky patří ke kterým bakteriím.
Analýza dat : K porovnání sekvencí z více bakterií a identifikaci rozdílů se používají nástroje počítačové analýzy. Počet rozdílů může říci, jak blízce příbuzné bakterie jsou a jak je pravděpodobné, že jsou součástí stejného ohniska.
V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.
Dobrý den,
může se během diety při dně konzumovat zázvorový čaj? Myslím z čerstvého nastrouhaného zázvoru, oslazený medem + citron. Díky za info :-)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dna je komplexní forma artritidy charakterizovaná ukládáním krystalů kyseliny močové v těle, která postihuje klouby. Kyselina močová je látka, která vzniká při rozkladu purinů v těle, je životně důležitým prvkem pro syntézu DNA, cirkulaci, trávení a vstřebávání živin. Krev transportuje kyselinu močovou do ledvin a přebytečné množství se vylučuje přes ně ven. Když ledviny nemohou eliminovat přebytek kyseliny močové, ukládá se v těle a způsobuje dnu, nazývanou také hyperurikemie.
Zázvor a dna?
Zázvor je všestranná bylina známá pro své silné léčebné a kulinářské účely. Silné protizánětlivé účinky zázvoru snižují zánět, otoky a snižují hladinu kyseliny močové v krvi a poskytují úlevu při záchvatech dny.
Recept na zázvorový čaj
Nastrouhejte 3cm zázvoru, zalijte vroucí vodou po dobu 5-10 minut a pravidelně tento silný odvar pijte po celý den, abyste si ulevili od bolesti kloubů.
1 tableta obsahuje 100 mg nebo 300 mg allopurinolu.
Léková forma
Tablety k vnitřnímu užití.
Klinické údaje
Indikace: dna, léčba primární hyperurikémie, prevence a léčba primární uratické nefropatie se symptomy dny nebo bez nich, léčba sekundární hyperurikémie při hematologických onemocněních; k prevenci a léčbě hyperurikémie, která vzniká při destrukci buněk během radioterapie nebo chemoterapie malignit, prevence a léčba urolithiasy a tvorby kalcium-oxalátových konkrementů při hyperurikosurii.
Dávkování a způsob podání: U dospělých je počáteční dávka 100–300 mg jednou denně. Je-li to nutné, může se dávka postupně zvyšovat po 100 mg za monitorování sérové hladiny kyseliny močové v intervalech 1–3 týdny do dosažení žádoucího výsledku. Překračuje-li denní dávka 300 mg, měla by být podávána ve 2–4 stejných dílech. Před začátkem protinádorové terapie by měla být léčba allopurinolem zahájena 1–2 dny předem dávkou 600–800 mg denně a měla by pokračovat 2–3 dny. Trvání léčby řídíme dle hodnot sérové hladiny kyseliny močové. U dětí se sekundární hyperurikémií při hematologických nebo jiných malignitách nebo při abnormalitách enzymů by měla být denní dávka allopurinolu 10–20 mg/kg tělesné hmotnosti. Dávkování a trvání léčby řídíme dle účinku léčby (zmenšení velikosti tumoru, stupeň infiltrace kostní dřeně, počet blastů v periferní krvi). Ve stáří by měla být dávka redukována pro možnou poruchu renálních a hepatálních funkcí a riziko zvýšené toxicity. Přípravek se užívá po jídle s dostatečným množstvím tekutiny.
Kontraindikace: Přecitlivělost na kteroukoliv látku v přípravku obsaženou, gravidita, laktace, vážné choroby jater, vážné choroby ledvin (azotémie), diopatická hemochromatóza (i v rodinné anamnéze). Léčba allopurinolem nemůže být zahájena během akutního záchvatu dny.
