Ketóza je organismu přirozený biologický stav. Nastává, když se tělu ve stravě pravidelně dodává dostatečné množství proteinů (bílkovin) a zároveň je na minimum snížen příjem sacharidů a tuků. V ketóze se pak začínají tvořit „ketolátky“. Vznikají štěpením tukových tkání a mají schopnost plnohodnotně nahradit sacharidy, které jsou primárním zdrojem energie člověka.
V důsledku toho dochází k úbytku nejen podkožního tuku, ale také útrobního tuku, neboli viscerálního, který obklopuje důležité orgány. Snižuje se hladina cholesterolu v krvi a klesá produkce hormonu inzulinu, který štěpí cukry a vyvolává chuť na sladké. Ketózu neprovází hlad, chutě ani špatná nálada. Člověk se může cítit plný energie a místy mít až euforickou náladu. Ketóza je také skvělý detoxikační prostředek. Tělo totiž spaluje i usazené toxické látky, prostě vyloučí vše, co nepotřebuje. Do ketózy se organismus dostává v průměru po 2–3 dnech proteinové diety. Připravovat proteinovou dietu z běžných potravin je pro zdraví nevhodné a také časově náročné. Proto je tu proteinová dieta, jejíž základ představují speciální proteinová jídla.
Cyklická ketogenní dieta vychází ze starého učení a dietních postupů praktikovaných a propagovaných Dr. Atkinsonem. Jeho ideou bylo vyřadit ze stravy veškeré sacharidy a zároveň nesledovat příjem tuků. Jestliže máme v běžné stravě poměrově 55 % sacharidů, 25 % bílkovin a 20 % tuků, Atkinsonova dieta předpokládá absolutní vynechání sacharidů a příjem tuků a bílkovin na stejné energetické hladině. Tato dieta totiž způsobuje vyšší využívání tukových rezerv jako zdroje energie. Zhruba po dvou až třech dnech dochází k vyčerpání glykogenových rezerv, které si naše tělo schraňuje a obnovuje právě příjmem sacharidů. Namísto sacharidů (glykogenu) tedy musí přijít jiný zdroj energie. Právě nyní vstupují do hry tuky jako další velmi vydatný zdroj energie.
Při cyklické ketogenní dietě se využívají jako zdroj energie ketony – právě na jejich vyšší vyplavování v krevním řečišti se nabaluje název ketóza, který je velmi podobný stavu při lehké opilosti. Jako ketóza se tedy v biologii označuje stav organismu charakterizovaný zvýšenými hladinami ketolátek v krvi. Důvodem vzniku stavu je proces takzvané ketogeneze. Ketolátky se tvoří v játrech v situaci, kdy poklesnou zásoby glykogenu. Ketolátky acetacetát a ß-hydroxybutyrát jsou organismem využívány jako zdroj energie. Játra produkují ketony jako zdroj energie z volných mastných kyselin. Nadbytečné ketony jsou pro organismus toxické, musí být tedy vyloučeny z organismu. Cykličnost diety vám umožní naplno trénovat a zároveň shazovat tělesný tuk. Toto se děje ve vlnách. Je tedy potřeba střídat období ketózy s obdobím, kdy přijímáte vyšší množství sacharidů. Takzvaně cyklujete sacharidy, avšak ne tak jako u sacharidových vln. Zde je trvání jednotlivých úseků ve vzájemném nepoměru a vysokosacharidové dny opravdu slouží pouze pro změnu stravovacího režimu a znovuzískání síly, jde o chvilkové obnovení glykogenových rezerv. Povětšinou se vše děje v týdenním rytmu, tedy 5 dní držíte takzvanou „low carb“ fázi a další dva dny konzumujte vysoké množství sacharidů – fáze „carb up“.
