| II/5 |
- Funkční poruchy periferních cév a stavy po trombózách. - Chronický lymfatický edém. |
K 21 dnů Funkční poruchy periferních cév jako nemoci z (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Kdo má dnes nárok na lázně
Příběh
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA NA LÉČEBNÝ DOMÁCÍ KEFÍR- OSOBNÍ ZKUŠENOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na domácí kefír, který pijeme již několik let, je to léčebný kefír s probiotickými látkami, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, kyselinu listovou, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu a samozřejmě děti, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám KVALITNÍ houbičku! V Č.B. možno osobně bez pošt. s návodem. NEPOUŽÍVÁM KRABICOVÉ/TRVANLIVÉ/MLÉKO- je třeba mléko tzv. čerstvé, domácí, farmářské nebo bio. PORADÍM Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Adamcová Monika.
Měla bych zájem,poslala jsem vám e-mail.
Děkuji Adamcová
Zdroj: příběh Tibetská kefírová houba prodej
Výživa vlasů pomocí masek
Domácí masky na vlasy představují ideální způsob, jak léčit a hydratovat vlasy, a to v případě, že byly poškozeny sluncem nebo zimním suchým vzduchem. Pro výrobu domácích masek na vlasy postačí ingredience nalézající se v kuchyni. Velmi vhodné jsou látky bez chemických konzervantů. Dostatečně účinné pro zábaly vlasů je balení vlasů do ručníku nebo používání koupacích čepic. Díky tomu do vlasů lépe pronikne maska, která je tak účinnější.
Existuje celá řada různých receptů pro výrobu domácích vlasových masek. Avokádo, banány a majonéza jsou asi ty nejběžněji používané ingredience. Mléko a med se také často používají, stejně jako jogurt a olivový olej. Všechny tyto ingredience přirozeně hydratují, neboť obsahují složky, které zvyšují vlhkost. To vede ke snížení poškození, brání to krepatění vlasů a pomáhá znovu zacelit poškozených vlasů.
Pro výrobu domácích masek na vlasy se doporučuje využití čerstvých surovin. Avokádo a banány by měly být dostatečně zralé, aby se daly snadno spařit nebo rozmělnit. Jakmile jsou ingredience smíchané, mohou být naneseny na pokožku hlavy a na vlasy. Masky by se měly aplikovat od kořínků ke konečkům. To je důležité, protože se díky tomu předchází třepení vlasů.
Domácí masky na vlasy by měly působit minimálně 20 minut až půl hodiny. Masky, které jsou v kapalnější formě, by měly být zabaleny do ručníku či koupací čepice. Nejčastěji se jedná o masky vyrobené z mléka a olivového oleje. Navíc teplo působící na pokožku hlavy a vlasy způsobuje lepší proniknutí balzámu do vlasů.
Zdroj: článek Výživa vlasů
Příběh
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ-KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomira.
Nabízím tibetskou kefírovou houbu na výrobu vynikajícího zdravého kefíru.Posílám i s návodem a recepty.Mladé zdravé houbičky na 1/4 l mléka,Do 14 dnů se rozmnoží.
Osobně Brno 40,- Kč
Na dobírku 40,-Kč + poštovné
radomira.r@seznam.cz Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na domácí kefír, který pijeme již několik let, je to léčebný kefír s probiotickými látkami, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, kyselinu listovou, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu a samozřejmě děti, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám KVALITNÍ houbičku! V Č.B. možno osobně bez pošt. s návodem. NEPOUŽÍVÁM KRABICOVÉ/TRVANLIVÉ/MLÉKO-je třeba mléko tzv. čerstvé, domácí, farmářské nebo bio- poctivé jednání.
