| II/5 |
- Funkční poruchy periferních cév a stavy po trombózách. - Chronický lymfatický edém. |
K 21 dnů Funkční poruchy periferních cév jako nemoci z (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Kdo má dnes nárok na lázně
Poradna
V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.
Dobrý den ,
prosím o radu zjistili mi nadbytek železa v krvi a nevím jakým potravinám se mám vyhnout.Můžete mi prosím poradit, jak a čím snížit přebytek železa.
Děkuji za radu přeji krásný den
s pozdravem Katka Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nadbytek železa v krvi se léčí jednoduše odběrem několika decilitrů krve, při tak zvaném pouštění žilou. Provádí se to jednorázově v ambulanci lékaře a účinek vydrží několik týdnů. Co se týče dietních opatření, tak omezení potravin s obsahem železa bohužel nevede k úplnému vyřešení tohoto problému, ale může trochu pomoct. Omezte konzumaci červeného masa a snižte příjem vitamínu C, který podporuje ukládání železa z potravy. Rovněž vysoká spotřeba cukru může zvýšit absorpci železa. Naopak posilněte potraviny bohaté na vápník, vejce a čaj, ty mohou inhibovat absorpci železa.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Snížení železa v krvi
Potraviny s nízkým obsahem železa
Aby se snížily nežádoucí účinky přetížení železem/hemochromatózy a zabránilo se dlouhodobému poškození orgánů, je nejlepší jíst potraviny s relativně nízkým obsahem železa.
Dobrou zprávou je, že dodržování hemochromatické diety neznamená vyloučení všech zdrojů železa. Rostlinné zdroje potravy, které obsahují železo, mají formu železa zvanou nehemové železo, zatímco živočišné zdroje železa jsou známé jako hemové železo. Nehemové železo se nevstřebává tak snadno jako hemové železo. Není tedy vždy nutné vyhýbat se zelenině s vysokým obsahem železa. Vejce, obilí a luštěniny obsahují také nehemové železo a mohou se konzumovat s menším rizikem hemochromatózy.
Ovoce a zelenina
Zelená listová zelenina a pestrobarevné ovoce jsou plné antioxidantů, které inhibují produkci volných radikálů. Ačkoli je špenát známý pro svůj obsah železa, obsahuje oxaláty, které zhoršují vstřebávání nehemového železa. Mezi další zdroje oxalátů patří kapusta, rebarbora a jahody.
Bobule, švestky, třešně, jablka, artyčoky, čekanka a červená cibule obsahují polyfenoly, u kterých bylo prokázáno, že inhibují vstřebávání hemového železa. Navíc ovoce a zelenina obsahují nehemové železo, které se špatně vstřebává.
Libové bílkoviny
Libové bílkoviny, jako je kuřecí maso, krůtí, maso z tresky, makrela a losos, mají nižší obsah železa než červené maso a měly by být středem zájmu při zařazování zdrojů hemových bílkovin do stravy.
Luštěniny, obiloviny, ořechy, semena a fazole
Celá zrna, luštěniny, semena, fazole a některé ořechy obsahují fytáty nebo kyselinu fytovou, které mohou snížit vstřebávání železa. Mají také vysoký obsah vlákniny, která zhoršuje vstřebávání nehemového železa.
Vejce
Fosvitin, fosfoprotein ve vejcích, se váže na železo a pomáhá omezovat množství železa, které tělo absorbuje.
Čaj
Pijáci čaje konzumují organickou sloučeninu zvanou tanin, která se běžně vyskytuje v čaji. Podle studie z roku 2017 publikované v Current Developments in Nutrition [1] může konzumace čaje zhoršit biologickou dostupnost železa.
Mléčné potraviny
Mléčné výrobky jako mléko, sýr a jogurt jsou špatným zdrojem železa. Navíc mohou snížit vstřebávání železa v pilulkách a jídlech užívaných současně.
Zdroj: článek Potraviny s nízkým obsahem železa
Poradna
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav štoček.
co pít a kolik mam li 24O kre. děkuji v.š Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Norma pro kreatinin u mužů je 64 až 104 μmol/l. Hladina kreatininu 240 μmol/l je vysoká a vypovídá o tom, že vaše ledviny nefungují správně. Existuje několik ledvinových onemocnění, které zvyšují kreatinin:
- Infekce v ledvinách.
- Glomerulonefritida – Jde o stav, při kterém jsou zanícené struktury ledvin používané k filtraci krve.
- Ledvinové kameny.
- Selhání ledvin.
Kromě ledvin přispívá k vysokým hladinám kreatininu mnoho dalších faktorů:
- Dehydratace.
- Nadměrný příjem bílkovin buď prostřednictvím potravinových zdrojů nebo prostřednictvím doplňků.
- Cvičení s vysokou intenzitou.
Některé léky mohou způsobit poškození ledvin a mohou narušit jejich schopnost fungovat. Mezi tyto drogy patří:
- Antibiotika jako aminoglykosidy, vankomycin atd.
- Inhibitory ACE (angiotensin-konvertující enzym).
- Inhibitory protonové pumpy (Omeprazol).
- Diuretika.
- Některé léky na chemoterapii.
- Lithium.
Některé zdravotní stavy mohou vést k vysokým hladinám kreatininu, jako jsou:
- Diabetes.
- Vysoký krevní tlak.
- Srdeční onemocnění.
Co dělat s vysokým kreatininem?
Léčba vysokých hladin kreatininu závisí na základní příčině. Před léčbou vysokých hladin kreatininu je třeba najít a léčit příčinu.
Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny infekcí ledvin, lze ji léčit antibiotiky.
Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny vysokým krevním tlakem, pak by měla být k léčbě příčiny předepsána antihypertenziva.
Existují určité změny životního stylu, které mohou lékaři doporučit spolu s léčbou příčiny. Jako:
Snížení příjmu bílkovin, zejména vařeného červeného masa.
Zvýšení příjmu vlákniny.
Pití velkého množství vody, protože dehydratace může zvýšit hladinu kreatininu.
Snížení příjmu soli.
Přestat kouřit.
Vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu.
Vyhněte se nadměrnému užívání NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky: diklofenak, etodolak, ibuprofen, indomethacin, ketoprofen, ketorolak, meloxikam, nabumeton, naproxen, nimesulid and piroxicam.).
Správná léčba může snížit riziko jakéhokoli poškození ledvin a pravděpodobněji urychlí zotavení. Proto buďte v kontaktu se svým lékařem a spolupracujte s ním na snížení vaší vysoké hladiny kreatininu.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Jak snížit kreatinin v krvi
FLUOROCHINOLONY
Účinná antibiotická látka: CIPROFLOXACIN
Obchodní název antibiotik: Ciplox. Ciprinol, Ciprofloxacin
Indikace antibiotik: Používají se na G-infekce, na urosepsi, salmonelu, legionel. pneumonii.
Dávkování antibiotik: Ciplox: perorálně 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu
Ciprinol: perorálně 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu, nebo 200 – 400 g za 12 hodin nitrožilně pro dospělou osobu
Ciprofloxacin: nitrožilně 200 – 400 mg za 12 hodin pro dospělou osobu
Nežádoucí účinky: bolest hlavy, bolest v kloubech, nevolnost, poškození kloubní chrupavky u dospívajících jedinců, ruptura šlach, závratě, zvracení
Účinná antibiotická látka: LEVOFLOXACIN
Obchodní název antibiotik: Levaxela, Levofloxacin, Tavanic
Indikace antibiotik: Používají se na infekce dýchacích cest, infekce měkkých tkání a infekce močových cest.
Dávkování antibiotik: Levaxela + Levofloxacin + Tavanic: perorálně nebo nitrožilně 500 mg za 12 – 24 hodin pro dospělou osobu
Nežádoucí účinky: bolest hlavy, bolest v kloubech, nevolnost, poškození kloubní chrupavky u dospívajících jedinců, ruptura šlach, závratě, zvracení
Účinná antibiotická látka: NORFLOXACIN
Obchodní název antibiotik: Gyrablock, Nolicin
Indikace antibiotik: Používají se na léčbu infekcí močových cest.
Dávkování antibiotik: Gyrablock: nitrožilně 1 g za 6 – 8 hodin pro dospělou osobu
Nolicin: perorálně 400 mg za 12 hodin pro dospělou osobu
Nežádoucí účinky: bolest hlavy, bolest v kloubech, nevolnost, poškození kloubní chrupavky u dospívajících jedinců, ruptura šlach, závratě, zvracení
Účinná antibiotická látka: PEFLOXACIN
Obchodní název antibiotika: Abaktal
Indikace antibiotik: Používá se při respiračních onemocněních i při infekcích měkkých tkání.
Dávkování antibiotik: perorálně nebo nitrožilně 400 mg za 12 hodin pro dospělou osobu
Nežádoucí účinky: bolest hlavy, bolest v kloubech, nevolnost, poškození kloubní chrupavky u dospívajících jedinců, ruptura šlach, závratě, zvracení
Účinná antibiotická látka: MOXIFLOXACIN
Obchodní název antibiotik: Avelox, Moflaxa
Indikace antibiotik: Používají se na pneumonii, na léčbu hnisavé břišní infekce, na léčbu těžkých infekcí měkkých tkání; na léčbu chlamydií, i na léčbu kapavky a antraxu.
Dávkování antibiotik: Avelox + Moflaxa: perorálně i nitrožilně 400 mg za 24 hodin pro dospělou osobu
Nežádoucí účinky: bolest hlavy, bolest v kloubech, nevolnost, poškození kloubní chrupavky u dospívajících jedinců, ruptura šlach, závratě, zvracení
Účinná antibiotická látka: OFLOXACIN
Obchodní název antibiotik: O (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Seznam antibiotik
Poradna
V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena. Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: příběh Potraviny s obsahem železa
Nevhodné potraviny
Dieta s nízkým obsahem železa pro hemochromatózu vyžaduje vyhýbat se potravinám, které jsou bohatými zdroji hemového železa, nebo těch, které podporují vstřebávání železa. Jedním ze způsobů, jak se vyhnout potravinám, které mohou hemochromatózu zhoršit, je vyloučit nebo omezit potraviny a nápoje s vysokým obsahem železa.
Zde jsou některé potraviny a nápoje, kterým je třeba se vyhnout nebo omezit dietu s nízkým obsahem železa pro hemochromatózu:
Potraviny bohaté na vitamín C
Pro udržení nízkého příjmu železa byste se měli vyhýbat potravinám a nápojům s vysokým množstvím vitamínu C, protože vitamín C může zvýšit absorpci železa, což může zhoršit zátěž železem a stav hemochromatózy.
Červené maso
Živočišné zdroje bílkovin, jako je hovězí maso, obsahují hemové železo, které se v těle snadněji vstřebává. Zahrnutí malého množství červeného masa jako součást diety pro hemochromatózu může být přijatelné, ale mělo by být projednáno s lékařem.
