Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma
Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.
Podělte se s námi se svými postupy a výsledky v diskuzi pod článkem. Řekněte nám z čeho vyrábíte nejradši svoje vonné silice a jaký je váš oblíbený způsob domácí výroby. Těšíme se na vaše nápady.
V příběhu DOMÁCÍ VÝROBA MASTÍ Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna .
Prosím kdo poradí jakpřipravyt mast z aloe vera na popraskane dlane ani lekar si nevi rady hrozi ozařovani a to se mi moc nelíby. Předem dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.
Rozehřát domácí sádlo,přes odšťavňovač vymačkat šťávu z aloe vera a přidat k sádlu a pořádně promícháme,musí se to vše spojit,pak dát do lednice a používat dle potřeby.A já na praskliny používám Lipobase je to 100% účinné,je potřeba toho vyzkoušet víc
Sýry nejsou jen doménou průmyslu, může je dělat každý, kdo je ochotný se tímto oborem zabývat a koho to baví. Je možné si vyrobit jogurt, čerstvý sýr, plísňový sýr, domácí tvaroh, ba i tvrdé a polotvrdé bochníky sýra. Na internetu je široká škála nabídek těchto kurzů. V cyklu kurzů „VÝROBA SÝRŮ“ se naučíte dělat sýry dobře, snadno a s radostí. Obsáhnete kompletní sortiment, včetně zakysaných výrobků. Je jedno, zda se budete sýrařstvím živit, nebo je budete dělat „jen tak pro sebe“. Když pochopíte podstatu, množství nerozhoduje.
V naší poradně s názvem VÝROBA ARNIKOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Rulc.
Prosím o konkrétní zaslání receptu na domácí výrobu arnikové masti,arniku květ mám
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Mast z arniky se doma udělá tak, že smícháme arnikovou tinkturu s čištěnou lékařskou vazelínou v poměru 20 ml tinkrury na 150 g vazelíny. Vše se dobře promíchá a uloží na temné a chladné místo. Arnika v této masti se dá ještě obohatit o léčivou mast Dermazulen a mast Heparoidi - oboje se dá koupit v lékárně. Takto zkombinované léčivé účinky arniky a azulenu jsou výborné na modřiny, podlitiny, bolavé svaly a naraženiny, ale také na popáleniny. Mast vydrží stabilní několik týdnů. Zde je recept na výrobu tinkrury z arniky www.ceskaordinace.cz…
Tyto vonné oleje můžete použít stejně jako éterické oleje, které si koupíte, ale nemusí být zdaleka tak silné jako ty, na které jste zvyklí z obchodu. Proto buďte připraveni použít větší množství než obvykle. Domácí silice můžete například využít v arolampě nebo si můžete vytvořit svůj vlastní parfém, popřípadě vonnou svíčku.
Oregano se sklízí většinou dvakrát do roka, a to v plném květu. Suší se v polostínu ve svazečcích. Jako koření do jídel se využívá oregano sušené i čerstvé. V Mexiku se stalo součástí chilli koření. Dříve se také využívalo v domácnostech jako náhražka pravého čaje.
Výroba sýrů představuje umění staré možná 10 000 let, tuto dovednost ovládali totiž již staří Egypťané. V dobách nedávno minulých se domácí sýr připravoval zcela běžně. Sýr u nás býval kdysi obecně rozšířenou krmí, i poslové kněžny Libuše prý zastihli Přemysla Oráče, jak právě pojídá chléb se sýrem – a byli jím také pohoštěni. Je také písemně doloženo, že staročeské „kozí syrečky“ bývaly výnosným exportním zbožím a byly požadovány i pro svatbu krále Vladislava v roce 1502. Slavné olomoucké tvarůžky zůstávají s oštěpky a brynzou stálou specialitou.
Doma si můžete vyrobit pochopitelně i jiný šampon než jen kopřivový. Bylinky ale vybírejte s ohledem na typ svých vlasů. Světlovlásky by měly sáhnout po heřmánku, pro lámavé vlasy se zase hodí rozmarýn. Suché vlasy budou vděčné za kostival nebo šalvěj. Podrážděnou vlasovou pokožku uklidní šampon vyrobený z měsíčku lékařského. Výroba vlastního domácího šamponu je sice trochu pracnější, ale vyplatí se, a to nejen po ekonomické stránce. Za přírodní šampon vám poděkují především vaše vlasy.
V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.
Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.
