Použití
Podle intenzity příznaků nanášejte kaštanovou mast na nohy jednou až dvakrát denně. Při aplikaci ji vždy jemně vmasírujte do pokožky od bérce až po stehno.
Zdroj: Kaštanová mast ze sádla
Podle intenzity příznaků nanášejte kaštanovou mast na nohy jednou až dvakrát denně. Při aplikaci ji vždy jemně vmasírujte do pokožky od bérce až po stehno.
Zdroj: Kaštanová mast ze sádla
V příběhu KOSTIVALOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
dobry den,chci si udělat kostivalovou mast ze sádla a kořene,musi byt kořen sušeny nebo muže byt čerstvě vyryty ???
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: Příběh Kostivalová mast
Koňská mast se nejmenuje proto, že by byla vyrobena z koně, ale právě proto, že je vyrobena z extraktu kaštanu koňského – jírovce. Koňská mast je kaštanová mast.
Zdroj: Kaštanová mast
V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.
Neznáte někdo recept na kaštanovou mast, chtěla bych si ji udělat z čerstvých kaštanů?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Kaštanová mast je výborná na bolístky kloubů, svalů, ale také na hemoroidy, různé pohmožděniny a výrony a křečové žíly. Dá se použít buď kupovaná koňská mast a nebo je možné si ji vyrobit doma podle receptu, který je tady http://www.ceskaordinace.cz…
Zdroj: Příběh Kaštanová mast
Kaštanová tinktura, která je základní ingrediencí kaštanové masti má svíravé účinky a může tak blahodárně ovlivnit léčení akné. Kaštanová tinktura se může nanášet na postiženou část pleti, kde je akné, kde zmírňuje zánět a uzavírá zanícené póry. Použití kaštanů na akné je možné i jako kaštanová mast.
Zdroj: Kaštanová mast
V příběhu KONSKA MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.
Dobrý večer chcem sa spítať či nie je aj konska masť z bravčovej masti či náhodou nepoznate aj taky recept ďakujem za odpoveť.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kecka.
Dobrý den, ze sádla to není vůbec nic složitého. Dáte ve vodní lázni rozpustit sádlo (množství podle toho, kolik toho chcete) a když je tekuté, tak do toho nasypete nastrouhané kaštany. Mělo by se to udržovat horké, ale nemělo by se to škvařit. Tak to cca 2 hoďky zahříváte a pak necháte do druhého dne ztuhnout. Pak znova ve vodní lázni roztopit, ještě chvíli zahřívat, pak přes plátýnko nebo husté sítko přecedit do čisté skleničky a je hotovo ;o) Mně osobně na tom vadí ten vepřový odér, který jen tak něco nepřebije, ale účinkovat to určitě bude stejně.
Zdroj: Příběh Konska mast
Standardní dávkování pro mast z koňského kaštanu je tři až čtyřikrát denně na postiženou oblast. Jakmile se ukážou první známky zlepšení, tak můžeme používání omezit jen na dvakrát denně. Místo masti lze použít i samotnou tinkturu z kaštanů, kterou nalijeme do rozprašovače a aplikujeme ji bolavá místa.
Zdroj: Kaštanová mast
V příběhu KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
vařím si hodně mastí, konopnou, kostivalovou, měsíčkovou, kaštanovou, dělam si i svoje masážní oleje, masti vařím ve vodní lázni a jen ve vepřovém sádle, kaštany loupu mast je krásně bílá. přeji hodně zdaru při vaření.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libor .
Dobrý den ,z jakych kastanu se děla kaštanova mast z těch lesních nebo z jedlych ?děkuji za odpověd.
Zdroj: Příběh Kaštanová mast
Na mast budete potřebovat:
Připravte si dva kastrolky na vaření ve vodní lázni a čistou sklenici na hotovou mast. Pokud nemáte vepřové sádlo, můžete místo něj použít 30 ml olivového oleje. Použít můžete i světlicový olej. Pokud vám nevadí tekutější konzistence, tak můžete vynechat lanolin a včelí vosk, které slouží jako ztužovadlo.
Zdroj: Kaštanová mast ze sádla
Plody kaštanů jsou pro člověka jedovaté, proto ani mast a ani takto vyrobenou kaštanovou tinkturu nikdy nekonzumujeme!
