Téma

KONZERVACE TŘEŠNÍ


Přírodní léčba

Existuje mnoho potravinových doplňků, které příznivě působí na organismus nemocných lidí, a tak určitě není od věci je užívat.

Vhodné jsou přírodní látky, které nejsou nikterak drahé a významně pomohou:

  • Multi Star – směs vitamínů, stopových prvků, aminokyselin a enzymů s obsahem přírodní kyseliny fulvické, která zvyšuje vstřebatelnost a využitelnost obsažených prvků
  • Revanol, Anatomax, Glucosamin Star, Detox s antioxem – obsahují Vilca coru, bylinku s protizánětlivým a regenerujícím účinkem na pojivovou tkáň
  • Body Star krém a Joint mobility a Joint activity – pomáhají při omezené hybnosti a bolestivosti a odeznění otoku kloubu
  • Aloe Vera – šťáva z celého listu musí mít minimálně 5 000 mg aktivních přírodních polysacharidů aloe na litr
  • Vojtěška – je vhodným zdrojem minerálních látek a dalších živin, pomáhá snižovat hladinu sérové kyseliny močové (užívejte 2 000 až 3 000 mg denně)
  • Lopuch
  • Yzop

Dna se léčí lidově již celá staletí třešněmi. Někteří lidé doslova přísahají, že 250 mg třešní (čerstvých nebo kompotových) denně udrží dnu v mezích. Rovněž šťáva z třešní je velmi vhodná, eventuálně výtažek z třešní v tabletách, který lze zakoupit v některých prodejnách zdravé výživy. Podobné účinky jako třešeň má i jahoda. Výborné jsou šťávy (čerstvé i mražené) nejen z třešní a jahod, ale i z celeru (řeďte převařenou vodou).

Zdroj: článek Nemoc dna od A do Z

Co pomáhá na dnu

Pro správnou léčbu dny je nutné vědět, že je rozdíl mezi léčbou akutního záchvatu a mezi léčbou chronické dny a zvýšené hladiny kyseliny močové. Nepochopení tohoto rozdílu a nasazení purinolu v nesprávné chvíli totiž způsobí zhoršení kloubních obtíží. Dvě třetiny pacientů se zvýšenou hodnotou kyseliny močové v krvi dokonce nemají žádné obtíže a nemusí být léčeni.

Akutní dnavý záchvat je většinou spojen s náhle vzniklou bolestí a otokem kloubu, většinou palce u nohy. Trvá několik dní nebo týdnů, je často spojen s dietní chybou, případně drobným úrazem. Většinou jsou bolesti kruté, pacient nemůže chodit. Někdy však projevy nemusí být charakteristické a pacient občas cítí jen tupou bolest v palci s malým zarudnutím, což může být zaměněno s osteoartrózou palce.

Existuje i léčba přírodní, která příznivě působí na organismus:

  • aloe vera - šťáva z celého listu (musí mít minimálně 5 000 mg aktivních přírodních polysacharidů na litr);
  • vojtěška - vhodný zdroj minerálních látek a dalších živin, pomáhá snižovat hladinu sérové kyseliny močové (užívejte 2 000 až 3 000 mg denně);
  • lopuch;
  • yzop;
  • třešně - dna se léčí lidově již celá staletí třešněmi, někteří lidé přísahají, že 250 mg třešní (čerstvých nebo kompotových) denně udrží dnu v mezích; rovněž šťáva z nich je velmi vhodná, eventuálně výtažek z třešní v tabletách, které lze zakoupit v některých prodejnách zdravé výživy;
  • jahody - mají podobné účinky jako třešně;
  • zeleninové a ovocné šťávy - výborné jsou šťávy (čerstvé i mražené) nejen z třešní nebo jahod, ale i z celeru (řeďte převařenou vodou).

Zdroj: článek Dna a vyrážka

Cukrovka a třešně

Pokud žijete s cukrovkou, je důležité udržovat hladinu glukózy v krvi v mezích doporučených vaším lékařem. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je sledovat příjem sacharidů.

Zdravé zdroje dietních sacharidů zahrnují neškrobovou zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky a fazole. Třešně jsou jednou z možností, ale je důležité sledovat velikost porce.

