HROZNÉVÉ VÍNO ZPRACOVÁNÍ a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Většina sluchových vad vzniká pozvolna, postupným zhoršováním sluchu. Počáteční obtíže nebývají velké. Občas přeslechnete větu, kterou pronese někdo, kdo je k vám otočený zády, v televizi nerozumíte všem dialogům podbarveným hudbou nebo hlukem aut, střelbou a podobně. Ani si neuvědomíte, že přestáváte slyšet zpěv ptáků, šumění deště a jiné tišší zvuky, které jste v podvědomí dříve registrovali. Později již nastávají problémy i v běžném rozhovoru a vaše komunikace s okolím je ztížena. Sluchadlo tyto problémy buď zcela, nebo alespoň ve větší míře odstraní.
Druhy sluchadel
Analogové: Klasické zpracování zvuku bylo až do dnešní počítačové éry zásadně analogové. Zvuk byl převeden na elektrický signál tím, že byl snímán elektroakustickým měničem = mikrofonem. Dále byl analogově, tedy spojitě, zpracován takto: zesílen předzesilovačem, upraven v tónovém korektoru (rozdělen na několik pásem – obvykle výšky, středy a hloubky, které se samostatně nastavovaly) a opět zesílen koncovým zesilovačem. Dále byl tento upravený elektrický signál převeden zase na zvuk dalším elektroakustickým měničem, tedy miniaturním reproduktorem. Toto zpracování – úprava intenzity jednotlivých tónových pásem je obvyklá u všech elektroakustických zařízení, sluchadla se od nich liší jen tím, že jsou velmi malá – musí používat speciálně vyrobené díly s vlastnostmi vhodnými pro toto použití.
Digitální: Digitální zpracování zvuku se od výše uvedeného popisu liší jiným způsobem úpravy zvuku. Za předzesilovač je vložen analogovo-digitální převodník, který analogový (spojitý) signál převede na digitální (číselnou) formu tím, že analogový signál „rozseká“ vzorkovací frekvencí na kousky a každý takový kousek dostane přiřazenou číselnou hodnotu. Původně spojitý signál je převodníkem změněn na řadu čísel. Množství, tedy četnost čísel, je dáno vzorkovací frekvencí převodníku. Další zpracování je teoreticky jednoduché a spočívá v násobení a dělení těchto čísel. Prakticky je třeba vytvořit určitý algoritmus zpracování, obvykle speciálním počítačovým programem, který musí být člověkem vytvořen tak, aby toto zpracování mělo požadovaný výsledek (nelze použít libovolně upravené zvuky, ale takové, které zlepší srozumitelnost řeči). Po takové úpravě přichází na řadu opět převodník, tentokrát digitálně-analogový, a dále nezbytný koncový zesilovač a reproduktor. Je zřejmé, že zásadní rozdíl mezi oběma způsoby zpracování zvuku je ve variabilitě úprav požadovaného zvukového spektra. Analogový způsob neumožňuje výrazné oddělení jednotlivých pásem zvuku ani jejich vzájemně nezávislou úpravu. Digitální způsob úpravy je zase technicky (i finančně) náročnější a snaha o nezbytnou miniaturizaci (a snížení ceny) vede ke zjednodušování celého procesu. S tím souvisí trvalý problému nalezení vhodného algoritmu zpracování signálu. Je třeba si uvědomit, že právě tento algoritmus rozhoduje o srozumitelnosti poslechu – a v tom se jednotlivé výrobky zásadně liší. Jak digitální sluchadla, tak i sluchadla analogová se vyrábějí jako závěsná a zvukovodová.
Závěsná sluchadla mají název odvozen od toho, že visí za boltcem ucha. Pro správnou funkci potřebují vhodnou, nejlépe individuální tvarovku, která vede zvuk k bubínku ucha. Jejich omezení spočívá v tom, že uživatel nesmí mít časté záněty zvukovodu, případně velkou tvorbu ušního mazu. Potom hrozí jejich častější ucpávání ušním mazem. Další typy sluchadel, jako jsou krabičková či brýlová, jsou variantou, kterou volí lidé s potřebou jednoduchého ovládání nebo kombinace přístrojů (sluchadlo a brýle). Foniatr vždy použití těchto sluchadel zváží a v případě potřeby doporučí.