Syrové ryby a měkkýši
Syrové ryby a měkkýši – zejména ústřice – mohou obsahovat vibrio vulnificus, bakterii vyskytující se v teplé slané vodě. Tato bakterie může způsobit vibriózu. Zatímco vibriózou může onemocnět kdokoli, ale lidé s onemocněním z přetížení železem, a zejména ti s postižením jater, mají větší pravděpodobnost infekce nebo komplikací. Příznaky, které je třeba si uvědomit, zahrnují horečku, zimnici, průjem, nevolnost, zvracení nebo kožní vyrážku, která je červená a horká.
Alkoholické nápoje
Alkohol může potenciálně způsobit poškození jater u lidí s hemochromatózou, takže je nejlepší se mu vyhnout nebo ho omezit. To znamená, že každý s cirhózou z hemochromatózy by měl úplně přestat pít alkohol.
Cukr
Potraviny a nápoje s vysokým obsahem určitých cukrů mohou zvýšit vstřebávání nehemového železa přibližně o 300 %. To se týká kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, který je hlavním zdrojem fruktózy v západní stravě. Naproti tomu sacharóza a glukóza nezvyšují absorpci železa z potravy.
Potraviny obohacené železem
Mnoho potravin, jako jsou snídaňové cereálie, je obohaceno železem. Konzumace obohacených potravin bohatých na železo může vyvolat účinky způsobené příliš velkým množstvím železa v těle.
Zdroj: článek Potraviny s nízkým obsahem železa
Příběh
Ve svém příspěvku PŘÍČINOU I ŘEŠENÍM ARTRITIDY JE VÝŽIVA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.
Existuje příčinná souvislost mezi naší výživou a konkrétními nemocemi. Revmatoidní artritida je způsobena zhoršeným metabolismem vápníku v našem těle, protože v dnešní průmyslově zpracované stravě chybí důležité vitamíny a minerály, které tento metabolismus řídí. Bez nich se vápník dodaný ve stravě (kde je ho mimochodem nadbytek) ani v potravinových doplňcích neváže v kostech a kloubech, kde být má (příčina osteoporózy a artritidy), a naopak se ukládá v měkkých tkáních a cévách, kde být nemá (příčina aterosklerózy). To pak způsobuje infarkty a mrtvice (nejčastější příčina úmrtí populace). Často slýchané rady doporučující při osteoporóze nebo artritidě více vápníku + vitamín D (mléčné výrobky a doplňky s vápníkem) tudíž celou situaci paradoxně ještě více zhoršují. Zjednodušeně řečeno, čím více vápníku, tím více artritidy a infarktů. To, že artritida není způsobena věkem ani nedostatkem vápníku ve stravě, jak tvrdí lékaři, dokazují například populace Japonců nebo Thajců, kteří díky vhodnější stravě artritidu ani ve vyšším věku prakticky neznají a tak nepotřebují kloubní náhrady. Když se ale někteří z nich přestěhovali do USA nebo Evropy a přešli na zdejší stravu, trpí na artritidu a infarkty stejně jako my. Jako výživový poradce používám přístroj, který změří jaké minerály a vitamíny Vám v těle chybí. Poradím, jak je ve výživě doplnit, abyste se revmatické artritidy trvale zbavili a současně snížili i riziko infarktu. Kontakt a dotazy na 608 155 338. Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: příběh Příčinou i řešením artritidy je výživa.
Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů
Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.
Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:
- fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
- aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
- med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
- cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
- hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
- javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.
Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:
- mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
- čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
- tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
- nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
- žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
- žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.
Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:
- rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
- kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
- popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
- Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
- müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.
Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:
- popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
- preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
- rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
- ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.
Sušenky a dorty s vysokým obsahem sacharidů:
- sušenky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách
Poradna
V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.
Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:
meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory
Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:
bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté hovězí maso
Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:
celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce
Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Dieta na slinivku
Minerální voda Ferrotone
Pokud špatně trávíte svůj doplněk železa, tak Ferrotone je řešení, jak doplnit železo příjemněji.
100% přírodní minerální voda Ferrotone obsahuje fumarát železnatý bez dalších přísad, z pramenů Trefiew Wells Spa ve Snowdonii ve Walesu. Ze všech solí železa poskytuje maximální množství využitelného železa právě fumarát železnatý. Minerální voda Ferrotone tak umožňuje výbornou asimilaci železa tělem a žaludkem, bez vlivu na přirozený střevní průchod.
Denní potřeba železa u žen je asi 2 mg ve srovnání s 1 až 1,5 mg u mužů a dětí. Doporučené množství je však 14 mg. Tento rozdíl se vysvětluje relativně špatnou asimilací železa obsaženého v běžných potravinách. Naše tělo asimiluje v průměru pouze 5 až 20 % železa přítomného v naší obvyklé stravě.
Sáček s minerální vodou Ferrotone obsahuje 5 mg železa, tedy třetinu doporučeného množství. Protože je však železo obsažené ve Ferrotonu tělem lépe vstřebáno (až o 40 %), stačí pouze jeden sáček denně k zajištění 100 % vaší denní potřeby železa.
Kdy je vhodné pít minerální vodu Ferrotone?
- Při chronické únavě;
- K posílení našeho imunitního systému;
- Pro energii těhotné ženy nebo při menstruaci;
- Pro lepší okysličení buněk a dýchacích funkcí;
- Přispívá k naší životní energii.
