Téma

KEČUP


KEČUP a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Pojem "cukrovka", vycházející z překladu latinského názvu diabetes melittus neboli úplavice cukrová, je v dnešní době bohužel velmi frekventované slovo. Jedná se o nemoc, která představuje jeden z největších zdravotních problémů nejen v České republice, ale i všude ve světě. Cukrovce II. typu bychom měli předcházet, a to především zdravým životním stylem.


Toustová roláda

Ingredience: 1 kus toustového chleba (nejlépe celozrnného s minimem 6 g vlákniny na 100 g), 100 g pomazánkového másla (nebo light cheese cream s 5 % tuku na 100 g), 125 g odtučněného tvarohu (polovina vaničky), 200 g zakysané smetany (pokud možno s 8 % tuku), 1 dl mléka, 150 g šunky (s minimem 80 % masa), 100 g eidamu (30 % tuku v sušině)

Ingredience k dozdobení a dochucení, nemusí být a lze libovolně zaměnit: kečup na potření, pažitka, sekané mandle nebo jiné oříšky, 1 kaki, několik cherry rajčátek na ozdobení

Pomůcky na přípravu: pečicí papír, alobal

Postup: Z toustového chleba odkrojíme okraje (okraje můžeme využít jako tyčinky na stůl, a to tak, že je pokapeme olejem, počesnekujeme, posypeme sýrem a ogrilujeme). Na stůl si rozprostřeme pečicí papír. Každý plátek toustu pokapeme z jedné strany mlékem a touto mokrou stranou položíme na pečicí papír. Tousty pokládáme do čtverce 4 tousty vedle sebe a 4 tousty pod sebe. Horní část toustů potřeme zakysanou smetanou. Nyní si vytvoříme pomazánku z tvarohu, pomazánkového másla, pažitky a lehce osolíme. Pomazánku rozdělíme na třetiny a 1/3 natřeme na tousty. Na pomazánku rozložíme vedle sebe kolečka šunky a opět natřeme druhou třetinku pomazánky. Další vrstva může a nemusí být kečup, následně posypeme nastrouhaným sýrem a plátky kaki. Nyní roládu necháme 10 minut navlhnout, lépe se roluje. Poté srolujeme, utáhneme a zabalíme do alobalu, vložíme do lednice a necháme cca 3 hodiny uležet. Po třech hodinách roládu rozbalíme, potřeme poslední částí pomazánky a můžeme libovolně nazdobit: pažitkou, rozemletými oříšky, různě barevnou zeleninou. Na chvilku ještě vložíme do lednice a můžeme podávat.

Zdroj: článek Kaki a cukrovka

Příběh

Ve svém příspěvku REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Tak mák a kečup rajčata můžu nebo ne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dcera má reflux a doktorka říkala že rajčata a kečup ne, prý rajčata dráždí,a pálí po nich žáha. Ten mák by mě taky zajimal zda může nebo ne.

Zdroj: příběh Reflux jícnu - dieta

Recepty

Zde je několik osvědčených receptů...

Kvasnicová pomazánka

2 kostičky droždí, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, 1 vejce, osmahnuté kostičky z 1 rohlíku, listy čerstvého salátu, 1 polévková lžíce sekané petrželky, sůl

Na rozehřáté pánvi (s nepřilnavým povrchem) rozpustíme na oleji za stálého míchání droždí až do opětovného sražení. Přidáme vejce, osolíme a mícháme do zahoustnutí. Těsně před koncem přidáme kostičky z rohlíku. Směs klademe na talíř pokrytý listy salátu a zdobíme posypem sekané petrželky. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleným čajem.

Bramborová pomazánka

5 brambor, 1–2 lžíce oleje, sůl, kečup, sladká paprika, 1 lžíce plnotučné hořčice

Brambory uvaříme doměkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může, tak i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Recept je pro 4 osoby.