Ve svém příspěvku ALERGIE NA VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli má někdo po požití bílého vína - víc než půl litru takové potíže, jako já. Objeví se mně opary, afty, svědění ve vlasech. Víno příležitostně požívám už dávno, ale tyhle příznaky se mně občas objevují tak přibližně před dvěma roky. Myslíte, že to může být alergie? Setkali jste se někdy někdo s tím, co uvádím?
A máte někdo nějakou rozumnou radu? Já vím, přestat pít víno... Ale když někdy není vyhnutí....
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Průběh testu účinků vína snížení hladiny cholesterolu
Testovaný jedinec musí v rámci výzkumné studie přiměřeně dodržovat zdravý životní styl a doporučený pohybový režim a především musí vypít přesně stanovené množství bílého či červeného vína. Do svého deníku si testovaný účastník zapisuje i jiné druhy alkoholu, které během zkoumané doby ještě vypil. K těmto záznamům se přihlédne při vyhodnocování účinků vína na snížení hladiny cholesterolu. Životní návyky testovaných jedinců se zdravému životnímu stylu přizpůsobí jen lehce, aby výsledky testů mohly bít více ovlivněny právě samotnou konzumací vína. Testovaný jedinec dostává od Fakultní nemocnice víno zdarma v objemu 12 lahví na měsíc, což jsou necelé 3 deci vína na den, které během dne musí užít. Přesně je množství užívaného vína stanoveno pro testované ženy v množství 2 deci 5 krát týdně a pro testované muže jsou to 3 deci 5 krát týdně. Celkem se v rámci tohoto výzkumu všemi testovanými zkonzumuje přibližně 23 tisíc lahví vína. Cílem výzkumu je sledování vlivu užívání pravidelných malých dávek vína na snížení hladiny cholesterolu. Zkoumá se zároveň i vliv užívání vína na snížení i jiných zánětlivých markerů (ukazatelů) například lymfocyty. Ale které víno je na cholesterol účinnější, červené nebo bílé? Volba mezi barvou vína je provedena zcela náhodně a účastníkům výzkumu je víno rozděleno náhodným výběrem - losováním. Podle vylosování barvy vína je pak po celou dobu výzkumu těmto testovaným podáváno stejně barevné víno. Otázka, které z vín je na cholesterol účinnější, zůstává zatím nezodpovězena a bude nepochybně jedním ze zajímavých výsledků v závěru tohoto výzkumu. Do výzkumu jsou zařazena dvě různá vína, která mají různý objem resveratrolu. Resveratrol je polyfenol, který se v těle chová jako silný přírodní antioxidant. Resveratrol je obsažený právě ve víně a vinných hroznech, a některé rostliny ho přirozeně produkují na svou ochranu. Například arašídy, nebo chcete-li bůráky, mají v sobě hodně resveratrolu. Červené víno obsahuje resveratrol o 30% více než víno bílé. Výzkum má objasnit, zdali na pokles cholesterolu v krvi má větší vliv právě jen resveratrol a nebo alkoholické víno jako celek.
V naší poradně s názvem ALERGIE NA VÍNO PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva OK.
Dobrý den,
máme vinohrad a pijeme domácí víno.
Od letošního léta mi opakovaně červená pleť kolem očí - pod obočím a u vnějších koutků + na krku. Je to provázeno svěděním pálením otokem nad očima.
Momentálně mi zůstala pleť kol. očí povadlá se sklady u vnějších koutků.
Velmi mě to trápí, jelikož jsem dosud neměla potíže s pevností pleti.
Lékař mi dělal kožní testy i na potraviny a pyly - vše negativní.
Lze provést test na víno? Myslíte, že se pokožka může opět zregenerovat a vrátit do původ. stavu - jak?
Budu velmi ráda za odpověď.
