HORKA CHUŤ V ÚSTECH je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Hořko v ústech obvykle můžeme pocítit po konzumaci určitého druhu jídla. Proč ale vzniká hořko v ústech bez potravinové příčiny? Hořko v ústech je poměrně častý a nepříliš charakteristický příznak. Často jde o důsledek užívání různých léků, vyloučena však nejsou ani některá onemocnění. Celkově je tento příznak sice obtěžující, ale nebývá nijak závažný.
Příčiny
Příčin pocitu hořkosti v ústech je celá řada.
Dentální příčiny: Nedostatečná ústní hygiena, přemnožení ústních bakterií a záněty dásní se mohou projevovat hořkostí v ústech. Dostatečný pitný režim a zlepšení ústní hygieny pak vedou obvykle k rychlému vymizení obtíží.
Refluxní choroba jícnu: Tento poměrně častý problém je způsoben návratem žaludečních šťáv do jícnu a obvykle se projevuje pálením žáhy. Dostanou-li se zbytky kyselé žaludeční tekutiny až do dutiny ústní, může to vzbouzet nepříjemnou hořkokyselou chuť. Vyšší riziko je vleže, kdy horizontální poloha návratu šťáv napomáhá.
Léky: Nepříjemné pocity hořkosti v ústech jsou spojené i s užíváním celé řady léků. Poměrně často reagují lidé pocitem hořkosti na nově nasazená antidepresiva a některá antibiotika. Nepříjemné pocity hořkosti v ústech a nechutenství se objevují také u pacientů, kteří užívají velké množství různých léků.
Otrava olovem: Kovová nahořklá chuťv ústech se spolu s bolestmi břicha, zvracením a křečemi objevuje u akutní otravy tímto kovem.
Hormonální změny: Nepříjemné pocity v ústech se mohou objevovat také v průběhu menstruačního cyklu, kdy dochází ke změnám hladin ženských pohlavních hormonů. Podobné obtíže se objevují i u žen v přechodu.
Psychické příčiny: Pocit hořkosti v ústech může být pochopitelně i ryze psychiatrickým problémem.
Aby bylo možné zjistit příčinu hořkosti v ústech, je nezbytný rozhovor s pacientem, rozebrání jeho obtíží a zjištění, jaké léky užívá. Z dalších možných vyšetření lze provést například gastroskopii k vyloučení nebo potvrzení refluxní choroby.
Při konkrétní léčbě hořkosti v ústech záleží na vyvolávající příčině. Obecně je vhodné zvýšit příjem tekutin, žvýkat žvýkačky, vynechat dráždivou stravu a zlepšit zubní hygienu. U pacientů s příliš velkým počtem léků je vhodné vysadit nadbytečné léky. Užívá-li člověk antidepresiva, je prospěšné je po konzultaci s psychiatrem změnit za jiná. Je-li příčinou refluxní choroba, jsou vhodným lékem přípravky na překyselení žaludku.
V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.
Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:
Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.
Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.
Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.
Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.
Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.
Slaná chuťv ústech nic speciálního neznamená. Slanost v ústech přichází buď jako projev poruchy nervového zásobení ústní dutiny, ale to je opravdu vzácné, nebo jako průvodní jev užívání některých léků či nedostatku některých vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B (zde se také objevují bolavé ústní koutky). Možnou příčinou je i nedostatek železa (pak jsou někdy přítomny i pálící nebo bolavé ústní koutky), případně jiné faktory včetně nedostatku tekutin, které by teoreticky vedly ke zvýšenému obsahu soli ve slinách a potu.
Slaná pachuťv ústech může být rovněž dozvukem konzumace některých aromatických jídel (koření), požívání alkoholu, kouření tabáku nebo užívání drog. Ovšem pachuťv ústech nemusí mít tyto zdůvodnitelné příčiny. Může se jednat o příznaky některé nemoci, nákazy, otravy nebo jiných nežádoucích změn v organismu.
Člověk může v ústech pociťovat různé chutě, nejen slané. Nemá-li slaná pachuť příčinu v konzumaci léků či jídla, může jít o zdravotní problém. Jestliže jste si tedy jistí, že za vaše problémy nemůže například cibule, česnek či šalotka, které mohou způsobit slanou pachuťv ústech, poraďte se se svým lékařem.
Slaná pachuťv ústech se projevuje nepříjemným slaným pocitem v dutině ústní a na rtech.
Nejčastější příčina, která způsobuje návaly horka, je blížící se menopauza. Menopauza představuje u žen období, které přichází kolem 40.–55. roku života, kdyžena přestává menstruovat. Návaly horka a pocení mají většinou příčinu hormonální nebo stresovou. Návaly horka znamenají, že se na nás v určitých chvílích doslova navalí horko. Často je to spojené i s nadměrným pocením. Většinou mají tyto stavy kratší trvání. Návaly horka jsou o hodně častější u žen než u mužů a mohou být vyvolávané některou z těchto příčin:
Menopauza (klimakterium) – u žen je to vůbec nejčastější příčina. Po skončení přechodu tyto problémy opět vymizí.
Zvýšená funkce štítné žlázy – tato příčina se opět objevuje spíše u žen.
Panická ataka – vyvolává také návaly horka.
Těhotenství – někdy se návaly horka objevují během probíhajícího těhotenství.
Ve svém příspěvku SLANO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Sochorová.