Dávkování
Jeden sáček (20 ml) denně.
Pokud však víte, že váš nedostatek železa je vážný, užívejte 2 sáčky Ferrotonu denně.
Během těhotenství je povoleno užívat maximálně 2 sáčky denně.
Doporučená denní dávka je 1 sáček po 20 ml, který obsahuje 5 mg železa (34 % doporučené denní dávky železa).
Očekávejte, že okamžitě ucítíte chuť železa Ferrotone. Počítejte tedy s trochou kovové chuti! Proto doporučujeme přidat obsah sáčku do sklenice vody nebo nejlépe do pomerančového džusu, protože vitamín C posiluje rychlost asimilace železa.
Dvě hodiny před a po konzumaci minerální vody bohaté na železo se vyhněte hroznové šťávě, čaji, vínu, mléčným výrobkům, doplňkům vápníku, čistým cereáliím a syceným nápojům, které snižují rychlost vstřebávání železa v těle.
Cena
Minerální voda Ferrotone, voda s obsahem železa, se dá běžně koupit v lékárnách. Zde se můžete podívat kolik stojí a jaké jsou aktuální cenové nabídky na internetu: Minerální voda Ferrotone cena.
Zdroj: článek Minerálky s obsahem železa
Poradna
V naší poradně s názvem DVOJNASOBEK ZELEZA V KRVI - THALASSEMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anicka.
Dobry den, cca pred 14 dny, jsem byla pri vysledky kompletni laborky u lekare a byl udiveny, ze se nikdy nesetkal s mnozstvim zeleza v krvi, jako u mne. Mela jsem dvojnasobek maximalni hodnoty. Podal mi informaci, ze mam thalassemii myslim minor. Pry tu nejmirnejsi formu nebo tak neco. At se nedesim, ze se to neleci atd. Cetla jsem priznaky atd. a vse sedi ale nikde neni, zda se nemoc casem horsi nebo zmizi nebo zustane ve forme ve ktere je. Muzete mi prosim k tomu neco rici? Pripadne mi poradit, jak muzu snizit hladinu zeleza a predchazet jeho navyseni? :-( Moc dekuji. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Za prvé a především vždy následujte pokyny svého lékaře, který může navrhnout rutinní flebotomii (odběry krve) v případě, že by diagnóza byla hemochromatóza, nejběžnější forma onemocnění z nadbytku železa. Co se týče změny stravovacích návyků, tak zde je několik rad.
1) snižte spotřebu masa a zvolte potraviny rostlinného původu, které nejsou tak vstřebatelné v těle;
2) nevařte v železné pánvi nebo hrnci;
3) nejezte zpracované potraviny (například cereálie, bílé pečivo, sušenky, atd.), které jsou "stabilizované" železem;
4) otestujte si svoji pitnou vodu, že v ní není železo - možná investujte do filtru na pitnou vodu;
5) neužívejte multivitamín nebo jakékoli potravní doplňky obsahující železo;
6) zkuste užívat kyselinu fytovou alias Inositol označený jako IP6;
7) kurkumin (žluté koření, které obsahuje kurkuma), zelený čaj, rozmarýn, a vápník. U všech těchto potravin bylo prokázáno, že snižují vstřebávání železa, když byly konzumovány s potravinami bohatými na železo;
8) vyhněte se doplňkům stravy s vitaminem C, neboť tento vitamín zlepšuje vstřebávání železa z potravy;
Pravidelně docházejte ke svému lékaři k měření hladiny železa v krvi.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Dvojnasobek zeleza v krvi - thalassemie
Hodnoty železa v krvi
Ke vstřebávání železa dochází ve dvanáctníku (počáteční části tenkého střeva). Na rozdíl od ostatních minerálů je však železo velmi špatně vstřebatelné, do těla přechází pouze 10 % nebo méně z celkového příjmu železa.
Doporučená denní dávka železa je mnohem vyšší, než je jeho denní ztráta. Ztráty železa jsou u mužů zhruba 1 mg denně, u žen je to až 2 mg denně, důvodem vyšších ztrát u žen je menstruační krvácení.
Doporučené denní dávky železa podle věku (mg/den):
- 0–6 měsíců – chlapci: 0,27 mg/den; dívky: 0,27 mg/den
- 7–12 měsíců – chlapci: 11 mg/den; dívky: 11 mg/den
- 1–3 roky – chlapci: 7 mg/den; dívky: 7 mg/den
- 4–8 let – chlapci: 10 mg/den; dívky: 10 mg/den
- 9–13 let – chlapci: 8 mg/den; dívky: 8 mg/den
- 14–18 let – chlapci: 11 mg/den; dívky: 15 mg/den
- 19–30 let – muži: 8 mg/den; ženy: 18 mg/den
- 31–50 let – muži: 8 mg/den; ženy: 18 mg/den
- 51–70 let – muži: 8 mg/den; ženy: 8 mg/den
- 71 a více let – muži: 8 mg/den; ženy: 8 mg/den
Jiná doporučení:
- v těhotenství: 27 mg/den
- při kojení: 9 mg/den
- v ČR dospělí: muži: 14 mg/den; ženy: 14 mg/den
Hodnoty železa jsou definovány vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin.
Ztráty železa u matky jsou při kojení nižší než při menstruaci, proto je doporučená denní dávka při kojení nižší než u žen v produktivním věku, které nejsou těhotné, ani nekojí.