Blesková pomazánka

4 vajíčka vařená natvrdo, 25 dkg měkkého salámu, 2 větší kyselé okurky, 1 menší cibule, sůl, pepř, 1 malá majonéza

Vajíčka, salám, okurky a cibuli nastrouhat na hrubém struhadle, smíchat s majonézou, osolit, opepřit a namazat na plátky veky, ozdobit rajčetem, plátkem salátové okurky, zelenou petrželkou.

Sváteční pomazánka

2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce octa – prohřejeme, rozmícháme a necháme vychladnout

Pomeleme 50 dkg měkkého salámu (dietní, šunkový), případně nakrájíme na nudličky. Pokrájíme nadrobno 2 okurky a 1 cibuli. Přidáme vlastní majonézu (viz výše) a dochutíme (sůl, pepř, chilli). Podáváme na vece nebo jako jednohubky.

Dršťková polévka z hlívy

Na zpěněné cibulce podusíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Podusíme doměkka. Zaprášíme sladkou červenou paprikou. Zalijeme 1–1,5 l vývaru z masoxu. Vše přivedeme k varu, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a hlavně majoránkou. Můžeme a nemusíme zahušťovat jíškou.

Cuketová polévka

Polovina větší cukety, 3 papriky, 4–5 rajčat, kelímek zakysané smetany, balkánský sýr (asi 100 g), kousek feferonky, vegeta, sůl

Oloupanou cuketu nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, přidáme trochu vegety, feferonku a mírně osolíme. Vaříme asi 10 minut. Přidáme papriku nakrájenou na menší kostičky, rajčata rozkrájená na osminky a povaříme. Přidáme zakysanou smetanu, na kostičky nakrájený balkánský sýr a necháme přejít varem. Doporučená příloha je rohlík nebo celozrnné pečivo.

Nákyp z corn

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Tekutá dieta před kolonoskopií

Při kolonoskopii se vyšetřuje někdy i střevo tenké a je nutné střeva před samotným vyšetřením důkladně pročistit a zbavit je všech zbytků. Aby vyšetření proběhlo maximálně hladce, rychle a bez problémů, je důležité striktně dodržovat rady lékaře včetně správné diety před samotnou kolonoskopií. Obvykle se doporučuje dieta 5 až 7 dní před vyšetřením. Výsledkem by mělo být opravdu čisté tlusté střevo. Kromě diety bývá pacientům doporučeno vhodné projímadlo nebo klyzma, které pomůže dokončit očistu střeva jeden den před vyšetřením. Není-li příprava střeva dostatečná, je vyšetření komplikované nebo jej nelze provést vůbec a musí se opakovat. To samé platí pro případ, že pacient dietu nedrží vůbec.

Kolonoskopie pomáhá vyšetřit tlusté střevo, odhalit příčinu potíží a stanovit diagnózu (vředy, polypy, zánět, hemoroidy, karcinom a jiné), případně provést menší zákroky (například odstranění polypů, provedení biopsie a podobně). Včasné vyšetření tlustého střeva může dokonce zachránit život.

Dietě před kolonoskopií se hodně podobá takzvaná bezezbytková dieta, jejíž součástí jsou zakysané mléčné výrobky. Bezezbytková dieta není o zbytcích na talíři, ale týká se zbytků, které zůstávají ve střevech a škodí celému trávicímu traktu. Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Primárně ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, střevní neprůchodnost či častý průjem. Jako každá dieta má i ona řadu pravidel a omezení, které je třeba dodržet. Důraz je kladen na lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin oproti běžné stravě. Platí, že strava při bezezbytkové dietě nesmí trávicí trakt dráždit a zanechávat v něm nestrávené zbytky. Nevhodné jsou také potraviny bohaté na hrubou vlákninu. Hlavním cílem diety je zbavit střeva všech nestrávených zbytků.