Pokud má člověk několik dní velmi nízký příjem sacharidů, dostane se jeho organismus do stavu ketózy. Tento stav není nebezpečný, naopak je pro organismus přirozený. Při změně stravy z klasické sacharidové na tu s převahou tuků a bílkovin se v organismu zpočátku udržuje v krvi glukóza, mozek ještě ketony nespaluje, avšak tyto látky použije na syntézu lipidů v mozku. Glykogen se postupně vyčerpá ze svalů a po dvou dnech začíná mozek spalovat ketony a energie se bere z tukových zásob. Do ketózy je možné se dostat asi po dvou dnech (48 hodin), jestliže sacharidy nepřekročí za den 50 gramů, a to ve všech formách. Tento stav lze poznat nejen pomocí diagnostických proužků, ale i podle zápachu z úst (v ketóze je tedy nutné dbát na zvýšenou ústní hygienu), který je při ketóze charakteristický. Dalšími příznaky ketózy mohou být i pocity na zvracení či nevolnost. Diagnostické proužky je možné koupit v každé lékárně, slouží k rychlému zjištění, zda máte vyšší výskyt ketolátek v moči.
Při tomto stavu se rychle spalují tuky, které organismus čerpá místo energie ze sacharidů, proto ketózu využívají mnohé diety, mezi které patří i proteinová, Atkinsonova, počáteční fáze Dukanovy diety nebo diety ze South Beach. Jídelníček je tvořen převážně masem, rybami, mléčnými výrobky, vejci, oleji, semínky, ořechy a zeleninou. Na ketóze je založena také „pravěká dieta“ neboli paleodieta, která se často využívá k léčbě různých nemocí.
Ketóza a hubnutí závisí především na tom, co jíte. Potravinami doporučovanými odborníky při ketóze jsou: maso, ryby a vejce, sádlo, oleje, tučné mléčné výrobky, listová zelenina, nakládané fazolové lusky, houby, vlašské a lískové ořechy, mandle, avokádo, olivy, light nápoje. K nevhodným potravinám se řadí obecně cukr a škrob. V praxi to znamená žádné sladkosti a alkoholické nápoje kromě dia piva, žádné přílohy jako brambory, knedlíky, rýže, těstoviny, luštěniny (včetně arašídů) a žádné slazené nápoje ani sladké ovoce.
Pokud se rozhodnete pro hubnutí pomocí ketózy, bude po požadované redukci hmotnosti následovat fáze návratu, v níž se postupně do jídelníčku zařazují sacharidy. Tato fáze musí být pozvolná a musí vést ke zdravému racionálnímu stravování. Má zásadní význam pro úspěch diety a pro dlouhodobé udržení váhového úbytku.
V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť
Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.
Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.
Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.
Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.
Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.
Jako ketóza se v biologii označuje stav organismu charakterizovaný zvýšenými hladinami ketolátek v krvi. Důvodem vzniku stavu je proces ketogeneze. Ketolátky se tvoří v játrech v situaci, kdy poklesnou zásoby glykogenu. Ketolátky acetacetát a ß-hydroxybutyrát jsou organismem využívány jako zdroj energie. Ketogeneze, nesprávně ketogeneza, je označení procesu vzniku ketolátek. Ketolátky vznikají při nadměrném spalování tuků, které slouží k zisku energie. Dochází k tomu při nedostatku cukrů, například při hladovění, nebo při jejich špatném využití (u cukrovky).
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ MONITOROVÁNÍ SRDCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klara.
O něco výš je diskuse "život kardiaka". Podívejte se tam. Oni tam možnosti domácího monitoringu probírají vcelku podrobně. Anebo si najděte stránky biotroniku, to je asi nejvhodnější zdroj informací. Budete to tam mít všechno najednou a nebudete to muset honit po diskusích.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Pokud je energetický výdej větší než příjem, vždy vzniká více ketolátek. Je to přirozený metabolický děj. Ke zvýšené tvorbě ketolátek dochází při nízkoenergetické dietě. Mezi takovéto diety patří i takzvané hyperproteinové, kdy je v jídelníčku vysoký podíl bílkovin a malý podíl sacharidů a tuků. Příjem bílkovin není ale nijak extrémní. Na obsah sacharidů se klade ještě větší důraz než na obsah tuků. Pokud dietu budete důsledně dodržovat, měření ketolátek není nijak důležité. Jestliže se rozhodnete ketózu měřit, první hodnotu je vhodné měřit již před zahájením režimu, abyste měli srovnání, pokud neabsolvujete běžné interní vyšetření. K nárůstu hodnot by mělo dojít již po 3 dnech diety.