Příčiny nedostatku železa:
- zvýšené ztráty železa krvácením (při poranění, porodu, případně menstruaci);
- nedostatečný příjem železa z potravy (strava obsahuje málo potravin s vyšším obsahem železa nebo naopak mnoho potravin, které brání vstřebávání železa v těle);
- poškození sliznice tenkého střeva, které ztěžuje vstřebávání železa (například při celiakii, Crohnově chorobě, po operacích trávicího ústrojí).
Zdroj: článek Nedostatek železa v krvi
Poradna
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janakobe@seznam.cz.
Chřest, květák, špenát, houby, zelený hrášek, čočka, hrách a fazole, to jsou všechno potraviny s vysokým obsahem purinů. Tady píšete, že se mohou používat všechny druhy zeleniny bez omezení. Jak to tedy je? Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
U zeleniny s vysokým obsahem purinů je názor stále nejednotný. Jedni tvrdí, že obsah purinů v zelenině je stejně škodlivý pro nemocné dnou, jako když konzumují maso. Druzí se zase odvolávají na proběhlé studie, které prokázaly, že zelenina s vysokým obsahem purinů, jako je chřest a špenát, nezvyšují riziko dny ani opakujících se záchvatů dny. Na konečné vyjádření zřejmě budeme muset ještě počkat. A nebo to můžete vyzkoušet na sobě, kdy jeden týden před plánovaným vyšetřením krve budete konzumovat tyto druhy zeleniny podle vaší chuti a zhodnotíte pak výsledky obsahu urey v krvi. Pokud bude hodnota vykazovat výkyv, tak proveďte ještě jednou odběry, ale během týdne před tím tuto zeleninu vůbec nekonzumujte. Tím si ověříte, jak ve vašem konkrétním případě působí vysokopurinová zelenina na hladinu kyseliny močové ve vaší krvi.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Jídelníček při dně
Koxartróza stupně
Podle příčin vzniku můžeme koxartrózu rozdělit na primární, kdy není známá příčina vzniku a uvažuje se o genetických (vrozených) příčinách, a na sekundární, kdy se artrózy kyčelního kloubu rozvíjejí v důsledku jiného onemocnění. Z nemocí dětského věku (preartrotické stavy) mají na rozvoj koxartrózy vliv vývojová dysplazie kyčelního kloubu, morbus Perthes či coxa vara adolescentium, kdy může dojít ke vzniku deformity hlavice, což vede k rozvoji degenerativních změn. V dospělém věku může mít na rozvoj artrózy vliv prodělaný infekční zánět kyčelního kloubu nebo stav po zlomenině v oblasti hlavice kosti stehenní či acetabula (jamky kyčelního kloubu). Na rozvoj koxartrózy má vliv přetěžování v důsledku nadváhy.
Rozdělení koxartrózy stojí na základě radiologického vyšetření, podle něhož rozdělujeme artrózu do 4 stupňů, přičemž 1. stupeň je nejmírnější a 4. nejrozvinutější.
- Stupeň 1.: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).
- Stupeň 2.: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.
- Stupeň 3: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.
- Stupeň 4.: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).
Zdroj: článek Koxartróza
Stupně artrózy
Ze začátku se nemusí artróza kolene projevovat vůbec nijak. Čas od času pacient registruje bolest kloubů, ale nevěnuje tomu žádnou pozornost. To je ale obrovská chyba. Pamatujte si, že pokud se bolesti vrací, je dobré navštívit lékaře. Postupem času dochází k výskytu bolesti kloubů často – až při každém pohybu. Snižuje se také pohyblivost kloubů, lidé mají pocit, jako by byl kloub vysušený, objevit se může zarudlá kůže nad kloubem či otok kloubů. Tyto příznaky se postupem času zhoršují, nakonec může dojít k tomu, že osoba není schopná pohybu.
Stadií vývoje artrózy je několik a záleží na tom, v jakém systému je hodnotíme. Nejčastější rozdělení je na základě radiologického vyšetření, kdy se artróza dělí na 4 stupně, přičemž 1. stupeň je nejmírnější, artróza kolene 3. stupně a 4. stupně je nejrozvinutější.
Stadium I: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).
Stadium II: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.
Stadium III: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.
Stadium IV: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).
Zdroj: článek Artróza kolenního kloubu
Poradna
V naší poradně s názvem OPAKOVANÁ PÍŠTĚL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dand.
Jsem po zákroku více než rok a stane se,že v okollí řit.otvoru se tvoří opět píštěl,ale za dva dny se uklidní.Je na to prosím nějaká mast,která by pomohla při uklidnění (pokud jsem mimo republiku a nemám možnost navštívit lékaře)Děkuji za odpověď.Dana Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zmírnit bolest nebo symptomy řitní píštěle při vyprazdňování můžete tím, že budete konzumovat stravu s vysokým obsahem vlákniny pocházející především z velkého množství ovoce, zeleniny a polévek. Je třeba se vyhnout silně pikantním potravinám, nevhodné jsou také hamburgery, pizzy, červené maso a mastná jídla. Aby se fistula úplně vyléčila, bude zapotřebí lékařské řešení. Jedním z důvodů, proč vznikají fistule, je nesprávný životní styl a nezdravé jídlo. Mnoho lidí má ve zvyku pravidelně jíst potraviny, které jsou připraveny z mouky, se spoustou cukru, koření a oleje, které jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Pokud chcete léčit píštěl, tak v první řadě proveďte jednoduché změny životního stylu ve svém každodenním režimu. Vaším hlavním zájmem by mělo být pojídání potravin, které pomohou při změkčení stolice, což omezí namáhání postiženého místa při průchodu stolice. Pro tyto účely je vhodná strava s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina. Spíše než bílý chléb, volte raději zdravější pečivo ze směsi několika druhů obilovin. Pijte teplou vodu, teplé mléko, podmáslí nebo ovocné džusy, místo čaje a kávy. Smíchejte med v teplé vodě a každé ráno vypijte v množství podle aktuální chuti. Kromě toho můžete na snídani použít papáju, ředkvičky a švestky, které jsou také užitečné pro lidi, kteří trpí píštělemi. Pro další jídla dne jsou vhodné různé saláty, ale je třeba se vyhnout jogurtům a rýži a to kvůli tomu, že zvyšují riziko kvašení a tvorby plynu, které mohou způsobit probuzení zánětlivého místa. U průchozí fistuly jogurt způsobuje zablokování kanálu, a proto se nedoporučuje.