S pozdravem
Eva OK
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zřejmě šlo o projevy atypického ekzému, po kterém zůstala omezená pružnost pokožky. Pomůže na to parní sauna na obličej a následné schlazení studenou vodou, což zrychlí obnovu pokožky. Dále doplnění výživy o kolagen a koenzym q10. K zevní péči použijte dlouhodobě krém na oční oblasti s kyselinou hyaluronovou a koenzymem q10. Rovněž bude potřeba obnovit tonus ve svalech na spáncích, což vytáhne povadlou pokožku. Tonus se dá zvýšit speciálními mimickými cviky a nebo pohodlněji pomocí elektrických miostimulátorů.
Máslo rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Mouku s práškem do pečiva prosejeme. Žloutek s vejcem a se 100 g cukru vyšleháme do pěny. Přidáme čistou strouhanou kůru z citronu, nejlépe bio. Vmícháme máslo a pomalu do vajec přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do formy o průměru asi 15 cm. Formu s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Zkusíme vpichem špejlí (dobře upečené těsto nelepí). Hotový korpus necháme vychladnout.
Plátek želatiny namočíme ve 2 dl teplé vody. Hroznové víno umyjeme, osušíme, nakrájíme na půlky a vybereme zrníčka.
Jogurt, mátové lístečky, cukr vyšleháme. Přidáme vyždímanou želatinu a promícháme.
Hotový korpus rozřízneme. Půlku korpusu natřeme dílem jogurtového krému. Posypeme částí hroznového vína, zakryjeme další částí krému. Dáme druhý díl korpusu. Zbytkem jogurtu potřeme povrch i strany korpusu. Nakonec ozdobíme zbytkem hroznového vína a strany posypeme praženými mandlemi. Hotový zákusek dáme na 30 minut do lednice.
Jogurtový zákusek s hroznovým vínem nakrájíme a podáváme v teplých letních dnech jako lahodné občerstvení.
Štrúdl z hroznového vína
INGREDIENCE:
2 lžíce drceného mandlového másla
1 lžička mleté skořice
500 g tmavého hroznového vína
2 žloutky
80 g strouhanky
500 g bílého hroznového vína
NA OZDOBU:
cukr moučka
NA POTŘENÍ:
vejce
TĚSTO:
1 vejce
300 g hladké mouky
1 hrst citronové kůry
150 g másla
1 špetka soli
150 g cukru moučka
Nejprve si připravíme těsto. Na vál nasypeme prosátou mouku s cukrem, nastrouháme máslo a doprostřed rozklepneme vejce. Přidáme citronovou kůru a špetku soli. Těsto rychle zpracujeme, občas si namáčíme ruce ve studené vodě, aby nám těsto nezteplalo. Snažíme se pracovat rychle. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do čistého plátna, přikryjeme průsvitnou fólií a dáme na 30 minut do lednice.
Umyté hroznové víno nakrájíme na půlky, pokud obsahuje zrníčka,
Ve svém příspěvku NEJLEPSI ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila kolarova.