Hlavním principem (příznaky) ketonové diety je výrazné navýšení množství potravin obsahujících bílkoviny a snížení sacharidů na 25 až 40 gramů denně. Sacharidové potraviny jsou v podstatě kompletně zakázané, zejména pečivo, těstoviny, brambory, rýže, ovoce i sladkosti. Neomezená je naopak konzumace masa, vysokotučných mléčných výrobků a některých méně sladkých druhů zeleniny.
Jak poznat, že u vás nastala ketóza? Dejte na své pocity. Měli byste zaznamenávat úbytek kilogramů a centimetrů na obvodech, příliv energie a žádný hlad. Může se stát, že vám několik dnů po sobě nezmizí ani jediný centimetr. Vaše tělo hubne ve vlnách, proto se neměřte každý den, ale pravidelně třeba jednou týdně.
Kdyby vás však pocit, že u vás ketóza neprobíhá, neopouštěl, můžete vyzkoušet diagnostické proužky pro analýzu moči (například KetoPhan), které koupíte v každé lékárně. Ketony se vyplavují do krve a moči a právě v nich je tedy možné je zjistit. Myslete ale na to, že hladina ketonů v moči v průběhu dne kolísá, takže výsledek nemusí být 100% přesný.
Diagnostické proužky navíc nepoznají všechny ketolátky, ale jen acetoacetát. Výsledek tak nemusí odpovídat ani množství ketonů v krvi. A množství ketonů v krvi a v moči rovněž nezávisí jen na rychlosti jejich tvorby, ale i na rychlosti jejich odbourávání. Pokud vám tedy proužek nezrůžoví, vůbec to nemusí znamenat, že nejste v ketóze. Mimo to intenzita zabarvení proužku a dokonce ani množství ketonů v krvi rychlost vašeho hubnutí neovlivní.
Ve svém příspěvku OČKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nátálka.
Ahoj Mary. O očkování Silgardem je tady samostatná diskuse. Jenom se podívej kousek výš. Jinak jsem o očkování proti rakovině děložního čípku našla hodně vůbec na Internetu, tak se určitě podívej. Těch článků je sousta. Nebo jestli máš nějaký konkrétní dotaz, klidně mi napiš sem, já sama jsem se nechala očkovat před pár měsíci, vcelku hodně jsem se tomu věnovala, tak snad přeci jenom budu něco vědět. Měj se pěkně.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Boom bílých pryskyřičných výplní k nám dorazil přibližně před dvaceti lety. Na tradiční, praxí ověřený amalgám se vzápětí snesla vlna kritiky: Je neestetický a ještě i škodí organismu! Kamenem úrazu byla jedna ze složek amalgámů: rtuť. Přidávala se ke směsi stříbra, zinku a mědi a spolu vytvořily hmotu, kterou se vyplnila kazem způsobená dutina v zubu. O amalgámové výplni se říkalo, že je toxická a nebezpečná i pro dítě a kojící matky. Hypotéza se vědecky nepotvrdila, přesto se vyvinul nový druh: non gama 2 amalgám. Má vyšší tlakovou odolnost, je odolnější proti korozi a neuvolňuje rtuť. Výplně jsou pevnější a při jejich použití vzniká mnohem méně sekundárních kazů. Dříve používaný „konvenční“ amalgám se z praxe úplně vyloučil a už se nepoužívá. V období boje proti amalgámu byl citelný i tlak komerce. Firmy vyrábějící bílé plomby je chtěly dostat na trh a rozpoutala se profesionální válka. O problematice rtuti v amalgámu se však vedou diskuse i nadále. Zjistilo se, že rtuť, která se dostane do vody a do ovzduší, působí na rostlinné a živočišné produkty, které konzumujeme, a lidskému organismu škodí. V současnosti používaný amalgám, obsahující rtuť, neškodí.