Prvořadé je vyhnout se zácpě za každou cenu, protože jinak hrozí rozvinutí fistuly a její následná léčba za použití antibiotik nebo protizánětlivých léků na delší dobu. Účinky proti zácpě jsou prokázány u těchto potravin: polévky, strava s vysokým obsahem vlákniny a bylinné produkty z Ájurvédské medicíny, jako jsou Triphala kapsle, Trifla guggulu a na podporu trávení olej Nirgundi 2 krát denně. Součástí domácí léčby řitní píštěle je pečlivé odstraňování tvořícího se hnisu, předcházení zácpě a zabránění vzniku infekce v této oblasti. Se svým lékařem se poraďte o používání volně prodejných léků, jako je Neosporin nebo peroxid vodíku, které by mohly pomoci při akutních problémech. Při akutních stavech pomůže sedací koupel prováděná každý večer. Je to dobrý způsob, jak dostat infekci ven. Sedací koupel připravíte tak, že přidáte trochu soli nebo i kurkumu (pro její antiseptické a antibakteriální účinky) do teplé vody. Dále vám může pomoci kostival lékařský, což je léčivá bylina hojně používaná při léčbě řitního píštěle, protože rychle zavírá rány. Čínští lékaři používají kostival pro léčbu mnoha druhů kožních chorob po více než 2000 let. Allantoin, který je obsažen v kostivalu, napomáhá rychlému hojení buněk. Z kostivalu se k léčebným účelům používají listy a stonek, přičemž použit může být v různých formách, jako jsou masti, pasty, nebo také jako obklad. Obklad se připraví z práš
Zdroj: příběh Opakovaná píštěl
Ovoce a zelenina s nízkým obsahem železa
Je nemožné vyhýbat se všem potravinám s obsahem železa a žít jen ze stravy složené z potravin bez železa, jako je smetana a olej. Pro zdravý život je důležité konzumovat zdravé množství ovoce a zeleniny. I když tmavá listová zelenina, jako je mangold, špenát nebo brokolice, obsahuje velké množství železa, je důležité je pravidelně konzumovat pro jejich zdravotní přínosy.
Je velmi těžké najít dostatečné množství ovoce a zeleniny bez obsahu železa. Některé druhy ovoce, jako je grapefruit, obsahují nízké hodnoty železa, ale mají vysoký obsah vitamínu C, který může zlepšit vstřebávání železa, například když se grapefruit konzumuje s potravinami s vysokým obsahem železa.
Jednoduše se vyhněte potravinám, které obsahují hodně vitamínu C, nebo je nekonzumujte v kombinaci s potravinami s vysokým obsahem železa. Zatímco mnoho druhů ovoce obsahuje vitamín C, můžete se rozhodnout je jíst odděleně od jídel bohatých na železo, abyste se vyhnuli zvýšení vstřebávání železa.
Mezi ovoce a zeleninu bez železa patří meloun, houby a rajčata.
Kromě tmavě listové zelené zeleniny bude obsah železa ve většině druhů ovoce a zeleniny pravděpodobně nižší, než jaký byste našli v červeném mase a mořských plodech.
Zdroj: článek Potraviny s nízkým obsahem železa
Poradna
V naší poradně s názvem MEDROL A DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.
Prosím o odpověď, zda-li je nutné při užívání Medrolu 4 mg upravovat stravu, je pravda, že se nemá jíst maso (kromě ryb) a sýry? Medrol beru od června 2018, prozatím jsem to ani v příbalovém letáku nenašla.
Děkuji za odpověď.
Tancíková
Brumovice u Opavy Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ne, to není pravda. Maso, pokud nebude příliž slané a tučné, tak ho jíst můžete. Stejná pravidla platí i pro sýry.
U Medrolu je potřeba dodržovat neslanou dietu s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem draslíku a s vysokým obsahem bílkovin.
Medrol v těle zadržuje sodík. Proto je důležité sledovat příjem soli, pokud ho užíváte. Pokyny pro stravu při Medrolu z roku 2010 doporučují konzumovat méně než 1,5 gramu sodíku denně. Vyhněte se přebytečné soli tím, že budete jíst čerstvé potraviny spíše než rychlé občerstvení nebo zpracované a konzervované výrobky.
Jezte potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou pečené brambory, meruňky, banány, mléčné výrobky, citrusové plody a špenát. Pomůže vám to vytvořit zdravou rovnováhu sodíku a draslíku.
