Téma

JAK UCHOVAT OLOUPANÉ VLAŠSKÉ OŘECHY


Jídelníček

Jednou z hlavních složek jídelníčku je salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy patří brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Detoxikační jídelníček na 28denní je pevně dán. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein. Doporučuje se čaj z ostropestřce mariánského na pročištění jater. Na celém 28denním detoxikačním programu je zajímavé i to, že nehladovíte, nevážíte si ani neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace organismu sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.

Jídelníček je přesně sepsaný v kalendáři jídel, které se konzumují během 28 dnů. Během této doby se organismus zbaví především tuků. Zaručený výsledek v podobě ztráty 10 kg neexistuje, protože každý má jiný metabolismus. Navíc váha nemusí být vždy rozhodující, lepší je ztratit 15 cm v pase a 6 kg než naopak. Recepty pokrmů z kalendáře jsou celkem časově náročné, ale říká se, že hubnutí začíná v hlavě, takže se musí obětovat i pár chvil pro uvaření rozumnějších pokrmů.

Jídelníček při detoxikaci

1. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr

Večeře: Salát z červené řepy, strouhaný sýr

2. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr

Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko

3. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Salát z červené řepy, strouhaný sýr

Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

4. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

Večeře: Prokládaná cuketa

5. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Prokládaná cuketa

Večeře: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr

6. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Fazolové lusky se zázvorem

Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko

7. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Salát z červené řepy, vařené vajíčko

Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

8. den

Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice

Oběd: Široké bezvaječné těsto

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Příběh

Ve svém příspěvku JAK UCHOVAT ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Jak uchovat česnek přes zimu? Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek vklidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalejeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.

Špatná řešení:
Necháme li česnek při běžné pokojové teplotě, tak po měsíci změkne a začne vysychat a do dvou měsíců bude na vyhození. Taktéž, když jej necháme volně v lednici, tak nejspíše do měsíce splesniví a tím se také znehodnotí. Proto si česneku kupujte jen tolik, kolik ho spotřebujete v následujících dvou týdnech nebo ho skladujte jak je výše uvedeno.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Mám vyzkoušený tento recept jsk uchovat česnek.Po sklizni zakrátím stonek česneku na 25cm a nechám ho uschnout.Po uschnutí částečně odstřihnu kořínky.Takto připravený česnek
nastrkám do sklenice jako do vázy/paličky koukají ze sklenice/
Uchovávám v panelákovém sklepě,vydrží do nového,pokud ho nesníme.Běžně mám takto jednu sklenici s 5 paličkami doma na poličce.

Zdroj: příběh Jak uchovat česnek

Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové

První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.

Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.

Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.

Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.

Jídelníček při detoxikaci na 1. týden

Detoxikační jídelníček se skládá:

  • Snídaně
  • Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
  • Večeře
  • 1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den – Snídan

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek 28denní detoxikační program podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem JAK UCHOVAT MÁTU OEORNOU DELŠÍ DOBU ČERSTVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan maria spisarjjan maria spisar.

mám čerstvě sklizenou mátu a potřebuji ji použít za dva měsíce do koktejlů poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejrychlejší způsob, jak krátkodobě uchovat mátu je v mrazáku. Důležité je mátu zmrazit rychle a hluboce. Před zmrazením musí být rostlina svěží, ale suchá, nesmí být voda na listech. Napiš, jak se to povedlo.

Zdroj: příběh Jak uchovat brambory zimu

Detoxikační jídelníček podle Mačingové

1. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: vařená brokolice s česnekem a nastrouhaným nízkotučným sýrem

Večeře: salát z červené řepy s vejcem a strouhaným sýrem

2. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem

Večeře: salát z červené řepy, vařené vejce

3. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: salát z červené řepy se strouhaným sýrem

Večeře: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

4. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

Večeře: prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou

5. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou

Večeře: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem

6. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: fazolové lusky se zázvorem

Večeře: vařená brokolice s česnekem, vařené vejce

7. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: salát z červené řepy, vařené vejce

Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr

8. den

Snídaně: bílý jogurt s medem, skořicí a vlašskými ořechy

Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou

Večeře: boršč

9. den

Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice

Oběd: vařená brokolice s česnekem, zázvorem a nastrouhaným nízkotučným sýrem

Večeře: rychlá hrachová polévka

10. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: mrkvový perkelt, nízkotučný sýr

Večeře: salát z červené řepy s vejcem

11. den

Snídaně: bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice

Oběd: fazolové lusky s vejcem

Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami

12. den

Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice

Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem

Večeře: rychlá hrachová polévka

13. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: mrkvový perkelt se sýrem

