Téma

JAK SNÍŽIT KYSELOST V TĚLE


Acidobazická rovnováha

Termín acidobazická rovnováha označuje kombinaci mechanismů zabezpečujících, aby tělesné tekutiny (zejména krev) nebyly příliš kyselé ani příliš zásadité. Náš organismus funguje optimálně pouze tehdy, jsou-li tělesné tekutiny chemicky neutrální či příliš neutrální. Organismus má pro udržování acidobazické rovnováhy k dispozici tři mechanismy – nárazníkový, dechový a ledvinový. První z nich, označuje látky v krvi, které usilují o neutralizaci buď kyselých, nebo zásaditých odpadních látek. Dechový mechanismus – rychlejší dýchání zvyšuje odstranění oxidu uhličitého z krve a následkem toho dochází ke snížení kyselosti. Tedy naopak, pokud je dýchání pomalejší, zvyšuje se kyselost krve. Třetí z nich, ledvinový mechanismus, označuje schopnost ledvin udržovat stálou kyselost krve prostřednictvím regulace množství kyselých či zásaditých látek vylučovaných do moči. Poruchy acidobazické rovnováhy se označují jako acidóza (zvýšená kyselost krve) nebo alkalóza (zvýšená alkalita neboli zásaditost krve). Acidóza je vyvolaná nedostatkem zásaditých nebo nadbytkem kyselých látek v krvi.

Náš organismus má naštěstí řadu obranných enzymových systémů, jež tyto škodlivé faktory rozkládají na neškodné nebo alespoň méně škodlivé sloučeniny. Vzniká tak dynamický děj neustálého vzniku a odstraňování škodlivin. My se samozřejmě musíme soustředit na otázku odstraňování škodlivin a na to, jak tento proces podpořit. To lze udělat dvěma způsoby. Jednak zanecháním nebo omezením kouření, jednak příjmem antioxidačních látek, které se na likvidaci škodlivin podílejí stejně jako naše enzymové systémy. Mezi významné antioxidanty patří:

  • Vitamín E: Jedná se o vitamín rozpustný v tucích a zřejmě nejsilnější antioxidant. Vyskytuje se v obilných klíčcích, ovesných vločkách, rostlinných olejích, oříšcích, olivách, špenátu a vaječných žloutcích.
  • Vitamín C: Nachází se v ovoci (citrony, pomeranče, rybíz), rajčatech či bramborech. Detaily si přečtěte v příslušném článku.
  • Selen: Vyskytuje se v rostlinách rostoucích v půdě na selen bohaté, v ořechách a mořských rybách. U selenu bych si dovolila upozornit na toto – jeho snížený příjem údajně vede k častějšímu výskytu rakoviny, stejně tak jeho příliš velký příjem. Pokud chcete užívat selen v potravinových doplňcích, dejte pozor na předávkování.
  • Křemík: Stopový prvek, který má kromě boje s oxidačním stresem vliv na funkci pojivové tkáně.
  • Beta-karoten: Sloučenina, z níž v našem těle vzniká vitamín A. Vyskytuje se v ovoci a zelenině (kapusta, špenát, mrkev, mango, broskve, brokolice) nebo vaječném žloutku.

Zdroj: článek Faktory ovlivňující rychlost stárnutí

Příběh

Ve svém příspěvku SPECIALISTA NA POLYNEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den.Mám velké bolesti a brnění nohou a diagnostikovanou polyneuropathii .Zatím jsem neměl štěstí na lékaře specialistu.Může mi někdo poradit,kde nebo kdo by mi mohl s touto nemocí bojovat?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Milan Chloupek.

Polyneuropatie
Tímto příspěvkem odpovídám i na všechny následující příspěvky.
I polyneuropatie nevzniká z ničeho nic a je výsledkem marné snahy imunitního systému na chemické a parazitální napadení našeho těla a vede k tomu řetězec dalších střetů imunitního systému. Souvislosti se proto pokusím vysvětlit trochu obšírněji. Imunitní systém je hrozně dokonalý systém, nedovede však některé parazity porazit. Je koncipován tak, že nejprve řeší ta napadení, které by mohly tělu nejvíce uškodit a po vyřešení až ta další, pokud se mu to podaří. Když se mu to nepodaří, snaží se tato napadení alespoň dislokovat do oblastí, kde mohou dále škodit co nejméně, je tím však velmi vytěžován a z neustálého boje se pak nedostatečné výsledky projevují jako trvalý zánět a z toho plynoucími poruchami zdraví, kterému doktoři z neznalosti říkají autoimunitní onemocnění či dědičná porucha. Nasazení kortikoidů či jiných léků potlačujících imunitní systém vede sice zpočátku k fyzické úlevě a lidé jsou rádi, že to „funguje“. Výsledek je však kontraproduktivní. Paraziti se mohou totiž pohodlně dále množit a napadat případně další orgány a zase vyvolávat bolesti. Léky pak doktor aplikuje čím dál častěji, ale nikam to nevede, protože to neřeší příčinu, ale ošálí to jen projevy důležitého boje, včetně nervových vstupů do mozku a nemoc se jen neustále prohlubuje. Tady musíme imunitnímu systému pomoci s tím co potřebuje vyřešit a ne ho blokovat, či ho nahrazovat.
Dalším vážným problémem klasické léčby je to, že u nás se nějací chytráci rozhodli, že v dnešní době nemůže být člověk v ČR napaden prvoky a helminty, přestože naše zvířata jsou jimi běžně napadána a lidé v zemích okolních také, a proto se u nás neschvalují a nenakupují léčiva na tato napadení (lidem proto v mnoha případech pomůže jen veterinář, protože ten ty léky má). Naši lékaři však se o tom proto moc neučí (bakterie zvládají dobře, na to je spousta léků, na viry už je léků pramálo a na prvoky a helminty už skoro nic) a když už podezření na prvoky a helminty mají, chemické testy to nejsou schopny odhalit a lékaři s tím žádné praktické zkušenosti nemají. Jsou tedy vlastně slepí, nazvou vás simulantem a v lepším případě ještě pošlou k psychiatrovi a dostanete léky na „uklidnění“, abyste pořád nezlobili.
Únava je zapříčiněna buď nedostatečným fungováním systému zpracování cukru jako jako paliva, nebo rozvozem kyslíku pro okysličování tkání. Obé je způsobováno specifickými chemickými nečistotami a parazity. Zásobování kyslíkem je pro tělo velmi důležité, a proto paraziti, kteří krev napadají, jsou velmi nebezpeční. Z prvoků to jsou zejména plasmodie, což jsou malaričtí prvoci (u nás se poměrně často vyskytují 4 druhy a napadení je způsobeno bodavým hmyzem - komáři), kteří červené krvinky vyžírají zevnitř, stejně jako jiný prvok Babesie (ovádi, klíšťata, muchničky,...). Při masívním napadení plasmodiemi, které se mohou dostat až do morku kostí, vznikne nemoc zvaná leukemie. Místo zneškodnění těchto prvoků však doktoři č

Zdroj: příběh Specialista na polyneuropatii

Přírodní léčba žaludečních vředů

Nekuřte. U kuřáků je vyšší výskyt úmrtí na vředové komplikace.

Kofein a všechny kofeinové nápoje a potraviny (černý čaj, káva, nápoje typu cola, čokoláda) zvyšují vylučování žaludečních kyselin. Nepijte ani bezkofeinovou kávu. Ta dráždí sliznici.

Žaludeční vředy mohou být vyvolány stagnací (setrváváním) potravy v žaludku a z toho vyplývajícím neustálým vylučováním žaludečních kyselin. Příčinou zpomaleného vyprazdňování žaludku je jedení mezi hlavními jídly.

Snažte se jídlo důkladně rozžvýkat. Dostatek slin chrání žaludeční sliznici. Důkladné předtrávení škrobu zabrání jeho kvašení v žaludku, a tím dráždění žaludeční sliznice kyselými látkami.