Pro diabetiky je vhodná malá porce 14 třešní (podobně jako 2 kiwi, 7 jahod nebo 3 meruňky). Vzhledem k tomu, že různí lidé mají různou toleranci k sacharidům, zvažte testování hladiny glukózy v krvi před a po první konzumaci třešní.

Na základě zralosti má 1 hrnek vypeckovaných třešní asi 25 gramů sacharidů. A 1 hrnek vypeckovaných višní má asi 19 gramů sacharidů.

Zatímco porce 1/2 hrnku by neměla být problémem pro většinu jedinců žijících s cukrovkou, nejlepší způsob, jak pochopit, jak vaše tělo reaguje na třešně, je zkontrolovat hladinu cukru v krvi 1 až 2 hodiny po snědení jedné takové porce.

Zdroj: článek Třešně a cukrovka

Jezte vlákninu a zácpa nemá šanci!

Vláknina je nestravitelný zbytek z potravy, který pro nás pracuje několika způsoby. Především vláknina na sebe váže vodu a tak bobtná a zvětšuje svůj objem a následně i objem stolice. Objemnější stolice má pak i přiměřenou konzistenci a současně dráždí sliznici střeva, což vyvolává intenzivnější vyprazdňovací efekt. Vláknina ve střevech pracuje i mechanicky podobně, jako takový kartáček, který střeva jemně čistí. Z toho vyplívá, že vláknina podporuje zdravou činnost střev. Dále vláknina na sebe váže škodlivé látky z potravy a produkty bakteriální střevní mikroflóry. Vláknina snižuje též hladinu cholesterolu v krvi a zpomaluje působení cukrů v potravě, což je prospěšné zejména u diabetiků. Zdravá vláknina je obsažena ve veškeré zelenině, také v ovoci, v obilninách a v luštěninách. Vláknina má výhodu při vaření, protože se nezničí se žádnou běžnou kuchyňskou úpravou. Vláknině nevadí vaření, konzervace, a dokonce snese i krájení nebo rozmixování. Relativně nejvíce vlákniny, je ve slupkách zeleniny, ovoce a také obilnin. Zeleninu a ovoce, pokud se nemusí, je tedy lepší neloupat. Při výběru pečiva je vhodné upřednostnit celozrnné pečivo, ovesné vločky, neloupanou rýži natural, pohanku a luštěniny. Na doplnění vlákniny do stravy je dobrý například jogurt do kterého se nasypou otruby nebo ovesné vločky.

Zdroj: článek Zácpa a její domácí léčba

Gynex, nebo Femigard?

Femigard je tekutý rostlinný koncentrát bez konzervace, má bylinnou chuť a napomáhá k udržení dobrého biorytmu ženských a normální funkci mužských pohlavních orgánů.

Obsahuje: heřmánek, meduňku, smetanku lékařskou, řebříček, třezalku, puškvorec, vodu, fruktózu, líh (v 1 lžičce cca 5 kapek lihu).

Dávkování: doporučená denní dávka: 3x denně malou lžičku. Možno užívat bez časového omezení.

Účinek Femigardu se podle statistických údajů projevuje postupným vymizením níže uvedených příznaků:

  • pocity napětí, tlaků, křečí a píchání v podbřišku (dysmenorhoe),
  • výtok z pochvy, pálení a nucení na močení,
  • ovulační bolest a krvácení (mimo vlastní menses),
  • nepravidelnost menstruace,
  • akné, potivost, předrážděnost a padání vlasů, vegetativní reakce krevního oběhu,
  • cysty v prsech a cysty na vaječníku,
  • změna proporcí těla (hubne pas a rostou prsy a boky),
  • nechuť k sexu,
  • klimakterické potíže.

Za 29 let existence receptury Femigardu otěhotnělo po jeho samostatném užití nebo jako součásti komplexní léčby více než 3 000 žen. Jako zajímavost lze uvést, že Femigard vystřídal recepty paní Kamenické u žen, které absolvovaly rehabilitaci dle paní fyzioterapeutky Mojžíšové. Femigard je výsledek hledání pomoci ženám v jejich údělu a naplnění přeměny lásky v lásku mateřskou a manželskou. Je ochráncem ženskosti ve všech časech od rozpuku přes mateřství, zralý věk až po stáří. Není všelékem, je odkazem „staré“ medicíny.