Večeře: boršč

14. den

Snídaně: snídaně z tohoto týdne podle chuti

Oběd: kuře s celerem

Večeře: vařená brokolice s česnekem, zázvorem a nastrouhaným nízkotučným sýrem

15. den

Snídaně: 2 dl šťávy z červeného grepu, 2 sójové (nebo grahamové) rohlíky, med, ořechy

Oběd: kuře s celerem

Večeře: červená řepa s ořechy

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Mačingová dieta, jídelníček, recepty

Příběh

Ve svém příspěvku JAK UCHOVAT BRAMBORY ZIMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

jak uchovat brambory přes zimu,aby nepomrzly?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan maria spisarjjan maria spisar.

mám čerstvě sklizenou mátu a potřebuji ji použít za dva měsíce do koktejlů poradte

Zdroj: příběh Jak uchovat brambory zimu

Tabulka potravin podle obsahu vápníku.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 1 200 mg.

Abecední seznam potravin, které obsahují přírodní vápník.

Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16 
Angrešt 29 
Artyčok 53 
Avokádo 10 
Banán
Banán sušený 32 
Borůvky 10 
Bramborová mouka 20 
Bramborové lupínky 37 
Brambory syrové
Brokolice 105 
Broskve
Brusinky 14 
Burské ořechy nepražené 60 
Burské ořechy solené pražené 52 
Celer 68 
Cibule 31 
Citron 11 
Coca cola
Cuketa 30 
Cukrová kukuřice
Čekanka 26 
Čočka 59 
Černý kořen 53 
Červená řepa 29 
Červené zelí 35 
Česnek 38 
Čínské zelí 40 
Čokoláda bílá 187 
Čokoláda hořká 38 
Čokoláda mléčná 103 
Čokoládové bonbony plněné 92 
Datle 38 
Datle sušené 63 
Droždí 25 
Dýně 20 
Džem - průměrné hodnoty 10 
Džus grapefruitový 100% 14 
Džus hroznový 100% 19 
Džus jablečný 100%
Džus pomerančový 100% 10 
Džus rajčatový 100% 10 
Endivie (štěrbák) 54 
Fazolky zelené 57 
Fenykl 109 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vápník v potravinách

Jak uchovat česnek přes zimu?

Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek v klidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalijeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.

Zdroj: článek Návod jak uchovat česnek přes zimu?

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO A KEFÍR - LÉK NA ČIŠTĚNÍ STŘEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maminkaa.

Je toto doporučení vhodné i pro pacienta, který má problémy se zažíváním a je mu zavedena trvalá kolostomie? Stále nemohu vyladit vyprazdňování, musím i 3 x denně používat laktulozu.
DĚKUJI.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ozdravné kůry z lněného semínka a kefíru by mohly pomoci i u pacienta s vývodem. Je třeba to pomalu zařazovat do stravy a pozorovat reakci. Také nezapomeňte dodržovat tyto rady v boji s tuhou stolicí.
- Jezte stravu bohatou na vlákninu – ovoce (oloupané), zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy a další semínka.
- Vyvarujte se potravin s nízkým obsahem vlákniny, potravin chudých na živiny, jako jsou smažená jídla, rychlé občerstvení a vysoce zpracovaná instantní jídla.
- Pijte hodně vody, přirozeně sladké ovocné a zeleninové šťávy a čisté polévky, popřípadě i kefír, abyste zůstal hydratován.
- Dopřejte si i dostatek každodenní fyzické aktivity. Tím, že se udržíte v pohybu, zvýšíte zásobení střeva krví, a tím napomůžete pohybu peristaltiky (pohybu střevních svalů), což by mělo pomoci vytlačit stolici skrz stomii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lněné semínko a kefír - lék na čištění střev

Jaké množství

Většina tuků v ořeších obsahuje vysoký podíl pro zdraví prospěšných mono- a polynenasycených mastných kyselin a pouze malé množství nasycených kyselin, které podporují tvorbu cholesterolu. Mononenasycené a především polynenasycené masné kyseliny snižují obsah LDL cholesterolu (škodlivý cholesterol) a hladinu lipidů v krvi. Když se však vzaly v úvahu všechny pozitivní účinky tuku ořechů, bylo zjištěno, že tento tuk má větší schopnost snižovat úroveň cholesterolu, než by se předpokládalo. I při konzumaci malého množství ořechů se projevují příznivé účinky, je proto pravděpodobné, že vedle snižování hladiny cholesterolu mají ořechy i další žádoucí vlivy.