Potraviny, které jíst můžete:

  • libové maso s nízkým obsahem tuku – kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové medailonky, králičí, jehněčí a podobně
  • ryby – sladkovodní i mořské druhy s nižším obsahem tuku – pstruh, štika, kapr a jiné
  • vařená či dušená šunka, dietní párky
  • tuky – hlavně rostlinné, občas máslo
  • mléčné a zakysané výrobky – jogurty bílé i ovocné, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvrdé sýry, pribináček, termix, tvarohové sýry (lučina, gervais)
  • vajíčka – maximálně 1 denně a tepelně upravené
  • brambory, bramborová kaše, halušky, noky
  • obiloviny – těstoviny, rýže, kroupy
  • minimálně den staré pečivo, občas piškoty, suchary, může být i vánočka
  • zelenina – pouze vařená nebo dušená mrkev, dýně, celer a petržel ve vývaru, velmi vhodný je špenát a hlá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tekutá strava jídelníček

Potraviny pro krevní skupinu A

Jedinci s krevní skupinou A mají velmi citlivý trávicí systém. Těžko tráví bílkoviny a tuky. Dobře snáší zeleninu, tofu, obilí, luštěniny a ovoce. Živočišné bílkoviny u této skupiny brzdí metabolismus. Maso u krevní skupiny A odebírá energii a koncentraci. Jedinci s krevní skupinou A nemají dostatek žaludeční kyseliny na chemické rozložení těžko stravitelné potravy.

K redukci váhy u krevní skupiny A pomáhají rostlinné oleje, které ulehčují trávení, brání zadržování vody, lépe se tráví zelenina. Další potravinou vhodnou pro tuto skupinu je ananas, který zvyšuje využití kalorií a zrychluje hybnost střev. Dalším důležitým krokem je vyřazení masa, jelikož ho tato krevní skupina ukládá jako tuk.

Doporučení: nemíchejte ovocné a zeleninové šťávy, mléko a mléčné výrobky jezte samostatně nebo jen se zeleninou. Nevhodné jsou také tyto čaje: jetelový, rebarborový, šťovíkový a čaj ze šanty. Z bylin a koření nepoužívejte balzamikový ocet, hruškový olej, jablečný ocet, kayenský pepř, černý a bílý pepř, rajčatový kečup, vinný ocet, worchestrovou omáčku, želatinu.

Tělesné cvičení pro krevní skupinu A

Je mírné – strečink, jóga, delší svižná chůze, břišní tance.

Zdroj: článek Dieta podle krevních skupin

Potraviny pro krevní skupinu B

Držitelé krevní skupiny B by si měli dávat pozor na pohanku, arašídy, čočku, kukuřici, sezam, pšenici, tyto potraviny narušují účinnost metabolických procesů. Jestliže dochází ke špatné kombinaci potravin, objevuje se pocit věčného hladu. Krevní skupina B reaguje zpomaleným metabolismem na lepek obsažený v pšenici a pšeničných produktech, ten se pak ukládá ve formě tuku.

K redukci váhy u krevní skupiny B pomáhají vejce, nízkotučné mléčné výrobky, maso (kromě drůbeže), zelená zelenina, čaj ze skořice.

Doporučení: mléko a mléčné výrobky jezte samostatně nebo jen se zeleninou. Nevhodné je drůbeží maso, výrobky ze sóji, brambory nekombinujte s bílkovinami. Z bylin a koření nepoužívejte: ječný slad, černý a bílý pepř, kukuřičný sirup, mandlový extrakt, rajčatový kečup, skořici, želatinu. Z čajů nekonzumujte čaje z aloe, jetelový, diviznový, hořcový, chmelový, lipový, podbělový, reveňový, list senný.

Tělesné cvičení pro krevní skupinu B

Tělesná aktivita by měla být složena ze tří nebo více dnů v týdnu věnovaných intenzivnímu tělesnému cvičení a dvou dnů relaxačních cvičení. Vybírejte aerobik, tenis, bojová umění, gymnastiku, kolo, plavání, golf, taj-či, hathajógu.

Zdroj: článek Dieta podle krevních skupin

Sacharidy v potravinách

Existují tři základní druhy potravin s vysokým obsahem sacharidů.