Jak Gynex, tak Femigard jsou přírodní produkty, záleží jen na vás, který si vyberete.

Zdroj: článek Gynex

Chlorella pyrenoidosa

Chlorella pyrenoidosa se nejčastěji pěstuje na Tchaj-wanu. Právě tam jsou pro její růst ideální klimatické podmínky, protože chlorela potřebuje pro získání své síly (kterou z ní posléze čerpáme my, lidé) teplo a sluníčko. Chlorela se následně velmi citlivě zpracovává, aby v ní zůstalo zachováno maximální množství účinných látek a zároveň aby tyto látky byly v co největší možné míře organismem vstřebatelné a organismu přístupné. Řasy chlorely se suší metodou STEAM, což je nová metoda sprejového sušení. Největší předností tohoto způsobu sušení je nejen vysoká vstřebatelnost výsledné potraviny, ale i šetrnost k látkám obsaženým v řase. Při zpracovávání chlorely se nepoužívá žádný způsob konzervace, k výrobě tablet se používá pouze 100% chlorelový prášek bez jakýchkoli přídavných látek. Tablety se lisují opět velmi šetrným způsobem bez přidávání plniv, pojiv a barviv. Chlorelu (stejně jako všechny zelené potraviny) je potřeba uchovávat na tmavém místě a nádobu, v níž ji skladujeme, velmi pečlivě uzavírat. Jedině tak se totiž zabrání oxidaci chlorofylu, který chlorela ve velkém množství obsahuje. Co se týče skladování, nejvhodnější je keramická dóza se šroubovacím nebo kónusovým (kuželovitým) uzávěrem.

Zdroj: článek Zelená „čistitelka‟ chlorela

Zkušenosti s dračí krví

Český botanický název: dračí krev

Běžný název: dračí krev, Sangre de drago, Sangre de Grado, Croton Lechleri

Latinský název: Croton lechleri

Rozšíření: Jižní Amerika

Sandgre de Drago, Sangre de Grado, Croton lechleri neboli česky dračí krev, je označení pro mízu pocházející ze stromu Croton lechleri. Tento strom rostoucí v Amazonii dorůstá do výšky 10–20 m. Jeho kmen mívá v průměru do 30 cm, je pokryt hnědošedou, někdy až bílou skvrnitou kůrou. Koruna stromu je hustě větvená. Jednotlivé listy Croton lechleri mají srdčitý tvar. V tradičním léčitelství byla vždy užívána rudá míza (odtud název dračí krev), vytékající po naříznutí kůry stromu. Vylučováním této mízy se strom snaží co nejrychleji zacelit ránu a zabránit proniknutí možné infekce.

Čerstvá pryskyřice se za účelem konzervace míchá obvykle v poměru 760 g pryskyřice a 50 ml konzervantu. Čistá pryskyřice je nerozpustná ve vodě a organických rozpouštědlech. Dračí krev není jen šamanskou záležitostí. Skupují ji a využívají i některé farmaceutické giganty. Vyrábějí z ní například produkty Provir a Virend. A přestože byla provedena řada výzkumů, které měly objasnit vlastnosti této látky, většina z nich zůstává utajena před veřejností. Částečně zde hrají svou roli samozřejmě peníze. Protože jde o opravdu účinnou látku, farmaceutické firmy se chovají komerčně. Zřejmé ale je, že dračí krev obsahuje antioxidanty, taniny a lignan zvaný dimetylcedrusin a alkaloid zvaný taspin. Výzkumy taspinu z roku 1977 ukázaly jeho schopnost inhibovat RNA – DNA polymerázu v Rauscherově leukemickém viru a Simianově sarkomviru. Alkaloid taspin byl poprvé zdokumentován antiflogistickou aktivitou v roce 1979. V roce 1985 byl pak opět ověřen jeho účinek protizánětlivý, antivirální i proti rozvoji sarkomu. Rány hojící a zajizvující efekt na otevřených poraněních byl připsán též alkaloidu taspinu v roce 1989. I několik pozdějších studií z let 1991 a 1993 se zaměřilo na hojivé a protitumorální vlastnosti taspinu. Lignan dimethylcedrusin izolovaný vědci v roce 1993 vykázal rovněž významnou roli (vedle taspinu) při léčebném procesu hojení ran a jizev. Belgická studie dokázala účinky dračí krve při stimulaci hojení jizev (ran), kdy účinné látky mízy pomáhají vytvořit novou pokožku a asistují při vytváření kolagenu. Porovnávací studie pak ukázala schopnost surové mízy hojit rány a formovat tvorbu kolagenu čtyřikrát efektivněji než samotné izolované složky dimethylcedrusin nebo alkaloid taspin. Belgičtí vědci také zjistili antivirální schopnost taspinu a dimethylcedrusinu proti herpes viru. V roce 1994 byly objeveny ostatní fytochemické složky, zahrnující fenoly, proanthokyanadiny a diterpeny, které prokázaly jistou antibakteriální aktivitu.

