Téma

KOVOVÁ CHUŤ


KOVOVÁ CHUŤ je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Chuť k jídlu souvisí mimo jiné se způsobem stravování. Naše populace trpí nadměrnou potřebou přejídat se, případně má až příliš velkou chuť k jídlu nebo na sladké. Je několik možností, doplňků a potravin, které dovedou snížit chuť k jídlu. Můžete zkusit různé léky, kapky, ale i přirozené metody vedoucí ke snížení apetitu. Nejdůležitější je držet se zásad správné životosprávy.


Chuť k jídlu medicínsky

Obezita se stala jedním z hlavních zdravotních problémů. Ovládnutí chuti je však velmi delikátní problém. Nejprve je třeba umět rozlišovat mezi hladem a chutí, abyste byli schopni efektivně řídit své stravovací návyky. Hlad a chuť jsou dva faktory, které ovlivňují naše chování při stravování, jsou to naprosto odlišné mechanismy s neméně různými důsledky.

Hlad: Hlad je pocit (nepodmíněná fyzická reakce organismu) vyvolaný nedostatkem potravy. Je důležitým signálem, který sděluje tělu potřebu příjmu potravy a energie z ní. Hlad vzniká, když hladina glukózy v krvi poklesne pod určitou hranici. Potřeba přijímat potravu je ovšem ovlivněna také signály z trávicí soustavy a působením některých hormonů, svou roli hraje rovněž psychické rozpoložení, stav pozornosti a podobně, takže pocit hladu se dostavuje u různých jedinců s různou rychlostí a intenzitou a je také různě snášen – někteří lidé snášejí pocitu hladu dobře, u někoho se dostavují změny nálady jako podrážděnost nebo rozmrzelost. Při delším hladovění dochází k odbourávání zábran a zásad (kanibalismus z nouze), což může být doprovázeno halucinacemi či paranoiou. Řídícím orgánem ovládajícím hlad je část mozku zvaná hypotalamus – zde je sledován obsah glukózy v krvi. Je-li správné fungování hypotalamu narušeno, mluvíme o poruchách příjmu potravy. Ty mají psychosomatický charakter – může se jednat o ignorování potřeby jíst, přejídání se nebo periodický nadměrný a nedostatečný příjem potravy, vyvolaný špatnou nebo zpožděnou indikací sytosti. Pocit hladu se u člověka dostavuje již po několika hodinách od posledního nasycení. Zdravý člověk může přežít okolo 50 dní bez jídla při dostatku tekutin. Tělo je schopno zpracovávat látky z posledního příjmu potravy zhruba tři dny, poté při upotřebení energie přechází z glukózy na proces zvaný ketóza, ve kterém játra začínají odbourávat, zpracovávat a spotřebovávat tělesný tuk. Po třech týdnech se tělo přepíná do „režimu hladovění“ – v této fázi bere energii ze svalů a vnitřních orgánů; dochází i k úbytku kostní dřeně, který začíná ohrožovat život.

Chuť k jídlu: Chuť k jídlu je pouze psychický stav, který vzniká stimulací vůní pokrmu nebo na základě obrázků zajímavých jídel. Chuť je smysl, který dovoluje vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě. U člověka existují chuťové receptory vnímající hořké, sladké, slané, kyselé, umami, a podle nových výzkumů i „vápníkové“ a tučné. I zvířata mají různé chuťové receptory. Tyto receptory jsou nerovnoměrně rozmístěny v chuťových pohárcích, které se nacházejí především na jazyku, ale také na patře a v krku. Chuťových pohárků má člověk 500

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Chuť k jídlu

Příběh

Ve svém příspěvku CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Foldyna.

Čeho v jídelníčku se vyvarovat při užívání léku Xarelto

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Užívám 25 roků warfarin (kovová aortální chlopeň ),a lékař mi tvrdí, že jiné léky na rěděni na chlopně, nefungují?! Je to pravda? A ještě mám fibrilaci síní. Děkuji za odpověď.Josef.

Zdroj: příběh Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Nejlepší lepidlo na zubní můstek

Zubní můstek je fixní náhrada, která nahrazuje jeden nebo více chybějících zubů a je pevně fixovaná na dvou či více zubech pacienta. Tyto zuby se před zhotovením zubního můstku musí obrousit, aby se získalo místo na pláště pilířových korunek.

Druhy zubních můstků:

  • Fazetový můstek s pryskyřičnými nebo kompozitními fazetami – je tvořen fazetovými korunkami a fazetovými mezičleny, kovová slitina může být použita zlatoplatinová, zlatopalladiová či levnější slitina obecných kovů.
  • Skeletový můstek – je obdobou fazetového, je tvořen skeletovými korunkami a skeletovým mezičlenem, je více estetický.
  • Metalokeramický můstek neboli kovokeramický můstek – je velice estetický s dobrými mechanickými vlastnostmi; lze jím rekonstruovat i velmi rozsáhlé defekty frontálního i postranního úseku chrupu. Metalokeramický můstek je tvořen metalokeramickými korunkami a mezičleny, skládá se z vnitřní kovové části, kterou tvoří kovové kapny kryjící napreparované zuby pacienta spojené s nosníkovou konstrukcí mezičlenů, a z vnějšího pláště, který je tvořen estetickou vrstvou keramiky. Vnější keramický plášť v barvě zubů kryje celý povrch korunek a dosahuje ve většině případů až do krčkové oblasti, čímž je zajištěn vzhled přirozeného zubu. Kovová konstrukce zajišťuje metalokeramickému můstku dobrou mechanickou odolnost, vrstva keramiky vynikající estetiku, proto jsou metalokeramické můstky v současné době velmi oblíbené a často indikované.
  • Celokeramický můstek – je vysoce estetická zubní náhrada, která má v porovnání s metalokeramickým můstkem horší mechanické vlastnosti. Celokeramický můstek lze zhotovit pouze při malém rozsahu defektu chrupu, kde chybí jen jeden zub, nejčastěji do frontálního úseku chrupu.
  • Adhezivní můstek – proplachovací můstek se dnes téměř nezhotovuje, dříve se indikoval pouze v postranním úseku chrupu v dolní čelisti při ztrátě druhého zubu třenového a první stoličky. Proplachovací můstek má mezičleny nedotýkající se sliznice, proto se využíval u pacientů s alergiemi.