Speciální upozornění: Léčba allopurinolem není indikována při asymptomatické hyperurikémii. Přípravek může být podán k léčbě sekundární hyperurikémie pouze dětem s malignitami nebo enzymatickými poruchami. V těhotenství je možno přípravek použít pouze výjimečně, po pečlivém zvážení přínosu a rizika léčby, protože teratogenní efekt není zcela vyloučen. Během léčby je nutný dostatečný příjem tekutin. Množství moči by se mělo pohybovat nad 2 litry/den a moč by měla být neutrální nebo lehce alkalická. Pravidelné kontroly jaterních funkcí jsou nutné, zejména na počátku terapie (prvních 6–8 týdnů). Léčba allopurinolem se nesmí zahajovat při akutním záchvatu dny. Po odeznění akutní fáze se může léčba zah
Ve svém příspěvku ZELENÁ KÁVA PODVOD V LÉKÁRNÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Láďa.
Rozhodně je lepší užívat zelenou kávu v tabletách nežli ji pít. Můžete si tak vychutnat během dne skutečnou praženou kávu a nepřemáhat se chutí zelené kávy, která spíš chutná jako čaj a navíc v tabletách je více extraktu ze zelené kávy a je tedy účinnější na detoxikaci i hubnutí.Souhlasím ale s tím, že sedět u televize, jíst a čekat, že vše přijde samo, je nesmysl. Musíme se trochu víc pohybovat a píc více tekutin,pak to bude učinkovat jako toúčinkuje u mne. Za měsíc bez problému 5 kg-nic násilného, vše postupně. Hlavně tablety užívat tak 20-30 minut před jídlem 2-3 x denně.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Halina.
Zdravím všechny musím říct ,že jsem věčná dietářka a vyzkoušela jsem všechno možné i Zelenou kávu nejenom ,že mi vůbec nepomohla ,ale navíc mi po ní bylo špatně . Nakonec jsem se obrátila na výživovou poradkyni a musím říct jsem nad míru spokojená jak s přátelský přístupem tak i světe div se mám už 15 kg dole cca po 3 měsících :) Cítím se daleko lépe a všem mohu jen doporučit . Tak jukněte mě moc pomohla https://www.centrum-redukce-vahy.webnode.cz
Pokud hodláte pomocí zelené kávy zhubnout, tak je třeba začít vnímat každý takový šálek jako léčivý lektvar a ke kávě se i jako k léku chovat. Znamená to tedy, že je třeba lektvar z kávy užívat pravidelně a konstantním množství. Nejlepší skladba je jeden šálek ráno, druhý po obědě a třetí při večeři. Kdo by po večerním šálku nespal, tak večerní šálek zelené kávy přesune na pozdní odpoledne. Tento časový rytmus je třeba dodržet, neboť kofein ovlivňuje průběh spalovacích biorytmů v těle a při této časové skladbě se dosahuje nejlepších výsledků u hubnutí. Šálky kávy by měly být připravovány ze stále stejného množství mleté nebo instantní kávy.
Ve svém příspěvku SEMAFOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Rapanová.
Ráda bych se zeptala na několik typů snídaní, po detoxikaci začínám ,, semaforem ,, jsem kravní skupina O, A také zda je vhodné pití rozpustné kávy se sojovým mlékem.Za případné typy moc děkukuji.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Konzumace zelené kávy je doporučována všem, kdo trpí na problémy s trávicím ústrojím (nepravidelné pohyby střev, zpomalený metabolismus), ale i těm, kteří se nemohou vyrovnat s nadměrnou chutí k jídlu (nahrazuje dobře i svačinky mezi jídly). Zelená káva snižuje pocit hladu, snižuje množství usazování tuku a kofein, který obsahuje, zabraňuje úbytku energie, což bývá častou příčinou potřeby konzumace zbytečných kalorií. To vše díky jediné složce, která již není obsažena v tradiční kávě vzhledem k transformačnímu procesu pražení. Máme tím na mysli kyselinu chlorogenovou (CGA), která reaguje na kofein a snižuje vstřebávání cukrů, které se pak neukládají ve formě tuku. Toto vede nejen ke snížení hmotnosti, ale také pomáhá v boji proti tak problematické celulitidě. Studie účinků zelené kávy také prokázaly, že v některých případech její pravidelné užívání může zmenšit riziko cukrovky, a u mužů pak i žlučových kamenů. Stejně jako zelený čaj čistí organismus od škodlivých toxinů a prokazuje silné antibakteriální vlastnosti. Ačkoli výzkum zelené kávy přinesl optimistické výsledky, mělo by se k užívání přistupovat se zdravým rozumem. Neznamená, že pouhá konzumace zelené kávy vyřeší vaše problémy s nadváhou. Nemůže být brána jako lék proti nadváze, ale pouze jako dietní doplněk stravy, který může urychlit boj se zbytečnými kilogramy. Pro efektivní výsledky musíte trochu změnit svůj životní styl, tedy především snížit příjem kalorií a mít více pohybu. Kombinací nového, zdravějšího životního stylu a zelené kávy můžete pak docílit viditelných a uspokojivých výsledků.
