JAK ZAMASKOVAT PACH ALKOHOLU a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Pot a s ním spojený zápach mohou být kromě stresových situací a fyzické námahy také známkou nějakého zdravotního problému. Může jít například o některá neurologická onemocnění, o cukrovku, poruchy štítné žlázy nebo může být příčinou jejich zvýšené intenzity užívání některých léků, často mají takový účinek antidepresiva. Ze všeho nejdřív je tedy nutno nalézt příčinu.
Pach starého člověka
Do určité míry vydává každý z nás nějaký „odér“. A postupující věk má na pach řady lidí dost destruktivní účinky (pach stáří). Někteří odborníci tvrdí, že za to může úbytek testosteronu, jiní dávají takzvaný pach staroby do souvislosti s tvorbou kožního mazu. Výraznější zápach může být i příznakem některých patologických stavů. U starších žen je častým problémem inkontinence (samovolný únik) moči, a není-li udržována dostatečná hygiena (inkontinenční vložky a podobně), zanechává moč typický zápach. Dále různé patologie (záněty a jiné) v oblasti dutiny ústní, jícnu či žaludku mohou způsobit zápach, i když tento vychází hlavně z úst. A rovněž některé metabolické odchylky nebo poruchy způsobí nepříjemný zápach, který opět vychází většinou hlavně z úst, ale určité aromatické látky mohou být uvolňovány i pokožkou.
Ve svém příspěvku JAK ZAMASKOVAT ALKOHOL V DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milča.
Rychlé a hluboké dýchání. To je způsob, kterým můžete ovlivnit dechovou zkoušku na přítomnost alkohlu v krvi. Rychlé a hluboké dýchání je jedna z nejúčinnějších metod, jak snížit obsah alkoholu v dechu. Rychle proudící vzduch totiž plíce od alkoholových výparů mírně vyčistí. Podle odborných testů se tak dá snížit obsah alkoholu v dechu až o 20 procent. Efekt trvá ale jen několik sekund. Je třeba prodýchávat opravdu zhluboka, ale decentně, abyste na sebe při kontrole neupozornili a policistům tak nebylo na první pohled jasné o co se snažíte...
Podle posledních poznatků je vhodné se vymluvit na právě nedeávné a opakované použití ostřikovače skel. Směs do ostřikovačů obsahuje alkohol a ten se při stírání předního skla dostává větráním do vozu a zvyšuje hladinu alkoholu v dechu. Řidič má v tomto případě právo před dechovou zkouškou se hluboce prodýchat na čerstvém vzduchu, aby jakoby výpary z ostřikovače vydýchal. Tohoto práva je možno využít právě když víte, že jste před jízdou pili a potřebujete snížit hladinu alkoholu v dechu. Takže bezprostředně před dechovou zkouškou a přímo před policisty pětkrát hluboce nadechnout a vydechnout a potom hned se stejnou razancí nafoukat do alkoholového testeru.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Játra jsou životně důležitým orgánem. Jsou místem, kde dochází k vylučování nebo k chemické přeměně řady odpadních látek. Závažné poškození jater může vést až k jejich selhání a k rozvoji takzvaného jaterního kómatu a smrti. Alkohol a léky jsou hlavními látkami, které člověk přijímá ze zevního prostředí a které jsou zpracovávány v játrech. K přeměně alkoholu je zapotřebí, aby játra měla dostatek chemických sloučenin, které jsou tuto přeměnu schopny provést. Říkáme jim enzymy a v případě alkoholu jde zejména o enzym zvaný alkoholdehydrogenáza. Řada národů disponuje geneticky odlišnou schopností jater zpracovat alkohol. To ve svém důsledku způsobuje, že i pro českého občana velmi nepatrné množství alkoholu vyvolá nepříjemné pocity. A některé národy nepijí alkohol téměř vůbec. Česká republika se řadí mezi země s velmi vysokou spotřebou alkoholu, což přináší řadu zdravotních a sociálních důsledků. Pokud dojde ke vzniku závislosti na alkoholu, je tato velmi silná a zcela srovnatelná se závislostí na ostatních drogách. Alkohol pravidelně konzumuje v České republice 90 % mužů a 77 % žen. Při pravidelném nadměrném příjmu alkoholu výrazně stoupá riziko vzniku zdravotních potíží, tomuto riziku se nejčastěji vystavují osoby ve věku od 45 do 54 let. Pravidelný a nadměrný příjem alkoholu výrazně poškozuje játra. Nebezpečí je v tom, že pacient často netuší, že trpí jaterním onemocněním. Není vzácností, že se pacient o své nemoci dozvídá až ve fázi jaterního selhávání. Proto je velmi důležité vyhýbat se nadměrnému příjmu alkoholu a mít na mysli, že játra jsou orgánem, bez kterého se nedá žít.
Odbourávání alkoholu se odehrává výhradně v játrech. Nepatrné množství alkoholu odchází z těla v nezměněné formě ledvinami, plícemi a také kůží. Při nadměrném příjmu alkoholu dojde nejdříve k takzvanému zbytnění jater. Zbytnění jater bývá nejčastěji bezpříznakovým onemocněním. Někdy se mohou objevit nespecifické příznaky jako nevolnost, bolest břicha a zvětšení jater. Pokud jsou játra vážněji narušena, může se zbytnění jater projevit i žloutenkou. Zbytnění jater se při abstinenci alkoholu často samo upraví. Když však pacient i nadále konzumuje alkohol, dojde po čase k přestavbě jater – cirhóze. Cirhóza jater je již nezvratné a velice závažné onemocnění, které končí selháním a potažmo i rakovinou jater. Cirhóza jater často nemá jasné příznaky. Může se projevit jako bolest břicha, nadýmání či nechutenství. Vzhledem k tomu, že se tyto příznaky vyskytují u celé škály jiných onemocnění, je velice těžké na ni přijít. V pozdějších stadiích se cirhóza jater projeví žloutenkou, portální hypertenzí a poškozením mozku. Jedinou léčbou cirhózy je pak transplantace jater, které se nemocný bohužel často již nedožije.
