Nejpraktičtější domácí přírodní lék na srdce je tinktura z květů hlohu obecného. K její přípravě budeme potřebovat čerstvý květ hlohu obecného a stejné množství jeho mladých zelených lístků. Tyto suroviny nasekáme nožem a pak je mírně napěchujeme do velké zavařovací sklenice. Sklenici pak až po okraj zalijeme nějakou pálenkou. Pálenka může být domácí anebo kupovaná, například vodka je fajn. Sklenici pak zavřeme a necháme ji na temném místě dva týdny louhovat a občas protřeseme. Pak to přecedíme, nejlépe pomocí malého lisu na ovoce. Tinktura z hlohu se užívá se sklenkou vody, do které se nakape 25 kapek a to se opakuje třikrát denně. Podobným způsobem je možné také připravit tinkturu z plodů hlohu, kterými v receptu nahradíme jeho květy. Tato tinktura by se pak dala spíše označit jako domácí léčivý likér na srdce z hlohu obecného. Tinktura z hlohu nejen že pomáhá při vnitřním užívání, ale také účinkuje zevně proti bolesti. Pokud s tinkturou namažeme bolestivé namožené svaly, tak jim ulevíme od bolesti.
V naší poradně s názvem HLOH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danuše Drábková.
Dobrý den
Užívám Xareto 30mg, Rosuvastin 10mg a Rivocor 5mg, Prestance 5mg.
Mohu, podpůrně, užívat ještě hloh - 2 krát denně 500mg.?
Děkuji
Zdraví
Danu
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Listy, bobule a květy hlohu se používají jako lék. Obsahují chemické látky zvané flavonoidy, které mají antioxidační účinky. Zdá se také, že hloh zlepšuje krevní oběh a ovlivňuje průtok krve ze srdce. Lidé nejčastěji užívají hloh při bolesti na hrudi, srdečním selhání, na problémy s krevním oběhem, vysoký krevní tlak, úzkost a mnoho dalších stavů.
Hloh je pravděpodobně bezpečný při užívání v dávkách až 1800 mg denně po dobu až 16 týdnů. Není dostatek spolehlivých informací, abychom věděli, zda je hloh bezpečný, pokud je používán déle než 16 týdnů. Hloh je obvykle dobře snášen. Ve vašem případě, ale musíte být opatrná a nemůžete jen tak sama od sebe začít užívat hloh ke svým stávajícím lékům. Proč?
Rivocor je lék na vysoký krevní tlak (beta-blokátor), Prestance je taktéž lék na vysoký krevní tlak (blokátor vápníkových kanálů), oba tyto léky interagují s hlohem. Hloh může snížit krevní tlak. Užívání hlohu spolu s léky, které snižují krevní tlak, může způsobit příliš nízký krevní tlak. Pečlivě sledujte svůj krevní tlak.
Xarelto je lék, který zpomaluje srážení krve (antikoagulancia/protidestičkové léky), a také interaguje s hlohem. Hloh může zpomalit srážení krve. Užívání hlohu spolu s léky, které také zpomalují srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a nebezpečného krvácení.
Nejlépe uděláte, když svůj záměr, přidat hloh do své léčby, oznámíte svému lékaři, který pohlídá dotčené hodnoty a dohlédne, aby společná léčba byla přínosem a ne rizikem.
Postup: 150 g sušených plodů hlohu zalijeme 1 litrem 50% alkoholu (vodky nebo slivovice) a necháme 3 týdny v uzavřené láhvi za každodenního protřepávání louhovat. Tinktura se podává 3x denně po 20 až 30 kapkách, při preventivním užívání postačuje 2x denně po 15 kapkách – v závislosti na typu srdečního onemocnění.
Nálev
Postup: 1 čajovou lžičku sušených nadrcených plodů přelijeme 1/4 l vroucí vody a louhujeme 15 minut. Čaj pijeme chladný ráno a večer po jednom šálku. Užívá se při srdečních neurózách, bušení srdce, srdeční slabosti, nespavosti, proti vysokému krevnímu tlaku, kornatění tepen a během rekonvalescence po mrtvici.
Odvar
Postup: 2 lžíce plodů vaříme v 1/2 l vody 10 minut. Odvar pijeme vlažný, 2 šálky denně. Užívá se i proti ledvinovým kamenům.