Nejlepší zdroje pro nákup pravého růžového oleje je bulharské město Kazanlak anebo ve francouzském městě Grasse. Zředěný růžový olej se dá koupit i u obchodníků v ČR, kde se jeho cena pohybuje již od 100 Kč za 100 ml při velmi velkém zředění až po 400 Kč, kdy je koncentrovaný olej prodáván v želatinových kapslích k vnitřnímu užití, jedna kapsle vychází asi na 14 Kč. Zde je uveden přehled nejlevnějších cen růžového oleje: růžový olej cena. Fotografie, na kterých je vidět růžový olej a růžové okvětní lístky jsou zde: růžový olej foto.
Zapomeňte na laciné kopřivové šampony, které se dají ještě dnes koupit v drogérii. Domácí kopřivový šampon pro lesklé vlasy si vyrobte doma. Skvělé je, pokud si můžete natrhat čerstvé kopřivy (rostou od jara do podzimu). Vystačíte si ale i se sáčkem bylin z lékárny. Kromě kopřiv budete ještě potřebovat asi lžíci ořechových listů, dětské mýdlo (nahradit ho můžeme také tekutým marseillským mýdlem nebo nastrouhaným olivovým mýdlem) a Tea tree oil. Postup je velmi jednoduchý. Hrst kopřiv vařte přibližně pět minut společně s ořechovými listy v jednom litru vody. Odvar nechte asi hodinu louhovat. Pak přidejte nastrouhané dětské mýdlo a vše opět krátce povařte, dokud se mýdlo nerozpustí. Nakonec přidejte pár kapek Tea trea oil. Přidat můžete i svůj oblíbený éterický olej (například levanduli nebo mátu).
Sýr se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. V některých případech může být ke sražení mléka použita i kyselina jako vinný ocet nebo citrónová šťáva. Používá se mléko kravské, ovčí, kozí i mléko jiných savců (buvolí nebo třeba i velbloudí). Různé druhy a příchuti sýrů jsou výsledkem použití mléka různých savců nebo různým procentem tuku v sušině, použitím určitých druhů bakterií a plísní nebo různou délkou zrání a jinými postupy při zpracovávání. Další faktory zahrnují skladbu potravy zvířat a také přidávání chuťových přísad, jako jsou bylinky nebo koření. Chuť může být ovlivněna také pasterizací mléka.
Perorální výrobky z kostivalu byly zakázány, ale stále jsou k dispozici výrobky pro použití na kůži. Kostivalové masti obsahují 5 až 20 % kostivalu, jedná se o krémy, zábaly a masti vyrobené z čerstvé nebo sušené byliny. Zejména se vyrábí z listů a kořenů kostivalu. Doporučuje se používat výrobky vyrobené jen z listů kostivalu. Ujistěte se, že jste si koupili kostivalovou mast od společnosti, která má dobrou pověst.
Rozehřát domácí sádlo,přes odšťavňovač vymačkat šťávu z aloe vera a přidat k sádlu a pořádně promícháme,musí se to vše spojit,pak dát do lednice a používat dle potřeby.A já na praskliny používám Lipobase je to 100% účinné,je potřeba toho vyzkoušet víc
Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička
autor dosť trepe hlúposti. olej-silica /attar/ sa dá vyrobiť destiláciou aj doma. na jeden liter treba 3000kg ružových lupenov. musí sa použiť dvojitá destilácia,pretože hlavné vonné a liečivé látky ostávajú v ružovej vode.
použiť sa dajú akékolvek ruže a nielen damascénska alebo stolistá,ale samozrejme výťažok silíc/oleja/ bude nižši. cena za 1 l kvalitného výťažku je cca 15000-17000€.
silice- oleje -môžete získať s hocijakých kvetov,napríklad z levandule sa ho dá získať dosť vela.
samozrejme rose damascena alebo centifolia kúpite aj v čechách a na slovensku,takže je hlúposť že najbližšie v bulharsku alebo francií
Dobrý den.
Chybu jste udělala v teplotě. Jogurt zraje při teplotě
42 - 45 stupňů celsia, Výroba trvá při této teplotě 6 hodin.
Já používám jogurtovač Bravo (cca 500 Kč). Studené mléko
jakékoliv i z krabice se smíchá se čtvrt kilem jogurtu,
naleje do skleniček a nechá v jogurtovači hodin. Pak se dá do
lednice vychladit. Můžete použít i termosku, do peřin nebo
domácí pekárnu, která má funkci kvašení. Důležité je dodržet
teplotu, delší čas nevadí.