Zdroj: Kaštanová mast
V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drah. přichystalova.
Chtěla bych se zeptat, zda se má hnědá slupka z kaštanů oloupat,a potom použít na mast děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Kaštany se použijí nejdříve na výrobu kaštanové tinktury. Kaštanová tinktura se dělá z nasekaných hnědých kaštanů i s hnědou slupkou. Tato kaštanová drť se pak zalije alkoholem a nechá se macerovat. K finální výrobě kaštanové masti se dále postupuje podle níže uvedeného receptu. Kaštany se tedy neloupají.
Zdroj: Příběh Kaštanová mast
Nyní napište datum plnění na sklenici a uchovejte v chladničce, kde vám mast vydrží dobrých šest měsíců.
Zdroj: Kaštanová mast ze sádla
V příběhu KAŠTAOVA MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tetyana.
Dobry den. SE da kaštanová mast z jara vyrobit i z květu kaštana , či jenom z listu ? Děkuji za odpověď
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: Příběh Kaštaova mast
Na kaštanovou mast budeme potřebovat nejdříve vyrobit kaštanovou tinkturu. Kaštanová tinktura se udělá z 20 plodů hnědých kaštanů, které se nasekají na malinké kousíčky a zalijí se půllitrem 80% konzumního lihu. Tato alkoholová směs se dá do uzavíratelné sklenice a nechá se louhovat po dobu jednoho měsíce. Každý den se směs kaštanů a alkoholu protřepe nebo promíchá. Po měsíci se směs přecedí a vznikne kaštanová tinktura, kterou dále použijeme pro výrobu masti. Mimo tinktury z kaštanů budeme ještě potřebovat želatinu agar agar, kterou uvaříme podle návodu na pytlíčku. Až želatina zhoustne a mírně zchladne, tak k ní přidáme 150 ml naší domácí kaštanové tinktury, levandulový olej (dvě lžičky), rozmarýnový olej (dvě lžičky), mrkvový olej (dvě lžičky) a kafrový olej (jednu lžičku) a vše důkladně promixujeme ručním elektrickým šlehačem, až z toho vznikne homogenní krém. Naše domácí kaštanová mast je nyní hotová a připravená k použití. Takto připravená domácí kaštanová mast vydrží nejdéle tři měsíce při uskladnění v chladničce v uzavřené sterilní skleničce.
Zdroj: Kaštanová mast
V naší poradně s názvem NÁVOD NA PŘÍPRAVU KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma, zde je návod. Pravá kostivalová mast obsahuje k čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.
Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem!
Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.
Kořen krátce ale dobře opláchneme ve slaném roztoku. Dvě hrsti kuchyňské soli na litr vody. Pak kořen necháme okapet a nakrájíme na tenké plátky nebo ho nahrubo nastrouháme na nekovovém struhadle. Ve vodní lázni v nekovové nádobě rozpustíme lékařskou vazelinu nebo sádlo v množství, které nám v tekutém stavu dovolí potopit všechen nakrájený kořen. Až se nám to rozpustí, tak přidáme nakrájený kořen. Necháme dvacet minut zahřívat ve vroucí vodě. Pak odstavíme, necháme vychladnout a při poklesu teploty pod 40*C přidáme trochu rozpuštěného včelího vosku nebo medu a do směsi dále ještě rozmáčknuté dvě kapsle vitamínu E 400mg a jednu kapsli vitamínu C (důležitý je ten obsah v kapslích), zamícháme a necháme odstát do druhého dne při teplotě kolem 20*C. Druhý den to přivedeme do tekutého stavu, ale moc to nepřehříváme, aby med, či včelí vosk, neztratily cenné látky, jež vysoké teploty ničí. Po ztekucení to přefiltrujte přes gázu nebo dětskou plenu. Získanou tukovou tekutinu nalijte do sterilních kelímků a uchovejte v chladu a temnu. Nejlépe v chladničce. Mast lze připravit případně i ze sušeného kořene kostivalu, ale sušený kostivalový kořen je třeba před přípravou rozdrtit v nekovovém hmoždíři.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Marně sháním recept na kaštanovou mast, kterou bych si chtěla vyrobit, neznáte jej. Díky.