Výzkumy tak jenom potvrdily oprávněnost dlouholetého tradičního užití domorodou medicínou. Nedávno zjistili severoameričtí odborníci efektivní účinek při žaludečních vředech, vředových kolitidách a Crohnově chorobě při vnitřním užití. Vnitřní užívání je ověřeno jihoamerickými lékaři při denní dávce 10–20 kapek 2x denně. Některé zdroje uvádí účinek až 1 000x silnější než penicilin. Mast se nevyrábí.

Zdroj: článek Dračí krev

Uchování česneku v soli

Ingredience: na 1 litr vody 250 g soli

Postup: Česnek oloupeme, stroužky narovnáme do malých skleniček s uzávěrem na závit a zalijeme studeným solným nálevem, aby byly všechny stroužky dobře potopené. Konzervace česneku v soli má stejné využití v kuchyni jako čerstvý česnek.

Zdroj: článek Uchování česneku

Rady k dietě na dnu

Zkuste jablečný ocet, jablečný ocet se stal známým osvědčeným prostředkem při řešení nespočtu nemocí, včetně dny. Zkuste smíchat 1–2 polévkové lžíce jablečného octa ve sklenici vody. Můžete vypít tekutinu najednou, nebo ji popíjet v průběhu času, zkuste oba způsoby a uvidíte, co vám vyhovuje více. Tímto řešením můžete snížit bolest o 90 % během jednoho nebo dvou dnů. Poznámka: Ujistěte se, že používáte organický jablečný ocet.

Jedlá soda nemá opodstatnění pouze v domácnosti jako úklidový pomocník, ale uplatní se i při léčebných procedurách. Smíchejte ½ lžičky jedlé sody v jedné sklenici vody a vypijte celý obsah najednou, zmírníte tak své bolesti. Možná budete muset opakovat několikrát denně. Maximální doporučená dávka jsou 4 čajové lžičky za celý den. Buďte opatrní, pokud trpíte vysokým krevním tlakem, jedlá soda může zvýšit krevní tlak, zvláště pokud je užívána ve větším množství.

Konzumujte třešně. Některé studie ukázaly, že třešně mohou také snížit hladinu kyseliny močové, bylo zjištěno, že konzumace ½ kg třešní denně vedlo k 35% snížení rizika následného záchvatu dnou. Pokud pacienti konzumovali ještě více třešní, riziko záchvatu dny se snížilo na 50 %.

Odstraňte ze svého jídelníčku cukr. Pijte hodně vody. To vám pomůže odplavit přebytečné množství kyseliny močové. Snižte spotřebu alkoholu. Alkohol dehydratuje tělo a může zvýšit hladinu kyseliny močové v krvi. Zkuste některé sloučeniny bromelainu, najdete je například v ananasu nebo ve formě doplňků stravy, které mají protirakovinné a protizánětlivé účinky. Další možností jsou řepné šťávy, ty mohou pomoci zabránit acidóze a stimulují játra a očišťují žlučovody. Existují také důkazy o tom, že zvýšený příjem vitamínu C může snížit hladinu kyseliny močové, velké množství tohoto vitamínu obsahují například šípky. Snižte příjem kofeinu. Vyhněte se vnitřnostem, sardinkám, ančovičkám. Tyto potraviny jsou bohaté na kyselinu močovou.

V případě dny pomáhá přirozeně snižovat hladinu kyseliny močové i tělesné cvičení, které navíc normalizuje inzulín. Výše uvedenými metodami a dietou můžete zcela jistě snížit výskyt a závažnost onemocnění.

