JAK SNIZIT CUKR PRI ODBERU je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Vlasy představují pro většinu z nás důležitý výrazový prostředek. Kvalita vlasů, jejich hustota, barva, délka a střih dodávají člověku osobitost. Odlišnost vlasů je dána nejen pohlavím (ženy mají jiné vlasy než muži), ale i národností. Kromě toho jejich kvalitu určuje i životní styl, genetické dispozice, věk jedince a mnoho dalších faktorů.
Metoda transplantace vlasů GHO
Metoda transplantace vlasů GHO patří v dnešní moderní době mezi nejvíce propracované transplantační vlasové metody. Tato metoda se označuje jako multiplikace, což znamená, že při odběru vlasových štěpů z týlní oblasti nedochází k úplnému vyjmutí kůže s vlasy. Část vlasového folikulu zůstává v původní oblasti, a proto na tomto místě vyroste znovu vlas. Stejně tomu je i v příjmové oblasti, kam se vlasy transplantují. Nové vlasy tudíž vyrostou na obou místech, tedy v oblasti odběru i v oblasti příjmu.
Popis transplantace vlasů metodou GHO: Odběrová i příjmová oblast se znecitliví lokálním anestetikem. Speciální jehlou jsou z týlní oblasti vyjmuty zdravé vlasové štěpy, jež obsahují 1–3 vlasy. Tyto štěpy se následně namočí do speciálního roztoku, který podporuje ujmutí transplantovaných vlasů. Jehlou stejné velikosti se pak v příjmové oblasti vytvoří otvory pro připravené štěpy. Velikost otvoru a připraveného štěpu je shodná, proto do sebe naprosto přesně zapadnou.
Výhody metody GHO: Tuto metodu lze využít při jakékoliv příčině vypadávání nebo řídnutí vlasů; jedná se o nejšetrnější transplantační metodu; při metodě GHO se nevyužívá skalpel, tudíž nevznikají viditelné jizvy; místa odběru není nutné nijak ošetřovat, zahojí se sama; metoda GHO je téměř bezbolestná, a to jak samotný zákrok, tak i rekonvalescence; při odběru se neničí vlasové kořínky, tudíž nedochází k velkým ztrátám vlasů; při transplantaci nedochází k úplnému vyjmutí štěpu z odběrové oblasti (část vlasu v místě odběru zůstává), a proto z něj může vyrůst nový vlas; po odběru nelze poznat, odkud byly vlasové štěpy získány, ranky jsou opravdu maličké, a mají-li mezi sebou dostatečný odstup, na první pohled skutečně nic nepoznáme; po transplantaci nevznikají na kůži hrbolky, jelikož připravený štěp zapadne naprosto přesně do připraveného otvoru.
Nevýhody metody GHO: Při odběru vlasových štěpů musí nejprve dojít k oholení větší části kůže hlavy; při odběrech vzniká na hlavě velké množství drobných ranek, které se však velice rychle hojí.
Ve svém příspěvku CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šroubková.
braly jsem těžké prážky na srdce- amiadaron, eliquis, betalog 50, omeprazpoeum na vředy.Má cukrovka 2 je toxického původu a nežádoucích učinků kombinac e užívaných léků, kromě diabetu vyvolaly léky na žaludeční vředy také arythmii, kterou jsem neměla.Přes stovky odběrů nikdy nikdo diabetes nediagnostikoval.z ničedho nixc se objevily půchýře na bércích vředy, rudá kůže. a chkrovku mi našli z iniciativy kožní lékařky.Cukr jsem měla 10, maximum 12.(tlustá jsem od narození i většina rodiny z matčiny strany, v mládí jsem vážila až 164kg, byla jsem bez potítží.nyní se držím na 1oo-103 kg)dostala jsem stadamed 500 gliclacid 30 2krát denně a dietu.Cukr mi vzrostl ze záhadných důvodů na 20+ po 14jednotkách 3x ve dne a 4 v noci cukr neklesá-ráno po jídle 18,3 ostatní hodnoty 19,3 -19,6.jím pár gramů, přikrmy žádné sladké žádne ,nesladím, jsem ortodoxní abstinent celý život.maso málo, uzeniny max.50gr,vyjímečně a stav se nelepšé. prosím pomozte mi.diabetoložka mi předepsala pár greamů jidl DENNĚ, JSEM SLABÁ JAKO MOUCHA.POSLOUVHÁM A CUKR NEKLESÁ. TEL 721994641.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Při vyšetření na těhotenskou cukrovku se provádí takzvaný orální glukózový toleranční test (oGTT), a to mezi 24.–28. týdnem těhotenství, u těhotných s rizikovými faktory pro těhotenský diabetes dříve (nejčastěji v 16.–18. týdnu těhotenství). Test na těhotenskou cukrovku spočívá ve vypití 75 g glukózy rozpuštěné ve vodě nalačno a vyšetření krevního cukru rovněž nalačno a pak za 60 a 120 minut od vypití cukrové vody.
Na vyšetření je potřeba přijít ráno nalačno, od večera již nic nejíst, nepít, nežvýkat a nekouřit. Test by se neměl provádět v době akutního onemocnění, a pokud nepřijde těhotná nalačno. Stejně tak mohou být hodnoty změněny, pokud budoucí maminka nezůstane v průběhu testu v klidu, ale vykonává jakoukoliv fyzickou aktivitu.
Na vyšetření se přichází většinou ráno do odběrové laboratoře. Po registraci na recepci vás zdravotní sestra poučí o průběhu vyšetření. Po prvním odběru nalačno z loketní žíly následuje vyšetření krve na hladinu glukózy. Po vyšetření nalačno následuje podání 75 g cukru – glukózy v podobě sladkého ochuceného nápoje v množství 250 ml, který těhotná žena vypije během 5–10 minut. Následující 2 hodiny je potřeba na odběrovém pracovišti vydržet v klidu, tedy vsedě nebo vleže, nechodit, stále ještě nejíst, nepít, nežvýkat a nekouřit. Druhý kontrolní odběr se provádí za 1 hodinu a třetí odběr za 2 hodiny po vypití sladkého nápoje. Opět se ve vzorcích krve vyšetří hladina krevního cukru – glukózy. Po třetím odběru by se maminka měla v laboratoři najíst a napít, teprve poté, co je zkontrolována, že je v pořádku, může z laboratoře odejít.