Přílohy, obiloviny, ovoce a zelenina

  • těstoviny
  • brambory
  • rýže
  • pečivo
  • ovesné vločky, müsli, corn flakes (všechny možné Nesquik, CINI minis a podobně)
  • ovoce a zelenina

Sladká jídla

  • bonbóny
  • čokoláda
  • mléčné dezerty, pudinky
  • zákusky
  • sladké nápoje

Skryté sacharidy

Jedná se o potraviny, které nejsou zase tak známé.

  • kečup
  • omáčky
  • oříšky, luštěniny
  • mléko a mléčné výrobky

Zdroj: článek Sacharidy

Žlučníková dieta

Pokud lékař dovolí konzumovat pevnou stravu, začíná se vždy od diety s přísným omezením tuku. Suroviny a pokrmy z nich připravované jsou převážně sacharidového, škrobového typu.

Ke snídani se doporučuje starší pečivo, které nenadýmá, a slabě oslazený černý čaj. K dopolední přesnídávce a odpolední svačině je vhodná ovocná přesnídávka se sucharem nebo ovocný rosol (pudink, kde je místo mléka ovocná šťáva).

Na hlavní chody, tedy oběd a večeři, je pak nejvhodnější takzvaná šlemová polévka, jako je rýžová nebo vločková.

Z ovoce vybíráme jemné, šetřící druhy bez peciček, jadérek a silné slupky, jako jsou meruňky, jablka, broskve, dále ovocné přesnídávky, ovocné přírodní šťávy. Ze zeleniny je to například kořenová zelenina, hlávkový salát a ledový salát, červená řepa, cuketa, chřest, rajský protlak (ale už ne kečup).

Nevhodné jsou luštěniny a celozrnné obiloviny a rovněž pečivo z nich. Z povolených obilovin je to pak rýže, ovesné vločky, pohanka, krupky, bílá mouka a pečivo z ní.

Libové maso není problém, takže pečené kuře může být vhodnou volbou. Z uzenin je nejvhodnější kvalitní šunka.

Máslo je lehčeji stravitelné než olej, kvalitní oleje jsou také samozřejmě vhodné. Vždy je vkládáme až do hotového pokrmu.

Z koření jsou to zelené natě a sušená koření nevýrazného typu, jako jsou pažitka, petrželka, majoránka, vývar z kmínu, kopr, meduňka a další.

Z moučníků je vhodné piškotové a odpalované těsto. Pozor na různé sladké krémy, které jsou pro žlučníkovou dietu velmi nevhodné.

Z technologických úprav se doporučuje dušení, pečení v alobalu, vaření. Zahušťuje se zálivkou z nasucho opražené mouky nebo například pečivem či ovesnými vločkami, které se nechají rozvařit.

Zdroj: článek Podrážděný žlučník

Dna – recepty pro vaření

Rizoto se zeleninou a vepřovým masem

Suroviny:

  • 100 g vepřového masa libového
  • 200 g rýže
  • 1 cibule
  • olej
  • kečup
  • sladká paprika
  • rajčata, paprika
  • špetka soli
  • strouhaný sýr

Postup:

V kastrolu zpěníme na oleji na drobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostky nakrájené maso a opečeme. Poté přidáme červenou sladkou papriku, sůl, podlijeme vodou a dusíme skoro do měkka. Pak přidáme propláchnutou rýži, nakrájenou papriku, rajčata a trošku kečupu. Zalijeme vodou a dusíme (vody dáme jedenapůlkrát více než rýže). Servírujeme rizoto posypané strouhaným sýrem.