Kromě užitečných tuků, bílkovin a vlákniny obsahují různé druhy ořechů i různé směsi minerálních látek a vitamínů. Většina obsahuje významné množství vitamínu E – účinného antioxidantu, který likviduje volné radikály a zabraňuje tak negativnímu ovlivňování zdravých buněk, dále i kyseliny listové – důležité složky zabraňující zvyšování koncentrace homocysteinu (aminokyseliny přítomné v krvi), představující další rizikový faktor onemocnění srdce. Významný je rovněž podíl obsahu hořčíku, který ovlivňuje tlak krve. Ořechy rovněž obsahují velké množství dalších složek – sterolů, fytoestrogenů a dalších látek s příznivým vlivem na zdravotní stav srdce.

Ořechy mají příznivý vliv na zánět cév, což je známka počátku vzniku srdečních chorob. Obsahují totiž vyšší množství argininu, který se podílí na tvorbě oxidů dusíku s příznivým vlivem na arterie a podporu krevního oběhu. Nedávno zveřejněná španělská studie uvádí, že strava bohatá na vlašské ořechy pomáhá snižovat výskyt zánětů cév a může rovněž snižovat nepříznivé zdravotní vlivy potravy s vysokým obsahem tuků. Není však jasné, zda se na ochraně cév podílejí polynenasycené mastné kyseliny (vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny), arginin, antioxidanty, nebo všechny tři faktory.

Častá konzumace ořechů je spojena rovněž s nižším vznikem cukrovky 2. typu. Důvodem je patrně jejich protizánětlivý účinek. Podle některých studií mohou mít ořechy i ochranný účinek proti některým typům rakoviny. Například v rámci EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) bylo zjištěno, že zvýšená konzumace ořechů snížila u žen výskyt rakoviny tlustého střeva. Tato souvislost však nebyla zjištěna u mužů.

A jaké množství lze konzumovat? Spotřeba jedné hrsti ořechů několikrát týdně prospívá našemu zdraví, ale pozor, ořechy mají vysoký obsah energie, proto by vždy měly nahrazovat nějakou méně zdravou potravinu, a nikoliv být konzumovány navíc. Ořechy je nejlépe jíst v syrovém, přírodním stavu.

Zdroj: článek Warfarin a ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbynek.

Můžete mi prosím zodpovědět otázku zdali je možná konzumace pistáciových oříšků děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ořechy obecně mají vysoký obsah mono a polynenasycených tuků, které mají protizánětlivé účinky. Mandle, makadamové ořechy, pekanové ořechy, pistácie a vlašské ořechy také snižují LDL (špatný cholesterol). Při dně můžete jíst 1 polévkovou lžíci ořechů obden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna dieta výše purinů v potravinách

Pistácie a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 60 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Nízký obsah vitaminu K mají např. mandle, makadamové a para ořechy, dále ořechy vlašské a pekanové.

Doporučení: Účelem antikoagulační léčby je snížení krevní srážlivosti. Skladba potravin v jídelníčku má být taková, aby nebyl celkovým obsahem a nevyváženým příjmem vitamínu K (někdy též nazýván vitamín „protikrvácivý“) rušen účinek nastaveného dávkováni antikoagulačních léků. Perorální antikoagulancia jsou velmi užívanou skupinou léků, mezi nejčastější patří Warfarin. Cílem diety při antikoagulační léčbě je zajistit stabilní příjem vitaminu K a zabránit jeho nadměrnému příjmu potravou. Vitamín K je široce zastoupen.

Nízký obsah vitaminu K mají např. mandle, makadamové a para ořechy, dále ořechy vlašské a pekanové.

Vyšší obsah vitaminu K mají především ořechy kešu, lískové a pistácie. Tyto druhy konzumujte spíše výjimečně.

Ořechy a semena jsou důležitou součástí pestré, vyvážené stravy. Dodávají tělu zdraví prospěšné tuky, obsahují i bílkoviny, vlákninu a celé spektrum vitaminů a minerálních látek. Příkladem jsou vitaminy skupiny B, především thiamin a vitamin B1, jehož nedostatek způsobuje únavu a narušuje funkci nervů a srdce. Dále antioxidačně působící vitamin E, železo, selen, mangan, hořčík atd. Pozor však na jejich vysoký obsah tuku. Ořechy a semena obsahují ve 100 g až 90 % tuku! Pokud tedy chcete hubnout, pečlivě sledujte snědené množství, protože sníst sáček ořechů znamená přijmout cca 2 800 kJ a vyčerpat tak více než denní doporučený příjem tuků.

I když jsou ořechy a semena zdraví prospěšná, nelze je jíst bez omezení. Jedna porce by měla být o váze 25 – 30 g. Optimální je sníst týdně do 100 g ořechů nebo semen.

