GOJI BERRY bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Goji (či godži) jsou plody kustovnice čínské. Jde o takzvanou superpotravinu se spoustou živin, vitamínů a minerálů, navíc je vynikajícím zdrojem bílkovin. Obsahuje 18 různých aminokyselin, a to včetně osmi, které jsou přítomny pouze ve stravě a lidské tělo si je neumí vyrobit. V kustovnici je také 21 stopových prvků, karotenoidy včetně beta karotenu a lutein a zeaxantin. U goji platí pravidlo, že čím větší plody jsou, tím jsou chutnější.
Účinky Gojiberry
Abyste dosáhli dokonalého zdraví, stačí sníst malou hrst (cca 30 g) Gojiberry (anglický název) denně, což odpovídá asi jedné lžíci ráno a večer. Kustovnice čínská je plná výživných látek nezbytných k životu. Žádná jiná plodina na světě neobsahuje podobně vysokou koncentraci tolika látek.
Goji obsahují:
vitamíny: B1, B2, B3, B6, E, C a A
18 druhů aminokyselin, včetně 8 životně důležitých
minerální prvky: zinek, železo, vápník, germanium, selen, fosfor a další
esenciální mastné kyseliny, například omega 3 a 6
21 stopových prvků nezbytných pro mozek
antioxidanty a karotenoidy
4 typy polysacharidů, které posilují imunitní systém
protizánětlivé látky
5krát více vitamínu C než pomeranč
Goji účinky:
harmonizují činnost jater a ledvin
ve formě 100% šťávy je několikanásobně vyšší množství vstřebaných látek střevní sliznicí oproti sušeným plodům Goji himalyo
silný antioxidant
snižují a harmonizují krevní tlak
významně posilují imunitu organismu
posilují zrak (šeroslepost), zlepšují ostrost vidění a uklidňuje podrážděné oči
působí antibakteriálně
snižují riziko rakoviny (zejména nádory jater, prostaty a prsu)
pomáhají při cukrovce
pomáhají při bolestech kloubů
zpomalují stárnutí
chrání buňky před škodlivými vlivy prostředí
působí jako prevence proti degeneraci nervové soustavy
odbourávají stres
snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi (podporují léčbu diabetu a cévního systému)
působí proti bolestem hlavy
posilují ledviny a játra
zlepšují krvetvorbu, pomáhají udržet správný krevní tlak
upravují činnost jater a ledvin
zbavují nespavosti a zlepšují kvalitu spánku
podporují sexuální funkce – afrodiziakum
ulevují od bolesti hlavy a od závratí
zvlhčují plíce, tím působí proti astmatu a alergiím
udržují svěží a pružnou pleť
Goji kontraindikace:
děti do 3 let věku
kojící a těhotné ženy
intolerance a alergie na lesní plody a bobule
kustovnice zvyšuje účinek některých léků, proto před použitím doporučujeme konzultaci s lékařem
Goji chuť plodů:
Goji je sladší než šípek, ale kyselejší než rozinky, s trochou trpké příchuti.
Goji plody:
Jsou podobné tvarem i barvou našemu šípku (velikost plodů 1–3 cm), plody dozrávají 2x ročně, nejběžnější původ Čína (nejvyšší kvalita: oblast Ningxia u mongolských hranic).
Ve svém příspěvku VARFARIN A UŽÍVÁNÍ GANODERMY LUCIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Steinbach Hofmanvá.
Dobrý den, mohu se někde dozvědět, zda se smí užívat Ganoderma lucidum při užívání Varfarinu?
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimíra.
Prosím o posouzení, před týdnem mě byl v nemocnici předepsán Warfarin, moje deti mně koupily doplněk stravy Choco Lite který jsem užívala, po dobu pobytu v nemocnici jsem užívání přerušila a teť nevím jestli můžu pokračovat. Choco líne má složení zelená kávová zrna, goji, ACAI Berry, chia semínka, výtažek z houby Ganoderma lusidum a přírodní kakao. Děkuji za odpověď.
Kustovnici lze využít téměř všude. Listy se dávají do salátu, z mladých výhonků se vaří čaj a mladá rostlina se využívá jako kuchyňská bylina. Nejčastěji se ale setkáte přímo s plody – goji. Ty je nejlépe užívat k snídani. Před spaním se jejich konzumace nedoporučuje, protože vás mohou pěkně probrat. Přesné dávkování kustovnice nebylo vědecky stanoveno, nicméně kvůli vysokému obsahu prospěšných látek v plodech se doporučuje konzumace s mírou.
