Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOMÁCÍ OPRAVNÉ PROSTŘEDKY

OBSAH

Domácí opravné prostředky

Většina maminek dává přednost použití domácích opravných prostředků k léčbě suché pokožky. Některé však spočívají v míchání ingrediencí a použití různých směsí, takže jejich nevýhodou je neznalost funkce jednotlivých ingrediencí. Domácí opravné prostředky pak mohou způsobit podráždění kůže nebo tvorbu ekzémů. Nejčastějším ekzémem je atopická dermatitida. Někdy dojde k vyléčení ekzému pravidelnou hydratací. Pokud však nedojde ke zlepšení, je důležité navštívit lékaře, který vám poradí, co s tím. Nejčastěji se na ekzémy užívají změkčovací mýdla nebo pleťové vody. Také mohou být doporučeny perorální léky. Ve vzácných případech může být suchá kůže způsobena genetickým onemocněním (ichthyosis). Toto onemocnění se projevuje právě suchou pokožkou a jejím zarudnutím, což je obvykle doprovázeno zesílením kůže na dlaních nebo chodidlech. Pokud se u vašeho potomka potvrdí ichtyóza, lékař vás odkáže k dermatologovi, který vám doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Je mi 71 let. V 25.létech jsem utrpěl vysunutí plotýnky v dolní části páteře. Neustále trpím bolesti v zádech při větši námaze. Nyni často trpím bolwsti v horni části mezi lopatkami.
Ale mou hlavni části, čím se chci dotázat je neustále svěděni zád a ráno dlouho trpím při probouzení mravenčení hornich končetin - až pálení rukou. Toto pálení a mravenčení během dne odezní, ale svědění neustává.
Také ještě podotýkám, že pokuď otočím hlavou směrem na levou stranu nahoru, po chvilce začiná mravenčení i na levé straně krku.
Prosím, můžete mi nějak poradit co s tím? Děkuji a hezký den. St. Zd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vašem případě musíte spolupracovat s neurologem a posléze se pokusit o nápravu s ortopédem. Dochází u vás k opotřebení páteře vlivem věku. Ideální postup by byl navštívit neurologa, získat od něho vyšetření magnetickou rezonancí a podle výsledku učinit opravné kroky u ortopéda. Očekávejte rehabilitace, masáže a léčebný tělocvik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Domácí prostředky působící proti tmavé pleti kolem úst

Když se při pobytu venku vystavujete slunečnímu záření, je samozřejmé, že svou pokožku chráníte před škodlivým UV zářením, používejte tedy krémy s nejnižším faktorem 30, zejména v případě, kdy je teplota venku velmi vysoká. Chcete-li blokovat UVA a UVB paprsky, používejte na ochranu pleti především opalovací krém, který obsahuje titan, avobenzon a zinek.

Pokud je kůže kolem úst o něco tmavší než zbytek obličeje, jsou zapotřebí domácí opravné prostředky, které mohou pomoci vrátit pokožce zpět její původní zbarvení. Níže uvádíme některé prospěšné domácí prostředky.

  • Lokální aplikace gelu Aloe vera nebo nanesení čerstvého extraktu z rostliny přímo na postiženou oblast.
  • Připravte si směs z nastrouhané okurky a limetkové šťávy. Naneste ji kolem úst a nechte působit po dobu 20 minut. Následně ústa opláchněte vlažnou vodou.
  • Použijte plátek citronu, který vymáčknete na postižené místo, opláchněte po 10 minutách.
  • Nachystejte si směs z 1 gramu mouky, lžičky kurkumy v prášku a z půlky šálku tvarohu. Aplikujte na postiženou oblast a nechte působit po dobu 20 minut. Opláchněte vlažnou vodou.

Zdroj: Příčiny tmavé kůže kolem úst

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA KOSMETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Začínající blog o vyzkoušených receptech na domácí výrobu kosmetiky! :-)
belnatura.blogspot.com/

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba kosmetiky

Domácí prostředky pro mastnou pokožku hlavy a mastné vlasy

Naštěstí existuje řada možností, jak obnovit zdraví a vitalitu pokožky hlavy i doma. Domácí prostředky patří mezi nejúčinnější opatření proti mastným vlasům. Chcete-li se zbavit přebytečné mastnoty vlasů, můžete například vyzkoušet účinný prostředek vyrobený z ústní vody a vilínu. Tuto směs aplikujte na pokožku hlavy pomocí vatových tamponů. Vilín stahuje nečistoty a ústní voda působí antibakteriálně. Po této kúře se doporučuje mytí pokožky hlavy šamponem.

