Téma

JARNÍ ŘEZ SLIVONĚ


JARNÍ ŘEZ SLIVONĚ, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Ketodieta funguje na principu ketózy. Slibuje rychlé a zaručené hubnutí. Principem ketodiety je omezení konzumace sacharidů, hlavním zdrojem energie je uložený tuk v těle. Při spalování vlastních tukových zásob netrpíte pocitem hladu. Tato proteinová dieta navíc dodává tělu kvalitní přírodní proteiny.


Recepty

Ketodieta je rozdělena do 4 částí:

  • jídla pro první krok
  • jídla pro druhý krok
  • jídla pro třetí krok
  • jídla pro ukončení diety

V 1. fázi, která trvá cca 4 týdny, pijete 5x denně bílkovinný koktejl a jíte neomezené množství doporučené zeleniny. Ve 2. fázi, která ideálně trvá 1,5násobek 1. fáze, pijete koktejl 3x denně a k tomu jíte 2 opravdová bílkovinná jídla + neomezené množství všech druhů zeleniny. Ve 3. fázi přecházíte k „normální stravě“. Tedy začleňujete do jídelníčku ovoce + sacharidy (nikoli rychlé cukry). Předpokládá se, že takzvaný racionální jídelníček budete dodržovat navždy, proto nenastane žádný jo-jo efekt. Pohyb je od 2. fáze samozřejmě žádoucí. I v průběhu diety si můžete dopřát nějakou dobrotu! Odměnit se. A nebojte, kila na vás nezačnou hned útočit.

Dietní zmrzlina

Ingredience: 1 porce KetoDiet (Element nebo Basic), 200 ml odtučněného mléka, 1 odtučněný tvaroh (250g miska), sníh ze 2 bílků

Postup: Namíchejte si KetoDiet nápoj ve 200 ml odtučněného mléka a přidejte 5 ks příchuťových tablet. Nechte alespoň 10 minut hydratovat. Nápoj poté v misce smíchejte s tvarohem a nakonec pomalu vmíchejte sníh z bílků. Směsí naplňte zmrzlinová tvořítka a dejte cca na 12 hodin do mrazničky. Samozřejmě pokud máte doma zmrzlinovač, použijte ho.

Burger

Ingredience: 1 snítka čerstvého koriandru, malý kousek čerstvého zázvoru, 2 jarní cibulky, 1 květák, 150 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce pažitky, pepř dle chuti, sůl dle chuti, 1 vejce

Postup: Mleté maso – doporučuje se v rámci diety spíše hovězí – dobře promícháme s vejcem a nasekaným koriandrem, přidáme sušený česnek a nasekanou zelenou jarní cibulku (případně pórek, pokud jste ve 2. kroku). Zázvor oloupeme a nakrájíme, případně nastrouháme najemno, a přidáme ke směsi. Osolíme a opepříme podle chuti a tvarujeme menší burgery, které následně opečeme na kapce olivového oleje, případně je můžeme připravit v troubě v pekáčku na pečicím papíře.

Květákové pyré: růžičky květáku uvaříme doměkka a rozmixujeme. Osolíme, opepříme, doladíme nasekanou pažitkou, kterou buď vmícháme přímo do pyré, nebo jí porci posypeme.

Houbová polévka

Ingredience: 200 g žampionů, 1 polévková lžíce olivového oleje, pepř dle chuti, 1 pórek, sůl dle chuti, tymián dle chuti, 0,5 l zeleninového vývaru

Postup: Pórek nakrájejte na silnější kolečka. Žampiony oloupejte a nakrájejte na kostky. Ve velkém hrnci orestujte pórek a poté přidejte nakrájené žampiony a pár lístků čerstvého tymiánu. Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby houby byly ponořené. Jemně osolte. Vařte

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Ketodieta

Poradna

V naší poradně s názvem NEJUCINEJSI LEK NA AFTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Gabor.

Dobry den,chtel jsem vas poprosit o pomoc a zaroven o radu manzelka trpi na afty v puse uz jsme skouseli oralmedic ten ji zabiral a ted uz prestal a afty se stale vraceji a jsou vic bolavejsi dekuji vam za brzkou odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na afty je nejlepší český lék Herbadent - roztok na dásně. Jde o směs bylinných tinktur a bolest tlumící benzocain. Herbadent je účiný nejen na afty, ale i na stomatitidu - nechtěné nebo chronické kousnutí se. Ovšem v případě, který zmiňujete u své manželky bude i Herbadent pouze omezovačem nepříjemných projevů aftů, ale nebude afty léčit - tedy omezovat jejich další výskyt. K tomu je potřeba zanalizovat jídelníček a najít potravinu/y, které vyvolávají vznik aftů. Nejčastěji jsou afty příznakem nerovnováhy vitamínu B a to jak jeho nedostatku, tak i jeho přebytku. Proto i ve Vašem případě doporučuji soustředit se právě na potraviny obsahující hodně vitamínů B. Patří sem mouka a výrobky z ní, droždí, pivo, léky a potravní doplňky, jako například multivitamíny a podobně. Také rajčata a vlašské ořechy jsou agresivními podporovateli aftů. Doporučuji absolvovat jarní očistnou kůru, která je založena na významném omezení pestrosti stravy, držet jí po dobu 10 dní a pak postupně zařazovat obvyklou stravu a sledovat reakce na jazyku. Afty jsou rychlé, většinou se projeví do 24 hodin od pozření jejich spouštěče, proto se dá velmi dobře odhalit jejich příčina. Hojení aftů již není tak rychlé a nejrychleji se afty zatáhnou nejdříve za tři dny, pokud nejsou dále povzbuzovány novými alergeny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nejucinejsi lek na afty