Předpokladem pro to, aby mohl být zhotoven můstek, musí být fakt, že je defekt na obou koncích mezery ohraničen pilířem. V případech, kdy je pilíř jen na jedné straně, nelze můstek použít.

Díky výjimečné gelové konzistenci a neobvykle silné adhezi k tvrdým zubním tkáním je například Kavitan Cem první volbou při cementování. Je to ideální materiál k fixaci korunek a můstků, inlejí a onlejí s kovovou bází. Vynikající vlastnosti tohoto materiálu oceníte rovněž při upevňování ortodontických zámků a kroužků.

Indikace:

  • cementace korunek a můstků;
  • fixace ortodontických kroužků a zámků;
  • podložky pod kompozitní výplně typu „liner“.
Vlastnosti a výhody:
  • velmi snadná manipulace – dlouhá doba zpracovatelnosti, gelová konzistence;
  • velmi snadné odstraňování přebytků;
  • trvalá adheze ke tvrdým zubním tkáním;
  • mechanické vlastnosti; pevnost v tlaku typicky 121 MPa (minimálně 70 MPa).

Zdroj: článek Lepidlo na zubní můstek

Poradna

V naší poradně s názvem PANGAMIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobryden mel bych dotaz jak hodne se da na pivních kvasnicich pribrat dekuji za odpoved Tomáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tablety pivních kvasnic pouze podporují chuť k jídlu. Takže po těchto tabletách nepřiberete. Přiberete po jídle, na které díky nim budete mít větší chuť. Dalším prostředkem na podporu chuti k jídlu je například sušený kořen pampelišky. Důležité pro nabírání je dostatečně bohatý jídelníček na bílkoviny a sacharidy. Bílkoviny je třeba jist i před spaním, protože tělo roste - nabírá, když spíme.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Pangamin

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.

Špagetová dýně

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Příběh

Ve svém příspěvku VÝBORNÁ CHUŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anett.

zelenou kávu jsem začala pít před x měsíci. Dělala jsem si dost silnou klasickou kávu a pak jsem se na netu dočetla, že zelená obsahuje více kofeinu, tak jsem ji vyzkoušela. Zaujala mě její zvláštní chuť, spíše připomínající čaj. Po šálku kávy jsem se cítila plná energie. Od té doby piji už jen zelenou kávu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Výborná chuť

Neustálá chuť k jídlu

Nezvladatelnými chutěmi tělo naznačuje, že něco není v pořádku. Obvykle jde o výsledek akutního nedostatku nějaké konkrétní látky, kterou organismus potřebuje. Neustálá chuť k jídlu může být výsledkem psychického vypětí, negativních pocitů či únavy. Tento typ reakce je velmi nebezpečný. Pokud se člověk naučí reagovat na stresové situace zvýšenou konzumací, obvykle kaloricky velmi vydatného jídla, z dlouhodobého hlediska se tak vystavuje riziku obezity a všem zdravotním důsledkům, které z ní plynou.

Chuť na sladké ve většině případů způsobuje psychika, která je závislá na serotoninu. Konzumace sladkého dokáže nárazově prudce zvednout hladinu serotoninu, což je také důvod, proč se po jeho konzumaci cítíte tak dobře. Pokud jste v depresi nebo se cítíte vyčerpaní, vaše tělo reaguje tímto konkrétním typem chuti. Chutí na sladké také reaguje na nízkou hladinu krevního cukru. Sladká jídla dokážou krevní cukr pozvednout velmi rychle, i když na velmi krátkou dobu. Jinak je to s čokoládou. Ta je pro mnoho lidí spojená s pozitivními emocemi a přestavuje prostředek k úniku z každodenního tlaku. Kromě toho je dokonalým spojením cukru a tuku, takže po ní řada lidí sáhne v případě, že se cítí zcela vyčerpáni. U žen může být chuť na čokoládu spojená i s nedostatkem hořčíku, mědi a železa, často také s premenstruačním syndromem.

Chutí na výrazně slaná jídla vám tělo naznačuje, že by potřebovalo mnohem víc vody. Sůl reguluje množství vody v těle, a pokud se začíná projevovat dehydratace, sůl zadržuje vodu a tělo si tak snaží udržet alespoň ty zásoby tekutin, které už má. Až příště pocítíte nutkání dát si dvojitou porci hranolků, vypijte místo toho raději sklenici vody. Chuť na slané je také projevem deficitu minerálů. Sodík zvyšuje vylučování vápníku a tělo tak má pocit, že problém s jeho nedostatkem byl odstraněn. Při akutní chuti na slané vám pomůže kousek celeru nebo okurky, které vašemu tělu dodají sodík.

Pokud nemáte chuť na nic jiného než na maso, jde pravděpodobně o známku nedostatku vitamínu B12, tuku nebo železa.

Chuť na těstoviny či na pečivo je důsledkem příliš malého přísunu kalorií. Touhou po sacharidech tělo signalizuje nedostatek energetického paliva a nutnost jeho doplnění. Prázdné kalorie, jako jsou například sladká jídla, však problém nevyřeší. Soustřeďte se raději na kvalitní potraviny, které vám dodají energii a přitom se nepromění na tukové zásoby. Jezte víc bílkovin, jídel bohatých na vlákninu, čerstvou zeleninu a ovoce.

Zdroj: článek Chuť k jídlu

Poradna

V naší poradně s názvem PRIZNAKY PO PODVAZANI VAJECNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bobina.