V naší poradně s názvem ZÁPACH POKOZKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manima.
Použila som cibulu na pokožku hlavy a neviem nejako prekryť ten nepríjemný zápach. Poradí mi prosím niekto? Vopred ďakujem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Taky jsem to řešila a šla jsem se poradit k jedné babce kořenářce, která tuto metodu posílení vlasů pomocí cibule taky znala. Říkala mi, že pach z cibule je ukazatel toho, že cibule na vlasy stále působí. Jinými slovy, žadný pach z cibule, žádné účinky na vlasy. Tak asi tak.
Počáteční fáze: Piják zjistil, že alkohol mu přináší příjemnou náladu, pomáhá odstraňovat obavy a dodává sebedůvěru. Využívá jej k tomuto účelu a zvyká si na něj, takže přestávky mezi jednotlivým pitím se zkracují. Pije rychleji, zejména když začíná pít, aby rychle dosáhl hladiny alkoholu. Neopíjí se, pije jen tolik, kolik potřebuje.
Varovná fáze: Piják snáší stále větší dávky alkoholu a také větší dávky potřebuje, aby dosáhl žádoucí nálady. Pití je stále častější a důvody k němu jsou stále méně závažné. Vyskytuje se již častější opilost.
Rozhodná fáze: Piják se stává na alkoholu závislým. Nedovede se ovládnout, nedovede přestat. Někdy pije i několik dní po sobě. Ke stavům opilosti dochází často. Objevují se „okénka“, to jsou mezery ve vzpomínkách na to, co se událo předchozí den v době opilosti. Vznikají problémy s okolím. Lidé kritizují alkoholikovo pití, ten to cítí jako křivdu a další důvod k napití. Často se též rozhoduje nebo slibuje, že přestane pít nebo bude pít méně, ale nedokáže to dodržet.
Konečná fáze: Jedinec závislý na alkoholu již bez alkoholu nedokáže žít. Dává si i „ranní doušky“, aby byl schopný pracovat. Bez alkoholu se cítí zle, špatně se soustředí, třesou se mu ruce, bolí ho hlava. Malá dávka alkoholu tyto pocity odstraní. Tolerance vůči alkoholu se snižuje. Osoba závislá na alkoholu se již opije daleko rychleji než dříve. Opije se i ve zcela nevhodné situaci. Dochází k celkovému úpadku osobnosti v pracovní, společenské i rodinné oblasti.
Závislost se projevu jak v sociální oblasti, kde soukromý život jedince chátrá, tak i ve vlastní poruše osobnosti, kdy následkem poškození mozku dochází k psychickému kolapsu. Závislost fyzická se projevuje po odnětí alkoholu abstinenčními příznaky. Závislost psychická se projevu neustálým nutkáním pít a neschopností s alkoholem skončit. Alkoholik tedy strádá ve všech oblastech lidského žití. Je na něm evidentní zhoršení zdravotního stavu, sociálního propad. Pokud nevyhledá odbornou pomoc, stav často sklouzne do situace, z níž vysvobozuje pouze smrt.
V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AK.
Dobrý den,
Chtěla bych Vás poprosit o pomoc. Asi od června minulého roku jsem začala mít svědivé vyrážky v podpaždí. Půl roku před tím jsem začala aplikovat přírodní deodorant od firmy TianDe. Od toho června ale nemůžu mít žádný deodorant, všechny mi způsobují svědivou vyrážku. Byla jsem už na alergologii, kde mi zjistili alergie na nikl, parabeny a kortikoidy. Bohužel, i po zakoupení bezparabenovych deodorantů v lékárně se stav nezlepší. Dokonce ani po tom, co neaplikuji nic.
Byla by prosím na můj problém nějaká bylinka?
Děkuji moc za radu, hezký den
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Já bych to zkusil zklidnit mastí Elidel. Elidel můžete koupit v lékárně bez předpisu za 400 Kč a nebo s předpisem za 100 Kč. Zvykněte si nepoužívat žádný antiperspirant ani deodorant. Váš přirozený pach nese sebou informaci ve formě feromonů, které hrají zásadní roli při navazování vztahů, a to nejen těch partnerských. Pokud vám bude pach z podpaží nepříjemný, tak aplikujte jednou až dvakrát do týdne masáž alkoholem. Použijte k tomu 60% vodku, kterou krátce vmasírujte do podpaží a pak hned připažte a vydržte tak dvě minuty. To bezpečně sníží počet bakterií zodpovědných za onen zápach. Alkoholovou masáž použijte jen na zklidněno pokožku. Zapomeňte, že existují nějaké antiperspiranty a deodoranty a užívejte si život bez nich.
Alkohol je absorbován do krevního řečiště prostřednictvím žaludeční stěny a střev v průběhu konzumace. Krevním řečištěm se dostane alkohol do mozku. Ztráta zábran je občas jedním z prvních účinků. Čím více alkoholu je zkonzumováno, tím více stoupá jeho koncentrace v krvi. Nicméně přesný čas, který tělo potřebuje pro vstřebání alkoholu, se liší člověk od člověka. Je mnoho faktorů, které ovlivňují hladiny koncentrace alkoholu v krvi, například jak jste se najedli, jaká je denní doba, v jakém jste rozpoložení, stav vašeho metabolismu, stupeň únavy – všechny tyto faktory je zapotřebí brát v úvahu.
Muži
Počítáme-li standardní jednotku jako 10 g alkoholu, stoupne u muže koncentrace alkoholu v krvi obvykle o 0,02 na každou standardní jednotku. Koncentrace alkoholu v krvi u muže bude obvykle klesat přibližně tempem jedna standardní jednotka za hodinu. Konzumace alkoholických nápojů spolu s jídlem značně zpomalí vstřebávání alkoholu. Zaznamenaná koncentrace alkoholu v krvi bude tedy vyšší, budete-li alkoholické nápoje konzumovat na prázdný žaludek, ale při plném žaludku zaznamenáte koncentraci alkoholu v krvi po delší dobu.