Zub je úplně vyvinutý přibližně dva roky po prořezání do ústní dutiny. Do té doby je velmi citlivý na chemické dráždění, což způsobují právě bílé výplně. Jelikož kazivost chrupu, hlavně zadních zubů, třenových a stoliček, je u nás velmi vysoká, pro mladé lidi je amalgám ideální výplňová hmota. Pokud do blízkosti zánětu dá lékař bílou fotokompozitovou plombu, nebude držet i proto, že z dásně uniká tekutina, která nemusí být pouhým okem viditelná, ale může narušit kvalitu spojení mezi zubní tkání a výplní. Pryskyřičné výplně nebo bílé plomby jsou velký pokrok, ale amalgám ještě dlouho nebude vytlačen ze stomatologické praxe. Dosud se za něj nenašla plnohodnotná náhradní výplň pro zadní zuby a vyměňování funkčních amalgámových plomb za bílé není ze zdravotního hlediska opodstatněné.
Amalgámové výplně působí na bakterie v ústní dutině destruktivně, bílá plomba je naopak přímo přitahuje a zvýšené bakteriální osídlení zejména při slabé hygieně může způsobovat mnoho komplikací. Bílé plomby mají nezastupitelné místo v přední části chrupu, jsou vhodné zejména z estetického hlediska. V zadním úseku chrupu, kde je zvýšený žvýkací tlak, je jejich životnost asi tři roky, kdežto životnost amalgámu může být deset i více let. Srovnáme-li finanční náročnost amalgámu a bílých výplní, které jsou složeny z pryskyřice a granulek skla, amalgám je podstatně levnější. Žádný stomatolog nevytvoří dokonalé výplně z bílých plomb, pokud má člověk příliš velké kazy, zuby si nemyje, trpí záněty dásní a parodontitidou.
Ve svém příspěvku AKNE DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Ahoj, Normaderm jsou vyhozené peníze. Nic od Vichy neobsahuje žádnou účinnou látku na akné, Jediné co tam najdeš je zinek a ten si můžeš užívat vnitřne, což sej mnohem lepší než si ho patlat na obličej. POkud ti pomohl tak to opravdu závidím. Mně jediné co pomáhá je vitamín B5 500mg na akné, je třeba brát vysoké dávky - ale funguje to. Na červené skvrny a pod makepu používám kalciovou mast, což je vlastně také forma B5 ale v masti, nebo i jojobový olej. Červené skrvrny a sjednotit plet pomáhá frakční laser CO2, je to drahé ale kdo na to má at to zkusí.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Vitamín C možná jednou budou lékaři podávat pacientům trpícím rakovinou. Viascor, který obsahuje vitamín C neboli kyselinu askorbovou, podle tvrzení výrobce dokáže ve vysokých dávkách ničit zhoubné nádory. Aby se dosáhlo potřebné koncentrace, musí se vitamín C aplikovat nitrožilně, přičemž každá aplikace stojí 1500 Kč bez účasti pojišťovny. Pozitivní účinek vitamínu C při boji s rakovinou vědci pozorovali už před 30 lety v USA. Úspěch závisel na způsobu podávání vitamínu C. Látka musela být podávána ve velkých koncentracích a do těla vpravována přímo do žil. Vědci zjistili, že kyselina askorbová pak vyvolala tvorbu peroxidu vodíku, který přivodil smrt rakovinných buněk. Krev je tedy bezpečným přepravním prostředkem pro distribuci kyseliny askorbové k rakovinným tkáním, ale vysoké dávky vitamínu C můžou poškodit ledvinové funkce a proto se vedou diskuse o prospěšnosti v léčbě rakoviny.
Prokazatelně vysoké dávky vitamínu C vylepšují toleranci protinádorové léčby a mají podíl na lepší kvalitě života pacientů s nádorovým onemocněním. Nemůžeme zatím ale říci, že vitamín C sám o sobě zastaví růst nádorových buněk nebo že má protinadorové účinky.
Ve svém příspěvku SVRAB DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irenka.
Poradíte mi někdo,jak se dá identifikovat svrab?Vyrazily se mi rudé pupínky na různých částech těla, ale ne na typických pro svrab (meziprstí apod.). Po aplikaci Infectoscabu (před 3 dny)žádná úleva,ani od svědění, ani vyrážky.Jsem velice čistotná,marně přemýšlím,kde bych k tomu mohla přijít.Děkuji předem za radu.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ve svém příspěvku KOLAGEN FORTE S KYSELINOU HYALURONOVOU DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šnoblová Yvona.
