Téma

JAK NEJLÉPE PŘIPRAVIT VEPŘOVOU PANENKU


JAK NEJLÉPE PŘIPRAVIT VEPŘOVOU PANENKU a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Vepřová svíčková se častěji nazývá panenka nebo panenská svíčková. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté maso. Jelikož toto maso není zatěžováno, má jemná svalová vlákna, je křehké, libové a má vysoký obsah bílkovin. Vepřová panenka patří k nejoceňovanějším a také nejdražším částem vepřového masa.


Vepřová panenka na pepřové omáčce

Ingredience: 60 g žluté cibule, 30 g másla, 4 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce bílé pšeničné mouky, 20 ml brandy nebo bílého vína (volitelně), 300 ml hovězího vývaru, 1 lžíce čerstvého tymiánu (lze použít sušený), 2 lžíce celých černých pepřů (lze použít nakládaný), 900 g vepřové panenky, 1 lžíce dijonské hořčice, 200 ml smetany (33 % tuku), Sůl, Mletý černý pepř. Dále budete také potřebovat alobal.

Postup: Nejprve najemno nakrájejte cibuli. Poté rozehřejte malý hrnec s máslem a 2 lžícemi slunečnicového oleje na středním plameni. Jakmile je tuk horký, přidejte do hrnce cibuli a restujte 3–4 minuty na středním plameni. Po uplynutí stanovené doby přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte lehkou jíšku (asi 2–3 minuty).

Když je jíška hotová, nalijte do hrnce brandy nebo víno a nechte asi 30 sekund odstát, aby se odpařil alkohol. Poté přidejte vývar, tymián a černý pepř, důkladně promíchejte, přikryjte pokličkou, snižte plamen na minimum a nechte 18–19 minut mírně vařit za občasného míchání.

Nyní připravte vepřovou panenku: Omyjte ji, osušte, očistěte od blan, osolte, opepřete a potřete dijonskou hořčicí.

Dále předehřejte troubu na 170–175 °C a připravte si plech (⌀ alespoň 27 cm) vhodný do trouby. Nalijte 2 lžíce slunečnicového oleje do pánve a rozehřejte ji na středním plameni. Jakmile je olej horký, vložte vepřovou panenku do pánve a opečte ji na středním plameni 3–4 minuty z každé strany. Po opečení vložte plech do předehřáté trouby a pečte 12–13 minut při 170–175 °C. Hotovou vepřovou panenku vyjměte z trouby a na 6–7 minut ji zabalte do alobalu, aby odpočinula a při krájení nepustila šťávu.

Zatímco je vepřová panenka zabalená v alobalu, dokončete omáčku: Zvyšte plamen na střední, přidejte smetanu, sůl a duste 4–5 minut. Jakmile se omáčka provaří, vypněte plamen a rozmixujte ji tyčovým mixérem do hladka.

Nyní vepřovou panenku vybalte z alobalu a nakrájejte ji na kousky silné asi 1 cm. Pepřovou omáčku nalijte na talíř, položte vepřovou panenku na omáčku a podávejte.

Zdroj: článek Nejlepší vepřová panenka

Příběh

Ve svém příspěvku KOSTIVALOVÁ MAST NEJEN Z LISTŮ! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gustav z Mostu.

Přiznám se, že o výrobě kostivalové masti z listů jsem slyšel, ale nikidy jsem se o to nepokoušel, protože znám a take využívám postup výroby kostivalové masti z jeho kořene. Tento postup mám léty odzkoušeny a osvědčil se nejen mně. U vašeho postupu se mi jeví cezení hmoty přes hadřik nebo sítko jako skifi (obě se určitě hzned zanesou) Lepší by bylo teplou lázeň rozmixovat a takto vznikla hmota by se po vychladnutí mohla nazývat kostivalová mast z listu!
Jak vyrobit kostivalovou mast z jeho kořene!
Kořen kostivalu se řádně omyje (není třeba oškrabávat) a nařeže se, může i nastrouhat, na co nejmenší kousky a vloží se do sklenice (s až 4 násobným objemem) a zaleje čistým lihem, nebo ostřejším alkoholem, nebo směsi 1:1 alpy a lesany (velké balení). Vše se nechá min 14 dnů v tmavé a chladnější místnosti, chladničce?odležet. Doporučuje se občas obsah promíchat. Takto připravenou směs kostivalového kořene a lihu rozmixujeme v mixerem,(nejlépe ponorným).
Upozorňuji, že před mixováním hmoty je třeba si připravit dostatečné množství některého výše uveden "výluhovadla".Tato rada vám pomůže ředit mixováním vznikající gel. Pokud se tak nepřipravíte tak se vám mixer bude zpomalovat, až se zastaví.
Protože takto vzniklý kostivalový gel použitý jako čistý velmi vysušuje pokožku, tak doporučuji do gelu dodat ještě v mixeru 30 - 50% rozpuštěného vepřového střevního sádla, nebo nějakého mastného krému, na př. indulonu. Kostivalovou mast skladujeme v uzavřené sklenici v tmavém a chladnějším místě.
Použití: Bolavé místo před rozetřením masti namočíme studenou vodou. Na takto ošetřenou část těla přiložíme (zabalíme) mokrý plátěný hadřík a vše zabalíme suchou bavlněnou látkou nebo obvazem a necháme působit až 8 hod (nejlépe přes noc). Po rozbalení obkladu ošetřované místo očístime. Plátěný hadřík použijeme následně. Po týdnu určitě nastane zjevné zlepšení!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Kostivalová mast nejen z listů!