Po vypití nápoje s cukrem můžete cítit nevolnost nebo nucení na zvracení, některé těhotné mohou zvracet nebo se u nich může dostavit průjem. V případě jakýchkoliv obtíží je ihned hlaste personálu laboratoře. Rovněž je potřeba hlásit před testem možné alergie, zvláště pak na kyselinu citronovou, kterou roztok obsahuje. Stejně tak další závažná onemocnění, zvláště neurologického rázu (epilepsie a podobně). Některým maminkám se může udělat nevolno po odběru krve, mohou mít takzvané mžitky před očima, točení hlavy. Ty je vhodné umístit do horizontální polohy na lehátko. Taková pacientka by měla zůstat i po posledním odběru alespoň 15 minut pod kontrolou zdravotníků. Na mnoha pracovištích mají prostor pro maminky čekající na kontrolní odběry oddělen od ostatních pacientů, což si budoucí maminky velice chválí, nemohou tak zvláště v době chřipek „chytnout“ infekci od nemocných.
První vyšetření glykémie proběhne u těhotné v rámci prvního odběru krve
V naší poradně s názvem CUKR PO INTENZÍVNÍM SPORTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.
Jsem diabetik 1. stupně už 11 let, a ted se mi nejak nedaří držet cukr při sportu.
V 17.00 cukr 5,2, opravdu jeden plátek toustového chleba (25 g) a cca 10 g gervais, od 17.30 do 18.30 polozávodní čtyřhra v bembajsu a v 19.00 cukr 17,9 !!!!
To nemohl být cukr z jídla, ale údajně játra začly produkovat cukr z svalů a tuků. Stalo se mi to víckrát, je k tomu nějaká rada? Najíst se před bembajsem a píchnout inzulín? Dík za radu
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Váš problém se nazývá hyperglykemie s ketonurií (preexercice high glukose with ketones) a je u diabetiků 1. stupně běžný. Jde o akutní deficit inzulinu, kdy glykemie vystoupá nad 16 mmol/l. V tomto stavu byste již neměl cvičit/hrát a měl byste v klidu vyčkat kompenzace další dávkou inzulinu. Inzulín neaplikujte před cvičením. Taktéž byste měl s tímto problémem seznámit svého diabetologa. S ním pak můžete přesně naplánovat stravu a dávkování inzulínu ve dnech sportu a ve dnech volna.
OGTT – orální glukózový toleranční test spočívá ve změření hladiny glukózy v krvi a provádí se nalačno. Podstupuje se mezi 24. až 28. týdnem těhotenství. Úkolem je pouhé vypití sladkého roztoku, čímž dojde k takzvané glukózové zátěži. Poté se sleduje reakce organismu na tuto zátěž po dobu cca dvou následujících hodin, kdy je nutno čekat na další odběry krve, které jsou součástí vyšetření.
Postup a podmínky vyšetření:
Test se provádí nalačno – nejméně 10 hodin před ním těhotná žena nesmí jíst ani pít.
Test nemá být prováděn při nemoci nebo po úraze, výsledky by mohly být zkreslené.
Doba trvání testu je minimálně 2 hodiny.
Během testu žena kromě roztoku glukózy nic nejí ani nepije.
V průběhu testu je třeba se vyvarovat fyzické aktivitě, těhotná žena by měla v klidu sedět, jinak by mohlo dojít ke zkreslení výsledků z důvodu poklesu hladiny cukru vlivem fyzické aktivity – test by mohl vyjít falešně v normě.
Test začíná odběrem krve ze žíly, je-li hladina cukru v pořádku, lze pokračovat v testu dál, je-li hladina vyšší než 5,1 mmol/l, vyšetření je třeba následující den zopakovat, je-li i pak výsledek nad limitem, další vyšetření se neprovádí a ženu je třeba odeslat na diabetologii.
Po odběru krve následuje vypití roztoku s glukózou (75 g), roztok je možno dochutit půlkou citronu, čímž dojde ke zmírnění sladké chuti.
Po hodině se provede opětovný odběr krve ze žíly.
Za další hodinu následuje třetí, poslední odběr krve.
Poté je možné, aby se nastávající maminka napila a najedla. Celé vyšetření je náročné časově a po celou dobu je nutné zůstat nalačno, popřípadě pít jen malé množství vody. Tyto skutečnosti – včetně odběrů krve – mohou některým nastávajícím maminkám přivodit nevolnosti a pocit vyčerpání.
Normální krevní hodnoty testu u těhotných žen:
do 5,1 mmol/l – 1. odběr na lačno;
do 10,0 mmol/l – po 1 hodině od vypití roztoku;
do 8,5 mmol/l – po 2 hodinách od vypití roztoku.
Je-li glykémie zvýšena už při prvním odběru, test je přerušen a opakován následující den. Jestliže i po opakovaném testu nalačno je hodnota cukru v krvi zvýšena, je stanovena diagnóza gestační diabetes bez dalších odběrů.
Pozitivním výsledkem je bráno i mírné překročení hodnot. Hodnoty glykémie neurčují tíži těhotenského diabetu, test pouze ukazuje, zda nastávající maminka trpí či netrpí těhotenskou cukrovkou. Při pozitivním výsledku se tento test již během těhotenství neprovádí. Kontrolní testy je vhodné provést nejdříve 3 až 6 měsíců po porodu.
Je-li těhotné ženě zjištěna těhotenská cukrovka, léčba by měla být zahájena co nejdříve. Nastávající maminku čekají pravidelné kontroly v diabetické poradně a sledování hodnot hladiny cukru v krvi před a po jídle.