Zdroj: Příběh Návod na přípravu kostivalové masti
Kaštanová mast léčí díky látce aescin, která je právě hojně obsažena v kaštanech. Nejčastější použití kaštanové masti je k léčbě hemoroidů. Hemoroidy jsou charakterizovány jako oteklé žíly v okolí konečníku a řiti, které mohou být doprovázeny těžkou námahou při vyprazdňování a někdy zde může hrát významnou roli i zácpa. Kromě hemeroidů je mast z jírovce populární při sportovním zranění, například při bolesti svalů, kloubů a šlach nebo namožených vazů a při podvrtnutí. V neposlední řadě je kaštanová mast velmi dobře účinná při chronické žilní nedostatečnosti. Chronická žilní nedostatečnost je stav, kdy lidé mají velké množství zánětů a otoků nohou. Chronická žilní nedostatečnost může také zahrnovat svědění kůže, tupou bolest nohou, kožní vředy, a může vést k rozvoji křečových žil. Kaštanový krém je užitečný při různých použitích, ale při žilní nedostatečnosti (CVI) sklízí největší užitek. Mast z koňského kaštanu se také používá k léčbě revmatoidní artritidy a osteoartritidy.
Zdroj: Kaštanová mast
Základem vaší domácí hojivé masti je tinktura z jírovce. Podle toho, jak jste trpěliví, si ji buď můžete koupit hotovou v lékárně nebo si ji jednoduše připravit sami.
Na tinkturu z jírovce nakrájejte pořádnou hrst čerstvých kaštanů na kousky a oloupejte je. Kousky vložte do sklenice a zalijte vysoko procentním obilným alkoholem. Obilný alkohol se prodává pod názvem konzumní líh 80%. Jeho ceny a dostupnost můžete vidět tady: konzumní líh cena. Proč právě obilný alkohol? Obilný alkohol je čistá forma ethylalkoholu, která se vyrábí destilací fermentovaného zrna. Jedná se o bezbarvou kapalinu bez přidané chuti. Je vysoce hořlavý, těkavý a mimořádně dobře se v něm rozpouští saponiny. Je proto nutné, aby kaštany byly kompletně pokryty tekutinou. Po třech týdnech louhování můžete hotovou tinkturu z jírovce přecedit přes filtr a použít ji k výrobě masti z kaštanů.
Zdroj: Kaštanová mast ze sádla
Z jara, kdy teprve kaštany kvetou, se dá kaštanová mast vyrobit z mladých listů kaštanu jírovce. K tomu budeme potřebovat jen dvě ingredience: kokosový olej a listy jírovce. Kokosový olej je vhodný, protože tuhne při pokojové teplotě, ale snadno taje při tělesném teple. Ve vodní lázni opatrně rozehřejeme kokosový olej, aby se roztekl. Udržujeme olej při teplotě 60*C a přidáme do něj nasekané čerstvé zelené listy jírovce. Až budou listy v oleji hnědé a nebude na nich žádný náznak zelené barvy, tak je přecedíme a olej necháme ještě pak stát v teplé vodní lázni, aby se na dno usadily i jemné kousky a zbytky vody, které nesmějí být ve finální masti přítomné. Pak tekutý olej opatrně hadičkou přečerpáme do vhodné skleničky, ve které ho teprve necháme ztuhnout. Pozor, listy se musí v oleji jemně vyluhovat, ale ne smažit! Prudký žár zničí nebo změní léčivé složky v rostlinách i v oleji. Tato mast velmi dobře účinkuje na křečové žíly a metličkové žilky na nohách i tvářích.
Zdroj: Kaštanová mast
Holtovu mast lze u malých dětí použít na potničky. Holtova mast připravená v lékárně slouží také na ošetření ekzému u dětí.
Zdroj: Co je to Holtova mast
Lnicová mast je kombinací bylin. Je složena z vepřového sádla, včelího vosku, lnice, z benediktu lékařského, tymiánu, ořešáku, lopuchu a parfému ze směsi přírodních silic. Je určená k ošetření akné či pleti náchylné k trudovitosti. Obsažené rostlinné extrakty mají výborné čisticí, zklidňující a regenerační účinky. Účinky lnicové masti: nejlépe se hodí k ošetření problematické pleti (akné, pleť náchylná k trudovitosti), vhodná k léčbě suchých ekzémů a plísní, v některých případech lupénky či svrabu, při zevní aplikaci ovlivňuje příznivě stav cév (praskání žilek, varixů, bércových vředů, hemoroidů), má výborné čisticí a zklidňující účinky.