Vepřová panenka ve slanině

Ingredience: 500 g vepřové panenky, 15 dkg slaniny, sůl, drcený pepř (nadrcené kuličky pepře), olivový olej

Postup: Vepřovou panenku rozkrojíme na 2 kusy a ze všech stran ji osolíme a opepříme. Pak ji potřeme olivovým olejem. Tři až čtyři plátky slaniny narovnáme vedle sebe, položíme na ni panenku a zamotáme. Takto zabalíme každý kousek panenky. Na pánvi rozpálíme olivový olej a panenku na něm zprudka z obou stran opečeme. Potom ji přendáme do pekáčku a vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C a pečeme 20 minut. Pečení by nemělo být delší než 20 minut, protože by mohla být panenka vysušená. Po upečení panenku rozkrojíme a podáváme se šťouchanými brambory se slaninou nebo bez slaniny.

Zdroj: článek Nejlepší vepřová panenka

Příběh

Ve svém příspěvku ŠUPINKY NA PLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Furstová.

Dobrý den je mi 60 let a mám suchou pleť. Poslední obou se mi dělají fleky na obličeji a krku a pokožka mě pálí. Přechází to pak až na fleky k´jako bych je měla od něčeho spálené, takovou slabou kůžičkou scvrklou. přitom si obličej vůbec nemyji mýdlem ani nepoužívám pleťovou vodu s alkoholem. Pleťové mléko mám speciální na citlivou pleť s meruňkou zn. Syn Care i vodu a krémy. Tak já už nevím co používat. Drahé prostředky si taky nemohu dovolit asi začnu používat Indulonu. Děkuji za odpověď. Eva Furstová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava Drábková.

Na suchou plet používám čistý kolagen. Uvařím vepřovou nohu, bez soli, velmi pomalu, 2-3 hodiny. Pak scedím, vychladím a sulcem si mažu obličej. Když cítím mírné stahování namažu se krémem. Já jsem zvyklá na rakytníkovou mast. Ale šupinky jsem nikdy neměla, jen suchou vrásčitou plet, která se mi velmi zlepšila. Je mně 71 roků a lituji, že jsem na to nepřišla ve 4O letech. Ze zbytku vývaru je dobrá polévka. Přeji, aby vám bylo pomoženo Drábková

Zdroj: příběh Šupinky na pleti

Vepřová panenka na barevném pepři

Ingredience: 600 g vepřové panenky, 300 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžičky barevného pepře, 2 lžíce másla, olivový olej, ½ lžičky sušeného estragonu

Technologický postup: Vepřovou panenku nejprve Pohlreich nakrájí na špalíky o délce asi 1,5 cm. Ze všech stran je lehce osolí, opepří hrubě mletým čtyřbarevným pepřem a maso zprudka ze všech stran orestuje na oleji dozlatova. Panenku přendá do zapékací misky, přelije ji polovinou výpeku a dá (bez poklice) do trouby vyhřáté na 180 stupňů dopéct přibližně na 15–20 minut (kdo má rád růžový střed panenky, stačí 5–10 minut). Do zbylého výpeku přidá 2 lžíce másla, nechá rozpustit, poté vlije smetanu, přidá lžíci plnotučné hořčice, 1/2 lžičky sušeného estragonu, 2 lžičky hrubě mletého nebo drceného čtyřbarevného pepře a omáčku povaří cca 5 minut. Opatrně dosolí podle chuti – výpek po mase je už sám o sobě slaný. Panenku na talíři přelije pepřovou omáčkou, podává se šťouchanými brambory, opékanými brambory, bramborovou kaší nebo jen s bagetkou.

Zdroj: článek Vepřová panenka podle Pohlreicha

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NASTARTOVAT TĚLO NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobry den Prispevek od Kamci je pekny ale není dost dobry pro lidi co chodi do práce .Priklad Vstavam 4.30,bezim na autobus ,pak na metro,V praci jsem v šest .Jdlo mam v devět a pak jdu domu ve dve.Mezitim nemuzu si dat nikde jidlo. Diky za rady pro pracujici.Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vstávejte o něco dříve, abyste se stačila nasnídat. Snídaně je prostě základ a bez ní žádnou pozitivní změnu nečekejte. Snídaně by měla být vydatná a bohatá na sacharidy, nejlépe vločky. Po snídani běžte na ten bus a metro. Do kapsy si klidně strčte nějakou mysli tyčinku, ať si ji můžete dát v metru za odměnu, že jste to stihla. V sedm hodin si dejte plátkový sýr a rýžový chléb. V devět máte svůj oběd, takže masíčko s přílohou a pěkně se napapejte. Ve 12, až budou ostatní obědvat, si dejte nějaké ovoce třeba jablko. Ve dvě, až půjdete z práce, tak si cestou kupte oblíbený sendvič nebo bagetu. Doma si pak udělejte zeleninový salát z listové zeleniny a k tomu orestované maso bez přílohy. U televize si pak můžete dát odtučněný tvaroh a připravit si jídlo na další den. Takhle by to ve vašem programu mohlo fungovat.

Zdroj: příběh Jak nastartovat tělo na hubnutí

Pečená vepřová panenka

Ingredience: 1 200 g vepřové panenky, 1 větší cibule (cca 100 g), 3 stroužky česneku, hrubá sůl, čerstvě mletý pepř, tymián, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 20 g másla, 1–2 čajové lžičky hladké mouky, alobal

Postup: Panenku nejprve odblaníme, opláchneme a osušíme. Poté do celého povrchu vetřeme sůl a opepříme. Takto připravenou panenku zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném tuku, tak aby zbělala, ne déle. Na předem připravený alobal nasypeme kolečka cibule a plátky česneku, na které položíme opečenou panenku a posypeme ji tymiánem. Vše důkladně zabalíme a dáme péct do vyhřáté trouby buďto na 20 minut s maximální teplotu 180°C, nebo na 10 - 15 minut při teplotě 200 °C. Před krájením porcí necháme maso odpočinout. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

Zdroj: článek Nejlepší vepřová panenka

Příběh

Ve svém příspěvku RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřka.

Našla jsem k tomu tohle:
Sušené plody
Rakytník lze sušit včetně semen, nejlépe na elektrických sušičkách. Usušené plody je vhodné rozemlít, nejlépe na tříštivém kávovém mlýnku. Drť se pak používá v množství půl až jedna lžička denně. Při sušení se nic nenamáčí. S cukrem se pracuje v jiném receptu, a to rakytník třený s cukrem. Zde se použijí čisté bobule rakytníku, které se smíchají v poměru 1 : 1 s cukrem, částečně se pomačkají, ale jen tak aby většina bobulí zůstala celá. Vzniklá směs se dá do sklenic. Před zavřením se vrch ještě zasype cukrem a sklenice se pevně uzavře. Na chladném místě tak vydrží až do příštího roku, pouze postupem času trochu ztratí na chuti.
Při vaření v cukerném nálevu by se ztratila většina vitamínů a promáčené plody by se dlouho sušily.
Přidávám ještě jeden typ, jak očesat plody rakytníku, aniž byste se poranili o ostny. Ostříhejte větvičky rakytníku a i s plody je dejte zmrznout do mrazáku. Zmrzlé větvičky pak opatrně vyndejte a potřesením oklepejte všechny plody. Zmrzlé plody rakytníku opadávají lehce samy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarča.

Dobrý den, mám rakytník třetím rokem a mám obavu větvičky s plody ostříhat a dát do mrazáku, že by na keříku zůstal pouze prostřední (hlavní) kmen. Nevím jak by další rok obrostl. Máte zkušenosti?
Děkuji za odpověď.
Jarča

Zdroj: příběh Rakytník řešetlákový

Recepty

Stravování při cukrovce se velmi podobá stravě, která se obecně doporučuje při zdravém stravování nebo při středomořské dietě. Recepty by měly být vždy lehké a zároveň výživné. Nejlepší je poradit se o stravě s dietní sestrou (nutriční terapeut) nebo diabetologem. Poradí vám, co a jak byste měli dělat, aby počínající cukrovka byla v mezích normy.

Plněná rajčata

Ingredience: 4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl

Postup: Z umytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Omytou rýži udusíme doměkka v osolené vodě, smícháme s mletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, přikryjeme zkosenými vrchy a naskládáme do olejem vymazané nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.

Těstoviny s houbami

Ingredience: 40 g syrových těstovin, 1 vejce, 150 g mražených hub (možno použít také čerstvé), 30 g cibule, 5 ml oleje, sůl, pepř, pažitka

Postup: Nejdříve dáme vařit těstoviny podle návodu a mezitím, co se nám vaří těstoviny, orestujeme v pánvi na oleji najemno pokrájenou cibuli. Poté přidáme mražené houby a podusíme, dokud zcela nepovolí. Přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme. Nakonec směs zalijeme rozkvedlaným vejcem, osolíme, opepříme a celé mícháme, dokud se vejce neusmaží. Servírujeme posypané pažitkou.

Čočková polévka

Ingredience: 40 g červené čočky, 30 g čerstvé mrkve (1/2 menší), 30 g červené cibule (1 malá), 30 g syrových brambor (1 malá), 7 ml oleje (1 polévková lžíce), 30 g kysané smetany (10 % tuku), zeleninový vývar

Postup: Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibulku a po chvíli přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Chvilku restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku (červená čočka se nemusí předem namáčet). Oloupeme menší bramboru a nastrouháme ji najemno do polévky kvůli zahuštění. Pokud jsme zeleninový vývar neměli osolený, polévku nyní osolíme, okořeníme červenou paprikou a trochou chilli (dle chuti). Necháme vařit pod pokličkou do změknutí čočky (asi 20 minut) a můžeme servírovat. Hotovou polévku zdobíme lžící kysané smetany. Tato polévka se hodí i jako hlavní chod. Díky čočce je bohatá jak na bílkoviny, tak na cennou vlákninu.

Kuřecí prso

Ingredience: 1 menší kuřecí prso (cca 170 g), 30 g cibule, 150 g syrových brambor, 80 g mrkve, 2 stroužky česneku, sůl, pažitka, rozmarýn

Postup: Kuřecí prso omyjeme, osolíme a vložíme do zapékací misky

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při začínající cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem VLASOVÝ ZÁBAL NA JAKÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Nevím, zda se nanáaší vlasový zábal na mokré, umyté nebo suché vlasy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Pavlo, vlasový zábal se nejlépe aplikuje na suché a čisté vlasy. Suché a čisté vlasy sají tekutiny ze svého okolí mnohem lépe, než vlasy právě umyté, které jsou již nasyceny vodou z jejich mytí. Jedině do suchých vlasů se blahodárné látky z vlasového zábalu dostanou nejlépe. Vlasy musí být před aplikací vlasového zábalu čisté! Pokud používáte lak na vlasy nebo gel, tak vlasy nejdříve umyjte šampónem, vysušte je ručníkem, a nejdříve za hodinu teprve aplikujte vlasový zábal. Čím déle od umytí, tím lépe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Vlasový zábal na jaké vlasy

Panenka s mandlemi

Ingredience: 1 ks vepřové panenky, 100 g loupaných mandlí, 1 pomeranč, 2 lžíce medu, rozmarýn, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Zdeněk Pohlreich nejprve spaří a nadrobno naseká loupané mandle, poté je vloží do misky. Přidá k nim nakrájenou pomerančovou kůru, rozmarýn, 2 lžíce medu a promíchá. Vepřovou panenku rozřízne, osolí, opepří a na řezu ji potře mandlovou náplní tak, aby kraje zůstaly volné, poté ji pokape pomerančovou šťávou. Takto připravenou panenku zaroluje, roládu sváže provázkem a znovu ji opepří a osolí na povrchu. Rozpálí si gril a nechá maso péct ze všech stran asi 10 minut, poté ho zabalí do alobalu a nechá ještě chvíli na ohni. Následně roládu vyjme z alobalu, zbaví ji provázku a nakrájí na plátky. Takto připravená panenka se může podávat s různě upravenými brambory, pečivem nebo saláty.

Zdroj: článek Vepřová panenka podle Pohlreicha

Poradna

V naší poradně s názvem RADA NA MYTI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

jak mam umejit hlavu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Normálně si namoč vlasy pod tekoucí vodou nejlépe pomocí sprchy. Pak si dej do dlaně šampon, který rozetři do vlasů. Až vznikne pěna, tak postupně konečky prstů promasíruj celou pokožku hlavy. Máš li dlouhé vlasy, tak je ještě po celé jejich délce protahuj skrz přivřenou dlaň od hlavy ke konečkům. Až tě to přestane bavit, tak vlasy dobře spláchni, zas nejlépe pomocí sprchy. Vlasy po chvíli sprchování přestanou klouzat a to znamená, že všechen šampon je pryč. Vlasy nech okapat a jemně je vysuš ručníkem. Vlhké vlasy nechej doschnout volně na vzduchu. Jestli chceš mít vlasy jemné a lesklé, tak do nich rozetři trochu kokosového oleje.

Zdroj: příběh Rada na myti vlasu

Vepřová panenka na pánvi

Ingredience:vepřovou panenku (cca 400 g), 1,5 kávové lžičky koření Aztécký poklad, 2 polévkové lžíce olivového oleje, sůl dle chuti, 2 snítky čerstvého rozmarýnu

Postup: Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky asi 2 cm vysoké. Plátky zlehka naklepeme klouby prstů. Do misky dáme olej, přidáme koření, podle chuti sůl, rozmarýn a promícháme. Maso naložíme do směsi a necháme 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě. Poté maso zprudka opečeme na pánvi a podáváme s grilovanou zeleninou a vařenými bramborami.