Recepty na snídaně

Tuňákový sendvič

Ingredience: 100 g tuňáka ve vlastní šťávě, paprika, citronová šťáva, 1 jarní cibulka, 60 g ledového salátu, 40 g margarínu, 20 g rajčatového pyré, trochu chilli omáčky, 160 g celozrnného chleba

Postup: Nastrouháme kůru z ¼ citronu a poté z celého citronu vymačkáme šťávu. Z papriky odstraníme semínka a nakrájíme ji na malé kousky. Jarní cibulku nasekáme najemno. U tuňáka v konzervě slijeme přebytečný nálev. Maso za pomocí vidličky smícháme v misce s rostlinným tukem. Přidáme pasírovaná rajčata, polovinu paprik a jarní cibulku, citronovou kůru, několik kapek citronové šťávy a omáčku z pálivých papriček. Dochutíme pepřem. Tuňákovou směsí potřeme plátky celozrnného chleba, navrch položíme salátové listy. Posypeme zbylou paprikou a jarní cibulkou a zakápneme několika kapkami citronové šťávy. Přikryjeme zbylými plátky chleba. Namísto tuňáka můžeme sendviče připravit s lososem.

Plněná bageta

Ingredience: 1 celozrnný rohlík, 50 g odtučněného tvarohu, mléko, 15 g 20% eidamu, 70 g kuřecí šunky, 60 g ledového salátu, cherry rajčátka

Postup: Rohlík rozřízneme a potřeme rozšlehaným a dochuceným tvarohem. Na tvaroh navrstvíme sýr, list ledového salátu, šunku, list ledového salátu a na půlku rozkrojená cherry rajčátka. Také můžete pevné ingredience rozkrájet a zamíchat do tvarohu. Záleží na vaší kreativitě.

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA A ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den, rada bych se zeptala na reakce. Nasadila jsem chlorellu malemu 4 roky jí denně 3. Má alergii na břízu. chlorellu jí 6 dní. Teď se mi 3 dny budí s velkýma otokama očí. které u něj vubec neznam. Může to byt reakce na chlorellu? děkuji Šárka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být i atypická reakce na chlorellu, ale spíše to bude reakce na jarní pyl některého ze stromů. Pomohou vám s tím na alergologii někde ve větším městě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Chlorella a alergie

Vepřová panenka s omáčkou

Ingredience: 1 vepřová panenka, 1 vanička čerstvých žampionů, 3 mrkve, 1 svazek jarní cibulky, 1–2 hermelíny, 200 g slaniny, 1 smetana (30%), olej, sůl, pepř

Postup: Panenku nakrájíme na 2 plátky, nařízneme a naklepeme. Mrkev nakrájíme na slabé proužky, jarní cibulku nadrobno, žampiony a hermelín na plátky. Maso osolíme a opepříme. Poklademe na něj slaninu, mrkev, jarní cibulku, část žampionů a hermelín a zabalíme do rolády (aby držela pohromadě, použijeme nit). Rolády opečeme na pánvičce na rozpáleném oleji ze všech stran, poté podlijeme vodou, přiklopíme a pomalu dusíme asi půl hodinky. Maso vyjmeme a uchováváme v teple, do výpeku vložíme zbylé žampiony, zalijeme smetanou a krátce povaříme. Rolády naaranžujeme na talíř, přelijeme omáčkou a podáváme. Jako přílohu použijeme brambory, uvařené a poté opečené se zbylou mrkvičkou a jarní cibulkou.

Zdroj: článek Nejlepší vepřová panenka

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA DO MLÉKA NA JARNÍ OČISTU A IMUNITU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den, nabízím kefírovou houbu do mléka,na OČISTU TĚLA , vlastní zkušenost, pijeme celá rodina, zašlu na dobírku,/100kč+pošt/ nebo osobně v Č.B.bez pošt. , osvědčené recepty a návod na přípravu kefíru, pokud máte zájem, napište mi na email adresu,/jasinkocin@seznam.cz, tel :732231707/ oznámím Vám den dodání, Alena
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Vícha.

Prosím o zaslání houby na adresu

ing. Miroslav Vícha
Litultovice 28
74755
děkuji

Zdroj: příběh Tibetská kefírová houba do mléka na jarní očistu a imunitu

Očista těla aneb odkyselení organizmu.