Zdroj: článek Warfarin a ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin

Co to je alergie na ořechy?

Arašídy a ořechy (například vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, kešu, pekanové ořechy nebo pistácie) mohou působit jako alergeny a vyvolají alergickou reakci organismu. Pokud přijdete do kontaktu s něčím, na co jste alergičtí, buňky ve vašem těle uvolňují látku zvanou histamin. Histamin způsobuje rozšíření cév v tkáních, což má za následek například zúžení průdušek (astma), kopřivku a podobně.

Arašídy (podzemnice olejná) nejsou ořechy, ale luštěniny – rostou pod zemí, zatímco ostatní ořechy rostou na stromech. I přesto je řadíme v souvislosti s alergií mezi ořechy.

Alergie na ořechy se začíná projevovat už u malých dětí. První alergickou reakci je možné pozorovat již ve věku od 14 měsíců až do dvou let. Na rozdíl od jiných potravinových alergií, jako je alergie na mléko, je málo pravděpodobné, že se v dospělosti této alergie zbavíme. Statistiky uvádějí, že jen asi jeden z pěti lidí se zbaví alergie na ořechy v dospělosti.

Zdroj: článek Život s alergií na ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem VLÁŠSKÉ OŘECHY Á ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, mohu vlašské ořechy při užívání warfarinu?........děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Radši moc ne. Vlašské ořechy v sobě obsahují omega 3 mastné kyseliny a ty zesilují účinky Warfarinu. Dvě tři jádra za den nevadí, ale ne víc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Vlášské ořechy á ředění krve

Jídelníček podle Mačingové na tři dny

Během jednoho dne můžete jíst jídla neutrální. Ovšem není nutné jíst jen sacharidová nebo bílkovinová jídla celý den, naopak je důležité, aby přijímaná strava byla pestrá a obsahovala veškeré zdraví prospěšné látky počínaje vitamíny, minerály, antioxidanty, sacharidy, bílkoviny, a to vše ve vyváženém poměru.

Nedílnou součástí stravování je i dodržování pitného režimu. V průběhu detoxikačního 28denního plánu může dojít k intenzivnějšímu pocení a silnějšímu zápachu těla. Jedná se o průvodní jev čistění organismu, jde tedy o fyziologický proces. Po ukončení detoxikace se doporučuje vypít denně dva až tři litry vody v závislosti na váze a fyzické výkonnosti.

Příklad jídelníčku

1. den

Snídaně: Banány, mandle, med

Oběd: Těstoviny se špenátem

Večeře: Celerové hranolky s mořskou treskou: 200 g celeru očistíme a nakrájíme na hranolky. Osolíme a orestujeme na rostlinném oleji. Mořská treska – na teflonové pánvi rozpustíme máslo, které osolíme, ne tresku, a vložíme filety ryby, po obou stranách je orestujeme.

Celer je bohatý na vitamíny a minerály, je to i silný antioxidant. Mořská treska obsahuje nenasycené mastné kyseliny, jód.

2. den

Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice

Oběd: Těstoviny s ořechy – těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme je, a když jsou mírně okapané, vložíme je do připravené mísy, přidáme mleté nebo rozdrcené ořechy a podle chuti med. Vlašské ořechy obsahují nenasycené kyseliny, čímž pomáhají srdci.

Večeře: Salát z červené řepy se strouhaným sýrem

3. den

Snídaně: Mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky – mrkev se nastrouhá na jemném struhadle, jablka na hrubém struhadle, přidají se mleté vlašské ořechy a smícháme v poměru 1 : 1 : 1. To je stejně velké objemové množství mrkve, jablek a ořechů. Není to o vážení potravin! Přidá se hrst hrozinek, med podle chuti, po medu ani ořeších nepřiberete, a špetka skořice. Tato snídaně je zdrojem okamžité energie a organismus tyto potraviny vstřebá bez zbytečného zatěžování trávicího ústrojí. Takto připravená snídaně obsahuje fosfor, vápník, sodík, draslík, síru a hořčík. Skořice čistí krev, pomáhá ochablým střevům.

Oběd: Závin se špenátem a tofu

Večeře: Špenátové rolky s mořskou treskou

Zdroj: článek Stravování podle Mačingové

Para ořechy v kuchyni

Jádro para ořechů je velmi výživné, obsahuje 70 % tuků, 15 % bílkovin a 7 % sacharidů. Mimo to obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, E a D, stopové prvky selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Para ořechy se používají čerstvé k přímé konzumaci, ve výživných tyčinkách nebo v cukroví. Máčené vyloupané plody se také někdy používají pro výkrm kaprů. Para ořechy jsou z hlediska výživy potraviny slabě tvořící kyseliny.