Zdroj: článek Nejlepší vepřová panenka

Příběh

Ve svém příspěvku STÁLE VYSOKÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Bařina.

Dobrý den,
cca před měsícem mi byla naměřena vysoká hladina kyseliny močové (480) od té doby jsem ihned začal dodržovat dietu, ale stále se mi hodnota pohybuje kolem 580 umol, měřeno ráno na lačno, při tom minimálně 3 dny před měřením jsem jedl opravdu minimálně. Kupříkladu včera pouze jogurt-dušená zelenina s bramborem-amarantové bezlepkové lupínky-kousek melounu v podvečer 1 housku se sníženým obsahem sacharidů s lučinou. . Do toho 2x čaj proti dně, kopřivový a třešňový čaj a samozřejmě voda a ráno ještě šťáva z aloe vera. Nemyslím si, že bych mohl v dietě ještě víc ubrat potravin. Zajímalo by mě, co dělám špatně a také na jakou lékařskou ambulanci bych se mohl nejlépe obrátit, jako na specializované pracoviště, resp. Kde by mi nejlépe mohli poradit s mým problémem. Jsem z Frýdku-Místku a vůbec netuším na jaké oddělení ve zdejší nemocnici bych se mohl dostavit. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.alternativni.

Dobrý den, přidejte 1/4 litru vody na lačno ráno i večer, do které rozmícháte půl lžičky jedlé sody Bicarbony. Dlouhodobě užívejte. Pokud snesete i aromatické bylinky, doporučím Himálajský čaj SHALARI (čaj na snížení kyseliny močové, podporu kloubů) stojí kolem 105 Kč, prodejny zdravé výživy. Hodně pít vodu, nepít pivo, ani víno (také obsahuje kyseliny, které mohou zvyšovat hladinu močové kyseliny v krvi)
Dále pak z jídelníčku vyřaďte tuky, rafinovaný cukr, nadbytek bílkovin, vnitřnosti, ančovičky,veškeré uzeniny, červené a kuřecí maso, luštěniny, špenát, chřest, květák, brokolici, houby.
Čaj z kopřivy dvoudomé zbavuje tělo nadbytku kyseliny močové. Dejte 2 čajové lžičky sušené kopřivy na 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte 3x denně po dobu 5 týdnů. Můžete provádět i čajovou koupel postiženého místa.
Naše babičky při dně používaly močopudné byliny: smíchejte 25 g kořene (či natě) pýru plazivého, 20 g natě pampelišky (smetanky lékařské) a 20 g natě rdesna ptačího. Přelijte 2 lžíce této směsi 0,5 l vroucí vody a přikryté nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně, pokaždé třetinu výluhu.
Při zánětu kloubu použijte směs bylin: smíchejte 30 g kořene a listu pampelišky (smetanky lékařské), 30 g listu břízy bělokoré, 20 g řebříčku obecného, 30 g listu kopřivy dvoudomé a 20 g přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte 3x denně po dobu 4 týdnů.
Pokud nemáte alergii na pyl břízy, můžete aplikovat perorálně nebo k obkladům -
Tinkturu z březových pupenů, kterou zakoupíte v obchodě s bylinami nebo si ji můžete sami vyrobit, kapejte do vody 3x denně po dobu 6 týdnů.
K potírání bolestivých kloubů použijte 50 g březových pupenů z břízy bělokoré na 0,5 l lihu, 3 týdny vyluhujte, sceďte. Bříza bělokorá působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a napomáhá tak vylučování močové kyseliny.
Mějte na paměti, že opatření jsou dlouhodobá, a dodržujte je proto systematicky, zhubněte, hýbejte se, dávejte si koupele, parní lázně a zázvorové nebo skořicové zábaly, které klouby prohřejí. A tím i uvolní bolesti kloubů.

Zdroj: příběh Stále vysoká kyselina močová

Vepřová panenka – medailonky

Ingredience: 400 g vepřové panenky (cca 12 medailonků), 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 350 g fitness mixu ARDO, 1 lžíce olivového oleje, 1/2 kostky zeleninového bujónu, 8 lžic bylinkového mixu ARDO, 3 lžíce másla, sůl

Postup: Do pánve nebo kastrolu nalijeme olej, do kterého po zahřátí přidáme zeleninu, 2 lžíce teplé vody a ½ kostky zeleninového bujónu. Přikryjeme pokličkou a za občasného lehkého promíchání dusíme na mírném ohni cca 8 minut. Před koncem dušení přidáme bylinky a máslo. Během přípravy zeleniny si očištěnou vepřovou panenku nakrájíme na medailonky, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a pomoučíme. Na rozpálený olej v pánvi klademe medailonky, které po obou stranách prudce orestujeme do zlatavé barvy. Na talíř položíme zeleninu, kterou předtím krátce podusíme ve vývaru. Přidáme přílohu podle volby a medailonky, které přelijeme bylinkovou omáčkou. Bylinkovou omáčku připravíme jednoduše rozpuštěním másla, do kterého přidáme nasekané bylinky. Medailonky skvěle doplní vařené brambory, ale i čistá vařená rýže.

Tip: Recepty na minutky z panenky se dají různě modifikovat, vyzkoušejte například toto pikantní provedení:

Ingredience: 500 gramů panenky, 1 cibule, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce ostrého kečupu, 2 stroužky česneku, 1 lžička worcesterské omáčky, 100 ml piva, 1 feferonka, olej, sůl

Postup: Z nadrobno pokrájené cibule, hořčice, kečupu, prolisovaného česneku, worcesterské omáčky, piva a soli připravíme marinádu. Z vepřové svíčkové nakrájíme medailonky, které lehce naklepeme, ještě lépe jen promačkáme prsty. Vložíme je do marinády a necháme v chladnu nejméně tři hodiny proležet. Poté medailonky opečeme na rozehřátém oleji, podlijeme zbylou marinádou a krátce podusíme. Podáváme ozdobené feferonkou, pokrm můžeme doplnit chlebem nebo malými bramboráčky.

Anebo do třetice medailonky v této podobě:

Ingredience: 2 vepřové panenky o celkové váze kolem 800 g, 8 plátků slaniny, 2 lžíce rostlinného oleje na opékání, 2 středně velké cibule, oloupané a nakrájené na klínky, 8 středně velkých brambor, nakrájených na klínky a asi deset minut předvařených, sůl a (vícebarevný) pepř na dochucení

Postup: Maso nakrájejte napříč na osm vyšších špalíčků a každý obalte plátkem slaniny. Svažte kuchyňským provázkem nebo silnou bílou nití a poprašte solí a pepřem. Na větší pánvi rozpalte olej. Masové balíčky na něm ze všech stran opékejte, až se slanina začne vyškvařovat, maso zpevní a začne chytat barvu. Trvá to přibližně čtyři minuty z každé strany; pokud chcete mít maso propečenější, přidejte dvě minuty. Poté vepřové vyjměte z pánve a uchovejte na teplém místě, přikryté alobalem. Díky tomu se rovnoměrně rozloží šťávy a maso bude ještě lahodnější. Do vypečeného tuku v pánvi přidejte klínky cibule i brambor a asi pět minut je prudčeji opékejte, aby zkřehly a chytily barvu. Balení medailonků je sice „piplačka“, ale stojí to za to.

Zdroj: článek Nejlepší vepřová panenka

Poradna

V naší poradně s názvem KONTRAINDIKACE U ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Díky za radu.Je ale známo, že přírodní léčba mnohokráte uzdravila,kdežto chemické léky přivedly do hrobu.Ale farmaceutické firmy tlačí na lékaře aby léky předepisovali i tam, kde je to zbytečné.Říkáte abych se poradila s lékařem.Včera jsem se v nemocnici radila se 4, každý měl jiný názor a to docela opačný.Místo na kardiologii jsem si připadala jako v Bohnicích.Dozvěděla jsem se že mám zvětšenou komoru ale v závěru napsáno obě komory normální velikosti.Dobré!Minulé pondělí jsem měla normální všechny 3 chlpopně, včera jednu významně zvětšenou- za pár dní?Mám brát propafenol 4 x denně, jiný lékař řekl že mi tím vyvolají srdeční selhání, dostala jsem digoxin ten mi pak snížili ještě týž den,mám výraznou hypotenzi a dostala jsem betalok zok.Tak vítejte v pomateném systému.Já toho mám dost.Potřebuji odstaranit fibrilaci síní vzniklou po těchto lécích,předtím normální sinusový rytmus, normální křivka EKG.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte do svého léčebného plánu zainteresovat jen jednoho lékaře, který má k vám osobitý přístup a může tak cítit odpovědnost za svá rozhodnutí a tím by měl být nejlépe praktický lékař. Nyní to vypadá tak, že se snažíte o svém zdravotním stavu zjistit všechno možné, ale jste stále laik a díky tomu nedokážete správně vyhodnotit různé odborné termíny a souvislosti. Zkuste v tomto ohledu trochu zvolnit, více se soustřeďte na svůj osobní život, snažte se co nejlépe prožít každý den a svou zdravotní péči přenechte lékařům. Důvěřujte lékaři a pečlivě dodržujte poskytnutou léčbu. Tím se vám uleví, nebudete zkoumat co a proč a v klidu si dožijete svůj čas, který na tomto světě máme každý omezený.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co jíst při ředení krve

Recepty na hlavní jídla

Pórková polévka

Ingredience: 1 litr hovězího vývaru, 120 g pórku, 120 g brambor, 1 bílek, sůl, pažitka na ozdobu

Postup: Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenké plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a vložíme spolu s pórkem do vroucího vývaru. Vaříme doměkka. Do hotové polévky vidličkou zašleháme bílek. Polévku podle chuti dosolíme. Před podáváním na talíři posypeme pažitkou.