Přírodní krůtí plátek s kuskusem

Suroviny:

  • krůtí prsa
  • olivový olej
  • bylinky dle chuti, špetka soli
  • zelenina – mrkev, celer, petržel
  • kuskus
  • rozinky
  • kysaná smetana

Postup:

Naklepeme krůtí prsa a zprudka orestujeme na olivovém oleji. Maso okořeníme bylinkami a maličko osolíme. Připravíme si kuskus dle návodu. Na pánvi si orestujeme zeleninu (mrkev, celer, petržel), přidáme rozinky, pokud máte rádi, a promícháme s kuskusem. Na talíř servírujeme dva až tři kopečky kuskusu, které přelijeme kysanou smetanou, a samozřejmě přidáme přírodní plátek. Dobrou chuť.

Sladký jáhelník

Suroviny:

  • jáhly
  • kroupy
  • ovoce dle chuti – jablka, meruňky, švestky

Postup:

Jáhly uvaříme společně s kroupami (poměr si zvolte dle chuti). Do vymazaného pekáče dáme vrstvu jáhel s kroupami a na ni ovoce, které jsme si zvolili (meruňky, švestky nebo jablka). Vrstvy vystřídejte a pečte v troubě asi 20 minut.

Pohankové karbanátky

Suroviny:

  • 25 dkg spařených jáhel
  • cibule, česnek, sůl
  • majoránka
  • vejce
  • strouhanka
  • uvařená zelenina (například mrkev)

Postup:

Do misky dáme nakrájenou cibuli, dva stroužky prolisovaného česneku, pohanku, vajíčko a povařenou zeleninu. Okořeníme maličko solí, majoránkou a pepřem, zahustíme strouhankou a vše dobře promícháme. Ze směsi vypracujeme karbanátky, které opečeme na olivovém oleji. Můžeme podávat s bramborovou kaší a mrkvovým salátem.

Zdroj: článek Dna nemoc kloubů

Sodík

Sůl nad zlato? Jen v pohádkách! Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala varování před nadměrnou konzumací sodíku, který zvyšuje krevní tlak (hypertenzi) a je považován za jednu z hlavních příčin úmrtí v moderních společnostech. Vysoký krevní tlak postihuje asi 15 až 20 % populace, přičemž dalších 20 % představuje rizikovou skupinu.

  • Podle jisté kanadské studie, která zkoumala skladbu jídelníčku mužů, bylo zjištěno, že denní příjem sodíku daleko přesáhl denní doporučené množství. V reálu strava mužů obsahovala 3 400 mg sodíku namísto maximální tolerované hranice 2300 mg sodíku za den pro všechny věkové kategorie bez rozdílu.
  • 1 čajová lžička soli obsahuje 2300 mg sodíku.
  • Sodík je přítomen i v běžných potravinách, např. v minerálkách nebo míse cereálií s rozinkami.
  • Nejhorší hodnoty vykazují jídla z fast-foodu, kdy klasický hamburger obsahuje až 1,5 g soli (podle oficiálních stránek McDonalds).
  • Zdravé tipy: Vyhněte se soli. Chuť jídlu dodáte kořením, čerstvými bylinkami, česnekem, zázvorem, citrusovými plody nebo jablečným octem. Používejte výlučně čerstvé potraviny, protože ty zpracované už obsahují mnohem více sodíku.

Časopis Alive zveřejnil 10 jídel a potravin s vysokým obsahem sodíku, které muži milují:

  • Smažená jídla
  • Pizza se salámem nebo šunkou
  • Bílé pečivo
  • Tavený sýr
  • Hod-dog
  • Špagety s omáčkou
  • Uzeniny
  • Kečup
  • Tortilla
  • Chipsy a brambůrky

Zdroj: článek Speciál pro muže: Jak jíst, abyste žili déle?

Žlučníková dieta

Pokud máte akutně podrážděný žlučník, držte přísnou dietu, teprve až se stav uklidní, přejděte na žlučníkovou dietu klasickou. Můžete vyzkoušet i různé bylinky na žlučník.