Zdroj: příběh Tibetská-kefírová houba-zdravý nápoj 40,- Kč
Domácí recept na šampón
Domácí šampon je dobrá volba pro správné domácí experimentátorky. Domácí šampon se dá vyrobit jak pro vlasy suché, tak i pro vlasy mastné. Suché vlasy se dobře myjí domácím šamponem z Castilie a mastné vlasy zase ze šampónu z jedlé sody. Recept, jak si připravit domácí šampon z jedlé sody a šampon z Castilie, je tady: recepty na domácí šampony.
Zdroj: článek Recept na domácí šampon
Poradna
V naší poradně s názvem KOLAGENOVÉ INJEKCE NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kolář.
Dobrý den,
maminka 91 let má bolestí kolenních kloubů. Lékařka poradila kolagenové injekce ale nemá to možnost aplikovat v domácím prostředí jelikož je maminka ležící.
Jak to mám zajistit-např. koupit a aplikovat dle návodu a nebo existuje někdo kdo to umí i aplikovat v domácím prostředí v oblasti Zlín.
Děkuji Z .Kolář Zlín mob.: 739 177 756 Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kolagenové injekce nelze aplikovat svépomocí v domácím prostředí. Je potřeba k tomu využít domácí péči. To je zdravotní sestra, která objíždí pacienty autem a u nich doma vykoná potřebné zdravotní úkony. Tuto domácí péči předepíše ošetřující lékař nebo praktický lékař. Náklady na domácí péči jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, pacient nic nedoplácí.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Kolagenové injekce na bolest
Výhody domácího šamponu
Domácí šampon je zdravý
Víte, co jsou zač všechny ty chemické látky, které jsou v šamponech a kondicionérech z obchodů? Já taky ne. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv neupravuje, co výrobci mohou dát do přípravků k osobní péči, což znamená, že většina z nás nemá tušení, o jaké chemikálie jde, nebo jaký by na nás mohly mít dopad. Některé velké obchodní značky dokonce ve svých výrobcích používají chemické látky, které jsou spojeny s rakovinou, poruchami imunitního systému, alergiemi a dalšími problémy. Vlastní výroba šamponu je tedy bezpečnější pro vás i vaši rodinu, protože jste při jeho výrobě použili přírodní a známé suroviny.
Domácí šampon lépe myje
Jde spíše o subjektivní pocit. Někteří lidé tvrdí, že jejich domácí šampon funguje mnohem lépe než komerční značky. Další lidé říkají, že si raději každý den koupí komerční šampon. Jak dobře bude váš domácí šampon mýt, bude záviset na receptu, který použijete jeho k výrobě, a zároveň také na typu vašich vlasů.
Domácí šampon je lepší pro životní prostředí
Co se dostane do kanalizace při použití přírodního šamponu? Zase jen přírodní suroviny. Kupované šampony a kondicionéry obsahují tuny syntetických chemikálií, které jdou přímo do vodního systému (zejména pokud je vaše čistička odpadních vod nefiltruje). Z čehož tedy logicky vyplývá, že domácí přírodní šampony jsou ohleduplnější k životnímu prostředí.
Domácí šampon je lepší pro váš domov
Přírodní látky jsou mnohem šetrnější pro vaše odpadní potrubí. Silné chemikálie obsažené v komerčních šamponech mohou způsobit velké škody na vašem odpadním potrubí, jehož oprava pak bude v konečném důsledku stát mnoho úsilí a peněz.
Zdroj: článek Recepty na kopřivový šampon
Příběh
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ MONITOROVÁNÍ SRDCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Haničinec.
Paní Zázvorková. Domácí monitorování je služba, kterou poskytuje německá firma Biotronik po celém světě, tedy i u nás. Ale možná vás vyvedu z omylu, nejedná se o monitorování srdce v pravém slova smyslu, ale o přeposílání zpráv z defibrilátoru nebo kardiostimulátoru ošetřujícímu specialistovi toho kterého pacienta. Kromě "budíku" by jste ještě potřebovala zařízení na odesílání dat, funguje na stejné bází jako mobilní telefony.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: příběh Re: domácí monitorování srdce
Recepty
Zde je několik osvědčených receptů...
