Tento recept je velmi jednoduchý. Připravíme si hrnec a do něj vložíme všechny suroviny. Pak si připravíme další (větší) hrnec a naplníme ho částečně vodou. Dáme ho na sporák a začneme vodu vařit. Do něj pak vložíme ten hrnec se surovinami. Vznikne tak vodní lázeň. Ingredience potřebné na mast se tak vaří, ale nejsou na přímém ohni. Suroviny je třeba občas promíchat. Vodní lázeň by měla trvat asi třicet minut. Že je hotovo se pozná tak, že se všechny ingredience nejen rozpustily, ale i spojily. Pak si připravíme čisté, vyvařené a suché sklenice, do nichž ještě tekutou smrkovou mast nalijeme. Sklenice pak zavíčkujeme. Mas uchováváme ve tmě.
V naší poradně s názvem LOPUCHOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Popová marie.
Jak vyrobit lopuchovou mast - na lupenku
díky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
Lopuchová mast se dělá z kořene lopuchu.
Umyjte a nastrouhejte kořen lopuchu a smíchejte ho se slunečnicovým nebo olivovým olejem a kakaovým máslem v poměru jeden díl strouhaného kořene, dva díly oleje a jeden díl másla. Směs dejte do vodní lázně (hrnec v hrnci s vodou) a zahřejte to na teplotu 90°C a udržujte to tak 2 až 3 hodiny. Pak to preceďte a smíchejte to se strouhaným včelím voskem v poměru čtvrt hrnku vosku na dva hrnky kapaliny. Vychlaďte to a mast je hotová.
Připravte si hrnec a ručník! Nenapařujte se déle než deset minut a po inhalaci vklouzněte rovnou do postele. Zhluboka se nadechněte a začněte s inhalací. Teplá inhalace je na dutiny nejlepší.
Rozmarýn
Dvě větvičky čerstvého rozmarýnu nebo dvě polévkové lžíce sušeného rozmarýnu dejte svařit v hrnci v jednom litru vody. Vařte dvě minuty a odstavte. Tato „bylina lásky“, která zdobí oblek téměř každého svatebčana, má vynikající protizánětlivé a dezinfekční účinky.
Borovice
Má silné antiseptické účinky. Její výpary zvýší tvorbu hlenů a zlepší vykašlávání. Výborně působí i proti bolesti hlavy, kterou způsobily ucpané dutiny. Tři hrsti jehličí vhoďte do vroucí vody a hrnec odstavte z ohně.
Tymián
Do vařící vody vhoďte dvě hrsti čerstvého nebo dvě polévkové lžíce sušeného tymiánu, vařte půl minuty a odstavte. Bylinka není jen výborné koření, ale využijete ji i při potlačení prudkého kašle. Má příznivé účinky na sliznici nosní a ústní dutiny. Využívá se při zánětech průdušnice a průdušek. Tymián zlepšuje vykašlávání a je vhodný i pro děti.
Heřmánek
Patří mezi nejznámější bylinky, které se na inhalování využívají. Postačí dvě polévkové lžíce sušeného květu do vařící vody. Dokáže pomoci i při bronchiálním astmatu, nejčastěji se však používá při zánětech horních cest dýchacích. Pokud jste někdy měli alergickou reakci na květiny, heřmánek nepoužívejte! Někteří odborníci tvrdí, že vysušuje sliznice a ty pak méně odolávají choroboplodným zárodkům. Když vás po použití heřmánku bude štípat v nose, sáhněte raději po jiném prostředku vhodném pro inhalování.
Cibule
Tady nepotřebujete hrnec ani horkou vodu. Stačí prkénko a nožík. Cibuli nakrájejte nadrobno a přikryjte se nad ní ručníkem. Čím svědomitěji ji pokrájíte, tím více účinných látek se z ní uvolní. Na výživné látky je bohatší ta, která vás pořádně rozpláče. Působí antibakteriálně a utišuje kašel.