Domácí kyselý oplach patří mezi další doporučená ošetření na mastné vlasy. Výroba je jednoduchá, postačí smíchat citron s litrem destilované vody. Touto směsí si pak opláchnete pokožku hlavy. Velmi účinná je i směs z octa a vody, která slouží jako dobré tonikum pro vlasovou pokožku. Doporučuje se i ošetření vlasů s použitím pudru. Pudru nasákne přebytečný maz a odstraní jej z pokožky hlavy. Mezi známé příznaky a nežádoucí projevy mastných vlasů patří lupy. Mastná pokožka hlavy a vlasů může dojít do takového stadia, že se objeví vypadávání vlasů, suché vlasy, roztřepení konečků a mnoho dalších nepříjemných projevů. Domácí opravné prostředky používané pro péči o vlasy jsou přirozené a žádoucí oproti volně prodejným chemickým roztokům.

Zdroj: Domácí masky pro mastné vlasy

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ TRIKY NA JIZVY PO AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helen.

Dobrý den, myslíte, že pomohou tyhle prostředky i na velmi ošklivé a hluboké jizvy po akné. V pubertě se mi dělaly doslova krátery v pokožce a já jsem už od té doby rozhodnuta, že s tím prostě něco chci udělat. Teď už se mi netvoří vůbec, tak si myslím, že je vhodný čas na odstranění jizev. Někdo prosím zkušenosti s touto ar-aesthetics.cz/est… metodou?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí triky na jizvy po akné

Domácí opravné prostředky

Existuje několik jednoduchých rad, které jsou prospěšné v léčbě zarůstání chloupků. Níže uvádíme některé z nich:

  • Nejideálnější je použití olivového oleje, který se aplikuje na místo zarůstajících chloupků. Olivovým olejem masírujte pokožku (pouze konečky prstů). Masáž by měla probíhat pomalými krouživými pohyby po dobu několika minut, poté je vhodné udělat teplý zábal. Až budete mít vše hotovo, omyjte oblast pokožky, kde se nacházel olej – nejlépe za použití žínky.
  • Čistěte pokožku pomocí přírodních exfoliačních činidel, která jsou velmi prospěšná. Velmi vhodná je směs vyrobená z jedlé sody a vody. Tuto směs naneste na zarostlou oblast a nechte ji působit po dobu několika minut, poté vše důkladně opláchněte.
  • Alternativně se dá použít čerstvě vymačkaná citrónová šťáva, která působí jako přírodní peeling. Zároveň dochází k tónování pokožky a k odstranění nevzhledných jizviček způsobených zarůstáním. Citrónová šťáva má uklidňující účinky na pokožku.

Zdroj: Rady proti zarůstání chloupků

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ KOKTEJL NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Koktejly na hubnutí – kdy opravdu pomáhají? A co naopak výrobci nechtějí přiznat? Na tato témata jsem našla článek, který objektivně pojednává o tom, zda-li se dá skutečně po nějakých koktejlech na hubnutí skutečně zhubnout. Zde je adresa článku na téma koktejl na hubnutí www.asistentka.cz/no…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Nevím jak domácí ale mě osobně koktejl na hubnutí funguje, piju ho pravidelně, cvičím. Udělala jsem si z něj každodenní svačinu a ještě má úžasnou chuť.