Kvasnicová pomazánka
2 kostičky droždí, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, 1 vejce, osmahnuté kostičky z 1 rohlíku, listy čerstvého salátu, 1 polévková lžíce sekané petrželky, sůl
Na rozehřáté pánvi (s nepřilnavým povrchem) rozpustíme na oleji za stálého míchání droždí až do opětovného sražení. Přidáme vejce, osolíme a mícháme do zahoustnutí. Těsně před koncem přidáme kostičky z rohlíku. Směs klademe na talíř pokrytý listy salátu a zdobíme posypem sekané petrželky. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleným čajem.
Bramborová pomazánka
5 brambor, 1–2 lžíce oleje, sůl, kečup, sladká paprika, 1 lžíce plnotučné hořčice
Brambory uvaříme doměkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může, tak i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Recept je pro 4 osoby.
Blesková pomazánka
4 vajíčka vařená natvrdo, 25 dkg měkkého salámu, 2 větší kyselé okurky, 1 menší cibule, sůl, pepř, 1 malá majonéza
Vajíčka, salám, okurky a cibuli nastrouhat na hrubém struhadle, smíchat s majonézou, osolit, opepřit a namazat na plátky veky, ozdobit rajčetem, plátkem salátové okurky, zelenou petrželkou.
Sváteční pomazánka
2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce octa – prohřejeme, rozmícháme a necháme vychladnout
Pomeleme 50 dkg měkkého salámu (dietní, šunkový), případně nakrájíme na nudličky. Pokrájíme nadrobno 2 okurky a 1 cibuli. Přidáme vlastní majonézu (viz výše) a dochutíme (sůl, pepř, chilli). Podáváme na vece nebo jako jednohubky.
Dršťková polévka z hlívy
Na zpěněné cibulce podusíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Podusíme doměkka. Zaprášíme sladkou červenou paprikou. Zalijeme 1–1,5 l vývaru z masoxu. Vše přivedeme k varu, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a hlavně majoránkou. Můžeme a nemusíme zahušťovat jíškou.
Cuketová polévka
Polovina větší cukety, 3 papriky, 4–5 rajčat, kelímek zakysané smetany, balkánský sýr (asi 100 g), kousek feferonky, vegeta, sůl
Oloupanou cuketu nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, přidáme trochu vegety, feferonku a mírně osolíme. Vaříme asi 10 minut. Přidáme papriku nakrájenou na menší kostičky, rajčata rozkrájená na osminky a povaříme. Přidáme zakysanou smetanu, na kostičky nakrájený balkánský sýr a necháme přejít varem. Doporučená příloha je rohlík nebo celozrnné pečivo.
Nákyp z corn(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Dieta po odstranění polypů tlustého střeva
Poradna
V naší poradně s názvem PADÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.
Chtěla bych se zeptat jestli maska s bílky a medem opravdu zabírá a po jaké době je videt rozdil? Děkuji Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ahoj Terezo, domácí masky na vlasy účinkují u každého jedince individuálně. Zejména proto, že u každého z nás je struktura vlasu jiná a každému chybí nebo přebývá něco jiného. Když se pustíte cestou domácích masek na vlasy, tak si vlastně tak trochu hrajete se svými vlasy a objevujete co je posílí. Pokud byste chtěla jednoznačné řešení pro své vlasy, tak můžete zajít do některého vlasového centra, kde Vám vlasy prozkoumají pod mikroskopem, udělají chemickou a proteinovou analýzu a podle toho určí vhodnou značkovou péči. Celá procedura Vás pak vyjde na několik tisíc korun. V případě domácích masek na vlasy je cena z tohoto pohledu zanedbatelná, ale je třeba zase trochu více času na experimentování. Když se to s domácí maskou nepovede, tak o moc nepříjdete, tyto masky vlasy nepoškozují a nestojí moc peněz. Doporučuji, experimentujte, hrajte si se svými vlasy a pozorujte účinky a buďte šťastná :-).
