Téma

KORIANDR


Bylinky s obsahem vitamínu C

Vitamín C je antioxidant bojující s volnými radikály, které by mohly poškodit vaše oči. Vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, stimuluje produkci kyseliny hyaluronové v těle. Kyselina hyaluronová je přírodním lékem na vaše suché oči, proto jezte byliny a koření bohaté na vitamín C: petržel, koriandr, paprika, mletý hřebíček, kopr, bazalka, rozmarýn, nové koření, šalvěj, máta peprná, pelyněk, bobkový list, česnek, celer a kardamon. Sušené listy koriandru obsahují největší množství vitamínu C, dávka 1 polévkové lžíce této byliny vám dodá 10 mg živin a 17 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Vašim očím může pomoci také zařazení různých semínek do každodenního jídelníčku, mezi semena bohatá na vitamín C patří kopr, kardamon, celer, fenykl, kmín, anýz a koriandr. Můžete si také zakoupit esenciální oleje těchto semen, rovněž se při syndromu suchých očí doporučuje pití čaje z těchto uvedených bylin.

Zdroj: článek Přírodní bylinky pro suché oči

Jídelníček

Detoxikaci začnete tím, že si k obědu připravíte dušenou zeleninu, kičadi nebo zeleninovou polévku. Večeři už nejezte žádnou a následující den pijte pouze detoxikační vodu. Ta podporuje trávení a čistí organismus. Detoxikační vodu si připravíte následujícím způsobem: 2 litry vody přiveďte k varu, nalijte do termosky a přidejte tři tenké plátky čerstvého zázvoru, 1 lžičku římského kmínu, 1 lžičku fenyklu, 2 kuličky černého pepře a 2 lístky máty. Pijte 1 dl každou půlhodinu. Po 2 hodinách, pokud vás přepadne hlad, vypijte zázvorový čaj. Když budete mít velký hlad, dejte si kičadi. Během dne si na břicho přikládejte termofor s horkou vodou. Před spaním si vezměte detoxikační bylinnou směs Triphala. K dlouhodobějšímu a pozvolnému pročištění a detoxikaci organismu můžete použít bylinné přípravky. Za nejznámější a nejúčinnější detoxikační přípravek je považována právě zmiňovaná Triphala, kterou tvoří kombinace tří bylin: haritaki, bibhitaki a amalaki. Účinkuje jemně na celý trávicí trakt, regeneruje ho a reguluje. Také podporuje činnost močového, oběhového a dýchacího ústrojí, napomáhá vylučovat z těla těžké kovy a odstraňuje z organismu toxiny. Triphala se doporučuje při chronické zácpě, redukční dietě, k regeneraci žaludku a střev. Její užívání by mělo být dlouhodobé, alespoň 3 měsíce.

Detoxikační polévka

Ingredience: 1/2 šálku nakrájeného květáku, 1/2 šálku nakrájené brokolice, 1/2 šálku nakrájené petržele, 1/2 šálku nakrájené mrkve, 1/2 šálku nakrájeného celeru, 1/2 šálku nakrájené cukety, asi 2,5 cm čerstvého zázvoru, 1/3 šálku rýže Basmati, 1 ks hřebíčku, 3 ks celého pepře, špetka mletého pepře, špetka mleté papriky, 1,5 l vody, sůl

Postup: Do většího hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Zázvor oloupeme a nakrájíme na 4–5 kousků, vložíme do vody, přikryjeme poklicí a necháme vřít na mírném ohni. Mezitím propláchneme rýži a okapanou ji vložíme do polévky, zesílíme oheň a vaříme. Očištěnou pokrájenou zeleninu přidejte k rýži do vody a vařte dalších 10 minut. Dochuťte kořením a můžete konzumovat.

Po detoxikaci organismu byste se měli držet určitých pravidel, aby se vám toxiny v těle nezačaly opět hromadit:

  • Nejezte brzy po předchozím jídle.
  • Dodržujte správné kombinace potravin.
  • Nenuťte se do jídla, pokud nemáte hlad.
  • Nepřejídejte se.
  • Jezte stejně velké porce každý den.
  • Nepijte studené nápoje.
  • Používejte koření a detoxikační byliny.
  • Dělejte si pravidelně detoxikační odlehčovací dny.

Potraviny

Některé byliny a potraviny obzvlášť napomáhají trávení, proto jsou vhodné pro spalování toxinů. Je to zázv

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Očista těla

Bylinkové směsi proti nadýmání

Výbornými pomocníky proti nadýmání jsou bylinkové směsi, ve kterých se účinky bylin podporují a doplňují.