Zdroj: článek Jak si poradit se dnou a puriny

Vzorový jídelníček

Některé vědecké studie naznačují, že určité potraviny jsou spojeny se záchvaty dny. Dnové záchvaty jsou zjevně častější u lidí, kteří pár dní předtím jedli hodně masa, ryb nebo mořských plodů. Na druhé straně bylo zjištěno, že potraviny na rostlinné bázi bohaté na puriny, jako je hrách, fazole, čočka, špenát, houby, oves, květák a brokolice, mají jen malý nebo žádný vliv na riziko dnavého záchvatu. K prevenci záchvatů dny se někdy doporučuje konzumace třešní, ale neexistuje žádný vědecký důkaz, že to může pomoci předcházet dně.

Protože každý máme odlišný metabolismus, je dobré si na vlastní kůži vyzkoušet, co vám pomáhá a co ne – a jaké množství různých potravin vaše tělo toleruje. Někteří lidé se cítí lépe po změně stravy, zatímco jiní úspěšně snižují hladinu kyseliny močové pomocí léků a zvládají to v pohodě bez jakýchkoli změn ve stravě.

Při onemocnění dnou je také nutné dodržovat všechna pravidla zdravé výživy. Požívat menší porce jídla, ideálně 5–6x denně, zaměřit se na vhodnou úpravu pokrmů, zejména vaření a dušení. Nezapomínat na pitný režim. Omezit dochucování pokrmů, zcela vynechat nadměrně sladká jídla. A nejdůležitější je naprosto odbourat alkohol. Na internetu se také dá koupit kuchařka pro nemocné dnou: Kuchařku při onemocnění dnou.

U dny se doporučuje konzumovat hodně bobulovitého ovoce, třešní, borůvek, jahod, švestek a višní. Tyto potraviny podporují rozpouštění a vylučování kyseliny močové a výrazně tak zmírňují projevy nemoci. Ideální je jíst je každý den v podobě čerstvého ovoce, kompotů či šťáv bez cukru. Pro letní dny se můžete inspirovat třeba vhodnými smoothie recepty.

Příklad vzorového jídelníčku na jeden den:

  • snídaně: celozrnná bageta, tvarohová pomazánka s paprikou
  • přesnídávka: nektarinka
  • oběd: rizoto s masem a zeleným hráškem, mrkvový salát
  • svačina: kefír s ovocnou příchutí
  • večeře: těstoviny se sýrem, dýní, cibulí, česnekem, provensálské koření

Zdroj: článek Jídelníček při dně

Třešně

Hned několik studií naznačuje, že třešně mohou být prospěšné v léčbě dny. Jedna malá studie představená na výročním zasedání Evropské ligy proti revmatismu v roce 2010 zjistila, že u pacientů, kteří užívali jednu polévkovou lžíci koncentrátu třešňové šťávy dvakrát denně po dobu nejméně čtyř měsíců, došlo k více než 50% snížení záchvatů dny. Ve studii z roku 2012 lidé, kteří konzumovali třešně nebo třešňový extrakt, měli během dvou dnů po požití třešní méně záchvatů dny než během dvou dnů následujících po období, kdy nepili šťávu z třešní nebo třešňový extrakt. Výzkum tedy naznačuje, že třešně mohou pomoci snížit hladinu kyseliny močové.

Zdroj: článek Paprika a obsah purinů

Třešně a vitamín K

Při užívání Warfarinu může lékař doporučit, abyste si hlídali konzumaci potravin s vysokým obsahem vitamínu K, jako jsou:

  • špenát,
  • kapusta,
  • všechny jedlé zelené listy,
  • brukev,
  • zelí bílé i červené,
  • chřest,
  • jarní cibulka,
  • okurky.

Množství vitamínu K v jednom hrnku syrových, vypeckovaných sladkých třešní je pouze 3,23 mikrogramů. Jak je vidět, tak třešně mají jen nízký obsah vitamínu K, což znamená, že pravděpodobně nebudou mít významný vliv na Warfarin. Jejich konzumace v nadměrném množství (na kila) by však mohla způsobit výkyv v příjmu vitamínu K, proto se během užívání Warfarinu vyhněte nárazové konzumaci velkého množství třešní i jakéhokoli jiného ovoce nebo zeleniny obsahující vitamín K.