Mořská sůl
Sůl je univerzální pomůcka na napařování, kterou lékaři doporučují asi nejčastěji. Do vroucí vody přidejte dvě polévkové lžíce soli a nechte pár minut vařit. Inhalování výparů soli zlepšuje opakované problémy s dýchacími cestami. Můžete použít i klasickou kuchyňskou sůl – obě mají stejné dezinfekční účinky.
Máta
Hrst sušené máty dejte do horké vody, nevařte. Výpary máty mají dezinfekční a protizánětlivé účinky. Velmi příjemná vůně odstraňuje i bolest hlavy. Opatrní by však měli být alergici, kterým dělají problémy hvězdnicovité rostliny.
Skořice
Postačí jedno dřívko, které vaříte tři minuty v půllitru vody. Jednak vám rozvoní celý byt, jednak uděláte hodně pro své dýchací cesty. Skořice dokáže velmi účinně zabíjet viry. Její příjemná vůně s antiseptickými účinky je vhodná i pro děti.
K výrobě budeme potřebovat 2 mrkve, škrabku, ruční struhadlo nebo robot, olej (olivový nebo mandlový), hliněný nebo nekovový hrnec, cedník a nějakou uzavíratelnou skleněnou nádobu.
Nejdříve oloupeme nebo oškrábeme mrkev a pak ji nastrouháme v ruce nebo pomocí kuchyňského robotu se struhadlem. Nastrouhanou mrkev dáme do hliněného nebo nekovového hrnce a zalijeme olejem, aby bylo vše v oleji dobře potopeno. Hrnec pak zakryjeme a dáme na plotnu, kde ho POMALU přivedeme k varu. Pak směs vaříme na nejnižší stupeň po dobu 20 minut, nebo dokud kusy mrkve nezměknou a olej se nezbarví do tmavě oranžové barvy. Pak to přecedíme do skleněné nádoby, kterou zakryjeme víčkem a uložíme ji v chladničce.
Odměřte si destilovanou nebo pramenitou vodu, gel z Aloe vera a esenciální olej ve skleněné odměrce.
Dále si odměřte potřebné množství mandlového oleje, kakaového másla, lanolinu a včelího vosku v odměrce, kterou pak umístíte do středu malého hrnce naplněného cca 5 cm vody.
Hrnec postavte na plotnu a zahřívejte, dokud se voda nedostane do mírného varu. Až přísady začnou tát, hrnec odstavte.
Nalijte směs oleje a vosku do mixéru a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud máte málo času, můžete umístit nádobu mixéru do lednice na dobu dvou až tří minut, což urychlí proces. Nedovolte však, aby směs příliš ztvrdla, měla by být krémově hustá.
Jakmile se směs ochladí, zapněte mixér na nejvyšší otáčky. Směs vody a Aloe vera přidejte k rozmixované hmotě.
Vypněte mixér, pokud se začne dusit a prskat. Krém by měl vypadat hutně a bíle. Přidejte zbývající vodu.
Přelijte krém z Aloe vera do skleněné nebo plastové sklenice, uzavřete ji víkem a skladujte na chladném, suchém místě. Pro dosažení nejlepších výsledků by měla být směs využívána do šesti týdnů. Jakýkoli přebytek můžete skladovat v chladničce nejvýše po dobu tří měsíců.
Experiment začíná – chceme si sami vyrobit své vlastní tekuté mýdlo. Dá se říct, že nejde o moc složitou a těžkou věc, jako spíše o dosti zdlouhavý proces. Při výrobě domácího tekutého mýdla se raději držte dál od přidávaných ingrediencí, které jsou i zdraví nebezpečné, není zapotřebí přidávat rozpouštědla, kyseliny nebo emulze. Ideální je naopak přidávání olejů, vody a louhu, díky čemuž vznikne lepší mýdlo. Také je možné přidat aroma, které zlepší vůni mýdla. Vybírejte vždy ingredience, s nimiž se pracuje bezpečně a jednoduše. Pokud si chcete vyrobit domácí mýdlo, potřebujete snadnější postup. Nakonec bude domácí výroba mýdla celkem jednoduchá, protože postačí pouze tekuté mýdlo míchat, vařit a poté už jen používat.
Potřebné ingredience
kokosový olej
olivový olej
destilovaná voda
hydroxid draselný
Přísady:
vůně nebo aroma
ředění (voda)
Postup
První várka výroby trvá asi hodinu. Většina tekutých mýdel nemá průhlednou barvu, takže není problém, když i domácí mýdlo bude zakalené, ale nesmí být mléčné.
Pro výrobu je zapotřebí dvou olejů, a to 20 % kokosového oleje a 80 % olivového oleje. Při výrobě mýdla z těchto olejů je možné dosáhnout výsledku za pouhých 20 minut. Tato mýdla nemusejí být neutralizovaná kyselinou, protože nemají žádný vysoký přebytek louhu. Při finální výrobě tohoto mýdla je důležité, aby došlo k odpařování přebytečných ingrediencí, což nám umožní dosáhnout vyšší koncentrace tekutého mýdla.
Při výrobě mýdla nezapomeňte nejprve zvážit hliněný hrnec. Tato hmotnost bude zapotřebí po vaření pro výpočet vody na ředění.
Velmi důležité je také měření teploty oleje. Optimální hodnota je 71 °C. Pokud se olej jen zahřívá, mělo by dojít k měření louhu v destilované vodě. Ideální hodnota by pak měla být 60 až 70 °C. Nejideálnější hodnotou je 60 °C. Jakmile jsou oleje ohřáté na 71 °C a louh na 60 °C, vše se opatrně přelije a za stálého míchání kontroluje. K efektivnějšímu promíchání obsahu použijte nejlépe tyčový mixér. Výroba mýdla pomocí tohoto receptu trvá pouhých 20 minut.
Jakmile je vše hotovo, nechejte mýdlo odstát po dobu 5 nebo 10 minut. Hrnec s mýdlem přiklopte. Po uplynutí této doby dejte vše vařit při teplotě téměř 90 °C. Každých 15 minut obsah dobře promíchejte, abyste odstranili z mýdla veškerý vzduch, který celý proces prodlužuje a zpomaluje zmýdelnění.
Při inhalaci na rýmu nasypte do hrnce 100–200 gramů soli, 20 gramů různých bylinek, ideálně černý bez, tymián, skořici, hřebíček nebo zázvor, a přidejte také citronovou šťávu (30 ml), můžete rovněž nakapat několik (cca 5–10) kapek přírodní emulze nebo oleje, které koupíte v lékárně. Zalijte 1,5 litrem vařící se vody. Hrnec dejte na stůl, přikryjte svou hlavu a hrnec zároveň ručníkem a zajistěte, aby pára nikde neunikala. Dýchejte zhluboka nosem a inhalujte minimálně 15–20 minut nebo i déle (maximálně tři čtvrtě hodiny). Dávejte však pozor, ať se neopaříte. U malých dětí se inhalace nedoporučuje z bezpečnostních důvodů. Inhalaci opakujte 2–3krát za den (ideálně ráno, odpoledne a večer). Vezměte si s sebou kapesníky, protože se budete potit a budou se uvolňovat dutiny, takže budete i smrkat. Při každém smrkání se vysmrkejte pořádně, až do té doby, kdy už nebudete schopni nic vysmrkat. Před a po každé inhalaci je také dobré sníst 1 až 2 stroužky česneku (loupejte ideálně keramickým nožem nebo ručně, protože kovové nože ničí vitamíny). Hodně to pálí, ale pomůže vám to.
Na česnekovou inhalaci, která uvolní dutiny, ucpaný noc a průdušky potřebujete...
Ingredience: 3–5 česnekových stroužků, 3 polévkové lžíce oregana (nebo 5 drcených hřebíčků), hrnec s vodou, ručník
Postup: Nalijte 1 litr filtrované nebo pramenité vody do hrnce a dejte vařit. Až se voda bude vařit, přidejte 3 polévkové lžíce sušeného oregana, nebo 5 drcených hřebíčků, a 3 středně velké oloupané česnekové stroužky, nasekané nahrubo. Tuto směs nechte přejít varem, poté odstavte hrnec z plotny a po dobu pěti minut nechte směs louhovat. Položte si ručník na hlavu a krk, ohněte se nad vodní hladinu v hrnci a zhluboka dýchejte uvolňující se páru z hrnce po dobu 5 minut. Dbejte na bezpečnou vzdálenost nad hrncem – nejméně 4 centimetry nad hladinou. Přiloženým ručníkem zakryjte hlavu nad hrncem tak, aby účinná pára neunikla.
Pozor: Buďte velice opatrní, abyste se nedostali příliš blízko k horkému hrnci, mohlo by dojít k popálení párou.
Tuto inhalaci opakujte každou hodinu. Zejména těsně před spaním by vám tato inhalace měla pomoci k lepšímu spánku. Druhý den si připravte novou dávku směsi k inhalaci.
Do hrnce přidejte 8 šálků destilované vody a nechte ji vařit. Až voda dosáhne bodu varu, přidejte 20 g sušené šalvěje, 40 g černých ořechových skořápek, 20 g sušeného rozmarýnu a 20 g sušené kopřivy. Také můžete přidat 2 sáčky čaje. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte vařit, aby se všechny přísady důkladně spojily. Doporučená doba přípravy je 3 až 4 hodiny.
Po uplynutí této doby hrnec odstavte a směs nechte vychladnout. Vlažnou směs přeceďte, nyní již máte k dispozici barvu na vlasy z přírodních produktů.
Pokud chcete barvu uschovat na další použití, přelijte ji do sklenice, na kterou napište datum. Barvu uchovávejte v chladničce nejdéle po dobu 3 týdnů.
Než připravenou barvu nanesete na vlasy, umyjte je šamponem a vysušte, nejlépe pomocí fénu, protože tato barva snadněji drží na vlasech, které jsou zcela suché.
Pokud máte vlasy suché, nasaďte si ochranné rukavice, ořechové skořápky totiž hodně barví. Důkladně protřepejte lahvičku a nalijte ½ šálku do mísy. Barvu dobře promíchejte pomocí plastové špachtle, dokud nezačne pěnit. Pak ji naneste na vlasy pomocí stěrky a ujistěte se, že je dobře nanesena na všech vlasech. Barvu nechte působit po dobu 2 hodin a následně ji umyjte.
Pro dlouhotrvající efekt můžete použít směs šamponu a barvy, tu vyrobíte ze ¼ šálku barvy a ¼ šálku šamponu.
Barvení pomocí ořechových skořápek je vhodné pro všechny typy vlasů. Tuto barvu lze užívat každý den, lépe „chytá“ na kvalitně ošetřené vlasy. Na rozdíl od chemických barev nemá žádné nežádoucí účinky.
Postup: Nejdříve nastrouháme 200 g marseillského mýdla. Poté zalijeme lžíci sušené levandule horkou vodou a necháme půl hodiny louhovat. Tekutinu následně přecedíme do hrnce, přidáme nastrouhané mýdlo a velmi pomalu ohříváme, dokud se mýdlo nerozpustí. Potom dáme hrnec pryč ze sporáku a počkáme, až hmota trochu vychladne. Pak do hmoty vmícháme několik kapek esenciálního levandulového olejíčku (není nutný, ale s ním je mýdlo lepší). Hmotu rozmícháme a ještě teplou ji nalijeme do formiček vymazaných jemným dětským olejíčkem. Ty odložíme na teplejší (ne horké) místo, přikryjeme je potravinovou fólií a necháme mýdlo pomalu vychladnout (vyráběná mýdla by se neměla dávat ihned do chladu, protože by mohla popraskat).
Čaj z podbělu lékařského uvolňuje hleny a ulehčuje odkašlávání. Nálev se připravuje z poloviny polévkové lžíce sušených květů na půl litru vody. [1]
Při přípravě bylinkových čajů bylinky nikdy nevaříme. Spařujeme je pouze vařící vodou a necháme patnáct až dvacet minut vylouhovat. Doporučení z knihy „Dobré rady pro každý den“ Věra Filípková: „Mátu a květ černého bezu louhujeme pouze pět až deset minut.“ [2]
Med a citron
Med má silné antibakteriální, antivirální a antimykotické účinky. Navíc jeho složky výborně zklidňují podrážděné sliznice dýchacích cest, čímž poskytuje téměř okamžitou úlevu. Na druhou stranu je zde citron bohatý na vitamin C a další bioflavonoidy, které posilují imunitu a přispívají ke zprůchodnění ucpaných dutin.
Budete potřebovat:
2 polévkové lžíce citronové šťávy
1 polévkovou lžíci medu
Postup: Do malé misky vložte med a citronovou šťávu. Dobře je spolu lžičkou rozmíchejte. Uvedenou směs hned zkonzumujte. Dělejte to 3krát denně pro efektivní uvolnění dýchacích cest.
Zázvor, med a pepř
Zázvor působí jako přírodní rozpouštěč hlenů. Má také silné antialergické, antivirální a antibakteriální vlastnosti. Velmi dobře uvolňuje ucpané průdušky a hrdlo od nahromaděných hlenů a tlumí jejich další tvorbu.
Postup: Dejte vodu na oheň. Když dosáhne bodu varu, vložte do ní kousky zázvoru a pepř. Plotýnku ztlumte, překryjte hrnec pokrývkou (nechte malý otvor, abyste předešli vzkypění) a nechte 1 minutu probublávat. Vypněte plotýnku, pokličkou zcela zakryjte hrnec a nechte dalších 5 až 7 minut louhovat. Čaj sceďte, nechte ještě trochu vychladnout a potom přidejte med.
500 g sádla a 500 g oleje na smažení. Dále budete potřebovat 130 g louhu (hydroxid sodný NaOH) a 380 ml destilované vody.
Postup:
Sádlo a olej slejte dohromady a pomalu zahřívejte ve velkém hrnci dokud e sádlo voleji nerozpustí. Teplota tuků nesmí překročit 90 °C. Když se vše rozpustí, nechte to schladnout na 60 °C. Při chladnutí je čas na přípravu roztoku louhu. Nalijte přesně odměřenou a studenou destilovanou vodu do dostatečně velké nádoby a pak do vody pomalu nasypte všechny vločky louhu. Zamíchejte to než se louh ve vodě dokonale rozpustí. Při rozpouštění sodného louhu se voda silně zahřeje! Budou se rovněž uvolňovat nebezpečné leptavé výpary, proto je nutné prostor dobře odvětrat nejlépe digestoří. Horký rozpuštěný louh se opatrně nalije do hrnce s tukem a olejem, který by měl stále ještě mít 50 až 60°C. Ihned se z toho vytvoří mléčná hmota. Kdo má tyčový mixér, může jím nyní několik minut mýdlo míchat. Tuk a olej se pořádně promíchají. Po několika minutách je hmota hustější, asi jako pudink. Když je hmota pevná tak, že na ní kuchyňská lžíce může zanechávat stopy, mělo by se to celé přelít do připravené formy na mýdlo. Při míchání mýdla vzniká také teplo. Celá hmota dosáhne 60 a více °C. Kdo míchá příliš dlouho a do velkých teplot, bude dostávat mýdlovou hmotu z hrnce do formy na mýdlo pouze s velkými obtížemi. Výsledné mýdlo pak bude hrubé a drobivé. Od smíchání louhu s tukem již nesmí být hrnec na plotně!
Mýdlo ve formě brzy ztvrdne a je dobré, když ho v ní necháte stát ještě alespoň 24 někde v teple. Formu dobře přikryjte ručníky, aby dobře udržovala vlastní teplo a nechte mýdlo aby mohlo “vyzrát”. Po této době mýdlo vyjměte a nařezejte ho na vhodně velké kousky velikosti mýdla. Tyto kousky mýdla nechte ještě několik dní ležet a schnout. Tato mýdla mohou být skladována měsíce, ale kvůli přetučnění mohou po delší době začít trochu žlukle páchnout. To je ale jen zápach na povrchu, který při mytí ihned zmizí. Doma vyrobené domácí mýdlo je totiž přírodní produkt, který neobsahuje žádné chemické stabilizátory.
Vše dejte do hrnce, důkladně promíchejte a za stálého míchání zahřívejte, až se začnou tvořit bublinky, pak snižte teplotu plotýnky a nechte probublávat, ale stále míchejte! Toto provádějte až do chvíle, kdy tekutina začne mít světle zlatou barvu. Pak to nechte vychladnout. Při vaření je důležité nezahřívat to moc dlouho, aby to nezhnědlo, protože pak se z toho udělá karamel a ten vám akorát tak zalepí hrnec, ale depilaci s tím pak už neuděláte.
Pijte kuřecí vývar Je to nejoblíbenější lék proti rýmě od pradávných dob. Kuřecí polévka opravdu pomáhá odstranit zahlenění. Působí velice komplexně, protože účinkuje její pára, vydatnost, ale i vzpomínky na dětství, které vzbuzuje.
Buďte v teple Když je nachlazený člověk v teple, jeho tělo může nasměrovat svou energii na přímý boj s infekcí, a ne na ohřívání studených nohou.
Odpočívejte Malátnosti, která provází rýmu, je třeba se poddat. Tělo, které bojuje s infekcí, se vyčerpává, je to energeticky náročný proces a odpočinkem ho šetříme od zbytečného vyčerpávání.
Kloktejte Alespoň čtyřikrát denně kloktejte teplou slanou vodu.
Pijte horké tekutiny Velmi vhodný je bylinkový čaj s medem. Aby však i léčení rýmy mělo své kouzlo, je možné si navečer dopřát tento skvělý nápoj. Do šálku horkého bylinkového čaje přidejte čajovou lžičku medu a 50 mililitrů kvalitního alkoholu - whisky nebo slivovice. Zůstaňte však jen při této dávce, jinak byste si mohli ublížit.
Hodně pijte Pijte stále tolik, abyste měli bezbarvou moč.
Napařujte se Všichni to známe, hrnec s pářící se vodou a ručník přes hlavu. Napařování má trvat asi 10 minut a opakovat se má třikrát denně. Aby byly páry účinněji, do horké vody lze přidat 2 - 3 kapky eukalyptového, borovicového, rozmarýnového oleje nebo oleje z mateřídoušky.
Nezapomínejte na zvlhčování vzduchu.
Aromaterapie Pod nos si natřete mastičku, která je pro tyto účely speciálně vyrobená a lze ji dostat v lékárně, nebo si ji můžete udělat doma, kdy použijete nějakou neutrální mast, například lékařská vazelína je dobrá, do které se přidá kapka eukalyptového, mentolového oleje nebo kafru. Tuto mast si také můžete natřít na prsa a zabalte se do tepla. Hlavu si podložte výše, aby se snáze uvolňovaly hleny.
Dobře jezte Pokud možno, nechte se promasírovat a jezte více bílkovin než obvykle.
Umyjte a osušte listy kostivalu a pak je nasekejte. Rozpusťte vazelínu v misce, kterou ponořte do lázně s vroucí vodou.
Jakmile se vosk roztaví, přidejte kostivalové listy, které jsou nasekané a duste je po dobu jedné hodiny, za stálého míchání. Občas zkontrolujte hrnec, abyste se ujistili, že je tam dostatek vody.
Použijte gumové rukavice, protože cedění bude velmi horké, nalijte kostivalové listy do cedníku nebo hadrového sáčku. Přeceďte tolik směsi, jak to bude jen možné, přes sáček do misky.
Nalijte horkou směs do čisté sklenice. Umístěte víko na sklenici, ale nechte směs vychladnout, než jí uzavřete. Označte sklenici datem a uložte ji do chladné spíže nebo lednice, kde vydrží po dobu tří měsíců.