Dobrý den,mám velký problém a to slano v ústech.Začalo to po přípravcích Energy,které jsem začala brát.Bylo to z důvodu suchého dráždivého kašle.Sice kašel se zlepšil,ale nastala stálá, slaná chuť.Ihned jsem přípravky přestala brát,ale v ústech mám slano pořád 24 hod.denně už 4 roky. Je to strašné,žádné jídlo není dobré a nic mi nechutná.Hledám informace,kde se dá,ale zatím nic.I u lékařů.
Je mi 62let a léčím se už mnoho let se štítnou žlázou a beru Letrox 100 5x v týdnu.
Prosím poraďte mi.
S pozdravem Sochorová Lenka
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Obezita se stala jedním z hlavních zdravotních problémů. Ovládnutí chuti je však velmi delikátní problém. Nejprve je třeba umět rozlišovat mezi hladem a chutí, abyste byli schopni efektivně řídit své stravovací návyky. Hlad a chuť jsou dva faktory, které ovlivňují naše chování při stravování, jsou to naprosto odlišné mechanismy s neméně různými důsledky.
Hlad: Hlad je pocit (nepodmíněná fyzická reakce organismu) vyvolaný nedostatkem potravy. Je důležitým signálem, který sděluje tělu potřebu příjmu potravy a energie z ní. Hlad vzniká, když hladina glukózy v krvi poklesne pod určitou hranici. Potřeba přijímat potravu je ovšem ovlivněna také signály z trávicí soustavy a působením některých hormonů, svou roli hraje rovněž psychické rozpoložení, stav pozornosti a podobně, takže pocit hladu se dostavuje u různých jedinců s různou rychlostí a intenzitou a je také různě snášen – někteří lidé snášejí pocitu hladu dobře, u někoho se dostavují změny nálady jako podrážděnost nebo rozmrzelost. Při delším hladovění dochází k odbourávání zábran a zásad (kanibalismus z nouze), což může být doprovázeno halucinacemi či paranoiou. Řídícím orgánem ovládajícím hlad je část mozku zvaná hypotalamus – zde je sledován obsah glukózy v krvi. Je-li správné fungování hypotalamu narušeno, mluvíme o poruchách příjmu potravy. Ty mají psychosomatický charakter – může se jednat o ignorování potřeby jíst, přejídání se nebo periodický nadměrný a nedostatečný příjem potravy, vyvolaný špatnou nebo zpožděnou indikací sytosti. Pocit hladu se u člověka dostavuje již po několika hodinách od posledního nasycení. Zdravý člověk může přežít okolo 50 dní bez jídla při dostatku tekutin. Tělo je schopno zpracovávat látky z posledního příjmu potravy zhruba tři dny, poté při upotřebení energie přechází z glukózy na proces zvaný ketóza, ve kterém játra začínají odbourávat, zpracovávat a spotřebovávat tělesný tuk. Po třech týdnech se tělo přepíná do „režimu hladovění“ – v této fázi bere energii ze svalů a vnitřních orgánů; dochází i k úbytku kostní dřeně, který začíná ohrožovat život.
Chuť k jídlu: Chuť k jídlu je pouze psychický stav, který vzniká stimulací vůní pokrmu nebo na základě obrázků zajímavých jídel. Chuť je smysl, který dovoluje vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě. U člověka existují chuťové receptory vnímající hořké, sladké, slané, kyselé, umami, a podle nových výzkumů i „vápníkové“ a tučné. I zvířata mají různé chuťové receptory. Tyto receptory jsou nerovnoměrně rozmístěny v chuťových pohárcích, které se nacházejí především na jazyku, ale také na patře a v krku. Chuťových pohárků má člověk 500
V naší poradně s názvem SUCHO V NOSE A V USTECH ,,,,, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena grundzova.
dobry den chci se zeptat ; mam sucho v nose v ustech i v krku ale ma i natekle patro v ustech a jazyk jak kdybych si lizla o strohadlo... je to hrozne neprijemny,,, mam az paleni v nose,,,, nechala jsem si udelat test na alergii a to vyslo negativ.. tak prosimm o radu .. dekuji predem ..
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Takové projevy způsobují některé léky, ale i vnitřní onemocnění. Pomoc je potřeba hledat v ordinaci lékaře. Nejdříve začněte na oddělení ORL a vemte sebou všechny léky a doplňky stravy, které užíváte nebo jste užívala za poslední 3 měsíce.
Mýdlová chuťv ústech může být výsledkem přílišné konzumace a používání fluoridu (fluorid sodný). Fluorid sodný je krystalická sůl (NaF), která se používá ve stopovém množství při fluoridaci pitné vody a je obsažena v zubních pastách. Fluorid sodný se používá i v pesticidech, insekticidech a jiných průmyslových aplikacích a ve vyšších koncentracích je jedovatý. Nízké hladiny fluoridu, které se nacházejí v zubní pastě či v pitné vodě, jsou pokládány za bezpečné.
Co má tedy fluorid sodný společného s mýdlovou chutí v ústech? Celkem hodně, vlastně tato chuť signalizuje to, že jste požili příliš mnoho fluoridu sodného a je jedním z příznaků otravy fluoridem sodným. Tento může být přijímán kromě již zmíněné pitné vody a zubních past i během ošetření v zubní ambulanci fluoridem sodným, dále požitím kontaminovaných suchých potravin, jako je sušené mléko, mouka, prášek do pečiva. Tyto suché potraviny mohou obsahovat insekticidy nebo rodenticidy obsahující fluorid sodný, tudíž představují zdravotní riziko.