dnes a denne vysvetluji lidem zdravym i nemocnym podstatny rozdil v kvalite i ucinku mezi ALOE VERA GELEM A STAVOU.ten odbornik co si dovoli verejne lhat tisicum lidi jiste byl na plantazich primio FLP jako nasi obch, poradci.FLPma unikatni zpracovani, rucni sklizen- filetuje se aby gel zustal neporuseny v lahvi z plantaze je za nekolik hodin.obsah gelu v lahvi ktery je koser a byl prohlasen za identicky z rostlinou z jejich vlasni plantaze.gelu je napr, v NECTAR BERRY 96 PROCENT,4PROC.BRUSINEK hlavne kvuli zanetum v tele.kde by se tam vesla nejaka guma?tezkoby to melo takovy .ucinek. zaruku30dni na spokojenost a unikatni zpracovani ma pouze FLP. pak mozna na MARSU.tyto vyrobky mi vyrazne zlepsily zdravi. po aloe stave bych tezko mela po 40. metabol. vek pouhych 26 let.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Podle dávné zkušenosti našich předků, i bez složitých laboratoří, bylo zjištěno, že víno prospívá našim cévám. Jenže na cholesterol zabírá jen některé víno a nezabírá u každého a už vůbec ne v přehnaném množství. Ve studii nazvané In Vino Veritas, se olomoučtí lékaři snaží zjistit pravdu o podrobných účincích červeného i bílého vína na lidský organismus. O dobrovolníky na tomto výzkumu nebyla pochopitelně nouze. Každého zájemce však čekaly vstupní testy a ne každý se tak mohl zapojit. U testovaných osob jde nejen o jejich cholesterol, ale jde o jejich celkové zdraví. Součástí vstupních testů proto byly i jaterní testy, testy na správnou funkci ledvin, aby bylo jasné, jestli testovaný jedinec nemá nějaké kontraindikace s budoucím užíváním vína jako léku. Existuje určité evropské skóre pro riziko kardiovaskulárních nemocí, když testovaný jedinec naplní toto riziko v úrovni nízké až střední a jeho zdravotní stav ještě nevyžaduje konzervativní léčbu na snížení krevních lipidů (cholesterolů), tak pak je takový jedinec doporučen, jako vhodný kandidát na účast ve vědecké studii In Vino Veritas. Účastníky studie tedy nejsou žádní zcela zdraví lidé, dalo by se laicky říci, že jsou již trochu načatí.
Výroba oleje probíhá přímou metodou, což znamená, že suroviny nejsou skladovány – ryby jsou rovnou zpracovávány. Výroba oleje probíhá do jedné hodiny od dodávky ryb. Ryby jsou zpracovány podle normy ISO, která zajišťuje, že lososový olej je během výroby plně sledován. Neobsahuje žádné konzervační látky, nejsou použity žádné technické ani chemické čisticí procesy, které by mohly ovlivnit jakost výrobku či jeho funkci. Lososový olej neobsahuje žádné chemické a přidané látky, obsahuje pouze čerstvý lososový olej, a to díky jedinečnému způsobu zpracování. Ryby jsou porcovány na filety, ze kterých je olej extrahován okamžitě ve stejné továrně. Výsledkem je čistý lososový olej prémiové kvality. Vzhledem k vysokému obsahu astaxanthinu má olej oranžovou barvu a velmi silné antioxidační účinky. Díky krátké době zpracování obsahuje ty nejkvalitnější mastné kyseliny. Chemická analýza ukazuje, že složení a kvalita oleje se vzhledem ke způsobu zpracování nemění. Olej je velmi chutný a zůstává i vůně čerstvého lososa. Výsledný produkt je vhodný jak pro lidskou potřebu, tak pro zvířata. Čistý lososový olej je vynikajícím doplňkem stravy a obsahuje optimální množství omega-3 mastných kyselin. Vzhledem k velmi krátké době zpracování a celému výrobnímu postupu je takový lososový olej v podstatě nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin.
V naší poradně s názvem VÍNO A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.
Ráda bych se zeptala, jestli pitím vína se dá zhubnout? Slyšela jsem, že je dobré víno na hubnutí, je to pravda?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ahoj Kláro, víno je zdraví prospěšné, nejvíce to červené a nejvíce pro ženy. Podle výzkumů byl prokázán pozitivní vliv vína na snížení hladiny cholesterolu. Cholesterol se ukládá na stěnách cév a způsobuje jejich zůžení a v takových případech pak může dojít i k infarktu. Cholesterol je spojen se zvýšeným příjmem tuků v naší stravě a může být spojen tedy i s problematikou hubnutí. Víno ale v sobě obsahuje alkohol, který bohužel působí negativně při redukčních dietách. Po alkoholu se tloustne! Tedy i po víně se tloustne. Leda, že by se pilo víno bez alkoholu. Víno bez alkoholu by pak mohlo mít na hubnutí pozitvní vliv.
Alkohol by se naopak měl omezit na minimum, protože může zvýšit účinek léku Warfarin, což vede k vyššímu nebezpečí krvácení. Alkoholickým nápojům s vysokým % obsahu alkoholu byste se měli vyhnout úplně.