Zásady žlučníkové diety:

  • Dodržovat zásady zdravé výživy.
  • Jíst alespoň 4x až 5x denně.
  • Mezi jídly dodržovat maximálně 2- až 3hodinovou pauzu.
  • Začít den lehkou snídaní.
  • Všechna jídla připravovat čerstvá.
  • Vyhnout se následnému ohřívání pokrmů.
  • Jíst vařená a dušená jídla.
  • Omezit tučné, pečené nebo smažené jídlo na minimum.
  • Vyhýbat se čerstvému pečivu, polotovarům a ostře kořeněným jídlům.
  • Pít dostatečné množství neperlivé vody.

Vhodné potraviny:

  • maso (telecí, libové hovězí, svíčková, jehněčí, srdce, játra, ledvinky, mozeček, jazyk, kuře, divoká kachna, bažant, holub, krocan, králík, zajíc, srnčí, jelen, divočák)
  • v omezeném množství nízkotučná dušená drůbeží šunka
  • ryby (okoun, treska, platýz, pstruh, štika, lín, krabí maso, chlazený či čerstvý tuňák)
  • nízkotučné mléko a mléčné výrobky (acidofilní mléko, sýry a tvarohy s nízkým obsahem tuku a cukru, light zakysané smetany)
  • brambory na loupačku a bramborová kaše
  • ne zcela čerstvý pšeničný a celozrnný chléb, suchary, piškoty, lehké bábovky, výrobky z kynutého těsta a ovocné koláče
  • produkty z obilí a škrobu (ovesné vločky, mouka, bramborová mouka, rýže, pudink, těstoviny, kukuřičné lupínky)
  • zelenina (mladá mrkev, chřest, květák, špenát, kysané zelí, ředkvičky, červená řepa, celer, rajčata, oloupané okurky, žampiony, salát, cuketa, brokolice)
  • kompoty a ovoce bez slupky (oloupaná jablka a hrušky, banány, pomeranče, mandarinky, grepy, jahody, maliny, ostružiny, melouny, broskve a meruňky)
  • tuky na mazání (máslo, rostlinné oleje a měkké margaríny)
  • ne příliš kořeněné a tučné polévky
  • koření, dresinky (kmín, anýz, hřebíček, skořice, muškát, bobkový list, jalovec, nové koření, rajský protlak, nepikantní kečup, byliny)
  • v omezeném množství cukr, hroznový cukr, med, džem a sladidla
  • čaj, slabá káva, ovocné a zeleninové šťávy, mléčné koktajly, bylinkové čaje, minerálka bez bublin

Nevhodné potraviny:

  • tučná, pečená nebo smažená masa a uzeniny
  • ryby (kapr, sleď, úhoř, makrela, losos, tuňák a sardinky v oleji)
  • mléko, mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku a kořeněné sýry
  • smažené a pečené brambory, bramborový salát, bramboráky, hranolky a chipsy
  • čerstvé a světlé pečivo
  • smažené palačinky nebo koblihy a sladkosti (bonbóny, čokoláda)
  • vejce vařená na tvrdo, vaječné saláty, volská oka a míchaná vejce
  • zelenina, saláty a luštěniny (syrová a smažená cibule, zelí, hrách, fazole a sója)
  • nedozrálé ovoce se&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Čím zklidnit podrážděný žlučník

Recepty z oregana

Lasagne

Ingredience: 1000 g brokolice, sůl, 60 g másla, 90 g hladké mouky, 750 ml zeleninového vývaru (může být z kostky), 250 g šlehačky, pepř, 150 g tvrdého sýra, 6 plátků lasagní, 4 plátky dušené šunky (1 plátek asi 150 g), svazek oregana.