Riziko onemocnění z fluoridu sodného je vážnější u lidí, kteří pracují v prostředí, kde jsou vystaveni této chemické látce. Krátkodobé a akutní vystavení se působení fluoridu sodného může způsobit příznaky, jako je mýdlová chuťv ústech, zvracení nebo šok. Dlouhodobá expozice může rozvinout chronické zdravotní problémy, jako je bronchitida nebo fluoróza. Příznaky jsou poté podráždění pokožky, podráždění očí, hrdla a nosu, kašel, sípání a dušnost.
Lidé mohou mít zvýšené riziko otravy fluoridem sodným, pokud pracují v následujících oblastech:
zemědělství (prostřednictvím insekticidů);
těžby a úpravy hornin;
výroby oceli;
výroby skla;
svařování;
galvanického pokovování;
úpravy vody.
Ale nezoufejte, mýdlová chuť nutně nemusí znamenat otravu fluoridem sodným. Některé potraviny také vyvolávají tuto pachuťv ústech, konkrétně se jedná o mrkev a koriandr. Mrkev totiž obsahuje sloučeninu zvanou terpenoid, která způsobuje tento pocit. Mýdlová chuť je při konzumaci koriandru způsobena našimi geny, tím, jak mozek zpracovává vůni této bylinky. Mýdlová pachuť z jídla by tedy neměla být důvodem k obavám.
V naší poradně s názvem RAKOVINA ÚST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.
Dobrý den často se mi dělá takovýto povlak na jazyku. Jazyk neboli. Jen mi občas přijde že mám sucho v ústech. Před 14 dny jsem dobrala antibiotika na zánět hltanu. Po kontrole na ORL krk prý jako nový. Mám strach z rakoviny. Mám zvětšené i listové papily. Bojím se . Můžete mi prosím poradit jestli šílet a nebo být v klidu. Děkuji za odpověď jste zlati
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Antibiotika mohou přispívat jak k bílému jazyku, tak k suchu v ústech. Antibiotika mohou narušit přirozenou rovnováhu bakterií v ústech, což může vést k nadměrnému množení kvasinek (candida), které se může projevit jako bílý povlak na jazyku. Některá antibiotika mohou navíc způsobovat sucho v ústech jako vedlejší účinek. Rakovinu jazyka určitě nemáte, v tomto ohledu můžete být v klidu. Bílý povlak na jazyku můžete řešit se svým praktickým lékařem. Existují léky a postupy, které vás této nepříjemnosti rychle zbaví.
Hořká zelenina, bylinky či odvary s kořínky se objevovaly v jídlech podstatně častěji, než je tomu dnes. Hořká jídla by měla být nedílnou součástí pestré stravy. Blahodárně působí na trávicí ústrojí, a proto se řadí k přírodním spalovačům tuku! Nahořklá chuť bývá bohužel v moderním zemědělství často vytlačována, zjemňována. Hořkou chuť má čekanka, rukola, smetanka, artyčoky, ledový salát, hořké okurky, řeřicha, urologický čaj, grep, pomelo, bílá slupka na citrusových plodech, mandle. Z ovoce se nevyhýbejte bílým grepům, jídla kořeňte často hojně bylinkami, jako je majoránka, rozmarýn, tymián, zázvor, kerblík, kurkuma, meduňka lékařská. Tyto potraviny ve větším množství zanechávají hořký pocit na jazyku. Ovšem jsou pro náš organismus nepostradatelné. Při konzumaci těchto potravin můžete docílit i redukce váhy, protože receptory v ústech po vyhodnocení hořké chuti jednoduše zabrzdí náš apetit. Dále tyto potraviny působí zázračným způsobem na zažívání, zlepšují funkce jater a žlučníku, čímž zrychlují celý metabolismus. Rychleji trávíte i spalujete!
Právě na pocitu hořkosti v ústech byla založena takzvaná hořká dieta – hořké potraviny odbourávají tuky v těle a vyvolávají pocit sytosti. Jejich složení lehce nahořklé chuti způsobuje, že jich sníme méně, aniž bychom se museli hlídat.
Ve svém příspěvku TRHANI ZUBU MOUDROSTI SEDMICKY DOLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Rumlerova.
Dobry den potrebuji pordit,ve stredu me trhali zub moudrosti a dnes je sobota a neustale mm bolesti az do spanku a k uchu v ustech me zustala nit a mam neprijemnou chut v ustech i po vycisteni zubu,mam navstivit zubni pohotovost,nebo existuje neco cim si poradit ,treba babska rada
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Černé skvrnky v ústech mohou být způsobeny řadou faktorů, od neškodných jevů, jako jsou skvrny od jídla a znaménka, až po závažnější problémy, jako je zubní kaz nebo rakovina ústní dutiny. Je důležité pochopit potenciální příčiny, abyste zjistili, kdy vyhledat odbornou zubní nebo lékařskou pomoc.
Možné příčiny černých teček v ústech
Zubní kaz (kazy)
Bakterie v ústech produkují kyseliny, které narušují zubní sklovinu, což vede ke vzniku kazů, které se mohou projevit jako černé nebo tmavě hnědé tečky.
Zbarvení od jídla a nápojů
Některé potraviny a nápoje, jako je káva, čaj, červené víno a limonády, mohou zabarvit zuby a způsobit jejich změnu.
Užívání tabáku
Kouření a žvýkání tabáku může zabarvit zuby a dásně, což vede k černým nebo tmavě hnědým skvrnám.