Zdroj: diskuze Domácí koktejl na hubnutí

Domácí tipy a prostředky na mastné vlasy

Vlasy se hodně mastí tehdy, když dochází k nadměrnému vylučování mazu z mazových žláz. Mastné vlasy se stávají lepkavými, proto se doporučuje časté mytí vlasů, alespoň třikrát týdně. Zde jsou uvedeny některé domácí tipy:

  • Používejte k mytí mastných vlasů šetrný šampon.
  • Velmi vhodné je použití mrkvového pyré, které se nanese na pokožku hlavy, nechá po dobu 15 minut působit, poté se důkladně opláchne.
  • Nedoporučuje se nanášení oleje na vlasy, protože to způsobí jejich ještě větší maštění.
  • Pokud vaše vlasy potřebují olejový zábal, je dobré olej aplikovat na noc a ráno vlasy umýt šamponem.
  • Další účinnou radou je použití citronu, kterým si potřete pokožku hlavy. Citron napomáhá při odstranění lupů. Citronová kúra by se měla provádět alespoň třikrát týdně.

Domácí opravné prostředky

  • Vytvořte si masku z kukuřičné mouky nebo škrobu. Tato maska se aplikuje na suché vlasy a pokožku hlavy. Zábal by měl působit alespoň 10 minut.
  • Velmi vhodné je použití alkoholických nápojů, neboť alkohol odmašťuje. Čím vyšší obsah alkoholu, tím lepší. Postačí směs vody a alkoholu, která se aplikuje na vlasy a poté se důkladně opláchne.
  • Namáčení vlasů do směsi vody a jablečného octa. Po proceduře je opět nutné vlasy dobře opláchnout vlažnou vodou.
  • Další užitečnou radou je namáčení vlasů do zředěného čaje. Čaj obsahuje kyselinu tříslovou, která má stahující účinky a snižuje vznik mastných vlasů.
  • Směs citronu a vody. Citronová šťáva pomáhá s kontrolou nahromaděného šamponu ve vlasech.
  • Pivo. Pivo odmašťuje a zároveň čistí pokožku hlavy a způsobuje zdravý lesk vlasů.
  • Směs banánové vlákniny, medu a hroznové ovocné šťávy. Z této směsi je ideální zábal na vlasy. Tato maska se nanese na vlasy a nechá 30 minut působit, poté se opláchne a umyje jemným šamponem.
  • Velmi vhodný je domácí šampon, který se dá vyrobit z aloe vera gelu a citronové šťávy. Patří mezi nejlepší prostředky proti mastným vlasům.
  • Směs piva, citronové šťávy, jablečného octa a čaje. Tato směs se aplikuje na pokožku hlavy na dobu 3 minut, poté se umývá pomocí jemného šamponu. Tento roztok by měl být znovu použit pro konečný oplach. Kyselé složky fungují totiž dobře v boji proti nadbytečné mastnotě.
  • Směs žloutků a citronové šťávy. Tato směs se aplikuje na mokré vlasy a nechá se působit 2 až 3 minuty. Poté je zapotřebí umýt šamponem.

Zdroj: Domácí masky pro mastné vlasy

Diskuze

V diskuzi SKOŘICOVÝ KRÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mat.

Souhlasím, na celulitidu je třeba jít komplexně, je třeba upravit celou životosprávu, ale jsou prostředky, které proti celulitidě mohou pomoci. Já doporučuji skořicový olej, resp. skořicový krém pro skořicové zábaly a lymfodrenáž. Skořicový krém zakoupíte např. zde: www.siladoteku.cz/si… Je vhodný i pro domácí použití, seženete tam i balení, které vystačí na celou kúru, vyjde podstatně levněji než skořicové zábaly v salónech a efekt je stejný.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Skořicový krém

Léčba vyrážky z vířivky

Případy folikulitidy, které jsou mírné, se obejdou bez léčby. Pokud se infekce nelepší a často se opakuje nebo dochází k šíření infekce, je důležité navštívit dermatologa nebo praktického lékaře. Je možné, že budete potřebovat fungicidní léky nebo antibiotika, které pomáhají vyléčit tuto infekci. Antibiotikum, které se běžně používá na tento druh infekce, je orální ciprofloxacin. Toto antibiotikum se však používá pouze v případech, které jsou závažné.

Domácí léčebné prostředky

Mezi domácí léčebné prostředky patří zředěný ocet, který se aplikuje na dvacet minut 2x až 4x denně. Dále se používá krém známý jako Silvadene, ten se aplikuje 2x denně.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VODÁRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudela.