Recept na marmeládu
Ingredience: 1 kg čerstvých plodů hlohu, 1/2 kg cukru nebo medu (případně 1/2 kg želírovacího cukru, nebo cukr a želírovací prostředek), šťáva a kůra z 1 ½ citronu, sůl, pepř
Postup: Plodyhlohu omyjeme, obereme stopky, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Vaříme cca 20 minut do změknutí plodů. Vařené plody i s vodou rozmixujeme v mixéru nebo ponorným mixérem přímo v hrnci a dužinu propasírujeme přes jemné sítko. Propasírovanou dužinu vrátíme zpět do hrnce, přidáme citronovou šťávu a kůru, cukr nebo med a podle chuti špetku soli a pepře. Svaříme na požadovanou konzistenci. (Proveďte test hustoty – dejte lžičku marmelády na talířek a nechte zchladnout, pokud marmeláda neteče, je hotová). Pokud nechcete marmeládu dlouho vařit, přidejte želírovací prostředek nebo místo cukru a želírovacího prostředku přidejte rovnou želírovací cukr. Pak stačí propasírovanou dužinu provařit jen pět minut a je hotovo. Hotovou marmeládu nalijte do sterilních nahřátých skleniček. Uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Marmeláda z hlohu je lehce nahořklá, proto se do ní přidává citron, špetka soli a pepře. Sůl vytáhne chuť a pepř zůstává jako jemný závěrečný tón na jazyku. Marmeláda má nádhernou rubínovou barvu.
Pálenka z hlohu
Postup: Plodyhlohu se nasypou do vodky nebo žitné, přidá se cca 100 g cukru, nechá se 4 až 6 měsíců stát a potom se užívá jako lék.
Výzkumy prokázaly pozitivní vliv na vysoký krevní tlak u celeru a také u česneku. Česnek dokáže snížit vysoký krevní tlak jen když se jí ve velkém množství. Na snížení vysokého krevního tlaku je třeba denně sníst 4 stroužky česneku. U celeru je třeba sníst alespoň jednu bulvu denně. Také panenský olivový olej je prospěšný při boji proti vysokému krevnímu tlaku.
Odvar ze sušených květů hlohu obecného zlepšuje srdeční činnost, snižuje krevní tlak. Odvar z hlohu pomáhá také při nespavosti a má uklidňující účinky. Podobné účinky, jako květy, mají i zralé plodyhlohu. Hloh je dobré kombinovat s rakytníkem řešetlákovým. Odvar z hlohu se pije jak je libo. Hloh se dá také užívat jako lihová tinktura, ve které je výtažek z čerstvé rostliny hlohu obecného, v takovém případě je rozumná dávka 300 mg výtažku z hlohu denně.
Ve svém příspěvku POKRAČOVÁNÍ MÉHO DOTAZU K VYUŽITÍ PLODŮ-SEMEN JINANU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Studeníková.
Vaše odpověď se netýká mého dotazu. Jinan má žluté plody velikosti třešně,rostou buď po jednom na stopce, z jednoho místa někdy rostou dva, přesně jako třešně. Velmi zapáchající dužina má uvnitř malou pecku a na její využití jsem ptala. Vím, že tradiční čínská medicína využívá i plody u kardiovaskulárních problémech, ale nikde jsem se nedozvěděla jak se plody zpracovávají. Je to strom dvoudomý,t.zn.,že samostatně vyrůstají samčí a samičí stromy.U nás v Teplicích jich roste 6 nádherných exemplářů,ale jen na jednom rostou i plody.Tento strom je v parku pod divadlem a jestli chcete, přijeďte, provedu Vás našimi parky a ukážu jinany dvoulaločné. Říkám jim důvěrně "gingouškové". Budete v Teplicích vítáni. Krásný nový rok 2014.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Hloh představuje efektivní lék při srdečních potížích a snižuje krevní tlak. Působení hlohu je uznáváno i ze strany mnohých lékařů, kteří ho také doporučují jako podpůrný doplněk léčby. Látky obsažené v hlohu mají stimulační účinek na srdeční sval a jeho prokrvení, zlepšují průchodnost cév a tepen a celkově zlepšují prokrvení celého těla. Působí i jako regulátor, a to zejména v případě vysokého krevního tlaku, který účinně snižují. Hloh funguje rovněž jako prevence a léčba anginy pectoris, doporučuje se i jako prevence infarktu a na rekonvalescenci po něm. Uklidňujících účinků hlohu lze využít například v případě nespavosti nebo v čase silného nervového vypětí a dlouhodobého stresu. Pomáhá i ženám v období menopauzy, kdy zmírňuje nepříjemné stavy. Při užívání hlohu je velmi důležitá vytrvalost a trpělivost. Výsledný léčivý efekt je výsledkem pravidelného a dlouhodobého užívání. Výhodou hlohu je, že na rozdíl od mnoha jiných bylin s účinkem na srdce a krevní oběh není toxický, nejsou u něj známé žádné nežádoucí účinky, jediným problémem by mohla být kontraindikace s jinými léky. Léčivé účinky mají listy a plodyhlohu (takzvané hložinky), ovšem ne tak výrazné jako květ.
Ve svém příspěvku LÉČEBNÉ ÚČINKY ČERNÉHO BEZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Marčanová.
Já plody černého bezu mrazim a používám na koláče místo borůvek. Jsou velmi chutné.A takový kynutý koláč s bezinkami a drobenkou je neuvěřitelná pochoutka,která chutná prakticky stejně jako borůvkový koláč. Také plody naplním do zavařovaček,prosladím a zavařím. Používám stejně.Plody projdou tepelnou úpravou a nikdy nikdo doma po nich neměl průjem nebo nezvracel. Jsou všude a zatím zadarmo, než na to někdo přijde, že bychom měli z toho platit poplatky. Tak se do toho pusťte, je to mňamka.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Dostálová.