Amalgámové tetování
Kovové částice ze starých výplní se mohou usadit a usadit v dásních nebo jiných tkáních ústní dutiny a vytvořit tmavé tečky.
Névy v ústech (znaménka)
Jde o nezhoubné výrůstky, které se mohou objevit jako tmavé skvrny v ústech, obvykle na dásních, vnitřní straně rtu nebo tvářích.
Kuřácký melanóm
Stav, kdy kouření způsobuje zvýšenou produkci melaninu, což vede k tmavým skvrnám na dásních.
Melanom ústní dutiny
Vzácná, ale závažná forma rakoviny ústní dutiny, která se může projevit jako tmavá tečka na dásních, vnitřní straně tváře nebo v jiných oblastech úst.
Krevní puchýře
Tyto puchýře se mohou projevovat jako tmavě červené, fialové nebo černé skvrny a mohou být způsobeny poraněním dásní nebo tváře.
Peutz-Jeghersův syndrom
Genetické onemocnění, které může způsobit tmavé pihy kolem úst a uvnitř tváří, stejně jako polypy v gastrointestinálním traktu.
Fluoróza
Nadměrný příjem fluoridů během vývoje zubů může vést k bílým nebo tmavým tečkám na zubech.
Kdy vyhledat odbornou pomoc
Pokud je černá tečka nová, mění velikost nebo tvar nebo způsobuje bolest či nepohodlí, je důležité navštívit zubaře nebo praktického lékaře.
Jakékoli podezřelé skvrny na dásních, tvářích nebo jazyku by měl vyšetřit odborník, aby se vyloučila rakovina ústní dutiny nebo jiné závažné onemocnění.
Pokud jste v minulosti kouřili, je nezbytné podstupovat pravidelné kontroly rakoviny ústní dutiny.
Stručně řečeno, černé tečky v ústech mohou mít různé příčiny, některé neškodné a jiné potenciálně závažné. Důležité je věnovat pozornost jakýmkoli novým nebo měnícím se skvrnám a v případě potřeby vyhledat odbornou pomoc, aby byla zajištěna správná diagnóza a léčba.
V naší poradně s názvem TRIBULUS TERRESIS TABLETY PRO ZENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Stichova.
Chtěla bych tablety které obsahují estrogeny pro ženy byste mi něco doporučit děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Rostlina MACA je považována za jeden z nejlepších doplňků z bylin, které pomáhají nahradit přírodní hladiny estrogenů v tělech žen. Funguje způsobem, který tělu umožňuje vytvářet více vlastního estrogenu, stejně jako zvyšuje progesteron a testosteron. Rostlina maca může pomoci zvýšit sexuální touhu a úplně eliminovat návaly horka. Maca je zelenina, podobná kukuřici, která roste na andských pláních Peru. Zde můžete vidět cenu: https://www.prozdravi.cz/bi…
Dalším pomocníkem pro zvýšení estrogenu u žen je červený jetel. Doplňky s červeným jetelem se již léta používají ke zvýšení hladin estrogenů. Jedná se o doplněk, který většina lidí snadno toleruje, což je pro mnoho lékařů vhodnou volbou pro pacienty, kteří mají problémy s nízkou hladinou estrogenu. Přípravek zmírňuje příznaky nízkého estrogenu, včetně návalů horka a nočního pocení. Vzhledem k tomu, že účinky doplňků z červeného jetele jsou obvykle mírné, je obvykle používán v kombinaci s jinými doplňky pro optimální účinek. Cenu můžete vidět zde: https://www.prozdravi.cz/ce…
Nedostatek tekutin (dehydratace) – snížená tvorba slin je spojená s nízkým příjmem tekutin nebo s jejich zvýšeným výdejem. Může tedy provázet fyzickou námahu provázenou pocením, horečku, cukrovku, žíznivku, pobyt v horkém prostředí a jiné.
Autoimunitní nemoci ‒ některé autoimunitní nemoci mohou postihovat a ničit slinné žlázy. Ty potom produkují omezené množství slin. Takovou nemocí je například Sjögrenův syndrom, lupus erythematodes, revmatoidní artritida a další.
Léky ‒ mnoho léků na předpis může způsobovat sucho v ústech. Mezi nejvýznamnější patří antidepresiva, antipsychotika, antiparkinsonika, antihistaminika, diuretika a podobně.
Kouření ‒ kouř z cigaret vysušuje sliznice a negativně ovlivňuje produkci slin.
Psychika ‒ i psychický stav může ovlivnit produkci slin, je to například strach, úzkost.
Hormonální změny a výkyvy
Protirakovinná léčba ‒ chemoterapie, radioterapie, které ničí i slinné žlázy.
Jiná onemocnění ‒ kvasinková infekce či rakovina v ústní dutině.
Sucho v ústech bývá provázeno mnoha příznaky, patří mezi ně především pálení v ústech a na jazyku, pocit lepení jazyka na patro, je ztížené polykání potravy a mohou ho provázet bolesti, problémy s mluvením, chrapot, záněty sliznic v ústní dutině, zvýšená tvorba zubního kazu, potíže s trávením, neboť potrava není natrávena v ústech.
Častým vedlejším účinkem některých léků je pocit sucha v ústech, kterého se člověk nezbaví ani po napití. Jedná se především o antidepresiva, léky snižující vysoký krevní tlak, odvodňující léky (diuretika), tlumící léky proti cestovní nevolnosti. Sucho v ústech bývá i při užívání některých přípravků nebo při dietách napomáhajících snížení váhy. To je způsobeno především tím, že tyto diety nebo podpůrné prostředky vyvolávají zejména v prvních dnech masivní odvodnění organismu.
