KOZA NA ŘEZÁNÍ DŘEVA OBI a nejen to se dozvíte v tomto článku. V těchto dnech začíná sklizeň pro nás nejtypičtější plodiny, chmele. Zelené zlato, jak bývá často chmel nazýván. Česká republika patří mezi jeho největší pěstitele. Plochy chmelnic se stále rozšiřují a v letošním roce by výnos z nich měl dosáhnout až 5 500 tun. Většina produkce se vyváží do světa, kde je Český chmel, převážně ze Žatecké oblasti, považován za nejkvalitnější.
Tip na výlet
Žatec je nejenom chmelařskou velmocí ale především krásným historickým městem, které stojí za to navštívit. Je to jedno z nejstarších královských měst u nás, založené již kolem roku 1000 našeho letopočtu. V žádném jiném městě na světě nenajdete tak unikátní komplex chmelařských budov, uliček a náměstí v těsném sousedství středověkých hradeb.
Nově zde můžete navštívit Chrám chmele a piva s unikátním orlojem a 3D rozhlednou. Chrám je zábavným a poučným komplexem určeným pro všechny věkové kategorie a díky interaktivní expozici zde můžete odhalit tajemství pěstování chmele a vaření dobrého piva. V soutěži Destinacze 2014 pořádané agenturou cestovního ruchu CzechTourism, jejímž cílem je najít nejkrásnější místa v Česku, se Chrám chmele a piva probojoval mezi finalisty v kategorii Fénix - Znovuzrozený projekt.
Součástí turistického areálu Chrám chmele a piva je Chmelařské muzeum Žatec. Vlastní největší expozici svého druhu na světě. Na ploše 4 000 m představuje vývoj chmelařství od raného středověku až do současnosti. Samotné Chmelařské muzeum Žatec je technickou památkou a příkladem industriální účelové architektury z konce 19. století.
Pokud patříte mezi milovníky a obdivovatele lahodného zlatavého moku, určitě navštivte město Žatec v době, kdy se koná slavnost chmele a piva - Dočesná. Město v této době ožívá a nabízí bohatou kulturní i společenskou zábavu. Více na www.docesna.cz.
Osladit den si můžete v Žatci návštěvou stylové kavárny s příhodným názvem Mlsná koza, která se nachází poblíž náměstí. Příjemný personál vás rozmazlí lahodnou kávou a úžasnými dorty domácí výroby.
Zdroj: fotogalerie kavárny Mlsná koza.
Autor článku a fotografií: P. Dolečková pro web zdravi-lecba.cz
V naší poradně s názvem SUCHA KOZA NA NOHACH A RUKACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr mares.
mam suchou kuzi na nohach a rukach co s tim
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Co na suchou kůži na nohách a rukách? Základní péče je jednoduchá - mazat a mazat... K mazání používejte různé rostlinné oleje například olivový, arašídový, olej z pomerančových jader a tak podobně. Vyzkoušejte co vám nejvíce prospívá a upřednostněte to, po čem máte nejvíce přijemný pocit. Péči můžete dále podpořit předchozí koupelí rukou a nohou v roztoku kyseliny citronové. Takovou koupel připravíte z 5 litrů vlažné vody a půlku moka lžičky kyseliny citronové, kterou běžně koupíte v supermarketu asi za 7 korun. V takové lázni si pak masírujte ruce i nohy po dobu pěti až deseti minut - zase jak vám to bude přijemné. Máte-li na nohách ztvrdlou pokožku, doba u konce této koupele je nejlepší příležitostí, jak ji odstranit pomocí pemzy nebo ocelového pilníku na ztvrdlou kůži. Po koupeli si ruce a nohy osušte a promažte některým z oblíbených rostlinných olejů.
Tuto péči můžete aplikovat i na celé své tělo, nejen na nohy nebo jen ruce. Pak si lázeň připravte ve vaně do které natočte vodu, aby byla vana plná a pak do vody nasypte celý pytlíček kyseliny citronové. Dejte pozor, aby se všchny krystalky kyseliny dobře ve vodě rozpustily a pak si do ní vlezte. Doba působení je na vás - jak vám to bude přijemné. Po koupeli se osušte a promažte se olejem. Při promazávání si bezvadně protáhnete své tělo, obzvláště při mazání zad je to zajímavé - snažte se svépomocí namazat se všude. Při mazání dodržujte pravidlo, od periferií k srdci. To znamená nejdříve ruce, zápěstí, předloktí, paže, ramena a prsa. Potom kotníky, lýtka, stehna, zadek, břicho a záda. Nakonec si promasírujte chodidla.