Ženy
Koncentrace alkoholu v krvi u ženy bude obvykle stoupat o 0,02 až 0,03 na každou standardní jednotku a bude klesat přibližně o 3/4 standardní jednotky za hodinu. Tyto hodnoty jsou vyšší než u mužů, protože ženy jsou obvykle menšího vzrůstu než muži a mají více tukové tkáně na kilogram tělesné hmotnosti než muži. Pití jednoho drinku za druhým zvyšuje vystavení orgánů a tkání alkoholu. Muži mají také více tělesných tekutin, proto se u žen konzumujících stejný počet drinků jako muži alkohol v tělesných tekutinách více koncentruje. Konečně ženy mají ve svých žaludcích a játrech pouze poloviční množství alkohol metabolizujícího enzymu – alkoholdehydrogenázy.
V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Králíková.
Opravdu je tak Eliquis nebezpečný s alkoholem? Je i jedno pivo alkohol? Nebo se nesmí ani hlt?
Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Alkohol je při užívání Eliquisu nebezpečný, když se pije naráz a mnoho.
Během užívání Eliquisu můžete pít alkohol, ale ne více než 14 jednotek alkoholu týdně - dvě jednotky denně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu. Při užívání Eliquisu je nebezpečné nadměrné pití, zejména nadměrné pití velkého množství alkoholu najednou. S Eliquisem se nesmíte nikdy opít.
Alkohol působí jako ředidlo krve, podobně jako Eliquis. Alkohol tak může zhoršit nežádoucí vedlejší účinky Eliquisu, jako je krvácení. Zvýšené riziko krvácení je přímo úměrné množství vypitého alkoholu. Při velkých množstvích alkoholu se může objevit krvácení, které vás může ohrozit na životě.
Pro nadměrnou konzumaci alkoholu je typické, že může dojít k poškození všech tělesných systémů. Nezanedbatelnou součástí jsou však dopady psychické. Psychické dopady jsou dvojí, ty první jsou způsobené přímým účinkem alkoholu na centrální nervový systém, do druhé skupiny dopadů alkoholu na psychiku člověka pak patří návykové chování, změna osobnosti a podobně.
Účinky alkoholu na organismus člověka, hlavně na jeho centrální nervový systém, jsou prakticky všem známé. Jejich biologický podklad spočívá v tom, že alkohol narušuje a mění metabolismus neurotransmiterů (hlavně systém dopaminu, serotoninu a taurinu). Dále dochází k potlačení inhibičního účinku GABA systému a tak dále.
Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané užíváním alkoholu se klasifikují podle MKN-10 (desátá revize Mezinárodní klasifikace nemocí). Velmi často se však také používá Jellinkova typologie, která rozlišuje pět typů závislosti na alkoholu:
Typ alfa: tito lidé požívají alkohol jako sebemedikaci, aby odstranili špatnou náladu, úzkost či depresi. Pro typ alfa je charakteristické, že většinou pijí o samotě.
Typ beta: příležitostné požívání alkoholu, výrazně ovlivněné sociokulturně, tedy častým pitím ve společnosti. Tito lidé mají často tělesné poškození.
Typ gama: také označován jako anglosaský typ, typický preferencí piva a destilátů. Je vybudována velká závislost na alkoholu a postupně roste tolerance k vypitému množství.
Typ delta: také označován jako románský typ, typický preferencí vína. Je to trvalé udržování hladiny alkoholu v krvi bez výraznějších projevů opilosti či ztráty kontroly.
Typ epsilon: epizodické zneužívání alkoholu, období nadměrné konzumace, střídané abstinencí. Tento typ není příliš častý.
V naší poradně s názvem VÍNO A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.
Ráda bych se zeptala, jestli pitím vína se dá zhubnout? Slyšela jsem, že je dobré víno na hubnutí, je to pravda?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ahoj Kláro, víno je zdraví prospěšné, nejvíce to červené a nejvíce pro ženy. Podle výzkumů byl prokázán pozitivní vliv vína na snížení hladiny cholesterolu. Cholesterol se ukládá na stěnách cév a způsobuje jejich zůžení a v takových případech pak může dojít i k infarktu. Cholesterol je spojen se zvýšeným příjmem tuků v naší stravě a může být spojen tedy i s problematikou hubnutí. Víno ale v sobě obsahuje alkohol, který bohužel působí negativně při redukčních dietách. Po alkoholu se tloustne! Tedy i po víně se tloustne. Leda, že by se pilo víno bez alkoholu. Víno bez alkoholu by pak mohlo mít na hubnutí pozitvní vliv.
Krátkodobé výsledky ketodiety jsou přitažlivé, protože ztrácíte tuk a můžete vypadat dobře a cítit se energicky. Některé příznaky se zlepšují, ale je to vše krátkozraké.
Protože při keto dietě konzumujete obrovské množství živočišných bílkovin a mléčných výrobků (s vysokým obsahem tuků), což změní váš střevní mikrobiom (střevní flóru), který je nezbytný pro vaše zdraví.
Ketodieta změní vaši střevní ekologii na mnohem méně příznivé bakterie a to zase změní vaše střeva a ovlivní věci, jako je stav vaší kůže a pach dechu, potu a pach stolice.
Po změně stravování na rostlinnou stravu, se za tři měsíce vrátí normální tělesný pach a přispěje to k dalším zdravotním přínosům.
Ketodieta v podstatě mění váš mikrobiom a změny jsou nepříznivé pro vaše zdraví - to může být to, co způsobuje konzumace potravin s vysokým obsahem tuku a živočišných produktů, které pak mají za následek systémové změny.
Ve svém příspěvku CIPRALEX A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.
Cipralex nemá alkohol v kontraindikaci, pouze se nedoporučuje a to né kvůli cipralexu, ale právě kvůli účinkům na psychiku. Při současném užívání Cipralexu a alkoholu je potřeba se kontrolovat a sami si určit vhodnou maximální dávku alkoholu. Pokud jste zvyklí si dát večer k televizi sklenku vína, tak to Cipralexu vůbec nevadí a vám to také neublíží, spíše naopak. Ovšem přehnaná konzumace alkoholu a následná opilost vám však jistě ublíží, a to tím, že se zhorší úzkostné stavy!!!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Jaké množství alkoholu vyvolá nepříjemnou kocovinu, nelze jednoznačně říci. Někdo může mít kocovinu po dvou sklenkách vína, jiný může vypít větší množství alkoholu a nic mu nemusí být.