Průměrný obsah alkoholu v alkoholických nápojích:
pivo 3,5–5,5 %
černé pivo 3,5 %
šampaňské 12 %
bílé víno 12 %
červené víno 10–15 %
portské víno 20 %
gin 38 %
baileys 18 %
whisky 40 %
vodka 30 a více %
slivovice 40 %
domácí slivovice cca 52 %
Nejméně rizikovým alkoholem je tedy pivo. Konzumace alkoholu cca do 12 % denně by měla být relativně bezpečná, to znamená 0,5 l piva nebo 2 dcl vína. Ale to pouze za předpokladu, že znáte své aktuální INR, vaše výsledky INR jsou stabilní a poradili jste se s vaším lékařem. Tvrdému alkoholu se vyhněte v každém případě.
Ve svém příspěvku VÍNO A ZDRAVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.
Dobrý den, můj lékař mi doporučil pít skleničku červeného vína. Našla jsem si tento odkaz : > :https://www.moldavia.cz/moldavska-cervena-vina/2532/cerny-doktor-rosso---cervene-vino-polosuche-18705.htm. a tam doporučují víno Černý doktor, který má mít dokonce léčivé účinky.
Neznáte to někdo? Můžete mě poradit? Díky. Zuzka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.
Našla jsem zajímavý článek na co a jak pomáhá víno. Zejména u žen dokáže pravidelné pití vína snížit cholesterol. Tady je kompletní text: https://www.ceskaordinace.c…
Víno samo o sobě nezpůsobuje dnu, ale pokud pacient již má toto onemocnění, tak pravidelná konzumace jak bílého, tak červeného vína může být příčinou zhoršení dny. Víno je uvedeno v dietologických tabulkách jako nevhodná potravina při léčbě dny.
V naší poradně s názvem ČEMU SLOUŽÍ BÍLÉ PŘÍRODNÍ VÍNO A ROZMARÝN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Polenová Marta.
chtěla bych se dozvědět jak se to namícha a užívá , naco má blahodárné učinky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Recept na letní limonádu z rozmarýnu a bílého vína, popřípadě i recept na léčivé červené rozmarýnové víno je tady: https://www.ceskaordinace.c…
Je zde i výčet léčivých účinků těchto nápojů.
Petržel - použijte nálev čerstvé petrželi k omývání pleti.
Odvar z máty představuje výborný antiseptický prostředek na akné. Lze jej použít k omývání pleti.
Česnek - má antibakteriální účinky, vysušuje a desinfikuje pleť. Očistěte a vymačkejte stroužek česneku. Aplikujte pouze lokálně na pleť (na akné, na nos nebo na příliš se mastící části pleti), přičemž se vyhněte oblasti očí nebo rozsáhlejším plochám pleti! Nechejte působit maximálně 5 minut (dle svých pocitů). Pak opláchněte teplou vodou a tuto kůru ukončete umytím pomocí pH balanceru. Pamatujte, že česnek je velmi agresivní, dlouhodobé masky a podobné experimenty nechte stranou. Reakce pokožky se doporučuje nejdříve vyzkoušet na malé ploše.
Rozřeďte citronovou šťávu s vodou. Tato kombinace má výborné účinky proti bakteriím, léčí záněty a zlepšuje krevní oběh.
Víno - Na vyrážky a nečistoty je výborné použít víno pomocí vatového tamponu. Bílé víno je vhodné pro čistou a světlou pleť, červené víno pro tmavší typy.
Po umytí opláchněte pleť některým z níže uvedených odvarů:
Ve svém příspěvku KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.