Grapefruitová šťáva může zvýšit koncentraci Medrolu v těle. Při léčbě Medrolem nekonzumujte grepy ani džus z nich vyrobený. Pokud již delší dobu každodenně grepy konzumujete společně s Medrolem, tak nepřerušujte toto společné užívání, aniž byste se na tom dohodla se svým lékařem. Náhlé přerušení dodávky grapefruitové šťávy by mohlo vést k poklesu účinné koncentrace léku a zhoršení zdravotního stavu.
Medrol se užívá s jídlem nebo mlékem, aby nezpůsobil podráždění žaludku. Zároveň je potřeba omezit alkohol, který může společně s Medrolem způsobit nebezpečné krvácení v zažívacím traktu.
Medrol může zpúsobit změny v přerozdělení tuku na nežádoucí místa, jako je zadní část krku, břicho a obličej. Tyto změny ve tvaru těla se u každého pacienta projevují odlišně. Navzdory skutečnosti, že Medrol zvyšuje chuť k jídlu, dbejte na to, abyste se vyhnula přejídání a ujistěte se, že máte dostatek pohybu pro spálení kalorií, které by jinak byly uloženy jako tuky na zmíněných partiích.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Medrol a dieta
Druhy anémie
Sideropenická anémie
Anémie z nedostatku železa je jednou z nejčastějších. Nedostatek železa vzniká především při dlouhodobé a postupné ztrátě krve, která vyčerpává zásoby železa v organismu (železo je v krvi vázané na hemoglobin a při jeho deficitu klesá celková hodnota hemoglobinu). Tímto problémem jsou nejčastěji postiženy ženy se silným menstruačním krvácením. Ke ztrátě železa krvácením však dochází například i u hemoroidů, ale to většinou nevede až k rozvoji anémie na rozdíl od polypů konečníku, vředového onemocnění střev, kolorektálního karcinomu, jícnových varixů, tumorů žaludku a podobně. Další možnou příčinou je nedostatek železa v potravě (zejména u veganů). Anémie se může též rozvinout při neschopnosti železo vstřebávat, což nastává při neschopnosti žaludku syntetizovat HCl, po resekcích žaludku, rozsáhlých resekcích tenkého střeva nebo tehdy, uniká-li střevní obsah píštělemi. Pokud vznikne chudokrevnost z nedostatku železa, je vhodnou kombinací užívání potravinových doplňků obsahujících železo v dávkách většinou do 300 mg/den (v podobě organické soli například fumarát železnatý) a vitaminu C (železo je základní složka hemoglobinu a vitamin C jej pomáhá lépe vstřebávat). Také užívání extraktů třapatky (echinacea) podporuje mimo jiné tvorbu červených krvinek.
Anémie při chronických onemocněních
Tento druh anémie se ze začátku neprojevuje ani snížením hladiny hemoglobinu, ani změnou tvaru a velikosti červených krvinek, ale vyskytuje se u některých onemocnění jako jeden z příznaků. Patří sem revmatoidní artritidy (zánět kloubů), selhání ledvin a jater, chronické infekce, zhoubné (maligní) nádory a zánětlivá onemocnění (například Crohnova choroba – onemocnění sliznice trávicího traktu). Při této anémii dojde ke snížení životnosti červených krvinek (normálně je asi 120 dní) a snížení tvorby erytropoetinu (hormon tvořený v ledvinách, který stimuluje tvorbu červených krvinek). Hladina železa je normální, nebo naopak zvýšená. Léčba železem je u tohoto druhu tedy neúčinná a je nutno zaměřit se na skutečnou příčinu – tedy léčbu samotného onemocnění, které anémii způsobilo. V některých případech lze pacientovi pomoci dávkami erytropoetinu.
Anémie z nedostatku vitaminu B12
Vitamin B12 by měl být součástí přijímané potravy. Získáváme jej převážně z živočišných zdrojů – maso, ryby, vejce a mléko. Vstřebává se v trávicím ústrojí díky vnitřním faktorům, které vypouštějí buňky v žaludku. Poté putuje až do jater, kde je skladován do zásoby až na 2 roky a více. Jednou z příčin jeho nedostatku je nízký příjem v potravě, a to hlavně u veganů (lidí, kteří se živí potravou, která není z žádné části tvořena pokrmy z ži (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Druhy anémie
Poradna
V naší poradně s názvem UNAVENÁ PLEŤ A NEZDRAVÁ BARVA PLETI - CO TO ZPŮSOBUJE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
S největší pravděpodobností jde o nedostatek železa v organizmu. Průměrná spotřeba železa běžného člověka činí 0,5 mg denně, ovšem v době menstruace nebo jiného krvácení se spotřeba železa zvyšuje až na 100 mg denně. Nedostatek železa se projevuje bledostí a nezdravou barvou, slabostí, bolestí hlavy, zrychleným dechem, dále také lámavými nehty, špatnými vlasy a bolavými koutky úst. Železo lze doplňovat pomocí potravin obsahujících hodně železa jako je například melasa, telecí a hovězí játra, sušené meruňky, ořechy, rozinky, pšeničné klíčky a otruby. Dále lze železo do organizmu doplňovat i tabletami. Zde je však nutno myslet na to, že naše tělo z takových potravinových doplňků vztřebá jen přibližně 10% a je zapotřebí to podpořit 500mg vitamínu C a stopové mědi. Takovýto potravní mix doporučuji užívat po dobu 50 dní, pak 20 dní pauza a pak zase 50 dní užívání mixu.