Alkohol vyvolává dehydrataci, tedy odvodnění organismu. Při pití alkoholu se zahustí krev, což kromě mučivé žízně způsobí i bolest hlavy. Proto se doporučuje po konzumaci alkoholu vypít před usnutím co nejvíc minerálky – v ní rozpuštěné soli vám v těle napraví i rozvrácenou rovnováhu iontů. Výborně zabírá vše, co obsahuje soli, například silný masový vývar, lák z okurek nebo cokoli dalšího.
Alkohol také snižuje schopnost jater pumpovat do krve glukózu, čímž vyvolává hypoglykémii. Mozek nemá dost energie, takže jste unavení a ospalí. Úlevu přinese rychle vstřebatelný cukr, snězte třeba toast s medem.
Alkohol mimo jiné rozšiřuje periferní cévy, což přináší známý pocit tepla. Jenže jakmile začne obsah alkoholu v těle klesat, cévy se zase smrsknou, a to se projeví bolestí hlavy, kterou lze odbourat s pomocí analgetik.
Alkohol v neposlední řadě zpomaluje některá mozková centra. Jakmile alkohol vyprchává, centra postupně znovu „naskočí“, což se ale projevuje zvýšenou citlivostí na světlo a zvuky. Proti tomu pomůže jen zalézt pod peřinu.
V játrech se alkohol přemění na acetaldehyd a ten pak na kyselinu octovou – obě tyto látky jsou jedy, které způsobují bolest hlavy, nevolnost a zvracení. Jejich úplný rozklad urychlí zvýšená tělesná aktivita. Právě proto je na kocovinu nejlepší fyzická práce, která nastartuje metabolismus. Těžká kocovina může trvat až 72 hodin!
Po požití většího množství alkoholu, respektive po otravě alkoholem, může dojít ke zvracení a roste také objem močení (diuréza). Po předešlé euforii nastupuje významný útlum, lhostejnost a pasivita doprovázená ztrátou smyslu pro realitu. Dýchání je hluboké a zpomalené (důsledek respirační acidózy). Při zvracení hrozí vdechnutí žaludečního obsahu a zástava dechu.
Při otravách alkoholem je často nutná eliminace alkoholu ve zdravotnickém zařízení, která spočívá ve výplachu žaludku, forsírované diuréze, vyrovnání acidózy a boji proti hypoglykemii. Pokud se stav nezlepšuje nebo při hladině nad 3,5 ‰, následuje dialýza. Léčba je zvláště indikována při delším zhoršeném dechu a při počínající insuficienci srdce a oběhu s eventuální hypotermií.
U opilých osob se nesmí přehlédnout jiný závažný stav a úrazy jako například poranění lebky, vnitřních orgánů, metabolická disharmonie (například u diabetiků hypoglykemie, metabolická acidóza). Je možné, že by si podnapilá osoba ani nestěžovala na bolest, protože má alkohol analgetický účinek, tedy efekt proti bolesti.
Nikdy si nedávejte kávu, kofein prodlužuje odbourávání alkoholu. Kocovina pak trvá déle a káva navíc tělo ještě víc odvodní. Nepomůže ani ranní vyprošťovací pivo či panák, ty pouze oddálí nástup nepříjemných příznaků. Jen 20 % alkoholu se vstřebává v žaludku, zbytek až ve střevech.
Ve svém příspěvku DOPLŇUJÍCÍ INFO O VLIVU GENETIKY NA ZPRACOVÁNÍ ALKOHOLU V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.
Myslím, že článek by se mohl rozšířit o informace o dědičné nesnášenlivé reakci na alkohol. V češtině je na internetu bohužel velmi málo informací na toto téma. Myslím, že je škoda v tomto článku nezmínit, že v jistých národech je nemalý podíl osob, které mají na alkohol přehnané reakce kvůli dědičné dispozici. Jedná se především o osoby pocházející z východní Asie - z Japonska, Číny, Koreji a Vietnamu. V těchto národech má zhruba 36% osob neobvyklou reakci po alkoholu, která zahrnuje zčervenání v obličeji, nevolnost, bolest hlavy a zrychlení tepu (bušení srdce). Setkala jsem se s Japonkou, která měla tuto reakci už po 2 skleničkách alkoholu - nemohlo se tedy jednat o opilost. Více info: https://en.wikipedia.org/wi…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Alkohol zvyšuje účinek warfarinu, proto je důležité to s jeho konzumací nepřehánět. Při léčbě warfarinem nepijte alkohol a dodržujte pokud možno stejný příjem vitaminu K každý den. Doporučená denní dávka je 70–80 µg, maximum 250 µg. Konzumace alkoholu ve větším množství a po delší periodu může snížit terapeutický účinek warfarinu, ale i alkohol v malém pravidelném množství může ovlivnit účinek léku Warfarin.
Občasné množství alkoholu na závadu není. Příjem alkoholu se počítá na takzvané jednotky. Jedna jednotka alkoholu se rovná deseti gramům alkoholu. Tomu odpovídá přibližně 250 ml 12° piva, 330 ml 10° piva, 100 ml vína nebo 25 ml tvrdého alkoholu. Ideální je maximální denní příjem 10 g alkoholu u žen a 20 g alkoholu u mužů. Pro zdraví srdce a cév je důležité si hlídat i krevní tlak a tělesnou hmotnost. Alkohol ve vyšších než doporučených dávkách zvyšuje krevní tlak a jednoznačně přispívá ke vzniku nadváhy a obezity. Současně s alkoholem pijte vždy dostatečné množství nealkoholických nápojů. Při léčbě warfarinem je povoleno 20–30 g alkoholu denně (tj. 0,5 l piva, 2 dl vína či 0,5 dl destilátu).
V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana kmotorkova.