Dobry den, je mi 40 let.Mam prosbu.Presne pred tremi lety v zari jsem mela mimodelozni tehotestvi.Mela jsem krvacei do bricha a ohrozeni zivota.Nechala jsem si podvazat vajecniky a od te doby jsem stratila chut na vse. Jidlo, sex zadna chut,moc nejim, tlostnu.Mam silne bolesti v krcni pateri, boli me ruce.Za rok jsem pribrala o 18kg. cvicim pohym mam taky, ale nic nepomaha.Partnera nemam rok a 8 mesicu.Menstruaci mam obcas nepravidelnou, po 22 az 25 dni. Spatne spim,chrapu moc hlasite.Pali me spodek pri moceni, mam strasne moc smradlavy vytok z pochvy, sprchuji se dene ,nekdy az 2x za den.holim se.Potrebovala bych prosim poradit co muzu udelat,muzou to byt nejake priznaky po sterilizaci vajecniku. dekuji s pozdravem bobina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příznaky, které popisujete velmi pravděpodobně souvisí se zákrokem na vaječníkách. Došlo u Vás zřejmě k poklesu hladiny estrogenu (ženský pohlavní hormon) a díky tomu se cítíte tak mizerně. Doporučuji navštívit svého gynekologa a svěřit se mu se svými problémy. Lékař Vám může předepsat hormonální substituční léčbu, která u Vás dorovná hladinu hormonů na správnou úroveň a rázem se Vám zlepší kvalita života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Priznaky po podvazani vajecniku

Příznaky hormonální nerovnováhy

Příznaky hormonální nerovnováhy mohou být různé. Ne každý člověk trpí všemi příznaky, mohou se u něj vyskytovat jen některé z nich.

Akné

Jedním z příznaků, který se ale nemusí objevit u všech lidí trpících hormonální nerovnováhou, je i změna kvality pleti. Obvykle ale vysoká hladina testosteronu způsobuje tvorbu akné v obličeji. Akné obvykle nezpůsobuje zdravotní problémy, je ale zkouškou pro psychiku jedince. Málokdo se dokáže smířit s tím, že je jeho pleť problematická i v dospělosti. Pomoci může návštěva u lékaře, který předepíše nějaké léky na vyrovnání hladiny hormonů.

Nadměrný růst ochlupení

Při potížích s hormonální nerovnováhou se může objevit i zvýšený výskyt ochlupení všude po těle. Může se jednat i o růst vlasů a vousů a to i u žen. Samotná depilace nic neřeší, dokud se hladina hormonů nevyrovná, ochlupení bude nadměrně růst znovu a znovu. Za tímto nadměrným růstem může být vzácná forma nádoru, která je spojená s vylučováním testosteronu.

Vypadávání vlasů

Kromě nadměrného růstu vlasů a ochlupení, může člověka trápit i vypadávání vlasů. Vypadávání pravděpodobně způsobuje vylučování hormonu dyhydrotestosteronu.

Pocit únavy

U tohoto příznaku je třeba si uvědomit, že únava a pocit vyčerpání jsou po náročné práci absolutně normální. Extrémní únava není v pořádku v případě, že je neustálá a ani odpočinek jí neřeší. Pokud se jedná o dlouhodobou únavu, často ji provází i pocity zimomřivosti, nárůst hmotnosti, kolísání chuti k jídlu a střevní problémy. Tento pocit extrémní únavy často způsobuje špatná funkce štítné žlázy. Problémem může být i to, že je člověk ve stresové situaci, v takovém případě jeho tělo produkuje zvýšené množství kortizolu. Člověk pak může být ve stresu už z toho, že je unaven. Může dojít k začarovanému kruhu, jehož řešením je jen návštěva lékaře.

Nespavost

Pravým opakem může být nespavost. V průběhu spánku se uvolňuje většina hormonů i estrogen, který je zodpovědný za klidný spánek. Takže pokud člověk nespí, neuvolňuje dostatek estrogenu, takže nemá klidné spaní. Jedná se o další začarovaný kruh, který pomůže vyřešit návštěva lékaře.

Chuť k jídlu

Čas od času přepadá chuť na něco dobrého snad každého člověka. Pokud je tato chuť ale až příliš častá a téměř neovladatelná, může být příznakem hormonální poruchy. Někdy se může jednat o chuť jen na některý typ potravin, například na sladké. Chuť na sladké může způsobovat i nedostatečná aktivita štítné žlázy nebo také zvýšená produkce hormonů v nadledvinkách. V takovém případě tělo vylučuje velké množství kortizolu a žádá si více energie, kterou získává právě prostřednictvím cukru.

Taková to&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hormonální nerovnováha

Příběh

Ve svém příspěvku BÍLÝ PETROLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eda.

Homeopatický lékařský petrolej Petroleum D5 v prvotřídní kvalitě k dostání zde: https://petroleumd5.euweb.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ml007.

Tak pořád všichni sháněli bílý, čištěný nebo lékárenský petrolej a nám se ho po dlouhých peripetiích podařilo dovézt z Moldávie a uvést do prodeje. Problém je ten, že petrolej nikdo nebude letecky přepravovat a jestli danit a platit clo za doplněk stravy nebo za palivo :-) Jedná se o čištěný petrolej s výluhem z mladého ořešáku Todicamp (Todikamp), který odebíráme přímo od syna léčitele Todika. Je to ten preparát, který ve svých knihách hodně propaguje ruský léčitel G.P. Malachov https://drive.google.com/op… ... W5LcF9pUHM. Máme k němu i hodně dalších informací, dokumentů atd. Založil jsem pro tyto účely i informační web https://www.lekarenskypetrolej.cz , kde chceme shromažďovat informace a zkušenosti s jeho používáním. Produkt je ke koupi na https://www.foxylife.cz a zatím sbíráme zkušenosti. Během prvního měsíce zatím vyléčena vlastní a 3 cizí prostaty :-), zmírnění bolestí nohou a výrazné zlepšení křečových žil :-) nasazeno i při onkologických problémech, vypadá zatím slibně, výsledky na sebe snad nenechají dobře čekat. Výrobce Andrej Todika nám poskytuje i protokoly na jednotlivé nemoci a také recenze od uživatelů. Níže uvádím jednu z nich.

"Mozkový nádor ( recenze uživatelů)
Dobrý den, Andrey!
Po měsíci příjmu Todikampu dle vašich instrukcí, u mé dcery Naděždy, došlo k významnému zlepšení. Na druhý den přestala užívat léky proti bolesti, záchvaty se neopakovaly, po dvou týdnech užívání léku seděla bez podpory, a předtím, než začala přijímat Todikamp, byla upoutána na lůžko po dobu pěti měsíců !!!
dceřina diagnóza - mozkový nádor (prostřední komory). Bolesti hlavy se postupně zmenšují, normalizuje se chuť k jídlu, zvracení není. Po měsíci příjmu Todikampu sama stojí! !!!! Čtyřicátým dnem ... sama chodí!!! Pobolívají paty a nohy! Bolesti hlavy jsou skoro ty tam! A pokud existují, jsou menší. DOBRÁ CHUŤ K JÍDLU! Zvracení ŽÁDNÉ! ... Todikamp dělá divy! .. Děkuji moc! Naděžda, Ceadir-Lunga Moldavsko, květen 2010".
Přeji všem krásné dny. Kdo má zájem o další informace, kontakty na mne (Miloš Liška) jsou na stránkách FOXYLIFE.

Zdroj: příběh Bílý petrolej

Příčiny

Příčin pocitu hořkosti v ústech je celá řada.

Dentální příčiny: Nedostatečná ústní hygiena, přemnožení ústních bakterií a záněty dásní se mohou projevovat hořkostí v ústech. Dostatečný pitný režim a zlepšení ústní hygieny pak vedou obvykle k rychlému vymizení obtíží.

Refluxní choroba jícnu: Tento poměrně častý problém je způsoben návratem žaludečních šťáv do jícnu a obvykle se projevuje pálením žáhy. Dostanou-li se zbytky kyselé žaludeční tekutiny až do dutiny ústní, může to vzbouzet nepříjemnou hořkokyselou chuť. Vyšší riziko je vleže, kdy horizontální poloha návratu šťáv napomáhá.

Léky: Nepříjemné pocity hořkosti v ústech jsou spojené i s užíváním celé řady léků. Poměrně často reagují lidé pocitem hořkosti na nově nasazená antidepresiva a některá antibiotika. Nepříjemné pocity hořkosti v ústech a nechutenství se objevují také u pacientů, kteří užívají velké množství různých léků.

Otrava olovem: Kovová nahořklá chuť v ústech se spolu s bolestmi břicha, zvracením a křečemi objevuje u akutní otravy tímto kovem.

Hormonální změny: Nepříjemné pocity v ústech se mohou objevovat také v průběhu menstruačního cyklu, kdy dochází ke změnám hladin ženských pohlavních hormonů. Podobné obtíže se objevují i u žen v přechodu.

Psychické příčiny: Pocit hořkosti v ústech může být pochopitelně i ryze psychiatrickým problémem.

Aby bylo možné zjistit příčinu hořkosti v ústech, je nezbytný rozhovor s pacientem, rozebrání jeho obtíží a zjištění, jaké léky užívá. Z dalších možných vyšetření lze provést například gastroskopii k vyloučení nebo potvrzení refluxní choroby.

Při konkrétní léčbě hořkosti v ústech záleží na vyvolávající příčině. Obecně je vhodné zvýšit příjem tekutin, žvýkat žvýkačky, vynechat dráždivou stravu a zlepšit zubní hygienu. U pacientů s příliš velkým počtem léků je vhodné vysadit nadbytečné léky. Užívá-li člověk antidepresiva, je prospěšné je po konzultaci s psychiatrem změnit za jiná. Je-li příčinou refluxní choroba, jsou vhodným lékem přípravky na překyselení žaludku.

Zdroj: článek Hořko v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Rajčata v jakém množství?
Chia semínka z warfarinu - lze?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když jste na Warfarinu, tak na rajčata i chia semínka si musíte dávat pozor. Určitě je oboje nejezte nárazově v jeden den. Když máte chuť na rajčata, tak si je dejte, ale v ten den omezte jinou zelenou potravinu, například papriky, salát a nebo i ořechy či brambory. Když máte chuť na chia semínka, tak postupujte obdobně, zase v ten den omezte nějakou jinou potravinu, která zvyšuje účinky Warfarinu. Když se rozhodnete, že chcete jíst chia semínka nebo rajčata trvale každý den, tak po dvou dnech od začátku jejich pravidelné konzumace si nechte u lékaře změřit srážlivost krve a po ukončení pravidelné konzumace znovu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Chia semínka účinky

Kovová chuť v ústech, ztráta chuti k jídlu, nevolnost

Nahromadění odpadů v krvi neboli urémie může způsobit odlišnou chuť jídla nebo zápach z úst, což může vést ke ztrátě chuti k jídlu, zvracení, nevolnosti a ztrátě hmotnosti.

Zdroj: článek Příznaky chronického onemocnění ledvin

Příběh

Ve svém příspěvku PORUCHY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Králová.

Můj 75letý otec má tmavě červený jazyk a neustále ho samovolně vyplazuje aniž by to sám registroval.Mate s tím někdo nějakou zkušenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluska.

Dobry den nema někdo zkušenost,co je přičinou
Fialoveho jazyka,navic mam v něm mravence
Jako lehke brněni a necitim žadnou chuť
A nachlazeny nejsem.
Dekuji za vaše odpovědi ,je mi 57let.

Zdroj: příběh Poruchy jazyka

Tipy na hubnutí

"Snídani sněz sám, o oběd se poděl se svým přítelem a večeři dej svému nepříteli." Staré přísloví, u nějž je alespoň první část pravdivá. Snídaně je grunt a je potřeba se jí nevyhýbat. Správně se najíst totiž pomáhá rychlému a dobrému nastartování metabolismu. Není ale potřeba se vyhýbat večeři, jen je třeba ji sníst minimálně dvě hodiny před spaním a vyhýbat se těžkým jídlům.

Při hubnutí je celkově nutné se vyhnout těžkým a mastným jídlům. Proto by se měl člověk vyhýbat tradičním omáčkám a přílohám. Je lepší je třeba nahradit zeleninou.

Při konzumaci jídla je důležité také nespěchat. Každé sousto je třeba pořádně rozkousat, jídlo si tak člověk může pořádně vychutnat. Důležité je i se na jídlo soustředit a nedělat u jídla tisíc dalších věcí. Člověk si musí uvědomovat vše, co do pusy vkládá.