Zdroj: Protizánětlivá mast
Ingredience: 1 kg vyškvařeného sádla, 0,75 l nedrceného a suchého bylinného materiálu
Postup: K výrobě konopné masti je nejlépe použít sušené listy a květenství – samičí rostliny bez stonků. Pracujeme s poměrem 1 kilogram sádla na 0,75 litru nedrceného a suchého bylinného materiálu. Rozhodující je i poměr listů a květenství, květenství má vyšší podíl aktivní látky. Připravíme si vodní lázeň. Sádlo rozpustíme a přidáme rozemleté a rozemnuté části rostliny. Pro zjednodušení louhování a scezení můžeme rostlinné části napěchovat a zašít do bavlněného či gázového sáčku. V rozpuštěném sádle směs po dobu dvou hodin louhujeme a necháme vychladnout. Základ masti společně s bylinnou necháme ještě po dobu jednoho týdne odležet na chladném a temném místě. Mast poté znovu zahřejeme po dobu dvou hodin cca na 80 °C a louhování opakujeme. Následné čtyři týdny necháme mast odležet, poté ji ještě naposled zahřejeme tak, abychom ji přivedli do stavu tekutosti. Pevný materiál scedíme přes jemné plátno, které lze použít například jako obklad na postižené části těla nebo na zábaly kloubů. Dokud je mast ještě teplá, plníme ji do čistých sklenic či kelímků, které lze opatřit víčkem. Domácí konopnou mast uskladňujeme nejlépe v chladnu a temnu.
Ophthalmo-Septonex 1 mg/g oční mast. Často se setkáváme s chybným označením Optalmoseptonex mast.
Dobrý den,
chtěla bych si udělat mast z Měsíčku lékařského, všude se ale píše jen o čerstvých natrhaných oranžových květech (trhané v plném květu a za slunečného dne) cca 1 hrst na 0,5kg sádla.
Můžu tu mast udělat i ze sušených oranžových květů kolik však budu potřebovat gramů na 0,5 kg sádla?
Děkuji za odověď.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
dobry den,chci si udělat kostivalovou mast ze sádla a kořene,musi byt kořen sušeny nebo muže byt čerstvě vyryty ???
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Kaštanová mast je výborná na bolístky kloubů, svalů, ale také na hemoroidy, různé pohmožděniny a výrony a křečové žíly. Dá se použít buď kupovaná koňská mast a nebo je možné si ji vyrobit doma podle receptu, který je tady http://www.ceskaordinace.cz…
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobrý den, ze sádla to není vůbec nic složitého. Dáte ve vodní lázni rozpustit sádlo (množství podle toho, kolik toho chcete) a když je tekuté, tak do toho nasypete nastrouhané kaštany. Mělo by se to udržovat horké, ale nemělo by se to škvařit. Tak to cca 2 hoďky zahříváte a pak necháte do druhého dne ztuhnout. Pak znova ve vodní lázni roztopit, ještě chvíli zahřívat, pak přes plátýnko nebo husté sítko přecedit do čisté skleničky a je hotovo ;o) Mně osobně na tom vadí ten vepřový odér, který jen tak něco nepřebije, ale účinkovat to určitě bude stejně.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobrý den ,z jakych kastanu se děla kaštanova mast z těch lesních nebo z jedlych ?děkuji za odpověd.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Neznáte někdo recept na kaštanovou mast, chtěla bych si ji udělat z čerstvých kaštanů?
Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Chtěla bych se zeptat, zda se má hnědá slupka z kaštanů oloupat,a potom použít na mast děkuji
Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobry den. SE da kaštanová mast z jara vyrobit i z květu kaštana , či jenom z listu ? Děkuji za odpověď
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Kaštany se použijí nejdříve na výrobu kaštanové tinktury. Kaštanová tinktura se dělá z nasekaných hnědých kaštanů i s hnědou slupkou. Tato kaštanová drť se pak zalije alkoholem a nechá se macerovat. K finální výrobě kaštanové masti se dále postupuje podle níže uvedeného receptu. Kaštany se tedy neloupají.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Marně sháním recept na kaštanovou mast, kterou bych si chtěla vyrobit, neznáte jej. Díky.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobrý den
Mám dotaz Prodělala jsem jiiž 3x trombozu, mám křečové žíly, natékají mi nohy.Mohu použít pouze kaštanovou tikturu,nebo je lepší kaštanová mast.
Děkuji Mitrsová
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
vařím si hodně mastí, konopnou, kostivalovou, měsíčkovou, kaštanovou, dělam si i svoje masážní oleje, masti vařím ve vodní lázni a jen ve vepřovém sádle, kaštany loupu mast je krásně bílá. přeji hodně zdaru při vaření.
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Zakoupíte krušinu olšovou-kůra/ latin.frangula alnus/,třezalku a měsíček , 1/2 kostky vepřového sádla cca 125g. Na pánvi rozpustíme sádlo na mírném ohni, aby se nepřepálilo, do něho nasypeme 34 g krušiny a toto pomalu vaříme na mírném ohni 1 hod.tak, aby sádlo s bylinou jen mírně probublávalo, pomalu jemně mícháme, když by se vám zdálo, že je sádla málo můžete malinko přidat, tak aby se krušina v sádle vařila a ne smažila.!! 1 minutu před koncem vaření přisypete 17g třezalky a 17 g měsíčku, a mícháte a vaříte 1 min. Pak odstavte a pánev přikryjte poklicí a nechejte stát přes noc/ asi 12hod./ Druhý den opět zahřejete tak, aby toto vše bylo tekuté a přecedíte přes nějaké plátno nebo hustý cedník do uzaviratelné nádobky- nejlépe skleněné/ např. od přesnídávky nebo od krému,od džemu./ Po vychládnutí a ztuhnutí je mast hotová.Skladujte v chladnu ale nemrazit, nejlépe dole v lednici. Vtírejte 3x denně do kůže.,/ přímo na bulku/ nejlépe jemně oholené, aby se mast dobře vstřebala. Vtírejte tak dlouho až uvidíte znatelné zmenšování bulky, až do úplného vymizení - u nás to trvalo asi 1 měsíc a už je to rok a nic dalšího se neobjevilo.
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Zakoupíte krušinu olšovou-kůra/ latin.frangula alnus/,třezalku a měsíček , 1/2 kostky vepřového sádla cca 125g. Na pánvi rozpustíme sádlo na mírném ohni, aby se nepřepálilo, do něho nasypeme 34 g krušiny a toto pomalu vaříme na mírném ohni 1 hod.tak, aby sádlo s bylinou jen mírně probublávalo, pomalu jemně mícháme, když by se vám zdálo, že je sádla málo můžete malinko přidat, tak aby se krušina v sádle vařila a ne smažila.!! 1 minutu před koncem vaření přisypete 17g třezalky a 17 g měsíčku, a mícháte a vaříte 1 min. Pak odstavte a pánev přikryjte poklicí a nechejte stát přes noc/ asi 12hod./ Druhý den opět zahřejete tak, aby toto vše bylo tekuté a přecedíte přes nějaké plátno nebo hustý cedník do uzaviratelné nádobky- nejlépe skleněné/ např. od přesnídávky nebo od krému,od džemu./ Po vychládnutí a ztuhnutí je mast hotová.Skladujte v chladnu ale nemrazit, nejlépe dole v lednici. Vtírejte 3x denně do kůže.,/ přímo na bulku/ nejlépe jemně oholené, aby se mast dobře vstřebala. Vtírejte tak dlouho až uvidíte znatelné zmenšování bulky, až do úplného vymizení - u nás to trvalo asi 1 měsíc a už je to rok a nic dalšího se neobjevilo. Držíme vám palce!!! Mikulcovi z Opavy.
Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Dobrý den, určitě bych použil místo sádla lůj z hovězích kostí, ten je tuhý více než sádlo a je lepší na kůži a lépe vstřebatelný, dá se použít i s kokosovým olejem . Tchýni to vařím už několik let používá to na vysušené nohy při cukrovce.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět