Téma

ELEKTRICKÉ KOTLE


Historie mýdla

Nejstarší známý důkaz o výrobě mýdla pochází z Babylonu. Recept s letopočtem 2800 let před Kristem byl nalezen během vykopávek. Nápisy na hliněných láhvích prozrazují, že oleje se vařily dohromady s popelem.

O užívání mýdla ve Starém Egyptě je důkazů více. Na papyru Ebers (Egypt, 1550 př. n. l.) se uvádí, že starobylí Egypťané se pravidelně koupali a používali k tomu mýdlo vyrobené z tuků zvířat a rostlinných olejů. Mýdlo je ve starých papyrech rovněž zmíněno v souvislosti s přípravou vlny pro tkaní látek.

Arabové vyráběli mýdlo z olivového oleje a jako první použili k jeho výrobě louh. Od začátku 7. století bylo mýdlo vyráběno v Palestině a jižním Iráku. Arabské mýdlo bylo voňavé a barevné.

Řekové a později Římané využívali k tělesné očistě směs olivového oleje a písku. Umění výroby mýdla se zřejmě naučili od Keltů. Plinius starší, římský spisovatel z 1. století, použil ve svém díle Přírodověda galské slovo saipo, z něhož je údajně odvozen výraz pro mýdlo. V následujících staletích se o mýdle příliš nemluví, i když je známo, že ve středověku se Itálie, Španělsko a Francie staly významnými středisky výroby mýdla. Navzdory snahám o velkovýrobu se zdá, že v Evropě se mýdlo příliš nepoužívalo.

Počátky výroby mýdla

Jeden z prvních receptů na výrobu mýdla se objevuje v dokumentu z 12. století, v němž jsou zapsána obchodní tajemství řemeslníků. Během staletí se chemické postupy při jeho výrobě prakticky nezměnily. Oleje a tuky z nejrůznějších zdrojů se vařily v žíravém zásaditém roztoku a výsledkem bylo surové mýdlo. Je pochopitelné, že kvalita mýdla závisela na materiálu použitém k jeho výrobě. Zpočátku byly základními surovinami popel ze spáleného dřeva a zvířecí tuk. I první američtí osadníci vyráběli z těchto ingrediencí hnědé mýdlo, které mělo konzistenci marmelády a bylo určeno pro každodenní potřebu. Tehdy se nejen mýdlo, ale i svíčky vyráběly z rozpuštěného hovězího nebo ovčího loje. Takzvaní svíčkaři často vyráběli a prodávali oba tyto produkty.

Od ruční výroby mýdla k průmyslové

Když ve 2. stol. n. l. římský lékař Galénos upozornil na očistné vlastnosti mýdla, začalo se mýdlo používat k osobní hygieně a stalo se řemeslem. Ve výrobě mýdla prosluli byzantští mydláři, kteří už v 7. stol. n. l. zásobovali celý svět. Mýdlo nevypadalo moc vábně a vyrábělo se z olivového oleje, vápna (oxid vápenatý) a louhu (hydroxid draselný), který získávali z dřevného popela. Mýdlo bylo mazlavé, nevábné vůně, barvy černé, hnědé nebo nazelenalé. Ale jeho dobré vlastnosti oceňovali králové a velmoži. Ve 14.

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vše o mýdle

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ KVIK HODNOTY 6.1 INR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel TIBOR KOUBA.

mam tuto hodnotu 6.1 inr co stim ted

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lékař vám udělal krevní test, aby zjistil, jak dlouho trvá, než se vaše krev srazí. Tento test se nazývá PT nebo test protrombinového času. Výsledek testu se nazývá hladina INR.

Hodnota INR 6,1 je vysoká a může nastat, když užíváte Warfarin. Warfarin pomáhá předcházet krevním sraženinám tím, že zpomaluje dobu potřebnou ke srážení krve. Srážlivost krve je složitý proces, který vyžaduje přítomnost vitamínu K. Warfarin vychytává vitamín K a tím zvyšuje hodnotu INR. Vitamín K si tělo nedokáže vyrobit a je závislé na jeho příjmu z potravy. Je-li potrava chudá na vitamín K, potom Warfarin rychle vychytá většinu vitamínu K a zvýší se tak hodnota INR. Cíl INR pro lidi, kteří užívají Warfarin, je obvykle od 2 do 3,5. Hodnota vyšší než 3,5 zvyšuje riziko problémů s krvácením.

Mnoho věcí může ovlivnit způsob, jakým Warfarin funguje. Některé přírodní léčivé produkty a jiné léky mohou způsobit, že Warfarin bude fungovat příliš silně. To může zvýšit vaše INR. Pokud pijete hodně alkoholu, může to rovněž zvýšit vaše INR. A těžký průjem nebo zvracení mohou také zvýšit vaše INR.

Nejčastější příčina vysokého INR bývá v jídle, kdy si lidé myslí, že nemohou konzumovat zeleninu, když užívají Warfarin. U Warfarinu je zapotřebí dodržovat určitou dietu, která zajistí, že přijmete dostatek vitamínu K každý týden stejné množství.

Dieta určuje denní příjem vitamínu K 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Při této dietě proto musíte hlídat všechny potraviny, které se získávají z rostlin a orgánů zvířat, jelikož obsahují vitamín K. Čím zelenější rostlinná potravina je, tím má více vitamínu K.
Nejvíce vitamínu K má kapusta a zelí, kde stačí sníst pouze pár soust k dosažení denního limitu. To se hodí na dny, kdy víte, že jste snědl málo zeleniny, tak tímto způsobem můžete rychle dorovnat hladinu vitamínu K.

Potraviny, které nemusíte hlídat jsou maso, kromě orgánů, pečivo, rýži, těstoviny, mléko, sýry, sladkosti, nápoje. Obecně platí jednoduché pravidlo: Kupovat vždy stejné rostlinné potraviny a zvířecí orgány (játra, srdce, ledviny) na jeden týden a ty pak různě kombinovat každý den.

Nejlepší způsob, jak snížit INR, bude záviset na několika věcech. V první řadě je třeba soustředit pozornost na dostatečný příjem vitamínu K ve stravě. V některých případech vám může lékař na několik dní vysadit užívání Warfarinu. Můžete také dostat jiné léky, které budete užívat.

Budete muset být často testován, aby se lékař ujistil, že vaše úroveň INR klesá. Budete také muset sledovat známky krvácení.

Lékař vás sice pečlivě zkontroluje, ale problémy se mohou objevit později. Pokud zaznamenáte jakékoli problémy nebo nové příznaky, okamžitě vyhledejte lékařské ošetření.

Následná péče je klíčovou součástí vaší léčby a bezpečnosti. Ujistěte se, že jste s lékařem domluven na pravidelných kontrolách a choďte na ně. Pokud máte akutní problémy s krvácením, zavolejte na záchrannou službu vytočením čísla 112. Je také dobré znát výsledky svých testů a vést si sez

Zdroj: příběh Krevní kvik hodnoty 6.1 INR

Diskusní fórum na téma kuperóza

Dle příspěvků respondentů se lze kuperózy zbavit pomocí laserového ošetření, které v současnosti poskytují někteří kožní lékaři.

Rovněž využití elektrické jehly je jednou z možností, které vám mohou pomoci od nepříjemných a nevzhledných žilek. Negativem elektrické jehly je však bolestivost a nutnost zákrok opakovat.

Také se objevují doporučení ohledně konzumace pestré a vyvážené stravy bohaté na prvky, které podporují obnovu žilních stěn. Stav následně můžete podpořit léky Aescin, Diosmin a Hesperidin (Detralox a Daflon). Z běžně dostupných zdrojů se doporučuje vyzkoušet borovici přímořskou, resveratrol, olej z hroznových jader, aloe vera a koenzym Q10.

Vyvarujte se pobytu na přímém sluníčku, solária, alkoholu, kouření, častých dotyků tváře a přehnaného čištění. Dále se vyhýbejte stresu, prudkým změnám teploty, sauně, popíjení horkých nápojů a konzumace kořeněných jídel.

Vhodné je dle některých respondentů CPL ošetření, po kterém se pleť hezky zahojí, k čemuž přispějí i přípravky předepsané lékařem na tento problém. Zde je odkaz na centrum, kde se přímo tomuto problému věnují.

A jaké zkušenosti máte s kuperózou vy? Podělte se o ně a pomozte svými příspěvky nám všem.

Zdroj: článek Kuperóza

Inhalátor na slanou vodu

Pro inhalaci slané vody je vhodný kompresorový inhalátor, který je určen k aerosolizaci u léků a slané vody a pro pacienta při různých respiračních onemocněních. Jeho používání léčbu urychluje, ale zároveň je inhalace slané vody skvělou prevencí těchto onemocnění. Inhalátor využijete při léčbě horních a dolních cest dýchacích (inhalátor na kašel).