V naší poradně s názvem HYPNOX LÉČÍ PROBLÉMY SE SPÁNKEM BEZ PŘEDPISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.
Dobrý den chtěla jsem jse zeptat mám menopauzu. Poslední dobu nemohu spát je dobré užívat Hypnox forte.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nespavost je častým jevem během perimenopauzy a menopauzy. Některé ženy pociťují pouze mírné nebo příležitostné poruchy spánku, ale pro jiné může být nespavost závažná.
Hlavní léčbou nespavosti související s menopauzou je hormonální terapie. Funguje tak, že nahradí ztracené hormony, což může zlepšit mnoho symptomů menopauzy. Ženy mohou při používání této léčby zjistit, že lépe spí a zažívají méně návalů horka. Hormonální terapie je dostupná ve formě topických gelů, krémů a náplastí. Ženy ji mohou užívat i vnitřně prostřednictvím tablet nebo implantátu.
Další potenciální léčbou je nízkodávkový selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu (SSRI).
Jsou to léky primárně na duševní onemocnění, ale mohou také snížit frekvenci návalů horka, což může pomoci se spánkem. Je však třeba poznamenat, že nespavost se může také objevit jako vedlejší účinek SSRI. Těm, kteří zažívají změny nálady, úzkost nebo depresi, může terapie mluvením pomoci těmto pocitům porozumět a vyrovnat se s nimi. Zmírnění dopadu duševních poruch může také prospět spánku.
Lékaři zřídka předepisují prášky na spaní k léčbě nespavosti, protože mohou mít vážné vedlejší účinky. Mnohé jsou také návykové a nejsou vhodné pro zvládnutí dlouhodobého problému se spánkem.
Hypnox v sobě přináší kompozici bylinek, které mohou usnadnit nástup spánku, ale zatím žádná studie nezjistila, že by bylinné nebo dietní doplňky trvale pomáhaly s příznaky menopauzy.
Obraťte se na svého gynekologa a požádejte ho o možnosti léčby ve vašem konkrétním případě. Neotálejte s tím, protože by byla škoda každého dne, kdy byste byla rozmrzelá, kvůli nedostatku spánku.
Mezi nejvýraznější příznaky začínajícího přechodu patří bezesporu nepravidelná menstruace, právě tento příznak obvykle upozorní ženu, že se s jejím tělem něco děje, a donutí ji to vyhledat lékaře. Ostatní projevy nemusí nastat, anebo nejsou dost silné, aby ženu na změny upozornily.
Dalším příznakem přechodu jsou návaly horka a zimy. Tyto příznaky nemusí provázet celé období klimakteria, obvykle jsou jen dočasné, spolu s nimi se může u ženy objevovat i zimnice, nebo zrychlený tep.
Stejně tak se u ženy může projevit i noční pocení, to se právě pojí s návaly horka a se zrychleným tepem srdce.
Během klimakteria se u žen také projevuje snížené libido(= žádostivost, sexuální touha, sexuální energie). U žen je jejich sexuální touha závislá na menstruačním cyklu a během přechodu se menstruační cyklus mění a pak mizí. Ztráta libida ale nemusí být trvalá. Tento příznak obvykle netrápí jen ženu, ale postihuje i její sexuální život, a tím pádem ovlivňuje i jejího partnera, u něhož to může vyvolat i pocity nejistoty vůči své osobě, nebo vůči jejich vztahu. Mezi příznaky sníženého libida patří pokles zájmu o pohlavní styk, neschopnost dosáhnout orgasmu, menší množství sexu, nedostatek fyzického kontaktu s partnerem. Pomoci se zvýšením libida může úprava jídelníčku (více ovoce a zeleniny), využívání aromaterapie a vonných esencí (vonné éterické oleje, koupele, aromalampy, masáže).
Dalším příznakem je suchost pochvy, vlhkost se v ní snižuje. Důsledkem suchosti je pak napětí, bolestivost, výtok, infekce, časté nutkání k močení nebo iinkontinence(= vůlí neovladatelný únik moči z těla). Nejčastěji se suchost vaginální sliznice projevuje během pohlavního styku, protože nedochází k dostatečné lubrikaci, a tak je pohlavní styk bolestivý. Styk při nedostatečném zvlhčení vaginální sliznice způsobuje uvnitř pochvy oděrky, kterými se do pochvy mohou zanést infekce. Krátkodobě mohou pomoci lubrikanty, další možností jsou hormonální preparáty s obsahem estrogenů. Se suchostí pochvy souvisí i vaginální atrofie.
Možná překvapivým důsledkem přechodu mohu být i suché oči. Přesnou příčinu tohoto příznaku ještě lékaři nezjistili. Důvodem může být pokles hladiny některých hormonů, které se podílí na tvorbě slz. Další teorie říká, že důvodem může být porucha chemického signálu zodpovědného za zdravý slzný film. Suché oči se projevují podrážděním, štípáním, zarudnutím, pálením, pocitem přítomnosti cizího tělesa v oku, ale i rozostřeným viděním.
Ženy v přechodu často také trápí suchá, nebo vrásčitá či povislá kůže. I s tímto jevem se ale dá bojovat různými kosmetickými přípravky, změnou životního stylu, nebo návštěvou odborného lékaře.
V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.