Zdroj: článek Třešně a Warfarin

Pozitivní vliv třešní na cukrovku

Probíhá výzkum týkající se potenciální role, kterou mohou třešně hrát při léčbě diabetu.

Výsledky těchto a dalších studií naznačují, že třešně mohou hrát roli ve zdravé regulaci glukózy, případně snížit riziko cukrovky a zmírnit její nepříznivé účinky.

  • Sladké i kyselé třešně jsou bohatým zdrojem polyfenolů a vitamínu C, které mohou být zdraví prospěšné tím, že předcházejí nebo snižují zánět a oxidační stres.
  • Extrakt z třešní je užitečný při kontrole hladiny glukózy v krvi a zdá se, že třešně pomáhají při léčbě diabetu a snižují komplikace diabetu.
  • Kombinace čištěných sladkých a višní a antioxidačního třešňového extraktu má příznivé účinky na snížení hladiny glukózy a mikroalbuminu a také na zvýšení produkce kreatinu u diabetických potkanů [1].
  • Antokyany nalezené v třešních, ale i v dalším ovoci jako jsou borůvky, se zřejmě zaměřují na citlivost inzulínu a zvyšují ji. Prokázaly také potenciál pomoci zvládat onemocnění, jako je diabetes [2].

Vzhledem k tomu, že výzkum pokračuje, nelze v současné době činit žádné jednoznačné a rychlé závěry, pokud jde o třešně a jejich vliv na krevní cukr – zejména proto, že některé z výše uvedených studií byly provedeny jen na zvířatech a nikoli na lidech.

I když se výzkum zdá být slibný, vaše osobní měření cukru v krvi je skutečným testem toho, jak prospěšné třešně pro vás jsou.

Zdroj: článek Třešně a cukrovka

Domácí recepty

První recept

Složení:

  • 1 šálek žitných vloček
  • ½ šálku drceného ovsa
  • ½ šálku pšeničných otrub
  • ½ šálku sušených třešní, višní, rybízu
  • ½ šálku lískových oříšků
  • ¼ šálku dýňových semínek
  • ½ lžičky lněných semínek
  • ¼ lžičky skořice
  • jogurt, kefír nebo med

Příprava:

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů. Opražte lískové ořechy po dobu 5 až 7 minut. Ořechy vyjměte z trouby a nechte je vychladnout. Pomocí utěrky třete ořechy, dokud nedojde k uvolnění slupek. Lískové ořechy nahrubo nasekejte.
  • Na pánev rozprostřete žitné a ovesné vločky. Pečte je po dobu 12 až 15 minut za stálého míchání, aby nedošlo k jejich spálení.
  • Opečené a nasekané lískové ořechy, semena a zrna vložte do velké mísy, přidejte pšeničné otruby a sušené třeště, dobře promíchejte. Müsli směs lze podávat s jogurtem nebo kefírem, může být pokapána medem. Zbytek müsli skladujte ve vzduchotěsných obalech.

Druhý recept

Doba přípravy je asi 5 minut.

Složení:

  • 2 šálky drceného ovsa
  • ½ šálku žitných vloček
  • ¾ šálku rozinek
  • ½ šálku sušených bobulí, například borůvky nebo brusinky
  • ½ šálku sušených datlí
  • ½ šálku mandlí (musí být na kousky)
  • ⅓ šálku syrových nesolených slunečnicových semínek
  • ¼ šálku opékaných pšeničných klíčků
  • 3 lžičky lněných semínek

Příprava:

  • Smíchejte všechny ingredience do střední nebo velké mísy. Müsli pak můžete podávat pokaždé jiným způsobem, část müsli může být s jogurtem nebo mlékem, další pak například s čerstvým ovocem, medem, nektarem nebo javorovým sirupem. Připravené müsli by mělo být uzavřeno ve vzduchotěsné nádobě, ve které vydrží po dobu 2 měsíců.