Ve svém příspěvku DLUHODOBI CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.
dalši podvod na narodu vypočty a šilencovy počty prumneri sou vedecke deri v patrani jakim koli -prumner u dvou lidi jeden zežere dva kuřata druhy nic v prumneru snedli každy jedno kuře tosou vaše prumneri nesmysli na ojebani lidi vymysli pil sem vlete počas horkich dni 12 piv dene dluhodobej cukr byl vinikajici pivo je sami cukr co odpovite volove že sem alkoholik -telo si žada človjek si da,v zimne vipiju 2 piva tidne v prumneru dluhodoby cukr je špatny co blboni vysvietlit co se deje do prdele strava stejna z stejny vyvařovny,tak vypadaj vaše vypočty v realite,dotas proč do mne doktor diabetyk cpe inzulin 4xdene 3x richlej 1x pomalej při tom ma ze špitalu napsano že jsem rezistentni na inzulin naco ho mam pichat aby si zničil jatra a ledvyny aby namne doktoži vyc vydelali na procentech co berete za předepsany leki a vyrabieli zemne vyc nemocneho pacianta,babyčka mnela cukrovku bes lečby izulinem mimo špital žila s cukrovkou 40 let tata pichal inzulin 2x dene pak 4x dene dožil se chdak 25let od zišteni cukrovki co nato žeknou vědatoži potvori.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.
Pepo, možná jsi jen provokatér, nebo o tomto problému nevíš vůbec nic, jsi zkrátka "samorost".....Lohni pivo dokud máš obě nohy, podle psaní máš našlápnuto "správným"směrem.....
Metoda transplantace vlasů FUE (Follicular Unit Extraction) se vyvinula z vlasové transplantační metody FUT. Tato transplantační metoda přináší rovněž velmi přirozený efekt a může zajistit dostatečnou hustotu vlasů.
Popis transplantace vlasů metodou FUE: Metoda FUE se provádí tak, že se odeberou malé kruhové plošky o průměru 1 mm a tyto folikulární jednotky vlasů jsou pak rovnou transplantovány do míst, která již zplešatěla nebo značně prořídla. Při odběru zdravých vlasových jednotek vzniknou malé ranky, které se velmi rychle hojí.
Výhody metody FUE: Při odběru nevzniká velká jizva jako při metodě FUT; odebraná tkáň nemusí být pracně rozdělována na jednotlivé mikroštěpy jako u metody FUT; je možná i transplantace ochlupení; její použití je vhodné i pro menší transplantační zákroky.
Nevýhody metody FUE: Jedná se o velice náročnou metodu transplantace; při odběru může dojít k poničení velkého množství vlasových kořínků; vyholení plochy pro odběr vlasových štěpů; obrovský počet drobných ranek po odběru místo jedné velké plochy jako u metody FUT; kvůli poničeným folikulům dochází po transplantaci k větším ztrátám vlasů; touto metodou lze odebrat menší množství štěpů než metodou FUT; jedná se o finančně nákladnější metodu.
Metoda transplantace vlasů FUT (Follicular Unit Hair Transplantation) funguje tak, že se odeberou a transplantují folikulární jednotky, jež mají 1–3 vlasové kořínky. Tato metoda má velmi přirozený efekt a může zajistit dostatečnou hustotu vlasů. Při zákroku lze transplantovat tisíce štěpů.
Popis transplantace vlasů metodou FUT: Před zákrokem se zkrátí vlasy v oblasti, odkud se budou odebírat vlasové štěpy, tedy nejčastěji v oblasti týlu. V některých případech se vlasy zkracují i v místě, kam se štěpy budou transplantovat. Místo odběru se znecitliví anestetickým roztokem. Nejprve dochází k odběru určité vlasové oblasti (maximálně v šíři 1,5 cm). Pro určení velikosti odebírané plochy se používá jednoduchý propočet, a sice z 1 cm2 odebrané plochy zdravých vlasů se vytvoří zhruba 100 folikulárních jednotek. Velikost plochy se pak stanoví podle toho, kolik štěpů se bude do lysé oblasti transplantovat. Po odběru se oblast sešije. Odebrané zdravé vlasy se následně dělí pod mikroskopem v chlazeném roztoku na štěpy obsahující 1–3 vlasy (takzvané folikulární jednotky). Poté se jehlou o různé tloušťce nebo skalpelem připraví drobné nářezy kůže, kam se transplantují připravené štěpy. Konečně se štěpy přenesou speciální pinzetou (mikropinzetou) a umístí na hlavu tak, aby byl růst vlasů v místě transplantace přirozený, tedy aby vlasy rostly ve správném směru. Štěpy se umísťují buď horizontálně, nebo vertikálně.
Výhody metody FUT: Snadnější uchycení transplantovaných vlasů; delší životnost odebraných štěpů; přirozený výsledek transplantace; možnost transplantace asi 1 600 mikroštěpů při jednom zákroku; velmi rychlé hojení po zákroku.
Nevýhody metody FUT: Vzniklá jizva po odběru vlasových štěpů (vzhledem k tomu, že při vyříznutí pruhu vlasů není možno odhadnout, kolik štěpů lze z této oblasti vytvořit, se provádí odběr větší vlasové oblasti, aby byl pak k dispozici dostatek mikroštěpů; většinou se odebírá pruh vlasů o šířce 1–1,5 cm a délce 10–20 cm); připravené štěpy nemusí přesně zapadnout do připravených otvorů.
Ve svém příspěvku JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlos.
To byl přesně můj případ. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a přesto mi cukr v krvi létal okolo 6ti mol. Nakonec se mi povedlo pomocí doplňku stravy cukr v krvi zkrotit a držet ho na uzdě.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel IVa.
Co vam pomohlo? vyzkousela jsem uz hodne veci ale nic nezabira
Během odběru krve pro test MPV (střední objem krevních destiček) můžete očekávat standardní postup, který znáte z předchozích odběrů krve. Zdravotnický pracovník vyčistí místo vpichu, často na vaší paži, alkoholovým tamponem, přiloží škrtidlo a zavede jehlu k odběru vzorku krve. Proces je relativně rychlý a může způsobit menší nepohodlí nebo krátké píchnutí.