Malý kompaktní inhalátor s nízkou hmotností a v moderním designu zaujme na první pohled. Investice do inhalátoru představuje jednoduché a vysoce účinné řešení, které vám umožní omezit používání antibiotik.

Kompresorový inhalátor se používá na:

  • nachlazení
  • astma
  • onemocnění dýchacího ústrojí

Léčivo se inhalací rychle dostane do plic, čímž se výrazně zvyšuje efektivita jeho působení v organismu.

Tento inhalátor je jednoduchý na obsluhu a prakticky bezhlučný, je vhodný i pro děti. Vyznačuje se hlavně nízkou spotřebou elektrické energie.

Pracovní podmínky:

  • teplota okolí: 5–40 °C
  • elektrické třídění: typ B, třída II
  • pracovní doba: maximálně 20 minut (se 40minutovou přestávkou před dalším použitím)
Součástí balení je:
  • maska pro dospělé
  • maska pro děti
  • náustek
  • rozprašovač s nádobkou na léčivo
  • adaptér
  • šňůrka na upevnění masky kolem hlavy
Technické údaje:
  • výkon: AC220V, 50 Hz
  • maximální frekvence rozprašovače: > 0,2 ml/min
  • maximální tlak kompresoru: > 0,15 MPa
  • průtok vzduchu v kompresoru: > 10 l/min
  • hladina zvuku: < 65 dB (A)

Kompresorový inhalátor se doporučuje používat maximálně 20 minut. Před dalším použitím je třeba nechat přístroj vypnutý cca 40 minut.

Čištění a údržba: Kompresorové příslušenství je možné dezinfikovat a tím i opětovně používat. Dezinfekce povrchu přístroje je možná běžným dezinfekčním prostředkem.

Název: Kompresorový inhalátor Yuwell 405B

Cena: 1 009 Kč

Recenze: Respondenti uvádějí, že přístroj je velmi jednoduchý na obsluhu. Jeho výhodou je, že obsahuje masku pro děti i pro dospělé.

Zdroj: článek Inhalace slané vody

Příprava pacienta

Před zahájením léčby se podávají léky proti bolesti anebo sedativa. Pokud se použijí perorální léky, musí se počkat dostatečnou dobu, aby léky dosáhly patřičného účinku. Před zahájením procedury je pacient poučen, aby úplně vyprázdnil močový měchýř.

UPOZORNĚNÍ: Během procedury je třeba monitorovat množství instilovaného fyziologického roztoku. Není-li močový měchýř prázdný, může dojít k jeho přeplnění. Generátor pomáhá monitorovat množství instilovaného fyziologického roztoku.

Deset minut před zákrokem se pacient připraví a zarouškuje dle standardních cytoskopických postupů. Pacient se umístí do litotomické polohy. Je třeba se ujistit, že hýždě spočívají na okraji stolu, aby byl možný dostatečně hluboký vstup do anatomie pacienta a také snazší rotace zaváděcího zařízení během zákroku.

Napájení generátoru Rezum:

  • Generátor umístěte v dosahu pacienta a elektrické zásuvky.
  • Přípravné síto nebo vozík umístěte do blízkosti generátoru.
  • Otevřete displej obrazovky.
  • Napájecí kabel generátoru připojte do elektrické zásuvky.
  • Zapněte generátor.
  • Generátor je v neaktivním stavu, dokud není připojeno validní zaváděcí zařízení.

Příprava stříkačky:

  • Vezměte nový vak s fyziologickým roztokem velikosti 500 ml, 1 000 ml, 2 000 ml, 3 000 ml, 4 000 ml nebo 5 000 ml, který je kompatibilní s generátorem Rezum.
  • Vak s fyziologickým roztokem zavěste na infuzní stojan.

POZNÁMKA: Hrot do vaku není potřeba; hrot je předem připojen k vedení fyziologického roztoku do zaváděcího zařízení.

BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ: Fyziologický roztok by měl mít pokojovou teplotu. Nepoužívejte studený fyziologický roztok, ten může snížit účinnost léčby.