Dobrý den, jaký mám mít tlak ve věku 72 a také tep. 72 mi bude 30.12.2021. Měla jsem arytmii v nemocnici mi jí vyléčili ale zase se vrátila. Piju víno na srdce podle Marie Treben a arytmie se mi zase ztratila, proč toto píšu ? Neustále i v noci když se vzbudím mě buší srdce mám tlak 137/95 a tep 96 někdy i vyšší jak tlak tak tep. Tep třeba i 122. Mám úzkostné stavy deprese panické stavy úzkosti ale antidepresiva jsem přestala brát beru L-Tryptofan. Léky na tlak také neberu mám od Dr Popova kapky srdce a tlak ty beru. pravidelně beru vitamin C D a omegu. Když mám úzkost beru diazepam nebo kapky rivotril a každé ráno pilu na lačno šťávu z řapíkatého celeru. Mám chronickou bronchitidu na tu mám COMBAIR který si občas stříknu do pusy. Také mívám záněty tlustého střeva, ale ten už jsem neměla rok a půl. Hlavně mě trápí to bušení srdce a to piju víno na srdce dál a denně. Prosím o radu jaká bylinka by mi mohla pomoci a upravit mi to bušení? K lékaři chodím 29.12. jdu na psychiatrii a 9.12. na echo srdce a 10.12. mi budou dělat asi ultrazvuk srdce. Děkuji Vám s pozdravem a přáním hezkého dne Zdeňka.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Upozornění: Nepřekračujte doporučené denní dávkování (2 kapsle/den). Výrobek neslouží jako náhrada pestré a vyvážené stravy. Ukládejte mimo dosah malých dětí. Skladujte v suchu a chladu.
Jedná se o cenově náročnější variantu, u které máte zaručenou kvalitu. Vysoká kvalita kolostra od firmy LR je dána tím, že jsou všechny výrobní kroky podstupovány kompletně v Německu a jsou důsledně kontrolovány.
1. kontrola: kvalita suroviny
LR používá výhradně mlezivo z prvních hodin po porodu, a to od krav z německých chovů. Pro účely produktu se používají pouze přebytky mleziva, tedy pouze to, co telátka nevyužijí. Každá šarže produktu je zpětně vysledovatelná až k výrobnímu statku.
2. kontrola: kvalita zpracování
Kompletní zpracování syrového mleziva probíhá pod přísnou kontrolou LR. Všechny kroky dodatečně kontroluje také nezávislý SGS INSTITUT FRESENIUS. Zaměřuje se nejen na zpracování, ale také na provoz.
3. kontrola: kvalita hotového produktu
Každá výrobní šarže LR je obsáhle prověřována. Zaměřuje se na mikrobiologické a fyzikální parametry, stejně jako na koncentraci hodnotných látek. Totéž opakovaně kontroluje také SGS INSTITUT FRESENIUS, a to nezávislými laboratorními analýzami a skrytými testovacími nákupy.
Kostní štěp lze vytvořit mezi dvěma kostmi pomocí kosti z jiného místa v těle osoby (autoštěp) nebo pomocí dárcovské kosti (aloštěp) z kostní banky.
Kostní autoštěp je obecně preferován chirurgy, protože kromě eliminace rizik spojených s aloštěpy obsahuje kostní autotransplantát nativní kostotvorné buňky (osteoblasty), takže samotný štěp tvoří novou kost (osteoinduktivní) a zároveň působí jako matrice nebo-li takové lešení k nové kosti vyrůstající z přemosťovaných kostí (osteokonduktivní). Hlavní nevýhodou kostního autoštěpu je omezená zásoba dostupná pro odběr.
Kostní aloštěp má výhodu v tom, že je dostupný v mnohem větším množství než autoštěp. Během procesu získávání kost po odebrání prochází procedurami, které obvykle zahrnují hluboké zmrazení a může také zahrnovat demineralizaci, ozařování a/nebo lyofilizaci, zabíjí živé buňky kosti nebo kostní dřeně. To významně snižuje imunogenicitu (riziko odmítnutí štěpu), takže nejsou potřeba žádná antirejekční léčiva, a v kombinaci s vhodnými postupy screeningu dárců mohou tyto postupy zpracování a uchovávání významně snížit riziko přenosu onemocnění. Přes veškeré toto zpracování si spongiózní aloštěpová kost zachovává své osteokonduktivní vlastnosti. Kromě toho bylo prokázáno, že určité postupy zpracování také uchovávají v kyselém prostředí stabilní osteoinduktivní proteiny v kortikálních kostních štěpech.
V naší poradně s názvem KDY SE TRHÁ GINKGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RNDr.Miroslav Studený.