Zdraví Cempírek! Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: příběh Unavená pleť a nezdravá barva pleti - co to způsobuje?
Nebezpečí nízké hladiny železa
Při snížené hladině železa pokožka přirozeně bledne, počet červených krvinek v těle klesá. Tělo se přepne do úsporného kyslíkového režimu a přestane dostatečně dodávat kyslík do vlasových kanálků. Ty pak důsledkem toho začnou vypadávat. Nedostatek železa způsobuje méně kyslíku pro zásobování vašich tkání, takže vaše tělo je zbaveno energie, kterou potřebuje. Jde o typický jev při deficitu železa v těle. Srdce reaguje na nedostatek železa zrychlenou srdeční frekvencí. Deficit železa v těle se projevuje nadměrnou nervozitou a neustálým pohupováním, poklepáváním a ošíváním nohou. Při nízké hladině železa chybí tělu dostatek kyslíku. Přednostně začne dodávat kyslík především do mozku i v době, kdy to není nezbytně nutné. To má za následek nadměrné rozšiřování cév a s tím spojenou bolest hlavy. Nedostatek železa se rovněž může projevovat neobvyklou chutí na různé hmoty, křídy, hlínu, nebo led. Nízká hladina železa se projevuje snížením normální funkce zraku, rozostřováním zraku. Nedostatek železa vede k velmi silnému krvácení provázenému menstruačními bolestmi. Na deficit železa v těle upozorňují též křehké, tenké a lámavé nehty. Železo napomáhá obnově namáhaných svalů, jeho nedostatek tudíž vede k nedostatečné a pomalé regeneraci a následně ke svalovým bolestem. Nedostatek železa také zpomaluje funkci štítné žlázy a tím blokuje metabolismus v těle.
Během fetálního vývoje jsou železo a kyselina listová nutné pro vývoj mozku a míchy. Železo je potřebné pro tvorbu myelinu, který obaluje a izoluje nervy. Železo je využíváno i při vzniku chemických látek v mozku, jako je neurotransmiter dopamin, který přenáší v mozku mnoho signálů. Deficit železa tak vede například k poruše růstu hippokampu, který hraje důležitou roli v paměti. Také kyselina listová je nezbytná pro normální růst mozku a je nejlépe známa v prevenci spina bifida.
Zdroj: článek Potraviny s nízkým obsahem železa
Alavis Triple Blend Extra silný pro koně 700 g je extra silná kloubní výživa s obsahem unikátní kombinace chondroprotektivních látek (glukosamin sulfátu a chondroitin sulfátu), látky MSM a značkových kolagenů Collyss a Cartidyss. Je otázka, zda látky v něm obsažené jsou pro lidi postačující.
Doporučení
Alavis Triple Blend Extra silný obsahuje kombinaci unikátních látek pro extra výživu kloubů (glukosamin sulfátu a chondroitin sulfátu), látky MSM a značkových kolagenů Collyss a Cartidyss. Alavis Triple Blend Extra silný se doporučuje pro intenzivnější regeneraci kloubů, a to zejména pro sportovce, při kulturistice a při chronických bolestech pohybového aparátu či snížení pohyblivosti a na klouby.
Účinky
- výživa, ochrana a regenerace kloubních chrupavek a tkání
- zmírnění bolestí pohybového aparátu
- zlepšení pohyblivosti, větší fyzická výkonnost
- zpomalení až zastavení dalšího poškozování kloubních chrupavek
- prodloužení aktivního věku zvířete
- zlepšení celkové zdravotní kondice
Složení
Obsah účinných látek v 1 kg:
- glukosamin sulfát – 348 g
- chondroitin sulfát – 130 g
- MSM – methylsulfonylmethan – 435 g
- Collyss – 3,4 g
- Cartidyss – 5 g
Pomocné látky
Glukosamin sulfát a chondroitin sulfát: Tyto látky tvoří přirozenou součást kloubní chrupavky a synoviální tekutiny. Chondroitin sulfát má význačnou schopnost vázat ve tkáni vodu. Zabezpečuje tak správnou funkci chrupavky, její pevnost, pružnost a odolnost. Mechanismus účinku obou těchto látek je společný a spočívá v chondroprotektivním (chrupavku chránícím) působení. Účinek zahrnuje regeneraci kloubních chrupavek a tkání a zlepšení pohyblivosti, čímž podstatně pozitivně ovlivňuje zdravotní kondici zvířete.
Methylsulfonylmethan – MSM: Je přírodní látka obsahující organicky vázanou síru, která je zapojena do procesu tvorby kolagenu, zpevňuje vazy a šlachy, působí relaxačně a regeneračně na svaly. MSM se podílí nejen na omezení bolesti kloubů, ale díky svým antioxidačním a detoxikačním účinkům také na odbourání poškozené tkáně. K potlačení bolesti je vhodné užívat MSM i u poúrazových a pooperačních stavů, kde bylo navíc zjištěno lepší hojení ran. MSM má analgetický, protizánětlivý, vasodilatační a antiedematózní účinek. Má své uplatnění také při odstranění bolestí svalů, svalových křečí a bolestí šlach.
Hydrolyzované kolageny Collyss a Cartidyss
Collyss: Je kolagen typu I v nejvyšší kvalitě, vyskytuje se v silně zatěžovaných strukturách, jako jsou šlachy a vazivové chrupavky. Je odolný v tahu, a proto je velmi důležitý pro pevnost šlach a tím i pro zpev (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Kloubní výživa Alavis
|