Dobry den, chci se zeptat , zda kolagen forte s kyselinou hyaluronovou mohou uzivat i kojici matky ? Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Čau Yvonko, během kojení není vhodné brát žádné doplňky stravy, ale naopak obohatit samotnou stravu o přirozené zdroje. Pokud chceš zvýšit příjem kolagenu a kyseliny hyaluronové, tak doporučuji více konzumovat hovězí maso - kližku, pak dále želatinu ve formě například ruského vajíčka, vaječné bílky například jako potravinu Smacker a pak také syrovátku a acydofilní mléko. Tím přesně podpoříš přísun důležitých aminokyselin, ze kterých si tvoje tělo vyrobí kolagen i kyselinu hyaluronovou. Je to jednoduché, účinné a přirozené.
Přeji hodně štěstí s novým miminkem.
Obsah hliníkových sloučenin v antiperspirantech dlouhodobě vzbuzuje plamenné diskuse o možnosti spojení těchto látek s možností rizika vzniku rakoviny prsu nebo třeba rozvoje Alzheimerovy choroby. Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová k této problematice pro dTest uvádí: „Žádná odborná literatura neprokazuje kauzální souvislost mezi používáním antiperspirantů a karcinomem prsu, navíc z anatomického hlediska odvod mízy z oblasti axily a prsní žlázy probíhá odděleně. Možná souvislost Alzheimerovy choroby s vysokým příjmem hliníku (například z hliníkových uzávěrů limonád) byla v minulosti zmiňována pouze v případě požití hliníku, což není případ antiperspirantů, které jsou aplikovány na kůži a nejsou určeny k požití. Navíc tato souvislost nebyla s konečnou platností prokázána.“
Sloučeniny hliníku a zirkonia, které ovlivňují účinek antiperspirantů, byly projednány již v roce 1998 Vědeckým výborem pro kosmetiku a nepotravinové výrobky, který je odborným poradním orgánem Evropské komise. Nejvyšší přípustná koncentrace v antiperspirantech a podmínky použití látky jsou stanoveny závazným jednotným evropským předpisem pro kosmetiku, nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009, o kosmetických přípravcích. Antiperspiranty, které obsahují povolenou sloučeninu hliníku za podmínek uvedených ve výše citovaném nařízení, lze proto považovat za zcela bezpečné kosmetické přípravky.
Také podle farmaceutky Päivi Kousa, Ph.D., z chemické fakulty univerzity v Helsinkách žádné důkazy o spojitosti mezi přítomností sloučenin hliníku v antiperspirantech a rozvojem rakoviny prsu dosud neexistují. To byl i důvod, proč dTest přítomnost chemických látek do testu nezahrnul. Vědci se však i nadále věnují výzkumům vlivu konzumace hliníku a jeho sloučenin, a to nejen v kosmetice, ale třeba i v jídle, pití nebo vakcínách.
Na téma Forskolinu se v médiích vedou skutečně dlouhé a živé diskuse. Nejnovější doplněk stravy. Kdo ví, kde je pravda. Farmaceutické firmy stále bojují s někým, kdo by se jim opovážil konkurovat a ti, kteří se snaží nabízet pilulky, které člověku možná dopomohou zhubnout, ale zničí funkci orgánů, ti jsou druhý extrém. Pro tělo je hubnutí pomocí pilulek obrovská zátěž. Zdravé hubnutí znamená úbytek váhy maximálně 3 kg za měsíc, nikoli 12 kg.
Moderním trendem je hubnout co nejrychleji, nejlépe bez diet a bez cvičení. Optimální váhový úbytek je však 0,5 – 1 kg za týden. Rychlejší hubnutí by mohlo vést k jojo efektu a dalším zdravotním komplikacím. Pokud tedy chceme zhubnout trvale, zaměřme se na vyvážený jídelníček určený k hubnutí. Zdravé hubnutí můžeme také podpořit vhodnými přípravky na hubnutí, ať už to jsou koktejly na hubnutí či nejrůznější tablety na hubnutí. V poslední době je velmi populární zelená káva na hubnutí. Správný jídelníček je však jen polovina úspěchu. K tomu, abychom dosáhli naší vysněné postavy, je třeba zařadit také vhodné cvičení.