Hodnota: 243 kJ/59 kcal

Lívanečky pro děti

Ingredience: 14 g stolního oleje, 260 g vody, 250 g lívanečků, 40 g dia skořicového cukru

Postup: Obsah sáčku vsypeme do misky a vlijeme studenou vodu. Směs metličkou důkladně rozšleháme, aby byla bez hrudek. Necháme odstát 5 minut. Na rozehřátou lívancovou pánev potřenou olejem nalijeme těsto a opečeme z obou stran dozlatova. Hotové lívanečky obalíme ve skořicovém cukru.

Hodnota: 899 kJ/215 kcal

Segedínský guláš

Ingredience: 40 g podzimní cibule, 20 g hladké mouky, 20 g stolního oleje, 12 g soli, 360 g libového vepřového masa, 80 g mléka, 280 g kysaného zelí, kmín, 200 g vody, 4 g červené sladké papriky

Postup: Na polovině dávky tuku zpěníme cibulku a přidáme mletou papriku a přilijeme vodu. Přidáme nakrájené maso, sůl a kmín. Dusíme do poloměkka a přidáme nakrájené kysané zelí. Připravíme zásmažku – do zbylého tuku přidáme mouku. Vmícháme do guláše, přilijeme mléko a dusíme doměkka.

Hodnota: 1 218 kJ/ 291 kcal

Houskový knedlík

Ingredience: 1 vejce, 304 g hladké mouky, 20 g mléka, 32 g bílého pečiva, 20 g kvasnic

Postup: Z 1/3 mléka a droždí připravíme kvásek, který po 15 minutách smícháme s osolenou moukou, vejcem a zbylým mlékem. Vypracujeme těsto, do kterého vmícháme kostičky rohlíku. Přikryté necháme vykynout na teplém místě. Vyválíme 2 válečky, vložíme je do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Z každého knedlíku uděláme 8 koleček (1 plátek má 40 g). Na porci počítáme 2 plátky.

Hodnota: 660 kJ/158 kcal

Recepty na dia zákusky

Ořechové spirály

Ingredience: 1 vejce, 120 g polohrubé mouky, 60 g tvarohu, sůl, 30 g stévie, 12 g másla, 12 g ořechů

Postup: Z tuku, tvarohu, mouky a soli vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Mezitím nameleme ořechy a přidáme vejce se sladidlem. Vše dohromady zamícháme a rozetřeme na vyválené těsto do tvaru obdélníku. Těsto vyválíme zhruba 3–4 mm vysoké. Vše stočíme jako roládu, kterou krájíme cca na 5 mm vysoká kolečka, která klademe na plech s pečicím papírem. Pečeme přibližně n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky I. typu

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÁ TVÁŘ, ALE ZUB NEBOLÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrabová.

Dobrý den, mám nějakou dobu mírně oteklou levou tvář. Spím na levém boku a levé tváři. Nevím co s tím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S déle trvajícím otokem na jedné tváři byste se měla obrátit na svého praktického lékaře. On nejlépe zná vývoj vašeho zdravotního stavu a může tak nejlépe určit další postup, který povede k rychlému návratu do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Oteklá tvář, ale zub nebolí

Využití

Vepřové panence nejvíce svědčí krátká tepelná úprava v podobě tenkých plátků a medailonků. K ochucení postačí sůl a pepř, lze ji však také marinovat nebo doplnit čerstvými bylinkami, jako je šalvěj, majoránka nebo tymián. Může se péci v celku – často se před úpravou obaluje do slaniny, která zvýrazní chuť masa a pomůže předejít jeho vysušení (tento postup se uplatňuje i u minutkové úpravy). Oblíbená je také pečená v bylinkové krustě. Panenku lze využít k přípravě soté a hodí se i na fondue.

Zdroj: článek Nejlepší vepřová panenka

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.

Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:

Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.

Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.

Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.

Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.

Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kopřivový čaj

Vepřová panenka s omáčkou

Ingredience: 1 vepřová panenka, 1 vanička čerstvých žampionů, 3 mrkve, 1 svazek jarní cibulky, 1–2 hermelíny, 200 g slaniny, 1 smetana (30%), olej, sůl, pepř

Postup: Panenku nakrájíme na 2 plátky, nařízneme a naklepeme. Mrkev nakrájíme na slabé proužky, jarní cibulku nadrobno, žampiony a hermelín na plátky. Maso osolíme a opepříme. Poklademe na něj slaninu, mrkev, jarní cibulku, část žampionů a hermelín a zabalíme do rolády (aby držela pohromadě, použijeme nit). Rolády opečeme na pánvičce na rozpáleném oleji ze všech stran, poté podlijeme vodou, přiklopíme a pomalu dusíme asi půl hodinky. Maso vyjmeme a uchováváme v teple, do výpeku vložíme zbylé žampiony, zalijeme smetanou a krátce povaříme. Rolády naaranžujeme na talíř, přelijeme omáčkou a podáváme. Jako přílohu použijeme brambory, uvařené a poté opečené se zbylou mrkvičkou a jarní cibulkou.

Zdroj: článek Nejlepší vepřová panenka

Poradna

V naší poradně s názvem PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil.

Dobrý den mám na vás dotaz:jde něco dělat ohledně rakoviny krve a kolik to stojí a není-li to jen pro bohaté?Kde se může chudý člověk objednat?Je na to nějaký lék jedná se o leukémii.Děkuji a budu rád za každou odpověď.Bohumil

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyzkoušejte konzultaci v Protonovém centru. Vstupní vyšetření je zcela zdarma. Jedná se o formu konzultace, rozhovor s lékařem, v průběhu kterého lékař pečlivě prostuduje veškerou vaši zdravotnickou dokumentaci, zhodnotí váš aktuální zdravotní stav a posoudí, zda je protonová léčba vhodná pro vaši diagnózu. Na závěr vám doporučí nejvhodnější postup při léčbě rakoviny.

Jak se na vstupní vyšetření připravit?
Na vstupní konzultační vyšetření není potřeba žádná příprava. Připravte si pouze dotazy, na které byste chtěli znát odpověď. S vašimi dotazy ovšem nemusíte čekat až na vstupní vyšetření, obrátit se můžete na koordinátorky léčby, které vám kdykoliv ochotně odpoví.

Jak dlouho vstupní vyšetření trvá?
Délka samotné konzultace je přibližně 20 minut. V průběhu této doby vám lékař vysvětlí základní fakta a podrobnosti o protonové léčbě. V případě, že budete mít po vstupní konzultaci ještě další otázky, můžete se obrátit na svoji koordinátorku léčby.

Co musíte mít k dispozici?
Lékaři Protonového centra musí mít dostatek podkladů pro to, aby mohli rozhodnout, zda je pro vás protonová léčba vhodná. Proto je velice důležité, abyste s sebou na vstupní vyšetření přinesli veškerou zdravotnickou dokumentaci, která se týká vašeho současného onemocnění, zejména biopsie nebo histologie. V případě, že jste v minulosti prodělal nějaké jiné onkologické onemocnění, přineste, prosím, také tyto lékařské zprávy.

Proč musím přinést lékařské zprávy?
Lékaři musí mít k dispozici dostatek podstatných údajů o vaší nemoci, aby mohli posoudit, zda je pro vás léčba vhodná. Čím dříve a čím více zdravotnické dokumentace budou mít lékaři centra k dispozici, tím rychleji stanoví postup léčby a urychlí se tím i váš následný vstup do léčby.

Nemáte všechny výsledky vyšetření k dispozici?
V případě, že nemáte všechna potřebná vyšetření k dispozici, kontaktujte koordinátorky léčby, které vám poradí, jak dále postupovat. Některá diagnostická vyšetření jsou schopni zajistit přímo v Protonovém centru nebo domluvit ve spolupracujících zdravotnických zařízeních.

Jak se mám objednat?
Prvním krokem je domluvit si termín vstupního konzultačního vyšetření. Máte několik možností, jak se do Protonového centra objednat. Můžete se obrátit na koordinátorky léčby a rovnou si u nich rezervovat vhodný termín konzultace na telefonním čísle: +420 222 998 989.

Jaké kroky budou následovat?
Po vstupním vyšetření a diagnostice bude následovat pečlivé plánování léčby. Tým odborníků vám připraví individuální ozařovací plán uzpůsobený přesně vašim potřebám. Poté již bude probíhat samotná léčba, která je ambulantní a bez nutnosti hospitalizace. Na ozařování budete do Protonového centra docházet v přesně stanovených pracovních dnech a čase, který si můžete vybrat. Minimálně jednou týdně absolvujete konzultaci s lékařem.

V případě, že budete mít další dotazy týkající se protonové léčby, kontaktujte koordinátorky léčby na telefonním čísle. +420 222 998 989.

Zdroj: příběh Protonové centrum praha ceník

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš


jak nejlépe přilepit zubní protezu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
jak nejlépe snížit vysoký krevní tlak
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>