Plody kvůli vysokému obsahu tuků po vyloupání rychle žluknou, nevyloupané a chlazené vydrží až dva roky. Čerstvé ořechy jsou na lomu krémově bílé až bílé, sladké chuti; žluté a nahořklé ořechy jsou již žluklé. Pro alergiky může být konzumace riziková.

Ořechy lze konzumovat syrové, případně je opražit, osolit nebo osladit. Můžete je použít pro přípravu fondánů, pudinků, pesta, čokoládových tyčinek. Pokud je najemno namelete, můžete jimi sypat ovocné či zeleninové saláty. Výborně se hodí do různých dezertů, především ovocných koláčů.

Vzhledem k vysokému obsahu tuků v para ořeších, je třeba dbát zvýšené opatrnosti při skladování a omezit přístup vzduchu, jinak se může stát, že ořechy žluknou.

Zde je několik receptů s para ořechy:

Pikantní koule

Ingredience: 500 g nivy (nebo i jiné druhy sýrů), 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička nadrobno nasekané cibule, 1 lžička worcesteru, sůl, česnek, mleté para ořechy, mletá sladká paprika, nadrobno posekaná pažitka nebo jiné čerstvě posekané bylinky

Postup: Sýr najemno nastrouháme, přidáme citronovou šťávu, sůl, prolisovaný česnek, worcesterskou omáčku. Vše pořádně prohněteme a vytvoříme koule asi tak o průměru 4 cm. Koule obalíme v mletých para ořeších, nebo sladké paprice, nebo v bylinkách, které máme rádi. Koule můžeme dozdobit okurkou, rajčetem, paprikou a párátkem připevnit ke kolečku celozrnného pečiva. Před podáváním necháme koule pořádně vychladit.

Salát s para ořechy

Ingredience na salát: 225 g bulguru, 225 g fazolek, 85 g para ořechů, 2 žluté papriky, černý mletý pepř, 1 polévková lžíce petrželové natě, 2 rajčata, sůl, 2 šalotky

Ingredience na dresink: 1 polévková lžíce hořčice, 1 kávová lžička vinného octa, 1 kávová lžička balzamikového octa, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku

Postup: Zelené fazolky nasypeme do hrnce s vroucí vodou a vaříme 4 minuty. Potom vodu slijeme a fazole dobře opláchneme v tekoucí studené vodě. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme. Rozkrojíme je, odstraníme semínka, pokrájíme na malé kousky. Do další misky vlijeme olivový olej, balzamikový a vinný ocet, vložíme hořčici a prolisovaný stroužek česneku. Ze všech těchto ingrediencí smícháme dresink. Z bulguru slijeme vodu a přelijeme ho vyrobeným dresinkem. Promícháme, postupně přidáváme všechnu zeleninu – grilované papriky, uvařené fazolky, oloupaná a nakrájená rajčata, na kolečka pokrájenou šalotku, hrubě posekané para ořechy. Nakonec vše posypeme petrželkou, posolíme a popepříme. Ještě jednou lehce promícháme a studené podáváme. Kombinace hořčice s balzamikovým octem dodá salátu unikátní chuť.

Zdroj: článek Para ořechy

Příběh

Ve svém příspěvku MŮŽU MÍSTO WARFARINU POUŽIVAT VLAŠSKE OŘECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašlonka Leo.

Nechci uživat tabletky na ředěni krve slyšel jsem že jako náhrada za warfarin mužu užívat vlašske ořechy co je na tom pravda.Děkují

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Můžu místo warfarinu použivat vlašske ořechy

Jídelníček na druhý týden

  • 8. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou. Večeře: boršč.
  • 9. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 10. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a nízkotučný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vejce.
  • 11. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: fazolové lusky a vejce. Večeře:
  • ervená řepa s ořechy a sušenými švestkami.
  • 12. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem. Večeře: rychlá hrachová polévka.
  • 13. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a sýr. Večeře: boršč.
  • 14. den: Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která Vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.

Zdroj: článek Jídelníček na 28 dní od Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.

Dobry den pane doktore,

Rad bych Vam polozil strucnou otazku.

Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.

Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,

S uctou,

Roman Krapka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen

Zdroj: příběh Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Na podporu mozku

Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Dále obsahují železo, selen, zinek, vitamin E a vitaminy skupiny B. Podle moderních výzkumů ořechy příznivě působí na srdeční a cévní nemoci, regulují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu a působí proti ateroskleróze. Ořechy – podobně jako olivový olej - snižují hladinu cholesterolu, ale ořechy navíc ještě přispívají k udržení pružnosti tepen, protože obsahují aminokyselinu arginin. Ořechy jsou v tomto směru údajně tělu prospěšnější než olivový olej. Díky kyselině alfa lipoové (ALA) jsou tyto plody významným antioxidantem.