Nevám, kdy se trhá listí ginka aby mělo největší účinky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kdy se sklízí Ginkgo Biloba (Jinan)? Lístky stromu Ginkgo Biloba se sklízí v době, kdy právě začínají žloutnout, což odpovídá období začátku podzimu. Lístky se pak ihned suší v sušičce a nebo ve stinné místnosti s kontrolovanou teplotou do 30*C a s minimální relativní vlhkostí vzduchu. To je tak v kostce o domácím zpracování gingo biloby
Jedna až dvě skleničky kvalitního vína jsou pro lidský organismus velmi prospěšné, protože působí jako prevence mnohým civilizačním nemocím: onemocnění srdce, cév či cukrovky. Účinek vína se připisuje obsahu polyfenolů, které mají významný protirakovinový a protizánětlivý účinek, ale hrají také důležitou roli při prevenci srdečních chorob a cévních onemocnění. Polyfenoly však nejsou jediné důležité látky, které víno obsahuje. Patří sem také vitaminy, jejichž obsah závisí od odrůdy. Mezi nejvíce obsažené patří vitamin C a B-komplex (B1, B2, B6), dále antioxidanty (vitamin E a betakaroten), flavonoidy (nacházejí se ve slupkách hroznového vína a hlavně v červeném vínu), resveratrol (řadí se mezi flavonoidy a antioxidanty, chrání před tukovými usazeninami), quercetin (silný antioxidant účinný v boji proti rakovině a ateroskleróze). Obecně se červené víno považuje za zdravější díky vyššímu obsahu účinných látek.
V naší poradně s názvem ZINKOVÁ PASTA, ZINKOVÁ MAST, RECEPT, NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Zinková pasta, popřípadě zinková mast - jak si ji připravit? Budete k tomu potřebovat oxid zinečnatý, slunečnicový olej, tuky z ovčí vlny a žlutou vazelínu.
Oxid zinečnatý (ZnO) je bílá práškovitá látka, nerozpustná ve vodě. Používá se v malířství jako tak zvaná zinková běloba. Zakoupit lze jako bílý prášek v malířských potřebách. Budete ho potřebovat 300 gramů.
Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích. Slunečnicový olej obsahuje především kyselinu linolovou, ale také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Obsahuje také nemalé množství vitaminu E. Běžně je k dostání v supermarketech. Budete ho potřebovat 200 gramů.
Tuk z ovčí vlny - neboli lanolin je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě. Též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování (na přízi nebo plst) odstraňuje většina nebo všechen lanolin. Lanolin je k dostání vážený v lékárně. Budete ho potřebovat 50 gramů.
Žlutá vazelina je hořlavá polotuhá směs uhlovodíků s teplotou tání obvykle okolo 75 °C. Získává se destilací surového ropného vosku. Vazelína je průsvitná, v čisté podobě bez chuti a zápachu. Rozlišuje se vazelína žlutá vaselinum flavum a bílá vaselinum album, což je žlutá vazelína vybělená kyselinou sírovou. K výrobě zinkové pasty potřebujeme vazelínu žlutou, kterou dostaneme v lekárně. Budeme ji potřebovat 450 gramů.
Postup výroby zinkové pasty.
Nejdříve důkladně rozetřeme oxid zinečnatý se slunečnicovým olejem a vytvoříme olejovou suspenzi. Pak si roztavíme lanolin a žlutou vazelínu a v tekutém stavu je dobře promícháme a udržujeme teplé - tekuté. Do větší misky nalijeme připravenou olejovou suspenzi slunečnicového leje se zinkem a za pomocí elektrického šlehače po částech přiléváme teplou směs lanolinu a vazelíny až do jejich spotřebování. Pak vše šleháme až do vychladnutí.
Zinková mast - použití.
Zinková pasta zklidňuje podrážděnou pokožku, působí chladivě a preventivně na místech náchylných k mechanickému podráždění - odření. Zklidňuje a kryje plně propuklé opary - herpes simplex. Obecně se dá říci, že zinková pasta - mast je vhodná na mechanicky poškozenou - odřenou pokožku a na opary.