Snídaně na snížení hmotnosti
Postup: Do vlažné vody dáme jednu lžíci chia semínek cca na 10 minut a do druhé sklenice s vlažnou vodou namočíme na 10 minut 50 ks goji bobulí, aby nasály vodu a změkly. Potom popíjíme směs vody s chia semínky a přikusujeme nabobtnalé goji bobule.
Snídaně
Postup: 25 ml goji šťávy přidejte do směsi ovesných vloček a jogurtu a následně rozmíchejte.
Drink:
Postup: 2 lístky máty, 30 ml třtinového cukru nebo ½–1 čajová lžička melasy, 45 ml limetkové šťávy, 45 ml Goji Himalyo, soda. Vše promíchejte a podávejte s ledem.
Ranní smoohie
Postup: 2 polévkové lžíce chia semínek, 100 g kešu oříšků, 1 banán, 150 g sezonního ovoce, šťáva z poloviny citronu, 3 polévkové lžíce goji, 2 polévkové lžíce Acai berry prášku dáme do vysokootáčkového mixéru na 1–2 minuty a přidáme dle potřeby půl nebo celou sklenici vody cca 200 ml. Tato lahodná snídaně a její pravidelná konzumace vám navíc pomůže ke snížení hmotnosti.
Kustovnice je keř pocházející z Číny. Její plody, kterým se říká goji, obsahují velké množství vitamínů, minerálů, jsou výborným antioxidantem. Účinky na zdraví jsou opravdu a také pomáhají při hubnutí. Goji podpoří hubnutí pouze za splnění dokonalého stravování, pitného režimu a pohybu. Goji reguluje hladinu cukru v krvi, a proto brání chuti na sladké. Zajišťuje postupné uvolňování cukru a zabraňuje kolísání glykemického indexu. Obsah vlákniny zasytí žaludek na delší dobu, a proto nebudete pociťovat „vlčí hlad“. V malém množství obsahují plody kustovnice chrom, což je prvek nezbytný pro udržení svalové hmoty při hubnutí. Při redukci hmotnosti se totiž často stává, že při nedostatku chromu ubývá svalová hmota a ne tuková.
Dávkování při hubnutí
Denní dávka: Dospělí si mohou denně dopřát přibližně 30 bobulí, tedy asi dvě hrsti.
Na dvě polévkové lžíce plodů připadá 167 kJ a vysoký podíl vlákniny, která je při snižování hmotnosti velkým pomocníkem. Vitamíny a minerály navíc zlepšují stav pleti. Plody goji rovněž snižují glykemický index a zajišťují dlouhodobější pocit sytosti. Goji je vhodná nejen pro samotné hubnutí, ale také pro zdravý životní styl. Blahodárné účinky kustovnice zpozorujete již po několika týdnech užívání.
V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Dobrý den, prosím o sdělení při Xareltu 20 mg lze použít např. Kustovnici(farmářské sirup) nebo jiné doplňky stravy ohledně imunity, pohody a trávení. Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kustovnice čínská nebo-li goji, je vhodná laskomina i když užíváte Xarelto. Existuje vědecká studie, která sleduje okolo 200 tisíc pacientů, kteří užívají Xarelto a pravidelně konzumují goji. Zatím ani jeden z jejich lékařů nehlásil žádné účinky na činnost Xarelta. Průběžně si to můžete kontrolovat tady, na těchto webových stránkách: https://www.ehealthme.com/d…
Co se týče ostatních doplňků stravy, tak je to vždy otázka. Xarelto je vynikající lék, u kterého se nemusí držet žádná dieta a není ani příliš háklivý na to co jíte. Kromě grapefruitu nebo pití grapefruitové šťávy a opatrnosti s alkoholem neexistují žádná jídla ani nápoje, kterým byste se při užívání Xarelta měla vyhýbat.
Xarelto je pro vás lék na prodloužení života a pro vaší jistotu, že léčba probíhá správně, je vždy lepší při každém zařazení doplňku stravy o tom kolem 20. dne užívání informovat lékaře, aby vám zkontroloval vaši srážlivost krve.