Zdroj: článek Vlašské ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem ORECHOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Debnarova.

Domáca výroba orechového oleja a jeho účinky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na výrobu domácího oleje z ořechů budete potřebovat velké množství zralých jader ořechů. Čím kratší doba od jejich sklizně, tím lépe. Ořechy umelte a drť dejte do vlažné vody na jeden den. Kontrolujte aby ořechy byly stále ponořené ve vodě a voda nevychladla. Pak směs zahřejte na 50 až 60 °C. Přeceďte zahřátý obsah přes jemný cedník. Pevnou hmotu, která zbude pak pomocí lisu ihned vylisujte. Lisování musí být důkladné a rychlé, dokud je vše teplé. Pevnou hmotu můžete znovu zalít teplou vodou a za hodinu postupného zahřívání můžete znovu lisovat. Získanou tekutinu nalijte do skleněné nádoby s úzkým průměrem a dejte vychladit na 2 až 4 °C. Po vyhlazení je možné sejmout pevnou vrchní vrstvu, kterou tvoří domácí ořechový olej. Ořechy obsahují olej, ale z pohledu extrakce, jen v malém množství. Takže na deci oleje budete potřebovat 2 až 3 kila ořechů.
Co se týče účinků, tak ořechový olej bude prospěšný pro pokožku a vlasy při jeho zevním použití. Prospěšný bude také na polykání, ale to raději doporučuji jíst ořechy v původním stavu.

Zdroj: příběh Orechový olej

Jakým ořechům je třeba se vyhnout?

Jestliže jste alergičtí na arašídy, je možné, že se budete muset vyhnout i konzumaci jiných druhů ořechů. Totéž platí i v případě alergie na ořechy. Druhy ořechů, kterým je třeba se vyhnout:

  • mandle
  • para ořechy
  • kešu
  • kaštan jedlý
  • lískové ořechy
  • makadamové ořechy
  • pekanové ořechy
  • piniové oříšky
  • pistácie
  • vlašské ořechy

Důležité je také dávat pozor na to, zda nejsou ořechy součástí jiných potravin. Zejména se může jednat o tyto potraviny:

  • pečivo
  • čokoládové bonbony
  • sladkosti (zmrzlina, mražené dezerty, pudinky a horká čokoláda)
  • obiloviny (müsli)
  • celozrnné pečivo
  • energetické tyčinky
  • med
  • omáčky
  • saláty a zálivky

Velmi důležité je vyvarovat se některých potravin i při vaření. Doporučuje se důkladná kontrola etiket na potravinách, aby nedošlo k alergické reakci, jelikož se mohou různé druhy ořechů objevit i v másle, různých pastách (potravinových), oleji, mouce nebo v různých extraktech.

Zdroj: článek Život s alergií na ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Kotlář.

Dobrý den, otče,

rád bych se prosím zeptal, zda jsou nějaké bylinky na léčbu mastocytózy u miminek (4 měsíce). Jde o autoimunní reakci - kožní projevy po celém těle. Pupínky se rozšiřují. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mastocytóza znamená abnormální hromadění žírných buněk (mastocytů) v kůži. Žírné buňky mají významnou úlohu při alergické reakci - způsobují ono typické zčervenání pokožky. Nejčastější projev
mastocytárního onemocnění u dětí je urticaria pigmentosa. Ve většině případů je omezená pouze na kůži. Tvoří až 75 % všech mastocytóz. Začíná mezi 3.–9. měsícem věku dítěte. Klinický obraz je charakterizován světle hnědými plošnými papulami až makulami v průměru 1–5 mm. Jak vypadá urticaria pigmentosa je možné vidět tady: https://www.google.cz/image…
Obvykle toto onemocnění samo vymizí, než dítě dospěje do puberty. Zatím nemáme konkrétní lék na mastocytózu - neumíme ji doposud léčit. Ani pradávné báby bylinkářky nenašly vhodnou bylinky k léčbě. Z tohoto důvodu se léčí pouze projevy, které se tlumí pomocí antihistaminik a lokální léčby kortikoidy. Ovšem nejlepší léčba je žádná léčba a proto je nejvíce užitečné omezit iritující faktory, podněcující žírné buňky k aktivitě. Mezi iritující faktory u malých dětí patří především stres, náhlé rychlé změny v teplotě okolí a určité potraviny.

Stres se u takto malých dětí jednou za čas objeví, ať děláme, co děláme. Když už k tomu dojde a následkem bude vzplanutí mastocytózy, tak je zde připravena pomoc ve formě antihistaminik a kortikoidů, které rychle zahladí následky a dítě pak zase může rychle fungovat jako dříve.