Zelí a některé jiné druhy listové zeleniny obsahují takzvaný protierozivní faktor, respektive vitamín K. Doporučuje se zejména šťáva ze zelí nebo kapusty. Šťávu připravujte na odstředivce vždy čerstvou, nepřevařenou. Obměnit chuť můžete přidáním šťávy z rajčat nebo celeru (1/4 dílu), které mají také vysoký obsah tohoto vitamínu. Šťávy mohou v prvních dnech působit nadýmání, plynatost nebo zácpu, ale po 5 dnech působí potíže velmi zřídka. Z 2–2,5 kg syrového zelí získáte obvykle půl litru šťávy. Pijte 1,5–2 dcl šťávy 4–6krát denně. Při pokojové teplotě ztrácí šťáva účinnost za 2 až 3 dny. Zmražením nebo udržováním při teplotě 0 °C si udrží účinnost i 3 týdny.

Velmi výrazný účinek má gel z rostliny aloe vera. Jeho užíváním po vyléčení se pacienti mohou zbavit problémů natrvalo.

Při peptických vředech jsou velmi účinným lékem brambory, hlavně díky obsahu vitamínu C a zásadité povaze. Stačí 2–3 brambory denně. Ať už vařené ve slupce, pečené nasucho, nebo jako pyré. Brambory nesmažte ani k nim nepřidávejte mléko.

Dobře přežvýkaná mandle potlačí pálení žáhy a sníží také kyselost v žaludku. Snižuje tvorbu žaludeční kyseliny a výrazně snižuje aktivitu vředu.

Velmi vhodnou potravinou pro pacienty s žaludečním vředem je proso. Používá se zbavené slupek jako jáhly.

Vhodným oblékáním zabraňte podchlazení končetin a hromadění krve v břišních cévách. Vyhýbejte se stresovým situacím. Lépe si organizujte čas. Přemýšlejte o vyšších hodnotách. Také pravidelné cvičení pomáhá odstranit vnitřní neklid.

Při bolesti se doporučuje ledový obklad na bolestivé místo nebo na páteř mezi lopatky.

Lepší ochranný povlak na sliznici pomáhá vytvořit sliz lněného semene. Sliz získáte vyluhováním lněného semene ve vlažné vodě po dobu 2–4 hodin. Užívejte 2 polévkové lžíce 15 minut před jídlem.

Velmi prospěšná je rovněž jahodová kúra. 3–4 dny nepřijímejte žádnou jinou potravu než zdravé, dobře dozrálé neslazené jahody. Snězte 1,5–2 kg jahod denně. Dobře je rozžvýkejte.

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Žaludeční vředy - vhodná strava

Příběh

Ve svém příspěvku BOLEST ZUBŮ NA TEPLÉ A STUDENÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Boli me zub po resekci kterou mi delaly pred nekolika lety ale i predni zub hned vedle tak nevim co delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Haluz.

Zdravím, jelikož opravdu dostávám až alergii na celou stomatologii, tak mi to nedá abych vám správně neporadil. ŽÁDNÝ STOMATOLOG, ale VY. Čím dřív začnete vnímat své zdraví, své potřeby.. čím dřív se začnete zajímat o své zdraví, o to co jíte, atd.. tím dříve máte šanci se vyhrabat ze škaredého, nepříjemného a předčasného konce. Ale k věci. Zubní kaz, je důkaz a oprávnění k mému postoji vůči celé zubařině.. Celá je totiž podvod, tady je jednoduchý důkaz: Obyvatelé na Bali.. Velmi chudí, velmi "jednoduší" lidé. Zubní kartáček nejspíš znají jen z vyprávění, zubaře nikdy neviděli.. Zuby mají na to že se o ně nestarají ani z 1/2 tak jako my, dokonalé !! Já nemám takové zuby jako oni.. Zuby NEMAJÍ hnít, ve zdravém těle zuby nehnijí ! Zub je živá hmota, podobná kosti. Celé to začíná stravou, je několik příčin proč máte se zuby problémy, tím nejméně podstatným je čištění zubů. Zato příčinou ve většině případech bývá, nedostatek vitamínů a minerálů ve stravě a druhou je nevhodná strava, překyselující organismus, cukry.. Jeden dva čaje oslazené dvěmi lžičkami cukru, denně je tak akorád, pokud do toho jíte sladké, tak konzumujete zcela jistě více cukru, tím nastává v celém těle taková porucha, třeba mění se vám složení slin, zásobení zubu krví a živanami se také narušuje.. zuby začnou hněďnout ze vnitř, čím déle to trvá, tím spíše hrozí nevratné poškození dentinu, ale zdaleka to pořád není důvod ke ztrátě zubu, ten je tehdy, zemřou-li v zubu všechny nervy. Což je i důvod odstranit i ten mrtvý zub, neboť mrtvá tkán nemá v těle co dělat. Ale když mermomocí chcete pro krásu riskovat zdraví, tak by jste měli o to více dbát o důkladnou dezinfekci mrtvých zubů, což je pro většinu z vás problém. No ale k věci. Borax, tetraboritan sodný, dělá v těle to, že přemisťuje vápník z míst kde nemá co dělat do míst kam patří, tedy z měkkých tkání, do zubů kostí a tam kde chybí. Dále pokud máte v zubech díry, kupte si v lékárně stříkačku plastovou, a roztokem CDS (jednoduše za pár korun vyrobíte) ty díry vypláchněte, a celou pusu vyplachujte roztokem CDS s přidáním DMSO.. Tohle dokáže doslova zázrak, pokud se CDS i napijete, účinek se o to zvětší, při těchle krocích můžete zažívat bolestivé chvíle, ale zaručeně to brzo přejde.. Já měl takové problémy se zuby, jaké si málo kdo umíte představit. Já v sobě ale našel odvahu, a sílu postavit se tomuto problému, a začít ho řešit. Za mnoho let sledování a péče o zuby, jsem objevil více než zubaři za celou historii stomatologie.. Zastavil jsem 4 hluboké zubní kazy.. A musím si zajít na RTG protože mám takovou pocit, ( nemohu nahmatat tu cystu co jsem "měl" v čelisti, u které mimochodem nebylo jiné alternativy léčby než chirurgická extirpace) Jestli tam nebude, tak jsem zvědav co mi na to řeknou ti doktoři.. Osmičky taktéž.. Trhat.. říkám proč ? Mno posléze jsem zjistit, že tělo využije nepotřebnou osmičku v kritické situaci kdy nutně potřebuje k něčemu vápník, v mém případě k vyrovnání PH po nadměrné konzumaci jablečného octu.. No

Zdroj: příběh Bolest zubů na teplé a studené

Co se děje v těle při pití octa

Ocet pomáhá snížit hladinu krevního tlaku a hladiny cukru v krvi. Kvůli jeho kyselosti při konzumaci by se dalo očekávat, že prostředí organismu bude dělat kyselejším, ale není tomu tak.

Jablečný ocet stejně jako jiné druhy octa obsahuje kyselinu octovou. Je vyroben fermentací jablka a alkoholu, umožňující bakteriím kyseliny octové převést alkohol na kyselinu octovou. Jablečný ocet obsahuje 5 až 6 % kyseliny octové, zatímco destilované bílé octy obsahují 4 až 7 % kyseliny octové.

Tento ocet je vhodné konzumovat s běžnou stravou, jelikož vyrovnává acidobazickou rovnováhu. Je tu jedno velké ale!

Při regulaci acidobazické hladiny v krvi hrají velkou roli ledviny, které způsobují, že se nadbytečné kyseliny vylučují jako součást moči. To znamená, že potraviny mohou ovlivnit hladinu kyselosti v moči. Jablečný ocet, i když obsahuje kyselinu, má skutečně alkalický účinek. Malé množství jablečného octa nemusí zvyšovat hladiny kyselin v moči, ale konzumace velkého množství octa může zvýšit kyselost moči.

Co z toho vyplývá...

Pokud pijete jablečný ocet, promíchejte jej s vodou a následně si čistou vodou propláchněte ústa. Kyselost nápoje může při pravidelné konzumaci způsobit poškození zubů nebo jícnu. U některých lidí, kteří pravidelně konzumovali ocet, byly zaznamenány snížené hladiny draslíku, což vede k oslabení kostí a zvyšuje se riziko vzniku osteoporózy.