Dobrý den
Potřebuji schema elektrického připojení tlakového spínače domácí vodárny Elpumps
VB 25/1300B

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Tady je k dispozici produktový list k tlakovému spínači TSA3S05M osazenému na vodárně Elpumps
VB 25/1300 B.
www.sigmashop.cz/sou…

Zdroj: diskuze Domácí vodárna

Recept na domácí šunku video

Tady je názorný video recept, jak si lze připravit vařenou šunku v šunkovaru: domácí kuřecí šunka.

Zdroj: Recept na domácí vařenou šunku

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ BĚLENÍ ZUBŮ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kikousek.

domácí bělení není nic pro mě já toho zkusila teda už taky dost, ale dávám spíše přednost pastám na bělení s nimiž má již někdo zkušenosti. :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Verča.

Ahojky, já mám super zkušenost s bělící pastou od ROCS, dlouho jsem hledala něco účiného a za mě fakt doporučuji.

Zdroj: diskuze Domácí bělení zubů diskuze

Přírodní prostředky proti kašli

  • Silným odvarem proti kašli je směs citrónové šťávy, medu a práškového zázvoru.
  • Dráždění v krku zmírní podávání vlažného bylinného čaje; ideální je například máta, heřmánek a zázvor.
  • Výborný je domácí sirup proti kašli vyrobený z medu a jablečného octa, smíchaný s drceným pepřem a zázvorem.
  • Pomáhá i koupel v horké vaně s přídavkem několika kapek eukalyptového oleje. Nechte dítě sedět ve vaně, aby inhalovalo páru z vany.

Zdroj: Domácí léky na kašel u dětí

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA MASTÍ Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna .

Prosím kdo poradí jakpřipravyt mast z aloe vera na popraskane dlane ani lekar si nevi rady hrozi ozařovani a to se mi moc nelíby. Předem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Rozehřát domácí sádlo,přes odšťavňovač vymačkat šťávu z aloe vera a přidat k sádlu a pořádně promícháme,musí se to vše spojit,pak dát do lednice a používat dle potřeby.A já na praskliny používám Lipobase je to 100% účinné,je potřeba toho vyzkoušet víc

Zdroj: diskuze Domácí výroba mastí z aloe vera

Domácí opravné prostředky

  • Doporučuje se nošení volného bavlněného oblečení a také bavlněného spodního prádla. Toto prádlo totiž pohlcuje pot. Nedoporučuje se užívání syntetických materiálů a těsného oblečení.
  • Měli byste se vyhnout častému holení ochlupení a používání krémů v oblasti přirození. Krémy obsahují chemikálie, které způsobují tmavnutí stydké oblasti.
  • Velmi vhodné je užívání citronové šťávy, která je přírodním bělidlem. Recept je jednoduchý, stačí pouze vymačkat jeden citron nebo limetku a touto šťávou masírovat ohanbí. Aplikace by měla probíhat po dobu jednoho až dvou měsíců. Po uplynutí této doby by mělo dojít k viditelnému zlepšení.
  • Jogurt je dalším účinným domácím lékem. Stačí pouze potřít ohanbí a nechat po dobu 10 minut zaschnout. Poté důkladně opláchnout. Při denní aplikaci jogurtu stačí pouze měsíční léčba, která přinese opětovné zesvětlení kůže ve stydké oblasti.
  • Dermatologové doporučují užívání prášku santalového dřeva smíchaného s růžovou vodou. Směs by měla být vytvořena z jedné lžíce prášku santalového dřeva a deseti kapek růžové vody. Tato směs by měla být aplikována na přirození zejména po koupeli. Nechat působit 30 minut a pak opláchnout.
  • Mandlový olej a med jsou dalším používaným lékem ke zmírnění tmavých skvrna na kůži. Smíchejte lžičku mandlového oleje se lžičkou medu. Tato směs se nanese na přirození a vmasíruje. Po 20 až 30 minutách můžete opláchnout.
  • Odlupování kůže (peeling) je velmi vhodným opatřením, protože dochází k odstranění odumřelých buněk a k efektivnější nápravě kůže. Peeling by se měl provádět dvakrát týdně. Vhodné je použít přírodní produkty jako gel z aloe vera, citrusy a olej s obsahem vitamínu E. Aloe vera má uklidňující účinky, citrusy jsou bělidlem a vitamín E hydratuje a vyživuje pokožku. Tyto produkty nebo jejich směsi lze uchovávat v lednici a měly by být používány alespoň po dobu 15 dní, aby došlo k vynikajícím výsledkům.