Při hubnutí je důležité také dodržovat pitný režim a nejen to, je vhodné vypít sklenici vody před každým jídlem. Voda zaplní žaludek a člověk pak nemá pocit hladu.

Při hubnutí se také doporučuje jíst častěji, ideálně pětkrát až šestkrát denně menší porce. Je potřeba si ale správně jídlo rozvrhnout. Někteří lidé se přes den odbývají a pořádné jídlo si dají až večer po příchodu domů. To ale není správné, tělo přes noc nedokáže spálit velké množství kalorií, které obvykle hlavní jídlo obsahuje. Večer by jídlo měl být lehké s minimem kalorií.

Při chuti na sladké je dobré jíst raději ovoce, mandle. Aby člověk chuť na sladké zbytečně "nepovzbuzoval" je lepší si odstranit sladké z dohledu a naopak ukládat v úrovni očí zdravé potraviny, které mohou sladkosti nahradit (ořechy, ovoce). Stejně tak se stává, že člověka přepadne velká chuť na pizzu, zmrzlinu nebo brambůrky (hlavně tedy večer). Asi není potřeba připomínat, že v rámci hubnutí jsou tyto potraviny "zakázané". Když nás tedy chuť na něco takto nezdravého přepadne, je dobré se hned nevrhat na žádné jídlo, ale dát si patnáct minut pauzu a během nich obvykle chuť zmizí.

Při hubnutí se snad každý člověk potýká s tím, že ho večer začne trápit pocit hladu. Nejčastějším důvodem je, že přes den hladověl a večer se to tělo snaží dohnat. Důležité je se udržet a večer se nepřejídat, ideálně v noci vůbec nejíst, protože jídlo těsně před spaním není zdravé, v noci tělo totiž přijaté kalorie nemá šanci spálit, a tak se ukládají jako tělesný tuk. Pokud tedy člověk pocítí hlad, je lepší si dát třeba hrnek čaje, ten žaludek dostatečně zaplní.

Další zakázanou potravinou při hubnutí je alkohol, nejenže obsahuje zdraví škodlivé látky, ale má i hodně cukru, což není pro hubnutí to pravé.

Nesmí se také zapomenout na&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIBRÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Škrabalová.

Dobrý den Otče Pleskači,
prosím o radu v případě podvyživenosti, moje kamarádka je moc hubená a chtěla by přibrat, bohužel se jí to nedaří. Můžete poradit nějaké bylinky?
Marie Škrabalová, Uh.Hradiště

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně platí, že hořká nejedovatá bylina bude podporovat chuť k jídlu a tím pomůže ke zvýšení tělesné hmotnosti.

Přibírání na váze - byliny podporující chuť k jídlu:

1. Konopí - výtažky z listů nebo jeho kouření.
2. Heřmánek - výtažky z rostliny nebo odvar.
3. Benedikt lékařský nebo benedikt čubet - odvar.
4. Kořen pampelišky - odvar.
5. Chen pi - tinktura 1 až 4 ml.
6. Zázvor - čaj, odvar, kousky zázvoru.
7. Cukrové jablko - plod.
8. Lékořice - čaj, odvar.
9. Vitánie snodárná - extrakt z kořene.
10. Hořec - odvar, čaj.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Přibrání na váze

Jak zvýšit chuť k jídlu

Čím podpořit chuť k jídlu? V případě nechutenství si můžete pomoci i tím, že do svého jídelníčku zařadíte jídla, která chuť k jídlu povzbuzují a podporují. Může jít třeba o kyselé mléko, jogurt, žaludeční čaje.

Potraviny, které povzbuzují chuť k jídlu:

  • pomeranče – stimulují produkci trávicích enzymů, zlepšují trávení a podporují apetit;
  • grepy – tonizují žaludek a zvyšují chuť k jídlu;
  • jablka – podporují produkci enzymu pepsinu v žaludku, který se podílí na štěpení bílkovin;
  • česnek – podporuje trávení a chuť k jídlu.

Zdroj: článek Chuť k jídlu

Příběh

Ve svém příspěvku WWW.ČÍM ZVÝŠIT CHUŤ K JÍDLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Řezníková.

Manžel má rakovinu prostaty. Chodil na chemoterapii a teď mu dávají radioaktivní
injekce, protože má poškozené i kosti.
Byl nemocný s chřipkou, ale tři dny co snědl to zvrátil. Zhubl o čtyři kila a nemá
vůbec potřebu jíst.
Nevím co mu uvařit a nebo podat, aby měl chuť k jídlu.
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Www.čím zvýšit chuť k jídlu

Přípravky k potlačení chuti k jídlu

Jde o přípravky zabraňující vstřebávání tuků do organismu a přípravky pomáhající odbourávat v organismu již uložené tuky. Existuje několik přírodních látek, které mohou různými způsoby ovlivňovat chuť k jídlu. Patří sem například výtažek z rostliny Garcinia cambogia. Tato látka pomáhá potlačovat chuť k jídlu, kromě toho se uvádí, že podporuje snižování přeměny sacharidů na tuky. Z tohoto důvodu se potom v organismu vytváří méně tuků. Dále podporuje spalování kalorií v klidu – snižuje se tedy ukládání kalorií v organismu. Výtažek z této rostliny se nachází v přípravku Acai Slim.

Další prospěšnou látkou je chrom. Podporuje snížení chuti k jídlu, potlačuje chuť na sladké, zvyšuje snížení potřeby dojídání a snižuje hladinu krevního cukru, lidé trpící cukrovkou se o vhodnosti užívání musí poradit s lékařem. Chrom je možné užívat například v přípravku Chromium Star.

Jinou látkou omezující chuť k jídlu je sušený výtažek z kaktusových fíků, známý pod názvem Bio Nopal. Nopal neboli opuncie je kaktusovitá rostlina, jejíž plody byly jednou z hlavních součástí jídelníčku již předkolumbovských indiánských národů. Opuncie obsahuje většinu důležitých živin v ideálním poměru, a to vitamíny a minerály, 17 esenciálních aminokyselin, lignin, celulózu, hemicelulózu, pektin a vlákninu obsaženou v rostlinném slizu. Právě tyto látky mohou v žaludku nabobtnat a snížit tak pocit hladu.