Zdraví Cempírek!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Rozmarýn se nesmí užívat příliš, neboť překročení doporučených dávek je nebezpečné a těhotné ženy nesmějí rozmarýn užívat vůbec. Léčivé rozmarýnové víno Budeme potřebovat čerstvě natrhaný mladý rozmarýn v množství, které zaplní z jedné čtvrtiny nádobu, ve které budeme vyrábět toto víno. Zbytek prostoru v nádobě se doplní červeným vínem. Nádobu potom uzavřeme a necháme 4 týdny zrát za občasného promíchání. Po této době víno přecedíme a užíváme ho po 1 deci vždy ráno a večer na prázdný žaludek. Dávka se nesmí překračovat, jinak to nebude léčit, ale může to vážně škodit.
Víno je vhodné při detoxikaci i proti zácpě a celulitidě a pomáhá také s hubnutím. Pročišťující účinek hroznů se projevuje i ve střevech. Obsahuje několik antimikrobiálních látek, aniž by poškozovalo prospěšné bakterie v zažívacím traktu. Působí ale proti salmonele, E. coli a helikobakteru pylori, který způsobuje žaludeční vředy. Hrozny mají také močopudný účinek, takže z těla vypuzují zadržovanou vodu. Jsou výborné i na vylučování kyseliny močové, protože mají alkalizující účinek. Hodí se proto jako prevence dny a dalších chorob pro ty, kdo jedí příliš mnoho masa a sýrů – možná proto je tak oblíbená kombinace kousku sýra s kuličkou hroznu a skleničkou vína.
V naší poradně s názvem JINAN DVOULALOČNÝ GINGO BILOBA ZPRACOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Studeníková.
Prosím o sdělení, jestli mohu nějak využít semena-malé oříšky, které jsou uvnitř velmi zapáchajících žlutých plodů. Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Žluté páchnoucí ovoce velikosti melounu se jmenuje Durian a pochází z jihovýchodní Asie. Roste na vysokém stromě a vyžaduje teplo a sluneční svit minimálně 9 hodin denně. Semena je možné zasadit, ale nečekejte žádnou krásnou rostlinu. Ze semen Durianu začne růst stromek velký jako naše lípa. Nejlépe je zasadit semeno v zimě a až vzejde, tak mu co nejvíce přisvětlujte na osluněném místě. V létě se mu bude dařit venku pokud teplota neklesne pod 10°C. Více informací najdete tady: https://cs.m.wikipedia.org/…
Hroznové víno je mimořádně bohaté na vitamín B6 – víc už ho mají jen tropické plody jako avokádo, banán nebo mango. Také vitamínů B1, B2 a B3 (niacin) v něm najdeme víc než u většiny ostatního ovoce. Obsahuje také vitamíny A, C a kyselinu listovou. Mangan a draslík, které jsou důležité pro udržení správného krevního tlaku, snižují riziko hypertenze. Hrozny navíc také pomáhají proti depresi a zvyšují imunitu. Najdeme v nich i nedostatkovou měď, vápník, fosfor, selen a především železo, jehož mají nejvíc ze všeho ovoce.
V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.
Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.
Mateřství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Výživa v těhotenství je nedílnou součástí zdraví maminky i vývoje jejího dítěte. Svou výživou pokrýváte potřeby své a také potřeby miminka. Strava má být bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Proto je dobré jíst v tomto období hodně zeleniny, ovoce a netučného masa.
Hroznové víno v těhotenství je velmi vhodné, protože obsahuje velké množství vitamínu C, který je důležitý pro správný vývoj plodu.
Šťávu z rakytníku zřeďte vodou a doplňte cukrem, a to následujícím způsobem: nejprve jeden litr šťávy doplňte na 1,6 litru vodou a přidejte 0,5 kg cukru. Cukr potom doplňujte v množství po 0,1 kg čtvrtý, sedmý a desátý den. Po vykvašení by mělo mít víno 13 % cukru, 0,7 % kyselin a 13 % alkoholu. Takto získané rakytníkové víno je značně aromatické a má velmi jemnou chuť.