Dobrý den,
cca 1,5 měsíce jsem užívala Terbinafin actavis.Projevily se u mne nežádoucí účinky,vysoké jaterní testy,zavrate, průjem a přestala jsem cítit chuť jídla v ústech. Teď již 14 snímek neberu, jaterní testy jsou stále vyšší ale hlavně necítím pořád tu chuť. Můžete mě prosím napsat, kdy cca může dojít ke zlepseni?
Děkuji
Petra
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Až osm týdnů trvá než zmizí tyto nežádoucí účinky Terbinafinu. Nezoufejte, vše se vrátí do normálu, jen musíte být trpělivá.
ACETIC ACID – pacient s bledou, voskovou a edematózní kůží. Horká pokožka s pálením a suchostí. Hojný pot. Snížená citlivost povrchu těla. Varikózní otoky. Podrážděnost vyvolaná většinou starostmi kvůli obchodům.
ACONITUM – studený pot a ledový chlad obličeje, nadměrné pocení na místech, kde pacient leží, potí se ze strachu, šoku nebo leknutí, pocení přináší úlevu všech obtíží.
AETHUSA CYNAPIUM – horkost a pocení na hlavě, odřená stehna při chůzi, pacient se velice potí na tříslech a ve slabinách, pokožka je chladná a pokrytá lepkavým potem. Silné a studené pocení. Nemá žízeň. Když se potí, musí být přikrytý.
AGARICUS MUSCARIUS – nadměrné pocení hlavně dopoledne. Večerní prudké záchvaty horka s hojným pocením. Velmi citlivý k chladnému vzduchu, zhoršení na chladném čerstvém vzduchu, po jídle a po souloži. Zlepšení pozvolným pohybem.
AMMONIUM CARBONICUM – dlouhotrvající pocení, štiplavé sekrece potu, odpor k vodě, potí se při každé situaci a z maličkostí, pocení v záhybech končetin, mezi nohama, kolem konečníků a genitálií.
ANTIMONIUM TATARICUM – pocení z ospalosti a vysílení, hojné pocení při zimnici, studený a lepkavý pot, s velkou slabostí, horečka doprovázená pocením a letargií.
ARSENICUM JODATUM – pocení po horečce, vysilující noční pocení, pacient je promočen potem, zimnice, nesnáší chlad. Velká vyhublost s dobrou chutí k jídlu.
BABTISIA – pocení při zimnici, s revmatickými bolestmi, celé tělo bolavé, horkost a pocení po celém těle, pot zapáchá po hnilobě.
BARYTA CARBONICA – potí se v přítomnosti někoho cizího, strach z cizinců, zmatenost, plachost. Ztráta sebedůvěry, zvýšená stydlivost. Pacient s bledým a odulým obličejem, potí se na čele. Chodidla nohou se silně potí a zapáchají.
BELLADONNA – pocení všude po těle, ale ne na hlavě. Zčervenání kůže. Suchá a horká pokožka, zduřelá a velice citlivá. Pacient se velice potí, suchá je jen hlava. Nemá žízeň.
CALCAREA CARBONICA – hojné pocení těla, s potlačenou bolestí hlavy, při spánku silné pocení, až promáčí polštář. Pacient se lokálně potí, je většinou tlustý, ochablý, potí se a je mu zároveň zima, jeho pot je kyselý a vlhký.
CHINA-CINCHONA OFFICINALIS – lepkavé pocení, s krvácením, chlad s hojným pocením, jedna ruka ledově studená, druhá teplá. Zničující noční pocení. Pocení při každé menší námaze, hlavně na jednotlivých místech. Senná rýma s horečkou a pocením.
MERCURIUS – pocení při jídle, večer v posteli. Všechny příznaky se zhoršují pocením. Hojné páchnoucí vazké pocení, horší v noci. Studený lepkavý pot na nohou v noci.
V naší poradně s názvem PŘIBRÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Škrabalová.
Dobrý den Otče Pleskači,
prosím o radu v případě podvyživenosti, moje kamarádka je moc hubená a chtěla by přibrat, bohužel se jí to nedaří. Můžete poradit nějaké bylinky?
Marie Škrabalová, Uh.Hradiště
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obecně platí, že hořká nejedovatá bylina bude podporovat chuť k jídlu a tím pomůže ke zvýšení tělesné hmotnosti.
Přibírání na váze - byliny podporující chuť k jídlu:
1. Konopí - výtažky z listů nebo jeho kouření.
2. Heřmánek - výtažky z rostliny nebo odvar.
3. Benedikt lékařský nebo benedikt čubet - odvar.
4. Kořen pampelišky - odvar.
5. Chen pi - tinktura 1 až 4 ml.
6. Zázvor - čaj, odvar, kousky zázvoru.
7. Cukrové jablko - plod.
8. Lékořice - čaj, odvar.
9. Vitánie snodárná - extrakt z kořene.
10. Hořec - odvar, čaj.
Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:
Cuketa
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.
Květák
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.
Mangold
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.
Houby
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.
Celer
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.
Cherry rajčátka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.
Špagetová dýně
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m
Ve svém příspěvku MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
V období menopauzy jsem začala užívat Arginmax pro ženy a jsem moc spokojená. Nejen že zmizely nepříjemné návaly horka a noční pocení, ale navíc se zvíšila moje chuť na milování a celkově si to mnohem víc užiju.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.
Souhlasím. Díky arginmaxu jsem překonala nepříjemné období menopauzy a celkově se cítím mnohem lépe. Doporučuji všem ženám.
Tableta obsahuje hormony. Měla by se užívat každý den ve stejnou dobu. V naší republice jde o nejrozšířenější typ antikoncepce. Výhodou je vysoká účinnost, pravidelný menstruační cyklus, menší menstruační bolesti. Má i pozitivní vliv na pleť, vlasy a nehty.
Po celou dobu užívání dodává tělu estrogen i gestagen. Podle množství hormonů se dělí na:
jednofázové – obsahují stejnou dávku hormonů (21 dnů estrogen i gestagen, 7 dní menstruace)
dvoufázové – tabletky dvojího druhu s různými dávkami hormonů (11 dní estrogen, 10 dní gestagen, 7 dní menstruace)
třífázové – v průběhu cyklu se mění hladiny gestagenů i estrogenů; snaží se co nejvíce zachovat pravidelnost menstruace
Dávkování: Jednou denně. Měla by se užívat každý den ve stejnou dobu.
Spolehlivost: 90 žen z 1 000 otěhotní při doporučeném používání.
Hormonální působení: Hormony z tablety se uvolňují do celého těla. Mohou obsahovat estrogen.
Ovlivnění cyklu: Pravidelné krvácení každý měsíc, může snížit krvácení a bolest.
Váha: Přírůstek na váze je malý, jestli vůbec nějaký.
Riziko trombózy: Mírně zvýšené riziko.
Otěhotnění po vysazení: Ano, brzy po přerušení.
Cena: Metoda není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění.
Použití: Lékař vám ji předepíše, zakoupíte ji v lékárně a každý den ve stejnou dobu spolknete jednu pilulku. Hormony se pak neustále uvolňují do krve a chrání vás před nechtěným otěhotněním.
Nežádoucí účinky
Časté nežádoucí účinky (mohou se vyskytnout u 1 až 10 z každých 100 uživatelek): změny nálady, bolest hlavy, nevolnost, bolest prsou, problémy s menstruací, například nepravidelná menstruace, vynechání menstruace.
Málo časté nežádoucí účinky (mohou se vyskytnout u 1 až 10 z každých 1 000 uživatelek): deprese, nervozita, ospalost, závratě, mravenčení, migréna, křečové žíly, zvýšený krevní tlak, bolest žaludku, zvracení, trávicí potíže, plynatost, zánět žaludku, průjem, akné, svědění, vyrážka, bolesti, například bolest zad, končetin, svalové křeče, kvasinkové poševní infekce, pánevní bolesti, zvětšení prsou, nezhoubné bulky v prsou, děložní/poševní krvácení (které obvykle ustoupí při dalším užívání přípravku), výtok, návaly horka, zánět pochvy (vaginitida), problémy s menstruací, bolestivá menstruace, snížená menstruace, velmi silná menstruace, poševní suchost, neobvyklé výsledky výtěru z děložního hrdla, snížený zájem o sex, nedostatek energie, zvýšené pocení, zadržování tekutin, zvýšení hmotnosti.
Vzácné nežádoucí účinky (mohou se vyskytnout u 1 až 10 z každých 10 000 uživatelek): kvasinkové infekce, anémie, z
Ve svém příspěvku ZNIČENÉ VLASY MASKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kik.
prosimváš jak mám rozumět tomuto ? :že pokud každý den udržíte lžíci kvalitního oleje v puse alespoň 4 - 5 minut
to ten olej polikat nemám ? to ho tam mám jenom 5minut držet a pak vyplivnout ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.
Ano, jen udržet v ústech po dobu 4-5 minut. V ústech je sliznice, která dokáže absorbovat některé účinné látky, jenž jsou podpůrné mimo jiné i pro růst a kvalitu vlasů. Takže v tomto případě skutečně nepolykat!
Rozhodně Vám prospěje, když zařadíte kvalitní olej do své stravy, třeba do salátové zálivky a ten pak doporučuji s chutí spolknout. :-)
Kandidóza je infekce způsobená druhem houby patřící do rodu Candida. Kandidy/kvasinky normálně žije na kůži a uvnitř našeho organismu, na místech, jako jsou ústa, krk, střeva a vagina, aniž by způsobovaly jakékoli problémy. Při změně na prostředí podporující růst plísní v ústech, krku nebo jícnu se ale mohou přemnožit a způsobit infekci.
Kandidóza v ústech a krku se také nazývá orofaryngeální kandidóza. Kandidóza v jícnu, což je trubice, která spojuje hrdlo se žaludkem, se odborně nazývá Candida esophagitida. Jícnová kandidóza je jednou z nejčastějších infekcí u lidí žijících s HIV, respektive s AIDS.
Mezi osoby, u nichž je riziko získání kandidózy v ústech a krku vyšší, patří děti, zejména děti mladší než 1 měsíc, a dále jedinci, u nichž je přítomen alespoň jeden z těchto faktorů:
zubní protéza;
diabetes mellitus;
rakovina;
HIV/AIDS.
užívání antibiotik nebo kortikosteroidů, včetně inhalačních kortikosteroidů, při stavech, jako je astma;
užívání léků způsobujících sucho v ústech, nebo zdravotní stav, který způsobuje sucho v ústech;
kouření.
Většina lidí s kandidózou v jícnu má oslabenou imunitu, což znamená, že jejich těla bojují s infekcemi. Patří sem lidé mající HIV/AIDS a lidé s rakovinou krve, jako je leukémie a lymfom. Lidé, kteří mají kandidózu v jícnu, mají obvykle také kandidózu v ústech a krku.
Sucho v ústech je vedlejší účinek užití konopí a je nepříjemný, protože ruší při spánku, práci nebo mluvení. To, že konopí může způsobovat sucho v ústech, je známou skutečností už několik desítek, možná i stovek let. THC obsažené v marihuaně se chová obdobně jako anandamid, působením na receptory ve slinných žlázách tedy dočasně snižuje tvorbu slin. Působení rostlinných kanabinoidů na lidské kanabinoidní receptory má i určité vedlejší účinky, a to právě ono sucho v ústech. Sucho v ústech může být sice nepříjemné, ale stejně jako většina vedlejších účinků konopí je pouze dočasné a není nebezpečné.
V naší poradně s názvem POCIT ZELEZA V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IVANA.
dobrý den,před týdnem jsem začala užívat železo.novoferrin a od včera mám nepříjemný pocit v ústech,jakoby železitý.Je možné,že to souvisí s přísunem železa v práškách.Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pachuť železa v ústech je běžný vedlejší účinek při užívání potravních doplňků se železem. Důležité je užívat kapsli se železem ráno po probuzení a dobře ji vždy zapít čistou vodou nebo zředěným 100% džusem. Po té (asi za půl hodiny) je třeba se normálně najíst vydatnou snídaní. Tím by se měly tyto nepříjemné pocity pachuti po železe zmírnit.
Vředy se vyskytují v ústech a na horním patře. Způsobují nepohodlí a mohou ztěžovat jídlo a pití.
Vředy v ústech mají tendenci vymizet do 2 až 4 týdnů, ale v některých případech mohou přetrvávat, krvácet nebo se infikovat.
Některé běžné faktory, které přispívají k vředům v ústech, jsou:
dehydratace;
špatná péče o ústa nebo ústní hygiena;
těžké užívání alkoholu;
užívání tabáku;
nedostatek bílkovin ve stravě;
nedostatky vitamínů;
některé léky nebo léčby, jako je radiační terapie.
Konzumací měkkých, nevýrazných jídel a pitím vlažné vody mohou lidé získat určitou úlevu od vředů v ústech. Jednotlivec se také může chtít vyhnout potravinám, které jsou hrubé, slané nebo kyselé, dokud vředy z úst nezmizí, protože mohou dráždit postiženou oblast a zvyšovat nepohodlí.
Homeopatické léky na moučnivku/plísňová onemocnění
BORAX – Ústa s aftami a bělavými houbovitými výrůstky. Ústa horká a bolavá, vředy krvácejí při doteku a jídle. Bolestivé vředy dásní. Dítě pláče při kojení. Hořká pachuť. Chuť jako sklepní hniloba. Afty a vředy na sliznicích. Ústní kandidóza. Děti citlivé na borax bývají nervózní a neklidné. Užívá se 3x denně před jídlem.
CALCAREA CARBONICA – V ústech neustálá kyselá chuť. Ústa plná kyselých šťáv. Suchost jazyka v noci. Krvácející dásně. Obtížný a opožděný chrup. Bolesti zubů vyprovokované závanem větru, čímkoliv chladným nebo vřelým. Zápach z úst. Palčivá bolest špičky jazyka, horší, když se pozře cokoliv teplého. Chuť na sladké. Soor, moučnivka, bílý jazyk.
ECCHINACEA – Akutní infekce. Příznaky otravy krve, obecně septické stavy. Infekce v šestinedělí. Pocit únavy. Ústa: noma. Dásně se odchlipují a snadno krvácejí. Rozpraskané koutky úst. Jazyk suchý a oteklý, afty špinavě hnědé. Jazyk, rty a patro brní, s pocitem strachu u srdce (Acon.). Jazyk bíle povleklý, s červenými okraji. Podněcuje tvorbu slin. Hrdlo: mandle nachové nebo černé, šedý exsudát se šíří do nosohltanu a hrtanu. Bolesti v krku s tvorbou vřídků. Snížená imunita.
HYPERICUM PERFORATUM – velké bolesti nervů, zejména na hlavě (tepání na temeni) a v konečcích prstů. Neuralgie obličeje a zubů. Kůže: hyperhidróza, pot na kštici, horší ráno po spánku. Po úrazu vypadávají vlasy; ekzém na rukou a obličeji, intenzivní svědění, vyrážka jako by byla pod kůží. Herpes zoster. Staré vředy nebo eroze v ústech (soor), velmi citlivé. Tržné rány s velkou zesláblostí ze ztráty krve.
NATRIUM MURIATICUM – Ústa: pěnovitý povlak na jazyku, s bublinami po stranách. Pocit sucha. Skorbutické dásně, necitlivost, brnění jazyka, rtů a nosu. Vezikuly a pálení jazyka, jako by na něm byl vlas. Vyrážky kolem úst a puchýřky jako perličky na rtech. Rty a koutky úst suché, exulcerované a popraskané. Hluboká trhlina ve středu dolního rtu. Mapovitý jazyk, s bílým povlakem. Ztráta chuti. Velký puchýř na dolním rtu, který je zduřelý a pálí. Silná žízeň.
RHUS TOXICODENDRON – Septické stavy dutiny ústní. Celulitida a infekce, časné stadium karbunklů. Revmatismus v chladném počasí. Septikemie. Obličej oteklý, erysipel. Krusta lactea. Jazyk červený a rozpraskaný; povleklý, s výjimkou trojúhelníkového okrsku na špičce; suchý a červený na krajích. Soor, kandidózy, kvasinky. Ulcerace koutku úst; opar z horečky kolem úst a na bradě.