Ti, kteří se léčí warfarinem, se musí vyhnout bobulím goji, protože existuje interakce mezi ní a léčivem. Dle provedených studií warfarin interaguje s lyciem, třezalkou, mangem, česnekem, sójovou omáčkou, goji a jinými. Byly hlášeny interakce u 80leté čínské pacientky, která konzumovala bylinkový čaj vyrobený z bobulí goji a užívala také warfarin (vyskytlo se u ní nadměrné krvácení). Další studie u jiného pacienta, který pil čaj goji a užíval warfarin, zjistila, že když přerušil konzumaci čaje z goji, doba krvácení byla stabilizována. Z čehož se tedy vyvodilo, že existuje určitá interakce mezi warfarinem a bobulemi goji a že by se mělo této společné konzumaci zabránit. Všichni pacienti užívající warfarin by měli být varováni před přijetím specifických opatření a nebezpečím některých potravin, které požívají, aby se vyhnuli nežádoucím účinkům. Vždy je nutné informovat ošetřujícího lékaře o každém doplňku nebo lécích, které užíváte.
Ve svém příspěvku NEJLEPSI ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila kolarova.
dnes a denne vysvetluji lidem zdravym i nemocnym podstatny rozdil v kvalite i ucinku mezi ALOE VERA GELEM A STAVOU.ten odbornik co si dovoli verejne lhat tisicum lidi jiste byl na plantazich primio FLP jako nasi obch, poradci.FLPma unikatni zpracovani, rucni sklizen- filetuje se aby gel zustal neporuseny v lahvi z plantaze je za nekolik hodin.obsah gelu v lahvi ktery je koser a byl prohlasen za identicky z rostlinou z jejich vlasni plantaze.gelu je napr, v NECTAR BERRY 96 PROCENT,4PROC.BRUSINEK hlavne kvuli zanetum v tele.kde by se tam vesla nejaka guma?tezkoby to melo takovy .ucinek. zaruku30dni na spokojenost a unikatni zpracovani ma pouze FLP. pak mozna na MARSU.tyto vyrobky mi vyrazne zlepsily zdravi. po aloe stave bych tezko mela po 40. metabol. vek pouhych 26 let.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Plody kustovnice čínské obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (například tryptofan či izoleucin), až 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor), jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi (což už naznačuje jejich jasně červená barva). Co se týče beta-karotenu, jsou goji (godži) vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6, E a beta-sitosterol. Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek. Naprosto unikátní pro tyto plody je pak skupina lycium polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály a tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu.
Šťáva z kustovnice čínské, respektive z goji, je bohatá na polysacharidy a další látky, které jsou velmi prospěšné pro náš imunitní systém a celkovou vitalitu. Díky pití šťávy připravené z těchto plodů může naše tělo nejlépe využít všechny živiny, minerály a vitamíny v ovoci přítomné. Užívání kustovnice v této podobě je zvláště účinné díky vysoké vstřebatelnosti živin sliznicí střev, přičemž je potřeba pít šťávu na lačno. Tento velmi energetický nápoj není vhodné kombinovat s pitím alkoholických nápojů či jej do alkoholu přimíchávat. Goji jsou především doplňkem stravy určeným ke zlepšení zdraví a vitality organismu a alkohol tyto účinky naopak potlačuje.
V naší poradně s názvem WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anife333.
Můžu při léčbě warfarinem jíst kustovnici čínskou-goji?Každý den sním hrst.
děkuji Anife
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
U některých lidí kustovnice čínská (goji) může posilovat účinky warfarinu a může docházet ke krvácení. Při pravidelné konzumaci je potřeba vyrozumět lékaře, aby případně upravil dávkování warfarinu.
Ingredience: 500 g listového těsta, 1 kg kyselejších jablek, goji – plody kustovnice čínské, rozinky a oříšky, cukr krystal, skořice, 1 vejce
Postup: Listové těsto překrojíme na půl. Rozválíme jednu polovinu na obdélník. Nastrouháme jablka a vymačkáme z nich šťávu. Polovinu jablek rovnoměrně rozprostřeme doprostřed rozváleného těsta a posypeme je kustovnicí. Kustovnice nemá příliš výraznou chuť, takže můžeme přidat i rozinky a oříšky. Na závěr osladíme krystalovým cukrem a posypeme skořicí podle chuti. Přehrneme okraje těsta a spojíme. Potřeme rozšlehaným vejcem. Pokud se nám těsto rozevírá, vejce nám pomůže jej slepit. Opakujeme celý postup i na druhou polovinu těsta. Dáme na pečicí papír a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova. Výsledek vypadá barevně velmi hezky, a navíc přínos kustovnice čínské je v extra porci vitamínů a minerálů.