Po testu je odebraný vzorek odeslán do laboratoře k analýze. Výsledky budou indikovat průměrnou velikost vašich krevních destiček a poskytují cenné informace o vašem zdraví krevních destiček a potenciálních základních zdravotních problémech. Je vhodné konzultovat se svým lékařem jakékoli konkrétní pokyny nebo obavy.
Ve svém příspěvku JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.
Nic si nesladím, čaj i kávu piju bez cukru, během dne jemně perlivou neochucenou vodu, občas víno nebo pivo. Nejím ovoce, ovocné ani sladké jogurty, nemlsám, nepiju sladké limonády. Přesto mám po nedávném odběru krve zvýšenou hladinu cukru. :-(
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Dobry den
Byla jsem na krvi
A zjistili mi ze mam vysi cukr tak mam prijit
Znovu a ze pry mi udelaji znova krev
na dlouhodoby cukr
Chci se zepta
Co bych mela pit a bych
to melav normalu
Dekuji za radu
Následující souhrn uvádí kritéria pro diagnózy diabetu a prediabetu v případech náhodného odběru, odběru po plánovaném půstu a odběru 90 minut po jídle.
Výsledky náhodného testu cukru v krvi:
normální je cokoliv pod 11,1 mmol/l;
diabetes je cokoliv nad 11,1 mmol/l nebo více.
Výsledky testu cukru v krvi po plánovaném půstu:
normální jsou hodnoty pod 5,5 mmol/l;
prediabetes je v rozmezí hodnot 5,5 až 6,9 mmol/l;
diabetes je 7,0 mmol/l nebo více;
Výsledky testu cukru v krvi 2 hodiny po jídle:
normální jsou hodnoty pod 7,8 mmol/l;
prediabetes je v rozmezí hodnot 7,8 až 11,0 mmol/l;
diabetes 11,1 mmol/l nebo více
Pro náhodný test glukózy v plazmě lze vzorek krve odebrat kdykoli. To nevyžaduje tolik plánování, a proto se používá při diagnostice diabetu 1. typu, když jde o čas.
Test glukózy v plazmě nalačno se provádí po nejméně osmi hodinách hladovění, a proto se obvykle provádí ráno. Výsledek testu plazmatické glukózy nalačno, který je v rozmezí 5,5 až 6,9 mmol/l se považuje za vyšší riziko rozvoje diabetu 2. typu, zvláště když je provázen dalšími rizikovými faktory diabetu 2. typu.
Orální test glukózové tolerance (OGTT) zahrnuje nejprve odběr vzorku krve nalačno a poté velmi sladký nápoj obsahující 75 g glukózy. Po tomto nápoji musíte zůstat v klidu, dokud nebude po 2 hodinách odebrán další vzorek krve.
V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ JAK NA NI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.
Dobrý den. Je mi 68 let a nyní mi při odběru krve při preventivní prohlídce zjistili zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Asi před rokem mi byla zjištěna revmatoidní artritida a užívám jednou týdně trexan. Nikdy jsem takové problémy neměl. Je pravdou, že jsem den před odběrem krve prodělal očkování proti tetanu a asi měsíc před odběrem jsem začal užívat doplňky stravy Gelatina plus ( na klouby) a Omega 3. Všechny tyto výrobky jsou vyrobeny z mořských ryb. Pravidelně chodím na pivo, ale piji desítku tak dvě až tři denně. Ledvinové, ani žlučníkové kameny nemám, prý diky pivu (sdělení lékaře). Potřebuji poradit, myslíte si, že na mohlo mít vliv užívání doplňků stravy? Zkusím to vysadit a uvidíme při dalším odběru. Také omezím pivo a budu pít denně asi 3 litry vody. Byl bych vděčný za každou radu. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dna je v mnoha případech výsledkem životního stylu a skladby stravování. Bohužel dlouhodobé pití piva taktéž podporuje vznik dny. Želatina a ani omega 3 nehrají při dně zásadní roli. Věnujte se dodržování vhodného stravování, omezte maso, kakao a zařaďte potraviny s nízkým obsahem purinů.
Hroznový cukr neboli glukóza se nachází v rostlinách jakožto jeden z produktů fotosyntézy a představuje pro rostliny zásobu energie. Zároveň je ale také přítomna v krvi živočichů, a to v podobě D-glukózy. Zde funguje jako zásobárna energie pro všechny tělesné tkáně. Výrazně je cukr využíván pro mozek a červené krvinky. V těle se nacházejí orgány, které se bez příjmu cukru neobejdou, proto má výrazný vliv na naše zdraví. Je dobré tělu dodávat potřebné živiny a mít hladinu cukru pod kontrolou. Je-li tělo dlouhodobě ve stresu, nebo když hladoví, začne vytvářet glykogen samo i za cenu oslabení organismu. V takovém případě se doporučuje tělu dodávat cukry a zdraví prospěšné látky. Hroznový cukr dodá tělu energii (kalorie), ale nepodporuje tloustnutí.
Účinky hroznového cukru:
posiluje imunitní systém;
je rychlým zdrojem energie;
zklidňuje nervový systém;
podporuje výživu krevních destiček;
podporuje pozornost a paměť;
dodává živiny svalové hmotě;
podporuje budování svalstva;
urychluje metabolismus;
podporuje trávení;
zvyšuje chuť k jídlu.
Hroznový cukr je možno koupit v lékárnách jako:
Cukr třtinový Very Dark - je bohatý na minerály a další přírodní látky, má bohaté aroma a chuť díky vysokému obsahu melasy, je vhodný zejména k přípravě mnohých nápojů, slazení kávy, cereálií, jogurtu, čerstvého ovoce a na pečení koláčů a moučníků.
Glukopur hroznový cukr - doporučuje se na celkové posílení organismu, podává se jako nápoj ve vodě, mléku, kakau, citronové šťávě a podobně.
Intact hroznový cukr s vitamínem C - oblíbený vitamínový přípravek pro dodání energie a vitamínu C. Vybrat si můžete z příchutí jahoda, ananas, citron, černý rybíz a řady dalších.
Hroznový cukr mohou užívat sportovci, lidé s fyzicky namáhavým zaměstnáním a ti, kdo potřebují doplnit energii. Nikdy nepřekračujte doporučené dávkování.