Zdroj: Tmavá kůže na přirození

Diskuze

V diskuzi JSOU ZDE DOMÁCÍ PLETOVÉ MASKY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Filoušová .

Dobrý den,chtěla bych se všech co se sem dívají prosím odpovězte.Jsou zde na tomto webu domácí pletové masky?Předem děkuji za odpověd,kdo bude tak hodný a odepíše mi.Děkuji Petra Filoušová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Jasně, články s recepty na domácí pleťové masky najdete na webu zdravi-lecba.cz. Například pomocí tohoto odkazu: www.zdravi-lecba.cz/…

Zdroj: diskuze Jsou zde domácí pletové masky?

Účinky

Domácí kávový peeling je laciná varianta pro vláčnou a hebkou pokožku. Její hlavní výhodou je vyhlazující účinek.

Zdroj: Domácí peeling z kávy

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ SÉRA/OLEJE/MASKY NA ŘASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kris.

Dobrý den, neznáte nějaký domácí recept na sérum, olej či masku na prodloužení a zhuštění řas ? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí séra/oleje/masky na řasy

Domácí čistící prostředky na ušní maz

  • Uši jsou čištěny vatovými tampony určenými pro odstranění ušního mazu, vatové tampony odstraňují pouze povrchový ušní maz. Pokud se pokusíte odstranit maz hlouběji z ucha, hrozí poškození ušního bubínku.
  • K odstranění nadbytku mazu lze použít i minerální olej, zvláště když se jedná o suchý maz. Můžete použít kokosový nebo olivový olej. Před aplikací si lehněte s hlavou otočenou na jednu stranu, pak nakapejte do ucha tři kapky. Nechte olej, ať rozpustí maz. V této poloze zůstaňte po dobu 10 až 15 minut, na ucho si přiložte vatový tampon jako uzávěr ucha, aby olej nemohl vytéci ven. Po určité době tampon sejměte. Tuto léčbu byste měli provádět dvakrát denně po dobu 3 až 4 dnů, dokud maz zcela nezměkne. Pokud se vám nepodaří starý maz odstranit, bude nutné podstoupit vyčištění pod lékařským dohledem.
  • Do zvukovodu nakapejte pár kapek peroxidu vodíku. Peroxid vodíku pomáhá rozpouštět ušní maz. Tento postup by se měl používat po dobu tří dnů.

Zdroj: Domácí prostředky proti ušnímu mazu

Jak si vyrobit doma svoji šunku?

Šunkovar je zařízení, které umožňuje vaření zdravé domácí šunky. Domácí šunka neobsahuje průmyslová plnidla a nezdravé chemické příměsi. Domácí šunka se musí sice rychle zkonzumovat, ale její domácí příprava a skvělá chuť za to opravdu stojí! K výrobě šunky se používá kvalitní libové vepřové maso nebo lze také použít králičí, či kuřecí. Vše se v šunkovaru zpracuje snadno a bez průmyslových plnidel a příměsí. V domácím šunkovaru budete mít okamžitě čerstvou a chutnou šunku, vhodnou i pro děti.

Zdroj: Recept na domácí vařenou šunku

Příčiny nadměrného ušního mazu

Za normálních okolností suchý ušní maz vypadne společně se zadrženým prachem a špínou ze zvukovodu sám. Ušní maz je přítomen u každého člověka, ale množství žláz je geneticky určeno od narození, stejně jako u kůže a vlasů. U některých lidí může být produkován rychlejším tempem. Nicméně faktory pro tvorbu nadměrného ušního mazu lze přičíst:

  • velikosti zvukovodu – pokud je malý nebo úzký, je obtížné jeho přirozené vypadnutí, což v konečném důsledku vede k nadměrné tvorbě ušního mazu;
  • používání sluchátek nebo ušní zátky.

Zdroj: Domácí prostředky proti ušnímu mazu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP