Téma

DYNE NADYMANI


DYNE NADYMANI je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Nadýmání je problém, který v životě potká každého člověka, a to většinou jako reakce na nevhodně zvolené jídlo. Pokud nadýmání trvá dlouhodobě nebo se často opakuje, mluví se o plynatosti. Plyn v útrobách vzniká jako produkt štěpení potravinových složek, zejména cukrů. Většina potravy se rozkládá již v tenkém střevě a do tlustého střeva putuje jen vláknina a voda. Voda se zde vstřebává stejně jako většina plynu. Při změněných podmínkách trávení může vzniknout tolik plynu, že jeho vstřebávání nestačí – a potíže jsou tady.


Bylinky proti nadýmání

Nadýmání naštěstí není vážné onemocnění, ale dokáže pořádně znepříjemnit den. Navíc může být příznakem nejen špatného stravování, ale i něčeho nebezpečnějšího.

Bylinné likéry podporují trávení, čímž nás zbavují nadýmání. Jeden z takových bylinných likérů proti nadýmání si můžete připravit sami.

Ingredience: 1 lžička drceného semene fenyklu, 1 lžička drceného semene anýzu, 1 lžička kořene hořce žlutého, 4 drcené hřebíčky, 1/2 lžičky kořene zázvoru, 1/2 lžičky skořice, 1/2 l destilátu

Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady, zalijte destilátem a nechte 14 dní na teplém místě louhovat. Likér musíte denně protřepávat. Po dvou týdnech přeceďte a při potížích užívejte 1krát denně jednu štamprli.

Mezi další přírodní prostředky proti nadýmání patří:

  • Máta: jako první pomoc proti nadýmání nám poslouží nálev ze sušené máty, který připravíme zalitím jedné čajové lžičky máty sklenicí vroucí vody, přikryjeme a necháme 15 minut louhovat. Nálev se popíjí po jídle.
  • Fenykl: při nadýmání důkladně žvýkáme jednu čajovou lžičku fenyklových semen nebo si z nich připravíme čaj. Fenyklový čaj pomáhá nejen při nadýmání, ale zklidňuje i žaludek. Fenykl je velmi šetrný, slabý fenyklový čaj mohou pít i malé děti.
  • Heřmánek: čaj z květů heřmánku je osvědčený a šetrný prostředek proti nadýmání. Heřmánkový čaj se podává malým dětem.
  • Kmín: kmín se používá jako koření pro ochucení jídel i jako prevence proti nadýmání a k podpoře trávení. Plody kmínu obsahují silici s vysokým obsahem karvonu a limonenu. Karvon podporuje produkci žaludečních šťáv, činnost střev a odstraňuje nadýmání. Kmín je možné při potížích žvýkat nebo si z něj uvařit čaj. Zalijeme 3 čajové lžičky mletého kmínu 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme.
  • Anýz: je známý jako koření přidávané do některých druhů cukroví i do anýzových sušenek. Používá se také jako prostředek proti nadýmání.
  • Kopr: nabízí nejen zelenou nať na přípravu výtečné koprové omáčky, brambor na kyselo či řeckého salátu tzatziki, ale jeho semena jsou rovněž výtečným prostředkem proti nadýmání. Přelijeme-li jednu čajovou lžičku semen kopru 2 dl vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a poté přecedíme, získáme účinný prostředek proti nadýmání. Čaj z kopru popíjíme pomalu.
  • Zázvor: pomáhá nás zbavit jak kašle a nachlazení, tak i na nadýmání. Nálev připravený z půl lžíce oloupaného a nastrouhaného zázvoru, do kterého přidáme lžíci šťávy z citronu nebo limetky, nám poskytne rychlou úlevu od nadýmání.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ NA NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.

Dobrý večer ,prosím jaký čaj na nadýmání a bolesti břicha. Moc Děkuji Lidka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proti nadýmání a na bolest břicha je dobrý čaj z máty peprné. Nesladit a mátu luhovat v horké vodě deset minut. Dobré je to střídat se silným černým čajem, který se nechá luhovat v horké vodě také deset minut. Časy luhování jsou důležité, aby to mělo zklidňující účinky na žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jaký čaj na nadýmání

Zdravotní přínosy máslové dýně

  • Máslová dýně zavodňuje
    Jedna porce máslové dýně obsahuje zhruba 87 % vody , což může pomoci udržet hydrataci.
  • Máslová dýně posiluje imunitu
    Stejně jako ostatní oranžově zbarvené ovoce a zelenina je máslová dýně plná beta-karotenu a alfa-karotenu. Tyto dvě látky lidské tělo přemění na vitamín A, který je důležitý pro imunitní systém.
  • Je skvělá pro oči
    Máslová dýně obsahuje lutein a zeaxantin, které se často nacházejí ve žlutém ovoci a zelenině a také ve vejcích. Spolu s beta-karotenem a vitamínem A chrání oči před ultrafialovými paprsky.
    Lutein i zeaxantin pro svůj transport do lidského organismu potřebují tuk. Aby lidské tělo mohlo nejlépe absorbovalo tyto oku prospěšné živiny, zvažte konzumaci máslové dýně s trochou olivového oleje.
  • Je to dobrý zdroj vlákniny
    Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou pomoci udržet váhu v rovnováze a snížit riziko rakoviny. Výzkum ukazuje, že máslová dýně může pomoci snížit riziko zejména kolorektálního karcinomu.
  • Pomáhá snížit krevní tlak
    Máslová dýně má vysoký obsah draslíku, což může pomoci udržet krevní tlak pod kontrolou. Udržení správného krevního tlaku může snížit riziko mrtvice a srdečních onemocnění.
  • Vláknina z dýně pomáhá s krevním cukrem
    Máslová dýně obsahuje druh vlákniny, která není stravitelná. Pokud máte cukrovku, může pomoci zabránit zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle. Máslová dýně má také nízký glykemický index, což znamená, že její sacharidy se tráví pomaleji. To také pomáhá zabránit nárazovému zvýšení hladiny cukru v krvi.

Zdroj: článek Zdravá polévka z máslové dýně

Verdikt o tom, zda dýně způsobuje plynatost a nadýmání

Dýně je výživná a chutná zelenina, která u většiny lidí pravděpodobně nezpůsobí plynatost ani nadýmání, pokud je konzumována v mírném množství. U některých jedinců však konzumace dýně může přispět k trávicím příznakům, jako je plynatost a nadýmání. Je důležité naslouchat svému tělu a podle potřeby provést úpravy, jako je začlenění dýně alternativními způsoby nebo zmenšení velikosti porcí. Pokud pociťujete přetrvávající plynatost a nadýmání, nezapomeňte si promluvit se svým lékařem, abyste vyloučili jakékoli základní zdravotní stavy.

Kromě toho, že je dýně chutnou a zdravou potravinou, nabízí také řadu zdravotních výhod. Je bohatá na vitamíny A a C, které jsou nezbytné pro udržení zdravé pokožky a silného imunitního systému. Kromě toho je dýně dobrým zdrojem vlákniny, která může pomoci regulovat trávení a podporovat pocity plnosti.

Existuje mnoho způsobů, jak začlenit dýni do svého jídelníčku, jako je pečení, pyré nebo přidání do polévek a dušených pokrmů. Můžete také zkusit použít dýňová semínka jako výživnou svačinku nebo posyp do salátu. Díky své všestrannosti a zdravotním přínosům je dýně skvělým doplňkem každé diety.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Příběh

Ve svém příspěvku NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

I když jsem si hlídala stravu, pila fenyklový čaj a masírovala dceři bříško, přesto ji trápilo nadýmání :( Ale nakonec jsem zkusila dávat před každým kojením Espumisan kapky a opravdu pomohly. Myslím, že když existuje způsob, jak miminku ulevit...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Nadýmání

Jak dýně snižuje kyselinu močovou?

Dýně je všestranná a na živiny bohatá zelenina. Nedávné studie ukázaly, že dýně může také hrát roli při snižování hladiny kyseliny močové v těle. Zde je to, co potřebujete vědět o tom, jak dýně může pomoci snížit hladiny kyseliny močové:

  • Dýně je bohatá na antioxidanty: Antioxidanty jsou nezbytné pro udržení dobrého zdraví a snížení rizika chronických onemocnění. Dýně je bohatá na antioxidanty, jako je vitamín C, beta-karoten a lutein. Tyto antioxidanty snižují zánět a oxidační stres v těle, což může pomoci snížit hladinu kyseliny močové.
  • Dýně má vysoký obsah vlákniny: Vláknina je nezbytná pro zdraví trávení a může také pomoci snížit hladinu kyseliny močové. Dýně má vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny, která může pomoci regulovat pohyby střev a podporovat vylučování kyseliny močové močí.
  • Dýně obsahuje draslík: Draslík je základní minerál, který pomáhá regulovat krevní tlak a funkci ledvin. Studie ukázaly, že draslík může také pomoci snížit hladinu kyseliny močové. Dýně je vynikajícím zdrojem draslíku, přičemž jeden šálek vařené tykve obsahuje přes 500 mg draslíku.
  • Dýňová semínka jsou dobrým zdrojem hořčíku: Hořčík je základní minerál, který hraje roli ve více než 300 biochemických reakcích v těle. Studie prokázaly, že hořčík může pomoci snížit hladinu kyseliny močové a zlepšit funkci ledvin. Dýňová semínka jsou dobrým zdrojem hořčíku, přičemž 30 gramů dýňových semínek obsahuje přes 150 mg hořčíku.

Zdroj: článek Dýně a obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete zkusit Espumisan, který volně koupíte v lékárně. Nejlepší ale bude vyšetřit váš zdravotní stav a zjistit pravou příčinu nadýmání a tu pak odstranit. Stavte se v ordinaci gastroenterologa (gastroenterologie) a zeptejte se ho co máte dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nadýmání plynatost babské rady

Může příliš mnoho dýně způsobit plynatost?

Jíst příliš mnoho jakéhokoli jídla může způsobit plynatost a nadýmání, včetně dýně. U většiny lidí však konzumace mírného množství dýně pravděpodobně nezpůsobí žádné problémy.

Dýně je vysoce výživná potravina, která je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Je také dobrým zdrojem vlákniny, která může pomoci podpořit zdraví trávení a zabránit zácpě. Nadměrná konzumace vlákniny však může také vést k plynatosti a nadýmání, zvláště pokud na to vaše tělo není zvyklé.

Pokud po konzumaci dýně pociťujete plynatost nebo nadýmání, může být užitečné snížit její příjem nebo ji zkusit uvařit jiným způsobem. Pečení nebo grilování dýně může pomoci rozložit část vláken a usnadnit její trávení. Kromě toho, pití velkého množství vody a přiměřená aktivita můžou také pomoci podpořit zdravé trávení a snížit riziko plynatosti a nadýmání.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PO KAŽDÉM JÍDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anah.

Dobrý večer, chci se zeptat. Dceři je 26 let a nedávno se mi svěřila, že má problémy s nadýmání. Prý se nafoukne i po tom, když vypije např. vodu. Víc nevím, jenom to, že měla vždy problémy s vyprazdňováním. Děkuji za odpověď. Co bych jí mohla poradit? Nejlépe přírodního, bylinky či tak. Nevezme si totiž žádné léky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se nedá přesně určit, co by pomohlo na tak časté nadýmání, protože nevíme co je jeho příčinou. Klidně to může být Crohnova choroba a nebo jen pozůstatek po léčbě antibiotiky ve formě nevyvážené střevní flóry. Jestli chcete být pro svou dceru prospěšná, tak ji objednejte na gastroenterologii a pak ji doprovoďte na vyšetření. Jen tak se dá zahájit účinná léčba, která ji zbaví těchto nepříjemných pocitů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nadýmání po každém jídle

Jak vyrobit šťávu z dýně

Umyjte dýně studenou vodou a kartáčem odstraňte nečistoty. Seřízněte vršek a spodek dýně. Při ořezávání se držte blízko ke stopce, aby se co nejvíce dýně zachovalo pro šťávu. Vyřízněte jakékoli divné fleky a kazy na kůře dýně. Pak rozřízněte dýni na šířku, pokud je dlouhá a hubená, nebo od shora dolů, je-li to soudek. Dýni nařezejte na kousky, které se vejdou do vašeho odšťavňovače. Některé super výkonné odšťavňovače dokážou pojmout i rozpůlené dýně anebo dokonce celé dýně v závislosti na tom, jak velký stroj to je. Pro stroje menšího rozsahu rozřežeme dýně do mnoha kostek nebo plátků, které splňují pokyny výrobce odšťavňovače. Sesbírejte i nějaké semena, která spadla během řezání a dejte je také všechna do odšťavňovače. Umístěte nádobu u výtoku nebo trychtýř a nachytejte šťávu z dýně.

Zdroj: článek Jak se dají zpracovat dýně

Babské rady proti nadýmání

Potraviny, jako je zelí, kapusta či brokolice, vždy tepelně upravte.

Luštěniny pokaždé před vařením namočte alespoň na šest hodin a vodu minimálně jednou vyměňte. Zbavíte se tak látek, které tělu škodí.

Při tepelné úpravě luštěnin sbírejte pěnu a přidejte anýz, majoránku nebo bazalku. To je nejen ochutí, ale zároveň působí proti nadýmání.

Vyzkoušejte také naklíčené fazolky mungo, cizrnu nebo čočku. Nejenže nenadýmají, ale navíc obsahují řadu významných látek.

Z mléčných výrobků upřednostněte kvalitní kysané produkty, například kefír nebo bílý jogurt.

Vyvarujte se perlivých nápojů, ale i pití brčkem. Také polykání vzduchu totiž vede k nadýmání.

Od potíží uleví samozřejmě bylinky. Heřmánek a máta mají uklidňující účinky, proto si z nich připravte čaj vždy, když vás začne trápit bolest nebo pocit plnosti.

Lžička rybího oleje sice není nic, po čem by většina z nás toužila, ale je to bezpochyby naprostý všelék. Působí příznivě i preventivně na mnoho různých nemocí a neduhů, a to včetně nadýmání.

Příznivě působí i draslík, který najdeme například v banánech, mangu, špenátu, rajčatech, ořeších či chřestu.

Dopřávejte si s chutí exotické ovoce jako papája, ananas nebo citrusy. Obsahují enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a usnadňuje trávení.

Nezavrhujte ani nakládané okurky, kysané zelí nebo korejské kvašené zelí kimchi – působí příznivě na střevní mikroflóru.

K nadýmavým a těžko stravitelným potravinám přidáváme bylinky a koření jako petržel, kopr, saturejka, kmín, šalvěj, zázvor, tymián, majoránka, oregano, chilli.

Nadýmavý účinek luštěnin zmírníme nejen kořením, ale i jejich několikahodinovým namočením před tepelnou úpravou. Vaření i mixování rozruší jejich vlákninu, čímž se opět sníží účinky nadýmání.

Prevencí proti nadýmání je rovněž česnek, který má své nezastupitelné místo v naší kuchyni. Česnek působí nejen proti nadýmání, ale zlepšuje i trávení. Má jedinou nevýhodu – typický nepříjemný zápach, který je možné odstranit žvýkáním čerstvé petržele, konzumací jablka nebo rozkousáním kávových zrnek.

Zázvor dodá stejně jako česnek jídlům nejen chuť, ale zároveň podpoří trávení a zamezí nadýmání.

Také skořice zlepšuje trávení a je výbornou prevencí proti nadýmání.

Ovoce s vysokým obsahem vody (meloun, švestky, jahody a další lesní plody), dále ananas, pomeranče, mandarinky, grapefruity, to vše je dobrá prevence proti nadýmání.

Mezi další potraviny, které nás ochrání před nadýmáním, patří dýně a med.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Příběh

Ve svém příspěvku NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nana.

Nadýmání mě trápí docela dlouho. Střídají se mi i průjmy a zácpy. Nevím co mám dělat, babské rady už nezabírají.

Zdroj: příběh Nadýmání plynatost babské rady

Dýně a FODMAP: Co byste měli vědět

FODMAP je zkratka pro skupinu fermentovatelných sacharidů s krátkým řetězcem. FODMAP jsou skupinou cukrů, které mohou být pro některé lidi obtížně stravitelné, zejména pro ty, kteří mají syndrom dráždivého tračníku. Dýně obsahuje některé FODMAP, včetně oligosacharidů a fruktózy. Zatímco někteří jedinci mohou po konzumaci dýně pociťovat plynatost a nadýmání, jiní nemusí mít žádné problémy.

Je důležité si uvědomit, že množství zkonzumované dýně může také hrát roli v tom, jak silné bude následné nadýmání. Malá porce dýně nemusí způsobit žádné příznaky, zatímco větší porce může vést k nepohodlí. Kromě toho mohou způsoby vaření také ovlivnit obsah FODMAP v dýni. Pražení nebo pečení dýně může snížit FODMAP, což usnadňuje trávení pro osoby se syndromem dráždivého tračníku.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Příběh

Ve svém příspěvku MNOŽSTVÍ V SEMÍNKÁCH PLODŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

Jaké množství purinů obsahují semena seznamu, dýně, slunečnice a strouhaný kokos?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Množství v semínkách plodů

Proč mě trápí nadměrná plynatost a nadýmání

Nadýmání (plynatost) označuje tvorbu plynů ve střevě. Vnikající plyn se označuje jako flatus. Nadměrné množství tohoto plynu se nazývá nadměrná plynatost – meteorismus. Meteorismus se pak projevuje nadměrný únikem plynu do okolí – flatulencí.

Přestože se může na první pohled jednat o banální onemocnění, jedná se o velice zátěžovou situaci pro pacienta, ať už z hlediska silné bolesti, která může být přítomna, nebo z aspektů sociálních a psychologických. V zásadě se rozlišují dva typy flatulencí: flatulence anální a flatulence vaginální.

Nadměrné nadýmání a plynatost jsou synonyma dnešní uspěchané doby. Naše doba je plná stresu a dobrému zažívání příliš nepřeje. Jíme často ve spěchu, aniž bychom pořádně přemýšleli nad tím, co jíme, jindy zase jíme až moc. Poruchy trávení nemusí být příznakem nemoci, mohou být zapříčiněny také špatnými stravovacími návyky.