V naší poradně s názvem SILNE POCENI PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Dobrý den. Již delší dobu trpím silnějším pocením Minulý rok jsem měl z nemocí srdeční arytmii a plícní embolii. Letos jsem měl epileptický záchvat. Je mi 61let již nepracuji a vyřizuji si předčasný duchod. Taky mi přiznali 1.stupen invalidního duchodu. Příklad při teplotě venku 18 stupnu jsem byl v restauraci a potil jsem se hodně na obličeji a zádech. S léku užívám cordarone godasal a coryol. Jaké jsou možnosti nápravy? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zvýšená míra pocení u vás přichází zřejmě věkem. Jak stárnete, tak orgány v těle fungují jinak než za mlada. Může u vás docházet k nadměrné produkci hormonů, které způsobují pocení bez fyzické příčiny. O přesné určení důvodu vašeho pocení se může pokusit váš praktický lékař ve spolupráci s odborníky, ke kterým vás pošle na vyšetření. Slovo pokusit je zde na místě, protože v některých případech se nepodaří určit příčiny. Pak přichází na řadu režimová opatření:
- Pomoci si můžete vhodným spodním funkčním prádlem, vidět ho můžete zde: https://www.zbozi.cz/hledan…
- Dále proti pocení můžete bojovat ochlazením proudícím vzduchem, například ovívání novinami, či vějířem, popřípadě ventilátorem.
- Malá příruční osuška vám umožní otřít pot na hlavě, což urychlí odpar a zrychlí ochlazení těla.
- Některá jídla a nápoje mohou podporovat pocení, proto byste se měl vyvarovat pití jakýchkoli studených nápojů, alkoholu, kávy a čajů. Z jídel pak omezit kořeněná jídla, ostré papriky, tučné mléčné výrobky, slaná jídla a tučná jídla.
- Na potlačení pocení pomáhají tyto potraviny: čistá voda, které se pije okolo tří litrů denně, dále pak nízkotučné mléko, nízkotučné potraviny obsahující vápník, ovoce a zelenina vyjma cibule a česneku, olivový olej a vitamíny řady B.
Své aroma a chuť si mletá pražená káva uchová nejlépe, když ji budete skladovat v těsnících porcelánových, skleněných nebo kovových dózách při teplotě 2-4 stupně Celsia (ideálně v chladničce).
Věděli jste, že u správného espresa nesmí chybět tzv. čepička z husté pěny na povrchu? Pěna by se na šálku kávy měla udržet i po zamíchání lžičkou.
Kvalitu espresa si můžete vyzkoušet i tzv. cukrovým testem – sypký cukr by se měl na pěně kávy udržet cca 10vteřin.
Káva z tvrdé vody je hořká! Tvrdá a velmi tvrdá voda (oblasti s tvrdostí vody III a IV) není vhodná k přípravě kávy. Vápník rozpuštěný ve vodovodní vodě váže citlivé aromatické látky kávy, takže káva chutná hořce.
V naší poradně s názvem SUCHO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf Kubičko.