Zdroj: článek Ocet a jeho pH

Poradna

V naší poradně s názvem ZAZIVACI PROBLEMY A ZLUTY POVLAK NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobry den,
mam dost dlouhou dobu zazivaci problemy (paleni zahy, nafouknute bricho i zaludek, ci pocit tezkosti atd.). V poslednim case se mi objevil dost silny zluty povlak na jazyku, ten se snazim odstranit pri cisteni zubu kartackem a vyplachovanim ustni vodou. Bohuzel se odstranuje jen castecne, tedy stale prtrvava. Nemuze to znamenat nejakou plise v tele? A pokud ano, daji se pouzit nejake bylinky? Dekuji za komentare
Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

GERD, to bude příčina vašich potíží. Zde je popis nemoci s názvem gastroezofageální reflux: https://www.ceskaordinace.c…
Zkuste v lékárně koupit lék Omeprazol a užívat ho podle přiloženého návodu po dobu jednoho měsíce. Omeprazol je při krátkodobém užívání bezpečný a neškodný lék, který upravuje kyselost v žaludku. Také by bylo vhodné učinit tato vyšetření:
- gastroenterolog, který vyšetří jícen a svěrač, neboť zde hrozí vznik nádoru jícnu
- laboratorní vyšetření krve na přítomnost minerálů, především železa (nedostatek železa je příznakem GERD)
Na základě výsledků vyšetření se dohodněte s lékařem jak dál, zejména jaká jídla vyřadit a jak bezpečně doplnit případné nedostatky železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zazivaci problemy a zluty povlak na jazyku

ENDOKRINNÍ SYSTÉM

Štítná žláza se řadí k endokrinním žlázám.

Endokrinní žlázy jsou ty žlázy, které mají vnitřní sekreci (= vylučování). Jejich opakem jsou exokrinní žlázy, které naopak vylučují sekreci mimo lidské tělo, patří sem například slinné žlázy a potní žlázy. Tyto endokrinní žlázy do těla vylučují hormony prostřednictvím krevního oběhu, a tím ovlivňují činnost dalších orgánů. Studiem a léčbou tohoto endokrinního systému se zabývá endokrinologie. Význam tohoto systému nelze podceňovat, protože se podílí na udržování stabilního vnitřního prostředí uvnitř lidského těla, zároveň také reguluje metabolismus, pomáhá se správným vývojem a růstem, ale podílí se také na systému reprodukce. Nevýhodou tohoto systému je, že na rozdíl od nervového systému, nereaguje na různé změny okamžitě, ale naopak se projeví až za nějakou dobu. I přesto má ale tento endokrinní systém mnoho společného právě s nervovým systémem, protože společně v podstatě řídí lidský organismus.

Mezi endokrinní žlázy patří:

  1. HYPOTALAMUS - Vylučuje hormon uvolňující gonadotropin (gonadotropin stimuluje vývoj pohlavní orgánů) + hormon uvolňující kortikotropin (kortikotropin stimuluje růst kůry nadledvin, produkci kortizolu, ale podílí se také na odbourávání tuků) + hormon uvolňující růstový hormon (růstový hormon má vliv na játra a ledviny působí na proteosyntézu, působí také na růst kostí do délky, podporuje i rozklad lipidů) + hormon uvolňující tyrotropin (tyrotropin stimuluje uvolňování hormonů štítné žlázy, zvyšuje prokrvení a látkovou výměnu štítné žlázy)+ dopamin (funguje jako neuropřenašeč) + somatostatin (tlumí uvolňování růstového hormonu, tlumí uvolňování hormonu štítné žlázy, inhibuje uvolňování žaludečních a střevních hormonů, prodlužuje žaludeční vyměšování a střevní pohyblivost).

  2. PODVĚSEK MOZKOVÝ také zvaný hypofýza – Přední lalok vylučuje adrenokortikotropní hormon (stimuluje růst nadledvin, vytváření kortizolu, zvyšuje produkci melaninu, stimuluje odbourávaní tuků) + folikuly stimulující hormon (u žen podporuje růst vaječníkových váčků ve vaječnících a stimuluje tvorbu estrogenu a u mužů vyvolá tvorbu pohlavních buněk) + luteinizační hormon (podporuje tvorbu pohlavních hormonů = u žen tvorbu estrogenů a progesteronu ve vaječnících a u mužů tvorbu testosteronu ve varlatech) + luteotropní hormon (neboli prolaktin u žen v době gravidity stimuluje rozvoj mléčné žlázy a laktaci po porodu a zároveň tlumí vyzrávání vajíčka ve vaječníků a menstruační cyklus, u mužů ovlivňuje růst předstojné žlázy a druhotných pohlavních orgánů) + růstový hormon (růstový hormon má vliv na játra a ledviny působí na proteosyntézu, působí také na růst kostí do délky, podporuje i rozklad lipidů) + thyreotropní hormon (stimuluje syntézu a uvolňování hormonů štítné žlázy). Zadní lalok podvěsku mozkového vylučuje antidiuretický hormon (působí proti tvorbě moči v ledvinách) a oxytocin (u žen se uvolňuje po stimulaci prsu, dělohy a vagíny, má vliv na

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nefunkční štítná žláza

Příběh

Ve svém příspěvku TABULKA KYSELOTVORNÉ A ZÁSADOTVORNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobrý večer, potřebovala bych poradit, jak je to s kysaným zelím. Máme své naložené ale nevím, za nezvýší kyselost organismu. Toto by se mělo týkat také zeleniny, která se nechá mléčně kvasit. Pokud b jste někdo mohl poradit, byla bych moc ráda. Přeji všem lidem hezký týden Kohoutková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Tabulka kyselotvorné a zásadotvorné potraviny

Co je to pH

Hodnotou pH se v chemii vyjadřuje, zda vodný roztok reaguje kysele, či naopak zásaditě (alkalicky). Používá se logaritmická stupnice s rozsahem hodnot od 0 do 14 (pro většinu vodných roztoků, roztoky silných kyselin a zásad či jiné než vodné roztoky mohou nabývat jiných hodnot); přitom neutrální voda má pH při standardních podmínkách rovno 7. U kyselin je pH menší než sedm – čím menší číslo, tím „silnější“ kyselina; naopak zásady mají pH větší než sedm, čím větší číslo, tím „silnější“ zásada. Výpočty pH mají velký význam především v analytické chemii při titračních reakcích.

Stupnici pH zavedl v roce 1909 dánský biochemik Søren Peder Lauritz Sorensen.

Většina vnitřních živých látek má pH přibližně 6,8. Krevní plazma a ostatní tekutiny obklopující buňky v těle mají pH v rozmezí 7,2 až 7,45. Zdravé pH těla znamená, že průměrné pH uvnitř buněk v těle se pohybuje okolo hodnoty 7,0.

Vyšší pH v těle snižuje potřebu tuku a cholesterolu, který slouží k ochraně organismu před škodlivými kyselinami.

Naopak nízké pH v těle znamená pro organismus problém. Vezměme jako příklad krev. Je-li její pH hodnota nižší než 6,9, může nastat kóma a smrt. Dalším příkladem může být pH slin u lidí trpících rakovinou. U nich jsou pozorovány hodnoty v rozmezí mezi 4,5–5,7.

Ztráta rovnováhy pH v těle může způsobovat nemoci, které často označujeme jako špatná látková výměna či špatný metabolismus. Nejčastější poruchou této rovnováhy je i známé překyselení organismu.

Naše tělo má však také speciální mechanismus, který za využití iontů udržuje v těle vyvážené pH. Vlivem špatných stravovacích návyků, znečištěného ovzduší a stresu však tento mechanismus přestává fungovat.

Pro zajímavost čistá voda (destilovaná) má pH 7, sliny člověka s nádorovým onemocněním pH 4,5– 5,7 a sliny zdravého člověka pH 6,5–7,4.

Kyselost nebo zásaditost roztoků je vyjadřována jako pH (latinsky pondus Hydrogenii, anglicky potential of Hydrogen). Pro rychlé, orientační zjištění pH se používají indikátory, například univerzální lakmusové papírky (lakmus je přírodní barvivo z lišejníků). Hodnota pH se určí kápnutím zkoumaného roztoku na pH papírek a porovnáním jeho barvy s kalibrovanou barevnou škálou.

Zdroj: článek Ocet a jeho pH

Příběh

Ve svém příspěvku TABULKA KYSELOTVORNÉ A ZÁSADOTVORNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobrý večer, potřebovala bych poradit, jak je to s kysaným zelím. Máme své naložené ale nevím, za nezvýší kyselost organismu. Toto by se mělo týkat také zeleniny, která se nechá mléčně kvasit. Pokud b jste někdo mohl poradit, byla bych moc ráda. Přeji všem lidem hezký týden Kohoutková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Tabulka kyselotvorné a zásadotvorné potraviny

Co je překyselení organismu?