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Padání vlasů
Domácí kondicionéry pro barvené vlasy
Kondicionér z vajec
Pro vysoký obsah lecitinu ve žloutcích jsou vajíčka velmi často používaným prostředkem. Maska ze žloutků hydratuje a současně očišťuje vlasovou pokožku. Když přidáme i bílek, dodává i objem, lesk, zpevňuje a posiluje. Obsažené proteiny ve vaječném bílku vyplňují poškození ve vlasech.
Kondicionér z majonézy
Léčba majonézou je nejlevnější zázrak, který můžete svým vlasům poskytnout – proč utrácet za zbytečně drahé produkty, když se stačí podívat do spíže. Kupte si majonézu v potravinách. Nezáleží na značce ani na tom, jaký má obsahu tuku, protože bude použita na vlasy a ne ve vašem těle. Opláchněte si vlasy pomocí teplé vody, aby byly hezky vlhké. Lžičkou nabírejte majonézu z misky a potírejte si s ní vlasy, jako byste používali kondicionér. Množství majonézy, které musíte použít, záleží na délce a hustotě vašich vlasů. Nakonec si z vlasů udělejte zábal a přehoďte přes ně fólii, igelitový sáček nebo koupací čepici, aby se teplo drželo uvnitř, protože teplo otevírá póry a umožňuje léčbě proniknout až ke kořínkům, takže působí mnohem lépe. Minimální doba léčby je 20 minut, ale záleží na tom, jak jsou vlasy poškozené. Jestliže je jejich poškození větší, tak můžete dobu zábalu prodloužit i na hodinu nebo celou noc. Poté si vlasy umyjte ve sprše za použití zředěného šamponu. Pravděpodobně si budete muset umýt vlasy několikrát, než se dostane všechna majonéza z vlasů pryč. Ujistěte se, že používáte šampon pro jemné vlasy, po kterém se vám vlasy tak nezacuchají.
Kondicionér z oleje
Teplý olej je široce uznáván jako výborný lék na poškozené vlasy. Teplo způsobí, že se vlasy otevřou a olej tak pronikne hluboko ke kořínkům. Oleje vlasy zvláčňují, vyživují, hydratují a chrání. Nejlepší je panenský kokosový olej, olivový olej, ale může se použít i obyčejný rostlinný olej.
Zdroj: článek Péče o barvené vlasy
Příběh
Ve svém příspěvku RECEPT NA NÁPOJ Z ALOE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babička.
Dobrý den,mám prosbu,potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe.Mám metabolický syndrom,to znamená vyský tlak,cukrovku a cholesterol.Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný.Děkuji za recept. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce krasojizda.
Dobrý den, domácí výroba nápoju z aloe se obecně nedoporučuje, protože aloe obsahuje také látky, které ve vyšším množství způsobují průjmy, připadně dávení. Těchto látek je aloe prodávaná v obchodech již zbavena. Druhým a důležitějším důvodem je skutečnost, že aloe ztrácí účinné látky již několik hodin po sklizni. Nejdůležitější z nich jsou polysacharidy, které určují biologickou aktivitu aloe vera - jinými slovy její kvalitu. Zachování těchto látek při domácí výrobě je zcela nemožné. Zpracováním doma v hrnci by jste sice měla šťávu z aloe, ale zbavenou všech účinných látek, které jsou organismu prospěšné. Jedním z dalších důvodů je náročnost pěstování aloe, která potřebuje hodně slunce a tepla, jedině tak je schopna nabídnout požadovanou kvalitu. To bohužel v našich podmínkách není možné. Pokud tedy chcete pro sebe udělat něco dobrého, doporučuji zajít do lékárny a pořídit si některý z již hotových výrobků, např. Activ aloe od značky Barnys je nepochybně tím nejlepším, co trh nabízí. Jako jediný výrobek garantuje více než 10% účinných látek ve svém obsahu. Ve srovnání s jinými výrobci, kteří uvádějí max. 5% nebo dokonce neuvádějí nic. Active Aloe je garantovaná kvalita s nejvyšší biologickou aktivitou, více informací o této aloe najdete na https://www.activaloe.cz. To samé se týká i pro aloe mast výroba doma. Účinnou mast z aloe vera si sami svépomocí prostě doma nevyrobíte.