Postup: Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky, omyjeme teplou vodou a rozkrájíme na menší kousky. Povaříme je asi 8 minut ve vroucí osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem, prošleháme a krátce (asi 5 minut) povaříme. Potom přilijeme šlehačku a za stálého míchání ochutíme solí a pepřem. Bešamel mícháme, dokud nezhoustne. Lasagne uvaříme podle návodu a necháme okapat. Sýr nastrouháme nahrubo. Zapékací misku nahřejeme a na její dno nalijeme asi 3–4 lžíce omáčky. Rozložíme na ni 2 plátky lasagní, 2 plátky šunky, polovinu brokolice a posypeme 1/3 strouhaného sýra. Na sýr opět položíme lasagne, přelijeme je částí bešamelu, narovnáme na ně opět plátky šunky, brokolici, posypeme druhou třetinou sýra a na to položíme poslední vrstvu lasagní. Zalijeme zbývajícím bešamelem. Troubu zahřejeme na 200 °C. Zapékací misku překryjeme alobalem a lasagne zapékáme asi 35 minut. Potom odstraníme alobal a pečeme ještě asi 15 minut. Povrch bešamelu by měl zezlátnout. Nakonec posypeme zbylým sýrem a necháme jej na povrchu rozpustit. Lasagne podáváme teplé a zdobíme je lístky oregana.

Kuře v bylinné směsi

Ingredience: 1 kuře, 15 dkg slaniny, 2 větší cibule, 1 palička česneku, 1 rajský protlak, 10 polévkových lžic kečupu, větvička oregana, špetka chilli, sůl, pepř.

Postup: Omyté a naporcované kuře osolíme, mírně podlijeme vodou a pečeme v troubě 20–30 minut. Mezitím si připravíme směs, tzn. pomeleme cibuli, česnek, slaninu, přidáme rajský protlak, kečup, sůl, pepř, oregano a chilli, popř. můžeme přilít cca 1–2 dcl vody. Směs přidáme do pekáče ke kuřeti, promícháme a pečeme asi hodinu nebo podle zvyklostí. Posledních 10–15 minut pečeme při zvýšené teplotě. Podáváme s chlebem.

Chléb Pita

Ingredience: 270−320 g mouky, 4 lžíce cukru, 1/2 lžičky soli, 21 g čerstvých kvasnic nebo 7 g instantních suchých kvasnic, 5 lžic (75 g) olivového oleje, 160 ml teplé vody, oregano na posypání, 1 vejce pokojové teploty.

Postup: Pořádně rozmícháme vodu, cukr, kvasnice a 70 g mouky. Necháme vzejít kvásek. Potom přidáme vlažné máslo a sůl a dobře promícháme. Přidáme 50 g mouky a pomocí vidličky trochu našlehané vejce. Znovu vše spojíme dohromady. Nakonec přidáme tolik mouky, aby vzniklo

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Oregano alias dobromysl obecná

Jak léčit slanou pachuť

Slaný pocit v ústech se dá vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dcl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: článek Slano v ústech

Léčba

Slaná chuť v ústech není onemocnění, ale jedná se o příznak. Vždy je tedy důležité hledat nejprve příčinu konkrétního nemocnění. Někdy lze slaný pocit v ústech vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: článek Slaný pocit v puse

Vyloučené potraviny

Vyloučené potraviny jsou seřazeny do tří úrovní. Můžete vyloučit všechny potraviny najednou, nebo postupně, je jen na vás, jaký systém zvolíte.

Úroveň I 

Alkohol, potraviny, které mají na etiketě napsány více než tři složky, kofein, čokoláda a kakao, kečup, chutney, barbecue omáčka, teriyaki a sójová omáčka, margarín, zpracované oleje, pšenice, špalda, ječmen, kamut, žito, kukuřice, šťávy, které nejsou čerstvé nebo syrové, arašídy, konzervované maso, uzeniny, slanina, klobása, vepřové maso, potraviny s vyšším obsahem soli, mušle, tofu, tempeh, nealkoholické nápoje, rafinovaný cukr / bílý cukr (sacharóza), hnědý cukr, surový cukr (odpaří třtinové šťávy), fruktóza (s vysokým obsahem fruktózy je kukuřičný sirup, med, javorový sirup, ječný slad).

Úroveň II

Všechny výše uvedené plus hovězí a telecí maso, máslo, majonéza a majonézové pomazánky, rajčata, lilek, papriky, ořechy a semena, salátové dresinky.