Nutriční hodnota - hroznový cukr (100 g):
kJ - 1 579,2
kcal - 376
sacharidy - 78 g
tuk - 0,2 g
vláknina - 1 g
vápník - 17 mg
draslík - 201 mg
Hroznový cukr je vhodným doplňkem hubnutí jako nejrychlejší zdroj čisté energie, i když se dostává hned do krve, tak určitou energetickou hodnotu v sobě má, takže i s hroznovým cukrem je třeba "zacházet" opatrně, abyste na něj nenavykli svůj glykemický index. Díky konzumaci hroznového cukru posílíte imunitu, výdrž, svalovou hmotu a podpoříte fungování mozku.
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.
Dobry den co bys te me poradili mam cukr 17 beru kapky metamizol a gujaran nemam to s toho prosim dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Léky Metamizol a Guajacuran jsou léky proti bolesti a na uvolnění svalstva. Tyto léky nepůsobí na hladinu krevního cukru. Pokud máte takto vysoký obsah glukózy v krvi, musíte se poradit s lékařem diabetologem. Existuje mnoho možností, jak snížit cukr v krvi. Ke zvolení té správné je třeba znát váš zdravotní stav, a ten zná jedině váš lékař.
Pokud chceme snížit cukr v krvi, úprava jídelníčku představuje jeden z prvních kroků, které bychom měli udělat. Zaměřme se na potraviny s nižším glykemickým indexem a (pokud možno) úplně odstraňme jídla, jež obsahují velké množství cukru (tedy sladkosti, moučníky, ovocné jogurty, dezerty a samozřejmě různé slazené nápoje). Dále se vyhýbejme tukům, což neznamená jen omezení spotřeby oleje, smažených jídel či špeku, ale musíme si hlídat i jejich obsah například v mléčných výrobcích. Významnou roli při redukci cukru v krvi hraje též vláknina, proto místo bílého pečiva jezme pečivo celozrnné. Každý den si pak dopřejme velkou porci zeleniny.
S jídelníčkem se samozřejmě pojí i naše tělesná váha. Jestliže chceme snížit cukr v krvi, je důležité se pravidelně a dostatečně hýbat. Obecně se uvádí, že dvě půlhodinové procházky denně snižují o polovinu riziko vzniku cukrovky. V dnešní době sice nemá každý čas na „klasickou‟ procházku (i když většinou jde spíše o chuť), ale pohybovat se lze i jinak. Velmi často totiž jezdíme zbytečně výtahem, autem nebo čekáme deset minut na zastávce na dopravní prostředek, místo abychom během pěti minut došli na další stanici. Každý pohyb se počítá, přestože je ideální pravidelnost. Máme-li problémy s obezitou, je dobré pohyb a úpravu jídelníčku přizpůsobit tomu, abychom shodili nadbytečná kila „přirozenou‟ rychlostí a bez jo-jo efektu.
Když chceme snížit cukr v krvi, musíme našemu tělu zajistit také pravidelný přísun beta-karotenu a vitamínů C a E. Nemusíme však polykat pilulky, dopřejme si více paprik, meruněk, citrusů, ořechů, mrkve či černého rybízu. Z minerálů dodejme tělu více chromu, který najdeme v mušlích, ústřicích, para ořeších, datlích, hruškách, celozrnné mouce nebo v rajčatech. Můžeme vyzkoušet i některé léčivé bylinky. Užitečný je například ostropestřec mariánský, jenž podporuje funkci jater. Dalším přírodním lékem může být i borůvkové listí, které obsahuje látku připomínající inzulín a pomáhá při metabolismu cukrů. Snížit hladinu cukru v krvi může pomoci i pískavice řecké seno. Její semínka se naloží přes noc do tekutiny, ráno se rozdrtí a tekutina se před vypitím ještě přecedí. Pozor, bylinky nejsou vhodné pro osoby, které mají cukrovku I. typu a užívají inzulín.
Hladinu cukru v krvi pomáhají úspěšně snižovat též zelené potraviny, jako je chlorela a mladý ječmen. Tyto potraviny jsou palivem pro tělo: vyživují a čistí organismus a obnovují přirozenou imunitu.
Výčet potravin, jež snižují glykemii: kysané zelí, borůvky a borůvkové lístky (lze koupit v lékárně), ovesné vločky, luštěniny, vlašské ořechy, šťáva z citrónu, grepy, zázvor, cibule, artyčoky a&
Normální hladina cukru v krvi na lačno se pohybuje mezi 3,3 až 6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9 až 5,5 mmol/l v žilní krvi. U diabetiků by hodnota cukru v krvi neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle.
Čím snížit cukr před odběrem krve? Tak tato otázka trápí nejednoho pacienta s diabetem. Nejjednodušší je chovat se stále dle doporučení, tedy dodržovat: normální hladinu cukru v krvi, správnou životosprávu, vyváženou stravu, dostatek pohybu a vyhýbat se stresu. Nutné je omezit cukr, jíst hodně vlákniny, ovoce a zeleninu, libové maso, drůbež a ryby a dostatečně pít. Vyhněte se bílému pečivu, přejděte na celozrnné a ke snídani si dejte cereálie místo čokolády. Zeleninu konzumujte dušenou, syrovou, pečenou, luštěniny, celozrnný kuskus, pohanku. Pokrmy a nápoje konzumujte bez cukru, v menších dávkách a zbytek dávky doplňte zeleninou.
Snížit hladinu cukru v krvi lze pravidelným cvičením a jídlem s nízkým glykemickým indexem.
Bylinky a vitamíny na vysoký cukr
Cukr snižuje například kopřiva, heřmánek, lékořice a skořice, omega-3 mastné kyseliny (různé oleje), hořčík.
Potraviny na snížení cukru v krvi
Vhodné potraviny jsou luštěniny – přestože obsahují sacharidy, mají poměrně nízký glykemický index (ale hůře se tráví).
Vyzkoušejte také hlízy topinambur, případně výrobky z nich, obsahují totiž inulin, který výrazně pomáhá snížit hladinu cukru v krvi. Inulin lze sehnat i v tabletách (Top inulin tablety).