Zdroj informací: http://www.drugs.com/npp/forskolin.html
V naší poradně s názvem RICINOVÝ OLEJ DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Divoká hříva.
Zkoušela jsem ricinák na zhoustnutí vlasů,ale po měsící mi ještě víc vypadly,čí je to?Už na něj nevěřím.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pokud se Vám po aplikaci ricínového oleje zhošilo vypadávání vlasů, tak to nejspíše svědčí o tom, že máte dostatečně promaštěnou pokožku a přidaní dalších tuků Vám patrně ucpalo povrch kůže, který pak reagoval uvolněním vlasovývh vláken z fotikul. Zkuste chvíli používat péči pro normální až mastné vlasy a uvidíte, že se ve Vašem případě stav s vypadáváním vlasů určitě zlepší.
Přínos sušených pivovarských kvasnic je z hlediska nutričního významný a jejich uplatnění je rozsáhlé. Může je užívat i zdravý člověk, pro kterého to znamená zvýšení příjmu řady cenných látek. Užívání Pangaminu je vhodné při různých stavech únavy, slabostí, nechuti do tělesného i duševního výkonu, nadměrné spavosti, stavech po infekčních chorobách, po úrazech, po operacích, při příznacích nedostatku vitaminů a nerostných látek, při náchylnosti k častým infekčním chorobám, při řadě chronických stavů. Pangamin je vhodné užívat dlouhodobě.
Pangamin je dostupný i mezi veterinárními léčivy. Doporučuje se podávat při výskytu zdravotních poruch vyplývajících z nedostatku vitaminů skupiny B, při zhoršené kvalitě srsti, v období stresu způsobeného odstavem, výcvikem, v období intenzivního růstu, před operacemi.
Pangamin na růst svalové hmoty vliv nemá, ale je častým doplňkem výživy sportovců.
Víte, že vitaminy B5 a B6, které kvasnice také obsahují, pomáhají předcházet šedivění vlasů? B5 zpomaluje proces šedivění, zatímco B6 přispívá k produkci melaninu, který hraje roli v zachování barvy vlasů.
Posílení imunity u dětí je tématem nejedné diskuse. Starostlivé matky hledají způsoby, jak své ratolesti uchránit před nemocemi. Je potřeba si ale uvědomit, že právě proděláním infekčního onemocnění se imunitní systém o hrozbě dozví a naučí se jí rozpoznávat. Imunitní systém v dětském věku je přímo naprogramovaný na boj proti virům. Naopak nedostatek infekčních podnětů může způsobit poruchy zrání systému a rozvoj autoimunitních chorob. Je prokázané, že děti žijící s hospodářskými zvířaty na farmě, kde je hygiena vždy problematická (znáte děti), trpí méně často autoimunitními chorobami střeva. Věří se, že pokud se imunitní systém nenudí a stále má s čím bojovat, méně často obrací pozornost vůči vlastním tkáním. Není tedy vhodné dítě před infekcemi chránit přespříliš. Poměrně specifickou jednotkou je imunita u kojenců do 6 měsíců, eventuálně imunita u kojenců do 1 roku. Do 6. měsíce života je tvorba vlastních protilátek minimální, kojenec dostává vše od matky. Pokud je tedy dítě kojené, pak žádná speciální opatření nutná nejsou. Pokud kojené není, pak je určitá obezřetnost na místě, ale v zásadě pro posílení imunity u dětí do 1 roku nemůžete nic moc udělat. V momentě kdy dítě začíná přijímat potravu i v tuhé formě je důležitá hlavně pestrá strava bohatá na vitamíny, dostatek čerstvé zeleniny a ovoce. Důležité je také nebýt příliš úzkostný až dítě začne prozkoumávat svůj svět ústy. Je potřeba si uvědomit, že trávicí systém je největší imunitní orgán v těle. Cokoliv do něj přijde je rozpoznáno jako „zvenčí, a tedy tělu cizí“ a tělo aktivuje imunitní odpověď, aby se choroboplodné zárodky nemohly šířit. Nadměrná hygiena a pobyt ve sterilním prostředí tak otevírá cestu k chronickým infekcím v pozdějším věku.