Proces překyselení organismu, nebo některých jeho částí vychází z toho, že v těle nejsou v rovnováze kyseliny a zásady. Tato nerovnováha se nazývá acidobazická a podle řady lidí může způsobovat řadu zdravotních problémů, případně může doprovázet některá onemocnění. Při správné acidobazické rovnováze je v těle vytvořené správné životní prostředí pro fungování všech orgánů, a tím pádem i pro celkové zdraví lidského organismu. Aby se dalo zjistit, jestli je lidský organismus z hlediska kyselosti a zásaditosti v rovnováze, je potřeba zjistit jaké má pH. pH je zkratkou slov potential of hydrogen, což znamená, množství volných iontů vodíku. Hodnoty pH se mohou v lidském organismu pohybovat na stupnici 0 až 14 s tím, že neutrální je hodnota 7, kterou má například voda a další neutrální roztoky. Pokud jsou hodnoty pH vyšší než 7, tak to znamená, že v těle převažují zásadité látky. Pokud je naopak pH nižší než 7, tak v něm převažují kyselé látky.

Zjistit hladinu pH v těle není nic těžkého, dá se snadno přeměřit i z pohodlí domova. Je k tomu potřeba pořídit si lakmusové papírky, kterými se pak změří hladina pH v ranní moči. U zdravého jedince se správnou acidobazickou rovnováhou by se hodnoty měly pohybovat kolem 5 až 7 bodů u ranní moči. Hladina pH se pozná, podle barevné změny na papírku, která se porovná s přiloženou škálou, a tak se pozná hladina pH. Přes den by ale naměřené hodnoty měly být již těsně nad hodnotou 7. Hladina pH se také měří z krve, kde se ideální hodnoty pohybují kolem 7,35 až 7,45. To znamená, že je lepší mít v těle o něco více zásaditých látek, než těch kyselých. Hladina pH v krvi by se mělo pohybovat maximálně v hodnotách 6,8 – 7,7. U určování pH z moči se dá určit i stav tkání v těle, na rozdíl od pH určené z krve. Rozdíl v určování pH z krve a z moči je i v tom, že hladina pH v moči v průběhu dne velmi kolísá v závislosti na potravinách, které jedinec snědl. Naopak hladina pH v krvi není tak rozkolísaná. Jiné hodnoty by mohly být problematické. Při nižších hodnotách než jsou stanovené ideální hodnoty, se hovoří o acidóze, naopak při vyšších hodnotách než 7,45 se jedná o alkalózu.

Lidský organismus se sám snaží udržet hladinu pH v ideálních hodnotách, ale někdy to pro něj není snadné a znamená to pro něj velmi silné zatížení, až přetížení. Nejčastěji dochází právě k tomu, že pH sklouzne pod spodní hranici, a tím se zvýší hladina kyselosti v těle. V takovém případě se jedná o latentní acidózu (= překyselení). Acidóza je mnohem častější než alkalóza proto, že ky

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na odkyselení organismu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SI PORADIT SE DNOU A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat,jestli při dně se může jíst celozrnné pečivo a chleb žitný nebo který je vhodný a také mám otázku na sodu,četl jsem, že soda dokáže vylučovat kyselinu močovou,jestli ano tak jestli není naskodu a jeli prospěšné vypít denně jednu sklenici vody se sodou, předem děkuji za odpv.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chléb a pečivo, pokud není slazené cukrem, je bez problémů a je jedno z jaké mouky je. Soda a dna? Neexistuje žádný důkaz, že soda léčí dnu. Soda reaguje s kyselinou v žaludku a sníží její kyselost. Tím skončí její role a dále se její účinky neprojevují. Čím si můžete při dně pomoci, je pít více vody, než máte skutečně chuť. Ke každé sklenici vypité vody přidejte vždy ještě jednu vynucenou. To je potvrzený účinek, který skutečně pomáhá při dně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Červená čočka a pohanka

Mykóza genitálií u žen

Mykóza pohlavních orgánů (tedy infekce způsobená houbami) trápí něžné pohlaví častěji než muže. Alespoň jednou za život jí trpí tři ze čtyř žen. Typickým příznakem mykózy je svědění zevních rodidel. Mírné svědění se často objevuje přibližně tři dny před menstruací, není doprovázeno výtokem a během menstruace samo odezní. Svědění však může být (i když ojediněle) poměrně nesnesitelné, někdy se změní až v pálení v pochvě, jež mohou doprovázet následující příznaky: zarudnutí pochvy a zevních rodidel, bílý tvarohovitý výtok z pochvy, otok rodidel, pálení a řezání při močení, zápach výtoku, bolestivý pohlavní styk.

Ovšem nezapomínejte, že každá pochva je osídlena bakteriemi, houbami i viry. A není žádoucí, aby se žena snažila tyto organismy zlikvidovat. Za normálních okolností je pochva sama schopná udržovat rovnováhu v tomto mikrobiotickém prostředí. Existuje ale mnoho faktorů, které mohou poševní prostředí narušit, v důsledku čehož počet kvasinek rychle narůstá. Výsledkem je poševní kvasinková infekce.

Poševní prostředí se narušuje kromě jiného i pohlavním stykem. Přestože pohlavní styk představuje pro většinu z nás příjemnou záležitost, pro pochvu může znamenat narušení přirozeného prostředí. Poševní prostředí může být při pohlavním styku narušeno mechanicky (drobná poranění například při nedostatečné vlhkosti pochvy) nebo „zavlečením“ jiných bakterií, které žijí na partnerovi. Prostředí může být po ejakulaci změněno i přítomností spermií. To vše napomáhá přemnožení kvasinkových organismů. V současné době lidé často souloží nepravidelně, kumulovaně (o víkendech, dovolených, na líbánkách), což neumožňuje pochvě, aby se dostatečně adaptovala na nové podmínky. Tudíž pokud plánujete uskutečnit více styků, musíte pochvě zajistit dostatečnou lubrikaci. Používejte lubrikant, jenž chrání tkáně před poškozením a močový měchýř před infekcí. Při pohybu penisu se kvasinky totiž mohou dostat i do močové trubice a močového měchýře. Proto je dobré se před souloží i po ní vymočit.

Poševní prostředí ovlivňují rovněž změny koncentrace hormonů, tedy mimo jiné i menstruační cyklus: v první polovině cyklu estrogeny stimulují pochvu a čípek, čímž se vytváří sekret, který se podobá vaječnému bílku a který představuje prostředí příznivé pro spermie. Množství sekretu stoupá až do ovulace. Po ovulaci se k estrogenům přidává hormon progesteron a tato kombinace mění poševní sekret: začíná být smetanově bílý, není tak vazký a pro spermie je méně příznivý. Od prvního dne cyklu pH v pochvě postupně klesá a s blížící se menstruací se stává kyselejším. Kyselost svědčí kvasinkám, proto čím je menstruace blíže, tím více pochva svědí. Při menstruaci se pH o

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Šupiny na genitáliích

Poradna

V naší poradně s názvem MAJONÉZA ZÁBAL NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Olejový zábal na vlasy s vajíčkem, respektive olej s vaječným žloutkem a octem je de fakto připravený k okamžitému použití ve formě majonézy. Taková majonéza jako zábal na vlasy má v sobě výživu mastných kyselin z oleje, sílu vlasům dodá obsažený vaječný žloutek a kyselost vlasové pokožky nám blahodárně upraví ocet, který je v majonéze taktéž obsažen. Takže majonéza jako zábal na vlasy mohu vřele doporučit na suché a lámavé vlasy, popřípadě na roztřepené konečky. Vhodný je také zábal na vlasy z majonézy na dlouhé vlasy, které mají být lesklé a vláčné. Na zábal na vlasy použijte jen klasickou majonézu, ne žádnou lite, lehkou nebo bez tuku! Normálně si naberte majonézu na prsty a postupně ji vmasírujte mezi všechny vlasy a i na vlasovou pokožku. Pak takový zábal na vlasy z majonézy nechte působit na svých vlasech 20 - 30 minut a po té opláchněte. Není třeba vlasy dodatečně mýt, jen tak zůstanou po majonéze krásně vláčné a hebké na dotek. Jestliže máte osobní problém s pachem svých vlasů po majonéze, tak použijte po spláchnutí ještě kondicionér, který obsahuje parfém, jenž vám vaše vlásky krásně provoní. Přeji hodně zdaru v péči o své vlásky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Majonéza zábal na vlasy

Zkušenosti s tekutým chlorofylem

Chlorofyl je při vnitřním užití bezpečný pro většinu lidí, a to pokud je podáván perorálně. Nedoporučuje se však jeho použití v injekční podobě. Chlorofyl může způsobit podráždění kůže, která je pak náchylnější na slunce. Velmi vhodné je při konzumaci chlorofylu používat opalovací krémy. Během těhotenství a kojení se chlorofyl nedoporučuje, protože nejsou dostatečně ověřeny všechny jeho účinky. Spolu s chlorofylem by pak neměly být používány léky, které zvyšují citlivost na sluneční záření. Užívání léků a chlorofylu totiž zvyšuje šance na spálení, puchýře nebo vyrážku na místech kůže vystavených slunečnímu záření.