Čaj proti nadýmání si můžeme připravit z jedné lžičky drceného kmínu, jedné lžičky drcených fenyklových semen, jedné lžičky drcených anýzových semen. Všechny ingredience zalijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme během dne po douškách.

Na přípravu jiného čaje proti nadýmání potřebujeme jednu čajovou lžičku rozdrceného semene kmínu, jednu čajovou lžičku rozdrceného semene kopru, jednu čajovou lžičku rozdrceného semene fenyklu a jednu čajovou lžičku květů heřmánku. Všechny přísady smícháme dohromady a přelijeme jedním litrem vroucí vody, necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme po douškách.

Proti nadýmání můžeme mít kdykoli po ruce účinnou bylinkovou směs – stačí smíchat koriandr, kmín a fenykl v poměru 3 : 2 : 2. Když nás začne trápit nadýmání, zalijeme dvě čajové lžičky této směsi bylinek studenou vodou, necháme přejít varem a dáme vychladnout. Potom vypijeme polovinu sklenice tohoto vývaru, druhou polovinu sklenice vypijeme cca za dvě hodiny.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Bylinky vhodné pro detoxikaci

Některé byliny a potraviny obzvlášť napomáhají trávení, proto jsou vhodné pro spalování toxinů. Je to zázvor, pepř, fenykl, římský kmín, česnek, koriandr, lněné semínko, kopr, muškát, ricinový olej, Guduchi, Neem, Puškarmul, Punarnava, Tulsi, Vacha, Guggul, koření Trikatu.

Zdroj: článek Bylinky pro detoxikaci

Potraviny s vitamínem K

Vitamín K představuje nezbytný vitamín. Je potřebný pro modifikaci proteinů a srážení krve. Nedávné studie naznačují, že vitamín K může hrát roli při léčbě osteoporózy a Alzheimerovy choroby. Dostatečné zvýšení hladin vitamínu K přispívá k ochraně proti rakovině a srdečnímu onemocnění.

Zde jsou potraviny bohaté na vitamín K:

  • byliny – tymián, čerstvá petrželka, sušený koriandr, majoránka, oregano a čerstvá bazalka;
  • tmavá listová zelenina – pampeliška zelená, kapusta, řeřicha, špenát, listy tuřínu, hořčice, řepné listy, mangold, brokolice, čekanka, hlávkový salát, chlorela, špirulina a mladý ječmen;
  • jarní cibulka;
  • růžičková kapusta;
  • chilli, kari, paprika;
  • zelí;
  • okurka;
  • sušené švestky.

Zdroj: článek Zvápenatělé tepny

Příklady receptů

  • Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mletý pepř, mletý rozmarýn, drcený kmín nebo mletý koriandr, sójovou omáčku. Postup: K očištěné mrkvi, nakrájené na kolečka, přidáme cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom dochutíme mletým pepřem, kořením a dvěma lžícemi sójové omáčky, nakonec podlijeme 2 dcl vody a asi 15 minut vaříme.
  • Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivový olej, koření, tvrdý sýr, česnek, sójová omáčka. Postup: Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sójové omáčky, přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takto ochucený olej vylijeme na plech, naklademe cukety a necháme zapéct při 200 °C asi 15 min.
  • Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nastrouhaný kedluben, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody, potom přidáme těstoviny.
  • Fazolové lusky s česnekem: Mohou být kupované mražené. Nasypou se do vařící osolené vody a vaří asi 10 min. Poté se scedí a zalijí česnekem osmaženým na olivovém oleji. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
  • Rychlá hrachová polévka: Potřebujete: Sáček mraženého hrášku 400 g, půlku citronu, bazalkové pesto, sůl, mletý pepř a lžíci másla (ne rostlinné nebo jinou náhradu)

    Postup: Do vroucí osolené vody nasypte hrášek, přidejte 2 lžíce bazalkového pesta, mletý pepř a vařte 20 minut. Na závěr přidejte 1 lžíci másla. Když polévka trochu vychladne, ponorným mixerem ji rozmixujte do krémové konzistence.

Nutné dodržovat pitný režim po celou dobu detoxikace, a to 3,5–4 litry vody denně!