Dobry den manzel ma dnu berie milurit 300a kazdy den je pod vplyvom alkoholu .poprosila by som k comu to vedie
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Milurit a alkohol se nijak neovlivňují. Při užívání Miluritu se tedy může alkohol pít.
Pití alkoholu však mění způsob, jakým tělo vylučuje kyselinu močovou a to může vyvolat budoucí záchvaty dny nebo zhoršit ty současné.
Nejlepší je držet se doporučení nepít více než 14 jednotek alkoholu týdně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu.
Příležitostná nadměrná konzumace alkoholu vyvolá u člověka na druhý den kocovinu. Pokud ale pijeme dlouhodobě a ve velké míře, může to vyústit ve vznik abstinenčních příznaků. Což pak nepřímo poukazuje na fyzickou závislost na alkoholu.
První známky abstinenčních příznaků se projevují cca po 12 hodinách od skončení konzumace alkoholu. V té chvíli může organismus mít i 1 promile alkoholu, ale s postupně klesající hladinou se abstinenční příznaky zvyšují. Ty probíhají ve dvou vlnách. Během prvních 48 hodin se u člověka objevují příznaky spíše mírné, jako je neklid, třes, nespavost, zvracení, někdy křeče a halucinace. Na alkohol si zvykl i mozek, a to tím, že se snížila se jeho citlivost na dopamin a mozek sám začal vydávat menší množství dopaminu než dříve. Při nepřítomnosti alkoholu se sníží koncentrace dopaminu v mozku pod potřebnou úroveň a následně dochází k depresím. Díky těmto příznakům často alkoholici sáhnou po další dávce alkoholu a dostávají se tak do bludného kruhu.
Za 2 až 3 dny dochází k další fázi abstinenčních příznaků, které se projevují silným pocením, tachykardií, hypertenzí (zvýšený krevní tlak), horečkou, deliriem, halucinacemi. Stav je život ohrožující! U mírných abstinenčních příznaků často postačí klid na lůžku (fyzická aktivita zvyšuje riziko srdečních arytmií a mozkových příhod) s přísunem nealkoholických nápojů a cukru, jelikož hladina cukru v krvi při požívání alkoholu klesá, a pokud klesne příliš, může se vyskytnout poškození mozku (játra v první řadě odbourávají alkohol, teprve pak zpracovávají glukózu). K medikaci by se mělo přistupovat jen výjimečně, protože kombinace sedativ nebo hypnotik s alkoholem může vyústit v závislost, která se léčí hůře než samotná závislost na alkoholu. Pokud se již k medikaci přikročí, volí se benzodiazepiny, které uvolní fyzicky i psychicky a jsou dobré i jako prevence křečí, nebo vitamin B1, který působí preventivně proti poškození mozku.
V naší poradně s názvem HOLTOVA MAST (UNGUENTUM HOLT) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Holtova mast a její použití. Jejím základem je draselné mýdlo obohacené o dehtovou tinkturu. Vše je smícháno do podoby krému, odborně do takzvané emulze. Obsah dehtů ovlivňuje její vzhled pach i barvu. Holtova mast se používá k hojení menších vyrážek. Typicky kopřivky u kojenců a úspěšná bývá i léčba různých druhů dermatitid s menším lokálním výskytem. Vzhledem k obsahu dehtu v holtově masti není vhodné používat tuto mast dlouhodobě nebo na větších plochách, protože dehty se vztřebávají kůží, tím jednak léčí, ale také zatěžují močové cesty svým usazováním při vylučování z těla.
Zdraví vás Cempírek!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Pivo je osvěžující nápoj, a to zejména v horké letní noci. Ale lidé s cukrovkou musí mít rozum, pokud jde o konzumaci piva (nebo jiného alkoholického nápoje), a vždy jej zahrnout do svého jídelního plánu. Někteří jedinci (včetně těhotných žen) by neměli pít ani pivo, ani žádný jiný typ alkoholického nápoje. Vždy je rozumné poradit se nejprve s lékařem, pokud máte obavy ohledně konzumace alkoholu a vaší léčby. Napít se občas piva v rozumné míře je ale obecně pro většinu lidí s cukrovkou neškodné.
Pokud ovšem užíváte inzulin nebo antidiabetika, máte vyšší riziko vzniku hypoglykemie (nízká hladina cukru v krvi). Jakýkoli typ alkoholu pak může zvýšit riziko nízké hladiny cukru v krvi, takže je nejlepší jíst k alkoholu něco, co obsahuje sacharidy. Nicméně je nepravděpodobné, že budete mít z konzumace piva nízkou hladinu cukru v krvi. Světlé pivo bývá lepší volbou, protože obsahuje méně alkoholu anebo méně kalorií.
Pivo zvyšuje hladinu glukózy v krvi vlivem obsahu sacharidů. V každém případě je dobré se naučit, že jakýkoli typ alkoholického nápoje ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Zkuste si zkontrolovat hladinu cukru glukometrem před a po pití alkoholu. Nezapomeňte také, že alkohol by měl být konzumován jen v omezené míře (nejvýše dvě dávky denně pro muže, ne více než jednu dávku denně ženám), a to zvláště v případě, že se snažíte zhubnout.
Pozor, alkohol mění hladinu glukózy! Tento fakt může být nebezpečný pro osoby užívající inzulin, protože kombinace inzulinu s pivem může vyvolat hypoglykemickou epizodu. Pití ve skupině pak může být ještě nebezpečnější, protože pak lehce ztratíte přehled o tom, kolik alkoholu konzumujete, dokud vám neklesne hladina krevního cukru příliš nízko.
Zde jsou čtyři tipy, jak pít zodpovědně:
Alkohol zůstává ve vašem těle déle než glukóza z jídla, takže byste měli pivo konzumovat pouze s jídlem. Pití piva s jídlem pomáhá zpomalit míru absorpce alkoholu a nabízí určitou ochranu proti nárůstům nebo poklesům cukru.
Světlé pivo nebo značky s nízkým obsahem alkoholu mohou pomoci s regulací hladiny cukru u cukrovky, problém ale zcela nevyřeší. Pivo je nabité sacharidy, takže si pamatujte, že je třeba s ním zacházet jako s dezertem plným cukru.