Doporučení:

  • Zastavte se a najděte si na sebe čas.
  • Zapřemýšlejte o tom, co a jak jíte. Snažte se na jídlo připravit a vychutnat si ho v klidu a v pohodě. Jezte méně, ale s chutí.
  • Omezte příjem tučných, smažených a kořeněných jídel a alkoholu.
  • Dodržujte pitný režim! Vhodná je voda nebo bylinkové čaje, které pomáhají odstranit plynatost a nadýmání, například čaj ze šalvěje. Prospěje vám také anýz, heřmánek nebo fenykl.
  • Dopřejte svému tělu detoxikaci. Žijeme v prostředí, které není vždycky zrovna nejzdravější. Jíme jídla plná éček a aditiv. Není divu, že jsou naše orgány přetížené. Zbavte své tělo škodlivin a jistě se vám uleví.
  • Dbejte o svá játra. U lidí trpících trávicími obtížemi je důležitá očista jater, která jsou přímo zodpovědná za trávení tuků, cukrů i bílkovin.
  • Zbavte se nepříjemných příznaků a podpořte své trávení. Využít můžete také některý z volně prodejných léků.
  • Pokud se vaše obtíže nelepší nebo se dokonce zhorší, neváhejte a navštivte lékaře. Poradí vám, jak v léčbě dále postupovat.
Potraviny, které způsobují nadýmání:
  • luštěniny – způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách, při jejich pravidelné konzumaci se organismus přizpůsobí a potíže vymizí;
  • jednoduché průmyslově čištěné cukry (například sladkosti, sušenky, zákusky) – přispívají k pomnožení kvasinek v trávicím traktu;
  • obiloviny – mohou způsobovat nadýmání u lidí trpících celiakií (nesnášenlivostí lepku, obilné bílkoviny);
  • mléko – způsobuje nadýmání u lidí neschopných trávit laktózu, mléčný cukr;
  • slané potraviny a potraviny s obsahem glutamátu sodného (solené sušenky, uzeniny, konzervy, polévkové kostky) – zadržují v těle vo

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY V PATIZONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcol marian.

nevim jestli při dně mužu jíst upravený patizon. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Patison stejně jako dýně patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů kolem 40 mg na 100 g patisonu.

Zdroj: příběh Puriny v patizonu

Nejlepší dýňová polévka pro pacienty s Warfarinem

V Čechách obecně máme skvělé klima pro pěstování dýní. Proto každý podzim obchody s potravinami prodávají levné a lahodné dýně. V posledních letech jsem se do této skvělé zeleniny zamilovala.

Dýně, a zejména dýně Hokkaido, nebyly v českých zemích vždy standardní zeleninou. Jak se svět zmenšoval a globalizace zvětšovala, tato skvělá zelenina se stala stále oblíbenější u lidí v Česku.

Tato pikantní polévka Hokkaido se velmi snadno připravuje a osobně si myslím, že má skvělou chuť s nejlepší krémovou konzistencí – přesně tak, jak by měla být.

Dýně Hokkaido pochází původně z Japonska, ale našla si cestu i do Česka. Dýně má tvrdou slupku a měkké jádro, které je naplněno tou nejlahodnější dýňovou dužinou.

Při čištění dýně byste měli odstranit semínka, ale slupku nechat. Semínka se snadno odstraní lžící. Nezapomeňte si semínka uschovat. Jakmile je očistím od největších zbytků, tak je peču při 200 °C asi 30 minut, vytvořím z nich fantastickou ozdobu do hotové polévky. Když připravuji tuto pikantní polévku z hokkaida, vždycky dýni rozdělím na čtvrtky, odstraním nadýchanou dužinu se semínky a zbytek nakrájím na hrubé kousky včetně tvrdé slupky. Semínka tak zatím můžu péct v troubě, zatímco si připravuji zbytek ingrediencí na polévku. Do trouby k semínkům můžete ještě přidat nakrájený chléb, aby se stal voňavým a křupavým – hodí se pak k polévce. Výsledná konzistence polévky je osobní záležitost. Obvykle mám ráda polévky hustší, zatímco jiní lidé preferují tekutější polévku. Osobně si myslím, že nejlepší konzistenci dosáhnete podle níže uvedeného receptu. Pokud ale máte raději hustší nebo řidší polévku, můžete snadno přidat méně vody, nechat polévku déle vařit nebo ji můžete přidat až na konci. Je to zcela na vás a vašich preferencích.

Ingredience

  • 1 dýně Hokkaido se slupkou;
  • 1 červená cibule;
  • 1 červená chilli paprička;
  • 2 konzervy rajského protlaku (2x140 g);
  • 1-2 brambory, střední velikosti;
  • 1 pórek;
  • 1 petrželová nať na ozdobu;
  • 1,5 l kuřecího vývaru;
  • 2 lžíce citronové šťávy;
  • 2 lžíce jablečného octa (lze vynechat);
  • 1 lžička cukru;
  • 1 lžička sušeného tymiánu;
  • 1 lžička papriky;
  • 2-3 lžičky soli;
  • 2,5 dl smetany ke šlehání.

Postup

Všechnu zeleninu očistěte a nahrubo nakrájejte. Dýni Hokkaido rozkrojte a lžící odstraňte semínka. Dýni Hokkaido nahrubo nakrájejte i se slupkou. Nezapomeňte si semínka uschovat.

Ze semínek odstraňte největší zbytky dužiny a pečte je v troubě při 200 °C asi 20-30 minut nebo dokud nezkřupají. Pozd

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dýně Hokkaido a Warfarin

Příběh

Ve svém příspěvku OLEJOVÁ DÝNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava Nožičková.

Dobrý den, jen bych se ráda ujistila, že olejovou dýni lze použít ne jen na semínka, ale lze i masu použít na polévku.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Václava Nožičková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Olejová dýně

Nutriční hodnoty dýně

Dýně je potravina bohatá na živiny, vitamíny a minerály. Jeden hrnek vařené dýně poskytuje asi 200 % denní potřeby vitaminu A, stejně jako draslíku, vitaminu C a vitaminu E. Má také nízký obsah kalorií, pouze 49 kalorií na jeden hrnek pokrájené dýně.

Kromě působivého nutričního profilu je dýně také skvělým zdrojem vlákniny. Jeden šálek vařené dýně obsahuje 3 gramy vlákniny, která může pomoci podpořit zdravé trávení a udržet pocit sytosti na delší dobu. Dýňová semínka jsou navíc dobrým zdrojem bílkovin a zdravých tuků, což z nich dělá skvělou výživnou svačinku.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Příběh

Ve svém příspěvku DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DANA.

Ahoj koupila jsem si detoxikační program colonix, po prním týdnu jsem se zbavila zácpy věčného nadýmání i po vodě a i s váhou jdu dolů, je to úžasná věc. mohu všem jen doporučit. Vyzkoušela jsem toho už dost, ale jen colonix mě mých problémů zbavil, děkuji Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

hehe, další dealerka? :-DDD

Zdroj: příběh Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Příčiny nadýmání

Zpracováváním potravy v organismu, dochází ke tvorbě plynu. U zdravého jedince se tvoří 1 až 2 litry střevního plynu denně. Velká část se vstřebává, zbytek odchází konečníkem ven z těla. Každá etapa trávení může ovlivnit tvorbu plynů ve střevech. Složení plynu je jiné v horních částech zažívacího traktu než v dolních částech trávicí soustavy. Mimo to plynatost závisí na výběru potravin, na okolnostech, jak a kdy se stravujeme, na přísunu tekutin, na pohybu střev i na psychice.

O nadýmání hovoříme tehdy, když se tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí přirozenou cestou ven. S tímto stavem se každý člověk někdy v životě setká, většinou jde o krátkodobý problém, například po nějaké dietní chybě. Jestliže se nadýmání opakuje častěji a komplikuje život, může se hovořit o plynatosti. Nejlépe je změnit způsob stravování, pít víc tekutin a hlavně se dostatečně hýbat, aby se podpořila činnost střev. Pokud i tak nic nezabírá, je zapotřebí vyhledat odborného lékaře (gastroenterologa).

Samotný vzduch také způsobuje nadýmání. Vzduch se dostává do žaludku i v dospělosti. Polykání vzduchu při hltavosti na prázdno je časté při neurózách. Vzduch do žaludku vniká i při nadměrném mluvení. Tak polykají vzduch překotní řečníci, kdy vzrůstá slinění a se slinami se polyká i vzduch. Ten vklouzne někdy i s doušky nápojů.

Nadýmáním a plynatostí trpí více ženy. Je však možné, že plyny víc zadržují, protože jim připadá společensky nevhodné je ventilovat. Tím si mohou vytvořit špatný návyk. Ženy se také častěji svěřují se svými problémy lékařům. Muži jsou více odolní. Občasným nadýmáním však trpí všichni, včetně dětí.

Příčiny nadýmání jsou:

  • Nevhodné potraviny – nadýmání často vzniká po luštěninách, jednoduchých cukrech a sladkých bublinkových limonádách.
  • Potravinové alergie – nadýmání může ukazovat na některou z potravinových alergií. Ať už to je alergie na kravské mléko, nebo alergie na lepek.
  • Přemnožení kvasinek – máme rozhozenou střevní mikroflóru. Kvasinky kvasí potraviny. Kandidóza vzniká hlavně po antibiotické či hormonální léčbě. Pro vyléčení je třeba držet přísnou protikvasinkovou dietu, užívat přípravek na likvidování kvasinek a do střev osadit dobré bakterie pomocí probiotik.
  • Trávicí enzymy – naše tělo tvoří nedostatek trávicích enzymů, které se podílejí na trávení přijaté potravy.
  • Zácpa – zpomaluje průběh střevních pohybů a díky tomu se mohou kvasinky více množit.
  • Stres – také přispívá k rozvoji nadýmání.
  • Vzduch – polykání vzduchu při rychlém mluvení, pláči, křiku, hádce.

Zdroj: článek Nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamin, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.
Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.
Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Minerály jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.
Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk - při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce cenné a biologicky dobře dostupné bílkoviny), při hojení zánětu jaterči při radioterapiích při onkologických onemocněních. Rovněž velmi důležitá je jeho role při podpoře trávení díky obsahu vitamínů skupiny B.
Tyto vitamíny podporují trávení. Jejich nedostatek v žaludečním traktu zhoršuje metabolický proces. Pangamin má pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím i podporuje zvýšení imunity. V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobaktérií v žaludečním traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat, neboť zde je právě potřeba užívání důležitá.
Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, demenci, alkoholismu, chronické artritidy či kardiovaskulárních chorob. Užívání pangaminu je užitečné jako prostředek pro zlepšení spánku, nervozityči pocitu únavy. Samotný pangamin (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro ženy v období těhotenství i děti.
Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků a také jako tabletky na přibírání.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Tabletky na přibírání

Obsah vlákniny v dýni a její vliv na zdraví střev

Dýně má vysoký obsah vlákniny, asi 3 gramy na hrnek pokrájené vařené dýně. Vláknina je nezbytnou součástí zdravé výživy, protože pomáhá udržovat náš trávicí systém ve správném rytmu a podporuje růst prospěšných střevních bakterií. U některých jedinců však konzumace přílišného množství vlákniny může vést k plynatosti a nadýmání. Je důležité postupně zvyšovat příjem vlákniny a zůstat hydratovaný, abyste předešli nepříjemným příznakům trávení.

Kromě obsahu vlákniny je dýně také dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, jako je vitamín A, draslík a železo. Vitamin A je důležitý pro udržení zdravého zraku a pokožky, zatímco draslík pomáhá regulovat krevní tlak a podporuje funkci svalů. Železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek, které přenášejí kyslík po celém těle. Přidání dýně do vašeho jídelníčku může poskytnout řadu zdravotních výhod nad rámec pouhého obsahu vlákniny.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE BYLINKY NA ZÁCPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Samboja.

Jak působí používání skořice na pravidelnou stolici? Staví nebo
nebo podporuje? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice spíše staví stolici, ale nezpůsobuje zácpu. Skořice zlepšuje trávení, tím, že štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou. Skořice dále zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjem, nevolnosti a nadýmání.

Skořice stahuje hladké svalstvo, které nemůžeme normálně ovládat svou vůlí. Z hladké svaloviny je i vnitřní svěrač, který se při konzumaci skořice hůře uvolňuje a tím může být pozdržena stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Skořice bylinky na zácpu

Recepty

Římské feta chlebíčky

Potřebujete: 200 g balkánského sýru (strouhaný), 1 vejce, 30 g mletých slunečnicových semen, 30 g lněného semínka, 10 g pšeničných otrub

Příprava: Všechny ingredience prohněteme a vyformujeme váleček. Nakrájíme na plátky. Každý plátek položte na bobkový list, pečte 25 minut při 200 °C. Nenakynou, zůstanou ploché. Jsou vynikající jako základ s máslem pro různé oblohy jako např. šunka, uzená krůtí prsa apod. Před jídlem bobkový list odstraňte. Je možné zmrazit je do zásoby. Místo bobkového listu vyzkoušejte tymián a rozmarýn.

Plněná dýně Hokkaido

Potřebujete: 1 kg dýně Hokkaido, 1 pórek, 200 g mletého hovězího masa, 1–2 stroužky česneku, 1rajče, 3 lžíce rajčatové pasty, 1/2 šálku kysané smetany, sůl, pepř, kajenský pepř (chilli koření), hrst čerstvé petrželky, 1/2 balíčku feta sýru (balkánský), olej

Příprava: Odstraňte z dýně vršek – víko, lžící vydlabejte semínka a vlákna i s částí dužiny, až zbyde centimetrový okraj. Dužinu uchovejte pro další použití. Nasaďte kryt a pečte po dobu 20 minut v troubě při 180 °C. Mleté hovězí maso osmažte na oleji, přidejte česnek a trochu zeleninového vývaru, dužinu z dýně a očištěný a na proužky nakrájený pórek, rajče a rajčatový protlak a chvíli poduste. Pak vše dochuťte zakysanou smetanou a kořením. Fetu nakrájejte na kostičky a vmíchejte do náplně, tu poté vložte do dýně a pečte dalších 20 minut. Hotovou dýni krájejte jako meloun.

Jednoduchá polévka z mletého masa

Potřebujete: 350 g mletého masa, 1–2 lžíce oleje, 1 kostku vývaru, sůl, pepř, půl litru vody

Příprava: Mleté maso v hrnci zprudka osmažit, pak dle chuti ochutit, zalít vodou a přivést k varu. Přidejte kostku vývaru a povařte.