Chlorofyl je bakteriostatický až mírně baktericidní prostředek. Působí především tak, že vytváří prostředí nevhodné pro růst bakterií. Zvláště účinný je proti anaerobním bakteriím. Chlorofyl má také lokální deodorační účinky, lze jej používat jako deodorant a detoxikační činidlo pro tělo. Zároveň pomáhá posilovat oběhový systém a krevní buňky. Velmi účinný je i jako kloktadlo v boji proti zápachu z úst a bakteriím v ústech. Chlorofyl má stimulační účinek na růst pojivové tkáně a podporuje tvorbu granulační tkáně (granulační tkáň se objevuje v ráně během procesu hojení). Chlorofyl urychluje proces hojení, což je pozitivní při léčbě bércových vředů. Má rovněž schopnost potlačovat rakovinotvorný účinek aflatoxinu a bránit buněčným mutacím – čím je koncentrace podávaného chlorofylu vyšší, tím lepší jsou jeho antimutagenní a protirakovinné účinky.

Nápoje z chlorofylu buňky sytí i pročišťují zároveň. Čištěním a zásobováním organismu se prodlužuje jejich biologický věk, zhodnotí se všechny potenciálně prospěšné složky našeho jídelníčku a zneškodní se potenciálně škodlivé složky. Tím se náš imunitní systém nastaví na vyšší výkonnost. Zelené nápoje jsou komplexní a přirozené. Jejich „fytolátky“ působí v harmonii a jejich účinek se nedá srovnat s žádnou umělou kombinací. Látky jsou propojeny a navzájem se posilují, takže dohromady tvoří chemickou reakci, podobnou „dominovému efektu“. Postavte kostky domina, vynechejte jediný kousek uprostřed a hra končí. I život je chemickou řetězovou reakcí, která končí ztrátou jediného prvku.

V rostlinách bylo identifikováno přes 600 různých karotenů. Syntetika ale obsahují karoteny maximálně tři! Dnešní člověk se cpe, tloustne, ale přesto umírá na nutriční podvýživu. Zdravotní problémy souvisejí i s nedostatkem minerálů. Vyčerpaná půda živí plodiny, ty sytí nás, a proto i přes plná břicha umíráme hlady. Chybí našemu tělu minerály jako například železo či vápník? Ano, chybí. A chybí nám na talíři? Nechybí! Naopak jsme jimi přejedení jako žádná generace před námi. Žádná generace před 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Chlorofylový nápoj na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem ŽALUDEČNÍ VŘEDY A HELICOBAKTER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Jěště jednu otazku co je lepši lek Zulbex neb Helicid.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oba dva léky účinkují shodně tím, že blokují protonovou pumpu, čímž omezují tvorbu kyseliny chlorovodíkové a regulují tak kyselost žaludku. Rozdíl mezi nimi je v účinné látce Omeprazol v Helicidu a Rabeprazol v Zulbexu. Vyzkoušejte nejdříve Helicid a pokud byste pociťovala některý z vedlejších účinků, tak můžete vyzkoušet Zulbex. Přípravky užívejte pod dohledem a s vědomím lékaře, protože tyto léky při dlouhodobém užívání mohou zapříčinit zbytnění žaludeční stěny a tím přivodit nové komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Žaludeční vředy a helicobakter

Pálení na hrudi a v krku

Nepříjemné pocity na hrudi a v krku zná zřejmě každý z nás. Na vině může být infekce, kouření, alkohol, suchý vzduch nebo reflux jícnu.

Nejčastěji jde o pocity škrábání a bolesti, které jsou vyvolány prostupem nějakého mikroba do sliznice a skrz ni i do krve, hlavně viry či bakterie, ty vyvolávají spíše hnisavé záněty s velkým otokem „krčních mandlí“, na něž tělo reaguje zánětlivou reakcí, během které se do dané oblasti přesouvají bílé krvinky. Následně dochází k otoku a k dráždění nervových zakončení, což pociťujeme právě jako škrábání, bolest a pálení v krku a přidružené pálení na hrudi.

Po příčinách můžeme však pátrat i jinde. Dráždivý je tabákový kouř, ať už během kouření aktivního či pasivního (pobyt v zakouřených místnostech). Podobně působí alkohol – dlouhodobým užíváním (u alkoholiků) dochází postupně ke vzniku chronického dlouhodobého zánětu jícnu, který vyvolává právě dané pocity pálení.

Dlouhodobé vystavení suchému vzduchu, především v přetopených místnostech v zimě, které nejsou větrané, dochází k vysychání sliznic, což se může projevovat jako pálení očí, nosu, ale i v krku. Je třeba pamatovat také na to, že kouř, alkohol a suchý vzduch zvyšují vysušováním a drážděním sliznic jejich prostupnost pro různé mikroorganismy, takže se výrazně snižuje obranyschopnost našeho organismu.

Velmi častou a vcelku závažnou příčinou pálení v krku a na hrudi je takzvaná refluxní ezofagitida. Tento termín vyjadřuje stav, kdy se kvůli nedokonalému svěrači mezi jícnem a žaludkem dostávají žaludeční kyseliny do jícnu, kde způsobují zánět. Lidově se tomuto stavu říká pálení žáhy. Jde o vcelku běžný problém vyskytující se spíše u žen, ojediněle se projeví asi u každého člověka. Problémem začíná být, pokud se kyselý žaludeční obsah do jícnu dostává často. Sliznice jícnu totiž na silnou kyselost není připravená a s každým dalším kontaktem se zvyšuje šance vzniku rakoviny jícnu. Je proto potřeba tento stav řešit. K léčbě refluxní choroby jícnu se využívají látky neutralizující kyselost žaludku a velké spektrum látek snižujících tvorbu žaludečních kyselin.

Zdroj: článek Pálení na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem UŽIVÁNÍ LÉKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Allan Mac.links.

Dobrý den mám prosím dotaz, je nějaký postup při užívání většího počtu léku. Nebo mohu polknout vše najednou.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V mnoha případech bude možné spolknout všechny léky najednou, ale jsou případy, kdy může docházet k interakci a bude třeba vytvořit pauzu několika hodin mezi jednotlivými polknutími. Bývá to často například u léků snižujících kyselost žaludku. Pokud si nejste jist, v jakém sledu máte užívat předepsanou léčbu, tak určitě navštivte svého praktického lékaře a domluvte si s ním pro vás srozumitelný plán denního užívání všech léků, které máte brát. Tím rovněž uděláte inventuru v tom co všechno užíváte a budete si pak moci být jist, že děláte to nejlepší pro udržení svého zdraví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Užívání více léků

Obnovení vlasů

Ideální pH lidských vlasů kolísá v rozsahu 4–5. Kyselost pH je tedy srovnatelná s jablečným octem. K opláchnutí hlavy potřebujete třetinu šálku jablečného octa smíchaného s litrem vody. Kyselost této směsi napomáhá k udržení rovnováhy pH vlasů a odstraňuje nahromaděné nečistoty z hlavy. Většina přípravků na vlasy je hodně alkalická a může mít na vaše vlasy nepříznivý vliv. Užívání vysoce alkalických nebo kyselých šamponů způsobuje suchost a lámavost vlasů.