Dobrý den, jsem diabetik, poprosil bych jaké řešení podniknout na odstranění mého problému. Velmi srdečně děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zkuste žvýkačky a nebo nízkokalorické bonbóny. Dýchejte výhradně nosem. Používejte ústní vodu, která neobsahuje alkohol. Zároveň se vyhněte pití alkoholu a kávy. Přes den popíjejte ledové nápoje založené na citronové šťávě. Pokud užíváte léky na alergii (antihystaminika), tak se poraďte se svým lékařem na jiné léčbě, protože tyto léky způsobují sucho v ústech.
Pitíkávy je sporné. Muži, kteří pijí čtyři až pět šálků kávy denně, mají dle provedených studií o 40 procent nižší relativní riziko dny ve srovnání s muži, kteří kávu nepijí. Káva bez kofeinu také mírně snižuje riziko dny, ale čaj žádný účinek nemá, což naznačuje, že za vliv na dnu je odpovědné něco jiného než kofein.
Existuje teorie, že kyselina chlorogenová, složka kávy, může být ve skutečnosti příčinou toho, že je káva spojována s nižším výskytem dny, Kyselina chlorogenová a další antioxidanty totiž pomáhají snižovat hladinu hormonu v krvi, inzulinu. Hladiny inzulinu a kyseliny močové (chemické látky, které spouštějí dnu) jsou úzce spjaty. Když jsou hladiny inzulinu nízké, má tendenci klesat i kyselina močová. Lidé, kteří pili několik šálků kávy denně, měli i nižší hladinu kyseliny močové. Háček je v tom, že káva by neměla být slazená.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Zetková.
mohu při dietě dna pít jeden šálek kávy denně, jíst kuřecí maso!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Káva se při dně doporučuje, protože stimuluje ledviny k vylučování moči a tím i rychlejšímu vyplavování kyseliny močové. Kuřecí maso můžete jíst i když máte dnu. Množství kuřecího masa omezte na jednu porci jednou za dva dny. V ostatní dny můžete maso ve své stravě nahradit fazolemi, tofu nebo vejci.
Co je dna? Organismus trpící dnou neprodukuje dostatečné množství trávicího enzymu, který by z těla odbourával kyselinu močovou. Ta vzniká při metabolismu některých složek potravy. Hlavním projevem nemoci je právě zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Jako dna se označuje již stav se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi.
Normální hladina kyseliny močové v krvi je:
140–340 µmol/l (ženy)
220–420 µmol/l (muži)
Krystalky kyseliny močové se postupně vlivem gravitace usazují v dolní části těla, především v kloubech. Poškozují tkáně kloubu (nejčastěji kloub palce u nohy, ale také klouby ruky, případně kotníky, kolena), což se projevuje silnou bolestí, mluví se tak o akutním dnovém záchvatu. Bolest obvykle přichází náhle, nejčastěji pak v ranních hodinách. Postižený kloub je oteklý a velmi citlivý na dotek. Postupně se v něm rozvíjí zánět. Záchvat dny obvykle trvá pouze několik dnů. Bohužel se v rámci měsíců či let vrací.
Posledním stadiem choroby je takzvaná chronická tofózní dna. Ložiska krystalků kyseliny močové, takzvané tofy, jsou patrné na pohled v oblasti kloubů dolních i horních končetin, nezřídka také jako drobné boule na ušních lalůčcích. Onemocnění může dlouhodobě vyústit až v trvalé poškození kloubů a snížení pohyblivosti. Kyselina močová bohužel často vykrystalizuje až v močové kameny. Nejhorší stadia nemoci jsou spojena s poškozením ledvin. Choroba je nezřídka provázena také dalšími metabolickými poruchami, například cukrovkou.
Nemoc dna anglicky
Nemoc dna se anglicky řekne gout. Ve spojitosti s tím je důležité i uric acid, což je kyselina močová a purines, což jsou puriny.
Ve svém příspěvku LÉČBA LUPENKY DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adélka.
ahojte chci se vás tady zeptat jestli nevíte o nějakém dobrém gelu, mastičce, prášku nebo čemkoliv co pomáhá při lupence... mám pocit že už jsem zkoušela všechno a nic mi nezabralo :/ děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila.
taky jsem už na lupenku vyzkoušela "x" mastí, ale jelikož je to autoimunitní problém, chce to léčbu zevnitř, tedy čaje. Taky jsem jich zkoušela spouty, ale až směs Lupénkovník a Trápí Vás játra (rychlejší ústup při pití obou čajů) najdi na https://www.doktorcaj.cz/ se mi začala lupénku skutečně léčit. Piji od března , tedy půl roku a z 80% je kůže zahojená, ještě pokračuji v pití dál, až do úplného vymizení. Je sice dražší, ale vydrží jedno balení na měsíc.
Dna označuje metabolickou poruchu, kdy tělo v dostatečném množství nelikviduje takzvané puriny, které jsou zodpovědné za nadměrnou produkci kyseliny močové. Organismus totiž není schopen vytvářet dostatek trávicího enzymu urikáza, který tuto kyselinu oxiduje. Bez oxidace kyseliny močové není možné, aby byla vyloučena z těla, a tak se hromadí v krvi a tkáních. Následně nadbytečná kyselina krystalizuje v kloubech, kde svými krystalky, které mají podobu jehliček, poškozuje klouby. Krystaly pak svými hroty pacientovi způsobují ostrou bolest.
Prvními příznaky standardně bývají prudké bolesti. Ty se nejhojněji objevují v malých kloubech na rukou a nohou. Kyselina močová se ráda usazuje v kloubu na palci dolní končetiny. Dna ale může zasáhnout také klouby v ramenech, prstech na rukou anebo třeba ušní lalůček. Krystalky postiženého často omezují v pohybu. Dna se poté obvykle změní v zánět, kdy zkrystalizovaná kyselina močová začne napadat bílé krvinky. Postižené místo je velmi citlivé a zvenčí se rozvoj zánětu projevuje napnutou lesklou kůží, červenáním a otékáním napadených kloubů.
Prvním stadiem nemoci jsou akutní záchvaty, přičemž bolesti kloubů přetrvávají zpravidla pár dní. Spolu s nimi se může objevit horečka nebo zimnice. V takzvaném interkritickém období mezi záchvaty, které většinou trvá půl roku až dva roky, pacient nepociťuje žádné obtíže. Závěrečným stadiem je takzvaná chronická tofózní dna, kdy se tofy, ložiska krystalů kyseliny močové, ukládají do chrupavky kloubu i mimo kloub a jsou již viditelné na pohled. Onemocnění může vyústit také v močové kameny, či dokonce v poškození ledvin.
Vznik dny může ovlivnit celá řada faktorů. Mezi ty hlavní patří přílišná konzumace bílkovin, zejména pak masa, a alkoholických nápojů, dále nadváha, stres, nedostatek tekutin nebo některých vitaminů a obecně nezdravý životní styl. Při propuknutí dny je obvykle potřeba radikálně změnit životný styl a přejít na přísný dietní režim. K léčení dny se používají léky jednak na snižování tvorby kyseliny močové a jednak na podporu jejího vylučování. Existuje také spousta podpůrných přírodních přípravků terapie, jako například tablety vojtěšky.
A jaký je rozdíl mezi dnou a diabetickým palcem? Dna se projevuje bolestí palce. Palec je silně bolestivý, zarudlý a horký. Kdežto diabetický palec se projevuje nehojícími prasklinami či odřeninami, které mohou vyústit v gangrénu. Rozdíl je i v léčbě. Gangréna se léčí chirurgickou cestou. Dna nikoli.
V naší poradně s názvem OČISTA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindrřiška.
Může se tato očista jater provádět i při diabetu?pití ovocných šťáv obsahuje hodně cukru nebo pití vody s medem,určitě to nemůžou provádět všichni.Neuvádíte žádné kontraindikace .děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když máte diabetes, tak na očistu jater použijte ostropestřec mariánský.