Zdroj: článek Metoda Rezum

Vyhřívané rukavice k běžnému nošení

Vyhřívací systém byl navržen pro bezpečné a spolehlivé používání. Nenahrazujte proto původní elektrické součástky ani nezasahujte do elektrického obvodu vyhřívacího systému, ani pouzdra na baterie. Vyhřívací systém, včetně pouzdra s bateriemi, není určen pro použití pod vodou. Pokud se během používání rukavice namočí (například v hustém dešti), odpojte vyhřívací systém od rukavic a nepoužívejte jej, dokud rukavice zcela neuschnou. Pouzdro s bateriemi nesmí být ponořováno do vody či jiných kapalin, může dojít k elektrickému zkratu. Všechny elektrické součásti udržujte suché. Pokud během používání rukavic pociťujete nevolnost, či jiné nepříjemné pocity, ihned používání přerušte a další používání rukavic konzultujte s lékařem. Děti a těhotné ženy musí používání rukavic nejprve konzultovat se svým lékařem.

  • Čištění: Vyhřívané rukavice je nutné prát ručně oddělené ve studené vodě. Sušení musí probíhat pouze pověšením a samovolným uschnutím.
  • Pokyny: Neždímejte, nepoužívejte bělidlo, nežehlete, nepoužívejte chemické prostředky.
  • Použitý materiál: vnější materiál 100% nylon, vnitřek 100% polyester – voděodolné, prodyšné
  • Napájení: 9V baterie
  • Váha: 200 g (1 pár/bez baterií)
  • Dostupné velikosti: XL, L, S, M

Zdroj: článek Vyhřívané oblečení

Kuchařka pro jaterní dietu – recepty

Citrónové biftečky

Přísady: 10 dkg mletého hovězího a telecího masa, sůl, citrónová šťáva a kůra, 1 lžíce vody, 1 dkg másla

Maso umeleme, osolíme a okořeníme citrónovou šťávou a kůrou. Směs ušleháme a přidáme lžíci studené vody. Znovu ušleháme a potom vytvoříme dva menší bifteky. Upečeme je na suché teflonové pánvi po obou stranách, podlijeme a dusíme doměkka. Na talíři bifteky polijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bramborovou kaší.

Těstoviny s cuketovou omáčkou

Přísady: 160 g těstovin, 1 střední cuketa (tykev), 4 rajčata, ¼ čínského zelí, 2 lžíce hladké mouky, strouhaný eidam, pažitka, petržel

Na kousky nakrájenou cuketu a čínské zelí hodíme do hrnce, jemně okořeníme, podlijeme a dusíme. Po chvíli přidáme rajčata. Až bude zelenina měkká, zahustíme moukou a okořeníme dle chuti. Na uvařené těstoviny dáme omáčku, posypeme strouhaným netučným sýrem a už si můžeme pochutnávat na jídle, které je vhodné pro jaterní dietu.

Sázavský guláš

Přísady: 200 g zadního hovězího masa, 20 g oleje, 50 g pórku, 100 g rajčat, 10 g hladké mouky, mletá paprika, zelená petrželka, sůl

Na oleji osmažíme maso nakrájené na kostky, přidáme pórek, mletou papriku, krátce osmahneme, mírně podlijeme vodou, osolíme a dusíme téměř doměkka. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme, nakrájíme, přidáme k masu a dodusíme. Nakonec necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme ji moukou, podlijeme a povaříme. Dochutíme solí a najemno nakrájenou zelenou petrželkou.

Zapečená brokolice se sýrem

Přísady: 400 g brokolice, 20 g hladké mouky, 2 bílky, 200 ml mléka, 100 g eidamu, sůl, petrželka, 5 g oleje na vymazání formy

Brokolici rozebereme na růžičky a spaříme ve vroucí vodě. Mouku opražíme nasucho, za stálého míchání zředíme mlékem a uvaříme bešamel. Bešamel necháme za občasného míchání vychladnout, pak vmícháme bílky, nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou petrželku a mírně osolíme. Zapékací formu vytřeme olejem, vložíme brokolici, přelijeme bešamelem a zapečeme v troubě.

Tvarohové kuličky s jahodovou kaší

Přísady: vejce, 100 ml mléka, 140 g netučného měkkého tvarohu, 50 g hrubé mouky, 200 g veky nebo 4 rohlíky, 250 g jahod, 20 g cukru (nebo dětská jahodová přesnídávka), sůl

Veku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a počkáme, až se mléko vsaje. K namočené vece přidáme mouku, vejce, tvaroh, špetku soli a uhněteme těsto. Z těsta vytvoříme kličky, které vaříme zvolna 5 minut ve vroucí vodě. Uvařené kuličky scedíme a necháme okapat. Na talíři kuličky přelijeme rozmačkanými jahodami s cukrem nebo dětskou přesnídávkou s ja

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jaterní dieta

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš


elektrické hubení vší
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
elektrické nástěnné radiátory
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>