Ti, kdo užívají inzulin, nejsou jediní, kteří si musí být vědomi spotřeby piva. I jedinci užívající léky na cukrovku by měli pečlivě sledovat příjem piva a alkoholu obecně. Některé léky proti cukrovce mají své vedlejší účinky, například rychlou srdeční frekvenci, a některé léky mohou dokonce změnit hladinu glukózy. Běžný lék jako metformin by se kvůli možným vedlejším účinkům neměl například nikdy míchat s pivem.
Pokud si příležitostně přejete pořádně vychutnat to jedno pivo, postupujte podle s
Ve svém příspěvku AKNÉ A ČERNÉ TEČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.
Mám velký problém s pletí, trápí mne na čele, nose a bradě černé tečky a pupínky (nejvíce jich mám na čele). Chtěla bych poradit co mám udělat, aby akné a černé tečky zmizely. Nejlépe, pokud by to nebylo moc drahé. A jak akné a černé tečky správně zamaskovat? Vyzkoušela jsem mnoho přípravku od vichy, garnier, loreal a La-roche. Ale žádné pozitivní výsledky nevidím. Děkuji předem, I.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Red..
Dobrý den, Ivano,
Je vidět, že své pleti se snažíte dopřát kvalitní péči, avšak ani výrobky z lékárny nemusí být vždy tou nejlepší volbou. Je důležité vyzkoušet víc typů kosmetiky a najit tu, která vám bude opravdu vyhovovat. Bohužel otázka ceny je vždy až ta poslední, protože pleti zkrátka nevysvětlíte, aby jí stačila i levnější péče z běžných drogerií.
Ve vašem případě se jedná o klasickou T-zonu, kterou je potřeba pravidelně čistit. Čištění pleti je základ a pokud je tento úkon proveden špatně, pleť se během dne uzavře včetně nečistot, které jsou na ní usazené. Proto vznikají černé tečky a pupínky. Zaměřte se tedy na pravidelné čištění – nejlépe pleťovým mlékem smývatelným vodou, poté aplikujte tonikum na uzavření pórů a čistící krém. Osobně máme velmi dobré zkušenosti s přírodní kosmetikou Dr. Hauschka anebo Nouri Fusion. Jak správně pleť čistit, kdy a jak často Vám poradí kosmetická poradkyně Zuzana Hájková, zhajkova@seznam.cz , obraťte se prosím přímo na ní...
Pivo bez alkoholu Birell může být pro diabetiky dobrou volbou. Diabetikům může pomoci snížit obsah kalorií a alkoholu ve vypitém pivu přechodem na pivo s nízkým obsahem alkoholu bez výrazné újmy na chuti. Birell tak může být zdravý kompromis pro diabetiky milující pivo.
Na co si dát pozor při pití piva Birell při cukrovce? Na sacharidy, na cukry obsažené v daném nápoji Birell. Birell má ve své nabídce celkem 14 nápojů s příchutí podobnou skutečnému pivu, ale jen s nízkým obsahem alkoholu. Alkohol se v těchto nápojích vyskytuje v množství od 0,3 až po 0,5 % z celkového vypitého objemu. Klasické alkoholické pivo má obsah alkoholu 4 až 5 %. Sacharidy tyto nápoje obvykle obsahují v množství okolo 5 gramů na 100 ml. Právě množství 100 ml je optimální míra těchto piv na jeden drink. Další drink pak za hodinu. Větší objemy vypité naráz by mohly mít negativní dopady na cukr v krvi.
Birell podobný klasickému pivu
Birell s názvem Za Studena Chmelený je nealkoholické pivo, jež vyniká plnou chutí inspirovanou českými ležáky. Ta je dána použitím několika druhů sladů a výraznější příjemnou chmelovou hořkostí. Díky harmonickému sladění všech chutí je velmi dobře pitelný a láká k dalšímu doušku. Skvělý zážitek z napití piva Birell dotváří jedinečné chmelové aroma podpořené procesem studeného chmelení.
PRŮMERNÁ VÝŽIVOVÁ HODNOTA (NA 100 ML)
Obsah alkoholu max. 0.5 % obj.;
Energie 96 kJ / 23 kcal;
Sacharidy 5,4 g;
z toho cukry 2,3 g;
Bílkoviny < 0,5 g;
Sůl 0 g.
Birell podobný pivu IPA
Birell Stylu IPA je nealkoholické pivo, jehož chuť je inspirována pivy stylu IPA. Je typický svou osvěžující chutí a náznakem citrusového aroma získaným díky studenému chmelení odrůdou chmele Citra.
PRŮMERNÁ VÝŽIVOVÁ HODNOTA (NA 100 ML)
Obsah alkoholu max. 0.5 % obj.;
Energie 87 kJ / 21 kcal;
Sacharidy 5,0 g;
z toho cukry 2,4 g;
Bílkoviny < 0,5 g;
Sůl 0 g.
Birell podobný světlému pivu
Vylepšený Birell Světlý obsahuje vyšší podíl karamelového sladu pro plnější chuť, na konci vaření přidáváme chmel Sládek, který zajistí výraznější aroma, a nově využíváme procesu rmutování namísto infuze. Podtrženo sečteno, vylepšený Birell Světlý s chutí bohatší na chmel a slad oslní i ty nejzkušenější pivaře.
V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ NEHTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.
Dobrý den na konci roku 2015 mi byl odstraněný celý nehet,,palec u nohy jelikož se mi pod nehtem dělal hnis který jsem pak po zmáčknutí nehtu vymáčkla a vytekl.Nehet odstranili a zjistili že jsem tam měla plísen.Nehet léčím.Doktor mi napsal nějakou vodičku Batrafen a na nehet si to kapu.Je duben 2016 a nepřipadá mi že by mi rost nový nehet kousíček tam mám ale od spodu pod tím nehtem opět něco je.Za chvilku bude léto a budu nosit žabky,pantofle a opravdu se budu stydět za ten nehet.Jak pokračovat v léčbě a nebo čím to v létě zamaskovat.Jedeme k moři tak se budu stydět.Díky za odpověd
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Batrafen je účinný lék proti plísni. Nehet na palci u nohy roste pomaleji než na ruce, takže budete muset vydržet rok, než se celá ploténka potáhne novým nehtem. Nemaskujte to ničím a nechte prsty co nejvíce větrat, aby se plíseň nevrátila. Nehet na palci je jen malá část vašeho těla, která bude trochu nedokonalá. Zbytek svého těla budete mít v pořádku, takže se soustřeďte, ať zaujmete pozornost jinou částí než je palec na noze a nikdo to pak nepostřehne.