Tvarohový koláč s kustovnicí
Ingredience na těsto: 150 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, ½ lžičky prášku do pečiva
Ingredience na polevu: 100 g moučkového cukru, 500 g tvarohu, 2 vejce, kustovnice, rozinky dvou barev, brusinky
Postup: Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které vtlačíme do formy vymazané máslem a vysypané moukou anebo vyložené pečicím papírem. Nejprve dáme těsto předpéct do trouby rozpálené na 180 °C asi na 6 minut. Mezitím si připravíme tvarohovou polevu: tvaroh umícháme se žloutky a moučkovým cukrem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně zamícháme do tvarohu. Těsto vyjmeme z trouby a po vychladnutí na něj rozprostřeme tvarohovou směs, kterou posypeme sušenými plody různých barev: kustovnicí čínskou, rozinkami, brusinkami. Ty jsme předtím krátce nechali namočené ve vodě, aby změkly. Poté dáme koláč dopéct cca na 20 minut při teplotě 180 °C.
Koktejl z kustovnice
Ingredience: 60 g sušené kustovnice, 400 ml kozí syrovátky
Postup: Pokud není syrovátka úplně čistá, přeceďte ji přes jemné sítko. Vsypte do ní všechny plody goji, uzavřete (nebo přikryjte potravinovou fólií) a uložte do lednice alespoň na 2 a ½ hodiny nabobtnat – záleží na míře vysušenosti kustovnice. Až jsou plody úplně měkké, pořádně je promixujte ponorným mixérem. Nechcete-li mít v nápoji zrníčka, proceďte jej ještě přes velmi jemné síto. Nápoj je chutný sám o sobě, přesto je možné jej vylepšit čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou. Podávejte chlazené.
Ve svém příspěvku CALTRATE VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JITKA.
Mám osteroporozu a RA užívám Caltrate a slyšela jsem, že na osteroporozu nemá zádný účinek, pouze se můžou udělat v ledvinách kameny. Sleduji to i na výsledcích denziometrie, že se nelepším, ba naopak horším. Jím ze stravy všechno co obsahuje vápník - jako mak, olej makový,sezam.semínka, mumio,kombu,goji. Na klouby si kupuji různé - jako Geladrink, Colafit, v současné době užívám od Priessnitz - kloubní výživu forte.Proto prosím jestli je nějaký dobrý potravinový doplněk na osteroporozu.
Za odpověd a radu mnohokrát děkuji.
Jitka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri.
Doporučuji Vám objednat si se mnou osobní besedu autorského čtení s výkladem na téma krása a zdraví, v Praze.
Existuje mnoho kroků, které můžete podniknout ke zlepšení objemu spermií. Mezi ně patří strava, která je rozhodně jedním z nejdůležitějších počinů při úsilí zvýšení počtu spermií. Zde je seznam několika potravin, které vám mohou pomoci v tomto úsilí:
Hořká čokoláda
Hořká čokoláda je účinné afrodiziakum. Tmavá čokoláda obsahuje L-arginin, což je aminokyselina, která zvyšuje objem ejakulátu, jakož i intenzitu orgasmu. Jen to s konzumací této pochutiny nesmíte přehánět, protože při zvýšené konzumaci můžete přibírat na váze a pak dojde k opačnému účinku, neboť obezita snižuje hladiny testosteronu v těle i počet spermií.
Ústřice
Ústřice jsou bohatým zdrojem zinku, přičemž zinek je minerál, který hraje důležitou roli při zvyšování hladiny testosteronu, jakož i při produkci spermií. Zvýšení hladiny testosteronu navíc zlepšuje sexuální touhu, což znamená, že budete mít větší potěšení z pohlavních styků a tímto se také zvýší šance na otěhotnění.
Vejce
Vejce obsahují vysoký obsah bílkovin a vitamínu E. Vejce je pomocník při tvorbě zdravého a silného spermatu ve varlatech, neboť svým složením chrání spermie před škodlivými účinky volných radikálů, které je mohou zabít.
Banány
Banány obsahují enzym bromelin, který zvyšuje mužské libido. Jsou také bohatým zdrojem vitamínu B, který může napomoci zvýšení vytrvalosti při pohlavním styku.