Babské rady
Mezi babskými radami, jak rychle snížit hladinu cukru v krvi, najdeme doporučení žvýkat stonky od pampelišek. Vhodná je také konzumace borůvek, které mají vliv na snížení hladiny cukru v krvi při lehké poruše. Na snižování hladiny cukru v krvi je údajně výborný i grep, z bylinek pak skořice, zázvor, česnek a ženšen. Nebo si dejte ráno nalačno kysané zelí i se šťávou.
Kapky na snížení cukru v krvi
Dobře fungují Diaval kapky se skořicí a čaje pro diabetiky, ale pozor na vznik hypoglykemie (rozčilení, poruchy srdečního rytmu, zvýšená frekvence srdečních ozev, pocení se). Kapky jsou k dostání v každé lékárně. Výsledky jsou celkem dobré.
Vláknina
Cukr lze jíst jen formě různých ovocných plodů, kdy jeho vstřebávání zpomaluje vláknina. Moučné potraviny je nutné vždy doplnit současně zeleninou a jiným zdrojem vlákniny v poměru 1 : 1.
Stévie
Používejte ke slazení vše ze stévie. Je běžně k dostání, například 150 tablet za 85 Kč. Stévie je prospěšná při redukci inzulinu a při pravidelném používání dojde ke snížení cukru v krvi.
Pití
Popíjejte celý den minerální či neperlivou kvalitní vodu, občas i z kohoutku. Pijte kávu a čaj bez cukru, popřípadě si je oslaďte stévií.
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.
dobrý den,prosím o sdělení jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo. nenašla jsem žádný údaj o výšce normální hodnoty. Mám ho přes 70. Děkuji za odpověď. olga
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dlohodobý cukr se zjišťuje pomocí testu hemoglobinu A1c a vypovídá o průměrné hladině cukru v krvi za poslední 2 až 3 měsíce.
Jaký je normální dlouhodobý cukr?
U lidí bez diabetu je normální rozmezí hladiny dlouhodobého cukru 68 až 100 miligram na decilitr krve.
Hladiny dlouhodobého cukru mezi 100 až 140 znamenají, že máte prediabetes a vyšší pravděpodobnost, že onemocníte cukrovkou.
Hladiny 141 nebo vyšší znamenají, že máte cukrovku.
Jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo?
Cílová hladina dlouhodobého cukru pro lidi s diabetem je obvykle nižší než 152. Pro zdravé lidi je bezpečná hodnota nižší než 100. Čím vyšší dlouhodobý cukr je, tím vyšší je riziko komplikací souvisejících s cukrovkou. 70 miligramů na deci krve je normální bezpečná hodnota.
Cukr krystal je směs krystalů stejnoměrného zrnění, volně sypká a obsahuje nejméně 70 % cukru.
Cukr krupice se skládá ze směsi menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění. Také tato směs je volně sypká.
Cukr moučka je volně sypká směs jemně mletých drcených krystalů, vyrábí se mletím krystalů, obsahuje minimálně 95 % částic cukru s přísadou protihrudkujících látek.
Cukr s přísadami je označován jako želírující cukr, což je cukr krupice s přídavkem želírující látky, pektinem a kyselinou citronovou.
Vanilínový nebo skořicový cukr se vyrábí z cukru krupice s přísadami skořice nebo vanilky.
Tvarovaný cukr má tvar kostek, homolí nebo bridže. Roku 1841 vyrobil cukrovarník Jakub Kryštof Rad v Dačicích první kostkový cukr, který původní homole postupně nahradil.
Cukr na cukrovou vatu je speciální ochucený hrubozrnný cukr. Tento cukr nevylétává z výrobníku jako běžný cukr krystal. Krystaly speciálního hrubozrnného cukru na cukrovou vatu ulpí v rotační hlavě, kde se postupně taví a vylétávají ve formě jemných vláken cukrové vaty. Běžný cukr krystal vylétává z rotační hlavy, aniž by se v hlavě roztavil a ulpívá na stěnách výrobníku, případně vylétne mimo výrobník.
Zajímavosti
Cukrová vata je stará víc než 500 let a původ má v Itálii, kde byla pamlskem jen pro lidi z vyšší společnosti. Až roku 1897 vynálezcové Johon Warton a William Morrison sestrojili první stroj na výrobu cukrové vaty, který byl dostupný běžným lidem. To byl průlom v její konzumaci. Od této chvíle se s cukrovou vatou setkáváme při různých příležitostech, jako jsou poutě, posvícení. Kouzlo cukrové vaty spočívá v tom, že si ji člověk nedopřeje každý den. Velká porce cukrové vaty má pouze 55 kalorií. Cukrová vata je zvláštní druh cukrové sladkosti, která je tvořena typickou lehkou, vzdušnou hmotou o různé barvě v závislosti na použitém barvivu. Vzhledově i na dotyk je podobná vatě. Vyrábí se roztavením krystalického cukru na karamel, vzniklá slabá vlákna se pak namotávají na špejli a podávají ke konzumaci.
Recept na přípravu
K výrobě domácí cukrové vaty tedy potřebujete přístroj na výrobu domácí cukrové vaty a krystalový cukr. Přístroj na výrobu cukrové vaty zapnete a dvě minuty počkáte, dokud se nezahřeje na potřebnou teplotu a vypnete ho. Následně do jeho středu, ve kterém se nachází rotační hlavice, nasypete potřebné množství cukru, které určíte odměrkou, a v případě, že chcete vykouzlit barevnou cukrovou vatu, přisypte i potravinářské barvivo nebo již předpřipravený cukr, který je speciálně připraven pro výrobu cukrové vaty. Přístroj opět zapněte, a až nyní nastává proces výroby samotné cukrové vaty. Použijete špejli nebo papírové kužely, které obvykle dostanete k samotnému přístroji, a můžete namotávat vzniklá vlákna.