Jarní očista není na deset dní, ani na týden, ale měla by se dodržovat po dobu 6 až deseti týdnů! Jarní očistu těla může podstoupit nejen člověk, který nepije alkohol, nekouří a má dobrý životní styl, ale zároveň i ten, který nebyl přes zimu příliš aktivní. Očistná kůra přispívá k tomu, že se tělo očistí, a zároveň se může shodit pár kilo. Tělo se během ní očisťuje od toxických - jedovatých látek, které jsou nashromážděny v těle. Spousta lidí právě v zimním období nedodržuje správný pitný režim a díky tomu je jejich organismus po zimě překyselený. Během jarní očisty by se měl organismus takzvaně odkyselit a při tomto odkyselení je také srovnáno Ph v těle. Existují speciální zásadité čaje na odkyselení organismu, přičemž nejlepší je čaj dvoufázový, kdy se jeden čaj pije dopoledne, a druhá čajová směs, která je odlišnější, se pije odpoledne.
 

Zdroj: článek Jarní očistná kůra

Jarní typ

Jarní typ rozkvétá v čirých, jemných barvách s teplými žlutými podtóny. Tyto barvy najdeme v probouzející se jarní přírodě – květiny, nové lupínkyr stromů. Ženy jarního typu mají nazlátlý tón pleti. Jejich pokožka je nejsvětlejší ze všech typů. Je průsvitně bledá s broskvovým nádechem, zlatavá, teple zabarvená, maximálně do růžové. Rty jsou jemně červené, oči modré nebo hnědé. Tyto typy mohou krásně experimentovat s barvami svých vlasů. Přírodně je mají nejčastěji plavé, blond se zlatistým (medovým) podtónem, světle hnědé, někdy až do červena. Pokud chtějí změnu, postačí melír. Dokonce si mohou dovolit i odvážnější proužky, například oranžová, tmavě hnědá, ale i červená a podobně. Z barev se k tomuto typu nejvíce hodí červená, trávově zelená, žlutá, oranžová, broskvová, meruňková a lososová. Všechny barvy musí být ale teplé, veselé, svítivé, světlé.

Zdroj: článek Barevná typologie

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA DO MLÉKA NA JARNÍ OČISTU A IMUNITU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Ano, zašlu dnes, zítra bude u Vás / kefírová Tibetská houba/

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Mičianova.

Dobrý den.
Měla bych zájem o kefirovou houbu.
Mičianova

Zdroj: příběh Tibetská kefírová houba do mléka na jarní očistu a imunitu

Co je barevná typologie

Barevná typologie je rozdělení lidí do čtyř skupin podle ročního období jaro, léto, podzim, zima. Autorkou tohoto principu je Carole Jackson, která pochází z USA.

Barvy hrají v našem životě významnou roli. Barevnou typologii si můžete otestovat sami, a to tak, že se posadíte před zrcadlo za denního světla, s vlasy staženými z čela, bez make-upu. Střídavě si přikládejte k obličeji barevnou látku nebo papír teplé a studené barvy. Teplou barvu zastupuje například meruňková, studenou barvu zastupuje například neonově růžová. Rozzáří-li se vám obličej a vaše rysy se zjemní, je to ten typ barvy, který hledáte. Pokud to není ono, potřebujete typ opačný. Nyní rozlišíte, zda jste typ jarní, podzimní, letní, nebo zimní. Pokud jste typ teplý, volíte mezi dvěma variantami: jarní a podzimní. Opět přiložte k obličeji dvojici barev, pro jarní typ hráškově teple zelenou, pro podzimní typ tmavě zemitě zelenou s nádechem mechu. Pokud jste typ studený, volíte mezi dvěma variantami: letní a zimní. Přiložte k obličeji dvojici barev, pro letní typ zapudrovanou růžovou, pro zimní typ neonovou růžovou.

Jakmile poznáte svůj barevný typ, budete moci kombinovat ty správné barevné kombinace oděvů a doplňků, zvolíte správný odstín make-upu, barvy rtěnky a očních stínů i laku na nehty.

Zdroj: článek Barevná typologie

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA DO MLÉKA NA JARNÍ ÚNAVU A IMUNITU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Nabízím Tibetskou houbu na domácí kefír, který pijeme již několik let, je to léčebný kefír s probiotickými látkami, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, kyselinu listovou, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu a samozřejmě děti, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám KVALITNÍ houbičku! V Č.B. možno osobně bez pošt. s návodem. NEPOUŽÍVÁM KRABICOVÉ/TRVANLIVÉ/MLÉKO- houba nemá léčivé účinky!! Je třeba mléko tzv. čerstvé, domácí, farmářské nebo bio.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Šolarová.

Prosím o zaslání kefírové houbičky: Věra Šolarová Ke Klejnarce 351,Starý Kolín 281 23 Děkuji

Zdroj: příběh Tibetská kefírová houba do mléka na jarní únavu a imunitu

Recepty s pampeliškou

Pampeliškový med

Postup: 400 plně rozkvetlých květů pampelišky bez stonků zalijeme 1,5 l vody, přidáme 2 citróny nakrájené na plátky a povaříme 10 minut. Necháme odstát 24 hodin, pak přecedíme přes plátno, do výluhu přidáme 1,5 kg cukru a pozvolna vaříme na mírném ohni 1–2 hodiny (pokud chceme hustší med, vaříme i déle). Ještě horký med nalijeme do sklenic a ty obrátíme dnem vzhůru.

Rajčatové rizoto s pampeliškou

Ingredience: 4 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce másla, 200 g rýže, 250 ml suchého bílého vína, 500 ml vývaru (lze i z kostky), 125 g mladých lístků pampelišky, sůl, pepř, 40 g strouhaného parmazánu.