Lososové filety na zelených špekových fazolkách

Potřebujete: 200 g filetů z lososa, 100 g mražených zelených fazolových lusků, 50 g anglické slaniny nebo uzeného špeku, 1 malá cibule, 100 g čerstvého másla, 20g másla s mořskou solí, slunečnicový olej, bílý pepř, sůl

Příprava: Mražené fazolky krátce povaříme v osolené vodě, tak aby ještě byly „al dente“. Scedíme, přelijeme studenou vodou a necháme okapat. Na pánvi lehce osmažíme na rozpáleném oleji kostičky slaniny a cibulky, tak aby nebyla příliš hnědá, přidáme okapané fazolky. Směs promícháme, osolíme a opepříme. Na druhé pánvi na oleji opečeme filety z lososa, pro lepší vůni ke konci přidáme čerstvé máslo. Nesmažíme ho dlouho, nemá být vysušený jako treska, ale pěkně šťavnatý. Osolíme ho a opepříme. Pokud máme máslo s mořskou solí, solíme jen velmi lehce. Opečené fazolky upravíme na talíř, na ně položíme filety z&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co je to atkinsonova dieta

Příběh

Ve svém příspěvku MANČINGOVÁ DIETA JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sulcova.

Prosim může se někdo podělit o zkušenost.Držím očištovací kůru podle Antonie Mančingove.Cítím se dobře ,kila jdou dolů,centimetry ubývaji.Mam jediný problém,ráno je to v pohodě,ale odpoledne se cítím hodně nafouklá,večer ani nemluvím.Vknize se uvádí,že tyto problémy jsou v druhém týdnu normální.U mě stále přetrvávají.Děkuji za odpověd.Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Pennová.

pro sulcova: na to nadýmání bych Vám doporučila přírodní doplněk stravy, který opravdu pomáhá. Ozvěte se mi na email ivana.pennova@email.cz nebo na tel. 723659786 a poradím Vám

Zdroj: příběh Mančingová dieta jídelníček

Mohu jíst dýni při dně?

Dýně, stejně jako většina ovoce a zeleniny, má hodně draslíku, který pomáhá zbavit se krystalů kyseliny močové z krve. Banány, avokádo, špenát, brambory, chřest, červená řepa a dýně jsou plné draslíku. Takže máte dobrý důvod si tyto plody podzimu vychutnat, například jako dýňový koláč.

Dýně jsou považovány za hlavní superpotravinu a věřte nebo ne, ve skutečnosti jde o výjimečnou protizánětlivou potravinu. Jsou bohaté na karotenoidy, zejména na lutein, alfa-karoten a beta-karoten, spolu s dalšími vitamíny a minerály. Protizánětlivého účinku dýní se využije k mírnění artritidy při dně.

Je dýně vhodná na artritidu?

Dýně má vysoký obsah vlákniny, takže vám pomůže cítit se déle sytí. Navíc je nabitá betakarotenem, který bojuje proti zánětům, a vitamíny B6 a C a také hořčíkem pro zdravé kosti – to jsou všechno skvělé živiny pro lidi s artritidou.

Zdroj: článek Dýně a obsah purinů

Jak zařadit dýně do svého jídelníčku?

Dýni můžete použít v různých pokrmech, od polévek a dušených pokrmů až po pečivo a smoothies.

Zde je několik nápadů, jak začlenit dýni do svého jídelníčku:

  • Opečte dýňové kostky a přidejte je do salátů nebo obilných misek.
  • Udělejte si dýňovou polévku nebo chilli omáčku.
  • Při pečení přidejte dýni do muffinů nebo do chleba.
  • Přidejte dýňové pyré do smoothies nebo ovesných vloček.
  • Opečte dýňová semínka a posypte s nimi své saláty nebo restovanou zeleninu.

Začlenění dýně do stravy může pomoci snížit hladinu kyseliny močové a zlepšit celkové zdraví. Díky vysokému obsahu antioxidantů, vlákniny, draslíku a hořčíku je dýně všestrannou a chutnou zeleninou.

Je důležité si uvědomit, že i když dýně může pomoci snížit hladinu kyseliny močové, nemělo by se na ni spoléhat jako na jediný způsob, jak zvládnout hyperurikémii. Zdravá strava s nízkým obsahem purinů a vysokým obsahem vlákniny je také důležitá pro udržení nízké hladiny kyseliny močové. Kromě toho je důležité zůstat hydratovaný a udržovat si zdravou váhu. Závěrem lze říci, že existují vědecké důkazy podporující spojení mezi kyselinou močovou a tykví. Konzumace dýňových a tykvových semínek může pomoci snížit hladinu kyseliny močové v těle a snížit zánět, což může vést ke zlepšení celkového zdraví. Takže až si příště vychutnáte dýňovou polévku z dýně Hokaido nebo plátek dýňového koláče, pamatujte, že možná děláte svému tělu službu.

Zdroj: článek Dýně a obsah purinů

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Světluše Vinšová


dýně jak zpracovat
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
dýně nadýmání
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>