Zdroj: článek Účinky jablečného octa na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA KYSELINY MOČOVÉ V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

V moči kyselina močová nijak nevadí. Právě naopak, když v moči není a hromadí se v těle (v krvi), tak vzniká onemocnění dna, které je doprovázeno silnou bolestí a záněty v kloubech. Zastavte se na urologii a nebo u svého gynekologa, aby vám odebral trochu moči k laboratornímu vyšetření. Tím přesně zjistíte co způsobuje pálení kolem močové trubice.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rosi.

Naopak.Pokud je v moči kyselost tak ta vede k nemoci DNA a taky vytváří ledvinové kamínky a kamínky v močové trubici.

Zdroj: příběh Zvýšená hodnota kyseliny močové v moči

10 přírodních léků na bolest rukou

Domácí léčba může pomoci zmírnit bolest rukou. Je třeba ji konzultovat s lékařem, aby potvrdil, že domácí léčba je bezpečnou možností jak bojovat s příčinou bolesti rukou.

10 přírodních léků na bolest rukou obsahuje:

  1. Teplotní terapie
    Teplotní terapie zahrnuje použití tepla nebo chladu ke snížení bolesti. Tepelná terapie uvolňuje ztuhlé klouby a svaly, zatímco chladová terapie tlumí akutní bolest a snižuje zánět. Střídání terapií teplem a chladem může pomoci snížit bolest.
  2. Masáž
    Masáž ruky a oblasti, kde se setkává zápěstí a předloktí, může zmírnit svalové napětí a snížit bolest. Profesionální masáž rukou může zvýšit sílu úchopu, pokud se provádí jednou týdně a po ní následuje každodenní samomasáž doma. Masážní terapie také snižuje stres, úzkost a deprese.
  3. Cvičení a protahování
    Fyzioterapeut nebo ergoterapeut může poskytnout cvičení, která se zaměřují na šlachy a svaly ruky. To pomáhá protahovat a posilovat tyto svaly, takže mohou absorbovat více stresu na klouby rukou a snížit bolest. Zvyšuje také flexibilitu prstů a palců.
  4. Dlaha nebo ortéza
    Ruční ortéza nebo dlaha pomáhá stabilizovat zápěstí a správně umístit prsty a palec. Často se doporučuje fixovat postiženou oblast, což umožňuje svalu nebo šlaše odpočívat a uzdravovat se. Bandáž nebo dlaha také poskytuje čas na zmírnění zánětu, což může snížit bolest a brnění.
  5. Odpočinek
    Pokud je bolest ruky způsobena nadměrným používáním nebo opakovanými pohyby, jako je psaní, sport nebo fyzická práce, může být zapotřebí odpočinek. Odpočinek zápěstí a ruky po dobu 48 hodin pomáhá zmírnit zánět a bolest. Vyhněte se činnostem, které zvyšují nebo způsobují bolest.
  6. Kapsaicin pro místní použití
    Kapsaicin se získává z chilli papriček a je aktivní složkou, která je činí pálivými. Při aplikaci na ruku poskytuje kapsaicin topický pocit tepla, který blokuje signály bolesti. To poskytuje úlevu od bolesti svalů nebo kloubů.
  7. Kompresní rukavice
    Kompresní rukavice jsou přiléhavé a pružné. Při nošení přes noc mohou snížit bolest a snížit ztuhlost rukou. Poskytují extra podporu a zároveň zvyšují oběh.
  8. Zvednutí
    Zvednutí ruky nad srdce je zvláště užitečné, pokud je zápěstí vymknuté. To může minimalizovat otok a snížit bolest. Lze to provést položením ruky na polštář nebo opěradlo židle.
  9. Bylinné doplňky
    Kurkumin, zázvor a Boswellia jsou byliny, které mohou snížit zánět a zmírnit bolest. Kurkumin je aktivní složkou kurkumy. Má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat bolest a otoky. Je známo, že zázvor pomáhá snižovat zánět. Může pomoci zvládnout bolest a snížit potenciál poškození kloubů. Boswellia, také známá jako kadidlo, je pryskyřičn

    (...více se dočtete ve zdroji)

    Zdroj: článek 10 přírodních léků na bolest rukou a zápěstí

Příběh

Ve svém příspěvku KYSELINA LISTOVÁ (B9) A JEJÍ VSTŘEBATELNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Přemysl Javornický.

Tvrzení, kolik vitamínu B9 se vstřebá při trávení, zpravidla nepřihlíží k důležitéímu faktoru - (ne)přítomnosti přirozených trávicích enzymů v zelených rostlinách a semenech zelených rostlin. Nedostatek těchto enzymů je takový, že ani velké dávky konzumované zeleniny z běžné agroprodukce nezajistí potřebný vstup vitamínu B9 do metabolických procesů agresivních kyselin (např. homocysteinu). Takže kdo chce odolávat běžným nemocem a vyhnout se získaným autoimunitním poruchám a progresi karcerogenního (rakovinového) procesu, ten musí při masivním používání hnojiva NPK doplňovat B9 pomocí koncentrátu v tabletách, a to v dávkách vyšších než doporučených, nejlépe v kombinaci s vitamínem C, opět v dávkách vyšších než doporučených. To vče pak v kombinaci s biologicky produkovanou zeleninou a ovocem s obsahem obou vitamínů. Mimochodem, jde o jeden z alkalizačních (zásaditých) způsobů reakce na nadměrnou aciditu (kyselost) organismu, která roste se stresem, špatným stravováním a nezdravým životním stylem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Kyselina listová (B9) a její vstřebatelnost

Jak snížit hladinu kortizolu

Kortizol lze snížit přirozenou cestou, a to takto:

Omezte vytrvalostní sporty: Všechny druhy vytrvalostních sportů vyžadují většinou dlouhodobou mírnou zátěž pro tělo a zvyšují stresový hormon kortizol.

Omezte kofein: 800 mg kofeinu v krvi před tréninkem zvyšuje hladinu kortizolu. Snažte se vypít maximálně 3–4 kávy (nebo jiné kofeinové nápoje) za den.

Dopřejte si komedie: Harmonie a štěstí snižují kortizol. Sledování komedií a zábavných pořadů má tedy pozitivní vliv na snižování hladiny kortizolu.

Vitamín C: Vitamín C patří mezi zaručené způsoby, jak snížit stres a následně tvorbu kortizolu.

Kvalitní spánek: Pokud máte dostatek spánku, hladina kortizolu se snižuje a naopak. Nejlepší způsob, jak si zajistit dostatek spánku, je vstávat bez budíku, tedy ve chvíli, kdy si tělo samo řekne, že chce vstávat. Ale kdyby to v dnešní hektické době šlo!

Relaxace a meditace: To je jeden z nejlepších způsobů, jak snížit hladinu kortizolu. Především je to vhodné ihned po cvičení nebo silovém tréninku. Zkuste tento jednoduchý uvolňovací cvik: stůjte vzpřímeně, v širokém postoji a ruce roztáhněte nad sebe, jako kdybyste vyhráli svůj životní zápas. Stůjte tak 2 minuty a uvidíte sami, zda poznáte rozdíl v tom, jak se zrovna cítíte.

Poslouchejte hudbu: Správný výběr hudby dokáže snížit hladinu kortizolu až o 66 %. Mezi vhodnou hudbu na snížení stresu patří vážná hudba a relaxační zvuky z přírody.

Žvýkejte žvýkačku: Jednoduchý způsob, jak výrazně snížit hladinu kortizolu, je žvýkat žvýkačku. Uvádí se, že žvýkání snižuje hladinu kortizolu o 12 až 19 %.

Dostatek tekutin: Dostatek hydratace vyvažuje hladinu hormonů v těle a upravuje poměr testosteronu ke kortizolu.

Dostatek sexu: Sex značně snižuje hladinu kortizolu a zvyšuje testosteron. Mimo to je dokázáno, že sex snižuje šanci na onemocnění a srdeční mrtvici.

Zvířata: Hraní si se zvířaty snižuje hladinu kortizolu a zvyšuje vyplavení hormonu štěstí oxytocinu.

Potravinový doping: Tyto potraviny mají pozitivní efekt na snížení hladiny kortizolu v těle: losos, tmavá čokoláda, lesní plody, česnek, olivový olej, ústřice.

Zdroj: článek Vliv antikoncepce na hladinu kortizolu

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtěch.