Jednoduché cukry (monosacharidy a disacharidy, ale i ovocný cukr a med) nejsou uvnitř spojeny žádnou větší vazbou, kterou by bylo třeba enzymaticky štěpit, proto se vstřebávají přímo a velmi rychle do krve. Tím dojde k okamžitému zvýšení jejich obsahu v krvi a nastává stav nazývaný hyperglykemie (zvýšení hladiny cukru v krvi). Jelikož tento stav není pro organismus příznivý, snaží se ho tělo kompenzovat vyplavením nadbytku hormonu inzulínu ze slinivky břišní (pankreatu), jenž umožňuje „přestup‟ glukózy do buněk. Inzulín však cukru v krvi sníží příliš rychle a dojde k hypoglykemii (snížení hladiny cukru v krvi), kdy se objevuje hlad, chuť na sladké, podrážděnost, bolest hlavy, únava a podobně. Prudké výkyvy glykemie způsobené konzumací cukru, sladkých nápojů, sušenek a ovoce značně namáhají slinivku břišní, což představuje riziko vzniku cukrovky (diabetes mellitus II. typu). Jednoduché cukry tělo rychle vstřebává, ale stejně rychle je též využívá: jedná se o prudké, nefyziologicky rychlé reakce podobné „výbuchu‟, jež se navenek projevují rozrušením, nesoustředěností, někdy až agresivitou (hlavně ve spojení rafinovaného cukru [sacharózy] s mléčným cukrem [laktózou] z mléka nebo mléčných výrobků; med, javorový sirup a ovocný cukr pak mají podobné účinky jako rafinovaný cukr, avšak v menší míře).
Dnešní přehnaná konzumace cukru rovněž způsobuje, že se přebytky cukru ukládají na různá místa těla, zejména ve formě glykogenu (zásobní živočišný škrob v játrech a ve svalech). Převýší-li množství glykogenu kapacitu jater, glykogen se začne uvolňovat do krevního oběhu v podobě mastných kyselin. Ty se ukládají nejprve do méně aktivních částí těla (boky, stehna, střední partie trupu), později i do aktivnějších orgánů (srdce, ledviny a jiné), které tuk postupně obalí a v důsledku toho dojde k oslabení jejich normální funkce. Dalším negativem je silné kyselinotvorné působení jednoduchých cukrů. Cukr přispívá k překyselení organismu a tím oslabuje naši obranyschopnost. Konzumace cukru se podílí na vytváření prostředí, jež je optimální pro růst bakterií a tvorbu zánětlivých onemocnění v celém těle, ochuzuje tělo o minerální látky a kromě imunitního systému oslabuje i systém nervový. Co se týče přesných hodnot, normální pH krve je mírně zásadité (7,36−7,44). Přísun silně zásaditého rafinovaného cukru způsobí reakci, při níž se krev stává kyselejší (kyselé pH: 0−7; neutrální pH: 7; zásadité pH: 7−14). Organismus se snaží tento stav neutralizovat pomocí minerálních látek, především vápníku, který se ve větší (zvýšené) míře uvolňuje z kostí a zubů, čímž dochází k oslabení kostí a kazivosti zubů. Dále se objevuje nedostatek hořčíku a vitaminu B1, jenž je potřebný právě pro metabolismus sacharidů (jednoduchý cukr ho neobsahuje, ale spotřebovává). Pokud se do žaludku dostane bílý rafinovaný cukr, nastává dočasné ochromení žaludku, protože rafinovaný cukr je silná zásada. Aby byla zajištěna rovnováha, žaludek vyloučí velké množství kyselin. Jestliže se tento proces často opakuje, může dojít k poškození stěny žaludku a vzniku žaludečních vředů.
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava.
Mohlo by zvýšení na lačno souviset s posledním jídlem....16.00...myslím s tím takový noční půst,,,jinak odběr na lačno 8,5,,,dlouhodobý cukr 44, což je prý dobré, užívám jednu tabletu glucophage 500 mg . Děkuji za radu Miloslava
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zvýšená hodnota glykemie po ránu může souviset s tím, že nedostáváte správnou dávku léku na cukrovku předchozí noc nebo jíte před spaním svačinu se sacharidy. U některých lidí se také objevuje nevysvětlitelný ranní vzestup hladiny cukru v krvi, tak zvaný ranní fenomén. Tento fenomén vede k vysokým hladinám krevního cukru, což je stav nazývaný hyperglykémie. Obvykle se to děje mezi 4:00 a 8:00. Příčina fenoménu není jasná. Někteří vědci se domnívají, že za to může uvolňování určitých hormonů přes noc, ke kterému dochází přirozeně, což zvyšuje inzulínovou rezistenci. To způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Tyto hormony se nazývají kontraregulační hormony, protože mají účinek, který jde proti účinku inzulínu. Patří mezi ně růstový hormon, kortizol, glukagon a epinefrin.
Pokud je vaše hladina cukru v krvi trvale vyšší, než by ráno měla být, promluvte si se svým lékařem. Váš lékař vám může navrhnout, abyste si kontrolovala hladinu cukru v krvi jednou během časných ranních hodin několik dní po sobě. Nebo můžete použít kontinuální monitor glukózy ke sledování hladiny cukru v krvi během spánku. Tyto informace pomohou vašemu lékaři potvrdit, zda máte onen fenomén nebo zda může existovat jiný důvod pro vysokou ranní hladinu cukru v krvi.
Test na kortizol ve slinách se provádí k měření hladiny kortizolu, hormonu ve slinách. Kortizol je produkován nadledvinkami, které se nacházejí na horní části každé ledviny. Kortizol má mnoho funkcí. Pomáhá tělu využívat cukr (glukózu) a tuky k získávání energie (metabolismus). Pomáhá také tělu zvládat stres. Hladinu kortizolu může ovlivnit mnoho stavů, jako je fyzický nebo emocionální stres, namáhavá činnost, infekce nebo zranění.
Před odběrem vzorku slin
Denní profil odběru slin sestává z odběrů 3 vzorků slin v jednom dni (v 8, 12 a 20 hodin). Váš lékař vás může požádat o odběr vzorku v jinou dobu. Možná budete muset provést více než tři odběry denně nebo mezi jednotlivými testy vynechat den.