Špenát
Špenát je bohatým zdrojem kyseliny listové. Nízké hladiny folátu mohou vést ke zkreslení tvarů spermií a také zvyšují riziko chromozomálních abnormalit. To znamená, že i když jsou spermie dosti pohyblivé, kvůli abnormalitám nemohou vajíčko oplodnit, a pokud ano, tak zde hrozí riziko vrozených vývojových vad. A právě konzumace špenátu toto riziko snižuje.
Chřest
Chřest je zdrojem vysokých dávek vitamínu C, který chrání spermie před škodlivými účinky volných radikálů, čímž zajišťuje, že spermie v mužském reprodukčním systému nebudou vyčerpány.
Česnek
Česnek je velmi účinná potravina, které se používá po staletí při léčbě různých onemocnění, včetně srdečních problémů a infekcí dýchacích cest. To, co ale většina lidí neví, je fakt, že česnek je rovněž silné afrodiziakum a že je velmi efektivní při zvyšování objemu spermií. Česnek totiž obsahuje sloučeninu zvanou allicin, která zlepšuje průtok krve v pohlavních orgánech, zvyšuje produkci spermií a objem ejakulátu.
Karotka
Karotka je nabitá vitamínem A. Vitamín A je důležitý pro zvýšení produkce spermií a je účinný i pro jejich pohyblivost. Kromě mrkve jsou na vitamín A ještě bohaté ovesné vločky, červená paprika a sušené meruňky.
Goji
Plody goji udržují teplotu v šourku, kde se nacházejí varlata, na optimální úrovni. Vyšší teploty t
Tvarohové koláče s kustovnicí jsou oblíbenou pochoutkou, která není náročná ani finančně, ani časově.
Ingredience: 150 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva
Ingredience na polevu: 150 g moučkového cukru, 500 g tvarohu, 2 vejce, kustovnice, rozinky, brusinky
Postup: Z ingrediencí připravte těsto a to vtlačte do formy. Nezapomeňte formu vymazat máslem a vysypat moukou či vyložit pečicím papírem. Těsto nechte na šest minut předpéct na 180 °C a mezitím si připravte tvarohovou polevu. Je to velmi jednoduché, umíchejte tvaroh se žloutky a moučkovým cukrem. Vyšlehejte z bílků tuhý sníh a zamíchejte do tvarohu. Po šesti minutách vyjměte z trouby těsto a rozprostřete na něj tvarohovou směs. Tu ozdobte sušenými plody goji, rozinkami a brusinkami a nechte koláč ještě na 20 minut dopéct na 180 °C. Tip na závěr: aby plody změkly, nechte je předtím krátce namočené ve vodě.
Goji s müsli
Müsli patří mezí oblíbené a hlavně časově nenáročné pochoutky, které můžete konzumovat třeba každý den.
Ingredience: 250 g ovesných vloček, 50 g kustovnice čínské, 100 g směsi ořechů, mandlí a rozinek, 75 g přírodního třtinového cukru
Postup: Smíchejte vločky a cukr do většího hrnce a pražte do té doby, než se cukr rozpustí a vločky zezlátnou. Stále míchejte a přidejte kustovnici, oříšky a rozinky. Pokud vám v müsli chutná ovoce, čokoláda či cornflakes, dolaďte podle své chuti. Připravenou směs můžete zalít mlékem. Získá vynikající karamelovou chuť.
Objevily se i zprávy z Velké Británie o možné interakci mezi Warfarinem a brusinkami, takže pacientům, kteří se léčí Warfarinem, bylo doporučeno omezit nebo se vyhnout pití brusinkového džusu.
K dnešnímu dni již existují důkazy, že níže uvedené bylinné, vitamínové a minerální produkty mohou měnit hladinu Warfarinu v krevním řečišti nebo mohou přímo ovlivnit srážení krve samy o sobě:
chondroitin a glukosamin
koenzym Q10 – také známý jako ubichinon, ubidecarenone
ďáblův dráp (Harpagophytum procumbens)
Dong quai – také známý jako Danggui, čínská angelica (Angelica sinensis)
doplňky s rybím olejem, které obsahují kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA)
ginkgo biloba
ženšen (Panax ginseng)
zelený čaj (Camellia sinensis)
jírovec (Aesculus hippocastanum)
Lycium barbarum – také známý jako čínské bobule, Di Gu Pi, GojiBerry, Gou Qi Zi
papája extrakt (obsahující papain)
třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)
vitamín A
vitamín K
libavka (použitá na kůži) – také známá jako methylsalicylát
Další potraviny, které mohou mít vliv na hladinu Warfarinu:
avokádo
brusinková šťáva
len (lněné semínko)
česnek
zázvor
mango
cibule
papája
mořské řasy (sushi)
sójové bílkovinné produkty (včetně sójového mléka a tofu)
Podobně jako všechny léky, může mít i Warfarin nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
1 až 10 % pacientů se může v průběhu léčby přípravkem Warfarin setkat s krvácením. Slabé krvácení (z nosu nebo z dásní, nebo tvoření podlitin) jsou nejobvyklejšími formami krvácení. Méně častá je krev v moči, černá nebo krvavá stolice, silnější nebo delší menstruační krvácení, případně jiné krvácení. Objeví-li se neobvyklé krvácení, je třeba sdělit to lékaři nebo se poradit s lékařem.