Dobrý den,ráda bych se dozvěděla jak se dělá sirup,víno a šťáva z bezu.Před léty jsem se najedla v lese syrových kuliček bezu,nebo mě moc chutnali a přiotrávila jsem se,to už bych nechtěla nikdy zažít znova.Děkuji předem za Vaše odpovědi a rady.S pozdravem a přáním pěkného dne Marie.
Wikipedie uvádí, že godži (goji) jsou plody dvou druhů kustovnice – kustovnice cizí (Lycium barbarum) a blízce příbuzné kustovnice čínské (L. chinense). Kustovnice jsou opadavé keře s jednoduchými střídavými listy a pravidelnými purpurovými květy, řazené do čeledi lilkovité a pocházející z Asie. Pěstují se zejména ve střední a severní Číně. Plody a mladé listy jsou v asijských zemích součástí jídelníčku, plody a kůra kořenů jsou využívány v místní medicíně. Na přelomu tisíciletí se godži objevilo i na trhu v Evropě a Severní Americe a od té doby jeho obliba stoupá. V České republice jsou sušené plody běžnou součástí sortimentu obchodů se zdravou výživou a potravinovými doplňky. V některých zemích jsou nabízeny též džusy s obsahem šťávy z godži.
Dle Wikipedie medicínské studie potvrdily, že godži má léčivé účinky u plodů, kvůli nimž jsou v asijské medicíně využívány již po celá tisíciletí. Zároveň se kolem tohoto produktu točí celá řada mýtů a omylů, a to jak v identitě rostlin, oblasti a způsobu jejich pěstování a sběru, tak i co se týče proklamovaných účinků a obsahových látek. Prodávané plody bohužel často obsahují stopy různých pesticidů. Godži se konzumuje syrová, sušená nebo jako šťáva.
Kustovnice cizí (Lycium barbarum) a kustovnice čínská (L. chinense) jsou opadavé keře s jednoduchými listy a dorůstají obvykle výšky 0,5 až 2 metry. Mají pravidelné, purpurově zbarvené květy nálevkovitého tvaru. Plodem je žlutooranžová až červená dužnatá bobule. Plody jsou vejcovité až podlouhlé a obsahují 4 a více žlutých nebo žlutohnědých plochých semen. U kustovnice cizí jsou 0,4 až 2 cm dlouhé a 0,5 až 1 cm široké a semena jsou větší (2,5 až 3 mm). Kustovnice čínská mívá ve volné přírodě plody asi 0,7 až 1,5 cm dlouhé a 5 až 8 cm široké. U pěstovaných rostlin bývají větší, až 2,2 cm dlouhé a 1 cm široké. Také var. potaninii má větší plody, až 2,5 cm. Semena jsou jen asi 2 mm dlouhá. Za zralosti se plody uvolňují z vytrvalého zeleného kalichu a opadávají. Velikost, tvar plodů a množství semen jsou u různých kultivarů kustovnice cizí odlišné. Některé kultivary pěstované v současné době v Číně jsou hybridogenního původu. Oba druhy kustovnice jsou si značně podobné. Hlavní rozlišovací znaky spočívají v poměrné velikosti květních částí, tvaru kalicha a ochlupení koruny, dále ve vzrůstnosti rostlin, tvaru listů a velikosti semen. Většina rostlin pěstovaných a nabízených jako kustovnice čínská je ve skutečnosti kustovnice cizí.
Jak se uvádí ve Wikipedii, sušené plody godži jsou oranžovočervené a mají svraštělý povrch.
V naší poradně s názvem WARFARIN A ÚČINKY POMELA NA VYŠETŘENÍ QUIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.
Dobrý den mám dotaz, zda při léčbě Warfarinem mohu jíst pomelo a grepfruity. Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Grapefruit se NESMÍ jíst souběžně s léčbou Warfarinem. Warfarin je metabolizován cestou cytochromu P-450. Furanokumarinové sloučeniny v grapefruitu interferují s enzymy v kaskádě P-450. Konzumace grapefruitu způsobí, že Warfarin zůstane ve vašem těle déle. Když sníte grapefruit nebo vypijete jeho šťávu, tak si zpozdíte metabolismus Warfarinu až o 72 hodin a zvýšíte si hladinu PT/INR. Pokud užíváte Warfarin denně, tak druhý den již dochází k předávkování s vysokým rizikem vzniku krvácení.
Pomelo a džus z něho fungují stejně jako grepy a grepový džus.
Grep a pomelo nejsou jediné plody, které ovlivňují metabolismus léků podobných Warfarinu. Stejné účinky mají také tyto plody a šťáva z nich: morušovník černý, hroznové víno a granátové jablko.