Birell má ve své nabídce také další nápoje, které jsou líznuté příchutí piva, ale jejich chuť klade důraz na ovocnou příchuť. Většina z nich má stejné obsahy sacharidů jako klasická nízkoalkoholická piva, ale dva druhy jsou trochu více sladší. Platí zde také používání malé sklenky o objemu 100 ml, která by měla odměřovat jeden drink za hodinu. Naráz vypité vyšší objemy těchto piv, by mohly mít negativní vliv na krevní cukr.
Vhodné míchané nápoje Birell:
Birell Hrozno je osvěžující míchaný nápoj na bázi nealkoholického piva Birell, ve kterém je příjemná hořkost chmelu mistrovsky doplněna o vyvážený poměr sladké chuti bílého a červeného hrozna. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 5,8 g na 100 ml;
Birell Červený Pomeranč v sobě spojuje jemnou hořkost nealkoholického piva s výraznou a svěží chutí červeného pomeranče. I tato varianta je bez konzervantů a umělých barviv. Má snížené množství cukru a obsahuje vitamíny C, B5 a B6. Obsah sacharidů: 5,8 g na 100 ml. Obsah alkoholu 0,5% obj.
Birell Limetka & Malina je míchaný nápoj se svěží příchutí ovoce, který si uchovává všechny přednosti výjimečného nealkoholického piva Birell, jehož chuťový profil je mistrovsky doplněn o vyvážený poměr šťavnaté, osvěžující limetky a vůni čerstvých malin. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 5.4 g na 100ml.
Birell Zelený ječmen je osvěžující nápoj na bázi světlého nealkoholického piva Birell. Tento speciál je výjimečný zejména díky přítomnosti zeleného ječmene, který se v posledních letech stává symbolem zdravého životního stylu a je nazýván superpotravinou. Výsledkem je více hořké nealko pivo s výraznější pivní chutí a vůní zeleného ječmene. Obsah alkoholu max. 0.5 % obj. Obsah sacharidů 5 g na 100 ml, ale cukry v nich tvoří jen 2,4 g.
Birell Malina je novou limitovanou edicí míchaných nápojů na bázi nealkoholického piva Birell. Malina se sníženým obsahem cukru vycházíme vstříc příznivcům méně kalorických nápojů, i těm kdo vyhledávají méně sladké varianty. Stejně jako stávající nápoje Birell je i tato bez umělých barviv a konzervantů. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 4 g na 100ml.
Birell Bezový květ je novou limitovanou edicí míchaných nápojů na bázi nealkoholického piva Birell. Bezový květ se sníženým obsahem cukru vycházíme vstříc příznivcům méně kalorických nápojů, i těm kdo vyhledávají méně sladké varianty. Stejně jako stávající nápoje Birell je i tato bez umělých barviv a konzervantů. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 4,1g na 100 ml.
Birell Višeň a ostružina je novou limitovanou edicí míchaných nápojů n
Ve svém příspěvku SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dita.
Před několika lety jsem si zlomila ruku a dostala sádru, nejdříve na dva týdny s dlahou, pak na šest neděl. Když mě ji sundali zůstala jsem v šoku - hřbet ruky asi 2 až 3 cm dlouhé chlupy, které jsem nikdy neměla, ale také krásně vybělená ruka bez skvrn.
Snad to bylo i tím, že jsem nebyla moc pečliová a dost často se mě pod sádru dostala voda při sprchování, nevím.
A tak mám dodnes jednu ruku hezky bílou a druhou flekatou.
(Občas je mažu barevným dermacolem na obličej, aby byly stejné, lámat si tu druhou rozhodně nemíním..)
Bílé skvrny - nedostatek pigmentu - má kamarádka a vím,
že je marně léčí , nejde to, ale není to prý přenosné, ani ohrožující, dá se to jen zamaskovat make upem, který je ostatně dobrý i jako prevence hnědých skvrn po opalování.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kouty ve vlasech nejsou žádná hrůza, dají se v pohodě zamaskovat dobrým střihem a vhodným účesem (nenosit culíky a vlasy stažené z čela a podobně). U mužů je vhodný velmi krátký sestřih, v dnešní době je navíc moderní mít holou hlavu. Někteří muži tento problém řeší takzvanou přehazovačkou, kterou si zakrývají pleš. Problém nastává, když zafouká vítr a vlasy se postaví, pak je tento způsob maskování spíše groteskní.
Ve svém příspěvku VÝROBA DOMÁCÍ TINKTURY Z ALOE VERA A ALKOHOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Raunerová.
Dobrý den. Ráda bych si udělala tinkturu z aloe vera a alkoholu.(Slivovice). Ne z alpy ,ne s acilpirinem. Jsem vředař. Prosím poradte někdo , jak na to.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.
30 dkg aloe pomelete,dáte do větší sklenice a přidáte sedmičku červeného vína, 1 deci slivovice /vodky,lihu/10 dkg medu. Necháte 3 týdny na okně .Můžete celé zcedit nebo zcedíte část kterou užíváte 2x denně štamprli. Vyléčila jsem žaludeční vředy a klesl mi cukr.
Většina běžně používaných antibiotik není ovlivnitelná alkoholem. Samozřejmě mezi nimi existují výjimky.
Určitě byste neměli pít alkohol během užívání protiinfekčních antibiotik, jako jsou metronidazol, tinidazol a sulfamethoxazol či trimethoprim. Tyto léky totiž blokují jednu z hlavních cest, která metabolizuje alkohol. Společně s alkoholem pak způsobí opravdu nepříjemné stavy – vyvolávají rudé fleky po celém těle, mdloby a zvracení i po jediné skleničce piva.
Tyto protiinfekční léky mají naštěstí poměrně specializované využití, slouží k léčbě infekcí organismy, jako je lamblie střevní (z kontaminované pitné vody) nebo střevní červi. Tudíž by bylo neobvyklé, aby vám je lékař předepsal bez předchozí dlouhé přednášky.
Co se týče ostatních typů antibiotik, není zatím žádný jasný důkaz o poškození těla po skromném požití alkoholu. Při větší konzumaci alkoholu během boje s infekcí na vás alkohol pravděpodobně bude mít větší a méně příjemný účinek.
Alkohol spolu s antibiotiky vyvolává rozšíření krevních cév v končetinách – tělo se tím snaží zvýšit horečku a zpomalit tak šíření infekce. Ledviny jsou nuceny kvůli alkoholu ztratit více tekutin, čímž se zvyšuje riziko dehydratace. Hluboká bolest svalů pramenící z virového onemocnění v kombinaci s antibiotiky může vzácně zanechat ve svalech dlouhodobé poškození.
Některá antibiotika jako isoniazid a flukloxacilin mohou špatně působit na játra a v malém procentu případů způsobit i mírné hepatitidy. Večírek v opojení tedy dráždí játra, která pracují jak s působením antibiotik, tak s odbouráváním alkoholu.
Pokud vám není dobře a zamýšlíte jít na nějaký večírek, je lepší pít alkohol střídmě, ať už antibiotika berete, nebo ne. Léčba bude rychlejší a snížíte riziko sekundárních komplikací. V případě, že užíváte některé z léků, které jsou výše uvedeny jako problémová antibiotika, je třeba se alkoholu vyhýbat obloukem.
Spousta lidí se nejvíce obává toho, že berou-li antibiotika, bude jim stačit jediná sklenka vína k tomu, aby se opili. Ano, existují některá antibiotika, která takto s alkoholem reagují, to však není ten hlavní důvod, proč byste neměli alkohol a antibiotika kombinovat. Jak známo, antibiotika zpravidla zatěžují játra a potažmo celý organismus. Stejně tak konzumace alkoholu působí na funkci jater. Spojí-li se obojí dohromady, dostanou játra pořádně zabrat.
Dalším aspektem, který kombinaci antibiotik a alkoholu provází, je možný zeslabený účinek podávaných antibiotik. Velmi snadno se tak může stát, že bude celou léčbu nutno opakovat, neboť nemoc nebude dostatečně vyléčena. Když vezmeme v potaz současnou zvýšenou rezistenci bakterií proti antibiotikům, která vychází z jejich přehnaného užívání, je opakovaná léčebná dávka dalším zbytečným oslabením budoucích účinků antibiotik. V tomto případě tedy opravdu nejde alkohol a zdraví ruku v ruce.
Nadměrné pití alkoholu, ať už se jedná o pivo, víno, slivovici a jiné nápoje, může vést k vážným problémům včetně nebezpečně nízké hladiny glukózy (cukru) v krvi a také ke škodlivému vzájemnému působení v těle s diabetickými léky. Pokud máte cukrovku a pijete alkohol, je zvláště důležité, abyste tak činili zodpovědně. Promluvte si se svým lékařem (diabetologem) o tom, jak alkohol zapadá do vaší diabetické péče a stravovacího plánu.
Mírná konzumace může mít malý přínos pro zdraví
V některých studiích bylo prokázáno, že konzumace alkoholu s mírou (tedy maximálně 1–2 malé skleničky vína nebo 1 malé pivo) má prokazatelné účinky na snížení rizika infarktu, mrtvice a předčasného úmrtí. Jiné studie poukazují na to, že občasná konzumace alkoholu s mírou je spojena s nižším rizikem nezdravého cholesterolu a onemocnění ledvin u pacientů s diabetem. Ale důležité je opravdu všeho s mírou. To znamená, že ne více než 2 alkoholické drinky denně u mužů a 1 u žen. Nadměrné pití může způsobovat celou řadu zdravotních problémů včetně vysokého krevního tlaku, poškozování jater, a dokonce i některé druhy rakoviny.
Alkohol může způsobit hypoglykemii i při mírné konzumaci
Když máte diabetes, popíjení alkoholu u vás může vést k výraznému snížení hladiny glukózy v krvi, tedy k hypoglykemii. Alkohol v krvi totiž brání ukládání rezervních zásob cukru do jater. Pijete-li větší množství alkoholu, zaměstnáte vlastní játra jeho odbouráváním. Pak ale může nastat následující situace: aplikujete si inzulin, máte menší přísun cukrů v potravě a hladina cukru v krvi klesá. Za normální situace jsou tu játra, aby do oběhu vypustila cukr, který zabrání hypoglykemii. Játra zaměstnaná zpracováním alkoholu ovšem cukr nevyrobí, a tak hrozí riziko závažné hypoglykemie. Proto nikdy nepijte nalačno a vždy si kontrolujte hladinu glykemie večer před ulehnutím po proběhlé oslavě. Mějte u sebe pokaždé zdroj cukru (glukózový bonbon nebo něco jiného), a pokud někde slavíte, určitě někoho informujte, že jste diabetik.
Jestliže tedy diabetik pije a nemá dostatek cukru v krvi, tělo nemá patřičné zásoby pro navýšení hladiny cukru v krvi, a tak následně hrozí reálné riziko závažné hypoglykemie. Tedy takové, kdy si pacient nedokáže sám pomoci. Začne se chovat zmateně, mluvit nesrozumitelně, může se i motat a po chvíli (pár minut i několik hodin, zvláště pokud se poté zapomene najíst) upadne do hlubokého bezvědomí. V takovém případě už mluvíme o závažné hypoglykemii, která přímo ohrožuje život.
Alkohol může zkomplikovat léčbu diabetickými léky
Kombinace alkoholu s diabetickými léky může zvyšovat riziko škodlivých vedlejších ú