Hezký den, Jana
Zdroj: příběh Recept na nápoj z aloe
Dieta
Dietní režim u onemocnění slinivky v zásadě sleduje tři cíle:
- Vyloučit látky, které podporují zánět zevně sekretorické tkáně slinivky břišní.
- Vyloučit součásti jídel, jež nemohou být pro nepřítomnost enzymů stráveny a podléhají ve střevě kvasným procesům s nepříjemnými vedlejšími projevy.
- Po operacích v dutině břišní je nutno vyloučit části stravy, které vedou k urychlení střevní činnosti nebo plynatosti. Pooperační srůsty a slepeniny kliček bránící dobrému průchodu obsahu střeva by mohly být příčinou bolestí v břiše. V případě, že se jedná o diabetika, jak to často u onemocnění slinivky bývá (přes 30 %), je třeba dietu korigovat především v obsahu cukrů.
Dietní opatření: Hlavní dietní zásadou je úplný zákaz alkoholu, omezení spotřeby tuků, u těžkých forem je nutné korigovat i bílkoviny. Doporučuje se přísun velkého množství vitamínů, protože jejich vstřebávání je většinou vázáno na rozpustnost v tucích. Ty jsou v dietě omezovány. Během jídla je potřeba užívat kapsle s mikrotabletkami, aby došlo k dokonalému promíchání s jídlem. Dávkování je určeno lékařem podle stupně onemocnění a váhového profitu nemocného. Nutnost substituce je individuální. U zdravého člověka je potřeba 30–50 % vlastních pankreatických šťáv. S nemocí a se ztrátou žlázové tkáně po operaci jejich množství klesá. Po operaci bývá nemocný odkázán na čaj a tekutiny s úhradou potřeby tekutin a solí v infuzích. Pak postupně dostává vývary z rýže a zeleniny a nakonec přechází na libová masa.
Je zakázáno: tučné vepřové maso, husa, kachna, tučné ryby a rybí konzervy, masa smažená na oleji, uzená masa, slanina, sádlo, lůj, kořeněné pokrmy, čerstvé kynuté a tučné pečivo, zelí, kapusta, celer, cibule, česnek, pórek, majonéza, jíška, těžké sýry, ořechy, oříšky, mák, silná černá káva, vývary, samotné vejce, čokoláda, cukrářské výrobky, smetana, šlehačka, alkohol v každé formě.
Je povoleno: vejce v pokrmech, starší chleba, starší pečivo, mléko ve všech formách včetně mléka kyselého, kefír, jogurty, netučný tvaroh a jemné netučné sýry, piškoty, suchary, rýže, těstoviny, vločková, krupicová či rýžová kaše, houskové a bramborové knedlíky, knedlíky z krupicového i tvarohového těsta, brambory ve všech formách, kde není použit tuk, žemlovka, piškotová těsta, pudingy, mrkev, špenát, mladý hrášek a fazolky, hlávkový salát, rajčata, zelenina vařená i dušená, z ovoce jablka, banány, pomeranče, meruňky, broskve, citrony, kompoty bez omezení. Maso má být vařené, nikoliv smažené na tuku, může být dušené, pečené na vodě, grilované, zadělávané, ale jen libové. Je doporučováno telecí maso, maso z libových ryb, z uzenin libová šunka. Z tuků je povoleno 4–5 dkg másla a rostlinných tuků zapracovaných do pokrmů. Polévky z povolených surovin, zahuštěné moukou, ne jíškou. Omáčky jsou povoleny bešamelové, pažitková, koprová, rajská a petrželová. Kořenit lze pouze zelenou natí a citronovou kůrou. K inspiraci je dobré si opatřit speciální kuchařku s návody k úpravě dietních jídel pro nemocné po operaci a s nemocnou slinivkou.