Rovněž šafrán zvyšuje hladinu serotoninu a pomáhá tak člověku cítit se lépe a méně jíst. Samotný šafránový extrakt není ideálním způsobem hubnutí, ale může výrazně pomoci, když se zkombinuje s pravidelným cvičením a správnou dietou. Totéž se dá říci i o jiné přírodní látce, l-tryptofanu.

Další možností jsou léky, které potlačují chuť k jídlu. Patří sem přípravky:

  • Ozempic – ačkoli není oficiálně schválen pro hubnutí, může vést k úbytku hmotnosti jako vedlejšímu účinku, pokud se používá k zamýšlenému účelu léčby diabetu 2. typu. Jeho použití pouze k hubnutí bez diagnózy diabetu však s sebou nese potenciální rizika a vedlejší účinky.
  • Orlistat Sandoz 60 mg – je indikován ke snížení tělesné hmotnosti u dospělých pacientů s nadváhou (index tělesné hmotnosti (BMI) 28 kg/m2), užívá se v kombinaci s mírně nízkokalorickou dietou s nízkým obsahem tuků.
  • Orlistat Teva 60 mg – je indikován ve spojení s mírnou nízkokalorickou dietou s nízkým obsahem tuku ke snížení tělesné hmotnosti u dospělých pacientů s nadváhou (body mass index (BMI) rovno nebo vyšší než 28 kg/m2).
  • Adipex retard – tlumí nadměrnou chuť k jídlu, potlačuje pocit hladu a tím usnadňuje udržování dietních omez

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Chuť k jídlu

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,
cca 1,5 měsíce jsem užívala Terbinafin actavis.Projevily se u mne nežádoucí účinky,vysoké jaterní testy,zavrate, průjem a přestala jsem cítit chuť jídla v ústech. Teď již 14 snímek neberu, jaterní testy jsou stále vyšší ale hlavně necítím pořád tu chuť. Můžete mě prosím napsat, kdy cca může dojít ke zlepseni?
Děkuji
Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Až osm týdnů trvá než zmizí tyto nežádoucí účinky Terbinafinu. Nezoufejte, vše se vrátí do normálu, jen musíte být trpělivá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jak se zbavit plísně nehtů na nohou

Glossitis – zánět jazyka

Glossitis je klasický zánětlivý proces, ale jen zřídka je glositida samostatným onemocněním. Nejčastěji se vyskytuje při chorobných procesech trávicího traktu, ale i při mnoha infekčních chorobách. Změny povrchu jazyka jsou při některých chorobách typické a pomáhají při určení diagnózy.

Příčiny

Alergické – reakce na podání léčiva, alergická reakce na jídlo, toxiny hmyzu.

Chemické – přecitlivělost na ústní vody, léky, protetické náhrady, náhodné poleptání.

Mikrobiální – virové, bakteriální, plísňové.

Termické – popáleniny horkými nápoji, jídly, elektrogalvanické dráždění sliznice jazyka v přítomnosti různých zubních kovů (například amalgámová výplň a kovová korunka).

Traumatické – chronické dráždění a poranění povrchu jazyka ostrými okraji kariézních zubů, zubním kamenem, nevhodnými zubními protézami, ortodontickým aparátem, poranění kousnutím při pádu, epileptickém záchvatu.

Stavy spojené s glositidou

Amyloidóza, celiakie, cukrovka, onemocnění jater, nutriční deficit (například nedostatek železa, kyseliny listové, vitamínů skupiny B), proteinová a kalorická malnutrice, sarkoidóza, Sjögrenův syndrom, systémové infekce (například syfilis), vezikuloerozivní onemocnění (například pemfigoid, pemfigus vulgaris, erythema multiforme, Stevens-Johnsonův syndrom).

Postižený může být celý jazyk nebo jen jeho část.

Dělení

Alergická glositida – rychlý vývoj onemocnění, provází jej pocit svědění a otok jazyka (Quinkeho edém), který může způsobit vážné dýchací potíže.

Galvanická glositida – vzniká elektrogalvanickým drážděním sliznice jazyka z přítomnosti různých zubních kovů. Vyznačuje se rankami na jazyku. Poranění způsobuje bolestivé pálení a kovovou chuť v ústech.

Glossitis rhomboidea mediana – onemocnění je často kombinované s některou vývojovou vadou jazyka, a to ve střední čáře na povrchu jazyka. Z prohlubně jazyka vyrůstá hladký slizniční útvar začervenalé barvy, ale neprominuje nad úroveň povrchu. Subjektivně jsou patrné přechodné poruchy chuti a pocit cizího tělesa.

Hladký jazyk (glossitis atrofica) – hladký a lesklý jazyk s červeným či růžovým pozadím. Onemocnění je způsobeno nutričním deficitem, bývá spojeno s bolestmi jazyka, jinak subjektivně obtíže nejsou.

Hluboký zánět (glossitis profunda) – rána na jazyku po poranění, která se může následně bakteriálně infikovat, poté je okolí rány červené, oteklé. Když vznikne absces, jazyk výrazně oteče, hmatem je cítit infiltrát, pacient má teplotu, mohou být zvětšené lymfatické uzliny.

Mapovitý jazyk (glossitis areata migrans) – průběh je chronický, zjevná jsou růžová nebo červená kulatá či oválná políčka, v jejich okolí je často navalitý bělavý lem. Charakteristické je to, že obraz se mění během krátké doby, a pokud postihuje větší plochu, připomíná mapu. Subjektivní příznaky jen u malých dětí – povrch jazyka štípe, pálí, při jídle bolí.

Povrchový zánět (glossitis superficialis) – zarudnutí jazyka, pálení a bolest na hrotu jazyka a na okrajích, někdy bývá porucha chuti.

Zdroj: článek Zánět jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem BŘEZOVÁ VODA NA PITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Přibylová.