V otázce posílení imunity u dospělých je první odpovědí opět racionální výživa zaměřená hlavně na nejednotvárnou, pestrou stravu s dostatkem základních živin, ale i stopových prvků, esenciálních mastných kyselin a vitamínů. Přírodní posílení imunity by mělo být vždy preferováno nad komerčními doplňky stravy, protože biologická dostupnost tabletových forem je vždy omezená (biologická dostupnost = procento látky, které je z tablety využito v metabolismu).
Pokud je pestrá strava problematická, například z důvodu potravinových alergií, nedostupnosti čerstvé zeleniny, pak volba doplňků by měla být šita individuálně na míru. Je třeba si uvědomit, že vitamíny na obnovení imunity mají i svou stinnou stránku. Vitamíny ze skupiny A, D, E a K jsou v tucích rozpustné a proto je lze předávkovat. Jejich bezhlavé užívání může vést k otravám. Alternativou vitamínu A je pro vitamin beta-karoten, který se sice předávkovat
Obezita se stala jedním z hlavních zdravotních problémů. Ovládnutí chuti je však velmi delikátní problém. Nejprve je třeba umět rozlišovat mezi hladem a chutí, abyste byli schopni efektivně řídit své stravovací návyky. Hlad a chuť jsou dva faktory, které ovlivňují naše chování při stravování, jsou to naprosto odlišné mechanismy s neméně různými důsledky.
Hlad: Hlad je pocit (nepodmíněná fyzická reakce organismu) vyvolaný nedostatkem potravy. Je důležitým signálem, který sděluje tělu potřebu příjmu potravy a energie z ní. Hlad vzniká, když hladina glukózy v krvi poklesne pod určitou hranici. Potřeba přijímat potravu je ovšem ovlivněna také signály z trávicí soustavy a působením některých hormonů, svou roli hraje rovněž psychické rozpoložení, stav pozornosti a podobně, takže pocit hladu se dostavuje u různých jedinců s různou rychlostí a intenzitou a je také různě snášen – někteří lidé snášejí pocitu hladu dobře, u někoho se dostavují změny nálady jako podrážděnost nebo rozmrzelost. Při delším hladovění dochází k odbourávání zábran a zásad (kanibalismus z nouze), což může být doprovázeno halucinacemi či paranoiou. Řídícím orgánem ovládajícím hlad je část mozku zvaná hypotalamus – zde je sledován obsah glukózy v krvi. Je-li správné fungování hypotalamu narušeno, mluvíme o poruchách příjmu potravy. Ty mají psychosomatický charakter – může se jednat o ignorování potřeby jíst, přejídání se nebo periodický nadměrný a nedostatečný příjem potravy, vyvolaný špatnou nebo zpožděnou indikací sytosti. Pocit hladu se u člověka dostavuje již po několika hodinách od posledního nasycení. Zdravý člověk může přežít okolo 50 dní bez jídla při dostatku tekutin. Tělo je schopno zpracovávat látky z posledního příjmu potravy zhruba tři dny, poté při upotřebení energie přechází z glukózy na proces zvaný ketóza, ve kterém játra začínají odbourávat, zpracovávat a spotřebovávat tělesný tuk. Po třech týdnech se tělo přepíná do „režimu hladovění“ – v této fázi bere energii ze svalů a vnitřních orgánů; dochází i k úbytku kostní dřeně, který začíná ohrožovat život.
Chuť k jídlu: Chuť k jídlu je pouze psychický stav, který vzniká stimulací vůní pokrmu nebo na základě obrázků zajímavých jídel. Chuť je smysl, který dovoluje vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě. U člověka existují chuťové receptory vnímající hořké, sladké, slané, kyselé, umami, a podle nových výzkumů i „vápníkové“ a tučné. I zvířata mají různé chuťové receptory. Tyto receptory jsou nerovnoměrně rozmístěny v chuťových pohárcích, které se nacházejí především na jazyku, ale také na patře a v krku. Chuťových pohárků má člověk 500