Zdroj: článek Slinivka břišní
Celerová pomazánka s česnekem
Ingredience: 1 menší bulva celeru, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžička černých sezamových semínek, 1 majonéza, zakysaná smetana, sůl, pepř, na ozdobu brokolicové klíčky
Postup: Do velké mísy nastrouháme najemno celer, podle potřeby smícháme s majonézou a zakysanou smetanou. Přidáme prolisovaný česnek. Dochutíme solí, pepřem, sezamovými semínky. Mažeme na čerstvé pečivo a ozdobíme brokolicovými klíčky.
Zdravá varianta: Místo majonézy můžeme smíchat jen s bílým jogurtem a se zakysanou smetanou.
Zdroj: článek Celerová pomazánka - recept
Dieta při zánětu slinivky
Hlavní dietní zásadou je úplný zákaz alkoholu, omezení spotřeby tuků, u těžkých forem je třeba korigovat i bílkoviny.
Doporučuje se přívod velkého množství vitamínů, protože vstřebávání některých je vázáno na rozpustnost v tucích. A ty jsou v dietě omezovány.
Během jídla je potřeba užívat kapsle s mikrotabletkami, aby došlo k dokonalému promíchání s jídlem. Dávkování je určeno lékařem podle tíže onemocnění a váhového profitu nemocného. Nutnost substituce je individuální. U zdravého člověka je potřeba 30–50 % vlastních pankreatických šťáv. S nemocí a se ztrátou žlázové tkáně po operaci množství šťáv klesá.
Po operaci bývá nemocný na čaji a tekutinách s úhradou potřeby tekutin a solí v infuzích. Pak postupně dostává vývary z rýže a zeleniny a nakonec přechází na libová masa.
Je zakázáno: tučné vepřové maso, husa, kachna, tučné ryby a rybí konzervy, masa smažená na oleji, masa uzená, slanina, sádlo, lůj, kořeněné pokrmy, čerstvé kynuté pečivo a tučné pečivo, zelí, kapusta, celer, cibule, česnek, pórek, majonéza, jíška, těžké sýry, ořechy, oříšky, mák, silná černá káva, vývary, vejce samotné, čokoláda, cukrářské výrobky, smetana, šlehačka, alkohol v každé formě
Je povoleno: vejce v pokrmech, starší chleba, starší pečivo, mléko ve všech formách včetně mléka kyselého, kefír, jogurty, netučný tvaroh a jemné netučné sýry, piškoty, suchary, rýže, těstoviny, kaše vločková, krupicová, rýžová, houskové knedlíky, bramborové knedlíky, knedlíky z krupicového i tvarohového těsta, brambory ve všech formách, kde není použit tuk, žemlovka, piškotová těsta, pudinky, mrkev, špenát, mladý hrášek a fazolky, hlávkový salát, rajčata, zelenina vařená i dušená, z ovoce jablka, banány, pomeranče, meruňky, broskve, citrony, kompoty bez omezení
Maso má být vařené, nikoliv smažené na tuku, může být dušené, pečené na vodě, grilované, zadělávané, ale jen libové. Je doporučováno telecí maso, maso z libových ryb, z uzenin libová šunka. Z tuků je povoleno 4–5 dkg másla a rostlinných tuků zadělaných do pokrmů. Polévky z povolených surovin zahuštěné moukou, ne jíškou. Omáčky jsou povoleny bešamelové, pažitková, koprová, rajská, petrželová. Kořenit lze pouze zelenou natí a citronovou kůrou. K inspiraci je dobré si opatřit speciální kuchařku s návody k úpravě dietních jídel pro nemocné po operaci a s nemocnou slinivkou.
Zdroj: článek Zánět slinivky břišní
|