Všude se uvádí, že ananas je nežádoucí při refluxu a vy z něj máte oběd ve čt. Co si má člověk o tom potom myslet?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte pravdu, že ananas je hodně kyselý a může tedy vyvolávat dojem, že zhorší reflux. Ale opak je pravdou, protože čerstvý ananas může zlepšit příznaky refluxu. Je to kvůli koncentrovanému množství přítomného bromelainu. Bromelain je protizánětlivý a má alkalizující účinek (snižuje kyselost). Ananasová šťáva může příznaky refluxu zhoršit, protože koncentrace bromelainu je omezená.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Reflux jícnu - dieta

Jak nejrychleji odkyselit organismus

Pokud je překyselený organismus důsledkem nějakého onemocnění, obvykle se po uzdravení hladina pH v těle sama srovná. Někteří jedinci se ale rozhodnou překyselený organismus léčit. S překyseleným organismem není potřeba se hned obracet na lékaře, nejprve je vhodné nastavit si nový životní styl, odstranit z jídelníčku potraviny, které pomáhají tvorbě kyselosti, nebo je alespoň omezit a samozřejmě do něj více zařadit potraviny tvořící zásady.

Jídelníček by tedy měl obsahovat více ovoce, zeleniny, brambor, bylinek a kvalitních olejů. Potraviny obsahující kyselé látky není vždy třeba z jídelníčku vyloučit, ale je vhodné je omezit, například mléko, mléčné výrobky, maso. Také je vhodné dodržovat alespoň 2 – 3 hodinový interval mezi jídly, aby žaludek dokázal zpracovat přijatou potravu dřív, než dostane další. Důležité je také dodržovat pitný režim se správnými tekutinami. Jak z předcházejícího odstavce vypovídá, Coca Cola není pro léčbu překyseleného organismu ideální nápoj. Ideální jsou neperlivé vody a ovocné čaje. Káva a různé druhy čajů také způsobují podle některých zdrojů překyselení organismu, takže je lepší jejich příjem omezit. Důležité je také vyhnout se alkoholu a tabákovým výrobkům a ideálně přidat do denního programu čas na pohyb. Vhodná je i obyčejná půl hodinová procházka, i ta může při odkyselování organismu velmi napomoct. Nemusí se tedy vždy jednat o běh, nebo o fitnes.

Je třeba si také uvědomit, že pro organismus je dobré, když tato nová životospráva je trvalá. Krátkodobá změna sice pomůže odkyselit organismus, ale nic pak nebrání tomu, aby se překyselenost vrátila, naopak, když jedinec změní životosprávu trvale, tak by se těmto problémům měl již vyhnout. Neznamená to ale, že si již nikdy nesmí dát žádné maso, čokoládu, nebo slazený nápoj, důležité je to ale nepřehánět. Naopak požívání jen potravin řadících se k zásadotvorným látkám může vyvolat nedostatek kyselotvorných látek v těle. Ideální je vytvořit si správné kombinace obou typů potravin, které pak zaručí rovnováhu v těle. Aby bylo možné této rovnováhy dosáhnout, je třeba vědět, která potravina se řadí k zásaditým a která ke kyselým.

Léčba překyseleného organismu nemusí být úspěšná hned od začátku, je možné, že nejprve se hladina pH dostane do normálu a najednou opět poklesne, to bývá způsobené tím, že organismus díky nové životosprávě začne likvidovat kyselé látky i ze zásobáren, nejen ty, které aktuálně přijímá. A proto tato léčba může trvat delší dobu.

Při procesu odkyselení je třeba dodržovat několik zásad, které mohou průběh tohoto procesu ovlivňovat. Nejdůležitější je, aby si člověk uvědomil, v čem dělá chybu (jídelníček, málo pohybu, mnoho alkoholu, mnoho stresu)

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na odkyselení organismu

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolemjdoucí.

Bože to je hloupost.
měli jste tady někdo vůbec tenhle reflux ?? Já ho má už půl roku, skorem nic nepomáhá, zato hromada věcí to dokáže pěkně zhoršit. A tlačenka s octem a cibulí je zrovna jedna z nich.
Čerstvá cibule s octem pro člověka, který má spálené hrdlo, je jako kdyby si zdravý člověk popálil krk brutálně pálivou čili papričkou.Další taková skvělá rada, která putuje po internetu, je lžíce jablečného octa alespoň jednou denně. Nechci zpochybňovat pozitiva pro lidský organizmus, sám jsem ho používal místo normálního octa s tou tlačenkoua cibulí, když jsem byl zdravý, ale pro člověka se spálenými sliznicemi extraezofageálním refluxem opět ne! Už jsem to vyzkoušel a v ten moment jsem si tak poleptal už tak podrážděné hrdlo, že tu nutriční poradkyni, co mě to poradila, bych v ten moment zaškrtil.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pití octa s vodou opravdu pomáhá při léčbě refluxu, a víte proč? Protože ocet zvyšuje kyselost žaludku. Žaludek je uzavřen zvláštním svěračem, který se stahuje a síla sevření je přímo úměrná reakci PH v žaludku. Čím kyselejší je žaludek, tím sevřenější je svěrač.
Ovšem je pravda, že polknutí zředěného octa vyvolá nepříjemný pocit pálení už naleptané sliznice jícnu. V tomto případě by bylo vhodné žaludek uklidnit pomocí blokátorů protonové pumpy - typicky Omeprazolem a až se jícen zahojí (3 až 4 týdny), tak teprve pak zařadit ocet a vysadit Omeprazol a snažit se tak uměle dokyselovat žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Reflux jícnu - dieta

Překyselení organismu

Překyselení organismu je v současném světě jedním z nejnebezpečnějších degenerativních zdravotních problémů vůbec. Obzvláště proto, že mu doposud není věnována patřičná pozornost. Překyselení, jeho dopady a souvislosti, zdá se unikají jak oficiální nauce o zdraví, tak i nám samotným. Málokdo si doposud dokáže uvědomit přímý vztah mezi možným dlouhodobým nadbytkem kyselin v organismu a zdravím. Zdraví, neboli stav bez nemoci, je totiž bezprostředně závislé na rovnováze kyselých a zásaditých látek v těle. Stav nadbytku kyselin způsobuje či zhoršuje drtivou většinu nemocí. Dá se říci, že je to přímo zlatý klíček k našemu zdraví.

Podle významných světových autorů totiž téměř není možné onemocnět, dokážeme-li udržet správnou acidobazickou (zásadito-kyselou) rovnováhu v organismu. Přinejmenším je možné se s přehledem vyhnout riziku degenerativních onemocnění.

Měli bychom se obávat nejen překyselení žaludku, ale také patologického posunu hodnoty pH celého těla. Velmi diskutované okyselení způsobuje nemoci, zbavuje tělo minerálů (vápník, sodík, draslík a hořčík) a získává je z vitálních orgánů a kostí. V důsledku toho je tělo vážně a dlouhodobě poškozeno, což vede k okyselení; a co je ještě horší, toto okyselení může léta zůstat bez povšimnutí.

Kyselost nebo zásaditost jakékoliv tekutiny se udává v takzvaném pH (zkratka od „potential of hydrogen“ = množství volných iontů vodíku H+). Tato jednotka jednoduše řečeno udává, jestli je v tekutině více kyselých nebo zásaditých látek, případně zda jsou v rovnováze a tekutina je neutrální. Neutrální tekutina je ta, která má pH kolem hodnoty 7. Lidské tělo je navrženo tak, aby bylo mírně zásadité, je to pro něj doslova životně důležité, aby po celou dobu mělo pH krve na hodnotách kolem 7,4.

Cévy a vůbec jakékoliv tkáně uvnitř lidského organismu nejsou stavěny na průchod kyselé směsi. Víceméně cokoliv kyselého, co prochází lidskou tkání, nenávratně poškozuje tyto tkáně. Lidský organismus se ve snaze přežít snaží procesem demineralizace dosáhnout mírně zásadité hodnoty pH, problém je ovšem v tom, kde má tyto látky a materiály vůbec brát. A tak tělo, protože nemá na vybranou, si vápník a další zásadotvorné materiály bere z kostí, zubů, kloubních chrupavek a podobně. Ve výsledku to tedy znamená, že tělo pod hrozbou daleko větších škod oslabuje samo sebe. Získaný vápník a další materiály se naváží na kyseliny v cévní stěně a ta postupně tuhne. Postižné místo organismus ošetří svojí záplatou jménem cholesterol. Nemusíme zde připomínat, že dobrá průchodnost cév je velmi důležitá pro naše zdraví.