Zdroj: článek Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Vitamíny a neurovegetativní dystonie

Na zlepšení celkového stavu: třezalka tečkovaná (tinktura, tekutý nálev); ploštičník (tekutý extrakt)

Proti bolestem hlavy: mařinka vonná, máta, sporýš lékařský (nálevy)

Nevolnost, sucho v ústech: zázvor (rostlina nebo nálev), máta, libeček

Poruchy vidění: levandule (silice)

Trávicí obtíže: vlaštovičník, zemědým (tekuté extrakty), alpinie lékařská (galgán; tinktura), koriandr, kmín, fenykl, estragon (silice), kopr (tinktura) kardamom (silice), máta (nálev)

Proti bušení srdce: hloh (květy/plody) meduňka, chmel (nálev)

Proti častému močení: cibule, rdesno peprník (tekutý extrakt), spolu i s révou vinnou cv. Purpurea

Proti citové nevyrovnanosti: měrnice černá, locika jedovatá, třezalka mařinka vonná, štírovník růžkatý (matečné tinktury nebo úlevy) – samostatně nebo v kombinaci

Také nezapomínejte na hořčík.

Zdroj: článek Dystonie

Recepty

Květáková polévka s batátou

Ingredience: 1 lžíce kari, 1 plechovka kokosového mléka, 1 cibule, 1 kus batáty, 1 kus chilli papričky, 2 lžíce kokosového oleje, 2 stroužky česneku, 4 paličky květáku, limetková šťáva, petrželka, zeleninový vývar.

Postup: Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nasekáme najemno. Květák a oloupanou větší batátu nakrájíme na malé kousky. Na kokosovém oleji osmahneme cibuli s česnekem. Následně přisypeme kari a chilli papričku a koření necháme lehce osmažit. Poté přidáme nakrájený květák a batátu a zalijeme kokosovým mlékem se zeleninovým vývarem nebo vodou. Zeleninu vaříme do změknutí. Potom vše důkladně rozmixujeme do hladkého krému. Nakonec do polévky přilijeme limetkovou šťávu a polévka je hotová. Pro barvu můžeme přidat petrželku.

Hrudky s kešú ořechy

Ingredience: 20 g medu, 100 g kešú ořechů, 150 g strouhaného kokosu, 60─70 g banánu, 20 g kokosového oleje.

Ingredience na obalení: 100 g čokolády, kokosový olej.

Postup: Kešú ořechy přes noc namočíme. Banán oloupeme a připravíme si ostatní suroviny. Kokos, banán, kešú ořechy, kokosový olej a med vložíme do mixéru a rozmixujeme. Z hmoty tvoříme hrudky, které namáčíme v rozpuštěné čokoládě s trochou oleje. Hotové hrudky vložíme do ledničky a necháme je ztuhnout.

Drůbeží polévka

Ingredience: bylinky, 1/2 lžičky sardelové pasty, kokosový olej, 1/2 lžičky zázvoru, sůl, 1 kus kuřete, 4 bobkové listy, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky koriandru, 1/2 citronu, 4 kusy mladé cibulky, 2 kusy mrkve, 1/2 lžičky kurkumy.

Postup: Kuře uvaříme v osolené vodě, do které přidáme bobkový list rozdrcený na jemný prach. Měkké masíčko vyndáme, odstraníme kůži, vykostíme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi osmahneme plátky očištěné mrkve, cibulky a česnek. Přidáme koření, zamícháme a vše vložíme do polévky. Vaříme asi 30 minut a doléváme vodu. Nakonec do polévky vrátíme maso a případně ji dosolíme. Hotovou polévku podáváme s natvrdo uvařeným vejcem nakrájeným na nudličky. Polévku ozdobíme bylinkami.

Pangasius a krevety na zeleném kari

Ingredience: 2 lžíce kokosového oleje, 500 g pangasia, 1 lžíce solamylu, 1 balíček zeleného kari (thajská pasta), 1 plechovka kokosového krému, 1 balíček vyloupaných krevet.