Lámanka je koza s charakteristicky dlouhými, svěšenými uši a mírnou povahou. U nás je známa především pod názvem anglonubijská koza, i když výraz „lámanka“ se používá jako lidové, zjednodušené označení. Vyniká vysokou užitkovostí a velmi kvalitním mlékem, které má vyšší obsah tuku a bílkovin.
Rostlina je v dnešní době hojně rozšířena ve velké části světa i na území Česka, kde se vyskytuje na polích, u cest či na loukách. Jedná se o léčivou bylinu, působí proti kašli a má protizánětlivé a antibiotické účinky, které jsou způsobeny přítomností glykosidu jménem aukubin, čehož se využívá k léčbě vředových chorob žaludku, dvanáctníků i tlustého střeva.
Léčivé účinky
Jitrocel má latinský název Plantago lanceolata, je to trsnatá vytrvalá rostlina z čeledi (čeleď) jitrocelovitých (Plantaginaceae). Na prvním místě se užívá při všech onemocněních dýchacích orgánů, zvláště při silném zahlenění, kašli, černém kašli, plicním astmatu, a dokonce i při tuberkulóze plic. Švýcarský farář Kunzle, samorostlý přírodní léčitel a znalec velké léčivé síly našich rostlin, píše: „Použít možno celý jitrocel, všechny jeho druhy, a to kořeny, listy, květy i semena. Krev, plíce a žaludek pročišťuje tak jako žádná rostlina. Proto je důležitý pro ty lidi, kteří mají špatnou krev nebo málo krve, slabé plíce a ledviny, bledý vzhled, kteří dostávají vyrážky a lišeje, kteří pokašlávají, chraptí, zůstávají hubení jako koza i tehdy, když je ponoříme do másla. Na nohy postaví slaboučké děti, které se opožďují i při dobré stravě.“
Při bronchitidě a bronchiálním astmatu se výborně osvědčuje čaj připravený následujícím způsobem: do šálku studené vody přidáme kolečko citronu (byl-li něčím stříkaný, tak bez slupky) a jednu vrchovatou kávovou lžičku kandysového cukru, potom vše přivedeme k varu a necháme čtyřikrát až pětkrát vzkypět. Odstavíme a teprve potom přidáme jednu vrchovatou kávovou lžičku čajové směsi. Necháme vyluhovat půl minuty. V těžkých případech se musí připravit čerstvý čaj čtyřikrát až pětkrát denně. Pije se po doušcích tak horký, jak jen sneseme.
Semeno jitrocele působí proti tvorbě žlučových kamenů, užíváme-li denně 8 gramů. Sirup z jitrocele čistí krev od všech nečistot a chorobných látek. Správně bychom jej měli používat stále a brát denně před každým jídlem jednu polévkovou lžíci (děti jen čajovou lžičku). Průměrná rostlina vyprodukuje okolo 2 500 semínek, ale na velké rostlině může dozrát až 10 000 semínek za rok. Pokud však jitrocel roste v oblasti chudé na živiny, semínek vznikne jen mezi 35 až přibližně 260. Některá semínka se uvolňují hned po uzrání, jiná zůstávají v klasu až do doby, než odumře a dopadne na povrch.
List a šťáva z jitrocele (květenství) se používají na menší rány, ekzémy, spáleniny a zanícené rány. V současnosti se tato praxe nedoporučuje, jelikož hrozí, že se do rány zanese druhotná infekce. Čaj je využíván kuřáky jako podpůrný prostředek
Ve svém příspěvku MASKA S CUKRU MEDU A OLIVOVÉHO OLEJA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria.
ja tiez som teraz tuto masku vyskúšala a je to uplne super,a funguje to. Nie lenže po umytí z pokozky sa mi odstránila odumretá koza ale tvár pred spaním nemusím vobec krémovat je uplne vláčna. Doporučujem
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.