Úroveň III

Všechny výše uvedené plus citrusové plody (s výjimkou citronu), žloutky, banány, datle, fíky, hroznové víno, ananas, rozinky, vodní meloun, octy, hořčice.

Zdroj: článek Očista těla jen pro ženy

Kyselinotvorné potraviny

Potraviny bohaté na proteiny se počítají mezi potraviny kyselinotvorné a odebírají z těla základní prvky. Potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, obsahují síru a obvykle také fosfor, oba prvky mohou být při špatné funkci organismu a přeměně na kyseliny pro nás škodlivé. K redukci kyselin využívá organismus uložené zásadité látky. Bere si vápník z kostí a zubů, hořčík, který měl zajišťovat nervovou činnost, svaly slábnou a produkují tak silně zásaditý amoniak. Když je tento proces znovunastolení zásady u konce, jsou odebrané minerály a stopové prvky vyloučeny močí. Dochází k oslabení činnosti orgánů a nemocem, které se při dlouhodobém překyselení organismu stávají chronickými. Ovoce a zelenina jsou bohaté na draselné soli, které tlumí kyseliny přirozenou cestou. Pokud jíme málo ovoce a zeleniny, nedostáváme do sebe draslík – minerál, který nás chrání proti vysokému tlaku a mrtvici. Důležitá je i rovnováha draslíku se sodíkem. Strava bohatá na sodík a chudá na draslík může mít na zdraví člověka neblahý vliv. Kvůli přesoleným, přeslazeným, chemicky barveným konzervovaným potravinám je tento poměr dnes spíše ve prospěch sodíku.

Obecně platí, že cukry, potraviny živočišného původů, průmyslově zpracované a rafinované potraviny, kvasnicové produkty, kvašená jídla, obilniny, umělá sladidla, káva, alkohol, čokoláda a sycené limonády jsou kyselinotvorné. Obilí je sice kyselinotvorné, ale některé druhy jako proso, pohanka a špalda jen velmi mírně. Naopak zásadotvorné je zejména ovoce a zelenina. I příprava jídla ovlivňuje výslednou kyselost/zásaditost. Zde platí, že syrová strava je více zásaditá než vařená jídla. Paradoxní je, že například šťáva z citrónu působí zásadotvorně. To dokazuje, že i když jsou potraviny kyselé na chuť, nemusí být kyselinotvorné. Užívání neředěné citronové šťávy před jídlem se dokonce doporučuje při snaze o odkyselení organismu.

Maso, ryby a masné výrobky: ančovičky, candát, halibut, hovězí jazyk, hovězí pečeně, hovězí řízek, humr, husa, husí játra, vepřová játra, játrové knedlíčky, jehněčí, jelito, jitrnice, kančí, kapr, karbanátek, klobása, krevní tlačenka, krocan, langusta, ledvinky, losos, makrela, mušle, ovarové koleno, pstruh, račí maso, rostbíf, rybí tyčinky, salám, sardele, sardinky, sleď, špek, špekáčky, štika, šunka, tučné vepřové maso, tuňák, úhoř, vepřová kotleta, zajíc

Pečivo, sladkosti a pochutiny: bonbony, brambůrky, coca‐cola a sladké limonády, cukr, cukroví, čokoláda, dorty, koláče, majonéza, marcipán, máslové sušenky, nugát, perník, preclík, sladké pečivo

Mléčné výrobky: eidam, ementál (45 % tuku), gorgonzola, sýr Bries, sýr s hříbky, tavený sýr

Ostatní: avokádo, bílé víno, burské oříšky, čaj černý, čočka, fritovací olej, hranolky, kandované ovoce, kari koření, kečup, kokosový olej, kokosový ořech, kompoty, liška jedlá, masox, pálenka, pivo, šampaňské, rum, smažené krokety, sůl, vaječný likér, whisky.

Zdroj: článek Odkyselení organismu stravou

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Jana Fábryová


Kecup
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kečup a kyselina močová
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>