Postup: Rajčata nařízneme do křížku, spaříme, zchladíme, oloupeme, vyjmeme zrníčka a dužinu a pokrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme, nadrobno nakrájíme a necháme zesklovatět na 2 lžících másla. Přidáme rýži a za stálého míchání ji necháme rovněž zesklovatět. Přilijeme víno a vaříme v nepřikrytém hrnci. Přidáme vývar a pod poklicí vaříme na středním plameni asi 25 minut, občas zamícháme. Listy pampelišky omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Promícháme je s pokrájenými rajčaty a rýží a vmícháme zbytek másla. Rizoto osolíme a opepříme, rozdělíme na talíře, posypeme parmazánem a podáváme.

Jarní salát

Ingredience: hlávkový salát, hrst pampeliškových listů, řeřicha, svazek ředkviček, svazek mladé cibulky, 4 vejce natvrdo, hrst sedmikrásek, bílý jogurt, sůl, pepř, šťáva z jednoho citrónu, lžíce olivového oleje.

Postup: Natrháme si mladé pampeliškové lístky (jestliže máme možnost, necháme je asi 3 dny přikryté květináčem, aby zkřehly a ztratily hořkost), omyjeme je a natrháme. Omyjeme a natrháme hlávkový salát, omyté ředkvičky rozkrájíme na čtvrtky a jarní cibulku nakrájíme i s natí. Vše osolíme, zalijeme citrónovou šťávou smíchanou s olivovým olejem (šťávu z citrónu lze nalít zvlášť a salát pak můžete místo oleje pokapat rozškvařeným máslem – záleží na tom, co kdo má rád) a jemně promícháme. Salát rozložíme na širší mísu a poklademe rozčtvrcenými vejci. Z jogurtu, pepře a soli připravíme jogurtovou zálivku, kterou nalijeme na salát. Na závěr salát posypeme řeřichou a ozdobíme květy sedmikrásek. K této zdravé jarní večeři se jako příloha hodí tmavé pečivo.

Zdroj: článek Pampeliška lékařská

Příběh

Ve svém příspěvku PESTOVANIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý deň, máte skúsenosti aj s pestovaním v našich podmienkach?

https://www.ceskaordinace.c…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Na wikipédii píšou o pěstování kotvičníku v našich klimatických podmínkách toto:
Pěstování v ČR
Kotvičník lze dobře pěstovat a množit i v našich klimatických podmínkách. Daří se mu ve volné půdě, kde bezproblémově dozrávají semena, která v půdě přezimují a na jaře klíčí. Jednou možností je nechat rostlinu „zplanět“ a pěstovat ji ve volné půdě ze samovýsevů.

Druhou možností je jarní předpěstování ze semen. Ta se několik dní máčí ve vodě, aby pak lépe a rovnoměrněji klíčila. Protože jsou mladé rostlinky poměrně citlivé na houbové choroby, je dobré výsevní substrát propařit a semena před vlastním výsevem namořit, případně celý výsev zalít roztokem Previcuru. Po výsadbě na trvalé stanoviště rostou sazenice dosti rychle a když dosáhnou výhony délky okolo 5 cm, začínají vykvétat. Rostliny ponecháváme na venkovním stanovišti, co nejdéle počasí dovolí, tzn. před příchodem prvních mrazů je vhodné sklidit celou rostlinu. Nať využíváme v průběhu celé vegetace a dozrávající plody lze sklízet průběžně.

Zdroj: příběh Pestovanie

Saláty

Uprostřed řapíkatého celeru je takzvané srdíčko, které je nejkřehčí a má nejjemnější chuť. To se nejlépe hodí na vitamínový salát s řapíkatým celerem. Čím jsou stonky řapíkatého celeru světlejší (ideálně až bílé), tím bude jeho chuť jemnější.

Salát z řapíkatého celeru a jablek

Ingredience: 2 jablka, 3 řapíky celeru, 2 polévkové lžíce majonézy, 2 polévkové lžíce zakysané smetany, pepř, špetka soli, citron

Postup: Jablka oloupeme, stonky celeru oloupeme a pokrájíme. Smícháme majonézu a zakysanou smetanu, kápneme citron a opepříme, osolíme dle chuti. Smícháme s jablky a celerem. Necháme v chladu odstát.

Salát z řapíkatého celeru a mrkve

Ingredience: 350 g mrkve, 300 g řapíkatého celeru, 1 kedlubna, 4 lžíce dýňových semínek, 1 dl mléka, 1 dl pomerančové šťávy

Postup: Nahrubo nastrouhanou mrkev smícháme s nastrouhanou kedlubnou a na tenké plátky nakrájenými stonky celeru. Promícháme a posypeme semínky. Salát přelijeme zálivkou z mléka a pomerančové šťávy a ozdobíme lístkem celeru.

Salát z řapíkatého celeru s tuňákem

Ingredience: 1 menší řapíkatý celer, 1 vařené vejce, 3 rajčata, 3 stroužky česneku, citron, sůl, tuňák ve vlastní šťávě

Postup: Celer omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, přidáme rajčata nakrájená na kostky, vejce také na kostičky a česnek na slabounké plátky. Pokud chceme mít salát „silnější“, dáme o stroužek nebo dva více. Nakonec vmícháme tuňáka, zakapeme citronem a osolíme. Tento recept je vhodný jako lehký oběd či večeře s tmavým pečivem.