Máte dvě základní možnosti. Jednou z nich je vyhnout se konzumaci pomela i grepů a pití z nich vyrobené šťávy. Druhou možností je užívat si tyto plody a změnit léčbu. Můžete se s lékařem poradit o přechodu na statin, který není ovlivněn grapefruitem. Nejpoužívanější statiny u nás jsou: lovastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastatin a pravastatin.
Hloh jednosemenný je druh hlohu mající původ v Evropě, severozápadní Africe a západní Asii. Vyskytuje se i v dalších částech světa, kde však může být invazním druhem. Je tolerantní na půdu, ale preferuje vápnité a jílovité podloží. Hloh jednosemenný je méně rozšířený příbuzný hlohu obecného. Jde o rozkladitý keř až stromek z čeledi růžovitých, který může dorůst až do výšky 12 metrů. Jako statný keř mívá výšku 2 až 6 metrů. Jedná se o výrazně světlomilnou a teplomilnou dřevinu. Obývá převážně slunné křoviny, světlé listnaté lesy, lesní okraje, skály, smíšené lesy a vyskytuje se také podél cest, a to většinou na vápnitých jílovitých půdách. Je hojný především v teplejších oblastech.
Hloh jednosemenný je jedním z nejběžnějších druhů hlohu užívaných v tradičním lidovém léčitelství, ve kterém je používán s prokazatelnými výsledky při léčení srdeční arytmie. Používají se větvičky jak s listy, tak květy, alternativně hložinky jako ovoce. Společně s dalšími druhy hlohu má své využití i v moderní medicíně. Hloh je významným zdrojem antioxidantů, používá se zejména extrakt z listů s květy. Látky obsažené v hlohu posilují činnost srdce, zlepšují prokrvení věnčitých cév a snižují spotřebu kyslíku (energie) při práci srdce.
Ve svém příspěvku KDY SKLÍZET KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatoslava.
Dobrý den,
také nevím, kdy je nejvhdnější sklízet plody tomelu. Nechala jsem je až do prosince. Prý plody lépe dozrají, když je necháme přejít mrazem. Plody na mém stromě použe změnily barvu - na šedohnědou, ale stejně nedozrávají.
Zatím je začali nazobávat ptáci, a tak jsem je všechny otrhala. Mám je v pokojové teplotě, ale pořád jsou stejné - tmavé a nezralé.
Pokud by se vám podařilo získat nějakou radu, byla bych vám moc vděčná, když se se mnou o tuto radu podělíte. Zatím jsem nenašla žádné dobré informace.
Zdravím a předem děkuji.
Svatoslava
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Liba.
Některé plody jsem otrhala v listopadu,ale bylo to moc brzy,doma nedozrály,byly stále uprostřed trpké.Co jsem nechala přejít mrazem byly měkké a musela jsem je jíst lžíci.Tak nevím,kde se stala chyba Liba
Postup: 150 g sušených plodů hlohu zalijte 1 litrem 50% alkoholu (vodky nebo slivovice) a nechte 3 týdny v uzavřené láhvi za každodenního protřepávání louhovat. Tinktura se podává 3x denně po 20 až 30 kapkách, při preventivním užívání postačuje 2x denně po 15 kapkách – v závislosti na typu srdečního onemocnění. Při sklízení plodů je nutné kontrolovat, jestli nejsou červivé nebo napadené hmyzem. Plody se sbírají za plné zralosti od září do října ještě před příchodem prvních podzimních mrazů a suší se pomalým teplem. Hloh má pozitivní účinky na srdeční sval a jeho prokrvení, zlepšuje průchodnost cév a tepen a celkově prokrvení celého těla. Působí i jako regulátor, a to zejména v případě vysokého krevního tlaku, který účinně snižuje. Hloh funguje rovněž jako prevence a léčba anginy pectoris, doporučuje se i jako prevence infarktu a na rekonvalescenci po něm. Uklidňujících účinků hlohu lze využít například v případě nespavosti nebo v čase silného nervového vypětí a dlouhodobého stresu. Pomáhá i ženám v období menopauzy, kdy zmírňuje nepříjemné stavy.
Ve svém příspěvku KOŘEN DIVIZNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Merclová.
Kořen divizny má pomáhat na bolesti kloubů.Ale nemohu najít jak kořeny zpracovat.Máte s tím někdo zkušenost?Se zpracovním ale také s použitím kořene divizny?Děkuji za odpověd Eliška
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Již v antickém Řecku se hloh obecný (Crataegus oxyacantha) považoval za mocně působící srdeční lék. Užíval se hlavně čaj ze sušených listů. Podle legendy byla Kristova trnová koruna uvita právě z větví hlohu. Ve středověku se věřilo, že hloh ochrání stavení před blesky a lidi před toulavými ďábly, ale přes práh domu se nesměly nosit jeho květy, protože to přinášelo smůlu.