Velmi vzácnými nežádoucími účinky jsou reakce z přecitlivělosti, projevující se obvykle kožní vyrážkou, reverzibilním zvýšením hladin jaterního enzymu, bolestí žlučníku, vznikem vaskulitidy, reverzibilní ztrátou vlasů, priapismem (obvykle na začátku léčby), syndromem purpurových prstů (načervenalé bolestivé kožní léze na prstech nohou a chodidlech).
Jestliže se vyskytne některý z těchto nebo jakékoliv jiné neobvyklé příznaky, kontaktujte lékaře.
Pokud užíváte Warfarin, může se stát, že narazíte na lékaře, kteří vás budou upozorňovat na nutnost dodržování „warfarinové diety“, která spočívá v omezení až vyloučení všech druhů zeleniny obsahujících větší množství vitamínu K. Doporučený denní příjem zeleniny by však neměl negativně ovlivnit interakce mezi těmito dvěma látkami. Vstřebatelnost a využitelnost vitamínu K v lidském organismu ze zeleniny není velká a neodpovídá tedy tabulkovým údajům o obsahu vitamínu K v jednotlivých druzích zeleniny. Navíc zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění. Dieta při užívání Warfarinu spočívá tedy v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství.
Podle nejnovějších vědeckých poznatků je důležité, abyste se při léčbě Warfarinem snažili o vyvážený příjem vitamínu K. To znamená jíst zeleninu pokud možno denně v přibližně stejném množství. Nepřehánět to nárazově s velkými dávkami. Zelenině se ale určitě nevyhýbejte. Důležité je chodit na pravidelné kontroly INR (Quick) a individuální situaci konzultovat s lékařem, který upraví dávku Warfarinu podle potřeby.
Během užívání Warfarinu je nutné docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku léku upravovat. Jedině tak lze zajistit účinnost a bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Alkohol by se naopak měl omezit na minimum, protože může zvýšit účinek léku, což vede k vyššímu nebezpečí krvácení. Alkoholickým nápojům s vysokým obsahem alkoholu byste se měli vyhnout úplně.
Jak již bylo napsáno, poznatky vědy jdou kupředu a k dnešnímu dni existují důkazy, že i některé bylinné, vitamínové a minerální produkty mohou měnit hladinu Warfarinu v krevním řečišti nebo mohou přímo ovlivnit srážlivost krve samy o sobě.
Jsou to například tyto doplňky stravy:
chondroitin a glukosamin;
koenzym Q10, známý jako ubichinon či ubidecarenone;
ďáblův dráp (Harpagophytum procumbens);
dong quai, známý jako danggui nebo čínská angelika (Angelica sinensis);
doplňky s rybím olejem, které obsahují kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA);
jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba);
ženšen (Panax ginseng);
zelený čaj (Camellia sinensis);
jírovec (Aesculus hippocastanum);
čínské bobule známé jako Di Gu Pi, GojiBerry, Gou Qi Zi (Lycium barbarum);
extrakt z papáji (obsahuje papain);
třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum);
vitamín A;
vitamín K;
libavka (Gaultheria).
Potraviny s vlivem na hladinu Warfarinu:
Avokádo;
brusinková šťáva;
len (lněné semínko);
česnek;
zázvor;
mango;
cibule;
papája;
mořské řasy (sushi);
sójové bílkovinné produkty (včetně sójového mléka a tofu).