Postup: Do pánve wok dáme olej, přidáme zelenou kari pastu a asi 2 minuty restujeme. Následně přidáme kokosový krém, dobře rozmícháme a poté do pánve vložíme na menší kousky pokrájené filety pangasia a vaříme. Po cca 5 minutách dáme do woku ještě krevety a vaříme přibližně další 3 minuty. Nakonec s

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kokosový olej v kuchyni

Přírodní léčba

Nejčastější příčinou bývá požití nadýmavých plodin nebo nevhodná kombinace potravin. K nadýmání také často dochází po užívání antibiotik. Ta totiž zahubí bakterie napomáhající trávení a dochází tak snadno k zahnívání potravy ve střevech. Již během léčby antibiotiky je proto vhodné jíst jogurty či užívat laktobacilové léky. Prvořadým opatřením je úprava jídelníčku. Vyhýbejte se nadýmavým zeleninám, jako je cibule, zelí, fazole, čočka, omezujte cukry a při plynatosti provázené průjmem vynechte mléko. Dále dbejte na pravidelný pohyb. Z aromaterapeutických prostředků se doporučuje při nadýmání masážní olej Fenykl, kterým se provádí jemná masáž břicha ve směru hodinových ručiček, podle potřeby i několikrát denně. Tento preparát je určeny dětem i dospělým. Kromě éterického oleje Fenykl jsou proti nadýmání vhodné také éterické oleje Kmín, Máta peprná, Koriandr, Majoránka a Anýz (na anýz se však při dlouhodobém používání může vytvořit závislost). Tyto éterické oleje je nutné rozředit v neutrálním základu, kterým může být například masážní olej Neutral. Pro dospělého člověka se používá na 50 ml základního oleje a 20–25 kapek éterického oleje nebo směsi éterických olejů.

Vyzkoušet můžete čerstvou mrkvovou šťávu či nápoj z mladého ječmene. Pomoci může také teplá koupel a krouživá masáž břicha k podpoření střevní peristaltiky. Doporučuje se například i jedna polévková lžíce extra panenského olivového oleje, kterou zapijete sklenicí teplé vody se šťávou z jednoho citronu. Můžete rovněž vyzkoušet preventivní popíjení mátového nebo fenyklového čaje.

Zdroj: článek Nadýmání a plynatost

Recepty

Mrkev s tofu

Ingredience: 5 větších mrkví, 3 stroužky česneku, 1 cibule, kokosový olej, voda, 5 lžic sójové omáčky, 1 balení tofu, kari, mletý pepř, chilli

Postup: Na slabá kolečka nakrájíme asi 5 větších mrkví. Zvlášť si na plátky nakrájíme 3 stroužky česneku a 1 větší cibuli, které dohromady lehce opražíme na kokosovém oleji. Přisypeme mrkev a zalijeme vodou tak, aby se ponořila. Přidáme asi 5 lžic sójové omáčky, sůl, pepř a mrkev dusíme. Když je měkká, vodu slijeme a přidáme na kostičky nakrájené bylinkové tofu, které jsme si předtím lehce osmažili na směsi z kokosového oleje, chilli, kari a mletého pepře. Podáváme s kuskusem.

Batátová kaše

Ingredience: kokosový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, batáty, voda, sůl, pepř, kari koření

Postup: Na kokosovém oleji lehce osmahněte cibuli a česnek. Přidejte batáty, vodu, uvařte, přidejte pepř, sůl, trošku kari koření a vše rozmačkejte. Skvěle se tato kaše dochutí cherry rajčátky, okurkovým salátem nebo nakrouhaným zelím.

Bramborová polévka

Ingredience: brambory, mrkev, celer, petržel, hrášek, houby, brokolice, cibule, sůl, pepř, 8 stroužků česneku, petrželová nať

Na menší kostičky si nakrájejte brambory, mrkev, houby, brokolici, cibuli a celer. Vše vhoďte do hrnce společně s hrstí hrášku a dejte vařit. Osolte, opepřete. Nakrájejte na malé kousky petržel a utřete asi 8 stroužků česneku. Přibližně 5 minut před tím, než bude polévka hotová, přidejte petržel a česnek. Na závěr přidejte rozsekanou petrželovou nať.

Dýňová polévka

Ingredience: dýně, olivový olej, cibulka, nastrouhaný zázvor, sůl, pepř, kari koření, kokosové mléko

Postup: Dýni nakrájíme na malé kousky. Na olivovém oleji osmažíme dozlatova cibulku a přihodíme kostičky dýně. Zalejeme vodou tak, aby byla dýně ponořená. Přidáme kari koření, maličko nastrouhaného zázvoru, sůl a pepř. Vaříme doměkka, přidáme trošku kokosového mléka a mixujeme. Pokud nemáte mixér, stačí to všechno rozmačkat vidličkou dohladka. Podávejte s nasekanými bylinkami. Výborný je koriandr.

Zdroj: článek Raw till 4

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš


kořeny tůje
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
koriandr je podobné koření jako oregano
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>