Změna teploty okolního prostředí nastává například při plavání dětí ve studené vodě. Nebo při saunování a následném ochlazení. Nebo při vypití velkého množství ledového nápoje naráz.

Potraviny, které dráždí žírné buňky jsou: arašídy, vlašské ořechy, lískové ořechy, čokoláda, jahody,
maliny, banány, ananas, exotické ovoce, korýši, alkohol, rajčata, ostrá koření a vaječný bílek. Dále sem také patří ryby v konzervách, plody moře, víno, fermentované sýry, uzeniny a nakládané kysané zelí.

Omezením těchto spouštěčů se uklidní i mastocytóza a nebude vidět. Nakonec pak úplně vymizí nástupem dospělosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Otec pleskač kontakt

Detoxikace organismu podle Mačingové

Antónia Mačingová je odbornice na zdravou výživu a autorka knih Zhubněte jednou provždy a Schůdková metoda hubnutí. V první z nich najdete kompletně popsaný 28denní detoxikační plán včetně receptů na přípravu jídel. Ten má za cíl tělo odkyselit a očistit a zároveň mu dodat potřebné živiny a antioxidanty.

Slovenská autorka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jednu, ale především vrátit tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.

Jednou z hlavních složek jídelníčku by měl být salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy by měla patřit brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Jídelníček na 28denní detoxikaci je pevně daný. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein.

Při 28denní očistě nehladovíte, nevážíte ani si neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.

Po detoxikaci podle Mačingové se budete cítit mnohem lépe a hlavně plní energie a nebudete hladovět. Množství zeleniny je neomezené.

Po detoxikaci dojde ke snížení cholesterolu, vysokého krevního tlaku, snížení hladiny cukru v krvi, zmírnění anémie, snížení projevů pankreatitidy, zlepšení funkce štítné žlázy, zmírnění kožních onemocnění, snížení bolesti a otoků dolních končetin, premenstruační a klimakterické potíže, zlepšení stavu nehtů i pokožky a především zhubnete.

Při tomto způsobu detoxikace nelze říct, kolik zhubnete na váze, spíše můžete očekávat, že vám budou ubývat centimetry. A budete cítit neskutečný příval energie, takže je pravděpodobné, že se vám po skončení 28denní kúry bude chtít i cvičit nebo opravdu a trvale změnit výživové návyky a zlozvyky.

Pokud se se ptáte, co bude následovat po skončené 28denní kúře

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jarní detox

Příběh

Ve svém příspěvku ČESNEK A CITRON ČISTIČ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

jak uchovat, no mně se vyplatilo - česnek oloupat, omýt, usušit a dát v zazipovacím sáčku do mražálu. V těxh zazipovacích vůně neuniká, česnek podle potřeby odebírám a je beze změny jak čerstvý.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Česnek a citron čistič cév

Recepty

Polévka na indický způsob

Ingredience: 2 lžičky řepkového oleje, 1/2 hrnku nasekané šalotky, 3 hrnky na kostičky oloupané sladké brambory, 1 a 1/2 hrnku nakrájené oloupané mrkve, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 2 lžičky kari, 3 hrnky kuřecího vývaru bez tuku, 1/2 lžičky soli

Postup: Na rozpáleném tuku orestujte šalotku, přidejte brambory, mrkev, zázvor a kari. Vše restujte 2 minuty. Přidejte vývar a vařte, dokud zelenina nezměkne, poté dochuťte solí. Poté polévku rozmixujte do hladka.

Waldorfský salát

Ingredience: 2 lžíce nízkotučné majonézy, 1 lžíce citronové šťávy, 2 malá jablka na kostičky, 1 hrnek červených hroznů bez pecek, 1/3 hrnku sušených brusinek, 1/4 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 1/4 hrnku tenkých plátků řapíkatého celeru, 8 listů hlávkového salátu

Postup: Smíchejte majonézu a citronovou šťávu ve středně velké míse. Přidejte jablka, hrozny, brusinky a dobře promíchejte. Přidejte ořechy a celer a opět promíchejte. Salát podávejte na lůžku 2 salátových listů. Salát může být v chladu až 2 hodiny před podáváním.