U nás je nejoblíbenější konzumace goji v podobě sušených červených bobulek. Snadno je seženete téměř ve všech prodejnách a na stáncích se sušeným ovoce. Bobule jsou poměrně dost tvrdé. Pokud je ale vysypete do misky a necháte na vzduchu, nasají do sebe vzdušnou vlhkost a změknou. Stejný účinek bude mít i kousek jablka vloženého k nim do sáčku. Co se týče množství, denně si jich dejte jednu malou hrst. Rozdělte ji na 3 díly, které průběžně během dne pojídejte. Nedoporučuje se jíst je těsně před spaním, mohli byste mít problémy s nespavostí. Jestliže vám samotné plody nechutnají, můžete si z nich připravit čaj. 2-3 lžičky plodů přelijte ¾ litrem vody, povařte 5 minut a poté sceďte. Následně popíjejte po celý den do 17 hodin. Goji můžete přidávat i do různých pokrmů – do cereálních směsí k snídani, do jogurtů, salátů, do jablečného štrůdlu či ovocných knedlíků. Posypat jimi můžete i rýžovou nebo krupicovou kaši. Druhým nejběžnějším způsobem konzumace plodů kustovnice je ve formě šťávy. Pro tu se lisují jen vybrané čerstvé plody, aby byla zaručena nejvyšší kvalita nápoje. Můžete ji popíjet v uvedeném množství buď samotnou, nebo zředěnou vodou. Tyto 100% šťávy jsou zcela bez cukru a tedy vhodné i pro diabetiky. Na trhu se můžete setkat s plody kustovnice v podobě mražené, kapslí nebo prášku. Pokud upřednostňujete čerstvé plody, můžete si sami vypěstovat vlastní keř. Blahodárné účinky kustovnice budete při pravidelné konzumaci pociťovat již po několika týdnech užívání. K prvním pozitivním účinkům patří snížení kyselosti organismu a pročištění krve.
Goji (godži), plody kustovnice, patří bezpochyby mezi nejhodnotnější duhy ovoce a mají mnoho blahodárných účinků:
antioxidační účinky;
ochrana buněk před škodlivými vlivy prostředí;
zpomalení stárnutí pleti;
zpomalení stárnutí – 11 minerálů a silné antioxidanty udržují, léčí a podporují správné fungování a vývoj pokožky, chrání před UV zářením, kterému jsme denně vystaveni, udržují mladou pokožku, napínají vrásky, chrání před volnými radikály a jejich působením na buňky těla;
protirakovinné účinky – 22 stopových prvků, antioxidanty a 18 druhů aminokyselin představují dobrou prevenci vzniku rakovinných buněk;
podpora a stimulace imunitního systému – včetně imunity v centrální nervové soustavě;
ochrana cévního systému – snížení množství lipidů v krvi;
účinný prostředek v boji s bakteriemi a plísněmi;
protizánětlivé účinky;
snížení cholesterolu či léčba sexuální impotence;
pozitivní vliv na kardiovaskulární systém;
prodlužení života – je tomu tak proto, že tato vzácná rostlina obsahuje velké množství potřebných látek (vitamíny, minerály, antioxidanty, aminokyseliny), které zajistí vylepšení a udržení optimálního zdraví;
podpora trávení – vláknina podporuje správné trávení, pravidelné vyprazdňování a odbourávání tuků (metabolismus tuků);
zvýšení plodnosti a sexuální činnosti žen i mužů;
zlepšení kvality kostí, svalů a nehtů – vitamíny zlepšují pružnost svalstva, pevné nehty, dokonalý zrak a pevné kosti.
Kustovnice není jedovatá, jak se někdy mylně říká.
Složení kustovnice je nutričně dobře vyvážené, proto se hodí i při různých metabolických poruchách. Plody obsahují hodně vlákniny, až 21 %, díky čemuž dojde k zasycení a nebudete trpět hladem. Žaludek po snězení bobulí vyšle mozku signál, že už má dost a po delší dobu nepotřebuje žádnou potravu. V neposlední řadě mají plody vliv na stres. Pomáhají zlepšit obranu organismu proti němu a tím pádem se dostáváte i do větší duševní pohody. V takové náladě se také mnohem lépe hubne. Je totiž všeobecně známo, že stres je nepřítelem snahy o shazování kilogramů. Hubnutí s kustovnicí je zdravé, protože vaše tělo dostává všechny potřebné látky pro svůj rozvoj. Úpravou metabolismu, ke které přispívá, dochází ke zlepšení spalování. Díky změně životního stylu a zařazení plodů kustovnice do jídelníčku se vám podaří snižovat tukové zásoby, aniž by vaše tělo nutričně strádalo. Výhodou plodů je i skutečnost, že mají nízký glykemický index, a tudíž utlumují hlad a chuť na jídlo. Regulují rovněž hladinu cukru v krvi, a proto pomáhají zabránit chuti na sladké. Zajišťují postupné uvolňování cukru. Zabraňují kolísání glykemického indexu. V malém množství obsahují chrom, který je nezbytný pro udržení svalové hmoty při hubnutí. Při redukci hmotnosti se totiž často stává, že při nedostatku chromu ubývá svalová hmota, a ne tuková. Kustovnice také napomáhá urychlení metabolismu.