Dobrý den, nasbírala jsem z naší břízy pár litrů mízy, natekla krásně, je čirá, ale nezdá se mi ani trochu sladká. Všude se píše, že chutná mírně sladce, ale tato nikoliv. Čím to je? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sladkost březové mízy nemusí být vždy patrná. Obvyklý obsah sacharidů v této míze je 1%, což je stejné, jako když do jednoho litru vody rozmícháte jeden gram cukru. To také skoro nepoznáte. Sladkost se zvyšuje s nedostatkem vody u kořenů stromu. Je li sucho, míza je hustší a sladká chuť je pak více patrná. Sladká chuť nemá vliv na zdravotní účinky mízy a stále zůstává v mnoha ohledech léčivá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Březová voda na pití

Erytroplakie

Je to červená skvrna běžně pozorovaná na spodu nebo na straně úst. Lékaři zcela nerozumí příčinám erytroplakie, ale je častější u lidí, kteří nadměrně užívají tabák nebo alkohol.

Příznaky erytroplakie zahrnují následující:

  • hladké, sametové léze, které jsou jemné na dotek;
  • léze obklopené dobře definovaným okrajem;
  • bolestivý, palčivý pocit;
  • kovová chuť v ústech.

Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je erytroplakie často časným příznakem rakoviny ústní dutiny.

Lidé, kteří mají podezření na erytroplakii, by měli navštívit svého lékaře. V některých případech může lékař doporučit odstranění tkáně chirurgicky nebo laserovou léčbou, aby se zabránilo rozvoji rakovinné tkáně.

Obrázky

Zde si můžete prohlédnout fotografie červených skvrn na patře způsobených erytroplakií: fotografie horního patra dutiny ústní.

Zdroj: článek Červené skvrny na patře v dutině ústní

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Šubert.

Dobrý den, jak je na tom s obsahem vitaminu K1 přírodní tofu?

Děkuji. S pozdravem J. Šubert

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedna porce tofu (85 g) má přibližně 12 mcg vitamínu K. Tofu má výhodu, že obsahuje oba typy vitamínu K a to K1 y K2.
Pokud užíváte Warfarin, tak tofu je skvělá volba ve vašem jídelníčku. Nejen proto že má nízký obsah vitamínu K, ale také proto, že má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Díky tomu je také skvělým doplňkem jídel jako náhražka masa. Výhodou je, že tofu nemá výraznou chuť, takže přebírá chuť vašeho oblíbeného koření nebo omáčky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Příčiny třepení nehtů

Třepení nehtů je viditelné pouhým okem, jedná se o takzvané rozdvojené nehty, které se na povrchu odlamují. Mezi hlavní příčinu třepení nehtů patří špatná životospráva. Pokud člověk konzumuje samé „prázdné“ věci, neustále jí čokolády a další pamlsky, tak si zahrává se svým zdravím, protože tato špatná strava se projeví právě na nehtech. Velice prospěšné je dodržovat vyvážený jídelníček, který bude obsahovat bílkoviny, sacharidy, vlákninu, cukry a tuky. Jakmile dojde k vynechání některých těchto pro tělo důležitých prvků, samozřejmě se to projeví, a nejčastěji právě na nehtech.

Dalšími příčinami mohou být:

  • chemikálie (především odlakovače, některé laky), silná mýdla na ruce (vysušují nehty);
  • umělé nehty (oslabí naše nehty), tupé nůžky, špatné pilníky (vhodný je skleněný pilník);
  • plísňové infekce;
  • nedostatek vápníku (záškuby, bolest svalů, kloubů, poruchy nervů, vyrážka, svědění kůže, lámání nehtů, špatné hojení ran, bušení srdce, deprese, podrážděnost, nespavost, řídnutí kostí, osteoporóza);
  • nedostatek vitamínu A (únava, snížená imunita, častější nemocnost, zhoršené vidění, nemoci dýchacích cest, kožní potíže, špatné hojení ran, padání vlasů, záněty ucha, poruchy reprodukčních orgánů);
  • snížená funkce štítné žlázy (únava, zácpa, otoky, zpomalenost, spavost, zvýšení váhy, zimomřivost, bušení srdce, poruchy menstruace, suchá kůže, padání vlasů);
  • nedostatek vitamínu B2 (suchá, pálící kůže, ekzémy, padání vlasů, bolestivé ústní koutky, lupy, třepení nehtů, únava, zánět spojivek, trávicí potíže, nespavost, závratě);
  • nedostatek vitamínu C (únava, krvácení dásní, zápach z úst, otoky, modřiny, podlitiny, padání zubů, vlasů, bolest kloubů, podrážděnost, špatné hojení ran, hemoroidy, křečové žíly, zánět cév);
  • menopauza, klimakterium (návaly horka, bušení srdce, noční pocení, nespavost, suchá tenká kůže, padání vlasů, lámání nehtů, ztráta libida, poruchy paměti, nerozhodnost, podrážděnost, nervozita);
  • anémie, chudokrevnost (únava, malátnost, ospalost, nedostatek dechu, motání hlavy, mdloby, omdlévání, bledost, třepení nehtů, padání vlasů, bušení srdce, poruchy srdečního rytmu);
  • dna, pakostnice (nesnesitelná bolest a otok kloubů, může se objevit bolest hlavy, svalů, trávicí potíže, nadýmání, průjem, pálení konečníku, vyrážka);
  • někteří odborníci vidí příčinu i v překyselení organismu;
  • nedostatek zinku (únava, popraskaná kůže, špatné hojení ran, vyrážky na kůži, akné, lámání nehtů, padání vlasů, nechutenství, snížená imunita, šeroslepost, neplodnost);
  • nadbytek selenu (zápach z úst po česneku, kovová pachuť, blednutí a padání vlasů, lámání nehtů, nažloutlá kůže, nechutenství, zpomalený tep, bolesti kloubů, poškození jater).

Zdroj: článek Domácí triky proti třepení nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem TLOUSTNUTÍ PO VITAMÍNECH ŘADY B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Edita.