Třetí recept

Složení:

  • 5 šálků ovesných vloček
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ šálku celých lískových oříšků
  • ¼ šálku nakrájených mandlí
  • ½ šálku opečených pšeničných klíčků
  • ½ šálku sušených meruněk (míní se tím plátky)
  • ½ šálku sušených brusinek
  • ½ šálku rozinek
  • ½ šálku sušených plátků jablek

Příprava:

  • Rozehřejte troubu na 190 stupňů. Smíchejte ovesné vločky se skořicí, rozložte na plech a pečte po dobu 15 minut.
  • Z opečených lískových ořechů odstraňte slupku a následně je nakrájejte na hrubo. Poté dejte péct na 4 minuty mandle.
  • Smíchejte oves, pšeničné klíčky a sušené ovoce. Tuto směs skladujte ve vzduchotěsné nádobě, müsli tak vydrží několik týdnů. Takové müsli stačí už jen zalít teplým nebo studeným mlékem.

Zdroj: článek Recepty na domácí müsli

Strava pro zdravou slinivku

  • Brokolice je vynikajícím prostředkem v případě rakoviny slinivky břišní. Konzumace brokolice se totiž ukázala jako velmi účinná, protože některé fytochemikálie v ní obsažené mohou pomoci v boji proti rakovinným buňkám. Zároveň působí jako antioxidanty, což má za následek detoxikaci krve.
  • Hrozny jsou považovány za další důležitý prostředek v případě karcinomu pankreatu. Hrozny mohou pomoci při snižování produkce estrogenu, a proto mohou být užitečné při léčbě choroby, jako je rakovina plic, stejně jako při léčbě rakoviny slinivky břišní. Nejlepší jsou červené hrozny.
  • Ženšen je rovněž cenný při léčbě rakoviny slinivky břišní. Zároveň je velmi účinný při zvyšování odolnosti vůči cizím částicím.
  • Myrha je další domácí lék, který může být použit následně spolu s chemoterapií a radioterapií v případě rakoviny slinivky břišní. Díky svým protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem může pomoci při léčbě rakoviny prsu, slinivky břišní, stejně jako rakoviny prostaty.
  • Doporučuje se i pití zelených čajů.
  • Aloe vera je také prospěšná při léčbě rakoviny, a to zejména rakoviny prostaty a pankreatu. Konzumace čerstvě extrahovaného gelu aloe vera jednou denně může být užitečnou prevencí právě před těmito nemocemi.
  • Vhodné je pití čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy. Pacientům s rakovinou by měla být poskytnuta šťáva z čerstvých jablek, třešní, manga a podobně. Tyto šťávy jsou užitečné při zvyšování imunity pacientů.
  • Při léčbě rakoviny slinivky břišní je důležitý lykopen. Potravinami bohatými na lykopen jsou melouny, meruňky, guava a mnoho dalších. Konzumace těchto plodů představuje efektivní způsob, jak vyléčit rakovinu žaludku a slinivky břišní.
  • Osvědčila se i sója. Konzumace sójových či fazolových výhonků nebo vařených sojových bobů spolu s každodenní stravou pomáhá při léčbě slinivky břišní stejně jako při rakovině prsu. Sója obsahuje také enzymy, které napomáhají při prevenci rakoviny.
  • Vynikající je také listová zelenina. Pomáhá při snižování rakovinných buněk. Její konzumace nejen zlepšuje náš imunitní systém, ale i odstraňuje toxiny z těla.

Zdroj: článek Podrážděná slinivka

Jak léčit dnu

Jak na dnu? Tradičním přírodním lékem jsou třešně, je jedno jestli čerstvé, nebo kompotované – 250 mg třešní denně udrží dnu v rozumných mezích. Podobně se využívají i jahody. Cenná je i jejich čerstvá nebo mražená šťáva.

Mezi nejvíce doporučované potravinové doplňky při dně patří bromelin. Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje snižují hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňují vitamíny C a E. Flavonoid kvercetin snižuje hladinu kyseliny močové a lépe se vstřebává, užívá-li se zároveň s bromelinem.

Z potravinových doplňků se dále používá šťáva z aloe vera z celého listu, lopuch a vojtěška. Také lze vnitřně užívat listy kopřiv (ve formě tobolek nebo čaje), neboť zbavují organismus nadbytku kyseliny močové. Ale i zevně v podobě obkladů, které tiší bolest zanícených kloubů. Při bolestech je dobré opakovaně postižené místo ledovat, chladit.

Zdroj: článek Dna – léky bez předpisu

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš


konzervace rakytníku
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
konzervant kyselina sorbová neboli soda bikarbona
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>