Při zvýšené degradaci purinů na kyselinu močovou dochází k metabolickému onemocnění označovanému jako dna. Při dně je porušena přeměna bílkovin – nukleoproteinů, které obsahují purinové látky. Při tomto onemocnění organismus není schopen dostatečně odbourávat puriny. Nejvíce náchylní na onemocnění dnou jsou muži ve středních letech, zvláště v případě, že k tomu mají genetické sklony. V současnosti dna postihuje asi jednoho člověka ze sta.
Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi může způsobit krystalizaci této látky. Vytvořené drobné krystalky se pak zabodávají do okolní tkáně. Často jsou postiženy klouby a výjimkou není ani dna v koleni. V postižených místech se vytváří zánět a dochází k nesnesitelné bolesti. Nejčastějším výskytem takzvaných dnavých tofů jsou drobné klouby na dolních a horních končetinách, typicky na palci u nohy. Postiženy mohou být ale i jiné klouby, nebo třeba i ušní lalůček. Dna je bolestná zánětlivá artritida, která se vyznačuje náhlou a silnou bolestí, citlivostí a otoky v kloubech, obvykle ve špičce nohy. U tohoto onemocnění se doporučuje nízkopurinová dieta.
Puriny samy o sobě nejsou problém. Jsou to látky přirozeně produkované v lidském těle a také je můžeme najít v mnoha potravinách. Problém spočívá v tom, že se puriny rozkládají na kyselinu močovou, která může tvořit krystalky ukládající se v kloubech a způsobující bolest a zánět. Tato bolest je označována jako dna nebo dnavý záchvat.
Jedna třetina kyseliny močové ve vašem těle je ta, která vznikne v důsledku rozpadu purinů získaných z jídla a pití. Pokud tedy budete jíst hodně potravin s obsahem purinů, vaše tělo bude mít vyšší hodnoty kyseliny močové. I když se tato kyselina může zdát jako neškodná, protože není nijak cítit, její velké množství v těle může vést ke dně či vytvoření ledvinových kamenů. A to už může být pěkný problém. Bezpurinová dieta je tedy ideální pro každého, kdo bojuje s dnou nebo ledvinovými kameny. Obecně se při této dietě doporučuje jíst hodně ovoce a zeleniny namísto mastných uzenin.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.
Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.
Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.
Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.
Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.
Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.
Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.
Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.
Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.
Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.
Extrakt ze zelené kávy lze zakoupit jako tobolky či tablety, také je možnost zakoupení v různých dávkách, většinou je doporučená dávka 400mg dvakrát denně. Zatím nejsou známé žádné vedlejší účinky zelené kávy. Ovšem kofein přítomný v zrnech zelené kávy, může mít podobný účinek jako šálek silné kávy, což může u některých lidí způsobit nervozitu. Jako u každého doplňku stravy je dobré poradit se svým lékařem, před zahájením užívání doplňků ze zelené kávy, hlavně v případech, když víte, že jste citlivý na kofein nebo léky.
Zelená káva je výrazně zdravější než její tradiční pražená verze, ale má samozřejmě i své nedostatky. Ocení ji totiž zejména ti, kteří ji chtějí využít pro hubnutí či detoxikaci, milovníci kávy coby nápoje z ní rozhodně tak nadšení nebudou. Tato káva postrádá ono aroma, které je na kávě tak okouzlující, a také její chuť není lahodně a sofistikovaně nahořklá, ale spíše kyselá. Gurmánský zážitek tedy v zelené kávě raději nehledejte. Kofein přítomný v zrnech zelené kávy může mít podobný účinek jako šálek silné kávy, což může u některých lidí způsobit nervozitu. Jako u každého doplňku stravy je dobré se před zahájením užívání doplňků ze zelené kávy poradit se svým lékařem, a to hlavně v případech, když víte, že jste na kofein citliví.