Než začnete sbírat sliny:
Nejezte 60 minut před odběrem.
Minimálně 12 hodin před odběrem nepijte alkohol.
Před odběrem si nečistěte zuby kartáčkem nebo zubní nití a nedělejte nic, co by mohlo způsobit krvácení dásní.
10 minut před odběrem slin důkladně vypláchněte ústa vodou.
Sliny musí být čiré. Pokud uvidíte krev, hlen nebo kousky jídla či zbytky, budete muset odběr zopakovat.
Cena a dostupnost
Test není běžně dostupný k prodeji. Na internetu najdete několik nabídek zahraničních internetových obchodů, kde se cena testu pohybuje v tisících korun.
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Vašíčková.
Dobrý den.Mám dlouhodobý cukr 4,1.Jedná se prosím o kompenzovanou cukrovku?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hodnoty dlouhého cukru by při dobrém životním stylu měly být maximálně 47mmol/mol. Jakákoli vyšší hodnota než 53 mmol/mol ukazuje na špatné stravovací návyky a pokud je číslo vyšší, tj. 80 mmol/mol a více, jde o velmi špatné výsledky.
Zeptejte se svého lékaře na výsledky laboratorních testů, abyste měla jasno v ukazatelých, které přinášejí.
Hroznový cukr, nebo také glukóza či dextróza, je společně s fruktózou a galaktózou jedním ze tří monosacharidů (nejjednodušších cukrů), které se vstřebávají ze stravy přímo do krve, děje se tak již za dvě minuty po snědení potraviny. Maltodextrin (polyglukóza) je oligosacharid tvořený 3 až 17 jednotkami glukózy, na kterou se v těle rychle rozkládá. Hladina glukózy v krvi se označuje jako glykémie, nízká pak jako hypoglykémie, vysoká jako hyperglykémie.
Hroznový cukr představuje rychlý zdroj energie, tudíž po jeho snědení brzy následuje pocit hladu. Jedná se také o takzvané prázdné kalorie, protože hroznový cukr nedodává žádné další živiny, vitamíny a minerály. Navíc sladká chuť je návyková. Obsah energie má hroznový cukr stejný jako běžný cukr (sacharóza), ale je méně sladivý než sacharóza, na dosažení stejného pocitu sladkosti je ho tedy potřeba více. Zvláště u dětí je důležitá pestrá strava, kompletní potraviny (zelenina, ovoce, ořechy a semínka, obilniny, zdroje bílkovin), případně konzumace přirozených sladidel, jako je například med, slad, rýžový sirup, javorový sirup, datlový sirup či stévie.
Nadbytek jednoduchých cukrů, tedy i hroznového cukru, vede k rozvoji inzulínové rezistence a následně diabetu 2. typu (cukrovky), zvyšuje riziko vzniku zubního kazu, nadváhy a kardiovaskulárních onemocnění a také ohrožuje zdravou střevní mikroflóru, protože podporuje růst nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek. Přitom zdravá a správně mikrobiologicky osídlená střeva jsou základním kamenem dobře fungujícího imunitního systému. Dítěti do jednoho roku proto nedáváme sladkosti a do příkrmů nepoužíváme žádná sladidla (včetně hroznového cukru), samozřejmě včetně hroznového cukru a maltodextrinu, který se v těle poměrně rychle štěpí na glukózu. Navíc děti minimálně do půl roku netvoří pro štěpení maltodextrinu dostatek enzymů a jeho příjem pak může vést k nadměrnému zatížení trávicí soustavy, k nadýmání a ke kolice.
Glukóza je obsažena i v některých dětských instantních čajích, ty nelze považovat za nejvhodnější jak pro kojence, tak i pro starší děti. Hroznový cukr nebo maltodextrin jsou obsaženy rovněž v některých značkách kojeneckých kaší nebo kojeneckých sušenek. Tyto potraviny jsou tedy pro kojence nevhodné a nepříliš vhodné jsou i pro starší děti. Sladká chuť je vysoce návyková, kojenecké a batolecí období má na budoucí stravovací návyky a nastavení metabolismu nejzásadnější vliv, a proto se snažíme stravu příliš nesladit ani starším dětem, na mlsání se preferuje ovoce. Příjem sladidel dětem sice omezujeme, nicméně z nich neděláme věc zakázanou, o to lákavější by se stala, na druhou stranu by se sladkosti neměly používat ani jako odměna. Když už, tak kupte v lékárně bonbony v podobě hroznového cukru.
500 g
mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)
250 ml
vody
200 ml
mléka
1 lžička
soli
3 lžíce
oleje
2 lžíce
octa
1 lžíce
cukru
1 a ½
sáčku sušeného droždí
1 hrst
chia semínek
1 lžička
chlebového koření
Postup
Do
nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí,
cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně
promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu
vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia
semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě
220 °C.
MRKVOVÉ
MUFFINY
Ingredience
½ hrnku
jablečného pyré
½ hrnku
oleje
3 lžíce
rozmixovaného lněného semínka
8 lžic
vod
1 a ½
hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)
½ hrnku
kokosu
½ hrnku
třtinového cukru
1 lžička
prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička
skořice
Muškátový
oříšek
Sušený
mletý zázvor
Sůl
3 hrnky
nastrouhané mrkve
Postup
V jedné
nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a
vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový
cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku,
sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě
směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky
se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při
teplotě 170 °C asi půl hodiny.
RÝŽOVÉ
VLOČKY S OVOCEM
Ingredience
200 g
rýžových vloček
700 ml
mléka
Špetka
soli
1
vanilkový cukr
Ovoce
(jahody, jablka, hrušky, atd.)
Postup
Vločky se
společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do
této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené
ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.
ZELENINA
S KOZÍM SÝREM
Ingredience
Libovolné
množství oblíbené zeleniny
Olivový
olej
1 cibule
1
stroužek česneku
Pepř
Sůl
Bazalka
Kozí
sýr
Postup
Oloupeme si
a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé
plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém
oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí
pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím
sýrem.