Zdravím, díky za odpovd. Na tom mag.citrate, je napsaný., že obsahuje vit. B6 a B12. Proto jsem ty vitamíny zmiňovala.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Teď je to jasné.
Vitamin B6 působí jako mírné diuretikum (odvodnění organismu), které se vyplavuje ledvinami a pomáhá vám zhubnout. Vitamín B6 pomáhá tělu přeměňovat glykogen na glukózu efektivněji, což vám dává více energie, aniž byste musela jíst více sacharidů. Tímto efektem de facto mírně potlačuje chuť k jídlu.
U vitamínu B12 studie ukazují, že jeho nedostatek může někdy vést ke ztrátě chuti k jídlu. Pokud užíváte doplněk B12 k doplnění tohoto deficitu, tak můžete přechodně na začátku léčby zaznamenat zvýšení chuti k jídlu, ale jen do obnovení normální hladiny. Obecně platí, že užívání B12 by nemělo zvyšovat ani snižovat chuť k jídlu a ani vést k nárůstu tělesné hmotnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Vitamín b12 přibývání na váze

Meruňkový krém – recept

Meruňkový olej je prospěšný pro vaši kůži, protože je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, kyseliny olejové a linolové. Je ideální pro použití do mastí všeho druhu, protože se rychle absorbuje do kůže.

Nejlepší je kombinovat různé ingredience. Při tepelném zpracování se nedoporučuje používání mikrovlnné trouby, protože může zničit prospěšné chemické vlastnosti másla a meruňkového oleje, nezbytné pro kvalitu vyráběného krému. Doporučuje se zkombinovat meruňkový olej a máslo (4 lžíce oleje a 1 lžíce másla). Poté je dobré přidat trochu vosku. Pokud máte raději krémy, které jsou hustší, můžete přidat větší množství. Při míchání složek se doporučuje používat kovová metla. Po mírném ochlazení můžete do směsi přidat silici nebo pár kapek éterických olejů. Důležité je mast pravidelně míchat, než docela vychladne. Poté se směs přelévá do vzduchotěsného obalu, který by měl být vyroben z cínu, nebo do uzavíratelné skleněné nádoby.

Tady jsou názorná videa, na kterých je vidět, jak si vyrobit meruňkový krém doma.

Zdroj: článek Meruňkový olej

Příběh

Ve svém příspěvku ENERGY DRINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

O jakem drinku se tu mluví? Poznávací znamení, že je malý, to se mi zdají všechny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Je rozdil medzi energy drinkem a stimulantem. up energy nebo speed8 maji pouze 25 ml, je to male, ale ucinne, chut v poho... akorat up energy ma v sobe bylinky

Zdroj: příběh Re: energy drinky

Co se děje 7. den po oplodnění?

Odehrají se dvě významné události. Vajíčko se uhnízdí v děložní sliznici. Začínají se tvořit první dvě zárodečné vrstvy. Zárodek, nyní má průměr asi 1 mm, se zanoří do děložní sliznice, která je v této době vysoká a prosáklá. Její povrch se pod blastocystou rozpadá, a ta se zanořuje do hloubky sliznice. Proces připomíná situaci, když se teplá kovová kulička vnořuje do vosku. Tento děj se nazývá uhnízdění, odborný název je nidace. Nidace začíná 6.–7. den po oplodnění a končí 12. den. Považujeme ji za skutečný počátek těhotenství. Při uhnízdění mohou být ve sliznici dělohy narušeny drobné cévy, zanoření oplodněného vajíčka může vyvolat slabé krvácení („špinění“), jež mohou některé ženy omylem zaměnit za menstruaci.

Do uhnízdění čerpalo oplodněné vajíčko výživu ze svého vlastního obsahu, po něm přijímá výživu pro svůj vývoj a růst z děložní sliznice a nakonec z krevního oběhu matky. Pro vývoj embrya jsou nyní životně důležité matkou produkované hormony – estrogen a progesteron. Tvoří se ve vaječníku, a to zejména v místě, odkud bylo vajíčko během ovulace vypuštěno. Toto místo má, pokud nastane oplození, žlutou barvu, a proto se mu říká žluté tělísko. Zvýšené hladiny estrogenu a progesteronu ovlivňují jak sliznici dělohy, její další bujení a prosakování, tak rovněž způsobí, že menstruace, která by se v těchto dnech měla dostavit, vynechá. A to je první, ale dosud nejistá, známka těhotenství.

Uhnízdění je kritickou fází vývoje oplozeného vajíčka, 30–60 % oplozených vajíček zaniká pro poruchu jeho vývoje anebo pro poruchu uhnízdění. Zaniklé, i když původně oplozené vajíčko je v termínu očekávané menstruace nebo menstruace o něco opožděné odplaveno s menstruační krví. Uvnitř zárodku, zatím ještě blastocysty, se začínají objevovat vrstvy buněk, kterým se říká zárodečné listy. Jejich buňky se čile dělí.

Zdroj: článek Chci oplodnit

Jak to poznat na rentgenu

Rtg hrudníku je základním vyšetřením při klinických příznacích. Rentgen plic odhalí změny plicní tkáně a podezřelé útvary. Modernějším vyšetřením je CT (computer tomography), počítačová tomografie, která je šetrnější a ukáže mnohem více struktur, dokonce i jednotlivé vrstvy plic. Přesnější zobrazení umožňuje více rentgenových hlavic, které vyfotí tělo z několika stran. Počítačová tomografie se užívá pro zjištění stavu nádoru, nalezení metastází, zjištění stavu uzlin a hrudní stěny. Pro nahlédnutí dovnitř dýchacího traktu se využívá endoskopická metoda zvaná bronchoskopie. Bronchoskopie může odhalit nádory na stěně průdušek a průdušnici, které rentgen ani CT nemusí nutně odhalit. Existují dva základní druhy bronchoskopie, z nichž nejčastější je takzvaná rigidní. Ta bývá provedena v narkóze, kdy se přes ústa zavede neohebná kovová trubička. Během vyšetření se odebírají vzorky kartáčkem nebo jehlou za účelem histologického vyšetření.

Zde můžete vidět RTG snímky.

Zdroj: článek Rakovina plic a metastáze do kosti

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Marie Svobodová


kovářský borax
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kovová chuť na jazyku
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>