Salát z řapíkatého celeru s ananasem

Ingredience: 4 vejce, 1 plechovka sterilované kukuřice, 30 dkg měkkého salámu, 1/2 až 1 plechovka kompotovaného ananasu, řapíkatý celer

Ingredience na zálivku: 1 kelímek kysané smetany, 125 g majonézy

Postup: Celer nakrájíme na nudličky. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky spolu s měkkým salámem. Ananasový kompot a sterilovanou kukuřici scedíme. Ananas můžeme pokrájet na drobnější kousky. Uvařená vejce a salám nakrájíme na kostičky. Kysanou smetanu smícháme v misce s majonézou. Všechny ingredience promícháme se zálivkou. Salát z řapíkatého celeru je chutnější, když jej vychladíme v lednici. Servírujeme do misek a jako přílohu podáváme pečivo.

Zeleninový salát s řapíkatým celerem

Ingredience: 1 červená paprika, 1 salátová okurka, 250 g řapíkatého celeru, 3 jarní cibulky, 1 rajče, 250 g červeného zelí, 250 g kuskusu, 250 ml vody, 1 zeleninový vývar, 1 lžička kari koření, 1 lžička mořské soli, trocha pepře, 5 lžic olivového oleje, 1 limetka, 4

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Řapíkatý celer

Zdravé recepty s kopřivou

Sirup z kopřiv I

Ingredience: 60 ks kopřiv, 4 citrony (oloupané), 30 g kyseliny citronové, 2 l převařené vody

Postup: Všechny suroviny necháme 24 hodin luhovat v chladu, přecedíme, přidáme 2 kg cukru a rozmícháme. Protože v sirupu není žádný konzervant, uchováváme ho v chladničce.

Doporučení: Kopřivy je vhodné sbírat jen do května, potom už mají hodně dusičnanů. Nedělejte si tedy sirup po celý rok.

Sirup z kopřiv II

Ingredience na 1 l vody: 130 vršků mladých kopřiv nebo kopřiv do výšky 30 cm, 2 citrony, 1,2 kg cukru, 20 g kyseliny citronové

Postup: Kopřivy po sběru opláchněte ve studené vodě, krátce promixujte v mixéru s litrem vody. Poté dejte do hrnce a nechte 24 až 36 hodin luhovat. Do jiného hrnce přidejte citrony nakrájené na kolečka s kyselinou citronovou a trochou vody. Je dobré je ještě 15 minut vařit, aby citrony pustily chuť. Necháme luhovat nebo povaříme a pak přidáme ke kopřivám a na sporák. Přisypte cukr a míchejte do zhoustnutí, nemusí to být až tak husté, ale takto připravený sirup má skvělou chuť. Kopřivový sirup je osvěžující, čisticí a odvodňující.

Pomazánka s kopřivami

Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 2 vejce, černý pepř, 2 velké hrsti mladých kopřiv, případně sůl

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a najemno nastrouháme. Lístky kopřivy dáme do studené vody, umyjeme je a hodíme do vařící vody, necháme pouze přejít varem. Poté scedíme a posekáme nadrobno. Do pomazánkového másla, případně tvarohu, vmícháme vejce, kopřivu, ochutíme solí a pepřem. Pomazánku podáváme s pečivem.

Omelety s kopřivami

Ingredience: 50 g strouhaného čedaru, 4 vejce, 4 lžíce mléka, 1 jarní zelená cibulka, 1 lžíce olivového oleje, mladé kopřivové listy, sůl, mletý černý pepř

Postup: Z tohoto množství surovin připravíme dvě omelety. Vejce nejprve rozšleháme v misce se solí, pepřem a mlékem. Pak přidáme nadrobno nasekané mladé kopřivy, najemno nakrájenou zelenou cibulku a polovinu čedaru. Vše dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a pak na něj vlijeme polovinu směsi. Teplotu zmírníme a zvolna omeletu osmažíme. Před koncem smažení povrch omelety posypeme polovinou zbylého sýra a necháme dojít. Stejně tak připravíme i druhou omeletu. K hotové omeletě s kopřivami se hodí čerstvé zeleninové saláty nebo pečivo.

Kopřivová polévka

Ingredience: 1 l zeleninového vývaru, 350 g mladých kopřiv, 350 g brambor, 1 cibule, 30 g másla, 100 g smetany, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup: Kopřivová polévka je bohatá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA DO MLÉKA NA JARNÍ ÚNAVU A IMUNITU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Šolarová.

Prosím o zaslání kefírové houbičky: Věra Šolarová Ke Klejnarce 351,Starý Kolín 281 23 Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Dobrý den, p. Šolarová zasílám na dobírku, mohu zaslat v PO 26.3., napište mi prosím na email : jasinkocin@seznam.cz - jestli Vám to bude vyovovat, děkuji za odpověď Alena

Zdroj: příběh Tibetská kefírová houba do mléka na jarní únavu a imunitu

Babské rady na oteklé nohy

Na oteklé nohy například zabírá mazání z kostivalu. Kostival omyjte, oškrábejte a nakrájejte na kolečka. Vložte do sklenice, zalijte francovkou a uzavřete. Tři týdny nechte odstát nejlépe na okně. Tekutinu poté slijte a máte ideální mazání nejen na oteklé nohy, ale i na bolavé ruce, klouby nebo záda.

Dalším tipem je čočka. Uvařte ji, poté z ní slijte vodu do nějaké nádoby a pravidelně ji pijte.

Unavené a oteklé nohy osvěží také masáž francovkou nebo koupel ve vodě s citronovou šťávou.

K úlevě oteklých nohou můžete použít i vodu, ve které jste předtím vařili brambory. Nohy se prokrví a otok opadne.

Na oteklé nohy pomáhá sprchování střídavě teplou a studenou vodou. Střídání teploty nohy krásně prokrví a uleví jim od bolesti.

Bojovat proti oteklým nohám můžete rovněž s použitím bylinek. Pomáhá například odvar z třezalky, slivoně, kořene pampelišky nebo petržele.

Zdroj: článek Co na otoky nohou

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA DO MLÉKA NA JARNÍ ÚNAVU A IMUNITU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Šolarová.

Prosím o zaslání kefírové houbičky: Věra Šolarová Ke Klejnarce 351,Starý Kolín 281 23 Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

P. Šolarová, zaslala jsem Vám Tibetskou houbu, děkuji .

Zdroj: příběh Tibetská kefírová houba do mléka na jarní únavu a imunitu

Zvyšování testosteronu

  • Pokud máte mírnou nadváhu, okamžitě zvažte započetí diety a tréninkové rutiny vedoucí k rychlému úbytku tuku a udržení svalové hmoty.
  • Zvažte také snížení příjmu alkoholu na absolutní minimum, pokud má vaše snaha o udržování vysoké hladiny testosteronu přinést výsledky.
  • Berte léky pouze v případě, že jsou absolutně nezbytné pro vaše zdraví a jsou předepsány vaším lékařem. Promluvte si s lékařem, zda existují nějaké přírodní prostředky, které by nahradily vaše současné léky, a jestli doporučuje takový přístup k vašemu zdravotnímu problému.
  • Začněte ovládat některé typy sebekontroly, nebo dokonce meditace, které pomohou zvládat stres.
  • Udržujte krevní tlak a cholesterol pod kontrolou.
  • Přijímejte ve stravě dostatek dobrých tuků. Dobré znamená mononenasycené a omega-3 a 6 polynenasycené tuky.
  • Nikdy se nepřetrénujte. Dostatečný spánek podporuje dobré zotavení. Znaky přetrénování jsou ztráta chuti k jídlu, únava a podrážděnost, chybějící motivace, zhoršené soustředění, prodloužená regenerace.
  • Začněte se více zaměřovat na základní cviky. Většinu času trénujte v nízkém rozsahu opakování. 5–8 opakování zajistí, že používáte zátěž, která dá případně podnět k zvednutí hladiny testosteronu.
  • Bude jenom dobře, pokud se rozhodnete zkusit některé z těchto přírodních suplementů: směs chrysinu s piperinem, výtažek z kořenů kopřiv, extrakt slivoně africké (Pygeum), výtažek z ovsa setého (Avena Sativa) a kotvičníku zemního (Tribulus terestris). Zkuste je najít v prodejně zdravé výživy.
  • Dokonce byste neměli uvažovat o tréninku bez dostatečného příjmu vitamínu C (přinejmenším 1 g denně) a zinku (minimálně 15 mg). Berte vitamín C s multivitamínovým přípravkem po snídani a po tréninku s proteinovým koktejlem. Zinek by měl být přítomen nejen ve vaší multivitamínové směsi, berte jej také s hořčíkem ve formě ZMA před spaním (na prázdný žaludek).

Zdroj: článek Potraviny na zvýšení hladiny testosteronu

Příběh

Ve svém příspěvku KONTAKT NA MUDR. JANA ŠULU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
mohu z vlastní životní zkušenosti potvrdit, že jídlem lze ovlivnit zákeřnou roztroušenou sklerózu. Diagnostikována mi byla před 30 lety, dnes je mi 60 a jsem pro lékaře zázrakem na poli medicíny. Stačilo jen vyloučit špatné potraviny a zařadit doporučenou bylinu. Pana doktora Šulu osobně neznám, ráda bych se s ním potkala. Tam kde on došel studiemi a lékařskou praxí, dovedla mne životní zkušenost. Vážím si, že je zde doktor, který jde cestou rozumu.
Přeji hodně úspěchů, snad mi někdo dopomůže ke kontaktu na pana doktora, ráda sdělím cenné zkušenosti.
Přeji hodně zdraví. Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JJ.Malina.

Dobrý den.
Stav výživy ,tedy toho co jíte je poměrně nový obor / epigenetika - zmiňuje se o ní i pan doktor v rozhovoru /
To že to souvisí s výskytem civilizačních chorob je předmětem výzkumu
několika světových laboratoří a i technologie na rychlou diagnostiku každého z vás
již je k dispozici. Za pár korun a minut se dozvíte výsledek. Navíc neinvazivně tedy bez odběru krve.
Zájem ze strany lékařů o epigenetku je pramalý. Metoda ;polkni prášek ; zatím vítězi a příčinu
Vaší choroby moc neřeší .
Pokud by někdo z ,,osvícených,, lékařů , výživářů a nebo lidí se zájmem o tuto revoluční
diagnostiku měl chuť se dozvědět více, jsme k dispozici na tel. 608 053 733 /Praha 1
Krásné jarní dny J.M.

Zdroj: příběh Mudr jan šula kontakt

Domácí recepty na oteklé nohy

Cviky proti otokům nohou

Kromě toho, že oteklé nohy od kotníků třeba až po stehna trápí hlavně těhotné ženy, pozor si na ně musíme dát především při dlouhém cestování. Zvláště rizikové jsou pak dlouhé cesty autobusem nebo letadlem, kde je málo místa na protažení dolních končetin.

V horku stoupá přítok krve tepnami do nohou a je ztížen návrat krve žilami k srdci. Co s tím?

  • Snažte se držet nohy co nejvýše a pravidelně pohybovat prsty i celýma nohama.
  • Využívejte pravidelné přestávky, kdy se můžete trochu projít nebo provádět nenáročné cviky.
  • Pomůže například rázný pochod na místě či střídání chůze na špičkách, plných chodidlech a na patách.
  • Cvičit se dá i vsedě, například krčení či roztahování prstů, kroužení chodidlem nebo zvedání pat.
  • Čím dál víc lidí také volí pro cestování kompresní punčochy nebo aspoň podkolenky.

Kostival na oteklé nohy

Vodu z otékajících nohou odvedete kostivalovým mazáním. Omyjte, oškrábejte a nakrájejte na tenká kolečka kostivalový kořen. Dejte do sklenice, zalijte francovkou, sklenici uzavřete a tři týdny nechte stát, nejlépe na okně. Pak slijte tekutinu a poctivě si jí masírujte oteklé nohy. Můžete mazat též bolavé ruce, klouby či záda.

Odvar z čočky na oteklé nohy

Uvaříme čočku, vodu slijeme a pravidelně pijeme.

Babské rady

Jaké rady a tipy lze na oteklé nohy ještě použít? Doporučuje se pravidelné sprchování nohou střídavě teplou a studenou vodou, což má za následek lepší prokrvení končetin. Bojovat proti oteklým nohám lze i použitím bylinek. Odvodňující účinky má například čaj z odvaru z třezalky, slivoně, kořene pampelišky či obyčejné petržele.

Zdroj: článek Oteklé nohy

Účinky

Doplněk stravy obsahující kůru ze slivoně africké vychází z podobného základu jako originální lék Tadenan, ale nejedná se o generikum. To by totiž za cenu požadovanou prodejcem za obdobný doplněk stravy bylo neprodejné.

Porovnání srovnatelných balení:

  • Tadenan, lék na lékařský předpis, 30 cps.: cca 300 Kč
  • Pygeum Pro 30 cps. doplněk stravy: 1 190 Kč
  • Di Prostan 30 cps. doplněk stravy: 230 Kč
  • Prostalex 60 cps. doplněk stravy: 319 Kč
  • Prostatex 60 cps. doplněk stravy: 399 Kč
  • PROSTATA 60 tbl. doplněk stravy: 216 Kč
  • PM Elixír 60 cps. doplněk stravy: 211 Kč
  • Prostabil 100 cps. doplněk stravy: 590 Kč

Všechny uvedené doplňky stravy jsou téměř identické s Pygeum Pro. Původní receptura přípravku na prostatu je zesílena účinkem dalších extraktů z urologických bylin.

Zdroj: článek Pygeum PRO

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA DO MLÉKA NA JARNÍ OČISTU A IMUNITU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Mičianova.

Dobrý den.
Měla bych zájem o kefirovou houbu.
Mičianova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Dobrý den p. Mičianová,
napište mi prosím na email- jasinkocin@seznam.cz, ohledně Tibetské houby, domluvíme se,
děkuji Alena

Zdroj: příběh Tibetská kefírová houba do mléka na jarní očistu a imunitu

Co pomáhá na oteklé nohy

Nateklým nohám můžete ulevit i bez pomoci chemických preparátů a léků proti bolesti. Zkuste některé níže uvedené babské rady či recepty na unavené a oteklé nohy.

Tipy:

  • Nohám uleví zvýšená poloha a pravidelné kroužení chodidly a pohybování s prsty u nohou.
  • V práci se při přestávkách snažte vždy projít, zkuste například střídat chůzi na špičkách a patách.
  • Dodržujte pitný režim. Zejména v horkých dnech potřebuje tělo dostatečný přísun tekutin.
  • Vyhýbejte se kouření a alkoholu.
  • Účinky bude mít i masáž chodidel, která uvolní a rozproudí lymfatický systém.
Recept na unavené a oteklé nohy:
  • Na oteklé nohy zabírá mazání z kostivalu. Kostival omyjte, oškrábejte a nakrájejte na kolečka. Vložte do sklenice, zalijte francovkou a uzavřete. Tři týdny nechte odstát nejlépe na okně. Tekutinu poté slijte a máte ideální mazání nejen na oteklé nohy, ale i na bolavé ruce, klouby nebo záda.
  • Uvařte čočku. Poté slijte vodu do nějaké nádoby a pravidelně ji pijte.
  • Unavené a oteklé nohy osvěží masáž francovkou nebo koupel ve vodě s citronovou šťávou.
  • K úlevě oteklým nohám můžete použít také vodu, ve které se předtím vařily brambory. Nohy se prokrví a otok opadne.
  • Na oteklé nohy pomáhá rovněž sprchování, a to střídavě teplou a studenou vodou. Střídání teploty končetiny krásně prokrví a uleví jim od bolesti.
  • Bojovat proti oteklým nohám můžete i s použitím bylinek. Pomáhá například odvar z třezalky, slivoně, kořene pampelišky nebo petržele.

Zdroj: článek Mast na oteklé nohy

Příběh

Ve svém příspěvku PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA CENÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Řehounková.

Dobrý den, po jarní virose se mi vlevo na krku zvětšila uzlina.Jenže výsledky
Sono i CT a krevní testy byly OK a tak až v říjnu mi byla na ORL v Jihlavě
provedena extirpace uzliny s histol.nálezem: metastáza dlaždicobuněčného karcinomu.Následně mi byly na slepo odebrány vzorky a primo nádor byl i
v obou mandlích,ale vzali mi jen tu levou.Na dalším vyšetření CT/PET se
ukázalo,že je to i na druhé straně.Byla jsem objednána na operaci do Motola,
ale tam mi natáčeli video a nelíbilo se jim něco v hrtanu a 20.12. si jedu pro
vysledky biopsie.Ráda bych se informovala na možnou následnou léčbu a také včasnou i na cenu.Pojišťovnu mám 211.

Děkuji za informace.

Řehounková Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil.

Dobrý den mám na vás dotaz:jde něco dělat ohledně rakoviny krve a kolik to stojí a není-li to jen pro bohaté?Kde se může chudý člověk objednat?Je na to nějaký lék jedná se o leukémii.Děkuji a budu rád za každou odpověď.Bohumil

Zdroj: příběh Protonové centrum praha ceník

Nemoci švestek

Mezi nejčastější choroby a škůdce švestek patří puchrovitost švestek, šarka, pseudošarka, moniliová hniloba plodů, červená skvrnitost listů a také obaleč švestkový.

Puchrovitost švestek (Taphrina pruni): Puchrovitost švestek způsobí, že švestky jsou podlouhlé, zploštělé a pokryté bělavým povlakem houby. Plody jsou uvnitř duté a bez pecky. Během léta napadené švestky vysychají a opadají nebo v případě vlhkého počasí hnijí. Původcem onemocnění je houba Taphrina pruni.

Chemické ošetření: V místech, kde se onemocnění vyskytuje, se doporučuje provést alespoň jedno ošetření švestek v době rašení a další dvě těsně před tím, než stromy začnou kvést, a pak ihned po odkvětu. Vhodné je ošetření stromů fungicidním přípravkem na bázi mědi, například Champion 50 WG.

Šarka (Plum pox virus): Šarka švestek je vláknitý virus, jeho škodlivost se liší podle náchylnosti jednotlivých odrůd švestek. K největším škodám dochází, pokud jsou napadeny mladé stromy. Na listech vznikají světlé až žlutozelené skvrny, kroužky, proužky a ornamentální kresby. Okraje skvrn nejsou ostře ohraničeny. Příznaky jsou na listech zřetelné již na jaře, a to od května, u většiny odrůd se v pozdním létě intenzita příznaků zmenšuje. U některých odrůd se skvrny nebo okraje skvrn koncem léta zbarvují červenofialově nebo hnědofialově. U velmi náchylných odrůd dochází i k nekrózám. Následkem šarky listy žloutnou a opadávají, dochází také k retardaci růstu.

Pseudošarka: Pseudošarka je choroba, která vyvolává podobné symptomy na plodech švestky jako šarka. Jedním z původců pseudošarky může být virus tmavozelené kropenatosti (Dark green sunken mottle virus).

Chemické ošetření před šarkou a pseudošarkou: Neexistuje. Základním ochranným opatřením je pěstování odolných (rezistentních) odrůd. Napadenou rostlinu je nutné vykopat a spálit. Důležité je také dodržování zásad dezinfekce nástrojů při manipulaci s rostlinami (například při prořezávání).

Moniliová hniloba plodů (Monilinia laxa): Slupka i dužnina švestek začnou měknout a hnědnout. Na hnědých skvrnách se vytvářejí špinavě bílé polštářky, tyto polštářky jsou většinou uspořádány v soustředných kruzích. Napadené plody opadávají, velmi často zůstávají mumifikované viset na stromech, kde jsou zdrojem další nákazy.

Chemické ošetření: Napadené plody je nutno ze stromu odstranit. Vhodné je také použití přípravků na bázi mědi, například Champion 50 WG.

Červená skvrnitost slivoně (Polystigma rubrum): Na listech slivoní se tato choroba projevuje tvorbou žlutozelených, později červených skvrn o velikosti 5 až 10 milimetrů. Při silném napadení dochází k deformaci a usychání listů.

Chemické ošetření: Napadené listy je nutno ze 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Postřik švestek

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jiří Dvořák


jarní řez rakytníku
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
jarní řez slivoní
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>