Vegetariánský sendvič

Ingredience: 1 lžička olivového oleje, 2 plátky malého lilku, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 1/4 hrnku kozího sýra, sendvičové pečivo, 2 plátky rajčete, 1 hrnek rukoly, sůl, pepř

Postup: Předehřejte troubu na 275 °C. Potřete lilek olejem a orestujte ho 5 minut po každé straně, poté posypte solí a pepřem. Do rozehřáté trouby dejte rozpéct rozkrojené pečivo, které jste naplnili kozím sýrem. Po rozpečení vyjměte z trouby a na každou polovinu pečiva se sýrem dejte 1 plátek restovaného lilku, plátek rajčete a rukolu a podávejte.

Rajčatová bruschetta

Ingredience: 1/2 hrnku nasekaných rajčat, 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky, 1 lžíce vypeckovaných zelených oliv, 1 čajová lžička kapary, 1/2 lžičky balzamikového octa, 1/2 lžičky olivového oleje, 1/8 lžičky mořské soli, čerstvě mletý černý pepř, 3 stroužky česneku, 4 plátky francouzské bagety

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Bagety nakrájíme našikmo a jemně mázneme olejem, pokud máte, tak stříkněte sprejem, plátky bagety uspořádejte v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 4 minut z každé strany. Na takto připravenou bagetu dáme část utřeného česneku a připravenou směs. Rajčata a olivy nakrájejte na drobné kostičky, bazalku najemno nasekejte a spolu se solí, pepřem, balzamikem a kapary důkladně, ale zlehka promíchejte. Na závěr přidejte prolisované stroužky česneku. Drobnou změnou může být, že chleby zprudka opečete na pánvi na 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Stravování při dně

Potraviny na čištění jater

Česnek na detoxikaci jater

I malé množství česneku může aktivovat jaterní enzymy, které pomáhají vyplavovat toxiny z těla. Česnek obsahuje také dvě přírodní látky Allicin a Selen, které pomáhají v jaterním čištění.

Grapefruit k detoxikaci jater

Obsahuje vysoké množství vitaminu C a antioxidantů. Grapefruit zvyšuje přírodní čistící procesy v játrech. Malá sklenička čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy vám pomůže zvýšit produkci enzymů při detoxikaci jater, což vede k odstranění karcinogenů a dalších toxinů.

Řepa a mrkev na očistu jater

Řepa a mrkev obsahují extrémně vysoké množství rostlinných flavonoidů a beta-karotenu. Jedení řepy a mrkve pomáhá stimulovat a zlepšovat celkovou funkci jater.

Zelený čaj pročistí játra

V zeleném čaji je obsaženo velké množství antioxidantů. Zejména obsahuje speciální antioxidant, kterým je katechina. Katechina pomáhá celkové funkci jater. Zelený čaj je nejen chutný ale je to také ideální způsob, jak zlepšit celkovou stravu.

Listová zelenina na detoxikaci jater

Listová zelenina patří mezi jeden z nejlepších způsobů v očistě jater. Listová zelenina je dobrá jak syrová, vařená nebo její šťávy. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, díky čemuž neutralizuje toxiny z krevního oběhu. Také neutralizuje těžké kovy, chemické látky a pesticidy. Listová zelenina má silný ochranný mechanismus pro játra. Mezi ideální druhy listové zeleniny patří hořká tykev, rukola, pampeliška zelená, špenát, hořčice a čekanka. Tyto potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, jelikož zvyšují tvorbu a tok žluči, látky, která odstraňuje odpad z orgánů a krve.

Avokádo k očistě jater

Avokádo pomáhá tělu produkovat glutathion, který je nezbytný pro jaterní očistu od škodlivých toxinů. Při pravidelném jedení avokáda se zlepšují játra.

Jablka na čistá játra

Jablka obsahují chemické složky, které jsou potřebné pro očistu těla. Díky těmto složkám uvolňují toxiny z trávicího traktu. Pro játra je jednodušší zpracovat toxické zatížení během čistícího procesu.

Olivový olej při detoxikaci jater

Olivový, lněný a konopný olej je vhodný pro játra. Tedy pokud je použit s mírou. Pomáhá tělu tím, že poskytuje lipidovou základnu, která odstraňuje škodlivé toxiny z těla. Olej odlehčí játra, protože rychleji zbavuje tělo toxinů, což je pro játra odlehčení.

Cereálie při detoxikaci jater

Zrna hnědé rýže jsou bohaté na B-komplex vitamínů a živin. Je známo, že zlepšují metabolizaci tuku, funkci jater a odlehčují játra. Pokud je to možné, tak se nedoporučuje jedení potravin s obsahem bílé mouky. Doporučuje se jedení celozrnné alternativní potravy.

Brukvovitá zelenina na detoxikaci jater

Brokolice a květák zvyšují množství glukosinolátů ve&

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Potraviny na detoxikaci jater

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš


jak uchovat nejlepe cesnek
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
jak uchovat oloupany cesnek
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>