Obrana tedy spočívá v pochopení, že správný poměr kyselin a zásad je nebo by měl být pro člověka normální a&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Způsobuje zelená káva překyselení organismu

Příběh

Ve svém příspěvku ALKALICKÉ MINERÁLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hans.

Mnoho let jsem věřil v alkalickou ionozovanou vodu a pil jí.Nakonec jsem zjistil,že nefuguje a nealkalizuje a že její molekuly kationtů a aniontů lidské tělo neakceptuje vůbec.Pokud mne nevěříte tak si to zkuste,je to jednoduché.Před tímto zjištěním jsem půl roku pil denně jen vodu 12pH a stále mne pálila žáha dál..To mne šokovalo a denně jsem musel brát lék Omeprazol na šilenou kyselost žaludku.Ano je to tak,zkuste si udělat ionizovanou vodu v ionizátoru 12 pH a nalejte do ní ocet 2 pH reakce neni žádná!!!Proč to je? Ionizace vody přes diafragmu stáhne a rozloží minerály na elektrodách ionizátoru při elekrolýze a tím je znehodnoti na nefunkční!!! Zůstanou jen ionty molekul minerálů,které nás klamou na měřidle ph o alkalitě a kyselosti ionizace.Po tomto zjištění dnes ani ORP ionizované vody také nevěřím a generátory vodíku už také neakceptuji!!!!Smysl a účnnost alkality jsem vyřešil minerály v KurtaTepperweina,které fungují stoprocentně a nebo lze koupit různé alkalické alkalizující přípravky v lékarnách.Toť moje zkušenost s nefunkční alkalickou ionizovanou vodou a těmito přístroji!!!!Atomární molekuly kationtů a aniontů z ionizace vody jsou k ničemu a alkalitu vody bez minerálů nedokáží.Všechny drahé přístroje pro ionizaci jsou k ničemu!!!!!!?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Alkalické minerálky

Přírodní léky na snížení kyseliny močové

Lidé trpící dnou se při léčbě často uchylují k doplňkům stravy a k lékům tišícím bolesti a léčícím záněty. V některých případech pomáhají při léčbě dny a i jiných nemocí způsobených větším množstvím kyseliny močové v těle i přírodní léčiva.

Při léčbě dny a celkovém odstraňování "přebytků" kyseliny močové se doporučuje zařadit do jídelníčku vyšší množství těchto potravin / látek:

  1. Třešně mají protizánětlivé účinky snižující podíl kyseliny močové v těle. Látky v třešních navíc zabraňují krystalizaci kyseliny močové, a tím pádem i jejímu ukládání do kloubů.

  2. Kyselina jablečná v jablkách pomáhá neutralizovat kyselinu močovou, stejně pomáhá i jablečný ocet.

  3. Banány mají pozitivní vliv na celkové fungování lidského organismu, pomáhají zlepšovat stav trávicího traktu, ledvin, srdce, snižují hladinu cukru v krvi. Zároveň jsou antioxidantem a mají i velké množství vlákniny. V neposlední řadě látky v banánech pomáhají tělu se zpracováním purinů.

  4. Ovocné bobule typu jahody a borůvky také obsahují látky, které snižují hladinu kyseliny močové v krvi.

  5. Při léčbě dny je dobré udržovat dostatek omega 3 mastných kyselin v těle, ty totiž pomáhají snižovat otoky a léčit záněty, které jsou nedílnou součástí tohoto onemocnění.

  6. Při léčbě dny jde o to odstranit krystalky kyseliny močové z kloubů, kde se usadily. Doporučuje se konzumace okurkové šťávy, protože ta obsahuje látky, které kyselinu močovou neutralizují a odstraňují z těla (někteří terapeuti varují, že z počátku může pacient cítit bolestivost při konzumaci okurkové šťávy. Podle jejich názoru je to důkaz toho, že léčba zabírá, bolest je prý způsobená tím, že se toxiny dávají do pohybu). Při pocitech bolesti se k okurkové šťávě přidává ještě zázvor, celer a citron. Tyto potraviny navíc pomáhají zmírňovat případné záněty kloubů.
    (Recept na okurkovou šťávu: Ingredience: 2 plátky celeru, 1 okurka, ½ citronu, kousek zázvoru
    Postup přípravy: všechny ingredience očistíme, nakrájíme a dáme do odšťavňovače. Nápoj je dobré pít jednou až třikrát denně ideálně nalačno.
    )

  7. K léčbě onemocnění způsobené usazováním kyseliny močové se používá i kořen lopuchu, ten totiž odstraňuje toxiny z krve a pomáhá léčit záněty. Tinktura z tohoto kořene se doporučuje požívat asi čtyřikrát denně několik dní (asi 30 kapek tinktury v 2,5 dl vody).

  8. Protizánětlivé účinky má také ananas, a jeho šťáva dokáže ulevit od bolesti kloubů.

  9. K neutralizaci kyseliny močové v těle slouží také

  10. (...více se dočtete ve zdroji)

    Zdroj: článek Kyselina močová - babská rada

Aktivace imunitního systému

Zatímco konvenční léčba rakoviny často potlačuje imunitní funkce, hypertermie je může zvýšit, a to prostřednictvím celé kaskády imunitních buněčných odpovědí. Podle německého profesora Rolfa Isselsa z Mnichovské univerzity produkuje hypertermie proteiny „tepelného šoku“ na povrchu rakovinných buněk, což je činí náchylnějšími vůči útokům imunitního systému.

Doktor Gurdev Parmar z Integrované zdravotnické kliniky ve Fort Langley v Britské Kolumbii s tímto názorem souhlasí. Vysvětluje, že teplo způsobuje, že rakovinné buňky vypadají odlišně od zdravých buněk, a tím vytváří imunitní odpověď, která je okamžitá a dlouhotrvající. Protože poškozené proteiny na povrchu nádorových buněk vypadají velmi odlišně od zdravých buněk, imunitní systém je znepokojen a přirozené „zabíječské buňky“ (NK) a makrofágy jsou okamžitě zaslány do nádoru. Tyto buňky pak aktivují dendritické buňky (DC), které zase prezentují tepelně poškozené proteiny T-buňkám. Hypertermie podporuje zrání a migraci DC do lymfatických uzlin, kde se T-buňky aktivují proti proteinům rakovinných buněk. Aktivované T-buňky zvané cytotoxické T-lymfocyty pak napadají a ničí nádorové buňky.

Lékaři v Clifford Hospital Hyperthermia Center v Guangzhou v Číně – možná největším hypertermickém centru na světě – souhlasí s tím, že tepelné ošetření, zejména hypertermie celého těla, „mohou stimulovat a posilovat funkci imunitního systému těla“. Základní teplota 41,8 ℃ (asi 107 stupňů Fahrenheita) může aktivovat dlouhodobě působící T-lymfocyty. Při tělesné teplotě 39,8 ℃ (asi 104 stupňů Fahrenheita) udržované po dobu šesti hodin může hypertermie celého těla „zvýšit aktivitu T- a B-lymfocytů a protinádorovou aktivitu NK buněk a může usnadnit redistribuci bílých krvinek v těle pro zlepšení monitorovací funkce imunitního systému těla“.[4]

Přestože existuje mnoho technik pro generování hypertermie, infračervená sauna je určitě jednou z nejjednodušších a nejbezpečnějších. V článku publikovaném v International Journal of Biometeorology autoři došli k závěru, že „materiály emitující elektromagnetické záření v infračerveném pásmu, které jsou v Japonsku široce využívány pro kosmetické a terapeutické účely, se zdají být schopné potencovat leukocytové funkce bez podpory oxidačního poškození“.[4]

Terapie jako infračervená sauna, které inhibují sympatický nervový systém, jsou proto užitečné při léčbě rakoviny. Tělo se uzdravuje, když je v parasympatické dominanci, což je část nervového systému, která podporuje odpočinek, relaxaci a zotavení.

Sauny mohou podporovat parasympatickou aktivitu několika způsoby. Teplo v sauně výrazně zpomaluje normální produkci tepla, což je sympatická funkce. Aby se rozptýlilo teplo, saunování odebírá k

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Sauna a rakovina prostaty

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová

 Nina Vinšová


jak snížit kyselost v moči
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
jak snížit leukocity v moči
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>