Hloh příznivě ovlivňuje činnost srdce a tepen, dokáže rozšiřovat krevní cévy, zvyšovat zásobu srdeční energie a zlepšovat funkci srdečního svalu. Tyto nenápadné, ale cenné účinky na srdce pravděpodobně souvisí s jeho bohatými zásobami rostlinných sloučenin zvaných flavonoidy, především s oligomerickými proantokyanidinovými komplexy (OPK), které mají silné antioxidační účinky. Hloh také zřejmě blokuje enzymy oslabující srdeční sval a tím posiluje výkonnost srdce jako pumpy. Pro tuto svou vlastnost má hloh zvláště příznivé účinky u lidí s lehčím srdečním onemocněním, kteří nepotřebují silné léky. Navíc antioxidační schopnosti hlohu mohou zabraňovat poškození cév, které je spojené s tvorbou tukových plátů ve věnčitých srdečních tepnách. Jako podpůrný lék má hloh uklidňující účinek pro lidi trpící nespavostí. Někteří výzkumníci se domnívají, že hloh také chrání kolagen, bílkovinu tvořící součást pojivové tkáně, která je poškozena některými nemocemi, především artrózou a artritidou.
V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka kouklová.
Dobrý den,jsem onkologický pacient a čeká mě operace slinivky, bude mi zřejmě odebrána hlava slinivky, dvanáctník, žlučník se žlučovody atd., budu mít nárok na pojišťovnou hrazenou lázeňskou péči? Kde jsou ty nejlepší lázně,na můj případ? Velmi děkuji za odpověď. Jitka Kouklová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
V této chvíli je předčasné zabývat se lázněmi, protože nevíte, jak dopadne operace. Pokud se během zákroku nic nestane a pooperační rekonvalescence bude probíhat normálně, tak není třeba absolvovat doléčení v lázních. Lázně byste mohla dostat až na případné komplikace plynoucí z oslabeného trávicího traktu a slinivky. Nejlepší lázně na tuto kombinaci jsou Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Luhačovice a Karlova Studánka. Pro získání lázní musíte zajít za svým praktickým lékařem a společně zpracovat návrh na lázně a ten doručit vaší zdravotní pojišťovně. Ze zdravotní pojišťovny dostanete vyrozumění o možnostech místa a financování.
Hloh obecný léčí především počáteční stavy nemocí srdce. Například, když se objeví vysoký tlak, který je ukazatelem na blížící se infarkt, tak pravidelně a dlouhodobě užívaná tinktura z hlohu dokáže tento trend zvrátit a snížit riziko tohoto infarktu. Hloh má obecně blahodárné účinky na srdce, nejen že podporuje lepší prokrvení srdečního svalu, ale zároveň zmírňuje silné bušení srdce a mírní srdeční arytmie, takže uklidňuje činnost srdce. Hloh také rozšiřuje věnčité tepny kolem srdce a pomáhá odstranit vápenaté usazeniny v cévách, čímž podporuje odvápnění věnčitých tepen. Hloh léčí dobře, ale velmi pomalu. Léčebné účinky hlohu jsou znatelné až po několika týdnech, někdy i měsících pravidelného a nepřerušeného užívání, ale za to jsou zase překvapivě silné a trvalé.
Ve svém příspěvku MLÉKO JAKO ZDROJ VÁPNÍKU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.
Vápenaté látky sice nutně potřebujeme pro naše kosti a zuby - ne ovšem vápník z mléka, který náš organismus neumí zpracovat a zužitkovat (navíc při svém vylučování spotřebává vápník náš tzn čím víc mléka vypijeme a víc nevyužitého vápníku vyloučíme tím víc se naše tělo odvápní). Mimoto je dnes každý mléčný produkt několikrát tepelně zpracován, čímž se organické minerální látky z mléka stávají anorganickými.
Kromě toho schází v kravském mléce velký protihráč vápníku - hořčík. Nehodící se vápník z mléčných produktů se usazuje na tepenných stěnách a místo aby přispíval k vytvrzení kosti, vyvolává tvrdnutí tepen. Proto je mléko bohaté na vápník škodlivé, jelikož nám způsobuje předčasné zkostnatění a zestárnutí! Nemělo by se také zapomínat, že i vysoký obsah cholesterolu v mléčných výrobcích přispívá k nebezpečnému kornatění tepen. Ve spojení s vysokým obsahem bílkovin jsou naše játra soustavně přetížena a onemocní. Cholesterol je však pouze jednou z látek, která je v našich usazeninách obsažena. Hlavní látkou anorganický vápník, který náš organismus není schopen zhodnotit. Intenzivní výzkumy, které před několika lety probíhaly na klinice Mayo v Rochesteru v Minnesotě (USA), daly několik odpovědí, které mléčnou výrobnou produkcí vápníkových tablet otřásly do základů. Paní Dr. Lawrence Riggsová, která tyto výzkumy vedla, zjistila, že ženy, které pijí mléko, nebo berou vápníkové tablety, či oboje, nemají větší příjem vápníku než ženy, které mléko, výrobky z něj nebo tablety vůbec nekonzumovaly. Naopak: ještě více se měknutí kosti vyvíjelo u těch, které samy užívaly 2000mg vápníku ve formě mléka, mléčných produktů či tablet.
Nesčetné výzkumy v různých částech světa potvrdily, že chemické prostředky - anorganické tablety vápníku, jsou nejen naprosto zbytečné, ale navíc zatěžují organismus. Lidský organismus totiž anorganické minerálie nedokáže přizpůsobovat a zužitkovat!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Postup: Vezměte hlohové květy a přelijte je lékárenským etanolem. Louhujte sedm dní za občasného protřepání. Osmý den přefiltrujte do menších tmavých lahviček. Uzavřete je a uschovejte v chladnu. Tinktura má velmi silné účinky, lze ji užívat jako srdeční a cévní lék, snižuje krevní tlak, působí antiskleroticky a léčí anginu pectoris. Zklidní vám srdeční tep a pomáhá i proti některým druhům závratí. Použití hlohu je bezpečné.
Postup: Nejprve si vylouhujte jmelí, a to tak, že tři čajové lžičky jmelí přelijete třemi šálky studené vody a necháte osm hodin louhovat. Ze všech bylinek kromě jmelí smíchejte čajovou směs. Tu potom přelijte třemi šálky vroucí vody a louhujte pět minut. Studené jmelí s nálevem smíchejte se směsí a přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Teplý čaj si dávejte třikrát denně.
V naší poradně s názvem KYLA A REKONVALESCENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ERIKA DALIHODOVA.
DOBRÝ DEN, PROSÍM chtěla bych se zeptat na mého otce,r.1956.On byl před dvěma lety operován s tříselnou kýlou, změnil práci a teď, když mu v zaměstnání změnili vedení a tím I podmínky, kdy musí sám manipulovat s těžkými rolemi - prostě mu teď kýla zase vylezla.Byl u lékaře, ten doporučil další operaci.Ale je možné např.napsat do zaměstnání nějaká omezení?A dále existují nějaké lázně, na které by měl nárok a pomohli mu v rekonvalescenci?Má diagnostikováno také chopn a těžkou spánkovou apnoe.Vidím na něm, že by potřeboval oddych. Nikdy v lázních nebyl.Kde by měl požádat a kdy, prosím ?.Děkujeme mockrát.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při vyčerpání zaměstnance se na zotavenou používá pracovní dovolená. Pro trvalou úlevu v zaměstnání se používá statut "osoba zdravotně znevýhodněná (OZZ)". O jeho přiznání rozhoduje posudková komise při Okresní správě sociálního zabezpečení. Návrh a podklady zpracovává praktický lékař. Zaměstnanec je pak přeřazen na vhodnou práci. Lázně speciálně zaměřené na kýlu nejsou, ale na plicní problémy ano (Jeseník, Karlova studánka a Luhačovice). Ve vašem případě by přicházely v úvahu lázně na 3 týdny se spoluúčastí pacienta (procedury hradí zdravotní pojišťovna, ubytování a stravování hradí pacient). O lázních rozhoduje zdravotní pojišťovna na základě žádosti zpracované praktickým lékařem. Pojišťovna rozhoduje o místě, délce pobytu i formě spoluúčasti. Zkuste požádat praktického lékaře, ke které z možností je nakloněn a ochoten zpracovat žádost.
Zralé plodyhlohu obecného se sbírají od září do listopadu. Suší se v tenké vrstvě za dostatečného větrání nebo umělým teplem. Toto teplo by nemělo přesáhnout šedesát až sedmdesát stupňů Celsia. Pokud jste plody málo prosušili, snadno zplesniví. Hložinky jsou plné vitamínu C a B, bohaté na cukry, tříslovinu, pektiny a karoteny.
V naší poradně s názvem HLOH, BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Kamenská.
Dobrý den,
užívám warfarin a chtěla bych se zeptat, jestli můžu pít tinkturu případně čaj z hlohu. Taky nevím jak funguje brusinková šťáva, protože někde jsem se dočetla, že účinky warfarinu tlumí a někde že zase zvyšuje. Jak to tedy je?
Moc Vám děkuji za odpověď
Julie Kamenská
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hloh obecný přímo neovlivňuje účinky Warfarinu. Hloh ale ovlivňuje krevní oběh tím, že zrychluje průtok krve. Bude tedy třeba zjistit srážlivost krve po započetí společného užívání. Na harmonogramu začátku léčby hlohem se domluvte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin.
Brusinková šťáva vypitá při léčbě Warfarinem zvyšuje INR, to znamená, že krev se stane příliž řídkou a může docházet ke krvácení. Nebezpečné je, že krvácení nemusí být vůbec vidět, například při krvácení do zažívacího traktu, a díky tomu si nemůžete včas zavolat pomoc.
Takže hloh a Warfarin ano, ale s kontrolou srážlivosti u lékaře, a brusinková šťáva s Warfarinem rozhodně ne.
Habr je známý svým tvrdým dřevem. Už na jeho větvičce, která je tenká a jemná, lze vidět, že při ohýbání klade nečekaný odpor a na lomu má dřevo nápadně „husté“. Kmen mladých stromů často vypadá jako ulitý z černého železa. Pupeny habru jsou drobné, štíhlé a rostou střídavě. Mají červenavě hnědou barvu, zatímco větvičky jsou tmavší, skoro černé. Nápadné je na pupenech také to, že působí ojíněným a jakoby vysušeným dojmem, jako kdyby měly na povrchu tenké suché šupinky.
Hloh na sebe upozorní neprostupností svého větvoví. Některé krátké výhonky jsou špičaté jako trny a rostou na větvičkách kolmo. Pupeny jsou hodně odkloněné od větviček a jsou velmi drobné. Vypadá to, že z tak malých pupenů vyrostou drobné listy a že i květy budou spíše malé, ale nakonec obojí roste na větvičkách nápadně a hustě. Výhonky jsou většinou krátké, rostou střídavě jeden vedle druhého, nerozkládají se však do plochy a míří na všechny strany. Plodů zůstává na hlohu i v zimě poměrně dost a větvičky bývají doslova obalené zbylými stopkami.
U dřínu jsou mladé větvičky zelené a hranaté. Po stranách mívají světle fialovou barvu. Vstřícné pupeny jsou nápadné tím, že ty listové (drobné, špičaté, chlupaté) se hodně odlišují od květních, které jsou větší, stopkaté a mají kulovitý tvar. Někdy najdeme zbytky plodů, což jsou podlouhlé červené peckovičky. Podobají se bobulím dřišťálu, ale jsou větší. Dřín je většinou keř, ale může to být i strom s nízko nasazenou korunou.
V naší poradně s názvem SIRUP Z BOBULÍ HLOHU,KYSELINA FOLIOVÁ, NEBO KOENZYM Q 10, CHILLI PAPRIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Opatrná.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jest-li mohu uživat některý z těchto produktů a který by byl
nejvíce vhodný. Beru od 50 let lék Presid 5mg a mám tlak 15O/85, někdy nižší, ale i 160/90.
Jsem sportovní typ., pracovala jsem s dětmi ve škole a nevím, jak přijdu k lékaři,tak mám tlak vyšší a někdy i nižší, ale to musí být. Rozhodla jsem se, že bych některý přípravek
požila a nejraději ( chilli papričky ), ale čekám, co by nenarušilo tento Presid.
Děkuji za Vaší pomoc
S pozdravem Opatrná
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Nejdříve si kupte domácí tlakoměr, abyste si mohla měřit tlak průběžně doma, jak si vzpomenete. Pak zkuste vystřídat jednotlivé doplňky stravy, které jste vyjmenovala. O tomto informujte svého lékaře a sdělte, že si budete pravidelně kontrolovat svůj krevní tlak. Lék Presid má prokázané interakce při změně množství některých enzymů v těle a jde jen těžko s určitostí vyloučit jeho interakci s potravními doplňky. Proto buďte opatrná a pravidelně kontrolujte svůj tlak.
Hloh obecný je opadavý listnatý keř s trny dorůstajícími do délky až 2,5 cm. Je rozšířen v celé západní a střední Evropě, kde se vyskytuje na pohostinných místech, na okrajích lesů a podél potoků. Latinské pojmenování hlohu (Crataegus oxyacantha) bylo odvozeno od řeckého krataigos = silný, a to pro jeho těžké a tvrdé dřevo a trny používané dříve jako zbraň. Hloh obecný na sebe upozorní typickou, nepříliš libou vůní a tím, že je na jaře přímo obalen a obtěžkán záplavou léčivých bílých květů. Šlechtěné odrůdy hlohu však nemají žádné léčebné účinky.
Wikipedie uvádí, že kaki (někdy také tomel nebo churma) je plod ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu Diospyros znamená "Diovo ovoce". Pro kaki se používá mnoho názvů, mimo výše uvedené například kakichurma, anglicky nebo německy též asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Sharon fruit je obchodní značka pro ovoce, které se nechává dozrát uměle pomocí chemických látek. Přestože se v Číně pěstuje už přes 2000 let, vědecky bylo poprvé popsáno až v roce 1780.
Plody mají jasně oranžovou barvu, tvarem připomínají pomeranč nebo rajče (jiný kultivar) a dorůstají do průměru 5-8 cm. Toto exotické ovoce je chutné jen dobře vyzrálé, má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem s nádechem vanilky). Málo zralé plody a zejména slupka mají svíravou trpkou chuť způsobenou vysokým obsahem taninů.
Kaki pochází z jihovýchodní Asie, dnes je rozšířeno v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Roste také například v jižní části Ukrajiny. Do České republiky se na podzim 2008 dováželo kaki z oblasti Valencie, na podporu prodeje byla v Praze poprvé spuštěna reklamní kampaň - v metru byly k vidění reklamní plakáty s motivem Zorra. Před rokem 1989 se plody kaki dovážely nejčastěji z Albánie, ale také z Itálie, kde na stromy s krásně zbarvenými plody lze narazit již po přejezdu Brenneru.
Kaki je velmi chutné samo o sobě, slupka se může konzumovat, ale většinou se loupe. Další možností je například plod naříznout, jakmile je dužina měkká (dozraje i při pokojové teplotě), pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou a vybírat malou lžičkou. Zcela zralá dužina je mazlavá, má až marmeládovou konzistenci. Kaki se přidává do ovocných salátů, dezertů, zmrzlin, omáček a sladkých rýžových jídel. Vyrábí se z něj šťávy, marmelády a želé. Oblíbené je i sušené kaki.
Plody se sklízejí ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Při nákupu by neměly být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na omak měkké. Proto se musí kupované plody nechat dozrát.
Konzumace tohoto ovoce se doporučuje lidem s nemocnými játry a ledvinami, při výzkumu na potkanech totiž bylo zjištěno, že pomáhá trávit tuky. Dužina obsahuje velké množství vitamínu C a až 20 % cukrů. Energetická hodnota 100gramového kaki je cca 293 kJ (70 kcal). Konzumuje se čerstvé, sušené i proslazované.
Nadměrná konzumace (málo zralé trpké plody) může vést ke vzniku specifických útvarů z nestrávených zbytků v žaludku, takzvaných diospyrobezoárů, které způsobují zdravotní obtíže. Taniny obsažené v plodech spolu se žaludečními šťávami koagulují v lepkavou hmotu stmelující nestrávené zbytky v žaludku.
Mahónii cesmínolistou mají rádi zahrádkáři, protože svým hustým vzrůstem a lesklými listy v létě, na jaře záplavou žlutých hroznů květů a od léta do zimy modrými plody musí potěšit každého. Ze zahrádek ji možná znáte, ale víte například, že plody jsou jedlé (obsahuji malé, neškodné množství toxických látek) a mahónii můžete zplaněnou vidět i uprostřed lesa?
Mahónie cesmínolistá (Mahonia aquifolium) je velmi známý stálezelený keř z rodiny dřišťálů. Asi 1 až 2 m vysoký rozložitý keř zdobí zahrady a místy zplaňuje v lesích a parcích, kam jej zanáší ptáci svým trusem. Bobule jsou modré, o průměru až 0,8 mm, a působí dojmem lehce ojíněných kuliček. Za určitých okolností jsou jedlé, což může řadu lidí překvapit. Většinou se má za to, že jsou jedovaté, což není vzdáleno pravdě, protože jsou mírně toxické. Dozrávají koncem července až do konce srpna a rostlinu zdobí dlouho do zimy, kdy slouží jako potrava pro ptáky. Pro lidi jsou nejvhodnější až plně zralé, jinak jsou velmi kyselé. Navíc nedokonale zralé plody v minimální míře obsahují mírně jedovatý alkaloid berberin, který však zpracováním nebo usušením téměř mizí. V plně zralých plodech je ho pouze stopové, neškodné množství, uvádí se 0,015 %. Jelikož o jedovatosti nebo nejedovatosti bobulí mahónie existuje mnoho protichůdných názorů, přikláníme se spíše k doporučení je nekonzumovat.
Ovšem v kořenech, kůře a listech je těchto jedů podstatně více. Příznakem otravy berberinem je nevolnost. Kmínky mahónie jsou šedožluté, bez trnů a lysé. Výtažek z dřeva mahónie byl dříve využíván pro barvení vlny, jelikož má výrazně zlatožlutou barvu. Keř kvete v dubnu až květnu žlutými hrozny vonících květů, které lákají hmyz všeho druhu. Listy jsou vejčité, tvrdě kožovité a pichlavé. Jsou lehce vykrajované a zvlněné, proto se často využívají na ozdobu do podzimních i vánočních vazeb a dekorací. Mahónie cesmínolistá se tvarem listů velmi podobá cesmíně, která je ale jinou rostlinou.
Cesmína
Cesmínu poznáte podle červených plodů. Větvička cesmíny je symbolem amerických Vánoc. Na podzim se listy této rostliny lehce zbarvují do bronzova, u odrůdy Atropurpurea je tento jev nejvýraznější. Cesmíny (Ilex) na světě rostou v mnoha druzích. Některé jsou teplomilné, jiné zase odolné proti mrazu, a právě ty mohou zkrášlovat naše zahrady. Některé keře mohou i u nás dorůst úctyhodných velikostí. Lze z nich vytvářet příjemné tmavozelené pozadí pro pestřejší výsadby, poslouží jako neprostupné, stálezelené a velmi dekorativní živé ploty, tvarované se dobře vyjímají ve dvojici jako strážci branky, loubí a podobně, některé jsou i atraktivními solitérami.