Plody kustovnice byly podrobeny mnoha testům, které potvrdily, že nejsou jedovaté, ale přesto buďte při jejich konzumaci obezřetní, a to především v případě těhotenství. Goji totiž obsahují chemické látky, které mohou vyvolat potrat. Kustovnice čínská má dále vliv na krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Pokud tedy užíváte léky na léčbu některého z těchto onemocnění, nekonzumujte její plody, jestliže jste to předtím nekonzultovali s lékařem. Vyhněte se jim i v případě, že užíváte léky na ředění krve, jako je warfarin.
Wikipedie uvádí, že godži (goji) jsou plody dvou druhů kustovnice – kustovnice cizí (Lycium barbarum) a blízce příbuzné kustovnice čínské (L. chinense). Kustovnice jsou opadavé keře s jednoduchými střídavými listy a pravidelnými purpurovými květy, řazené do čeledi lilkovité a pocházející z Asie. Pěstují se zejména ve střední a severní Číně. Plody a mladé listy jsou v asijských zemích součástí jídelníčku, plody a kůra kořenů jsou využívány v místní medicíně. Na přelomu tisíciletí se godži objevilo i na trhu v Evropě a Severní Americe a od té doby jeho obliba stoupá. V České republice jsou sušené plody běžnou součástí sortimentu obchodů se zdravou výživou a potravinovými doplňky. V některých zemích jsou nabízeny též džusy s obsahem šťávy z godži.
Dle Wikipedie medicínské studie potvrdily, že godži má léčivé účinky u plodů, kvůli nimž jsou v asijské medicíně využívány již po celá tisíciletí. Zároveň se kolem tohoto produktu točí celá řada mýtů a omylů, a to jak v identitě rostlin, oblasti a způsobu jejich pěstování a sběru, tak i co se týče proklamovaných účinků a obsahových látek. Prodávané plody bohužel často obsahují stopy různých pesticidů. Godži se konzumuje syrová, sušená nebo jako šťáva.
Kustovnice cizí (Lycium barbarum) a kustovnice čínská (L. chinense) jsou opadavé keře s jednoduchými listy a dorůstají obvykle výšky 0,5 až 2 metry. Mají pravidelné, purpurově zbarvené květy nálevkovitého tvaru. Plodem je žlutooranžová až červená dužnatá bobule. Plody jsou vejcovité až podlouhlé a obsahují 4 a více žlutých nebo žlutohnědých plochých semen. U kustovnice cizí jsou 0,4 až 2 cm dlouhé a 0,5 až 1 cm široké a semena jsou větší (2,5 až 3 mm). Kustovnice čínská mívá ve volné přírodě plody asi 0,7 až 1,5 cm dlouhé a 5 až 8 cm široké. U pěstovaných rostlin bývají větší, až 2,2 cm dlouhé a 1 cm široké. Také var. potaninii má větší plody, až 2,5 cm. Semena jsou jen asi 2 mm dlouhá. Za zralosti se plody uvolňují z vytrvalého zeleného kalichu a opadávají. Velikost, tvar plodů a množství semen jsou u různých kultivarů kustovnice cizí odlišné. Některé kultivary pěstované v současné době v Číně jsou hybridogenního původu. Oba druhy kustovnice jsou si značně podobné. Hlavní rozlišovací znaky spočívají v poměrné velikosti květních částí, tvaru kalicha a ochlupení koruny, dále ve vzrůstnosti rostlin, tvaru listů a velikosti semen. Většina rostlin pěstovaných a nabízených jako kustovnice čínská je ve skutečnosti kustovnice cizí.
Jak se uvádí ve Wikipedii, sušené plody godži jsou oranžovočervené a mají svraštělý povrch.